joi, septembrie 21, 2023

Top rușinică televiziuni în campanie

Comentatori politici sau păreriști de seară sunt de acord că prezidențialele n-au strălucit până acum nici în mesaje pertinente, nici în dezbateri care să țină publicul cu sufletul la gură. Campania electorală s-a desfășurat undeva în spatele scenei, iar știri electorale au produs gafele lui Iohannis , declarațiile insolente ale lui Ponta, atacurile misogine la doamnele lansate în competiție, Monica Macovei și Elena Udrea, eventual intrarea neașteptată a șefului SIE în joc. Pe televiziuni, prime-time-ul a fost acaparat de cele mai recente evoluții ale dosarelor de corupție instrumenate de DNA, de câteva procese pe rol și de dezvăluirile aruncate pe piață de președinte despre statutul de ofițer acoperit al principalului favorit, care ar putea afecta ordinea preferințelor electorale. Mai ales speculații s-au iscat pe marginea acestor subiecte în talk-show-uri, multă zarvă sterilă. În această gălăgie, conduita mass-media joacă un rol esențial pentru a-l scoate din confuzie sau indolență pe ”cetățeanul turmentat”, devenit după caz, video-alegător, internaut sau masă de manevră, precum și în reglarea ”pieței” de candidați, prin informații corecte și relevante, profiluri verificate, comentarii responsabile. Monitorizarea mass-media este la fel de importantă ca și controlul competiției în sine. Cu o săptămână înainte de primul tur, topul derapajelor rezultat din Monitorizarea TV-Prezidențiale 2014, proiect desfășurat de Fundația Konrad Adenauer și Hotnews este*:

Locul I: Antena 3, pentru eludarea normelor deontologice ale profesiunii de jurnalist, pentru vulgaritate și părtinire, pentru comentariile lipsite de bun simț,  pentru bălăcărirea temeinică a contracandidaților lui Ponta, pentru temele false. Propagandiștii Antenei 3 s-au străduit din răsputeri, împreună cu invitații, să minimalizeze cazul Hrebenciuc-Adam-Ilie Sârbu, pentru a-l proteja pe candidatul Ponta de efectul ”tata socru”. Atacurile la DNA au fost concertate în toate emisiunile. Mircea Badea declara ritos despre stenogramele incriminante  că „am văzut doar ce au scos în prim plan propagandiștii băsiști care sunt și propagandiști dna-iști. Eu am mai citit din stenograme, am mai citit și prin ziare și nu am găsit nimic penal, dar nimic…”. Manipulatorii de serviciu au acreditat în emisiuni mesajul premierului că toată povestea nu e decât o luptă pentru șefia în PSD, fiindcă „nu ne spune DNA-ul pe cine să punem președinte la un partid”. Radu Tudor: ”Se dă o luptă sângeroasă pentru preluarea șefiei PSD.Este meciul lui Traian Băsescu cu adversarii lui politici folosind ranga numita DNA”. S-a dus o campanie furibundă împotriva lui Klaus Iohannis, iar o emisiune i-a fost dedicată Elenei Udrea, luată în deriziune și descrisă în exprimări jignitoare. Alte tehnici folosite în campanie au fost eludarea subiectelor relevante și abaterea atenției prin linșajul mediatic al președintelui și familiei sale.

Locul II: România TV, pentru părtinire, pentru a se fi pus la dispoziția lui Victor Ponta ca vehicul electoral, pentru mesajele manipulatoare. RTV a difuzat clipul electoral în care Victor Ponta se promova folosind imaginea unor sportivi de performanță. S-au folosit titluri care vehiculau ideea că marile cazuri de corupție din PSD sunt opera unor conspiratori: Păpușarii de la Cotroceni și Kiseleff, arși de flacara violetă, Cum i-a încăierat Băsescu pe liderii PSD, Epoca lui Băsescu și Hrebenciuc se termină-n chinuri, Băsescu și Hrebenciuc, de la cumetrie la dușmănie, se putea citi pe burtierele RTV. Scopul manipulărilor RTV a fost să demonstreze că Victor Ponta face ordine ca un justițiar care elimină corupții din partid. Favorizarea candidatului a fost evidentă în toată perioada campaniei.
Locul III: TVR, pentru tratamentul lipsit de fair-play aplicat unor candidați, pentru carențele profesionale în conducerea dezbaterilor, pentru publicitate electorală nemarcată. De pomină a rămas emisiunea electorală în care moderatorii au întrebat-o insistent pe candidata Elena Udrea ”Sunteți iubita președintelui? ” sau ”Vă deranjează atacurile pe subiectul că sunteți blondă?”, pentru a o dezavua în fața electoratului. În alte situații, dezbaterile electorale au fost prost conduse de moderatori insuficient pregătiți, iar invitarea lui Victor Ponta timp de o oră la emisiunea de agricultură de pe TVR1 timp în care s-a autopromovat din greu, a fost publicitate electorală mascată.

Locul IV: Realitatea TV și B1TV, la egalitate, pentru preferința explicită pentru anumiți candidați în dezavantajul altora, pe alocuri pentru absența celeilalte părți în dezbateri pe teme controversate. Invitată la Realitatea TV, Monica Macovei a avut în spate imaginea Elenei Udrea mai bine de jumătate din timpul alocat, apoi emisiunea a fost întreruptă de publicitatea acesteia. Și la B1 emisiunea cu Macovei s-a oprit 15 minute pentru a se transmite declarația Elenei Udrea. La o emisiune critică la adresa PSD difuzată pe B1 a lipsit reprezentantul PSD. Realitatea TV nu prididește a-l promova, din toate pozițiile, pe Klaus Iohannis.

*Au fost monitorizate  în principal televiziuni cu acoperire națională, generaliste sau cu profil de știri, din lista de canale care au anunțat găzduirea campaniei electorale în programele lor. Nu s-au avut în vedere televiziuni locale sau regionale.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Faptul ca Monica Macovei este victima unui permanent linsaj mediatic, inclusiv la televiziuni care fac propaganda anti-Ponta, ma face sa cred ca e un candidat cu o integritate morala mai mare decat ceilalti candidati, candidati care percep mesajul politic al lui Macovei ca fiind unul „periculos” pentru practicile lor de coruptie transpartinica.

    Ponta, Udrea, Johannis, par sa fie agasati de sustinerea lui Macovei pentru DNA si dupa cum se vede au si motive sa le fie cu adevarat frica de anchetele DNA care ajung la toate partidele ce au fost la guvernare si la afaceristi ca fostul sot al dnei Udrea.

    E foarte putin probabil ca dna Udrea sa nu fi stiut absolut nimic de spagile luate de Cocos, nu cred sa fie atat de naiva si lipsita de spirit de observatie. Iar explicatiile lui Johannis despre cum a cumparat el 6 case cu bani din „meditatii” starnesc rasul adversarilor si jena partizanilor sai.

    Voi vota cu Macovei in primul tur, e un vot dat si pentru DNA. Cu cat scorul lui Macovei va fi mai mare cu atat mai mult vor fi obligati Ponta si Johannis sa tina cont in turul 2 de voturile date pentru sustinerea actiunilor DNA anti-coruptie.

  2. Acest rusinica matern credeti ca este suficient?
    Duminica seara am vazut intamplator, dupa multi ani, stiri la o televiziune care „penetreaza” peste tot. Am avut, la nivel de simturi, senzatia pe care o am cand cobor de pe masa de masaj! De la tonul si ritmul vocilor prezentatorilor, la mimica si pana la subiectul stirilor livrate toate mi-au creat o senzatie de bine. Masajul se joaca putin cu sistemul nervos si pacaleste macar pentru putin timp creierul incat toata incordarea din corp, incordare reala – provocata de postura incorecta, dispare.
    Privim hipnotizati! Dupa ceva timp schimbam canalul. Cineva, in varsta, de langa mine afirma chiar in momentele „de dupa” :”fata de alte stiri stirile astea sunt altfel” – crede ca e deja mai bine!
    Ce se livra pe micul ecran? Avem mere anul asta!, multe! si mai si exportam!, in Germania! E bine, zic, dar n-au spus totusi si ce productie la hectar aveam!
    A fost un an bun pentru agricultura, a „mers” bine anul asta!
    Nu mai stiu exact ce s-a mai scurs pe micul ecran dar stiu ca traiam o senzatie de relaxare.
    Stirea urmatoare, prezentata impreuna cu un specialist, mult prea in varsta pentru a prezenta viitorul, arata ca avem valori (?) de care avem grija (?!) si mai spunea ca o sa avem si noi ceva ce au numai nemtii si americanii. Si cu asta am hranit si fiara din noi, mandria, si ne putem duce la culcare.
    Dupa asa ceva parca iti vine sa te urci in cada si sa te speli indelung, inghesuit intr-un colt, cu o perie de sarma, in speranta ca urmele violului vor disparea.

  3. Credeam ca pe Contributors sunt articole serioase!!!

    sa vorbesti de „deontologie profesionala”, „partinire” si altele referitor la LATRINELE VARANULUI este complet aiurea!

    Are sens sa dicuti despre ProTV, B1 si Realitatea, dar latrinele Crescent sunt proprietatea personala a turnatorului felix, iar RTV este televizunea de Partid si de Stat a lui Ponta, nici nu are rost sa zici de incorectitudine acolo …

  4. Monica Macovei este singurul candidat din cei 14 care merita cu adevarat sa ajunga presedintele Romaniei. Are toate atributele necesare unui presedinte si mai mult, iubeste romanii si Romania, lucru demonstrat prin fapte nu prin vorbe.Sa nu uitam ca DNA este creatia doamnei Macovei.Daca DNA ar disparea sau ar fi restructurata ( datorita acapararii totale a puterii de catre PSD ) Romania ar avea soarta Ucrainei.Nu va lasati manipulati de PSD si ACL.Sunt toti o apa si-un pamant. Nimeni nu ne poate garanta ca USL nu se va reface.In primul tur trebuie sa votam candidatul care ne reprezinta cel mai bine (votam cu inima, conform dorintei noastre ) iar in turul II, votul nostru va fi un vot útil, acordat candidatului considerat ca fiind ” raul cel mai mic” .
    Votati Monica Macovei in primul tur, iar daca nu intra in turul II, votati raul cel mai mic ( Iohannis )!
    PS. Daca Elena Udrea nu a stiut de spagile lui Cocos,( omul cu care a impartit binele si raul timp de 10 ani ), nu a stiut ce se intampla in ograda ei, atunci, cum ar putea sti sa conduca o tara, sa pastoreasca un popor, cu drepturile si obligatiile lui?
    Un gand bun si satisfactie sufleteasca, tuturor romanilor din tara si de pretutindeni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro