luni, ianuarie 24, 2022

Totul s-a petrecut conform desfășurătorului

Nu m-a mirat defel că dl. Liviu Nicolae Dragnea și avocații domniei-sale au obținut o amânare de o lungime care nu ai cum să nu observi că e cu ochi și cu sprâncene în procesul vizând angajările fictive de la Consiliul Județean Teleorman. Proces al cărui ultim act ar fi urmat să se joace lunea trecută la ÎCCJ.
Specialiștii în Drept i-au găsit amânării felurite explicații. Au invocat ba o mutare complet greșită, voită sau nu, a procurorului DNA, ba timorarea completului de la ÎCCJ, ba faptul că ÎCCJ și CCR se pândesc, în ultima vreme, una pe alta, așteptând să vadă care dintre ele face prima mutarea decisivă.
M-am amuzat, desigur, atunci când mi-a parvenit știrea în conformitate cu care avocații d-lui Dragnea ar fi încercat la începutul procesului să obțină recuzarea unui judecător pe motivul că tovarășul de viață al domniei-sale nutrește simpatii pesediste. Doar suntem țara care i-a dat lumii pe Urmuz și pe Ionescu, deși sunt mai mult ca sigur că marea majoritate a membrilor PSD de rând, ca și cei din conducere, de felul unor Vasilescu, Dăncilă, Ștefănescu, Manda, Șerban Nicolae, Nicolicea, Carmen Dan, Rovana Plumb-Pauker ori nu au auzit vreodată aceste nume, ori nu au citit nici măcar un singur rând din creația ce le-a asigurat celebritatea. Și nu m-ar mira nici ca și ședința de judecată programată pentru ziua de 26 mai să se încheie tot cu o amânare. Premisele sunt deja create. Una dintre judecătoare se va pensiona cu începere de la data de 1 iunie. Va urma înlocuirea ei, reluarea întregului proces plus multe tertipuri până când se va ajunge la prescrierea faptelor. Dragnea este în această privință chiar mai expert decât securistul Dan Voiculescu, iar justiția este mult mai timorată decât era în august 2014. Cu sau fără OUG-urile date de dl. Tudorel Toader, Dragnea și-a realizat scopul. A încălecat justiția. A făcut-o una cu pământul. A readus-o în situația în care era pe vremea lui Adrian Năstase și a Rodicăi Stănoiu. Așa că totul de acum încolo se va petrece conform desfășurătorului.
Ceea ce m-a șocat au fost violențele din fața ÎCCJ. La care și-au dat concursul- și trebuie să admitem asta- atât fanaticii mișcării #rezist cât și oamenii plătiți, cu minte puțină, convocați acolo de PSD. Sigur, Dragnea a avut grijă să ne prevină că PSD va recurge la lucruri murdare. În cursul mitingului de vineri de la Craiova a îndemnat la răzmeriță și nimeni, nici un procuror, nu a observat cum îndeamnă șeful PSD la încălcarea legii. Încă mai speram că PSD va ordona “la stânga-împrejur” având în vedere faptul că în cursul zilei de luni situația din România urma să se discute în plenul Parlamentului European. M-am înșelat. Nu a făcut-o, mai mult reprezentanții oficiali ai României au boicotat ședința Parlamentului.
L-am auzit la Digi 24 pe președintele organizației PSD Maramureș, un anume domn Gabriel Zetea, ce părea la început nițeluș mai spălățel, mai soft, condamnând violențele, fără a admite însă că șeful de partid al domniei sale a incitat la ele. Pe urmă și dl. Zetea a trecut la amenințări. Iar seara am văzut-o dezlănțuită la pestilențiala emisiune România 9 de pe TVR 1 pe noua purtătoare de cuvânt a PSD, d-na Olguța Vasilescu. Oamenii social-democraților aveau dreptul, argumenta individa în chestiune, aprobată de realizatorul Ionuț Cristache și de flăcăul tomnatec Mirel Curea de la Evenimentul zilei, să facă ceea ce au făcut fiindcă la mijloc era libertatea șefului partidului.
Așa după cum am mai scris în repetate rânduri, tot ceea ce se întâmplă în vremea din urmă amintește de evenimentele din România anilor 1945-1946. De felul în care comuniștii românii, la ordinele și cu acceptul Moscovei, încălcau Constituția și pregăteau desăvârșirea comunizării României. PSD în complicitate cu ALDE pregătește acum scoaterea României din UE. Iată de ce alegerile pentru Europarlamentare din 26 mai sunt decisive. Iar tema de campanie nu trebuie să fie deloc matrapazlăcurile vizând scăparea de închisoare a netrebnicului, jalnicului, josnicului, lașului Dragnea Nicolae Liviu.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. „nu ai cum să nu observi că e cu ochi și cu sprâncene…”

  Ei, presupun că autorul articolului nu intenționează să sugereze că după plecarea d-nei Kovesi de la DNA procurorii de la acest parchet ar fi putut să negocieze cu oligarhii aflați în spatele d-lui Dragnea scăparea acestuia de pârnaie. Nu pot să cred așa ceva! Doar o instituție solidă precum DNA „nu stă într-o singură persoană”! Cum nici Parchetul General nu stă în dl Augustin Lazăr, „procuror torționar comunist” etc.

  După cum vedem și nu ne așteptam, procurorii DNA îl scapă „cu mult curaj” de justiție pe dl Dragnea și îl pregătesc pentru funcția de președinte. Al Republicii…Suntem tari, d-le Mircea Morariu, Am înfrânt!

 2. sa fie foarte clar pentru toata lumea nimeni nu este mai presus de lege insa trebuie sa se aplice legea corect nu asa pe vorbe cum este cazul lui dragnea

  • E foarte clar! Dar totusi am o nelamurire …. Care lege? Cea creata special pentru a favoriza pe unii?
   Observati ca discutam la nesfirsit niste chichite pina la urma tehnice, dar nu ataca nimeni nici macar ICCJ problema de fond: Au fost doamnele respective tinute pe statul de plata al Directiei Copilului timp de doi ani fara sa calce pe acolo? Se pare ca da ….

   Cum ramine cu „dura lex, sed lex”?

 3. Si eu sunt sigur ca masa covarsitoare a adeptilor si liderilor PSD nu au auzit
  in viata lor despre Urmuz , necum sa fi citit ceva din creatiile lui.
  Eugen Ionescu s-ar zice ca e un nume ceva mai cunoscut , dar sa fim seriosi ,
  ce treaba au pesedeii sa citeasca ceva scris de el sau – și mai și – sa se duca
  la o piesa de teatru scrisa de el , in loc de spectacolul aniversar al lui FUEGO.
  ***
  Pe de alta parte nu cred ca ar trebui sa ne facem griji ca Raluca Turcan si-ar periclita
  prea tare vederea cu cititul cartilor sau ca Ludovic Orban ar fi vreun fan al al lui Verdi sau Wagner in conditiile in care nici unul dintre ei nu a compus romanțe apte de a fi
  acompaniate la mandolina.

  Pe dl Ciolos mi-l imaginez a fi , ca orice vasnic urmas eurofil
  al Vetrei Romanesti , pasionat mai degraba de spetacolele folclorico-tricolore
  gen ”Noi suntem romani !” sau ”Sa reinviem Cenaclul Flacara” pe care
  Andrei Paunescu le organizeaza periodic, atunci cand foamea
  devine de nesuportat.

  In fine sa nu uitam de marele OM AL CARTII numit Traian Basescu , care aprofunda
  cu anii o singura creatie a lui Cartarescu si care , din Fotoliul Suprem,
  si-a permis chiar o dezgustatoare batjocura la adresa culturii – atunci cand a afirmat,
  cu ghilimeele hăhăitului sau inconfundabil,
  ca ori de cate ori ajungea intr-un port se ducea
  in graba mare la MUZEU.
  ***
  Ramane ca ultimă speranță – si in acest domeniu – dl Johannis.

  Din cand in cand dansul se duce la Biserica, se urca pe bicicleta, pe schiuri sau
  porneste pur si simplu in excursii montane.

  Adica ofera poporului un bun EXEMPLU de
  actiuni care merita a fi facute in viata.

  In materie de CARTI insa constat ca Presedintele se rezuma
  la SCRIERE (a ajuns la a treia opera).

  Adica NIMIC-NIMIC despre CITIRE.

  Si nici o iesire seara , cu Doamna Carmen la un Teatru .

  Este sugestia mea gratuita pentru dansul pentru urmatoarele luni
  de campanie electorala – deoarece conslierilor de imagine nu le vin idei decat
  in sensul inaspririi limbajului prezidential intru satisfactia mitocanimii
  aflate de pe orbita RTV.

 4. Mi-au displăcut profund și mie strigatele de „la pușcărie” cu care a fost întâmpinat Dragnea la coborârea din mașină. Într-adevăr, exista un fanatism, un radicalism și în mișcarea #rezist. Acesti oameni, dacă ar fi trăit pe vremea instaurării comunismului,, ar fi putut striga, la fel de bine, „la moarte” celor arestați în procese politice. Cum nu își dau seama cca e oribil sa strigi asta? Cu astfel de atitudini radicalizate atmosfera sociala de irespirabila.

  • Au o povara CARMICA de ispasit.
   Mama si tatal lor i-au primit cu flori pe mineri la 14 iunie 1990.
   La MINERIADA – INVERSA din septembrie 1991 oratcii au ost intampinati cu urale la Congresul Taranistilor . Apoi cand au invadat Aula Parlamentului s-a cazut la pace cand un campion al democratiei – ei da, chiar domnul Ratiu – ia indemnat sa se duca peste Iliescu , la Cotroceni.
   Anarhia este dulce ca mierea la inceput cand te scapa de rivali – dar numai pana cand incepe sa li se para lui DIDE sau lui FLORIN BADITA ca ai pantofi de corupt . Din acel moment hitul ”mai bine golan” iti cam dispare din lista de preferinte.

  • „…strigatele de “la pușcărie” ”

   Corul a fost format de tenorii din familia Sportivilor și baritonii din familia Cămătarilor sub bagheta dirijorală a lui Codrin, ajutat organizatoric de d-nii Puiu și Rafael.

   Eu i-am văzut pe d-lor la TV strigând „la pușcărie”, probabil amintindu-și de trecutul lor atunci când se află în apropierea magistraților…Dl Codrin ar fi trebuit să-și dea seama că e riscand să-i aducă acolo, pentru că Sportivii și Cămătarii pot manifesta reacții adverse la Justiție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro