joi, martie 28, 2024

Totul s-a petrecut conform desfășurătorului

Nu m-a mirat defel că dl. Liviu Nicolae Dragnea și avocații domniei-sale au obținut o amânare de o lungime care nu ai cum să nu observi că e cu ochi și cu sprâncene în procesul vizând angajările fictive de la Consiliul Județean Teleorman. Proces al cărui ultim act ar fi urmat să se joace lunea trecută la ÎCCJ.
Specialiștii în Drept i-au găsit amânării felurite explicații. Au invocat ba o mutare complet greșită, voită sau nu, a procurorului DNA, ba timorarea completului de la ÎCCJ, ba faptul că ÎCCJ și CCR se pândesc, în ultima vreme, una pe alta, așteptând să vadă care dintre ele face prima mutarea decisivă.
M-am amuzat, desigur, atunci când mi-a parvenit știrea în conformitate cu care avocații d-lui Dragnea ar fi încercat la începutul procesului să obțină recuzarea unui judecător pe motivul că tovarășul de viață al domniei-sale nutrește simpatii pesediste. Doar suntem țara care i-a dat lumii pe Urmuz și pe Ionescu, deși sunt mai mult ca sigur că marea majoritate a membrilor PSD de rând, ca și cei din conducere, de felul unor Vasilescu, Dăncilă, Ștefănescu, Manda, Șerban Nicolae, Nicolicea, Carmen Dan, Rovana Plumb-Pauker ori nu au auzit vreodată aceste nume, ori nu au citit nici măcar un singur rând din creația ce le-a asigurat celebritatea. Și nu m-ar mira nici ca și ședința de judecată programată pentru ziua de 26 mai să se încheie tot cu o amânare. Premisele sunt deja create. Una dintre judecătoare se va pensiona cu începere de la data de 1 iunie. Va urma înlocuirea ei, reluarea întregului proces plus multe tertipuri până când se va ajunge la prescrierea faptelor. Dragnea este în această privință chiar mai expert decât securistul Dan Voiculescu, iar justiția este mult mai timorată decât era în august 2014. Cu sau fără OUG-urile date de dl. Tudorel Toader, Dragnea și-a realizat scopul. A încălecat justiția. A făcut-o una cu pământul. A readus-o în situația în care era pe vremea lui Adrian Năstase și a Rodicăi Stănoiu. Așa că totul de acum încolo se va petrece conform desfășurătorului.
Ceea ce m-a șocat au fost violențele din fața ÎCCJ. La care și-au dat concursul- și trebuie să admitem asta- atât fanaticii mișcării #rezist cât și oamenii plătiți, cu minte puțină, convocați acolo de PSD. Sigur, Dragnea a avut grijă să ne prevină că PSD va recurge la lucruri murdare. În cursul mitingului de vineri de la Craiova a îndemnat la răzmeriță și nimeni, nici un procuror, nu a observat cum îndeamnă șeful PSD la încălcarea legii. Încă mai speram că PSD va ordona “la stânga-împrejur” având în vedere faptul că în cursul zilei de luni situația din România urma să se discute în plenul Parlamentului European. M-am înșelat. Nu a făcut-o, mai mult reprezentanții oficiali ai României au boicotat ședința Parlamentului.
L-am auzit la Digi 24 pe președintele organizației PSD Maramureș, un anume domn Gabriel Zetea, ce părea la început nițeluș mai spălățel, mai soft, condamnând violențele, fără a admite însă că șeful de partid al domniei sale a incitat la ele. Pe urmă și dl. Zetea a trecut la amenințări. Iar seara am văzut-o dezlănțuită la pestilențiala emisiune România 9 de pe TVR 1 pe noua purtătoare de cuvânt a PSD, d-na Olguța Vasilescu. Oamenii social-democraților aveau dreptul, argumenta individa în chestiune, aprobată de realizatorul Ionuț Cristache și de flăcăul tomnatec Mirel Curea de la Evenimentul zilei, să facă ceea ce au făcut fiindcă la mijloc era libertatea șefului partidului.
Așa după cum am mai scris în repetate rânduri, tot ceea ce se întâmplă în vremea din urmă amintește de evenimentele din România anilor 1945-1946. De felul în care comuniștii românii, la ordinele și cu acceptul Moscovei, încălcau Constituția și pregăteau desăvârșirea comunizării României. PSD în complicitate cu ALDE pregătește acum scoaterea României din UE. Iată de ce alegerile pentru Europarlamentare din 26 mai sunt decisive. Iar tema de campanie nu trebuie să fie deloc matrapazlăcurile vizând scăparea de închisoare a netrebnicului, jalnicului, josnicului, lașului Dragnea Nicolae Liviu.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. „nu ai cum să nu observi că e cu ochi și cu sprâncene…”

    Ei, presupun că autorul articolului nu intenționează să sugereze că după plecarea d-nei Kovesi de la DNA procurorii de la acest parchet ar fi putut să negocieze cu oligarhii aflați în spatele d-lui Dragnea scăparea acestuia de pârnaie. Nu pot să cred așa ceva! Doar o instituție solidă precum DNA „nu stă într-o singură persoană”! Cum nici Parchetul General nu stă în dl Augustin Lazăr, „procuror torționar comunist” etc.

    După cum vedem și nu ne așteptam, procurorii DNA îl scapă „cu mult curaj” de justiție pe dl Dragnea și îl pregătesc pentru funcția de președinte. Al Republicii…Suntem tari, d-le Mircea Morariu, Am înfrânt!

  2. sa fie foarte clar pentru toata lumea nimeni nu este mai presus de lege insa trebuie sa se aplice legea corect nu asa pe vorbe cum este cazul lui dragnea

    • E foarte clar! Dar totusi am o nelamurire …. Care lege? Cea creata special pentru a favoriza pe unii?
      Observati ca discutam la nesfirsit niste chichite pina la urma tehnice, dar nu ataca nimeni nici macar ICCJ problema de fond: Au fost doamnele respective tinute pe statul de plata al Directiei Copilului timp de doi ani fara sa calce pe acolo? Se pare ca da ….

      Cum ramine cu „dura lex, sed lex”?

  3. Si eu sunt sigur ca masa covarsitoare a adeptilor si liderilor PSD nu au auzit
    in viata lor despre Urmuz , necum sa fi citit ceva din creatiile lui.
    Eugen Ionescu s-ar zice ca e un nume ceva mai cunoscut , dar sa fim seriosi ,
    ce treaba au pesedeii sa citeasca ceva scris de el sau – și mai și – sa se duca
    la o piesa de teatru scrisa de el , in loc de spectacolul aniversar al lui FUEGO.
    ***
    Pe de alta parte nu cred ca ar trebui sa ne facem griji ca Raluca Turcan si-ar periclita
    prea tare vederea cu cititul cartilor sau ca Ludovic Orban ar fi vreun fan al al lui Verdi sau Wagner in conditiile in care nici unul dintre ei nu a compus romanțe apte de a fi
    acompaniate la mandolina.

    Pe dl Ciolos mi-l imaginez a fi , ca orice vasnic urmas eurofil
    al Vetrei Romanesti , pasionat mai degraba de spetacolele folclorico-tricolore
    gen ”Noi suntem romani !” sau ”Sa reinviem Cenaclul Flacara” pe care
    Andrei Paunescu le organizeaza periodic, atunci cand foamea
    devine de nesuportat.

    In fine sa nu uitam de marele OM AL CARTII numit Traian Basescu , care aprofunda
    cu anii o singura creatie a lui Cartarescu si care , din Fotoliul Suprem,
    si-a permis chiar o dezgustatoare batjocura la adresa culturii – atunci cand a afirmat,
    cu ghilimeele hăhăitului sau inconfundabil,
    ca ori de cate ori ajungea intr-un port se ducea
    in graba mare la MUZEU.
    ***
    Ramane ca ultimă speranță – si in acest domeniu – dl Johannis.

    Din cand in cand dansul se duce la Biserica, se urca pe bicicleta, pe schiuri sau
    porneste pur si simplu in excursii montane.

    Adica ofera poporului un bun EXEMPLU de
    actiuni care merita a fi facute in viata.

    In materie de CARTI insa constat ca Presedintele se rezuma
    la SCRIERE (a ajuns la a treia opera).

    Adica NIMIC-NIMIC despre CITIRE.

    Si nici o iesire seara , cu Doamna Carmen la un Teatru .

    Este sugestia mea gratuita pentru dansul pentru urmatoarele luni
    de campanie electorala – deoarece conslierilor de imagine nu le vin idei decat
    in sensul inaspririi limbajului prezidential intru satisfactia mitocanimii
    aflate de pe orbita RTV.

  4. Mi-au displăcut profund și mie strigatele de „la pușcărie” cu care a fost întâmpinat Dragnea la coborârea din mașină. Într-adevăr, exista un fanatism, un radicalism și în mișcarea #rezist. Acesti oameni, dacă ar fi trăit pe vremea instaurării comunismului,, ar fi putut striga, la fel de bine, „la moarte” celor arestați în procese politice. Cum nu își dau seama cca e oribil sa strigi asta? Cu astfel de atitudini radicalizate atmosfera sociala de irespirabila.

    • Au o povara CARMICA de ispasit.
      Mama si tatal lor i-au primit cu flori pe mineri la 14 iunie 1990.
      La MINERIADA – INVERSA din septembrie 1991 oratcii au ost intampinati cu urale la Congresul Taranistilor . Apoi cand au invadat Aula Parlamentului s-a cazut la pace cand un campion al democratiei – ei da, chiar domnul Ratiu – ia indemnat sa se duca peste Iliescu , la Cotroceni.
      Anarhia este dulce ca mierea la inceput cand te scapa de rivali – dar numai pana cand incepe sa li se para lui DIDE sau lui FLORIN BADITA ca ai pantofi de corupt . Din acel moment hitul ”mai bine golan” iti cam dispare din lista de preferinte.

    • „…strigatele de “la pușcărie” ”

      Corul a fost format de tenorii din familia Sportivilor și baritonii din familia Cămătarilor sub bagheta dirijorală a lui Codrin, ajutat organizatoric de d-nii Puiu și Rafael.

      Eu i-am văzut pe d-lor la TV strigând „la pușcărie”, probabil amintindu-și de trecutul lor atunci când se află în apropierea magistraților…Dl Codrin ar fi trebuit să-și dea seama că e riscand să-i aducă acolo, pentru că Sportivii și Cămătarii pot manifesta reacții adverse la Justiție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro