joi, iulie 25, 2024

Traian Basescu sare in apararea PD-L


In interviul de azi din Romania Libera, seful statului se vede obligat sa sara in apararea PD-L, inghesuit in corzi de ultimele desfasurari de evenimente, in special de cele legate de vami.

Argumentele aduse de seful statului, dincolo de observatiile legate de echidistanta obligatorie fata de partide (dar cine se mai impiedica de astfel de “mizilicuri”), nu limpezesc, in opinia mea, legaturile financiare dintre vami, evaziune fiscala si partidele politice.

Intrebare: Deci, nu e prea târziu?

T.B.: Nu putem reproşa instituţiilor statului că din 2005 încoace nu ar fi fost încercări: dincolo de cifrele pe care vi le-am dat vă amintesc cazul Otopeni, cazul Ploieşti.

Nu cred ca cineva poate fi de acord cu aceasta teorie. Coruptia endemica din vami exista de 20 de ani, cel putin. A nu reprosa institutiilor statului ca n-au actionat, cum au facut-o in ultimele sase luni, e o eroare. Adica, de ce au fost in stare acum si nu mai demult? DGIPI a fost scoasa din ecuatie, fara ca presedintele sa explice clar de ce anume. (“Acum s-a adoptat soluţia ca Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) să se infiltreze în sistem prin ofiţeri acoperiţi. DGIPI nu a fost implicată în această operaţiune.”). In schimb, SRI, sub directa conducere a presedintelui, a fost vioara intai in actiunile derulate. Si nu e nimic neobisnuit aici? Haida de!

Intrebare: Şi totuşi dvs. aţi spus că speraţi ca operaţiunea să ducă şi spre vârful piramidei politice.

T.B.: Când spun acest lucru mă refer la numirile în funcţii, fiindcă la fel cum se ştia despre vameşi şi poliţişti de frontieră că îşi încasau foloase proprii din trecerea frontierei, la fel se spune despre şefii de vamă sau cei numiţi în funcţii că ar trebui să aibă nişte contribuţii. Sper ca ancheta să ne ducă la astfel de numiri. Eu fac însă o deosebire clară între a da bani să fii numit şi a primi din ce încasează vameşii în fiecare zi. În cele şase luni de supraveghere nu s-a descoperit un transfer de bani spre oameni politici, dar ancheta ne poate rezerva surprize.

Care o fi deosebirea intre a lua bani la numirea in functie si a primi din ce incaseaza vamesii, marturisesc ca nu inteleg. Ca nu s-a descoperit niciun transfer de bani catre oameni politici, e posibil. Doar oameni ca Eugeniu Petrescu tocmai acest rol isi asuma: sa colecteze bani pe care ii doneaza apoi la partid, in campanii electorale sau inainte. Fara implicarea pe fata a oamenilor politici. Averile oamenilor politici, unele impresionante, fara legatura cu impozitele platite la fisc, nu sunt luate la puricat de nicio institutie a statului. In 2014, vom avea, probabil, explicatia: “Nu putem reprosa fiscului ca n-a comparat averile demnitarilor cu impozitele platite la fisc, pentru ca …”.

Initiativa legislativa si practica  ofiterilor sub acoperire ar fi trebuit pusa in opera de mult, sau doar presiunile UE au condus la acest demers?

Intrebare: Partidele recurg în mod frecvent la astfel de metode pentru a-şi putea finanţa campanile?

T.B.: Eu nu ştiu că partidele, nu vorbesc doar despre PDL, să se finanţeze din vămi. Aş face o observaţie, fiindcă am văzut nişte feţe extrem de dubioase care susţin teoria conexiunii directe între vameşi şi partide. Colecta descoperită la punctele de frontieră a fost pusă sub semnul transferului către partid.

Fetele “extrem de dubioase” nu s-au aflat doar in sfera sindicala. Este vorba de media in general, de oameni, ca si mine, care apreciaza si sustin eforturile de modernizare si reformare a tarii, initiate de PD-L si presedintele Basescu, dar nu pot inghiti coruptia chiar la partidul care se lauda ca doreste s-o elimine.

Partidele nu se finanteaza DOAR din vami. Exista alte zone, evaziunea in domeniul petrolier, agricol, al produselor din alcool, etc., in zona contractelor din bani bugetari, a restituirilor de TVA, etc., etc.  (Unde au disparut activele economiei comuniste, din care ne-am ales cu doar 150 km. de autostrada?)  Iar o parte din bani ajung si la oamenii politici, demnitari sau nu, altfel de unde si-au agonisit averi uriase ? Din salarii de bugetari? De unde si-a facut Sorin Blejnar o vila care concureaza cu vilele starurilor americane? Ce povesti sunt astea?

Intrebare: Deci firele ar duce mai degrabă la liderii sindicali, decât la cei politici?

T.B.: Dacă rămânem în termeni şahişti, mă tem că regina se află printre liderii sindicali, dar probarea acestui lucru depinde foarte mult de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte.

Slaba escamotare a realitatii. De ce sa beneficieze liderii sindicali de grosul “productiei” vamilor? Doar nu ei numesc sefii vamilor sau pe functionarii acestora. La ei ajung “mizilicuri”, sa taca si sa nu spuna ce afla de la membrii de sindicat.

Este ceeace recunoaste, cu jumatate de gura si presedindele Basescu:

“T.B.: Cel puţin deocamdat, dar eu nu exclud politicul, pentru că numirile se fac cu influenţă politică, iar această influenţă politică se manifestă destul de distribuit: dacă în cazul Halmeu se face trimiteri către un anume partid, vedem în schimb că e de negăsit şeful de tură la vama Moraviţa, fost candidat PSD la primăria Nădlac şi că un fiu de senator PSD a fost arestat.”

Adica, daca e sa fie vinovati si oameni politici, sunt toti, nu numai PD-L!

Boc e trecut pe linie moarta

Intrebare: Soluţia cea mai bună ar fi să rămână premier?

T.B.: Partidul va decide, dar şi eu sunt de acord că trebuie desfăcută funcţie de premier de cea de preşedinte de partid în acest moment. Altfel, măsurile care s-au luat în 2010 nu s-ar fi putut lua cu un premier care nu era şi preşedintele celui mai mare partid din coaliţie. Politicienii trebuie să înveţe să se adapteze realităţilor. Realitatea acestui moment arată că ar fi bună o despărţire a celor două funcţii, fiindcă mai este de luat o singură măsură dificilă: Codul muncii.

In ochii presedintelui soarta premierului si presedintelui PD-L Boc e pecetluita. Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece acasa la Cluj. Sa conduca in continuare guvernul, primind ordine de la COCOPO sau mai stiu eu cum se va numi, nu-l vad pe Emil Boc.

Exista insa si posibilitatea ca in lupta dintre diversele grupari din PD-L sa castige tot Emil Boc. Ca minim compromis pentru echilibrul din PD-L in vederea alegerile din 2012.

Altfel, ramane deschisa intrebarea: pe cine ar preferea presedintele la conducerea PD-L? Domnia sa evita, cum e si firesc, sa-si exprime vreo preferinta. Pe vreunul din tripleta BVB se pare ca nu-i agreeaza. ( “Cei trei au o influenţă foarte mare în partid şi au fost degrevaţi de funcţii administrative de cinci luni. Şi cu toate acestea nu se vede nici o îmbunătăţire a felului cum funcţionează partidul” )

Intrebare Cum ar trebui să fie viitorul şef al PDL, ca să poate readuce partidul pe linia de plutire?

T.B.: Poate fi oricine şi Boc, şi Blaga, şi Flutur, marea problemă este că şi PDL are aceeaşi problemă ca şi PSD sau PNL: nu are lidership. Alegerile viitoare prefigurează o premieră: alegeri fără lideri-locomotivă: nici unul dintre liderii partidelor actuale nu va putea trage partidul.

Curioasa este si strategia prezidentiala referitoare la reformistii Macovei, Preda, Voinescu, Turcan, Traian Ungureanu si altii. Decat sa-i vada formand un nou partid, le-ar oferi posturi de vicepresedinti, 3-4 din 15, astfel incat sa dea bine la vitrina PD-L, dar cu prerogative minime in conducerea partidului.

T.B. “PDL are nevoie de astfel de oameni, de Monica Macovei, Sever Voinescu, de Traian Ungureanu. De ce i-ar ţine deoparte? De ce n-ar fi loc între cei 15 vicepreşedinţi de aceşti cinci oameni, pentru că n-au lipit afişe? »

Premier de la PSD

Intrebare : Liderul PSD, Victor Ponta, mizează pe o moţiune de cenzură care să-l aducă în fotoliul de premier. Dacă ar cădea guvernul Boc, aţi accepta această soluţie?

T.B.: Nu poţi să accepţi un om imatur în funcţia de prim-ministru. Cum ai putea să pui prim-ministru pe unul care se duce la Piteşti cu Hrebenciuc, Năstase, Vanghelie să suţină neaplicarea legii în cazul unui membru PSD, preşedinte al Consiliului Judeţean. Nu poţi propune în funcţia de premier pe cineva care ameninţă justiţia, cum a făcut Ponta, care a împărţit justiţia în două: o parte care slugăreşte PSD şi alta independentă, care va fi rasă de pe faţa pământului

Iata cum Victor Ponta isi vede spulberat visul de a deveni premier. Iar suspendarea presedintelui este o optiune total utopica, in masura in care acesta se va feri sa incalce “grav” constitutia. Discutia despre majoritati parlamentare ad-hoc s-a mai purtat in conjunctura Johannis, dar nimeni din opozitie n-a avut curaj sa apeleze  Curtea Constitutionala, pentru ca stia ca va pierde.

Concluziile acestui interviu amplu si ale ultimelor iesiri publice a presedintelui par sa fie:

1.      PD-L nu este chiar atat de corupt pe cat se zice. Mai putin.

2.      Un nou partid politic nu este oportun, datorita obstacolelor de infrastructura si de bani necesari organizarii.

3.      Ponta sa nu viseze la functia de premier pentru ca este imatur.

4.      PD-L va castiga din nou alegerile, daca va aplica criterii de integritate clare

5.      Tripleta BVB nu e in stare sa ridice partidul la cotele avute pe vremea cand conducea Basescu PD-L.

6.      Nu putem cheltui mai mult decat produce Romania

Ultima concluzie este in adevar de necontestat. Celelalte sunt, mai mult sau mai putin, chestiuni interne de partid. Iar indicatiile venite de la seful statului vor fi, sau nu, urmate. Mai degraba nu se va tine cont de ele.

Distribuie acest articol

52 COMENTARII

  • Aveti dreptate!
   „…În 2010, prima poziţie este ocupată de PNL cu 30 milioane de euro, a doua de PSD cu 24 milioane de euro şi a treia de PDL cu 11 milioane. În schimb, în perioada de glorie a lui 2009, cea a guvernării comune dintre PDL şi PSD, în frunte era PSD, cu aproximativ 16 milioane de euro, urmat de PDL cu 6 milioane şi de bietul PNL cu 500 de mii. De departe însă, cea mai prosperă epocă a fost cea de dinainte de 2009, a guvernării Tăriceanu, când sprijinul PSD era pipărat. Atunci, parlamentarii PSD au dat lovitura cu 377 de milioane de euro, cei ai PNL au strâns 142 de milioane, PDL fiind la coadă cu 8 milioane…”
   http://www.revista22.ro/articol-9850.html

 1. „nu limpezesc, in opinia mea, legaturile financiare dintre vami, evaziune fiscala si partidele politice…”
  nu cred ca a fost vreodata intentia de a lamuri chestiunea asta! ci mai degraba de a specula politic situatia…

   • Este clar ca presedintele stie mai multe decit spune. Inclusiv care ar fi implicatiile. La fel de clar este ca… sindicatele sint de vina. Ca doar nu vor fi fiind entomologii de la ocolul silvic (nu, nu este nici o aluzie la vreun Flutur).
    Povestea cu neimplicarea partidelor a fost anuntata si de C. Kovesi saptamina trecuta (cred, nu mi-am propus sa retin in care zi). Basescu doar confirma: „nu mai tipati, nici noi nu sintem nebuni.” Ce mi se pare de risul curcilor este limitarea obiectului „anti-coruptiei vamale” doar la tigari. Ni se dau tot felul de detalii: spaga pe cartus, pe zece cartuse, cite cartuse incap intr-un autoturism sau intr-un crac de pantalon. Sa fie tigarile singurul produs trecut nelegal prin vama? Sa fie alte produse mai putin „daunatoare sanatatii”? Sau poate mai putin digerabile de catre… telespectatorii dependenti de fum. Oricum, comisarii Garzii financiare (de-un exemplu) nu vor avea sansa unei plimbari gratuite cu elicopterul. Sezonul „februarie” se apropie de sfirsit.

 2. Eu cred ca Basescu a tinut sa taxeze mesajul pleiadei de analisti care au tot timpul grila de interpretare a evenimentelor pt. popor la indemna cum ca PDL este vinovat pt. coruptia din vami. Cand ai un fenomen de o asemenea amploare, a da vina pe cei care sunt la putere in acel moment si tocmai fac niste pasi seriosi pentru a o aduce la lumina e cel putin caraghios. Cred ca asta a vrut sa spuna Basescu. Mesajul general dat era ca PDL e beneficiarul spagilor din sistemul vamal, fara nume si prenume. Ori aceasta porcarie merita taxata indiferent de luptele interne din PDL. Daca poti blama un partid pt. ca un membru al lui a luat spaga (chiar si atunci cand meritul scoaterii la iveala e a altcuiva din partid) atunci pe criteriu asta toti suntem spagari pentru ca suntem romani ca si vamesii.

  • Ar fi bine sa fie asa. Dar: PD-L a avut ministerul de interne si in perioada 2005-2007 (aprilie) si in 2010. Iar curatenia in vami a pornit de la CSAT si SRI, nu de la interne, finante, sau directia vamilor. Deci?

   • Nici macar de acolo n-a pornit! Am fost „rugati” frumos pentru a putea adera la Schengen…
    Sa fim seriosi, nici o schimbare majora(era sa folosesc cuvantul reforma) nu s-a facut la noi, din propria vointa a partidelor sau a oamenilor politici… Si acum sunt unii, care isi doresc iesirea din UE, sa nu aderam la Schengen, sa renuntam la FMI, etc…

   • Da, mita ar putea fi legata de cineva din PDL, poate chiar de mai multi. Fara dovezi e totusi prea mult sa afirmi asta dar nici nu trebuie exclusa posibilitatea, mai ales cand s-a ajuns deja la un personaj din PDL sau macar numit pe filiera PDL. Revin totusi asupra diferentei intre a lua mita personal si a lua mita in numele unui partid. E diferenta intre a avea cazuri de coruptie si a avea un sistem de coruptie generalizat. In prima situatie se gaseste orice tara, in cea de a doua nu prea multe….
    Spre deosebire de Ponta, Nastase si Hrebenciuc care isi apara coruptii cu nume si prenume, Basescu a atacat afirmatia generala si nesprijinita pe fapte ca mita din vami era colectata pentru PDL Eu nu vad nimic exagerat aici.

   • Cand s-a luat decizia in CSAT, acolo erau Blaga si Vladescu, nu Igas is Ialomitianu…deci nu ne jigniti inteligenta, daca Blaga avea oameni in Vami apai le spunea sa se potoleasca ca sa nu casa in lat si a lasta guvizii sa si-o fure. Base sio Blaga au hotarat programatic sa loveasca pana la nivel de pioni, cai…si stop.

    Cazul un pic aparte e la Halmeu… ridicol ca la Halmeu mituitoarea scapa desi e la a doua infractiune si nimeni din subordonatii ei nu e arestat de exemplu? Din ce a recuperat investitia initiala de 130K euro.? Din slariul pe sase luni…sau din spaga? Si daca din spaga…a strans-o singura? Camatarii, contrabandistii si sponsorii pentru prima spaga…de unde au avut banii?

    Actiunea a fost declansata d ePDL cu scopul de a arunca din lestul coruptilor pentru castiga un pic de inaltime morala…ca in cazul Ridzi…e un pic de panica, curge sange…pana se hotaresc unde sa fgixeze garoul. Si se pare ca Basecu incepe sa spuna unde trebuie fixat…ce buboi trebuie spart.

    Acum pe bue…daca MArica ar fi mogulul vamilor din RO…si ala are o casa de 150K de euro…luata pe credit, cand asta era spaga pe o zi la Stamora, inseamna ca e un dobitoc.

   • dle profesor. Cred ca 2 precizari se impun. A. vamile nu au fost niciodata la Interne (in schimb politia de forntiera DA). B. din tot ce citesc -documentele procurorilor- reiese ca spaga zilnica se distribuita integral intre participanti, fara „paraiase spre in sus”. Asta ma face sa ma gandesc ca posturile erau cumparate anticipat, urmand ca ” investitia” sa fie amortizata pe parcurs de catre platitor. Daca imi acceptati aceasta cocnluzie,rezulta ca faptasii numiti inainte de 01.01.2009 nu putea plati la PDL! PS. tentatia de a canaliza oprobriul numai catre PDL e la fel de pernicioasa ca si tentatia de a inocenta PDL.

    • Chiar daca ar fi asa, nu pot accepta ca statul roman, sun conducerea PD-L, in ultimii 2 ani, n-a avut instrumente (sau nu si le-a creat), sa starpeasca aceasta cangrena care, iata, ne costa aderarea la Schengen

     • ati fost si director de liceu si va reamintiti cat de greu e sa concediezi pe cineva si mai ales sa castigi si procesul de dupa. Introducerea informatorilor era ilegala pana de curand si chiar si acum este doar OG -in mare risc sa fie anihilata substantial de parlament. Oricum ” mieux vaut plus tard….”

 3. Eu vad lucrurile altfel (normal) :)

  Tot scandalul asta cu arestarea vamesilor a fost pornit fix acum in speranta ca se mai poate salva ceva din Schengen. Desigur … coruptia din vami exista demult, nu e ceva nou. Desigur institutiile statului ar trebui sa lupte impotriva coruptiei. Problema e ca nu pot sa fiu naiv incat sa cred intr-o coincidenta atat de mare. De ce nu au fost arestati vamesii in (sa zicem) Octombrie anul trecut? Cand inca nu era evident ca Franta si Germania stramba din nas?

  Dl Basescu stie foarte bine ca mai toate partidele se alimenteaza din coruptie (de unde si palida propunere de finantare a campaniilor electorale de la buget, pe care eu as fi insistat mai mult). De asemenea e de-o logica elementara ca partidul (partidele) aflate la putere se infrupta mai abitir (oricare ar fi numele lor) in perioada in care sunt la putere. Ca deh…doar nu o sa numesti tu PD un sef de vama pentru ca spaga sa mearga la PSD … Si domnul Basescu a fost ales / reales de atatea ori tot pe baza de bani negri din economie. Atunci nu il deranjau prea tare…

  Problema e ca dl Basescu a sperat sa faca un exercitiu de imagine, sa scape de cativa guvizi de prin vami, sa nu afecteze imaginea PD-ului si eventual sa ii prosteasca si pe europeni pe tema Schengen. Nu i-a iesit … de unde si graba doamnei Kovesi si dl Morar de a spune ca „nu apare nici un partid in rechizitoriu” … in speranta ca mai pot salva ceva din aceasta imensa facatura. Sau identificarea „reginei” cu liderii de sindicat.

  Cat despre Albe ca Zapada (optiunea unora) sau fantasmagorii gen castigarea alegerilor de catre PD in 2012 nici nu are rost sa comentez. Asemenea teme frizeaza ridicolul si jignesc inteligenta.

  Despre „nu putem cheltui mai mult decat producem” ii recomand domnului Vlaston sa mearga pe strada sa gaseasca un cersetor (eventual fara 4 clase si daca se poate veritabil) si sa-l intrebe daca poate manca mai mult decat banii primiti de la trecatori. Raspunsul de bun simt al acestuia nu l-ar califica insa pentru functia de Presedinte. Astept inca o schimbare a discursului de la „nu putem cheltui mai mult decat producem” la „ca sa putem cheltui mai mult trebuie sa producem mai mult”.

 4. D-le Vlaston,
  Incepeti sa vedeti si dv. ca imparatul e gol. Ceea ce altii vedeau de multa vreme (personal de cind si-a impus fara jena fiica cea mica si agramata in politica) acceptati si dv. ca e real. Basescu nu se poate rupe nici el de clientelismul specific mocirlei de pe Dimbovita, la fel ca predecesorii sai Iliescu si Constantinescu. Cit or da in gropi ai lui, parca tot mai hoti si mai prosti sunt ceilalti. Asa nu se poate conduce o tara. E lipsit de consecventa si de impartialitate. Vae victis…

   • M-ati omorat cu modernizarea asta. Inca nu v-ati prins ca astia nu modernizeaza de fapt nimic? Ca jucam batuta pe loc dar ni se pare ca dansam tango?

     • Toate legile astea de care spuneti s-au dovedit in timp facute pe genunchi. Nici una nu a fost pusa in practica asa cum trebuie. Legea salarizarii nu se aplica in forma ei si dam alte legi de aplicare pe cate un an, legea educatiei nu se poate aplica din lipsa de norme si dam ordine de ministru care modifica legea (WTF?), codul muncii inca nu s-a modificat, om vedea ce iese de acolo dar toata lumea pare nemultumita (si sindicate si patronate, o realizare extraordinara pentru un guvern, unica pana acum) iar reducerea aparatului bugetar e o himera, o fata morgana, un iepure scos din palarie…

     • D-le Dan, ideea ca legea educatiei nu e buna pentru ca „ii lipsesc normele de aplicare” nu e corecta, pentru ca toate legile iesite din parlament nu au norme de aplicare!
      reducerea „bugetarilor” s-a facut, nu la parametrii pe care i-am dorii, dar s-a facut! Sper ca aceasta reducere v-a mai continua(se anunta si o noua lege de reorganizare administrativa, pentru a limita nr-ul de comune, orase, etc)!
      Cu restul afirmatiilor d-vs, sunt de acord!

   • Si o sa aveti si peste vreo 2-3 ani revelatii despre modernizarea asta Romaniei, tot asa cum acum aveti revelatii despre cinstea si onoarea PDL ?

 5. Presedintele Basescu minte asa cum respira si schimba albul in negru si negrul in alb in functie de interese. Acum simte ca pierde controlul partidului si simte ca partidului ii fuge pamantul de sub picioare. Pana si basisti notorii au, dupa episoadele Ridzi si Pasat si dupa rateul SChengen, mesaje din ce in ce mai „rezervate”. Domnia sa vrea sa isi asigure viitorul in politica si vrea sa isi repare cumva jucaria PDL (nu vrea alta noua ca nu mai e timp). Vrea sa ii buseasca pe cei vechi si sa ii aduca pe cei noi care nu ii ies din cuvant si care il asculta orbeste. Toata tevatura de azi are drept scop unic aceasta recastigare a partidului. Restul e abureala pentru fraieri…

 6. Stiu foarte bine ca cei ce fura in gasca au grija mare la operatia de impartire , in asa fel incat sa fie acoperiti . De aceea m-am mirat sincer ca s-a reusit o operatiune de asemenea amploare in vami fara sa rasufle decat sporadic. Ma gandesc ca a trebuit curatat aparatul care a participat la urmarire si cercetare cu mult timp inainte. Sincer sa fiu vazand ce se intampla in jur , am crezut ca nimic nu mai e de facut , sistemul nu va fi penetrat in veci. Uite ca se poate ! In ce priveste ,,Operatiunea bani pentru partid ” sunt sigur ca 90 %din bani au dus in buzunare private. Ca 10 % or fi ajuns la partide se poate. Da bine sa spui ,, stii nu pentru mine, trebuie sa dau mai sus…”

 7. 1. Daca se lucra cu DGIPI, poate rasuflau informatii despre operatiuni. Nu e decat un an de cand a iesit de sub influenta lui Vanghelie si Nica.
  2. Poate oamenii politici respectivi nu au luat bani pentru partid, ci doar pentru ei. Pana in prezent nu stim unde a ajuns spaga din vami. Doar presupunem. Atat.

 8. „Fostul ministru de Interne Vasile Blaga spune că el l-a propus pe Radu Mărginean la şefia vămilor.

  T.B.: Poate l-a susţinut, fiindcă din câte ştiu, ţine de ministerul de Finanţe Autoritatea Naţională a Vămilor. Exclud posibilitatea ca Blaga să-l fi susţinut pe Mărginean contra unei sume. Dacă l-a susţinut, l-a susţinut, fiindcă-l cunoştea.”(RL)

  Se pare ca Blaga si-a potolit „foamea de putere” :)

 9. Nu este o noutate ca vorbeste de sindicalisti ca fiind beneficiarii coruptiei din vami, luand apararea politicienilor, ba inca si mai pe fata decat acum:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7318184-traian-basescu-liderii-sindicali-sunt-caraghiosi-cand-vorbesc-coruptia-politicienilor-nu-vrea-intreb-marica-stie-coruptia-din-vami-varianta-fmi-mentinea-cancerul-din-buget.htm
  Asta si apropo de aratatul pisicii luni in sir, fara masuri concrete, chiar atunci cand se stiu vinovatii (declaratia e facuta in mai 2010!). De ce nu i-au umflat de atunci pe sindicalistii respectivi, daca ii stiau? Se temeau ca „dau in gat” pe cine nu trebuie? Sau era doar o fumigena? Caci daca era atunci, inseamna ca e si acum. Iar daca nu era si nu e nici acum, e la fel de grav ca nu s-a facut nimic. Mai tineti minte declaratiile lui Basescu si Vladescu despre mafia bananelor, mafia usturoiului etc? De atunci a trecut deja un an si jumatate!

  Foarte suparator mi se pare si stilul asta de a decide in locul oamenilor. Ce s-ar intampla daca Macovei & Co ar dori sa-si faca partid, nemultumiti de PDL-ul actual, sau ca Boc sa aleaga sa candideze din nou, sau Baconschi sa insiste cu vicepresedintia, sau Flutur sa nu vrea sa candideze dupa cum le traseaza acum seful? La fel a facut si cand spunea ca Elena Udrea nu poate candida, fiindca e prea devreme; indiferent daca avea sau nu dreptate, de ce le traseaza oamenilor viitorul de parca ar fi seful partidului?

  Cat despre „nu putem cheltui mai mult decat producem”, asta este o afirmatie riguros falsa. Daca ar fi asa, FMI si UE nu ne-ar fi aprobat nici anul trecut deficit bugetar de 6,8% din PIB, nici anul acesta 4,4% din PIB si in general nu am mai avea dreptul sa facem deficit bugetar, ceea ce e o prostie, atata timp cat Romania este finantabila din interior sau din exterior (si este, uitati-va la dobanzile la care se imprumuta si la programele de finantare externa).

  • „…Cat despre “nu putem cheltui mai mult decat producem”, asta este o afirmatie riguros falsa. Daca ar fi asa, FMI si UE nu ne-ar fi aprobat nici anul trecut deficit bugetar de 6,8% din PIB, nici anul acesta 4,4% …”
   Afirmatia e adevarata si e in plin proces de implementare, altfel cum de deficitul se reduce de la 6,8 la 4,4 in loc sa creasca? …;)

    • Si cum „crapa buba” nea Vlastoane? La ce interconectari sunt e cam greu. Aici nu e numai matematica, e si putin politica. Si din pacate matale cu politica stai cam slabutz.
     Oricum vad ca dupa ce ti-a aruncat la cosh presh-ul proiectul de la tara vad ca acum se ia si de „noul partid” in care crezi asa mult. Ceea ce te face sa ajungi tot mai obiectiv pe zice trece :))

   • N-am spus in niciun caz ca ar fi normal sa creasca deficitul. Plafonul zonei euro, spre care ne indreptam, inseamna 3% din PIB, iar in cazul nostru, ideal ar fi sa ajungem la si mai putin, pentru ca deficitul structural (ala care se regleaza prin reformele din sistemul de salarizare, pensii, asistenta) inca este mai mare decat deficitul nominal. Eu vorbeam de capacitatea de finantare a deficitului, ceea ce e altceva. Afirmatia presedintelui ar fi literal exacta pentru o tara care nu mai are acces la pietele externe fiindca a avut o politica economica dezastruoasa (Grecia) sau la una care si-a propus explicit sa reduca la zero deficitul sau sa faca excedent (Anglia), ceea ce Romania nu si-a propus.

 10. Problema din vami este foarte serioasa si cei arestati acum dau cu subsemnatul. Daca la inceput ii strangea cu usa sa dea pe goarna tot ce stiu, de cand a inceput tatucul natiunii sa iasa pe la TV cu poalele in sus, acum ii strange cu usa sa taca cat mai bine. E groasa si inca in Portul Constanta e liniste! Nici o descindere si trec zilele! Nici 1% din varful aisbergului nu ne este aratat. Dupa parerea mea astia sunt cei mai corupti din cati au existat pana acum in 21 de ani de democratie originala dimboviteana si asta se dovedeste dupa cum tin cu dintii de putere (am ajuns la Boc al V-lea ). Tipa ca disperatii ca altii sunt hotii! Haideti sa vedem la vot chestia asta! Sa votam si de zece ori pe an ca atunci evazionistii si spagarii nu ar mai fi sti la cine sa dea spaga. Si asa la TV suntem intr-un fel de campanie electorala mascata asa ca am tine-o numai in demascari de la o campanie electorala la alta pana ne bagam mintile in cap sa mergem toti la vot si sa votam. E elegant, democratic si ar schimba mentalitatile multora care altfel se fac independenti prin parlament ca nu au loc in partid la ciolan, ar disparea tot felul de partide pe care nu le-au votat nimeni dar apar peste noapte in Parlament cu largul concurs PDL si a d-lui presedinte si nu s-ar mai striga toata ziua ca este coruptie. Ce ziceti d-le Vlaston nu ar fi mai bine asa?

   • De 10 ori ar fi cam mult. Dar de 2 ori s-ar putea. Se poate vota si cu card-ul la nevoie (vom avea card de sanatate, nu? Anexa la tichia de margaritar.)
    Costurile vor fi oricum mai mici decit ce „reformeaza” acum oportunistii de partid. Plus ca, din motive de scadere a duratei profitabilitatii, donatorii „generosi” vor fi mai circumspecti. Ramin bani pentru alte scopuri.
    Un alt avantaj ar putea fi ca, pina se organizeaza noii alesi ( = se inlocuiesc „specialistii” in sinecuri, „ai lor” cu „ai nostri”), institutiile (cele necesare) ar putea functiona bazindu-se numai pe cei fara de partid. Imediat ce alesii s-au organizat urmeaza noile alegeri si ciclul se reia. O utopie, stiu. Dar suna bine! :-)

    • Cum sa fie o utopie este un exercitiu democratic care ar face din Romania o democratie consolidata. In Italia asta s-a practicat dupa razboi in 45 de ani de 47 de ori si sunt o natiune puternica bogata cu un statut bine definit in Uniunea Europeana. Votul inseamna schimbare de discurs inseamna sa nu promiti ceva aiurea de dragul de a fi ales fara sa iti fie frica ca vei fi schimbat. Asa sa fie schimbati mai usor inseamna sa se mai maturizeze si ametitii astia de politicieni ai nostri. Nu este utopie deloc!

 11. muuuuuuuuult mai putin decat evaziunea fiscala pe care o fac astia! Am spus generic de 10 ori dar s-ar putea o data la 2 ani nu este greu.

  • Nu se poate crea in Parlament o majoritate parlamentara pe cale amiabila si democratica trecem la vot. Este criza in alianta creata si nu se pot vota legile se trece la vot samd.

 12. sa incep cu concluzia de necontestat a lui basescu si a lui nea vlaston..ca nu putem cheltui mai mult decat producem..
  ce gluma!?pai de ani buni,adica de fapt din 90 cheltuim mai mult decat producem..mai ales in ultimii doi ani, boc a papat aiurea 20 de miliarde de la extern si inca ceva la intern..ca tot zicea nea vlaston p-aci, de datorii suverane..
  in ce priveste actiunea asta in care se face combaterea coruptiei si contrabandei e o frectie ptr prosti.nu ca luau aia 5-10 euro spaga ptr un cartus/bax de tigari e problema.cred ca fraierii astia erau lasati sa fure si ei ca sa nu dea in gat la ziare despre contrabanda adevarata,aia cu tiru,cu trenu,cu vaporu..pai cu alimente se face evaziune la greu,cu produse petroliere nu mai zic..iar bautura merge cu tigarile..
  asa ca asta cu anticoruptia in doua vami e ptr fraieri care habar n-au pe ce lume se afla.iar faptul ca marica a luat imprumut 20.000 acu 12 ani si ala care a fost sef de cadre la vama sunt reginele mafiei contrabandei e o bataie de joc si o sfidare a bunului simt.
  pe mine ,daca as fi in cei cinci -sapte pitici ai albei ca zapada m-as simti furat si amagit de aceste petarde propagandistice.
  faptul ca presupusii astia „incoruptibili” stau la cutie si nu scot capul din transee,ma face sa-i consider niste jalnici colaborationisti..
  cum le zicea azi antonescu..ei sunt comunistii aia „buni” din comitetul central al pcr..
  nu e nicio diferenta intre astia si alde manescu sau maurer, decat apelativul sa traiti tovarase/domnule presedinte..

 13. @ al talibanii de partidl: Baieti, mai usor pe scari, va rog eu. Au si ele o limita (ma refer la latime) si s-ar putea sa cada balustrada cu voi.

  @jj: Mafia italiana din New York a dominat sectorul de contructii zeci de ani. Abia prin anii ’80, politia si FBI i-a luat pe sus. Ce incompetenti si americanii astia …

 14. Uff, in articole din astea este atat de evident cat de nociva este concentrarea puterii intr-un singur om! Dl. Basescu recunoaste, remarca si dl Vlaston, ca toata ancheta a originat de la Cotroceni, prin serviciile direct subordonate presedintelui.

  Si acum sa ne intoarcem putin in anul 2004: Basescu, viitor presedinte, este altceva decat un politician ca multi altii? Bine, nu e arogant si rau ca Nastase, dar are si el in spate multe milioane de euro, a avut relatii cu alde Vantu, are un trecut, nu e fata mare. E doar un politician ca multi altii, in ciuda sperantelor investite in el. Si acum sa ajunga un astfel de politician sa aiba atata putere pe mana ? Toate serviciile, sa initieze anchete, campanii de demascare a coruptiei in vami etc?

  Toata ancheta seamana cu revolutia din Egipt. Cat timp armata a vrut sa scape de Mubarak, vai, n-au intervenit pe strazi, vointa boborului e suverana, armata e cu boborul, bla-bla. Cand a plecat Mubarak si armata a preluat puterea, gata, hai acasa baieti, spectacolul s-a terminat, evacuarea, hai mars acasa, v-ati facut treaba. Asa si cu Basescu: a pornit ancheta, cu servicii cu tot, dar de-acuma gata, hai baieti acasa, nu ne atingem de partide, banii ajung doar la liderii de sindicat, hai gata.

  O ultima intrebare: cand un presedinte are puterea de a genera si dirija o ancheta, nu credeti ca poate si sa o opreasca brutal una care nu-i convine? Si e normal? Si daca ajunge cumva Crin sau Ponta presedinte dupa Basescu, si va beneficia de toate puterile cu care ati investit scaunul prezidential basescian, va fi bine? Nu va veti reprosa ceva?

  • Organismul social romanesc nu are calitatile celui britanic, de exemplu. Mai ales dupa anii de comunism care au „stricat” infrastructura mentala colectiva, daca vom fi avut-o vreodata. In aceste situatii sunt necesari oameni „providentiali”, care sa suplineasca absenta institutiilor providentiale. In situatia asta suntem noi.

   Daca intrebi 10 romani, alesi aleatoriu, ce-si doresc pentru ziua de maine, ar spune;salarii mari si munca putina.

   • Deci faceti apologia oamenilor providentiali. Din pacate, nu stiti inca faptul ca un rau se poate face mult mai usor decat un bine, deci un caz nefericit de om „providential” gresit poate aduce mai multe ponoase decat un binefacerile unui om providential nimerit. Uitati ca dupa Ludovic XIV au venit doi regi „providentiali” care au dus Franta in pragul revolutiei, ca dupa Carol I si Ferdinand a venit un Carol II care a reusit sa piarda o treime de tara, ca dupa bravul Germanicus a venit fi-su Caligula si mai tarziu nepotul sau Nero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro