vineri, septembrie 22, 2023

Traim in nevroza: Un diagnostic de Mircea Mihaies

Mircea Mihaies este un redutabil analist al infamiei din Romania post-comunista. Unii il descriu drept un maestru al pamfletului. Se prea poate, pentru mine el este insa maestrul portretului. Nu sunt mult comentatorii politici care sa fie in acelasi timp exceptionali cunoscatori ai literaturii, ai artelor in genere. L-am cunoscut pe Mircea Mihaies in iunie 1990 la Bucuresti. Publicase in “Orizont” dialogul meu cu N. Manolescu realizat imediat dupa Revolutie. Distinsul critic imi vorbise admirativ despre revista si despre formidabilul grup timisorean. Aveam sa-i cunosc si sa ma simt acasa printre ei: Livius Ciocarlie, Vasile Popovici, Mircea Mihaies, Cornel Ungureanu, Adriana Babeti, Serban Foarta, Smaranda Vultur, Brandusa Armanca, Daniel Vighi, Marcel Tolcea. A urmat experienta grupului “A Treia Europa”, intalnirile prietenesti cu Daciana si Dorian Branea, cu Gabriel Kohn, cu Ioana Copil-Popovici, cu Mirela si Sorin Tomuta, conversatiile cu Victor Neumann, cu Gabriela Coltescu, cu Valentin Constantin, doctoratul honoris causa, scolile de vara, conferintele si cate altele…

N-am mai ajuns atunci la Timisoara, au venit minerii, am ramas la Bucuresti, am scris despre barbaria declansata de regimul Iliescu-Roman.  In iulie a venit aici, la Washington, un grup de jurnalisti invitati pentru un stagiu in Statele Unite (la California State University din Chico) de profesorul Peter Gross (el insusi originar din Timisoara). Intre acestia se afla si Mircea Mihaies, eseist, romancier, ziarist, specialist in literatura victoriana, in Faulkner, Salinger, Drieu la Rochelle, Camus si Kafka. De-atunci a inceput una dintre cele mai frumoase prietenii ale vietii mele. Cand am primit romanul “Femeia in rosu” scris de Mircea Nedelciu, Adriana Babeti si Mircea Mihaies, l-am citit pe nerasuflate. Aveam sa-l mai citesc de cateva ori, de fiecare data uimit de subtilitatea constructiei narative, de ramificatiile sale in zonele mereu stranii si nelinistitoare ale memoriei si istoriei central-europene. Impreuna cu Mircea, Adriana si regizorul Dinu Tanase am ajuns la Comlos si am stat de vorba cu una din “sursele” care au inspirat marea scriere romano-americana…

Primeam revista “Orizont” si citeam editorialele lui Mircea: un talent unic de a capta in cate un titlu umitor de exact o realitate de multe ori dezolanta, derutanta, nevrozanta. Mircea Mihaies nu este nici apocaliptic, nici catastrofic: este pur si simplu un pesimist moderat. Este franc, onest, direct, de o sinceritate care ii dezarmeaza pana si pe criticii sai cei mai acerbi (iar acestia, stim bine, nu lipsesc). Dupa un timp a preluat o rubrica la “Romania Literara” (o are si acum), la care, s-au adaugat succesiv editorialele din epoca de glorie a “Cotidianului” si, incepand din toamna anului 2006, in “Evenimentul Zilei”.  Imi amintesc un episod amuzant din tipmul vizitei lui Adam Michnik in Romania, in mai 1997. Aparuse, la Poliromn, in traducerea Adrianei Babeti si a lui Mircea Mihaies, cu prefata mea, volumul “Scrieri din inchisoare”.  Prin bunavointa doamnei Zoe Petre, am ajuns sa ne intalnim cu presedintele Emil Constantinescu. Coplesit de statura sa istorica si dovedind inegalabile talente de gazda, dl Constantinescu l-a abordat condescendent pe Michnik spunandu-i ca ar dori sa i-l prezinte pe Mircea Mihaies, “mon détracteur personnel”.  La care Michnik n-a ramas dator, oferind un raspuns antologic: “Mai je le connais tres bien. Il est mon traducteur personnel”.

Merg anual la Timisoara, acolo mi-am serbat in ultimii ani ziua de nastere. Familia Mihaies este familia noastra. L-am vazut pe Dani crescand, tot astfel cum Mircea si Ilona l-au vazut pe Adam. Am organizat acolo scoli de vara, conferinte, simpozioane. Exista o comuniune de idei si valori intre noi, asa se explica si cartile de dialoguri facute impreuna. Prima a demarat gratie unui accident meteorologic: marele viscol din decembrie 1995-ianuarie 1996 cand Mircea s-a aflat aici (venise pentru cateva zile de la Chicago unde participase la Conventia Modern Languages Association) si, totate zborurile fiind anulate, a trebuit sa-si prelungeasca sederea cu vreo doua saptamani. Astfel a prins fiinta volumul de dialoguri „Balul mascat”. Am scris apoi epistolarul bilingv „Vecinii lui Franz Kafka”, dialogurile „Incet spre Europa”, „Schelete in dulap” etc  Colaborez constant la „Orizont”. Cine crede ca nu apar uneori si diferente de reactii in raport cu un eveniment sau altul, ca aceasta prietenie sta sub semnul unui molcome si imperturbabile stari de aprobare mutuala, se inseala teribil. Dar absolut niciodata nu a aparut intre noi vreo suspiciune privind onestitatea intentiilor, buna-credinta, angajamentul de partea a ceea ce, neclintiti, socotim a fi onoare si adevar. Ii datorez lui Mircea reactiile prompte, de o directete si precizie uluitoare, la atatea mizerii proferate la adresa mea. La fel a procedat si procedeaza ori de cate ori se intalneste cu miselia, cu injustitia, cu turpitudinea. Ca si Horia Patapievici, stiu ca Mircea este acel prieten fara de care ne-am simti ingrozitor de singuri. De altfel, lui Mircea ii datorez primele intalniri cu Horia.

00INTERV

Recomand aici un interviu de o mare densitate analitica luat lui Mircea Mihaies de admirabilii intelectuali Cristian Robu-Corcan si Liviu G. Stan de la revista “Obiectiv Cultural” din Braila.  Cu acest prilej Mircea dezvaluie aparitia in curand a unui mega-volum semnat de noi doi. Voi reveni in curand pe acest subiect. Sugerez lectura intregului interviu pe acest link:

http://cultural.obiectivbr.ro/deschidere/51990-mircea-mihaies-qtraim-in-nevrozaq.html

Ciondăneala continuă, deci dialogul intelectual nu are prea mulţi adepţi. Barbarii acuză, lovesc şi câştigă. Suntem, evident, în “zona crepusculară” a culturii noastre. Mai putem vorbi de forţa argumentului, domnule Mihăieş?

– Forţa argumentului?! Cine mai crede în aşa ceva? Reaua-credinţă, ura, resentimentul, comanda de partid au înăbuşit dialogul, trasformând viaţa publică românească într-o cacofonie sinistră. Din păcate, aceste boli au invadat şi spaţiul culturii, unde tot felul de comisari, à la Carmen Muşat şi Ovidiu Şimonca, încearcă să instituie un adevărat monopol asupra valorii. Eşti stângist şi corect-politic? Perfect, ai notă de trecere. Şi se îngăduie să fii, eventual, şi nealiniat, aşa cum pretindea apolitismul plin de ifose iliesciene al lui Eugen Simion prin 1990. Dar dacă eşti identificat, Doamne fereşte, cu dreapta, te-ai ars!

– Stă să vă apară o carte…

– Da, e vorba de forma finală a discuţiilor pe care le tot purtăm, Vladimir Tismăneanu şi cu mine, de prin 1996 încoace. Se numeşte O tranziţie mai lungă decât veacul. România după Ceauşescu. Va apărea, prin generozitatea domnului Grigore Arsene, la editura Curtea Veche. L-am secondat, de-a lungul celor o mie şi o sută de pagini ale dactilogramei, pe Vladimir Tismăneanu într-o analiză care, cred eu, are şanse să devină un veritabil manual al tranziţiei româneşti. Le suntem recunoscători lui Silviu Lupescu şi editurii Polirom pentru găzduirea, de-a lungul vremii, a discuţiilor noastre şi sperăm că formula-mamut de astăzi îşi va găsi cititori. Redactora cărţii, ea însăşi o excelentă scriitoare, Doina Jela, ne atrăgea atenţia asupra intensei componente romaneşti a cărţii. Te pomeneşti că om fi scris, sub această formă a dialogurilor despre netrebnicia tranziţiei, fără să ştim, mult aşteptatul “mare roman românesc!” La propriu, fireşte: Doina Jela ne-a spus că, în faza de corectură, manuscrisul cântărea 4 kilograme şi 800 de grame!

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro