vineri, ianuarie 27, 2023

Traznaia desfiintarii Televiziunii Nationale. Sapte solutii pentru iesirea din groapa

Am am ascultat uluit, in mijlocul unei conferinte de presa ce descria noul razboi dintre palate, ca “TVR ar trebui desfiintata si apoi reinfiintata”. Presedintele, fost Ministru al Transporturilor isi amintea, probabil de CFR-ul din 1998, desfiintat rapid, cu toporul si cu costuri maxime pentru societate pe termen lung. A urmat reinfiintatarea CFR Marfa, CFR Calatori si a inca vreo 11 societati – cu un rezultat dezastruos, o atomizare perfecta ce a pregatit brambureala activelor fixe (brambureala continua pana in zilele noastre), usurand astfel inclusiv hotia din era Necolaiciuc. O alta analogie din trecutul prezidential este ca, similar unui chiosc ilegal din Capitala, se prevede un viitor in care, metaforic vorbind, va sosi buldozerul dis de dimineata, intr-o zi, sa faca televiziunea una cu pamantul. Imi amintesc de o emisiune la radio de pomina in care o proprietara de chiosc se ruga de primarul general Basescu sa gaseasca o solutie de mediere la acel conflict, iar el, dupa ce isi noteaza numele femeii si locul chioscului si dupa ce femeia inchide telefonulul dat in direct promite radioascultatorilor ca buldozerul va fi dis de dimineata acolo sa demoleze respectivul chiosc pe care doamna il vroia salvat. Ar fi ridicol daca toti cei 3.500 de lucratori ai televiziunii ar ajunge intr-o situatie similara.

Am asteptat vreme de o zi reactii la aceste declaratii, dar ele nu au venit. Ultimul post pe blogul Rodicai Culcer este despre ziua alegerilor si votarea lui Nicusor Dan. Domnul Lazescu este, uluitor, de acord cu presedintele. Adica, daca mai intelegeti ceva, un om este de acord sa se desfiinteze institutia care a fost condusa “impecabil”, intr-un mandat pe care domnul in cauza tocmai l-a finalizat acum o saptamana.  Asta e ceea ce eu numesc “constructie institutionala”! Nu isi mai aminteste nimeni de dna Ada Mesesan, care trebuia sa devina, dintr-un om foarte bun de PR pentru partidul propriu, un manager independent si apolitic pentru Televiziunea Nationala . Evident, dupa o scurta scuturare de praf in Comisiile parlamentare de Cultura. Declara si ea ca “parerea presedintelui (desfiintarea) este realista” – nereusind decat sa convinga ca la mijloc este o declaratie politica si nu una care va fi vreodata pusa in practica. USL-ul vorbeste, la fel ca in opozitie, despre  Mircea Marian si Ioana Lupea in loc sa isi dea seama ca au ajuns la guvernare si vor trebui sa gaseasca o solutie pentru o “gaura” din sistem care nu se astupa cu oprirea lefurilor celor doi (de altfel mai moderate decat cifrele apocaliptice tocate public). Ei  nu constientizeaza ca vor plati pentru toate oalele sparte, chiar daca doar de o luna la guvenare si nu au inca rezultatele auditului de cheltuieli – abia daca s-au dezmeticit,cu alte cuvinte. PDL-ul este prea preocupat sa ii smulga functiile, puterea, influenta si probabil vor urma poseta, parul din cap si dintii doamnei Udrea. Putem auzi, de asemenea, de sub pamant, rasucirea usoara in mormant a unor titani ai Televiziunii Nationale, precum Tudor Vornicu sau Valeriu Lazarov. Ce se poate totusi face?

1. Un audit financiar cu rezultate anuntate public

Solutiile sunt, totusi, mai simple decat par. In primul rand, exista nevoia unui control bugetar pe fiecare unitate de cost, pe fiecare emisiune, comparativ cu ratingul obtinut, notandu-se alaturi si cheltuiala aferenta. Va fi greu de impartit timpul unui producator care lucreaza pe mai multe emisiuni si chiar pentru mai multe canale TVR, dar se poate, totusi, face un efort de estimare. Socoteala astel anuntata public, condusa de o firma reputabila de audit si nu de un srl de la coltul blocului ar putea conduce la solutii de rationalizare a cheltuielilor. Anumite emisiuni pot fi facute mai rar, altele pot fi comandate in afara pentru un control de cost mai bun, unele vor fi probabil anulate cu totul din cauza restrangerii bugetare. Este, insa, nevoie sa se investeasca in continuare in emisiunile bune, care produc rating sau dau esenta televiziunii – iar acolo cheltuielile trebuie mentinute. Cea mai proasta idee posibila este de a se taia peste tot, uniform, conform gandirii contabile de care doar zona bugetara este capabila. Din pacate, insa, pentru un audit serios este nevoie de minimum 60-90 de zile, in conditiile numirii unui auditor fara licitatie (altfel ar dura 6 luni suplimentar) , iar acest auditor este absolut necesar in conditiile in care in ultimele luni am auzit vorbindu-se de datorii de 50 de milioane de euro, apoi de 60 de milioane, iar de curand aud de datorii ce depasesc 100 de milioane de euro. Rezultatul ar trebui prezentat, cu rabdare, in public, iar cifrele de cheltuieli ar trebui sa fie transparente pentru totdeauna, ca total si in structura detaliata, intrucat este vorba de bugetul national.

2. Noi modalitati de a obtine bani

De urgenta, printr-o modificare legislativa, televiziunii nationale ar trebui sa ii fie permisa o publicitate egala, dar nu mai mare cu cea a posturilor comerciale, pentru a mai aduna ceva bani. Daca in Marea Britanie plata catre BBC vine cu o obligativitate de a nu avea reclame, in Romania productiile televiziunii au impins-o pe un dezonorant loc 7-8 in topul ratingurilor, indiferent in ce mod au fost ele realizate. De asemenea, ar trebui trecut pe o folosire intensiva a arhivei, cel putin in weekend – costuri minime, rezultate la rating foarte posibil mai bune, lucru care ar aduce si bani suplimentari din publicaitate. Foarte multi romani vor prefera in orice zi  momente de Revelion cu Nea Marin sau “cuplete de aur” in locul scalambaielilor de tip “marmelada TV” care amesteca dive cu decoleu larg, politicieni cu limbarita si dansatoare indoielnice – asta ca sa nu mai amintesc de “celebrul” Gog, mentalistul care isi scade pulsul si urca ratingul. Aceasta arhiva, digitalizata, ar putea deveni si o sursa de importanta de venit pentru totdeauna – prin Apple Store, DVD-uri in vanzare libera sau ceva similar. De asemenea, televiziunea va fi obligata in cativa ani sa dezvolte o platforma de “pay-on-demand”, sau sa foloseasca una deja existenta pentru a obtine venituri suplimentare. Sume de urgenta de la buget ar trebui alocate, insa, doar dupa o restructurare si o rationalizare financiara.

3. Alte masuri de urgenta

Statul ar trebui sa gaseasca un circuit contabil pentru plata unui avans in contul taxei radio-TV cu care sa se achite partial datoriile fiscale, astfel incat banii sa se intoarca la buget, intr-o modalitate care sa permita ridicarea sechestrului ANAF asupra datoriilor. ANAF-ul ar putea executa insa si anumite parti din activele fixe ale televiziunii – trebuie rediscutat chiar daca Televiziunea Nationala are nevoie de un spatiu atat de larg precum cel pe care il ocupa, astazi sau ar putea fi restransa in turnul principal, iar spatiul excedentar scos la licitatie. Toate datoriile catre TVR ar trebui urmarite cu vigoare maxima, chiar preluate de ANAF in contul datoriilor, prin cesiune de creanta.

Ar trebui, de asemenea, gasite sinergiile intre posturi – TVR Info si Stirile TVR, analizat in ce masura TVR International trebuie sa aiba o productie dedicata sau nu sau chiar daca ar trebui sa mai existe Avem aceeasi situatie pentru studiourile teritoriale, pentru TVR 3 (hranit in mare parte de aceste studiouri teritoriale) si pentru TVR Cultural. TVR Info ar trebui, in opinia mea, sa continue sa existe, dar ar trebui masurat ca rating, urmarit constant ca performanta si pus in concurenta directa cu celelalte televiziuni de stiri. . Ar trebui, pe de alta parte, gasite sinergiile si cu Radio Romania.

4. Fixarea oamenilor cheie din televiziune

A doua zi dupa ce Traian Basescu s-a hotarat, cu mult zgomot, sa demoleze Televiziunea Nationala in direct la TV, Dan Bittman parasea TVR-ul unde a avut o emisiune timp de 5 ani si s-a refugiat la Antene. Nu stiu daca avea o emisiune buna sau nu, cu “Danut srl”, insa stiu ca personajul era suficient de valoros pentru a primi un contract gras pentru X-factor, raspunsul Antenelor la “Romaniii au talent”, probabil.  O televiziune poate gasi cameramani noi, portari noi, chiar regizori de montaj (desi mai greu), dar poate gasi cu foarte mare dificultate producatori foarte buni si oameni de televiziune de varf, din cei care gandesc, realizeaza, creaza sau uneori prezinta emisiunile de varf, dintre cei care inca mentin TVR-ul pe linia de plutire. Daca o noua conducere nu are intelepciunea sa le transmita un mesaj de continuitate, sangerarea de talent va continua din televiziunea nationala catre televiziunile private – iar oameni foarte valorosi se vor vinde foarte ieftin, probabil, in vria produsa de declaratiile prezidentiale. Ori oamenii cheie fac o televiziune sau o pot intr-adevar demola, conform zicerii prezidentiale. Orice efort de renastere incepe cu acesti specialisti de marca, care trebuie identificati (or fi 100? 200? 300?) – cu ei trebuie sa aiba loc prima discutie, inclusiv prin implicarea lor activa in revenirea televiziunii acolo unde ii este locul.

5. Taieri de cheltuieli si externalizarea unor activitati, cu oameni cu tot

Formatul de televiziune permite plata per format, per emisiune si un control riguros al cheltuielilor, in acest mod. In loc de formatul in care foarte multi oameni sunt angajati permanent, fie ca au emisiuni in grila sau nu, exista optiunea unor colabotori per emisiune, atunci cand e necesar, putandu-se altfel controla cheltuielile la nivel de proiect bugetar, adica de emisiune/sir de emisiuni, etc. Aceasta optiune ar necesita angajarea a doi-trei experti in achizitii si a doi trei experti contabili, inainte de “spin-off”-ul mai multor oameni, emisiuni, formate. Plata s-ar putea realiza apoi per unitate si in mod direct pentru munca prestata, pentru a exista o echivalenta mai buna intre ceea ce apare pe ecran si ceea ce se plateste din caserie. Cei care pot produce mai mult continut dorit de televiziune vor putea castiga chiar mai mult, ceilalti vor trebui sa isi justifice mai riguros banii.  In continuare, insa, intr-o piata media in care exista televiziuni unde oamenii nu sunt platiti cu lunile si au existat de curand cateva falimente rasunatoare – stabilitatea oferita de TVR poate atrage oameni de calitate, cu conditia ca aceasta stabilitate sa nu fie aruncata in aer de diversi “binevoitori”.

6. Pepiniera viitoarelor proiecte de succes

O televiziune este pana la urma o fabrica de continut. Atata vreme cat multe emisiuni nu mai fac ratingul de altadata (si nici Andreea Marin, intr-un alt format la o televiziune concurenta nu mai face audienta de odinioara), este necesara o noua abordare. O solutie ar putea fi un concurs de proiecte, organizat ca finantare dupa sistemul in care sunt judecate filmele de autor de Consiliul National al Cinematografiei. Exista o pepiniera extraordinara atat in televiziune, cat si in afara, idei innovative care pot fi transformate in niste emisiuni de success, atata vreme cat judecata se face pe meserie si nu dupa cum bate vantul politic, financiar, increngaturile de aliante si rudenii, etc.

7. Un nou presedinte si o noua echipa de conducere

In opinia mea, Televiziunea Nationala avea nevoie de o figura marcanta, in stilului lui Emil Hurezeanu, Christian Mititelu sau Andrei Plesu, in locul proaspat numitului presedinte- o cantitate necunoscuta pentru foarte multi romani. Daca nu a fost sa fie, sefia Departamentului de Stiri, macar, ar trebui sa fie ocupata de o personalitate marcanta, apolitica, un profesionist in adevaratul sens al cuvantului. De altfel, una dintre conditiile esentiale ale ocuparii acestui post ar trebui sa fie lipsa unui partizanat manifestat public, prin editoriale si existent unui parcurs de succes in Televiziunea Nationala sau intr-o televiziune de stiri, la nivel de management. Pentru televiziune, este descalificant si ilogic a mentine pentru multa vreme neocupata aceasta pozitie – insa pe de alta parte mai bine sa ramana goala decat sa vina un neavenit cu pile la noua conducere.

Concluzie: Televiziunea Nationala trebuie sa fie salvata si nu desfiintata, daramata sau demolata. Buldozerele politice care se pun in miscare in aceste zile nu demonstreaza decat faptul ca politicienii care propun astfel de masuri radicale sunt ei insisi niste buldozeristi obositi si sictiriti – avem doar masura caracterului lor. Iar reconstructia nu s-a facut niciodata, in istoria umanitatii, cu buldozerul sau cu demolarea. Iar solutii exista, distrugerea unei institutii fundamentale a statului roman nu este singura optiune.

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

 1. Consider ca reactia cu buldozerul asupra chioscului nu doar ca a fost foarte buna dar ar trebui repetata asupra oricarui caz in care se cere clementa pentru ilegalitati, fie ele mai mici sau mai mari.
  Cat despre desfiintarea televiziunii nu cred ca multora a reusit sa le scape ideea (exprimata de altfel in aceeasi fraza) ca ea ar trebui reconstituita pe baze noi – nu departe de ceea ce propuneti dumneavoastra.

 2. 1. Audite s-au mai făcut. Dar nu au garantat succesul misiuniilor de asanare ulterioare.
  2. Gestiunea Publicităţii. Este o piaţă extrem de gri în România, cu actori privaţi politizaţi şi mai puţin politizaţi. De la cine trebuie să vină banii, cum se vor atribui contractele? Again, calitatea morală a oamenilor implicaţi în lanţul decizional.
  3. Actuala problemă probabil porneşte şi de la faptul că într-o Televiziune de Stat, e implicat banul public. Previzibil ca şi colectare prin legi(obligativitate).
  4. Ratingul şi Audienţa. E greu să vinzi în România ştiri non-senzaţionale. Senzaţionalismul e un mod de viaţă. Cam peste tot e la fel.
  5, 6 sunt puncte la care ader parţial în logica ta.
  7. Pusul oamenilor şefi remarcabili de altfel în domeniul lor şi populari dar fără cunoştinţele aferente de manageri în administrarea economică şi simţul bussines, şi cu un Ego Enorm e o soluţie adoptată cu veselie în România. De la Spitale cu directori medici care administrează fonduri(fără să ştie cum să mimizeze unele cheltuieli, fără să aibă forţa unui manager să concedieze când e necesar, etc).
  De ce nu un sistem în care un manager privat judecat după performanţele personale la fiecare perioadă de timp?

  Şi tot pentru discuţie.
  De ce reconstrucţia totală nu ar fi o soluţie?

  Distrugerea şi reconstrucţia pe alte principii atunci când realitatea a demonstrat că cu aceiaşi oameni şi mentalităţi nu poţi reconstrui o Instituţie, a funcţionat perfect în Poliţia Georgiei. Un contraargument la ceea ce sugerezi, că desfinţarea nu e o soluţie. E un exemplu care nu poate fi neglijat ca şi succes.

 3. Puteti s-o lasati balta d-le. Orasanu. Sub masca unui absolvent de Harvard care se vrea un bun detinator de solutii nu faceti decat propaganda USL-ului. Eu unul imi doresc sa va propuna Ponta intr-o functie (pt ca mi-e greu sa cred ca nu asta urmariti cu astfel de articole) si sa va ocupati timpul cu acolo asa incat sa-i lasati pe altii mai obiectivi sau cel putin asumati sa scrie aici.

  Va doresc sanatate.

  • Si eu va doresc sanatate. Regret ca nu vi se pare echilibrat scrisul meu – poate va plac oameni militanti pe un anume segment si atunci regret ca va dezamagesc.

 4. Va adresez prima data o intrebare: Sunteti apropiat PSD sau al noii puteri?

  ‘ un om este de acord sa se desfiinteze institutia care a fost condusa “impecabil”, intr-un mandat pe care domnul in cauza tocmai l-a finalizat acum o saptamana’ – ori nu v-ati informat corect la ce se referea ori dezinformati cu buna stire. Problema se refera la restructurarea din temelii a televiziunii prin adoptarea unei noi legi de functionare. Nu a spus nimeni ca nu trebuie sa avem o televiziune publica.

  Sfaturile dumneavoastra se refera in principal la ce ar trebui sa faca noul CA de la TVR. Dar ignorati ca in structura actuala un CA nu ar fi interesat sa performeze si revenim iar la legea de functionare.

  Observ ca l-ati propus pe Emil Hurezeanu ca presedinte al TVR invocand argumentul infailibil al notorietatii. Daca nu stiati, dar ma indoiesc, Hurezeanu a inceput circul si partizanatul politic la Realitatea TV cand a fost numit director acolo.

  • Nu sunt un apropiat al PSD-ului. Daca vreti vreo dovada in acest sens, cititi seria de articole despre Ioan Mang, tot de pe contributors.

 5. Cea mai buna solutie este impartirea in societati comerciale pe fiecare canal de televizune in parte, chiar daca ramin si functioneaza impreuna.

  Cu alte cuvinte canal TVR 1 sa fie o firma, canal TVR 2 alta firma, samd.
  Toate cu capital de stat, si toate cu buget de venituri si cheltuieli distincte si proprii.

  Nu vad alta iesire din situati actuala.Este evident ca e mai simplu sa distrugi decat sa mentii sau sa cladesti.

  Abia atunci poate fi vazut daca si cum se cheltuie banii pe fiecare din ele, in parte.
  Si cine arunca aiurea cu banii sa dispara daca nu are audienta.
  Asta e regula business-ului unei firme.

  Exista , bineinteles , posibilitatea ca o parte din ele sa dispara, insa daca una este expusa nu va mai trage in jos si pe celelalte, ba dimpotriva.

  Iar abonamentul si modul in care se face taxarea lui, trebuie regandita.

 6. Dle Orasanu, nu va banuiesc de rea credinta dar incepeti sa va pricepeti, putin exhaustiv, la prea multe. E ok o opinie , inclusiv despre TVR, dar cand intrati in enumerare de solutii concrete incepe sa sune cam romaneste opinia (la Harvard ati remarcat probabil ca profesorii nu-si dau cu parerea despre cursul altuia chiar daca sunt la ceeasi catedra). In rest admir incisivitatea si incercarea de obiectivitate si onestitate, lucruri neprioritizate la noi.

 7. Este inadmisibil sa functioneze :tvr1, tvr2,tvr3,tvrinfo,tvrcultural,tvrintewrnational ETC.si probabil cineva din propriul lui interes va mai infinta si alte canale pentru ca este adevarat banii public sunt cei mai dulci.
  TOATE CU BANI PUBLICI. DOUA CANALE DE TELEVIZIUNE SUNT SUFICIENTE.
  Pe langa cei 3400 salariati?????[si aici circula bancul:cand cineva stiga mama se deschid toate usile si ferestrele] sunt si multe contracte de colaborare.[SARACUL BAN PUBLIC]
  INTR-O TARA NORMALA ASA CEVA NU ESTE POSIBIL.
  Folositi gresit pricipiile economiei de piata.Pentru TVR vreti o economie comunista adica sa fie salvata cu banii prostilor.
  DACA DUMNEAVOSTRA CA FORMATOR DE OPINIE PROMOVATII ASEMENEA IDEI ce pretentii sa avem de la politicieni si cozile lor de topor.

 8. Solutia pentru tvr este una singura: depolitizarea si un CA cu oameni care stiu ce este ala. Exemplul meu favorit este cel al ca-ul televiziunii canadiene:

  http://cbc.radio-canada.ca/site/rapports-annuels/2010-2011/gouvernance/conseil-administration/

  Niciunul dintre actualii si fosti membri ai ca-ului TVR nu se ridica la valoarea oamenilor pusi de CBC sa conduca televiziunea publica canadaina. Sunt absolut convis ca nici Ada Mesesan nici Dida Dragan nu stiu sa citeasca un raport contabil. Dvs. puteti propune un audit dar daca nimeni din membrii CA-ului nu stie sa-l citeasca, atunci el nu foloseste la nimic (nu-mi spuneti ca TVR e sub controlul Parlamentului, pentru ca nici parlamentarii nu stiu sa citeasca un raport de audit).

  Daca TVR are nevoie de ceva urgent, atunci acel ceva sunt profesionistii.

  si un mic ps: Emil Hurezeanu este acelasi care a tolerat mizeria jurnalistica de la realitatea? Multumesc, dar eu am alte standarde.

  • Bine, dar datoria de 100 de milioane de euro nu se stinge doar cu noi oameni. Trebuie o abordare diferita a propiectelor.

   • Nu ai cum sa recuperezi, din ce, 150 milioane de euro. In afara de fotbal TVR nu face audienta. Ce face privatul? Insolventa, faliment, si faci o alta firma….Ajungem la vorba lui Base. Unde sa nu ai 3.000 de angajati, un contract colectiv de munca ce te obliga sa platesti 20 de salarii celeui care il dai afara etc. O alta entitate, pentru ca prin lege orice tara UE trebuie sa aiba TVR publica. Daca l-ati cunoaste personal Hurezeanu v-ati mai linisti elanul. Nu are de-a face cu analistul fin de politica externa. La el totul tine de bani. Mititelu e tot pe-acolo, iar Plesu nu ar manageria asa ceva, din demnitate. Un manager din sectorul privat cu bun simt si responsabilitate da. De ce sa nu importam din afara de la alte TV publice? Mult mai simplu si mai putin riscant.

   • Ba se stinge, atunci cand dai faliment intri sub un tratament special. Se vinde ce ai, se platesc datoriile, nu mai platesti salarii compensatorii, asa ca faci economi, etc. Dupa aceasta etapa, dupa cum a spus seful statului, se poate aduce alt management si se incearca o noua constructie. Daca tot o labarim cu „hai sa mai carpim cate ceva”, nu se ajunge nicaieri. Te lupti dumneata cu contractele lor colective si individuale in procese de 5-10 ani? Si in aceasta perioada ce faci? Alte datorii!

 9. Dle Orasanu, accentuez ce probabil ati aflat in USA: proiecte se pot face! Tranzitia intre cele doua stari (pre si post proiect) este cea care poate falimenta proiectul. N-ati vrea Dvs sa gestionati tranzitia, urmand pasii Dvs? Dar mai bine stati un pic in expectativa si asteptati prima confruntare directa intre sindicate si noul PDG al TVR, dupa care poate refaceti planul. PS. Nu vi se pare straniu/inapropriat/stangaci desemnarea unui ZIARIST [putea fi si literat/pictor/regizor] ca sa gestioneze o schimbare? nu trebuia sa fie un manager de profesie? NB. Va reamintesc ceva ce probabil ati studiat in USA: intr-un moment de cumpana, IBM a adus un manager de la Coca-Cola (parca Makkula) nu un automatist, un expert in software sau ….. Si daca vreun chibitz incearca sa-mi spuna ca dl.Makkula era expert in mainframe, sa lasam dialogul surzilor unde este…

 10. Dictatorul a zis metaforic ca TVR-ul trebuie desfiintata si reinfiintata pe alte baze.
  Dar intotdeuna e o placere sa te faci ca nu intelegi si sa vii sa dai lectii.
  „Televiziunea Nationala trebuie sa fie salvata si nu desfiintata, daramata sau demolata”
  Prin reinfiintata pe alte baze asta se intelege, salvata.
  Dar ca si in cazul Mang, prima data il demolam pe Boc; acum il demolam pe dictator pentru ca a vorbit mai marinareste; chiar nu a inteles dl Orasanu ce voia sa spuna?
  Oricum, pentru salvarea TVR, cam de multe „buldozere” e nevoie ca sa faci schimnarile necesare.

   • dle Orasanu,
    cred foarte mult ca intentionat vreti sa pareti naiv.
    Altfel cum puteti sa credeti ca TVR-ul poate fi salvat/adus pe calea cea buna fara actiuni manageriale dure („buldozerele”) ? acolo sint oameni cu vechi state de plata, care nu se vor lasa inlaturati de un articol scris de dvoastra.
    Acolo chiar se fac afaceri cu multi bani.
    Ultima ora: noul director TVR a anuntat ca a anulat contractul cu Dolce pentru neplata unor rate.
    Dar ma tem de o masura populist-uselista, si cind Dolce va actiona in judecata TVR-ul va fi jale.

   • Inseamna ca nu esti adeptul unei economii de piata si de und erezulta ca te-ai nascut de pomana, asa ca toti socialistii din lumea asta. adica tu vrei sa psui ca eu sa platesc in continuare o prostie de televiziune, doar pt. ca tu nu crezi in principiul buldozerului…. Te rog sa platesti si in locul meu taxa si atunci sa faci ce vrei. Atata timp cat platesc o taxa eu vreau performanta altfel renuntam…eu la a plati si EL la a functiona. E SIMPLU! Un socialist nu poate intelege, el vede doar supravietuirea SA pe baza banilor MEI.

 11. Citindu-va alte articole in care scriati de ce caracatite exista prin administratia de stat… incepusem sa cred ca singura solutie reala pentru a scapa romania de paienjenisul birocratic de acum este desfiintarea si reinfiintarea unor structuri, pe noi principii. Avem nevoie de un reset in multe institutii, nu doar in tvr…

 12. D-le Orasanu, riscati sa deveniti al doilea Ponta care isi da cu parerea despre toate care sunt si care vor fi. O faceti din nevoia de a va afla in centrul atentiei atacand teme ca educatie, finante, management, sanatate, etc sau o faceti ca vi se cere? Cei din TVR stiu foarte bine unde s-au dus banii si pe ce tip de contracte. Nu se doreste un audit caci 80% din imensa datorie au reprezentat-o contracte de servicii cu trustul Intact al lui Felix-Voiculescu, adica bunul dvs sponsor. Ca sa va explic mai clar: TVR-ul a avut pana acum 2 ani cele mai moderne echipamente de studio si teren (camere, montaj digital, computere, soft). Cu trupa Felix-Voiculescu se contracta un format de emisiune si difuzare. Echipamentele proprietatea TVR erau platite in loan de la furnizorul de servicii, adica Felix. Fizic insemna ca echipamentele au platite de sute de ori indirect prin pachetul de servicii. Felix a tinut in priza manifestatia lui Dogaru din ianuarie de la Universitate prin transmisii directe facute cu carele de reportaj ale TVR-ului, acestuia (TVR-ului) vanzandu-i stiri din piata. Multa lume s-ar fi asteptat sa va scrieti opiniile de cetatean indignat despre ICR si H. Patapievici care a fost mutilat si pus sub papuc politic. Faptul ca n-ati facut-o imi dovesteste nu o lipsa de cultura sau caracter, ci mai grav, lipsa de coloana a unuia care se pretinde educat in occident si care tremura cand ii suna tel de la sponsorul sau politic.

  • Domnule Ticu, va descalificati. Ori demonstrati „sponsorizarea” Voiculescu cu probe – un om cu care nu m-am intalnit in viata mea si pe care nu il cunosc – ori va afundati in ridicol si recunoasteti o acuzatie gratuita (dar extrem de grava) pe forum.

  • ‘Multa lume s-ar fi asteptat sa va scrieti opiniile de cetatean indignat despre ICR si H. Patapievici care a fost mutilat si pus sub papuc politic.’. Excelent!

   Orasanu, cand aude de Basescu sau de Boc se invineteste si scrie cate un articol ca sa-i treaca.
   TVR este o rusine. Cine are acces doar la tvr international stie ce hal de programe, generice si prezentatori are aceasta institutie comunistoida. Dinamitati-o!

 13. Dle orasanu, analiza Domniei Voastre si propunerile sunt infantile si ne-realiste.
  Basescu are dreptate , Institutia asta bugetofaga trebuie inchisa .
  Stiti cumva cat se cheltuie cu salariile si functionarea (OPEX) cat este CAPEX (investitii ) si cat sunt datorii esalonate anual? 100 milioane Opex, 10 milioane Capex si 20 milioane datorii.Euro, nu RONi devalorizati sub regimul pontanescu.
  La Radiocom doar se platesc 45 milioane anual pentru emisia terestra. Astea se pot reduce la 10 milioane prin trecere la digital .
  Nici unul din cei 3300 de angajati nu pot fi concediati fara 24 salarii compensatorii, adica aproximativ cate 20 mii de Euro de persoana.Asa zice contractul colectiv de munca
  Din acest motiv este mai simplu si mai legal sa desfiintezi institutia si sa infiintezi o pravalie noua, cu doar 500 de angajati, prin concurs cu mageri din audiovizualul privat ,d ar nu de la antene !Recucere costuri de la 50 milioane acum, la 10 milioane!
  Costuri cometitii : aici se pot imparti cu Dolce si Digi, in mod egal. Acum se cheltuie 45 milioane pe achizitii sport si filme, trebuie impartiti la 3.Daca nu, TVR sa le puna criptate cu 2 Euro abonamentul competitiile sportive.
  Datorii , 60 milioane.La EBU, la NBC, la Disney, la stat.
  Acestea de la stat trebuiesc preluate de guvern cum au facut cu CFR marfa, iar pentru restul , sa acorde o garanatie guvernamentala noului TVR, pentru o linie de credit pe 10 ani, garanatat cu licenta de operare a multiplexului terstru.
  Simplu, nu?
  Despre emisiuni si oameni, altadata!

  • Corect, Mr. Fox. Dracul e in acest fel de detalii, inaccesibile celor mai multi dintre opinenti. Inclusiv domnului Orasanu, aparent (altfel, bine-intentionat si cu multe demersuri laudabile la activ).

   Pe langa toate disfunctionalitatile si furaciunile istorice, TVR-ul are o problema esentiala de cultura organizationala si de leadership. Pe romaneste, de „las’ ca stim noi cum se fac lucrurile aici” si de con-ducere (ca sa fie mai transparenta etimologia).

   Iar de acestea din urma, responsabilii ultimi si vinovatii sint cei care au asezat bazele sistemului de control politic al TVR, asa cum este el din ’90 incoace. Manastire intr-un picior, ghici cine. Iliescu & gasca, blestemat fie el si ai lui, ca tot e azi 15 iunie.
   Acest control politic a distrus aproape in intregime orice urma de meritocratie si de integritate intr-o institutie de interes national major (si nu ma joc cu vorbele).

   Parerea mea este ca nu ideile bune sau capacitatea profesionala sint lipsurile majore din TVR, domnule Orasanu. (Stiu destule exemple concrete si din prima categorie, si din cea de-a doua.) Ci ADN-ul de geambasi sindicalisti si de sulfe de partid (si dintr-o parte, si din cealalta), care otravesc iremediabil ceea ce ar trebui sa fie o echipa.

   Delenda Carthago.
   Asta ar fi solutia adevarata. Ca sa construim alta.

 14. Nu intru in detaliile tehnice desp-re care toaca Oraseanu aici,pentrui simplul fapt ca nu ma pricep si l-as sfatui pe acest autor sa scrie pentru toti oamenii nu numai pentru specialisti,sa inteleaga si ei care este problema. Pentru mine ,problema lui Oraseanbu este ca a zis Basescu sa se desfiinteze tvr.Basescu nu a dat un ordin in acest sens ci si-a dat cu p[arerea ,iar eu personal,sunt de acord cu el.Un rau,pentru ca tvr este un rau national,trebuie ras si inlocuit cu ceva bun. Nu poti sa carpesti o haina putreda si cu mii de gauri care abia se mai tine.O arunci la gunoi si-ti cumperi alta.Asta a spus Basescu.In ce priveste reformele din cfr,Basescu nu a fost singurul factor de decizie in acea situatie si mi se pare o parsivenie din partea autorului Oraseanu sa arunce intreaga vina asupra lui. De fapt,pe mine asta ma scoate din sarite la astfel de comentatori „super-destepti”(parerea lor),precum Orasanu. Deraierea de pe linia impartialitatii si afilierea lor politica mascata.Acuma este la moda sa lovesti in cei care au pierdut ,in pdl si implicit in Basescu.Autorul,a prins prilejul si sare sa dea si el,habar nu am din ce considerente. In fond,Basescu a zis,nu a dat cu parul.Este parerea lui sincera,cred,ca asa trebuie facut,fiind clar ca el nu poate sa desfiinteze televiziunea existenta si nici s-o reanfiinteze.Asta este treaba guvernului si a parlamentului,probabil.
  In orice caz,eu personal,consider ca e o mare porcarie sa ai la o televiziune nationala 3 500 de salariati si o activitate nerentabila.Cred ca Basescu are dreptate ca aceasta cloaca sa fie desfiintata si reanfiintata cu un numar rezonabil de salariati si cu o activitate pusa pe un nou fagas. Asta e.Si mai lasa-ne Orasene cu polologhia ta pe care noi,prostimea nu o intelegem Scrie si tu pe intelesul nostru,pentru ca ,desi suntem prosti,suntem multi si pe banii nostri exista aceasta televiziune,noi avand dreptul sa fim bine informati despre ea.Intelegi? Si nu-l mai ataca pe Basescu pe nedrept,pentru ca el este singurul om politic roman cu picioarele pe pamant.

 15. Domnule Orasanu ,cand am vazut cum ati actionat in cazul Mang ,mi-am zis :’ce tanar de isprava !’ dar cu acest art. dar mai ales cu precedentul nu va mai inteleg ?daca mai continuati pe linia aceasta zau ca va va lua Ponta consilier alaturi de ecologistul….Sa nu ziceti ca nu v-am spus ?

 16. sa facem ceva dar sa nu facem nimic. Problema este ca sunt prea multe clanuri acolo si reparatiile nu pot fi pe ici pe colo. Trebuie refacut din temelie. Tot asa cum dintr-o Dacie 1300 nu poti face Ferrari prin mici modificari. In SUA de exemplu, cei care si-au construit o companie plecand de la 0 subliniaza cat de important este sa angajezi oameni care sa nu strice atmosfera de la lucru. Un singur om angajat gresit strica tot moralul celorlalti si firma va avea probleme. Sigur, poti sa-l concediezi dar raul facut ramane.

  Oricum, la ce folos o televiziune nationala? cand sunt atatea posturi de la care te poti informa, nu vad rostul TVR-ului. Cel mai bine s-ar privatiza. In felul asta scapi si de partea de reconstructie. O va face noul proprietar mai repede si mai bine decat orice director numit de stat.

 17. Eu unul cred ca daca veti continua sa scrieti „opinii” cu iz politic pe subiecte foarte tehnice va veti descalifica rapid. In preajma alegerilor l-ati facut praf pe Liviu Negoita pe baza unor „date” luate din surse finantate de Dan Voiculescu. Ati introdus-o in ecuatie si pe Udrea desi era afara din guvern, pe Boc l-ati ironizat ca pe un claun dar ati preluat apoi acuza de plagiat scoasa in lumina de acelasi Boc. A ironiza un om ca este negru, ca este mic de inaltime ca vorbeste peltic insemna rasism si in toata lumea civilizata aceste interventii sunt condamnabile ba aparute in spatiul public chiar penalizate. Nestiind ce inltime aveti imi inchipui ca aveti peste 1.90m din moment ce-l priviti atat de sus. Trecand la chestiune si eu am aceeasi abordare ca Basescu: institutiile publice (ministere, agentii, TVR, radio public, etc) trebuiesc inchise si deschise dupa alte regului. Un sistem nu poate fi reformat niciodata din interior. Aceasta paguboasa abordare (sa mai incercam cu alte nume) ne-a adus unde suntem. Bani aruncati pe fereastra, coruptie , capuseala contractelor. Ministrii cu afacerilor lor functionarii cu ale lor. Asa ca multumesc pentru „analiza” dar solutiile sunt utopice.

  • Nu am „introdus-o in ecuatie” pe Elena Udrea, s-a introdus singura cand a transferat peste 60% din sumele pt. OUG 18 (anvelopari de blocuri) catre primarii conduse de „favoriti”

 18. Asa cum inca ne mai zbatem sa intelegem diferenta dintre public (grup) si privat (individual) dintre companiile de stat si cele private, TVR, nu impartaseste o soarta diferita.
  Nu stiu ce mare branza este sa intelegi functionalitatea TVR. O televiziune publica este destinata exprimarii punctelor de vedere exclusiv oficiale si trebuie sa aibe acoperire in toata tara. Contrar procedurilor actuale, in principiu, TVR NU trebuie sa supravietuiasca din activitati comerciale private, destinatia acestei institutii contravenind acestor activitati. TVR, trebuie sa aibe buget exclusiv de stat.
  Acum, in aburii democratiei sau al totalitarismului, aceasta televiziune a fost folosita de tot felul de partide, slujind tot felul de ideologii sau intersese. Ei bine, pe postul national de televiziune, nu are voie sa apara decat seful statului, liderul tarii sau directorul economiei. Acestia, sunt singurii ce au un cuvant de spus la nivel national. Atat.
  Managementul politic-defectuos, a adus TVR intr-o situatie delicata. TVR, este precum un elefant caruia i se mai arunca din cand in cand, drept hrana, un pic de canabis.

 19. o mica observatie
  referitor la „”rasucirea usoara in mormant a unor titani ai Televiziunii Nationale, precum Tudor Vornicu sau Valeriu Lazarov””
  Titanul Tudor Vornicu a fost securist . Securist anchetator. L-a anchetat pe I D Sarbu

  • Dom’le, grava problema asta…zau asa. Am aflat ca Gheorghe Turda, Plamadeala, Ducu Bertzi…ba chiar se lansase marsavul zvon si despre Florin Piersic. Ce ar trebui, sa ii impuscam pe toti? Iar apoi sa punem un suav trandafir la mormantul generalului Plesita, nu??!

 20. Daca iau pe oricine si ii spun: uite am o companie cu care nu ies la capa orice as face. Ma poti ajuta? ca uite a fost unul care a zis ca ar trebui sa o desfinte si sa o refac dupa aia asa de complicate sunt increngaturile cu sindicatul, nepotismele, posturile sinecura, politrucii
  – Da il stiu pa ala care ti-a propus astea, este un idiot care a mai paradit multe alte companii. Hai sa iti spun ce ai de facut:

  1. Cheltuie mai putin. desfinteaza posturile sinecura, da afara nepotii si politrucii.
  2. Fa rost de bani
  3.Sinergiile (vorba tare iubita de Iliescu) trebuie sa lucreze. Statul sa va puna cumva bani deoparte.
  4. Gasiti oameni buni care costa putin.
  5.Ignora sindicatele si da afara oamenii indiferent de cine sunt
  6. Mai mult entuziasm. Bagati bani in talente tinere care nu costa mult, dar care nu sunt nepotii nimanui.
  7.Puneti unul cunoscut si integru la conducere (Emil Hurezeanu ?!?). care nu vrea bani ca d’aia nu sunt.

  Ceva inovativ? iesit din comun? Ceva care sa rupa increngaturile, politizarea, nepotismul din Televiziune, sa reduca realmente personalul? Nimic. SRY, Pentru a da sfaturi din acestea se face scoala? Poate se si platesc. C’mon nu pot pentru ca sa cred ca sfaturile astea nu au date in doi peri. 6 tautologii, 1 truism,O propunere si o deviere de la subiect (chestia cu chefereu’ absolut nenecesara – este la moda sa dai in Basescu,precum face Ponta), reprezinta solutiile pentru salvarea si propulsarea TVR pe noi culmi?

 21. D-le Orasanu, va jucati cu focul!
  Pai se poate asa ceva, sa scrieti un articol in care sa criticati ideile „marelui carmaci” tocmai pe contributors? :D Inca n-ati aflat ca trebuie exclusiv laudat pentru priceperea sa si exclusiv criticati toti cei care i se opun?
  Lasand gluma la o parte, TVR are cateva bube majore: structura arhaica, programele prafuite, politizarea excesiva, numarul exagerat de mare de canale si statii locale, majoritatea cu audienta zero barat si un singur atu principal: acoperirea cvasi-totala a teritoriului.
  Da, TVR trebuie reorganizata, dar nu pe principiul CFR sau Navrom (astept fan-clubul oranj sa se dezlantuie! :) ) ci pe criterii „semi-comerciale”.
  Candva TVR avea reporteri foarte buni, care faceau documentare chiar interesante, acum se pierd in marea de mediocritati patentate promovate pe criterii politice sau de rudenie.
  Cheltuielile de productie, iarasi, probabil ca sunt uriase, am vazut emisiuni de analiza cu unul , doi invitati, desfasurate intr-un studio imens. Daca ar fi sa socotim doar luminile necesare si tot inseamna o cheltuiala inutila si nejustificata.
  De asemenea, cat costa o emisiune de „varietati” gen nesfarsita „Intrecere a anilor”?
  TVR este probabil unul dintre ultimii mamuti, ramasa comunista si etatista in gandire indiferent cine a fost la conducere.

  • Domnu’ Garett, in 30 de articole cate am pe Contributors nu mi-a spus nimeni ca ar trebui sa il laud pe marele carmaci…Contributors din cate stiu este o platforma libera, pentru oameni care au o opinie de spus

 22. :)
  Ca vrei , ca nu vrei…tot acolo se va ajunge.
  Fiecare canal se va transforma in ceva de sine statator, daca situatia actuala se va prelungi.
  Am observat ca nu ai publicat commentul meu….promiti sa fiti un bun moderator.Ai un buldozer mic cu care tai tot( ca tot veni vorba de buldozere).

  Orice afacere pe lumea asta( si inclusiv televiziunea publica) trebuie sa aiba un minim profit sau sa se sustina singura. Restul e viziune, nu televiziune.

  Probabil esti la curent cu bugetul de venituri si cheltuieli si comentezi in cunostinta de cauza ( daca nu este asa , imi pare rau pentru tine).
  Nu vad solutiile descrise ca solutii , ci ca idei.Sa ma explic de ce :
  1.auditul facut public suna a gazeta perete si infierare in piata publica.nu este o solutie in sine, nu aduce prestigiu sau bani TVR-ului.
  2.Comparatia cu BBC este stupida , nu iei la comparat o institutie a imperiului britanic cu un post de televiziune national a unei tari est-europene(BBC face si alte chestii pe care TVR nu are cum sa le faca in vecii vecilor amin).Si nici una din ideile de acolo nu are cum sa aduca bani.Ca sa obtii bani trebuie sa vinzi ceva sau sa stai cu mina intinsa-TVR nu face nici una nici alta.
  3.Statul are nevoie sa recupereze creante marisoare si are arierate si mai mari.Stii bine asta.Statul roman are nevoie disperata de bani si de a opri capusarea banului public.
  4.Conducerea sa fie numita pe criterii care tin de profesionalism si de rezultate , nu de carisma .Si trebuie despartita patea de administratie de partea artistica/politica/creatie,etc.
  5.Ce spui e o gluma.Televiziunea e cu totul altceva.Esti pe linga subiect si nu am de gand sa dezbat de ce .:)
  6.Formatele in televiziune sunt ca biletele de loterie.Iar fata aia din Moldova a fost ridicata de unul din putinii romani cu scaun la cap in materie de televiziune( Maestrul Lazarov, Elohim sa-l ierte).
  7.Ar trebui exact invers.Pus un om ambitios , tinar si” no name”care sa fie lasat sa creasca o noua generatie, una tinara , sa fie creator in adevaratul sens al cuvintului.Sa nu aiba mai mult de 30 de ani.Pentru ca sa poata sa prinda 10 ani in vigoare acolo.( presedintele sa fie numit pe cate 10 ani si sa fie apolitic total).

  Succes draga Razvanel.
  Ma ingrijoreaza faptul ca influentezi opinia altora si nu ai grija sa te exprimi cu mai multa pregatire si continut in tot ceea ce spui in articolul asta.
  E doar o ingrijorare si nu astept nici sa publici asta si nici sa-mi raspunzi.
  Fii bun si bland.

  Au revoir.
  Zerga

  • Este important de spus ca nu moderez in niciun fel acest site sau commenturile, acest lucru este realizat de un coleg de la Hotnews. Cateodata commenturile mai lungi nu se uploadeaza din cauza unul glitch in sistem, nicidecum pe motiv de cenzura – mi se intampla si mie, cam unul la 20 de posturi…..se intampla cu cat trece mai mult timp de cand e deschisa pagina respectiva …

 23. TVR-ul actual nu este opera lui Basescu asa cum nu este nici opera fostului director general. TVR vrem nu vrem este opera lui Iliescu care a pus in practica continuitatea comunismului institutional. Acolo este un fel de parlament al Romaniei care cuprinde infractori echivalenti lui Voicu, oameni de cultura, grupuri de interese. Un fel de iarmaroc in care unii se multumesc sa ia banu si sa taca iar altii sa se ocupe de faliment. Sau mai corecta ar fi comparatia cu o primarie unde primarul are un consiliu general potrivnic, pus pe afaceri personale. Oricine vine, in afara de 2-3 conferinte de presa in care sa anunte ceva ce da bine, n-are ce sa faca. Cat despre interesul PSD-ului pentru TVR, el este legat de politica de a face din Ponta un playboy politic care sa placa si striptezelor cat si pensionarilor. Batranii comunisti fac din Ponta un fel de striper in Photoshop plin de muschii pe care nu-i are si pentru asta le trebuie si TVR pe langa Antene. Ponta traieste acum precum un adolescent dus la femei care ii fac sex oral incarcand-ul de energie „pozitiva”. Uitati-va pe partyhardcore.com si ii puteti recunoaste acolo printre streperi pe oameni precum Robert Negoita, Mazare, Banicioiu, Antonescu si nu in ultimul rand pe Ponta. Iluzia ca sunt stapanii lumii si toate fetele stau in fata lor cu gura deschisa le-a aburit mintile. D-le Orasanu, aspirati si fiti PR-ul acestui „select club”? Succes dar nu va tine o vesnicie.

 24. Dupa ce ne-a dat spre rumegare cele mai importante 7 probleme ale tarii,toate legate de
  piata universitatii2,(intre timp demascata,chiar de impricinati intr-un document trimis USL pentru a-si cere rasplata, ca fiind „opera” noilor mineri ai militianului Dogaru,amplificata la grad de mare revolutie nationala de gadea si compania),dl.Orasanu isi gaseste timp sa-i traga un perdaf Presedintelui.Care NU tinea o conferinta de presa pentru a explica razboiul dintre palate,cum a inteles”uluitul” domn Orasanu,ci explica functionarea UE si paginile constitutiei pentru a demonta cea mai noua incercare usl-ista de a-l demite .La o intrebare de sfarsit,Presedintele a spus ca vede desfiintarea/reinfintarea SUB MANAGEMENT PRIVAT a televiziunii ca o solutie pentru rezolvarea problemelor financiare ale acesteia.Orasanu ne da exemplul CFR,care a facut in 98 ce fac companiile,societatile si bancile in toata lumea cand au probleme:se impart in societati fiica care sunt vandute,restructurate sau desfiintate.Numai ca la noi partile componente au intrat tot pe mana statului ,impreuna cu capusele aferente,ceeace nu este de loc ce a propus Presedintele.Auditul propus de dl.Orasanu ar arata cel mult ca datoriile sunt istorice,de pe vreme Sassu/Giurgiu,iar SRTV o societate cu o schema tipica sistemelor bugetare din Romania,la care,vorba bancului,daca strigi in curte „mama” ,se deschid toate ferestrele.Plus cu taxa TV care este ridicola comparata cu restul Europei fara a mai socoti evaziunea foarte romaneasca(iar un destept pe nume Ponta propune abolirea ei). Mai apoi,cu „obiecivitatea” care il caracterizeaza,dl.Orasanu ne spune ce fac partidele:In timp ce PDL este ocupat „sa-i smulga parul si dintii doamnei Udrea”(stiam eu ca eae de vina),USL este ocupat cu „Marian si Lupea”.Ar fi bine daca ar fi asa,dar ei sunt ocupati
  sa-l aduca director pe poetul de curte Radu Calin Cristea(in comparatie cu care Paunescu era mic copil),la fel cum fac la ICR,Arhivele nationale,inspectori scolari si femei de serviciu,adica cuvantul politizare pe care Ponta declara ca nici nu-l cunoaste.Presedintele vorbea de un management privat al schemei de personal si financiarului;restul ,partea artistica,impartirea pe canale ,etc ar trebui lasata pe seama specialistilor in televiziune,cu cv corespunzator si apolitici fanatici,care sunt sigur se vor descurca si fara sfaturile dlui Orasanu.
  Deci inca odata,dle Orasanu,in traducere pentru dvs:Presedintele nu a vrut „traznaia” desfiintarii televiziunii,ci aducerea ei manageriala in Europa

 25. In ziua publicarii acestor „opinii” se implineau 22 de ani de la masacrul intelectualitatii sub comanda lui Iliescu. Nu v-ati gasit alt subiect decat „atentatul” lui Base asupra TVR? Nu faceti decat sa va demascati „obiectivitatea” aidoma ONG-urilor aflate sub comanda lui Felix din ianuarie 2012. Prin asociere care nu poate fi intamplatoare, va asociati temelor lansate de Felix prin A3 incarcand spatiul virtual astfel incat 13-15 iunie sa treaca in derizoriu. La fel cum in derizoriu trebuie sa treaca si intrarea in bocanci cu miros de sosete rusesti in ICR, in Institutul pentru condamnarea comunismului, in arhivele nationale, in legea educatiei samd. Eu n-am inteles un lucru? Sunteti bursier Harvard pentru ca apreciati „valoarea” sistemului educational romanesc sau sunteti acolo pentru a ne arata cat de prosti sunt cei care n-au relatiile dvs? M-as fi asteptat sa citesc saptamanal articole prin care sa protestati vs la mutilarea legii educatiei, a criteriilor valorice de promovare universitara, clasificarea universiatilor etc. Dar stupoare, Orasanu Harvard are ochelari de cal si nu aude nu vede. El o tine langa cu Base, Boc si Udrea. Nu va deosebiti cu nimic de copiii lui Nastase si a camarilei comunistoide care invata la scoli occidentale in timp ce acasa parintii lor tin sistemul educational in paradigma mediocritatii si a politizarii de tip Corea de Nord. Continuati va rog…..oameni ca dvs au nevoie de prosti care sa-i voteze.

  • Domnule draga, daca dvs va inchipuiti ca la Harvard intra cineva datorita relatiilor, cred sincer ca trebuie sa mai meditati putin. Stiu ca va doare ca „o tin cu” Udrea, dar nu am scris decat un articol pe aceasta tema – dar probabil cu prea multe date si cifre pentru a fi combatut; de altfel in afara de a atrage posturi negative nu am vazut nicio dezminitire pana acum. Sa vina cu cifre sa argumenteze ca nu am dreptate, daca pot.

 26. Interesanta abordare, eu va fac tigan pe baza unor informatii din „surse sigure” si dvs trebuie sa demonstrati? Deci il acuzati pe L. Negoita si Udrea pe baza unor date de presa partinica si apoi solicitati sa fiti bagat in seama cu o dezmintire? Norocul a facut ca a iesit clona lui Negoita de care imi inchipui ca sunteti foarte mandru ca nu va mi returna cele 60 mil euro datorate statului! Acestia va sunt idolii? Chiar va inchipuiti ca ati monopolizati Harvard-ul si sunteti singurul roman? Cand va veti lauda cu 20 de articole in reviste de stiinta cu referenti si factor de impact min 5, atunci aveti dreptul sa faceti asociere dintre dvs si Harvard ca institutie de stiinta. Pana atunci sunteti un roman la o scoala de bune maniere si etica pentru ca evident ambele va lipsesc.

  • Emil draga, am demonstrat din surse guvernamentale tocarea unei sume de 1000 md lei vechi. Sursa era chiar prezentarea guvernului din 15 Dec 2011. Deci….ce vrei sa spui??!

 27. @Razvan Orasanu: cititi comentariile si constatati singur cum sunteti „pus la colt” in cazul unor articole critice la adresa „cui nu trebuie”! ;)
  Contributors este o platforma de dezbatere de idei doar daca ideile respective sunt „pozitive”, adica pro-pdl, pro-basescu etc si neaparat cel putin un paragraf, preferabil tot articolul, sa fie anti-oricealtcevadecatpdl, anti-uslasi, anti-pontocratie, etc. De la motiunea de cenzura incoace s-a renuntat la orice pretentie de echidistanta, trecandu-se la propaganda fatisa…

 28. Cu parere de rau trebuie sa spun ca numai asemenea solutii miraculoase nu-i mai lipsesauTVR. Discursul dvs., epistemologic, sufera de un singur defect: vorbiti in necunostinta de cauza. Nu cunoasteti nici legea de organizare si functionare a SRTV, nici cultura organizationala (care de fapt nu mai exista demult), nici modul de raportare a misiunii publice la randamentul financiar impus unei productii tv. Cat priveste oamenii providentiali propusi la conducere sau lipsa unui manager de stiri, cred ca ati gafat impardonabil. Un profesionist nu utilizeaza nume si restrictii subiective pentru a-si exprima o opinie autorizata. Cum ar fi daca v-as intreba ce calificari are domnul X pentru a fi presedinte al unei institutii si apoi sa aflam ca n-a performat nicaieri ca manager? Desigur ca eludez situatia absurda in care un domn X sau Y nu poate ajunge sef al TVR doar prin vointa personala. Stiti probabil ca, teoretic, exista un vot democratic in Consiliul de Administratie pentru functia de PDG. De ce credeti ca stirile trebuie sa fie conduse de un inger? Presupunand ca veti gasi pe mapamond managerul perfect credeti ca exista undeva vreun profesionist media care sa fie castrat intelectual? Cu cat ai mai multa experienta si cunoastere individuala cu atat descoperi mai usor solutiile utile (multe care sfideaza common sense-ul profanilor) si te feresti de erori sau manipulari. Nu cred ca intelegeti prea mult din diferenta intre un manager editorial si unul organizational in organizatiile media. Dovada este confuzia pe care o faceti cand vorbiti de mentinerea unui provizorat la Stiri. Va aduc aminte ca, la fel ca in SUA, tara in care am locuit ceva timp amanadoi, astfel de posturi se ocupa prin concurs si nu prin numiri preferentiale. Asadar, va rog sa nu mai prpuneti public asa ceva fiindca riscati sa rpovocati zambete. Oricine este liber sa concureze pentru un post de conducere in TVR, chiar si la Stiri. Va asigur ca sunt departamente cheie unde factorul politic este mult mai influent. Va rog sa va ganditi de unde s-a acumulat aceasta datorie imensa si sunt increzator ca veti gasi ca nu calitatea stirilor sau independenta angelica a reporterilor a provocat pierderi catastrofale in plan financiar. Banuiesc ca stiti cine a condus sapte ani directia de stiri in TVR si puteti compara diferentele. Cred ca o discutie cu oameni pregatiti in acest domeniu v-ar fi utila daca simtiti nevoia sa dezbateti public acest subiect. Ma ofer sa va dau consultanta de specialitate. Cu prietenie.

 29. Nu se poate face nimic de genul restructurari la TVR ( 3500 angajati e enorm ) din simplu motiv ca din 12 membri CA nu mai putin de 6 sunt reprezentanti ai salariatilor . In rest , tot balciul din ultima vreme e pentru controlul politic si nimic mai mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro