marți, octombrie 19, 2021

Trecerea de la lehamite la frustrare!

M-am săturat. Nu mai vreau. Îmi ajunge. A intrat în viaţa mea cu picioarele şi fără să mă întrebe dacă eu vreau. Nu vreau să facă parte din viaţa mea mai mult decât vreau eu să facă. De ce trebuie să fiu de acord cu ceva care nu-mi place.

Mă refer la politică şi le felul politicienilor de a face politică zilele acestea. Este prea zgomotoasă şi agresivă pentru mine. Mă direcţionează greşit de la activităţile mele zilnice. Nu mai pot să citesc o carte sau să văd un film, fără să nu-mi treacă prin faţa ochilor discursul lui Ponta, Băsescu sau Antonescu. Toţi văd scenarii, nimeni nu mai are încredere în nimeni şi tot aşa. Mă simt agresat la propriu, neavând niciun mijloc pentru a ieşi din această stare căci lucrurile continua şi vor continua.

Agresivitatea şi inoportunarea despre care făceam vorbire mai sus derivă, în principal şi din:

i)                    Lipsa resurselor tehnice şi profesionale, şi într-o parte şi în alta, pentru a discuta la alt nivel şi în alt fel. Politica românească este atehnică, în sensul că dacă la început s-a dezideologizat, şi ca doctrină (vezi confuzia existentă pe scena politică între partide) şi ca asumare a doctrinei (vezi cum îşi schimbă parlamentarii partidele), acum se desubstanţializează în totalitate, este pur dâmboviţeană, fără respect faţă de instituţii sau cetăţeni, nu mai foloseşte argumente şi raţiuni ci manipulări şi forţa brută. Politica nu este despre noi ci pentru ei. A deveni un instrument doar pentru cei aflaţi acolo, în vârful piramidei.

ii)                  Ignorarea memoriei colective, pentru a proceda în alt fel. Domnilor, oricare aţi fi, ţineţi seama că am 34 de ani şi voi fi aici şi peste 20 de ani, ceea ce înseamnă că voi ţine minte atitudinea şi comportamentele de astăzi. Nu mizaţi pe uitare căci nu-i aşa. Frustrarea pe care ne-o pricinuiţi acum este mai greu de uitat decât frustrarea pe care o provocaţi unul altuia, acolo în lumea voastră strâmtă şi mică. Nu poate nimeni uita că lucrurile se întâmplă într-un fel sau altul pentru că aşa vrea o mână de oameni, din orice parte ar fi ei. Nu uităm uşor că argumentele voastre nu sunt de ordin tehnic ci de ordin manipulator. Nu uităm uşor că aţi făcut politica voastră şi nu a noastră.

iii)                Crearea unei realităţi proprii, astfel încât să ignore realitatea noastră. Nu vă imaginaţi domnule Ponta şi domnule Antonescu că dacă îl veţi înjura pe Băsescu la propriu, iar poporul va vota demiterea acestuia, o va face în baza înjurătorilor dumneavoastră. Nu vă imaginaţi domnule Băsescu că spunând doar ceea ce vreţi şi nu ceea ce ar trebui, iar poporul va spune NU la referendum, o va face pentru că l-aţi convins. Logica referendumului este aceea a alegerii limitate şi cenzurate, în sensul că poporul va trebui să aleagă răul cel mai mic, aşa cum îl va percepe el. Referendumul nu oferă o libertate absolută de alegere.

Lipsa de profesionalism în politică determină starea de lehamite. Agresivitatea şi inoportunarea creează starea de frustrare. Cu lehamitea puteam trăi, dar cu frustrarea mai greu întrucât politica mi-a invadat spaţiul intim şi nu-mi mai dă voie să respir. Nu mai avem nici măcar bisericuţele noastre, acestea fiind distruse de agresivitatea politicii. Trecerea de la lehamite la frustrare este prea rapidă şi prea intensă.

Consecinţele acestei stări sunt fundamentale pentru mine, căci:

i.                     Îmi este greu să votez mereu condiţionat, să-l aleg pe Băsescu pentru a fi contrapondere lui Ponta şi Antonescu, să votez PSD-ul pentru a scăpa de PDL. Vreau şi eu un vot liber exprimat pe bază de convingeri şi nu pe bază de interese.

ii.                   Îmi este greu să mă uit cum politica ţine loc de aspecte tehnice, acolo unde acestea din urmă sunt de neînlocuit. Vreau şi eu să văd o instanţă constituţională care nu se derobează de exercitarea atribuţiilor spunând că lucrurile sunt politice şi scapă cenzurii sale. Vreau şi eu să vad creativitatea tehnică a domnului Şova folosită în scopuri instituţionale. Nu realizăm acum cât de mare este pericolul creat de instanţa constituţională atunci când spune că există aspecte politice care nu pot fi cenzurate. Democraţia constituţională înseamnă aspecte tehnice impuse de un organ tehnic cu mijloace tehnice. Nu există într-o societate democratică mecanisme şi argumente care să se impună doar prin intermediul voinţei majorităţii; acestea sunt cenzurate de Constituţie şi tratatele internaţionale care pot fi impuse doar de instanţele judecătoreşti sau constituţionale. Vreau să am o instanţă constituţională prezentă în mod real în viaţa mea şi nu doar prin comunicate de presă sau pe Facebook.

iii.                 Îmi este greu să văd câtă ură a stârnit această dispută politică. Cum poate Primul-Ministru şi Preşedintele ţării să se înjure reciproc într-un mod în care nici cârciuma nu suportă? Cum vor putea aceşti oameni să-şi dea mâna peste timp?

Vreau şi eu garanţii pentru votul pe care vi-l dau. Puteţi?

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Domnule Niculeasa,

  Dumneavoastră VREŢI, dar ce OFERIŢI, în schimb, concret?

  Pornind de la premiza că vă faceţi foarte bine datoria la locul de muncă, şi în familie, ce oferiţi SOCIETĂŢII, ca simplu membru al societăţii civile, lăsând la oparte orice alt fel de angajament?

  Dacă la 34 de ani nu consideraţi că aveţi datoria de a vă implica, după măsura posibilităţilor dumneavoastră, atunci CÂND? Să facă alţii, şi când veţi avea 50 de ani?

  Deci vă e lehamite şi sunteţi frustrat… dar ce faceţi să CONTRBUIŢI la schimbare?

  Aţi ieşit în stradă, să protestaţi? Sau consideraţi că asta trebuie să o facă numai cei proşti, slab educaţi, cu o slujbă proastă… sau cei disperaţi şi isterici? Aşa au fost oare şi cei din ’89 şi cei de la Mineriada din iunie 1990?

  Poziţii publice pe teme concrete de interes public aţi luat? Sau asta e numai pentru profesionişti/ lobby-işti/ cei plătiţi/ pierde-vară care vor să se bage-n seamă?

  Puteţi face mai mult? Atunci probabil activaţi sau conduceţi o asociaţie sau un partid! Sau asta s-o facă numai cei de care vă e lehamite şi cei care vă frustrează?

  …sau poate sunteţi prea ocupat/ comod/ mândru să vă implicaţi, şi vreţi să se schimbe România de la sine, fără sacrificiul şi sudoarea dumneavoastră? Atunci de ce vă mai plângeţi? Nu înteleg…

  Aţi ajuns să treceţi de la lehamite la frustrare! Foarte bine! Următorul pas este ori spre disperarea şi despondenţa, ori spre mobilizarea şi implicarea!

  Your life, your choice!

  Dacă alegeţi prima cale, vă voi cataloga ca pe încă un plângăcios de milă, orgolios şi nerealist, care aşteaptă să-i cadă totul mură-n-gură.

  Dacă alegeţi prima cale, vă voi respecta, ca pe un deschizător de drum curajos, ca pe un exemplu demn, şi poate chiar vă voi urma!

  Daţi-ne un exemplu pozitiv!

  • Pai d-le Game Theory, care in 99% la suta din postari imi placeti foarte mult ca gindire, tocmai acest articol e o pozitie publica si inca foarte buna!

  • Inclin sa fiu de acord cu d-tra. Un om ca distinsul autor ar trebui sa ia viata in piept si nu sa se lamenteze. Asta facem toti. Ne plingem singuri de mila. Atitudine cind vom lua? Cind „saua” USL va fi pusa peste toate institutiile statului? Prea tirziu.
   Scriem pe forumuri de toate si asta ne da impresia ca luam atitudine. In strada cind iesim? Acolo se ia atitudine in astfel de cazuri!! Sau asteptam aprobare de la USL pt a nu fi bagati la defaimare si subminarea tarii? Ce ziceti?
   Cu respect!

  • Iata ce scrie o studenta, acum o luna!

   Catre clasa politica din Romania – De la student la politician – in speranta ca acest text va ajunge sub ochii dvs.
   08 Iunie 2012 – Andreea Petrut

   Stimaţi foşti, actuali şi viitori politicieni, am ales să vă transmit câteva cuvinte sub această formă, deoarece nu îmi este tocmai la îndemână să vă contactez personal, întrucât ceea ce doresc să vă transmit se referă la o comunitate mult mai largă decât cei care deţineţi momentan funcţii publice în diverse instituţii sau partide politice. La întâlnirile cu cetăţenii pe care majoritatea dintre dumneavoastră le organizaţi în timpul campaniei electorale prefer să nu mă prezint fiindcă sunt pur şi simplu dezgustată de discursurile ieftine adresate maselor pentru a câştiga capital electoral.

   Restul articolului:

   http://www.romaniacurata.ro/catre-clasa-politica-din-romania-de-la-student-la-politician-ltigtin-s-2885.htm

   • (Bine a zis, Andreea. E un început bun, pentru cineva la 18-19 ani. Măcar îi pasă!)

    Iertaţi-mă dacă am părut dur… dar să nu fim prea generoşi nici cu noi înşine, nici cu ceilalţi… degeaba.

    De la domnul Niculeasa, un profesionist de succes, inteligent, cu iniţiativă, care pretinde că îşi doreşte să contribuie la viaţa publică, un om la 34 ani, trebuie să avem pretenţii mult mai mari!

    În primul rând, domnul Niculeasa nu ne-a spus CE poziţie ia. Ne-a spus doar că îi e lehamite şi că a devenit frustrat, şi că nu are încredere nici în ,,unii”, nici în alţii.

    Bun, şi atunci, care este poziţia dânsului? Şi ce face? Vrea, în primul rând să facă ceva, sau e doar dezamăgit de ce îi oferă alţii?

    De aceea, de la dânsul mă aştept să ne facă întâi o analiză a starii de fapt. De ce se întâmplă ce se întâmplă? Cum de s-a ajuns aici? Care sunt cauzele? E grav sau nu, ce se întâmplă?

    Apoi, m-aş aştepta să ia o poziţie. Domnule, eu asta cred că trebuie făcut. Şi uite de ce!

    Nu în ultimul rând, m-aş aştepta apoi să ne spună: uite eu ce am făcut până acum. Voi sunteţi cu mine? Putem face ceva mai mult/mai bine împreună?

    Altfel, cu tot respectul, care este contribuţia?

    Nu neg deloc că contribuţia domnului Niculeasa pe plan profesional şi familial nu ar face mai mult decât face contribuţia per total a foarte mulţi dintre noi, dar, în plus, în viaţa publică, ne mai poate oferi ceva, domnul Niculeasa?

    Eu sper că da, şi, domnule Niculeasa, vă urez succes! Până atunci, cum analizaţi ceea ce se întâmplă?

 2. Felicitari pentru articol!

  „Vreau şi eu garanţii pentru votul pe care vi-l dau. Puteţi?”

  Raspunsul este simplu: Nu au cum sa poata!

 3. Sentimentul poate fi inteles, atitudinea acceptata, asta insa nu schimba caracterul aproximativ, nearticulat in ultima instanta suficient si superficial al continutului.
  Stimate Domnule Niculeasa!
  Exista si alte optiuni. Uitati-va la un film, mergeti intr-o excursie, e vara, posibilitatile de evaziune sunt multiple. In cel mai rau caz o carte buna.
  Daca insa nu va puteti rupe de galagia politica, incercati sa faceti pasul in spate, ganditi-va nitel mai mult inainte de a porni la judecati sumare. Nu de alta, dar daca nu faceti asta veti face exact cea ce le reprosati politicienilor. Vorbiti tare fara sa va pese de ceilalti.
  Daca ati face totusi acel pas in spate, ati realiza dintr-o data poate ca Ponta si Antonescu nu sunt in aceeasi categorie cu Basescu.
  Daca totusi nu realizati, va spun eu acum: Basescu este un profesionist al politicii, poate primul dupa cel de al doilea razboi care dispune de toate mijloacele tehnice pe care le reclamati.
  Sigur, nu e un om perfect, Churchill bea mai mult, De Gaulle era mai infatuat, Kennedy avea mai mare succes la femei iar Ieltin dansa mai bine, dar pe langa el Ponta si Antonescu arata exact cea ce sunt: niste jalnice marionete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Madalin-Irinel Niculeasa
Madalin-Irinel Niculeasa este avocat specializat pe probleme de taxe, regulatory si drept constitutional, fiind doctor in drept fiscal. Timp de peste 11 ani a fost avocat si partener in firme de avocatura de prim rang din Romania. Autor a numeroase articole de specialitate si carti relative la taxe, drept administrativ, achizitii publice si contencios administrativ. Incepand cu anul 2012 este coordonatorul primului Boutique Law Firm din Romania specializata pe probleme de Tax, Regulatory and Litigators.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.