joi, septembrie 21, 2023

Trei ani de la Colectiv. Cum întinează Coaliția PSD-ALDE memoria victimelor tragediei

Mâine se fac trei ani de la tragedia de la Colectiv. De doi ani, guvernarea PSD-ALDE scuipă memoria celor care și-au pierdut, atunci și în lunile ce au urmat, viețile. Mai rău, în loc să se asigure că așa ceva nu se va mai întâmpla, face opusul. E insuportabil. Să le luăm pe rând:

1. În guvernarea Cioloș s-au pus bazele rețelei naționale de mari arși. S-au construit secțiile speciale în centre precum Timișoara sau Iași și s-au alocat bani pentru aparatură. De doi ani, guvernarea actuală nu a fost în stare să echipeze acele secții, astfel încât ele sunt nefuncționale și pacienții, dacă sunt tratați, sunt tratați în saloane improvizate, câteodată din boxe.

2. În guvernarea Cioloș s-a făcut reforma igienei din spitale. A fost înăsprită legislația privind standardele de curățenie (era veche din 1982) și testarea obligatorie atât a dezinfectanților înainte de utilizare, cât și a secțiilor de spitale pentru prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale. Acum, propaganda spune că au crescut infecțiile. Fals! Ele erau acolo, doar că erau ignorate și nu erau raportate. Și acum mai există această frică, dar ea e indusă de guvernanți care vor iar să spună că la noi e ca „afară“. Fals, la noi un mare ars nu are nicio șansă, primește (încă) tratament primitiv și barbar într-o cadă, se infectează și mai departe știm cu toții chinul. Căci, deh, e greu să organizezi o licitație când toți sunt cu ochii pe tine.

3. În guvernarea Cioloș s-a promis Asociației victimelor de la Colectiv desecretizarea fișei pacientului. A fost promisiunea făcută în prima mea zi la Guvern. Oamenii, părinți sau victime, fuseseră mințiți la ordine că nu făcuseră infecții când, de fapt, erau colonizați de mai multe specii de bacterii periculoase – mai mult, părinții victimelor nu aveau voie să vadă fișa copiilor, pentru că aceștia nu și-ar fi dat consimțământul. O aberație, cum să îți dai consimțământul când ești inconștient direct de la arsuri sau de la infecțiile pe care le iei din spitale? Cu foarte mult efort, am reușit după câteva luni să schimbăm legislația, iar acest lucru a permis accesul părinților și intentarea proceselor. Procese care, din păcate, încă se judecă. Măcar de atunci, orice părinte poate vedea fișa medicală a copilului, fie el și adult, și poate lua o decizie în consecință.

4. Nu mai avem bancă de piele, crucială în tratamentul marilor arși, fără de care aceștia, practic, nu au nicio șansă. A funcționat bine când eram la guvernare, acum, subit, e distrusă.

5. Recent, Parlamentul discută (dacă nu a și aprobat) ca toate localurile care nu au autorizație ISU să nici nu fie nevoite să își ia, ci doar să pună afișe că nu au și clienții merg pe propria răspundere. Deci statul, care trebuie să asigure siguranța cetățenilor, îi lasă în plata Domnului și apoi spune că tratează bine. În loc de prevenție, vom avea probabil alte tragedii. Alți fii și fiice pierdute.

Ar mai fi, dar mi-e prea scârbă. Nu o să uit niciodată zilele acelea când ni se spunea că avem de toate și noi, de fapt, nu aveam și încă nu avem nimic! Și azi, în România, un mare ars practic nu are șanse decât dacă, printr-un miracol, reușește să ajungă la timp în străinătate. Și, nu, nu e vina medicilor care fac absolut tot ce pot, chiar imposibilul. Să nu uităm, e vina guvernanților, cei care au fost atunci și care sunt și acum. Timpul trece, dar noi nu uităm.

________________________

* Text de Raul Pătrașcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara și membru al Platformei RO100.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Mie mi-e mai scârbă de marii profesori-medici care deschid cabinete private și-și concurează astfel studenții, care racolează pacienți de la spitalele de stat și care ne se deranjează că în sistemul de stat există câte-un aparat de investigații medicale per județ. Și care zic câte ceva doar după o catastrofă, ca cea de la colectiv. În rest tac și adună bani, cu toptanul. Casta medicilor are șansa de-a lucra cel mai aproape de marele generator al fricii: moartea, de-aici respectul de care se bucură în mase (ca și cioclii cu sutană împreună cu care sunt adesea personaje de bancuri). De-aia nu vom auzi ca vreo organizație de-a lor să ceară să se construiască spitale și clinici ale însănătoșirii neamului. Nu se schimbă nimic pentru că cei care pot schimba ceva constată că e bine.

 2. E vina votantilor care nu s-au dus la urne.

  Romanii vor intotdeauna sa li se dea lucruri, fara sa faca nici minimul efort de a vota cu oamenii cinstiti.

  De ce nu va e clar ca PSD stie doar sa fure? De ce sunteti prosti?

  • Nu e vina lor.

   Orice om sanatos la cap vrea sa voteze ce e bine pentru el, vrea sa vada plecat statul asta socialist (socialistii sunt doar comunisti cu mai multa rabdare, sa nu confundam socialismul cu protectia sociala).

   Oferta politica alternativa in 2016 a fost inexistanta. Nici acum nu exsta.

   Nu poti chema la vot oamenii spunandu-le doar ca vrei sa dai jos partidul la putere si sa tte pui tu in locul lui.

   Vina principala , majora si grava este fix a partidelor de opozitie, incapabile sa se rupa de eterna asteptare a uzurii partidelor la guvernare.

   Sunt niste puturosi si niste incompetenti. Nu inteleg absolut nimic din societatea romaneasca.

   ===

   Astazi este 1 noiembre. Este deja prea tarziu pentru o oferta politica prin care, in esenta sa se asume macar formarea statului liberal.

   Oferta de care, in trecere fie spus, ar profita si social-democratia reala, care nu are nici ea nici o sansa in statul socialist de astazi (un stat national-comunist democratic de fapt, dar prin asta nu-i mai bun ci doar pervers).

   Vin alegerile europparlamentare. Ce ofera actuala opozitie? Nimic, zero. Vor doar sa profite de nemultumirea oamenilor si sa castige niste locuri bine platite in Parlamentul European. Alti actori, aceeasi piesa.

   Trei partide majore parlamentare si inca unul in devenire nu au gasit o sapatamana (sapte zile) timp de doi ani sa spuna cu guritza lor ce vor sa faca, care e viziunea lor. In afara de a-l bumbaci pe Dragnea zi de zi, altceva nu au facut. Din cand in cand, cate un amarat a mai incercat sa carpeasca pe ici pe colo, nicidecum prin partile esentiale.

   Nu PSD a gonit tinerii din tara, nu PSD e de vina pentru nepasarea fata de victimele de la Coelctiv. Toate partidele sunt de vina.

   Nu am citit pe aceasta platforma timp de doi ani sau mai mult nicio parere constructiva, nici o idee despre cum ar trebui sa fie. Numai bocete, lamentari, invinuiri, lehamite, auto-invinuiri. Tot arsenalul puturosilor si impotentilor politici.

   Din aceasta mizerie nu exista decat doua iesiri (nu pentru ca zic eu, ci pentru ca asa ne arata istoria, daca avem chef sa o citim):
   a) o reforma drastica spre un stat liberal, cu tot cortegiul de suferinte – dar de scurta durata,
   b) o conducere autoritara, care poate imbraca orice forma modernizata, inclusiv populismul pseudo-anarhic sau oricum ar vrea vajnicii teoreticieni sa ii spuna.

   Sa nu imi spuna mie cineva ca plangandu-ne de mila si dand cu bata in partidul de guvernare se poate schimba ceva.

   Ok, nu aici se puteau spune asemenea lucruri (desi eu cred ca fix aici era locul afirmarii unei alternative poltice spre statul liberal). Dar nici in alta parte nu am vazut nimic. Partidele de opozitie se ocupa cu „mitralierea” lui Dragnea.

   Stau si ma intreb daca va fi cu adevarat inchis, partidele astea se vort inchide, ca nu mai au obiect de acitvitate. O fi vonovat, nu o fi, nici nu mai conteaza pana la urma. Statul de drept? Ok, bine sa luptam pentru el. Dar de doi ani toata lumea numai asta face.

   E usor sa bati campii, despre asta e vorba. Si sa numesti chestia asta „politica”. Pe urma tot electoratul e tap ispasitor ca „nu a venit la vot” adica nu a venit sa voteze niste partide pe care le-a durut in tur de soarta oamenilor.

   Care e abordarea politica a opozitiei in legatura cu sistemu lsanitar? In afara de aia pur administrativa prin care „lasa ca punem noi oameni cqpabili si necorupti”, lasa ca faecem noi. dregem noi! Cum? Asta e marea intrebare. Cred aceste partide ca prin simpla afirmare a statutului de Alba ca Zapada le crede cineva? Sondajele de fapt asta arata – neincredere in oferta alternativa.

   Directa administrare tehnocrata este rezultatul crizei politice, nu este o alternativa la politica. Are succes pe teremen scurt, din diverse motive dar in nici un caz nu e credibila ca solutie rezultata din alegeri.

   Nu au venit la vot in 2016 nu doar cei carora nu le pasa. Astia au fost putini. Multi nu au venit spunand clar ca alegerea dintre piatra in cap si capul in piatra nu e alegere ci prostie sadea.

   Care e oferta politica pentru imbunatatirea sistemului sanitar? Ca de asta e vorba. Care e? Ca „o sa fie bine”?! Cum, in ce fel? Intentia nu garanteaza nimic.

   Li se rupe de fapt de Romania si celor din opozitie. Li se rupe si de copiii si de tot. Stau linistiti auto-magulindu-se (sa nu spun altcumva) de destaptaciune lor si de „curajul” de a-l ataca pe Dragnea. PEtnru orgoliul lor e suficeint. Dar nu si pentru electorat, sa ne intelegem.

   Veti spune probabil ca asemenea idei ajuta PSD. Nu cred insa ca e nevoie sa fie „ajutat” PSD intr-un fel. Are organizare dupa manual. electorat segmentat si clar. Nu are nicio opozitie si are o stuctura ierarhica foarte puternica. Are separate functiile politice de cele executive si de cele doctrinare. Are tot ce ii trebuie, nu are nevoie de ajutorul nimanui.

   In politica romaneasca puturosenia si impotenta si-au dat mana cu coruptia si setea de bani. Asta e o buba sociala cu puroi. Cand buboiul se va sparge va durea groaznic.

   Macar acum, poate, intelege careva de prin partidele astea majore de opozitie sa vina cu o oferta poltica afirmativa, clara, alternativa la socialism. Daca vin cu „socialismul curat si cu fata umana” – cum au tot facut-o, vor scadea la urmatoarele algeri. Si sa-mi fie cu iertare, nu stiu altii cum sunt, dar eu unul nu mai inghit de mult gogorita cu „cei care nu s-au prezentat la vot sunt de vina”.

   • @Dedalus Domnule, aveti perfecta dreptate in mai tot ce spuneti, si ce ma unge pe suflet e demontarea marotei cu ‘n-ati venit la vot, tough luck’. Desi inteleg omeneste frustrarea lui 2087, om cu creierul la el altfel, nu cred ca e chiar asa simplu in lipsa unei oferte viabile. N-am inventat noi – sau cauzat – fenomenul asta, oriunde in lumea asta cand oferta politica e slaba participarea sufera. In democratii consolidate, ca in piata libera, cererea de oferta genereaza noi oferte. Opozitia rumuna n-a functionat asa. As spune ca societatea civila, la randul ei, a clacat ca bazin de unde miscari politice emergente ar fi putut porni. Rezost secaliniaza ici si colo la forme pre-existente. Ar fi multe de spus, caracteristicile electoratului roman, care raspunde pozitiv la ’tiganca imputita’, dar mai putin la cifre, nostalgia dupa patrioti cu epoleti care vegheaza la siguranta natiunii, si deci orice fac ei e bine chiar daca se vede altfel, eh se vede altfel fiindca noi nu cunoastem ratiunile superioare etc. Reflexul pavlovian al votantului pentru sacosa de la PSD, influenta bolnavicioasa a primarilor angajati intr-o relatie strict tranzactionala cu un stat bolnav, si cate si mai cate pe care le stiti cel putin la fel de bine ca mine. Pana aici, ne intelegem. Unde ne despartim, este viziunea dv a contributors ca un soi de platforma grass-roots de unde se poate cristaliza un vector politic. Nu, incercati sa tineti tigaia de maner. Contributors nu a fost, nu este si nu si-a propus sa fie o pepiniera de partide. Audienta siteului este foarte limitata, si e normal asa fiindca publicul tinta e numeric limitat. Dar suntem cat de cat scoliti si contributors ne-a fidelizat, pana la urma, prin continut si prin ocazia pe care ne-o da sa mai schimbam o vorba, chiar daca (si foarte bine ca) uneori in contradictoriu. Eu va inteleg ca aveti pasarica cu statul liberal, si politico-filozofic sunt pentru, poate cu amendamente ici si colo, dar daca va ganditi la creerea unei miscari politice contributors nu e platforma care va poate oferi asa ceva. Nici nu cred ca exista vre-una. No hard feelings, sper.

    • De undeva trebuie sa incepi.

     Interesant este ca orinde te-ai duce, intotdeauna ti se spune ca locul de unde trebuie inceput e altul :-):

     – Un partid iti va spune clar ca el „raspunde la cererea electoratului” – ori, cum „cererea unei politici intreptate catre formarea statului liberal nu e pe nicaieri, esti naiv sa crezi ca daca vii cu o oferta politica asta ar intresa pe cineva” etc. etc. etc.

     – O miscare cetateneasca te va ignora: „Politica e o mizerie! Nu ne intreseaza nicio doctrina! Jos penalii! Fara partide!” (nu adauga si „Il Duce a siempre raggione!” desi, despre asta e vorba.

     – O platforma orientata spre dezbatere iti va spune „Nu aici domnule! Noi gandim, nu facem politica!” – de fapt, „ganditul” = jeluitul, dar asta ne facem ca nu bagam de seama

     ====

     De fapt, la toti ne e frica.

     Frica teribila de a „lua taurul de coarne” – hai sa spunem mai elevat – procrastinarea.

     Deocamdata, ne e bine si asa. Am devenit maestri mondiali ai jeluitului. Asa ca ne prefacem ca facem politica. Ne prefacem ca dezbatem. Ne prefacem ca suntem revoltati. Ne tot prefacem, ca „asa se cade”.

     ===

     Sa fim realisti. Politica e in toate :-). Ia sa incerc eu acum sa il sustin pe Dragnea sau pe Dancila pe Contributors. Sa vezi atunci comentarii „apolitice” :-)). Date pe alte motive, pretins nepolitice, dar Dancila si Dragnea nu sunt pompieri sau strungari, sunt oameni politici, asa ca…

     In plus, toata lumea tace peste tot. Dupa cum toti arata problemele, le descriu in lamentari nesafarsite, dar cand e vorba despre solutii (care, sa fim iarasi realisti) sunt cu necesitate politice, intotdeuana altcineva trebuie sa le gaseasca si intotdeauna solutia e in alta parte. Si, evident, „nicio solutie nu e buna pana cand nu imi convine mie 100% ” :-)).

     Nici macar autorii nu intra in discutie cu comentatorii lor pe aici (cu exceptii desigur). Cand pana la urma exact asta este forta uriasa a unei platforme, chiar daca sunt doar cativa cometnatori pe ea.

     ====

     Cand spun ca este necesara asumarea formarii statului liberal in Romania si ca asta este o sarcina a unui partid acum si ca asa ceva ar atrage nehotaratii la vot, nu inseamna ca fac politica unui anume partid. Aceasta este o solutie politica. Iar o solutie politica nu este propaganda de partid, ci o forma de exprimare sociala.

     Am constatat (parerea mea :-)) un clivaj urias intre intelectualitatea cu preocupari politice si cetatenii responsabili politic. Cetatenii cu spirit civic nu au cum sa-si dedice viata studierii politicii si nici nu e necesar. La ei trebuie sa ajunga mesaje politice pe inteles, Dupa parerea mea acest clivaj este responsabil de ascensiunea populismului in Europa. Oamenii inteleg doar ce e clar.

     De-asta spun ca este necesara dezbaterea politica, asa cum se intelege ea in mod comun. Adica, cu apel la solutiile bazate pe doctrina. Asta nu inseamna citate savante din Mises sau propaganda pro si anti un partid politic. Dupa cum nu inseamna nici bizareria „politic – nepolitic”, care are la baza de data asta doar simpla incultura a ceea ce inseamna politicul .

     Mult timp si multi nervi s-ar economisi daca adeptii „non-politicului” politic si-ar da cateva ore din viata sa citeasca despre asta. Dar lipseste obisnuinta: mai toata lumea vorbeste despre interventia statului pentru a rezolva diverse probleme sociale si economice, Extrem de putini vorbesc despre piata, despre concurenta samd.

     Nu spun ca „piata e sfanta”, dar daca toate pseudosolutiile vin sa blocheze exprimarea pietei, cum s-ar putea discuta despre ceva decat in cadrul politicii stangiste dure?! Grav este ca dupa ce fac apologia statului interventionist, multi striga „eu sunt de dreapta”! Pai, de ce esti de dreapta? – e intrebarea legitima. „Pentru ca tin ca aia de muncesc si jos penalii!”. Ha! Sau, mai grav, „Conteaza omul!” (chestia asta e dezvoltata de Hitler si de Stalin, dar daca amintesti asa ceva iti sar toti in cap cu slabiciunea „argumentului fascist”),

     Prin urmare, dezbaterea poltica este necesara in acest moment.

     Ea are potentialul de a conduce spre solutii politice, fara insa a avea relevanta ce partid anume ar putea sa profite de dezbatere. Dezbaterea programelor politice urmeaza la mare distanta in timp acestei discutii – civice sa ii spunem. Un program politic nu se poate forma si nu poate fi transpus in practica fara acceptarea sa sociala prealabila. Nu in campanie, cand de fapt nu programele se confrunta, este si imposibil.

 3. Parerea candidat PSD la Parlamentul Ro in 2008, despre “Colectiv”, declaratie luata din ziar : “Ei acum după ce a luat foc NU STIU CE MIZERIE din Bucureşti, suflă şi în iaurt. “.

  Florea Crânguş, director general Cilas CF Brașov: “…Contractul de proiectare a costat municipalitatea 118.762 lei(in 2011 N.R.), cu tva inclus. S-a făcut recepţia după terminarea lucrărilor. După recepţie au vrut să o autorizeze, iar ISU Argeş a făcut nişte treburi care trebuia făcute acum 5 ani. Noi avem toate aprobările de la ISU Argeş. Ei acum după ce a luat foc nu ştiu ce mizerie din Bucureşti, suflă şi în iaurt. Nu înţeleg ce vor ei acum. Neregulă gravă de proiectare: intrarea la centrala termică la Centrul …

  Extras din :”Neregulă gravă de proiectare: intrarea la centrala termică la Centrul … http://www.jurnaluldearges.ro/…/18087-neregula-grava-de-proiectare-intrarea-
  8 sept. 2016 – Firma Cilas CF din Brașov a luat de la Primăria Piteşti peste 1 miliard de lei … Firma din Braşov, care îl are ca director general pe Florea Crânguş, are … avizat din punct de vedere al securităţii la incendiu în data de 24.03.2011, … “

 4. Ne este dor de guvernul Ciolos si il vrem inapoi. Acel guvern a reprezentat singura fărâmă de normalitate in tara noastra, singurul moment in care Romania s-a aflat cel mai aproape de Occident. Vrem sa guvernati din nou! Salvati-ne!

   • Depinde, poate Dîncu a fost lăsat la vatră și intră altă rezervă. Secu’ are o grămadă de cadre, oameni politici, tehnocrați, apolitici, neînregimentați, independenți, progresiști, reformatori, liberali, comuniști, populiști, etc. Trebuie văzută cam ce se cere, livrarea e imediată și se acceptă și retururile. Stocul de oameni care pot fi puși pe piață e aproape nelimitat, mereu este reîmprospătat și permanent e gata să intre la guvernare/reforme/restructurări economice și financiare/ apărare de interes național, ș.c.l.

  • Inceraca, de curizitate, sa afli cum se ia autorizatia de functionare PSI.

   Inceraca sa vezi care e procedura pentru a deschide un teatru, ce avize iti trebuie.

   Incearca cu manutza proprie, imagineaza-ti ca vrei sa deschizi un teatru. Apoi, fa dosarul si du-te cu el peste tot.

   Daca nu ai timp si chef, vei constata ca este mai mult decat confuz si incurcat. Si ca din nefericire, este foarte putin credibil faptul ca detinerea autorizatiei PSI ar fi vreo garantie la ceva.

   Pentru ca e nevoie ca persoanele care fac studiile respective si cele care le aproba sa stie despre ce e vorba, sa auba cunostintele respective.

   De unde si cum sa le aiba?! Din invatamantul romanesc?! Asa ceva face pe oricine sa rada cu hohote.

   Mizeria este profunda, mlastina asta e adanca. Romanii insa au un talent extraordinar de a cosmetiza lucrurile. Cohorte de diavoli mitetei se ascund diupa fiecare cuvant si fraza din lege, asta daca reusesti sa intelegi ce scrie acolo, in melodioasa si intelung torturata limba romana.

   Cine scrie legile si porcedurile? Cei care s-au cumparat diplome la drept.

   Cine face studiile de baza? Cine si-a cumparat diplomele la inginerie.

   si asa mai departe.

   Unii vor spune „Lasa Domle ca nu e chiar asa?! Mai sunt si oameni care se pricep!”

   Pe naiba! – as raspunde, care se pricepe e ori plecat in strainatate, ori alcoolic.

   Da, sa zicem ca mai sunt cativa care nu se incdreaza in aceste doua categorii. Nu se uita nimeni la ei, sunt considerati fix astia ca fiind prosti si needucati. Nu stiu sa utilizeze la maxim copy-paste, nu stiu sa cumpere diplome si certificate. Ei doar se pricep la ce fac, tampitii. :-(

 5. 1. Protectia la incendiu nu e gandita deloc in incaperile publice, hoteluri, locuinte, va puteti convinge foarte usor.

  2. Lumea inca nu are asigurare medicala ca lumea, care ar trebui sa vina la pachetul salarial. O asigurare cum o vedem in vest. Aceste asigurari ar trebui sa acopere cheltuielile global, nu doar in romania, asa cum functioneaza multe asigurari din vest.

  3. E greu sa formezi un medic, dar e si mai greu sa-l tii, e plina europa de medici romani. Ca sa-i tii nu e suficient doar salariu si gargara cu patriotism, datorie, etc. Ca sa-l tii trebuie sa fie tara atractiva si la acelasi nivel sau mai confortabila pentru viata si nu a medicului dar a familiei lui. Da e vorba de sotie si copii care sa vada un viitor in tara.

  4. Nu e asa de usor sa creezi infrastructura, chiar daca avem practic totul de-a gata: standarde, echipamente, proceduri. Ai nevoie de timp si de oameni care sa le si inteleaga si sa le aplice, acesti oameni trebuie sa poti sa-i si tii sa nu plece.

  5. Cand dau la TV, radio, internet discutiile sunt in jurul unor personaje, nu am auzit discutii serioase de societate in jurul acestor teme. Nu am vazut personalitati, medici, blogeri, sa creeze o cerere din partea electoratului, sa arate cum ar trebui sa fie si cum este, sa explice de ce este important.

  • „Cand dau la TV, radio, internet discutiile sunt in jurul unor personaje, nu am auzit discutii serioase de societate in jurul acestor teme. Nu am vazut personalitati, medici, blogeri, sa creeze o cerere din partea electoratului, sa arate cum ar trebui sa fie si cum este, sa explice de ce este important.”

   Eu sunt (destul de) batran. Imi aduc aminte cum decurgeau discutiile din campaniile electorale din 1992, 1996 sau 2004. Sau discutiile din mediul public despre politica, economie, sistemul de sanatate/educatie sau despre actul de guvernare in general

   Diferenta e enorma intre acea perioada si 2018. Lucrurile se schimba si in Romania. Dureros de incet, cumplit de incet, dar se schimba. Inca mare parte din elita politica ofteaza dupa „perioada de aur”, adica primii ani dupa revolutie, cand puterea politica iti aduce la pachet totul (importanta in societate, acces la resurse, imunitate totala), fara sa iti cera mai nimic

   Depinde de noi sa formam o masa critica in Romania care sa faca lucrurile sa se miste mai repede in directia buna,

  • 5. De la medici vei vedea doar proteste pentru salarii. Cand erau de 10 ori mai multe infectii nosocomiale decat in literatura stiintifica, unul nu protesta, nici inainte nici dupa.

   • Dragos, poate ne-am obisnuit noi sa ii percepem pe medici ca pe un soi de cavaleri fara teama si prihana, care se jertfesc altruist pe altarul medicinei. Unii chiar sunt. Dar altfel Si ei sunt oameni, si ei au copii, rate la casa etc. Deci interesul fata de salariu nu e ilegitim. Infectiile nosocomiale sunt doar una din multele probleme ale sistemului medical, care a dobandit o ‘faima’ dupa Colectiv. Dar oare lipsa consumabilelor nu e la fel de periculoasa? Lipsa protectiei pentru medici, asistente si in general personalul spitalelor e irelevanta? Alimentatia, temperatura in spitale, lacunele in transportul medical, bancile de sange, piele etc nu pericliteaza actul medical? Ce sa aleaga un medic ca motiv de protest? Care problema e mai mare?

    • Intrebarea importanta este daca stiau medicii de faptul ca dezinfectantii nu functioneaza? Deoarece in presa apareau medici care se plangeau ca nici ei nu stiau unde sa isi trimita rudele sau ca pentru operatii la cunoscuti aduceau dezinfectanti de afara. E o intrebare pertinenta deoarece daca ai infectii de 10 ori mai dese decat in literatura de specialitate e un semn de alarma. Nu imi pasa ca sistemul este prost in multe feluri, imi pasa doar daca ei medicii stiau.

     • Dragos, inteleg perfectct de unde veniti. ‘Decat’ spun ca doctorii sunt oameni si ei de asemenea, Ei gandesc altfel – fie spitalul cat de rau, eu sunt chemat sa rezolv pacientul A, B, C etc. Din pacate, si as pune asta in spinarea ‘grelei mosteniri’, doctorul romanesc cred ca spune okay, am risc de infectii nosocomiale, ce fac, nu mai operez? Ba operez, ca asta e menirea mea, nu dumnezeasca, ci profesionala. Este in umila mea opinie un caz clasic de disolutie a sistemului para-medical,, adica aia care sunt platiti sa asigure functionarea medicului au clacat. Pe bani, pe incompetenta, ambele si mai mult, matters not!

  • Nu vor. I-a invatat Partidul Mult Iubit ca nu e bine sa faci burghezo/mosierism de capul tau, si inca si azi iti arata asta, distrugand orice afaceri sau initiative ii poate stirbi autoritatea – si accesul la bani.
   Vezi ce s-a votat referitor la:
   1. spalarea banilor – „o porcarie”, vorba banditului care totusi a votat cu lacrima-n barba
   2. ong-uri – alea ale minoritatilor nu vor face obiectul anchetelor referitor la finantari

  • Exista si discutii serioase, eu le aud frecvent la Radio Romania Cultural, si uneori si la Actualitati.

   Discutiile la TV / Radio reflecta dorintele patronilor media, atat. „Mogulizarea” mass-mediei de care se vorbea atat in anii 2000 s-a produs, si acum ii vedem efectele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Raul Patrascu
Absolvent al Universității Yale cu diplomă de licență în chimie și al Universității de Medicină din Timișoara dr. Raul Pătrașcu a colaborat cu specialiști importanți din centre de cercetare și spitale de talie mondială precum Johns Hopkins și Yale-New Haven Hospital. De asemenea, a lucrat în cadrul fondului de investiții de peste 10 miliarde de dolari al McKinsey&Company unde, printre altele, a supravegheat investiții în infrastructura medicală globală. As. Univ. Dr. Raul Pătrașcu, cercetător în cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Cancer OncoGen Timișoara, a fost și Consilier de Stat pe probleme de Sănătate în Guvernul României. În prezent, activitatea dr.-ului Pătrașcu este axată pe reformarea sistemului de sănătate și pe introducerea de tehnologii și protocoale moderne de tratare a cancerului în România, alături de stakeholderi naționali și europeni.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro