marți, mai 21, 2024

Trei confuzii majore privindu-l pe MRU si miscarile sale politice

Anuntul recent facut de MRU relativ la crearea unei noi organizatii publice precum si prezenta sa publica tot mai intensa, au generat, asa cum era de asteptat, o serie de reactii. In buna masura aceste reactii nu au un continut analitic substantial. Sunt pur si simplu expresii ale unor sentimente. In cazul unora, de speranta si entuziasm. In cazul altora, de panica instinctiva. Dincolo de toate acestea insa se poate observa ca, in mod implicit, in majoritatea discutiilor si luarilor de pozitie, se contureaza trei neintelegeri majore, trei erori importante cu privire la MRU si pozitionarea sa pe scena vietii publice romanesti. Cele trei erori, separat sau combinate, submizeaza intelegerea corecta a situatiei curente, dar mai ales a ceea ce va urma in perioada urmatoare.

Sa le luam pe rand si sa le clarificam. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Dezbaterea publica trebuie sa continue fara balastul indus de aceste erori de perceptie si interpretare.

MRU nu e un jucator conjunctural

Cred ca este destul de clar pentru orice observator informat si atent ca MRU este intrat in acest joc pozitionandu-se pe termen lung. Miza actualelor miscari ale lui MRU nu trebuie citita in spectrul saptamanilor sau lunilor. MRU nu a intrat in arena nici pentru luna iunie, nici pentru noiembrie si nici macar pentru orizontul unui ciclu electoral sau doua. MRU e aici pentru cursa lunga.

Altfel spus, povestea din ultimele sase luni este, pe scara mare a lucrurilor, un capitol doar, un episod de etapa dintr-o serie de episoade ce se vor derula in anii si deceniile ce vin. In plus, este destul de clar ca actualele miscari ale lui MRU sunt expresia publica a unor decizii si investitii strategice facute cu ani in urma, nu o improvizatie de moment.

In lumina a tot ceea ce stim, pare destul de probabil ca orizontul de timp in care actioneaza MRU este altul decat al tipului de politician obisnuit, prins intr-o continua improvizatie, cu ochii la ceas. MRU pare sa aiba toate sansele sa devina prin vocatie, prin training si prin decizie strategica un om politic de generatie. Place sau nu, MRU va fi in peisaj si il va marca pentru urmatoarele cateva decenii.

Mai clar si direct: Multi dintre cei care topaie azi in prim-planul vietii publice vor fi morti si ingropati de mult cand MRU inca nu isi va fi spus ultimul cuvant in politica romneasca si europeana. Unii, pe cale naturala, fizic. (Sa ne amintim doar varsta d-lui Voiculescu. Sau speranta de viata a lui Ion Iliescu. Natura isi spune cuvantul). Altii, metaforic: vor fi radiati definitiv de pe scena publica la sfarsitul actualei guvernari care –daca lucrurile continua asa cum au inceput- va compromite total o intreaga cohorta politica si clientela ei. Altii… In fine, sa nu intram in amanunte aici.

In plus, demografic si cultural, Romania se schimba. Segmentul electoral afin lui MRU, grupurile sociale si profesionale relevante tipului sau de discurs si de politica, se vor consolida in anii ce vin, indiferent de guvernare. E un fenomen sociologic natural. Nu vor fi majoritare dar vor fi tot mai puternice si tot mai influente… Structura insasi a statului se schimba in intreaga lume in directie favorabila profilului politic reprezentat in Romania de MRU.

Pe scurt: Ideea este ca MRU, prin insasi natura locului pe care a ajuns sa il ocupe in sistemul politic romanesc (fie prin accident, fie deliberat), este pozitionat sa joace pe spatii largi, ca timpul este de partea sa si ca el pare sa fi inteles foarte bine asta. Prin urmare nu are niciun motiv sa se precipite doar petnru ca in actualul context agitat, lumea este agitata si cere actiune spontana si instinctiva. Asadar, a incerca sa citesti actiunile sale curente din perspectiva ingusta a agitatiei si confuziei momentului, e o eroare. Se pare ca dupa ce a facut discret si temeinc ani de zile toti pasii premergatori necesari in culise, MRU se pozitioneaza acum in spatiul public pentru o cursa de lunga durata, nu pentru un sprint.

“Initiativa Civica” nu se vrea partid politic

“Initiativa Civica” anuntata de MRU nu este si nu se vrea partid politic. Daca realizam implicatiile ideii expuse la punctul 1, intelegem ca este destul de probabil ca strategia de constructie a lui MRU nu vizeaza un joc pe spatii mici si cu miza mica. Tipul de abordare politica a lui MRU presupune construirea unei platforme institutionale, a unei baze de capital social si politic, a unei retele sociale si a unei infrastructuri intelectuale pe termen lung. Este destul de clar acum ca o buna parte din acesta baza de operare a fost deja creata pe tacute in toti acesti ani. Ceea ce vedem acum pare mai degraba aparitia treptata la suprafata a varfului icebergului.

In lumina a tot ceea ce stim despre MRU si in lumina discutiei de mai sus, este mult mai probabil ca organizatia anuntata de el sa fie gandita ca parte dintr-un portofoliu de instrumente institutionale. Este unul din cele cateva pe care orice om politic de calibru si de ambitii nationale si europene trebuie sa le aiba. MRU este un om politic de secol 21 si este greu de crezut ca nu stie ca tipul de joc pe care urmareste sa il faca presupune institutionalizare si existenta unui portofoliu formal si informal in acest sens. In alt scenariu, probabil ca acest vehicul ar fi aparut in alt moment si discutia publica i-ar fi dat alte conotatii. Dar mai devreme sau mai tarziu, acest tip de baza operationala ar fi aparut in portofoliul coordinat de MRU.

Vehicolul partinic este evident si el parte a peisajului. Dar ca observatori ai evolutiilor, nu trebuie sa incurcam lucrurile. Fiecare instrument cu rostul sau, la timpul sau.

Pe scurt, a citi in aparitia unui ONG coordonat de MRU, aparitia iminenta a unui nou partid politic este naiv. Inseamna a citi datele cu ochelari de cal, blocat in viziunea pe termen scurt si o lipsa acuta de imaginatie politica si institutionala.

Relatia lui MRU cu PDL este mult mai simpla decat pare

Daca luam in serios punctele 1 si 2 si regandim lucrurile la rece, realizam ca relatia lui MRU cu PDL este mult mai simpla decat pare. Toate speculatiile curente sunt cumva tardive. De fapt, dintr-un anumit punct de vedere, putem spune ca aceasta relatie a fost clarificata si decisa deja.

Cand? In clipa in care factiunea anti-reformista a basculat catre adversar, subminand propriul guvern si devoaland astfel public pentru prima oara, fara putinta de tagada, subteranele trocului transpartinic care a tinut acest partid ani de zile intr-o stare de blocaj si retardare institutionala si strategica. In acea clipa, vechiul PDL a murit. Nimeni si nimic nu mai poate readuce lucrurile la vechea matca.

Oricat ar striga adeptii status qvo-ului, oricat de mult ar dori sa se ramana la vechea formula, nu se mai poate. Pur si simplu sistemul nu va mai putea functiona in acel fel. MRU si intiativele sale nu bulverseaza nimic. Cu sau fara MRU in peisaj, PDL are aceesi problema. Vechiul PDL a fost bulversat deja de o incapacitate dubla: Nu a putut nici sa mentina status qvo-ul – adica sa mentina echilibrul intre cele patru factiuni (reformisti radicali, reformisti pragmatici, reformisti oportunisti si anti-reformisti). Nu a putut nici sa se auto-reformeze si sa se transforme intr-un vehicul politic modern.

Faptul ca si Traian Basescu si Emil Boc au o vina -nu mica- in aceasta privinta este o alta discutie. Aceasta e deja o tema ce depaseste parametrii acestui articol.

Articolul a vrut sa spuna doar atat: trei neintelegeri majore, trei erori importante cu privire la MRU si pozitionarea sa pe scena vietii publice romanesti submineaza intelegerea corecta atat a situatiei curente, cat mai ales a ceea ce va urma in perioada urmatoare. Este preferabil ca dezbaterea publica sa continue fara distorsiunile induse de aceste erori de perceptie si interpretare.

Cat despre PDL, cu cat actualii lideri inteleg mai bine ca problema lor nu este MRU, cu atat mai bine. Cu sau fara MRU in peisaj, PDL are aceeasi problema. Cu MRU in peisaj, are insa si o solutie.

Distribuie acest articol

60 COMENTARII

  • Da. Mi-a dat un telefon azi dimineata: „Aligica, explica tu actiunile mele ca cam informatii ca D-l Cezar Preda are anumite neclaritati de natura semantica”. Realitatea e ca problemele d-lui in cauza sunt de natura sintactica si praxeologica dar n-am vrut sa-l mai contrazic.

   • Dl. Aligica pare sa fie convins ca Mihai R. Ungureanu are talentul si organizatia care sa ii permita o actiune politica majora in Romania. Din cat pot sa-mi dau seama din New York, nici talentul nici organizatia nu par evidente. Parcursul profesional al D-lui Ungureanu este unul de „functionar”, nu de „politician”. Premizele Domnului Aligica trebuie lamurite de dansul pentru ca discutia pe care o propune sa aibe sens.

    • vrei sa egalizam nivelul de trai din USA si RO? e simplu: vi-l dam pe Ponta presedinte si PSD ca partid de guvernare! numai sa nu deveniti o tzara de pomanagii, subdezvoltata, ca la asta se pricep neo-marxistii bine.

 1. Cu MRU in peisaj partidul numit PDL are o sansa.Din nefericire pentru partidcu MRU in peisaj actualii sefi (cu mici exceptii) nu mai au nici o sansa.Cred ca analiza ar fi trebuit facuta pe doua paliere.Pentruu sutele de mii de membri si pentru milioanele de votanti PDL MRU reprezinta o sansa enorma.Pentru cele citeva mii de sefi si sefuleti si acolitii lor MRU este un dezastru.Cred ca din momentul in care MRU a declarat ca vrea sa preia dreapta drumurile celor doua categorii mentionate mai sus s au despartit definitiv.

  • Nu inteleg de ce trebuie sa punem sansa pdl mai presus de orice. De ce este asa de important pentru noi, romanii, sa gandim din punctul de vedere al pdl? Credeam ca pdl a aparut ca urmare a grijii unor politicieni – cei ce au fondat acest partid – pentru binele poporului…
   Acum vedem ca nici pe departe nu asta a fost tinta partidului, asa cum, altfel, ne dovedesc si celelalte partide din arcul usl ca tinta lor este binele propriu, banii, avantajele materiale, dorinta grandomanica de a poseda puterea, de a controla orice misca…
   Cred ca ar fi cazul ca acei politicieni care mai un dram de constiinta, sa inceapa a gandi la acest popor si la soarta lui. Partidele isi schimba numele, isi schimba sefii chiar si programele, dar daca nu au legatura cu poporul, daca poporul nu vede in partid suportul autentic al intereselor sale acel partid este istorie.
   MRU este o personalitate chiar daca nu este un lider de partid. El trebuie sprijinit, neconditionat, de catre toti cei ce au in suflet icoana Romaniei, tocmai pentru ca MRU poate fi o sansa pentru acest popor!

   • N-ar fi mare nenorocire ca PDL n-a fost facut „pentru fericirea poporului” (titlu de piesa din comunism; unora memoria le joaca feste).
    Nenorocirea, cum o spunea un simpatic pesedist, dl.M Voicu intr-un acces de sinceritate e ca „toate partidele formeaza o imensa tocanita, in care nu mai conteaza doctrine sau convingeri, ci doar goana dupa ciolan”. Electoratul simte asta si nemaifiind reprezentat de nimeni, fie sta acasa sau se preteaza la jocul „daca tot furati dati-ne si noua ceva”
    Un om care vrea sa faca cu adevarat politica mare, adica sa schimbe cu adevarat o tara are acum un culoar nesperat pentru un nou proiect daca are inteligenta, putere de munca, abilitate si putin noroc. Daca nu va fi MRU va fi altul. Rugati-va sa fie Alba ca Zapada si nu Baba Cloanta; pentru ca oamenii politici actuali sunt expirati si nu mai au mult de oferit, nici chiar electoratelor traditionale. Nimic n-o arata mai clar decat ce se intampla cu noul guvern.

 2. Sint de acord. Si eu cred ca proiectul social – politic al lui MRU tinteste un terment atat de lung, incat macar in 2013 si 2014 cu greu isi va mai aminti cineva ca exista..

  Altfel, articolul e comic, in linia cu care autorul ne-a obisnuit.

  • Ex, nu stiu de ce voi uitati mereu ca platforma asta permite depistarea postacilor. In mod regulat dedic cateva minute la fiecare articol al meu ca sa va aduc aminte de asta. Azi ai fost ales sa fii exemplul zilei.

   Acum, daca ai si ceva inteligent de zis, e momentul sa o faci. Verificand bazaiala dumitale zilnica la alte articole, deduc ca probabilitatea este mica. Dar, uite, eu iti dau o sansa. Concentreaza-te si da-ti masura.

 3. O fi, dar riscurile cu adevarat grave vin de la castigarea alegerilor de catre USL in noiembrie. S-ar putea ca MRU sa guverneze, candva, peste „cenusa” Romaniei…

  Asa se vede situatiunea de catre cei traitori aici si acum.

  • Buna ziua,

   Am convingerea ca usl va reusi sa isi demobilizeze propriul electorat pana la proximele alegeri.
   Asadar, sa ii dam o sansa si timp lui MRU.

   Cu stima,
   SF

  • Dl. Basescu spunea ca Romania nu mai poate fi intoarsa de la calea actuala, indiferent cine ar guverna. Poate asta inseamna ca mecanismele de control din cadrul UE nu or sa permita guvernarii USL sa faca prea multe erori de guvernare, sau justitiei sa derapeze.

   Pentru ca MRU sa conduca trebuie ca lumea sa il voteze … si ati vazut ce indica sondajele actuale. Este putin probabil ca formatiunea lui MRU (ONG sau altceva) sa atraga ~50% din alegatori pana la alegerile viitoare. E insa posibil ca MRU sa devina presedinte si de acolo sa poata ajuta mai mult acest ONG care sa castige peste cativa ani.

  • E o sansa pentru Romania si trebuie sa credem in ea. MRU e inteligent si nu-si risca imaginea doar pentru a ajuta un partid (PDL). Eu si multi ca mine traim cu speranta ca ceva bun se va intampla cu tara asta, si la momentul asta bun inseamna Mihai Razvan Ungureanu.

  • Mi-as fi dorit din tot sufletul ca o altfel de guvernare decat cea actuala sa se intample cel putin peste vreo doi ani iar Romanica sa nu se transforme in cenusa si sincer sa fiu chiar am fost atat de naiv incat sa cred ca o ”Alba ca zapada ”a politicii romanesti n-ar fi chiar o fata morgana
   iar in acest sens dl. Ungureanu era ca sa zic asa ca o bula de oxigen in tot marasmul asta , basca ca incepusem sa dibui si ceva fete de baieti civilizati pe la Noua Republica . Voi nu pricepeti ca eu nu-i mai suport pe imbecilii astia ? Sa vina nemernicul ala de Marga sa-mi unga felia de paine cu gem de Rusia sau Adrian Nastase sa ma puna din nou sa numar oua !!??Frustrarea mea e atat de imensa incat daca s-ar folosi pe post de dinamita ar putea disloca jumate’ din muntii Carpati . Minciunile lor din campanie electorala sunt atat de mari (in orasul meu candidatul U.S.L promite ca v-a reduce cu 50% toate facturile la gaze curent si apa) jegurile ce se scurg din de televiziunile si publicatiile care ii sustin sunt atat de gretoase incat niciodata n-am avut mai acut senzatia ca fac parte dintr-un super car cu prosti care s-a rasturnat peste Romania. Nu mai pot si gata !!!!

  • Domnule Vlaston,
   Va urmaresc de ceva timp reactiile la evenimentele din viata tarii si am ajuns sa va respect.
   Este un punct important ceeace afirmati. usl, odata venit la putere, va face orice pentru restauratia regimului anti national. Pe de alta parte, este greu sa construiesti o structura noua, un partid puternic, capabil sa aiba o prezenta activa in teritoriu si sa produca efecte. Este adevarat ca pdl a fost, prin cei cativa lideri, un partid de preferat, angajat si de partea interesului national, in orice caz, intr-o masura infinit mai mare decat a demonstrat tagma, astazi, uslasa.
   Dar lipsa de determinare in salvgardarea interesului national asupra oricaror alte interese meschine, esecul purificarii structurilor sale, faptul ca s-a complacut in troaca de noroi cu cei lipsiti de scrupule, traseisti veterani, indivizi fara caracter pentru care banul reprezinta singura credinta, toate acestea au contribuit la alienarea acestui partid. Am fost martorii celui mai scarbos proces de tradare despre care credeam ca poate numai pe timpul Fanarului ar fi putut exista.
   Este cazul sa nu se mai continue cu metode empirice, lucru facut pe genunchi, justificat doar de dorinta de a ajunge la putere prin orice mijloace. Nu mai putem, nu trebuie sa mai acceptam dictonul caragialesc, atat de bine descriptiv al „caracterului” politicianului roman: „iubesc tradarea dar urasc pe tradatori”. Trebuie sa uram deopotriva tradarea ca si pe tradatori.
   Daca nu punem la baza actiunilor noastre un sistem principial, inchinat servirii, cu onoare, a tarii si poporului, mai bine lipsa.
   Trebuie ca acest popor sa se maturizeze, sa invete ca nu poti avea o viata curata atunci cand ascunzi sub pres mizeriile, sa renuntam la compromisuri si sa traim cu fruntea sus.
   De aceea, cred, ca trebuie luat totul de la inceput, lucrat serios, temeinic, incet dar sigur. Iar MRU este tipul de individ care promite si trebuie sustinut Nu vad, personal, pe altcineva capabil de un astfel de efort. Pare sa posede o capacitate impresionanta de a rezolva rapid probleme, de a reorganiza structuri. Inteligenta poate face lucruri nebanuite si neasteptate, sa speram ca si bune de aceasta data…

  • Din nefericire cred ca aveti dreptate. Vedem toti ce se anunta politic si economic si mi-e teama ca pe termen scurt nu se poate face mare lucru. Nici macar politicienii mai inteligenti par sa nu realizeze ca se apropie un tzunami politic si economic; Cei de la USL conteaza pe efemera lor popularitate, PDL n-a sfarsit sa-si linga ranile si criza e „ante portas”

 4. Din ce am putut intelege din prestatiile domnului MRU imi vine in minte o asociere: Domnul MRU se pare ca este prostanacul de serviciu al dreptei, asta ca o paralela cu un alt prostanac de trista amintire.
  Incercarile penibile de forjare a omului politic MRU sunt sortite esecului electoratul lamurindu-se asupra diletantismului politic a acestui personaj.

  • O nota pentru postacii acestui articol.
   Luati exemplu de la vasiler, mai sus. Asa se face treaba.
   Notati: „incercarile penibile”; sortite esecului”; „electoratul lamurindu-se asupra…”; „de trista amintire”. Asa da.
   Mesaj clar, folosire profesionista a limbajului din dotare.

   • Am inteles, deci cei care ridica in slavi articolul si comenteaza pe larg folosind termeni elogiosi nu sunt postaci, sunt oameni cu coloana!

    • Domnule, nu stiu ce ai inteles dumneata dar eu am inteles lucrul urmator din experienta mea publicistica: Indiferent ce as scrie eu, cititori ca dumneata inteleg tot ce vor ei. De ce? Nu stiu. Sunt publicist nu sunt psihiatru.

   • Gresiti ! Nu sunt postacul nimanui, mi-am spus in mod sincer parerea despre omul politic MRU tot asa cum dumneavoastra o faceti. Recunosc faptul ca nu sunt un fan MRU tot asa cum o buna parte din actiovistii politici ai PDL il repudiaza, motivele fiind totusi diferite.
    Dupa parerea mea un lider politic trebuie sa se caracterizeze prin modul transant in care isi expune principiile si obiectivele, vezi politicianul Basescu inainte de a ajunge presedinte, ori la MRU nu este cazul. Balbaiala lui cu a fi si a nu fi membru PNL, a fi si a nu fi cu PDL , a face politica si a organiza un ONG sunt ezitari care sunt taxate de electorat ne angajat politic. A coagula electoratul de dreapta dezamagit din PDL si PNL este o actiune care submineaza insasi existenta PDl, asa ca principalii adversari ai acestui demers politic vor fi majoritatea activistilor PDL. Langa cele prezentate mai sus putem pune si calitatea discursului politic (acest lucru sa spunem ca se poate remedia), inaccesibil majoritatii electoratului sunt motivele care m-au determinat sa-l caracterizez prostanacul dreptei. Asemanator lui Geoana, MRU vine din administratie direct in politica la varf, fiind solutia de avarie a unui partid aflat in degringolada.

    • Premiza ca MRU a trecut din administratie in politica e falsa (el a fost ministru de externe inainte de a fi in SIE – deci de fapt e viceversa), sau in cel mai bun caz confuza (in SUA de ex administratie inseamna executivul, in timp ce in alte sisteme politice inseamna functionarii ne-politici din ministere sau organizatii guvernamentale). Nu acesta este cel mai important caveat de care trebuie sa tina MRU seama.

     Problema celor din PDL este ca ei nu inteleg dreapta moderata din Romania. Dreapta moderata in Romania e ancorata in traditii, idealuri, istorie, cultura. Dar nu de tipul nationalisto-megafonic Becali-Vadim-PRM, ci de tipul intelectualist-etic Coposu-Regele Mihai. Nu este numai meritocratie, dar este si respect pentru altii, inclusiv pt oamenii vulnerabili sau defavorizati. Ce vreau sa spun este ca Dreapta moderata in Romania este pragmatica in domeniul economic, dar idealista in relatiile cu trecutul Romaniei si in justitia sociala.

     Daca MRU e sa aiba oarece succes cu initiativa lui, va trebui sa elimine aroganta, si sa incerce cu modestie sa priceapa marile greseli facute de PDL care, repet, au dovedit ca la conducerea acestui partid nu exista o intelegere a modului de a gandi al electoratului de dreapta.

     In primul rand, PDL nu a priceput ca electoratul adevarat de dreapta nu numai ca nu tolereaza coruptia, dar ca nu ii va ierta pt coruptie nici pe PDListi. Desi cu chiu cu vai au reactionat la cateva cazuri de coruptie, a fost prea putin si prea tarziu. In al doilea rand, PDL nu a promovat meritocratia, tot pe pile si relatii s-a mers in numiri de functionari publici, desi pe ici pe colo se mai gasesc si oameni competenti. In al treilea rand, nu au priceput ca lipsa de respect cu care au fost tratati pensionarii in declaratiile publice, care de multe ori a dus la provocarea unui adevarat razboi impotriva batranilor, a depasit marginile bunului simt.

     In al patrulea rand, au permis un tratament dezonorant la adresa Regelui Mihai – de la declaratiile presedintelui si pana la istoria cu discursul din parlament. De atunci in special PDL a inceput sa scada vertiginos, electoratul traditionalist si moderat de dreapta nu a avut unde sa migreze si a ajuns in USL sau mai degraba ramane in expectativa decat sa voteze PDL. Dupa antagonismul cu Regele Mihai, PDL a pierdut cel putin 10-15% din electorat care s-au adugat la USL ca sa le permita cei 60% cu care probabil vor castiga alegerile. Daca PDL vor sa adune numai dreapta ne-monarhista, au pierdut din start, pentru ca acestia sunt o minoritate.

     Dar cel mai important este ca PDL nu suporta critica propriilor simpatizanti – similar cu actuala conducere din PNL care si ei au un stil autocratic de conducere cu promovarea unor yes-men confortabili in locul unora care au capacitatea de a reflecta critic, de a analiza greselile, de a rezolva problemele si de a simti pulsul electoratului.

     Sper din toata inima ca MRU sa reuseasca, pentru ca este nevoie de asa o initiativa. Dar sa am incredere? Asta nu – inca.

   • Nu stiu ce sa zic, D-le Dragos … refuz cu obstinatie sa cred ca vom vedea USL la guvernare si pe dl. Antonescu presedinte. Refuz cu indignare sa cred ca romanii nu vad, nu au ochi … singurul lucru pe care il vad in prezent si pe care l-am vazut din clipa in care a cazut guvernul Ungureanu este ca trebuie sa se intample ceva … este ca o credinta impletita cu speranta care vine din interiorul meu. iar acel ceva este ca isi vor rupe singuri gatul inainte de alegeri … cu toata atitudinea lor care calca parca totul in picioare, parca vin ca un tavalug peste orice constructie, peste orice om, numai de teama ca nu cumva sa piarda locul cald al guvernarii. este o graba care de fapt ascunde propria incompetenta, propria nestiinta, neputinta, frica, samd … acum 2 saptamani ma intrebam cand citeam presa ce ne facem? ce ne facem ? acum, cred cu toata taria ca ceva se va intampla, ceva care pluteste in aer, ceva aparent imposibil, dar care sa certifice realitatea Romaniei, a romanilor, daca vreti. vreau sa cred ca „turmele” s-au mai imputinat, si-au mai pierdut suflul coagulant si ca individul, fiecare in parte, isi va spune cuvantul. imi doresc surpriza care sa spulbere toate sondajele care le citim acum in presa si pentru asta, in acea zi, in care se va vota, doresc tuturor romanilor sa deschida ochii si sa faca exact ce le dicteaza constiinta.
    vreau sa cred in minuni si cred ca daca am fi mai multi care ne-am uni in aceasta credinta, „minunea” chiar s-ar petrece.
    Si DA, MRU este suflul nou de care avem nevoie azi, in Romania. Mai e nevoie doar ca si romanii sa „certifice”, daca vreti, acest lucru.
    Atat.

 5. Multe vorbe goale….Initiativa Civica va fi partid politic, 100%, hranit din hoitul PDL. Iar MRU o sa-i dea cu „lenea” pana cand conferintele de presa cu rol de somnifer vor ajunge la audienta zero.

 6. Problema lui MRU este dacă va reuşi să fie o voce distinctă în PDL, cu un discurs şi un limbaj net diferit de cel al gărzii vechi a partidului. Mă tem că electoratul are oroare şi de fizionomiile vechi, dar şi de discursul aferent acestora – iar asta trebuie să rupă MRU pe dreapta politică.

  E adevarat că nu se poate aventura doar cu o mână de apropiaţi să facă un partid politic – o astfel de constructie înseamnă 6-8 ani (http://www.blogary.ro/2012/05/initiativa-civica-de-centru-dreapta/) , dar la fel de adevărat este că a sta prea aproape de PDL ar putea să însemne contaminarea de discursul de lemn al detestatilor din partid si chiar un transfer de imagine invers (http://cursdeguvernare.ro/cum-ar-putea-arata-dreapta-lui-ungureanu-mr-ungureanu.html)

  • salveaza-ti textul. mai stam vreo 4 luni de guvernare USL, vedem si schita de buget 2013. dupa care te invit sa postezi din nou.

 7. Unii or fi cuprinsi de entuziasm, dar n-am senzatia ca altii sunt panicarzi pavlovieni. Mai degraba dezinteresati. Stirea infiintarii noii organizatii publice a trecut practic neobservata, intrand, inca de la inceput, intr-un nemeritat con de umbra. Spun „nemeritat” pentru ca, intr-adevar, MRU nu e un jucator de conjunctura, el tintind o cariera politica de durata. Evident devine acest lucru daca ne gandim la inceputurile sale politice, inca dinainte de 89, urmate de o perioada linistita in care MRU a crescut incet, cu grija, calculat as spune. NU se va opri la esecul unei guvernari anoste, cu decizii previzibile, profund electorale.
  A fost doar o etapa carea sa-l aduca mai aproape de prim-planul politicii, fara a-l eroda prea mult, dar care sa-l mentina mai ales in atentia celor care vad in el speranta si entuziasmul de care vorbeste autorul. Odata cu greselile inerente ale guvernarii ros-galbene, MRU are din aceasta pozitie sansele cele mai mari sa le reatraga si pe cele ale nehotaratilor de serviciu, mereu in cautarea unor noi solutii, dar care formeaza majoritatea alegatorilor. Iar cum prezidentialele suscita cel mai mare interes electoral, sansele revenirii sale in cei doi ani sunt la fel de mari ca si ale lui Constantionescu intre „Tapul” din 1992 si „Piatra” din 1996.
  Desigur ca Initiativa Civica nu e gandita ca un partid politic. Dar scopul sau e profund politic. Insa de ce sa-si risipeasca energiile in formarea unei infrastructuri puternice, cand aceasta exista deja? Important e marketingul poltic si adaptarea sa pe o structura deja existenta, dar aflata intr-un trend puternic descendent. Si iaca astfel am raspuns implicita si la ultima „neclaritate”.

 8. Dupa cum spune si dl. Vlaston, ar fi bine ca MRU sa grabeasca putin lucrurile. In momentul de fata, Romania nu isi mai permite sa piarda inca 4 ani. Noi, cei de rand, nici atat.
  In conditiile in care, Ponta odata ajuns PM a si inceput sa umble la justitie dupa numai cateva zile de la investire, ridica un mare semn de intrebare si in acelasi timp ne pune in fata faptul ca vechiul PSD nu s-a reformat cu nimic din perioada lui Nastase. Sistemul si gandirea PSD este pur aceeasi: manevre de culise, evitarea justitiei, populism cras si fara acoperire, calus in gura presei neafiliate, etc…
  Eu, la cei 30 ani ai mei, nu imi mai permit sa pierd inca 4 ani din viata asteptand ca lucrurile din tara sa inceapa sa mearga ceva mai bine. Ceva mai bine, nu bine (atat cer).

  • NU dragule! daca tu votezi, rudele tale voteaza, prietenii tai voteaza (evident si ai mei) s-ar putea sa nu vina noaptea rosie!

 9. Că dl Ungureanu are un proiect pe termen lung, e ceva simplu de înțeles. Nu cred că sunt necesare prea multe argumente. E de ajuns să știm vârsta dânsului și să sesizăm că este inteligent.

  Dar dacă dl Ungureanu are un proiect pe termen lung nu cred că e rezonabil să credem că îl are independent de dl Băsescu, cel puțin în etapa asta. N-as coborî nivelul discuției la a paria că dl Băsescu va intra în ong-ul respectiv, mai degrabă decât în PDL, după finalul mandatului,dar nu m-ar surprinde. S-ar putea ca ce vedem acum să fie crearea unui vehicul bun și pentru dl Băsescu.

  Deși la picarea guvernului d-lui Ungureanu a avut un rol foarte clar exodul către USL al unora de la PDL, nu acesta a fost factorul decisiv, lovitura de grație, ci defectarea unor persoane fără interese evidente în contrareformă, în special de la minorități. Să ne amintim că dl Boc calculase că nu pică guvernul, în pofida dezertărilor.

  Personal cred Guvernul a picat pentru că cei care trebuiau de la minorități au defectat cu bună știință. Au defectat dat fiind că alt cine trebuia, dl Băsescu, nu mai avea controlul asupra PDL. Cred că nici măcar dl Boc nu știa de mișcarea aceasta. Se discută prin târg despre aripi reformiste și contrareformiste și în sistemele de informații.

  În opoziție un PDL rațional nu ar mai putea juca pe cartea generației vechi contrareformiste, pentru că nu mai sunt la fel de multe găleți de împărțit, ci ar fi obligat să meargă pe varianta Preda-Macovei-Baconsky-Paleologu-TRU etc ca să câștige alegătorii de dreapta. Era un joc la sacrificiu, dar care cu puțin noroc ar fi putut să salte PDL.

  Din intervențiile publice actuale se poate observa însă că cei din aripa contra-reformistă sunt reticenți la o astfel de evoluție, preferând să piardă alegerile, dar să păstreze controlul. Ei sunt centrați în jurul dlui Blaga, cel puțin asta e ce se vede din afară.

  Oamenii care pun presiune publică mare acum pentru schimbarea raportului de forțe din PDL sunt toți oameni apropiați dlui Băsescu: d-na Macovei din interiorul PDL (discrusul pro justiție e relevant indirect și pentru PDL, un fel de bate șaua să priceapă iapa), și dl Ungureanu din afara sa. Nu văd cum va putea rezista generația contrareformistă în PDL în aceste condiții. Declarația d-lui Cezar Preda pare mai degrabă un semn de suferință, de teamă, în acest context. Un semn bun pentru reformă.

 10. Sunt de acord cu articolul si imi exprim o teama enuntata de catre domnul Stefan Vlaston.

  Revenind la tonul articolului am incercat un exercitiu de imaginatie…..unde va fi dl Ponta si ceilalti doi comici????

  Imi vine sa zambesc de fericire.

  Ca sa reuseasca trebuie sa-l ajutam si noi! Succes domnule MRU! Este totusi important sa inceapa de pe acum. Altfel, in acest stil complice al pdl-ului, care a adoptat o atitudine de noncombat, o sa ne trezim ca toate institutiile democratice ale statului au fost confiscate: in acest mod vom auzi o singura voce. Va incepe iarasi o campanie de spalare a creierelor si de uitare profunda!

  Sa ne fereasca Domnul de o situatie ca in Ucraina sau ca in Rusia!

 11. O abordare foarte interesanta. Felicitari pentru un articol foarte bun. Mie personal MRU imi place foarte mult. Face parte dintr-o alta categorie de politicieni de care Romania are urgenta nevoie. As mai adauga la analiza facuta in articol si evidenta faptului ca MRU nici nu putea sa actioneze short-term …. Romania nu este pregatita si nici capabila de o schimbare brusca in bine. Nu este si nu a fost incurajata de politicieni sa se schimbe in bine. Politicienii ne vor lenesi, hoti si prosti. Orice schimbare petrecuta in interiorul tarii a avut ca driver un interes sau o nevoie din afara ei. Fara exemple individuale as putea generaliza si spune ca suntem o tara de asistati social, de fricosi si de oportunisti. Din nefericire pentru noi Darwin avea mare dreptate …. nu cei mai inteligenti sau cei mai puternici vor supravietui, ci aceia care se vor adapta. La capitolul asta suntem experti ! Lupta lui MRU si altora ca el se duce la nivel de ADN – din aceasta cauza este o lupta pe termen lung si de aceea consider articolul excelent !

 12. Domnule DPA,

  Sint de acord cu multe din observatiile d-voastra, dar …

  ” Structura insasi a statului se schimba in intreaga lume in directia favorabila profilului politic reprezentat in Romania de MRU.”

  De unde stiti/care este rationamentul ? „directia” spre care se orienteaza „structura statului” …
  Va fi doar una ? Este folositoare aceasta metafora spatiala in chestiunea structurii unui stat/unor state ?

  De asemenea, legat de profilul politic al dlui Ungureanu …, il puteti descrie in citeva atribute exacte, fara adjective ?

  Fara (sau cu) gluma, eu cred ca directia spre care evolueaza structura statului este in directia profilului politic al doamnei Paula Seling.

  Folosesc un proxy pentru a ma proteja de controlul unor anumite institutii (poate ca ma insel in supozitiile mele, cine stie ?), sper ca acest lucru nu ma face indezirabil pe contributors.

  • Imi cer scuze in mod sincer pentru faptul ca nu pot raspunde tuturor comentariilor care ridica teme si intrebari interesante. Si sunt realmente multe astfel de comentarii azi.

   Raspund mai jos la urmatoarea provocare:

   ” Structura insasi a statului se schimba in intreaga lume in directia favorabila profilului politic reprezentat in Romania de MRU.”
   unde stiti/care este rationamentul ? “directia” spre care se orienteaza “structura statului” De unde stiti/care este rationamentul ? “directia” spre care se orienteaza “structura statului” …

   Cred ca este deja evident ca intregul esafodaj financiar-fiscal pe care sunt structurate statele occidentale moderne (inclusiv SUA) nu este sustenabil. Nu trebuie sa fii marxist ca sa deduci ca acest lucru va antrena schimbari majore in politica si discursul public. Iar schimbarea nu va fi in directia dependentei de stat si asistentialismului ci in directia auto-guvernarii si antreprenorialismului.

   De fapt, nu eu sau cei ce sustinem aceasta teza trebuie sa fim cei ce dau explicatii. Explicatii ar trebui sa dea cei care cred ca actuala structura politico-economica organizata in jurul unui model de stat care e incapabil sa-si tina sub control finantele si functiile va putea supravietui.

   • profilul politic fiind: fost sefulet utc, fost la externe, fost sef de serviciu de informatii, fost prim ministru…viitor…?

 13. Argumentele dumneavoastra sunt convingatoare. Inclusiv in ceea ce priveste postacii de orice culoare:)

  Dar cred ca nimeni nu ignora cu adevarat consistenta personajului MRU. Nici liderii USL, care incearca sa-l arunce, fortat, in derizoriu. Nici cei ai PDL (ex. Cezar Preda) care spera ca partidul din care fac parte va primi o perfuzie de incredere inainte de alegeri. De fapt, intrarea lui MRU in PDL, inainte de alegerile din acest an, ar scadea foarte mult din cota sa de incredere. Tocmai din cauza incapacitatii PDL de a se reforma din interior. Insa uninominalului pur va obliga, cred, la o reforma in interiorul PDL. Politicienii fara alegatori vor trebui sa faca loc altora.

  In momentul de fata cred ca MRU reprezinta o speranta in viziunea multor alegatori, in special a celor dezamagiti de structurile de partid. Chiar si pentru PDL, in ciuda disperarii unora, MRU este mai valoros dupa alegeriile din toamna decat inainte, daca va reusi sa atraga voturi catre o structura de dreapta.

  Condamnarea fostului taranist Avram Muresan, mi-a adus aminte de locul gol lasat de PNTCD. partid care are sanse sa renasca in Opozitie, cel putin teoretic, cu un PNL asociat la Putere cu PSD. Evident, cu alte persoane decat dl. Muresan.

 14. Avem nevoie de oameni ca MRU, chit ca unora le place sau nu….Toti avem o sansa, MRU are o imensa sansa de a deveni tot ceea ce isi doreste. Eu am incredere in el, in oameni asemeni lui. Sper sa reusesca, intr-un termen cat mai scurt, sa se inconjoare de romani adevarati, cu care impreuna sa schimbe lucruri importante in tara asta. MULT SUCCEC DOMNULE MIHAI RAZVAN UNGUREANU !!!!!

 15. N-am vazut in acest articol nici un argument bazat pe fapte. Asa ca stau si ma-ntreb daca afirmatiile din acest articol nu sunt decat niste sperante, „expresii ale unor sentimente”.

 16. D-le Aligica este bine sa privim viitorul in fata fara incrancenare: varful icebergului MRU, ziceti, sta sa iasa la suprafata.
  Daca ma gandesc bine, la origine un iceberg este parte a unui continent de gheata vizibil, cat vezi cu ochiul liber. Rafinat prin cristalizare, greu accesibil in limitele biologice normale, o aschie din continentul asta de gheata scufunda cand si cand cate un titanic mai degraba prin capacitatea de impact subacvatica invizibila decat prin cea vizibila.
  Problema ar fi, in aceasta ipoteza, ca vocatia d-lui MRU este de submarin bine lestat de caramizile atomice ale loialitatii fata de acea parte a patriei care este mai putin vizibila. Ori daca sugerati ca submarinele, ca sa fie victorioase, trebuie sa iasa la suprafata, trebuie sa luati in considerare si ca este nevoie de o flota pe masura pentru pentru a avea sorti de izbanda.
  Saltul de la amatori la profesionisti in ograda noastra s-ar putea sa dureze, vorba d-lui Vlaston o vesnicie, mai ales atunci cand ceva din fibra poporului iti pute.

 17. L-am vazut pe MRU la interviul de pe B1 cu Robert Turcescu. Vorbea el ce vorbea si zicea la un moment dat ca leul scade si ca loveste in oameni, in exportatori…

  M-am tot gandit cum ii loveste scaderea leului pe exportatori si, intr-adevar, daca isi importa materia prima, ar putea fi un argument. Insa daca folosesc materie prima din Romania, ar castiga mai multi lei, nu?

  Ce vreau sa zic e ca detectez o urma de gafeur in el. Faza cu „fiti ungurenii mei” (oricat s-a incercat sa se explice, tot nu prea are sens), asta cu exportatorii. Sunt convins ca e foarte cult, la fel de bine cum stiu ca nu e usor sa vorbesti in public sau la televizor. Daca vrea insa sa ajunga sus, trebuie sa aiba grija la astfel de lucruri. Daca o sa le dea prea mult material carcotasilor, ii va fi mai greu, fiind totusi o figura relativ noua.

  • Materia prima si sub-ansamblele nu sunt din Romania; in ceea mai mare parte se importa din UE, ergo in euro; iar petrolul/combustibilul inseamna dolari. Ati fost curios sa vedeti evolutia cursului dolarului in ultima vreme? Eu nu sunt economist, dar oricine dezvolta un proiect in Romania stie asta dureros de bine..Daca se mai pune si faptul ca guvernul se imprumuta de pe piata interna…. vedeti ce se intampla cand creste dobanda..

 18. am mai comentat ieri cred o stire despre MRU si ONG-ul sau civic, cam asa:

  cum poate un fost sef al spionilor dintr-o tara, sa zicem Romania, sa infiinteze un ONG (adica organizatie non guvernamentala)?! cred ca e o contradictie, un astfel de personaj va fi intotdeauna constrans de obligatiile pe care si le-a asumat -sper- cand a fost in functie, pentru restul vietii; de alfe,l ce face MRU e destul de surprinzator, si pare cam teleghidat. Chiar de cand si-a inceput cariera a fost in serviciul public, ca sa zic asa, in Ministerul de Externe, apoi SIE: ce anume poate face el „non guvernamental”? mai nimic, cred!

  Pe de alta parte, rememorand gafele pe care le-a insirat la repezeala, cat a fost prim ministru, pare a fi un adevarat „Inspector Clouseau” al spionajului Romanesc, si de aceea nu-i chiar de mirare ca a reusit sa fie Prim Ministrul cu cea ma scurta activitate din TOATA istoria Romaniei, si chiar unul dintre cei mai efemeri (in top 10) din Europa din cate stiu. in fine, nici faptul ca-si „face plinul” in special de la OMV nu-i infrumuseteaza imaginea; asadeci, ce anume va face sa credeti Dle Aligica in steaua acestui domn, desigur instruit si cu cert exercitiu al limbilor, ca personaj politic fast pentru Romania? doar filiatia intelectuala? sau si alte asemnea inrudiri, ca sa le zicem asa, care ar merita explicate publicului?

 19. Avem nevoie de MRU iar orice roman traitor in sec XXI accepta asta imediat. Cei fara de rabdare -sunt inca prinsi in mrejele unui mod de a face politica bazat pe spectacol (de proasta calitate din pacate ). Da, este nevoie de timp pentru acest proiect dar trebuie sa fim optimisti.

 20. cred ca domnul MRU este de fapt mostenirea politica a domnului presedinte Traian Basescu; mentinerea atat de mult timp a domnului Emil Boc in functia de prim-ministru, acumuland astfel intreg capitalul negativ asociat guvernarii pe timp de criza, nu au facut decat sa netezeasca calea noului lider: domnul MRU a dovedit in scurtul mandat pe care l-a avut ca este capabil sa conduca destinele tarii, starnind reactii isterico-alergice in randul USL, atat Victor Ponta cat si Crin Antonescu simtind imediat acest lucru, dovada si graba cu care a fost initiata mineriada parlamentara (asta pe langa alte motive, precum termenele proceselor deschise diverselor personalitati aflate in spatele USL, etc etc); din pacate pentru o parte din membrii marcanti ai PDL (domnul Vasile Blaga spre exemplu), se pare ca acestia nu au inteles nimic, agatandu-se de termene scurte si foarte scurte „iunie, iulie” maxim „octombrie, noiembrie”, lipsindu-le (voit sau nevoit) viziunea strategica necesara, as spune supravietuirii pe plan politic

 21. Ieri MRU promitea sa fie atent la cei care au tradat la motiune.
  Ungureanu a aratat ca, din zvonuri, a auzit ca unele dintre voturi au fost cumparate cu favoruri, cu avantaje materiale… Daca citatul este corect atunci ceea ce spune domnul Ungureanu este dureros: peleaca urechea la zvonuri, tocmai el care n-ar trebui. Mi se pare sofistica si fara sens ori scop insistenta domniei sale de a mai racola ceva din PNL. Limbajul excesiv intelectualizat si constructiile gramaticale greoaie nu vor atrage voturi sau oameni. Trebuia sa se catere pe valul de simpatie si sa candideze la Primaria Iasi pe care ar fi luat-o negresit. A fost rau sfatuit si va ramane doar un oracol fara partid sau o miscare in juru-i pentru ca lumea se teme de destepti. Adio

 22. Am 35 de ani si, sociologic vorbind, intru in categoria celor atrasi de profilul unui politician ca MRU. Cu toate acestea, omeneste vorbind eu nu am cum să-l votez sau să-l susțin vreodată pe MRU. Să mă explic.
  1. Sunt român român, MRU este român evreu. Nu este un defect să fi evreu, dar dacă am de ales, prefer un congener.
  2. Sunt ortodox. MRU nu știu ce religie are, presupun că mozaică sau este fără religie.
  3. Sunt anticomunist. MRU este un „puiuț de comunist”, vorba Președintelui Băsescu
  4. Cred că un politician român ar trebui să apere interesele acestei țări. MRU a făcut contrariul în chestiunea Fundației Gojdu și a datoriillor pe care statul irakian le avea față de România, ca să dau doar două exemple.

  Mă mir cum un evreu, cu trecut comunist și cu niște decizii contrare interesului național poate fi considerat un exponent și o speranță de dreptei din România. Dreapta nu înseamnă numai un model economic, ci și un set de valori înrădăcinate în tradiție, asumarea unei moșteniri cultural-identitare.

  Chiar dvs. Domnule Aligică ați scris despre asumarea de către dreapta românească a unui discurs care să includă tema națională. Cum poate MRU să facă așa ceva având în vedere backgraound-ul său personal și profesional?

  • Bai nene , tot vad inteligenti d-astia care au o problema cu faptul ca MRU ar fi evreu . Ca omul vorbeste , printre altele si ebraica , nu inseamna , ba geniule , ca e neaparat evreu . Nu ca ar fi ceva rau cu asta .
   Ti-aduc aminte , asta daca ai stiut vreodata , ca unul dintre oamenii care au facut , poate , mai mult pentru Romania decat cei mai multi dintre romani s-a numit Ferdinand si era neamt . Sunt sigur ca si pe vremea aia erau destui idioti care-l contestau si pe el pe motiv ca nu este … ei bine , congener . Citeste , istetimea ta , in DEX ce inseamna cuvantul congener si incearca sa-l pui intr-o alta fraza atunci cand vrei sa pari pretios .

  • De unde stiti ca este evreu, desi cum spuneti chiar Dvs. n-are importanta? Cat despre „puiutii de comunisti”, mi-a teama ca toti cei peste 30 de ani intra in categoria asta dupa clasificarea dvs., ca sigur au fost macar „soimi ai patriei”. Mie mi se pare grav nu ca cineva a fost pionier, utecist, etc. sau a lucrat lucrat in SRI (acum oameni verificati de NATO)ci ca au fost reactivati oameni si tehnici din alea de securisti vechi, ca la reeducarea de la Pitesti, adica comunist-staliniste. Si nu e de mirare cand partidele au ca mentori vechi comunisti din aia duri,anii 50 sau oameni care si-au inceput cariera ca informatori si acum acuza pe altii de pacatele lor.

 23. Impresia mea e ca MRU nu-si propune sa faca mare lucru la alegerile din 2012 fiindca stie ca ar fi nerealist. Mai cred ca el nu vrea sa se adreseze in primul rand unor partide sau unor fragmente de partide. Mai degraba, el se adreseaza indivizilor, incercand sa-i aduca intr-o structura, sa le ofere un cadru. Indivizii de dreapta din Romania sunt in mare masura atomizati, el ii invita sa devina nodurile unei retele.

  Aceasta structura va deveni partid la momentul potrivit, dar asta nu se poate intampla anul acesta, e prea devreme. E adevarat, ar fi fost bine sa se fi pornit de anul trecut. Nu mai discut de ce nu s-a intamplat asa, articolul mentioneaza cateva motive. Dar, in conditiile date, cred ca strategia aleasa de MRU e singura fezabila, pentru a reconstrui dreapta in Romania.

  In plus, nu cred ca PNL va putea revendica prea curand exclusivitatea in politica de dreapta. PNL a devenit de multi ani o tribuna a etatismului si politicilor de stanga. Singura sansa a PNL de a reveni la dreapta este sa treaca in opozitie, or, nu vad prea multe sanse ca asta sa se intample.

  Stiu, e straniu sa vezi un poslitician roman construind pe termen mediu si lung. Faptul ca asta se intampla in sfarsit, cred ca e de salutat. Am tras destule ponoase de pe urma miopiei politice.

 24. Doamne sinteti de un optimism debordant! (majoritatea). La cei 50 si de ani intuitia imi spune ca vom fi mai de graba tara lui Ponta decit a lui MRU, Nicusor Dan etc. NU EXISTA MASA CRITICA!!! Tinara generatie este educata in stilul ” da, dar pe vremea lui Ceusescu se dadeau case, parintii aveau servicii”. Un prof. de la Univ. (cred ca il cheama Dan Ungureanu)scria acum citiva ani ca studentii din anul I de la engleza nu stiau cuvinte de baza confundau lyrics cu poetry si nu citisera carti!?etc.

 25. din pacate mai fiecare ‘punct’ care se vrea riguros demonstrat contine o deductie bazata pe premise cu care nu pot fi de acord ca mi se par cam trase de par.. sau s-ar putea sa fie genul de articol mesaj, unde sub pretext explicativ se sugereaza o cale de urmat subiectului adresei.. practic se pleaca de la presupunerea ca mru e o combinatie superinteligenta de rafinament si calcul politic a la talleyrand (insa avand in plus fata de acesta integritatea convingerilor – pe sleau spus, nefiind o curva politica fata de binele poporului), vizionarism a la winston churchill, si patriotism a la nicolae balcescu, ceea mi se pare ca e cam aberant.

  primul punct cade (vezi mai jos), al doilea e ceva evident, iar al treilea fara multa semnificatie; daca n-ar fi fost primul punct, cel mai controvesat, ptr ca pune premisele de la care pleaca anumite franturi de rationament (mai mult deductive) ulterioare, as fi zis ca e un gen de promotion..

  in primul rand daca era asa de ‘patrunzator’, ‘conectat’ sau cum mai vreti sa-i spuneti, cu radacinile politicii ‘adanci’ romanesti, ar fi trebuit sa stie ca va fi dat jos, ar fi trebuit sa poata reusi sa impiedice caderea guvernului; nici nu si-a dat seama sau a fost prea increzator, nici n-a reusit, de unde se vede ca planurile lui nu sunt nicidecum de ceva vreme mai indelungata (alternativa ar fi ca a riscat si a pierdut, ceea ce n’ar spune prea bine despre el) .. asta zic ca e destul de evident. ca o mica digresiune, nu are nici o carisma sau expunere publica, iar fara de asa ceva nu prea ai cum sa reusesti; mai toti pm de succes au avut darul oratoriei, nu neaparat la nivelul lui cicero dar cat de cat printre campionii in domeniu; limbajul lui calculat nu furnizeaza decat plictis. se pare ca de-abia acum a inceput primii pasi..

  Concluzia la care am ajuns, silit de autorul articolului sa evaluez problema, e ca de fapt mru e un jucator politic destul de conjuctural, care n-a avut si nu prea are o prezenta politica (cand ai un anumit plan strategic se presupune ca urmezi anumiti pasi firesti in implementarea strategiei, iar prezenta pe scena politica ptr un viitor disraeli roman nu poate lipsi). Cred de fapt ca MRU pur si simplu a cedat din orgoliu solicitarii presedintelui de a deveni pm, iar toate planurile lui ulterioare au demarat doar la acel moment., nu exista nimic care sa indice altceva.

  ** postarea uneori esueaza, ceea ce e chiar enervant

 26. Cred că succesul lui MRU ar trebui să conste în:

  1. cristalizarea Dreptei autohtone ca ofertă politică optimă prin:
  a. determinarea aparatului doctrinar specific
  b. recoagularea elitei dextrogire în numele unui proiect politic lucid, patriotic (nu naționalist!), bazat pe presupozițiile antropologice, valorile politice, dezideratele și strategiile economice ale Dreptei

  2. obținerea unui electorat compact prin:
  a. animarea, orientarea și atragerea votanților cu simpatii de dreapta disparați (sau abulici)
  b. convertirea nehotărâţilor

  La cum arată țărișoara acum, lui MRU i-ar ieși mai degrabă curățarea grajdurilor lui Augias… But yet I hope God will prove me wrong.

 27. Nu cred ca in Romania un partid sau o miscare de dreapta va reusi sa stranga in jurul ei suficient electorat.
  In piata muncii sunt inca oameni scoliti si pregatiti in sistemul ante si post revolutionar, oameni care cu greu se pot adapta unei miscari de dreapta.
  Dintr-o efervescenta a miscarii de dreapta, fiecare va auzi cate o frantura:
  – unii vor auzi ca daca castiga mai mult pe munca lor este foarte bine
  – altii vor auzi ca nu vor mai castiga la fel de mult, fara sa-i intereseze ca munca lor este sau nu eficienta, fara sa-i intereseze ca de fapt nu traiesc din munca lor ci din taxe de solidaritate ascunse in exercitii bugetare
  – altii vor auzi ca ne vindem tara, resursele
  etc

  De aceea, cred ca o astfel de miscare trebuie sa porneasca foarte atent si cu pasi calculati foarte bine

 28. cand o incepe sa-si roteasca ochii la tribuna sau la tv or sa fie hipnotizati toti si o sa-l voteze sau nu… .bre nea aligica…n-are oua bre.. si e tot un fel de boc, da’ mai citit nitel…
  p.s.
  ptr pdl o solutie ar fi cezar preda mai degraba…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro