vineri, iunie 18, 2021

TREI ÎNTREBĂRI. Pierderea iluziilor, irelevanța speranțelor

(1) Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică?

La începutul lunii martie 2020, Vaticanul a deschis arhiva Papei Pius al XII-lea, interesantă din perspectiva poziționării Bisericii Catolice față de regimul nazist. Istoricii vor răspunde astfel, cândva, la întrebarea legată de colaborarea Bisericii Catolice cu regimul lui Hitler.

Aștept ca și Biserica Ortodoxă Română să ne dezvăluie trecutul privind relația sa cu legionarismul și comuniștii. Mă tem că ascensiunea mișcărilor extremiste privite cu îngăduință de BOR își are izvorul și în acest trecut pe care ierarhii îl doresc uitat.

Mai întâi trebuie să cunoaștem adevărul și apoi să iertăm. Este greu să trecem peste acest subiect când îl auzim pe Preafericitul Daniel predicând: „În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou (…) autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie (…) Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut…”.

Apostolul Ioan scrie în Evanghelia sa, citându-l pe Iisus: „Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” Biserica Catolică pare să fi înțeles mesajul cristic; sper ca și Biserica Ortodoxă Română să treacă cât mai curând același examen.

(2)Care este cea mai interesanta idee, teorie, descoperire, carte (din domeniul dvs. de preocupări) a anului 2020?

Am descoperit două cărți alcătuite de un prieten prețios, dar nu acesta este motivul pentru care scriu acum despre ele, ci pentru că reprezintă un tezaur de informație tehnică într-un domeniu extrem de sensibil, și anume monitorizarea depozitelor de steril radioactiv.

Cele două cărți, scrise de Dorin Adam (1) și publicate de Editura Digital Docu Print, au următoarele titluri, relevante de altminteri: Modele și metode de prognoză a concentrației de uraniu și radiu în apă, respectiv Modelarea procesului de dispersie a radonului în perimetrele miniere închise.

Poate că este mai ușor de înțeles de ce le recomand, dacă fac și mențiunea că aceste depozite de sterile radioactive vor avea nevoie de atentă monitorizare sute de ani de acum înainte. Ori, efortul de prelevare a datelor din lucrările domnului Dorin Adam și interpretările pe care le propune reprezintă informații cruciale pentru generațiile următoare.

Ar mai avea rost să precizez că bibliotecile universităților tehnice de profil, a unor institute de cercetare-dezvoltare, ale ministerelor economiei și mediului ar trebui să conțină obligatoriu aceste lucrări? Să nu ne iluzionăm…

(3) Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul Românei, într-un orizont de timp de un an sau doi și cea mai mare speranță?

La capitolul temeri pentru viitor, aș consemna două: (i) una internă, legată de eșecul formulei de guvernare PNL-USR-UDMR, care conține în sine germenele destrămării, fiind construită mai degrabă sub spectrul fatalității, decât al onestității politice și (ii) o a doua externă – Turcia. Dacă împotriva agresivității Federației Ruse am dobândit în timp anticorpi, agresivitatea în creștere a Turciei ne prinde total nepregătiți.

La capitolul speranțe, nu pot enumera mai nimic. Cu jumătate de gură aș spune Uniunea Europeană, dar mă tem că de ceva vreme Bruxellesul nu mai ia în calcul să aștepte Bucureștiul să progreseze în rând cu restul membrilor, abandonându-ne în zona noastră gri.

 1. Un CV al domniei sale găsiți aici: http://metrom.ro/wp-content/uploads/2018/07/Adam-Constantin-Dorin-membru-CA.pdf

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Putem fi cu totii total de acord cu provocarea numita de autor Procesului de dispersie a radonului în perimetrele miniere închise-, dar esecul actualei guvernari nu cred ca poate face parte dintr-un adevar viitor . Este un guvern condamnat la EXISTENTA . Nu cred ca cineva isi poate inchipui cum ca UE ne va lasa undeva intr-o nestiuta zona gri , chiar daca modalitatile noastre de aparare ,de sute de ani ,ne arata ca doar asa am avut succes . Imensele sume de bani , puse in joc , nu pot fi date degeaba . Guvernul actual , nu are ce face , trebuie sa rezoneze , ca un intreg si ca le place si ca nu le place celor trei partide din coalitie .

 2. „Aștept ca și Biserica Ortodoxă Română să ne dezvăluie trecutul privind relația sa cu legionarismul și comuniștii”
  domnule, astia au fost securisti nu comunisti ! sa nu mi spuneti ca militienii erau ghidati de nobilile idealuri comuniste ! nu domnule, la fel ca si azi : prosti bita, pensionati la 50 de ani, membri in consilii de administratie, interesi nationali, pilonii cleptocratiei ! sa manince si gura lor, ca s intelligence (intr o tara extrem de saraca macinata de coruptie). o sa vina decontul si pentru aceste scursuri, mai devreme sau mai tirziu.

 3. Un sincer bravo, Dle Felea.
  Va urmaresc de la primle Dv aparitii in acest portal.
  Si de aceasta data, punctati impecabil. As zice, cu claritate inginereasca .
  Va doresc La Multi Ani !

 4. BOR a avut legaturi clare cu legionarii. Mai bine spus, Miscarea legionara a avut legaturi cu BOR. Asta pentru ca nationalismul legionar avea o declarata si clara dimensiune religioasa, in contrast cu nazismul, sa spunem.

  BOR a fost si ramane oportunista. Poate ca nici nu ar putea altfel, avand in vedere ca in primul rand trebuie sa se conserve pe sine, sa reziste in fata turbulentelor istoriei.

  Dar as fi curios sa stiu de ce ati ales deschiderea arhivei drept evenimentul anului 2020.

  ===

  Relatia bisericii catolice cu regimul nazist, din cate stiu, a fost una mai curand de toleranta reciproca. Hitler considera catolicismul strain de spiritul german. Spunea ca luteranismul este mult mai aprope, dar asta pana cand o noua „religie” le-ar fi inlocuit pe toate celelalte.

  Insa biserica catolica are merite suficiente in WWII. M-as margini sa amintesc actiunile de salvare – cat a fost posibil- a sarbilor din ghearele ustasilor lui Ante Pavelic, un personaj astazi uitat, despre care Gestapoul spunea ca este excesiv de crud (!) si ii cerea lui Hitler sa „faca ceva”.

  ===

  I se poate reprosa BOR o pasivitate criminala in WWII? Nu stiu, poate!

  Nu am cunostinta despre vreo actiune a BOR in timpul atrocitatilor din Nordul Moldovei (trenurile mortii, despre care se stia foarte bine, pentru ca armata inchisese ochii iar executantii nu erau nicidecum legionari, sau cel putin nu doar legionari). Povestea este destul de complicata, Antonescu nerecunoscand niciodata ca ar fi stiut sau ca ar fi ordonat masacrul. A sustinut ca a fost vorba despre armata germana – trupe de ocupatie in acel moment. Unii au spous ca legionarii ar fi provocat intentionat reactia trupelor.

  Nu ma pot pronunta, dar nu stiu despre vreo actiune a ortodxiei romane in acele vremuri. Este inactiunea o forma de vinovatie? Nu oamenii pot judeca acest lucru, dar oamenii au obligatia de a discuta.

 5. Istoria e scrisa de invingatori. Si prezentul este scris tot de invingatorii bataliilor narativelor. Alegerile din SUA din 2020 au fost trecute in istorie de CNN, NYT si Google. Istoricii vor povesti cum niste fanatici trumpisti inculti, ignoranti si manipulabili au lansat fara o iota de argument teoria conspiratiei ca ar fi fost fraude in alegeri, desi reprezentatii oficiali au declarat ca acestea au fost cele mai sigure alegeri din istoria SUA. Vor spune ca nici o frauda n-a fost dovedita de instanta, desi in toata istoria nu este mentionat vreun caz in care vreo instanta sa dovedeasca fraude in alegeri.
  Se spune ca cine nu cunoaste istoria e condamnat sa o repete. Ar fi adevarat, daca am putea cunoaste nemijlocit istoria. Dar vazand cum stau lucrurile, reciproca e adevarata. Afli mai limpede ce s-a intamplat in istorie observand ce se intampla in prezent. Inteleg mai bine istoria, care mi se prezinta mediata de istorici, vazand cu ochii mei si traind bataliile narativelor din prezent.
  Anticatolicismul a fost numit ultimul bigotism acceptabil.
  Vazand tratamentul bisericii catolice din Polonia in toate articolele de pe Hotnews, toate preluate de pe AFP, inteleg ce au facut deja istoricii cu biserica catolica din timpul celui de-al doilea razboi mondial. „Festivalul ipocriziei”: Biserica Catolică din Polonia, în mijlocul controverselor privind interzicerea aproape totală a avortului” – este doar un titlu care da tonul general.
  Cam acelasi lucru se poate spune despre al doilea razboi mondial in ansamblu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Creștinismul global în cifre și câteva comentarii

Potrivit raportului anual publicat de Center for the Study of Global Christianity (din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary), în 2021, numărul creștinilor, la...

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

Rezumatul în 10 puncte: Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe....

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro