duminică, iunie 15, 2025

TREI ÎNTREBĂRI. ”Precizarile” personale ale domnului Dorneanu

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică?
Pe cât pot spune eu, e unul care stă în fața noastră, deși sunt convins că nu e trecut cu vederea, și l-a remarcat destulă lume înaintea mea. Acum câțiva ani, nu pot fi așa de mulți, citeam o știre despre justiția din Finlanda(?) considerând într-o decizie că accesul la internet reprezintă un drept fundamental, fiind echivalentul unui bun de bază, la fel ca apa curentă sau electricitatea. Era un fel de „știre trăsnită”. 


Nu mai e deloc o știre trăsnită. 

Pandemia ne-a restrâns sever contactul fizic și ne-a făcut dependenți de cel virtual. Lumea învață, colaborează, muncește, poveștește, citește, se uită la filme, ascultă muzică, interacționează cu autoritățile, face cumpărături – pe internet. Pot specula că în acest an această dependență s-a extins extraordinar, inclusiv în România, și a devenit și mai profundă. E un proces care va continua. 

Nu e doar o veste bună, asta. Din contră. Există și multe pericole, mi-ar lua mult prea mult spațiu doar să le enumăr. Legat de asta, poate n-ar trebui să trecem cu vederea faptul că România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică. O instituție și o responsabilitate majoră.


2. Care este cea mai interesantă descoperire din domeniul dvs. de preocupări a anului 2020?

Am citit recent o opinie concurentă la o decizie a Curții Constituționale, nr 847/2020, în care un judecător, dna Simina Tănăsescu, scrie cu subiect și predicat, negru pe alb, că într-o anumită privință cel puțin jurisprudența Curții este variabilă, fluctuantă. Că instituția acționează în bună măsură discreționar, că deciziile ei au devenit impredictibile. Opinia asta a provocat o reacție bizară și deplasată a dlui judecător Dorneanu, care a inclus în decizie(!) un set de „Precizări” personale, cu statut legal și efect incert, în care președintele Curții încalcă obligația legală a păstrării secretului deliberărilor ca să o acuze pe dna Tănăsescu, dacă înțeleg bine, că i-a indus cumva în eroare. Mai e mai bine de un an până la încheierea mandatului dlui Dorneanu, sunt foarte curios ce se va întâmpla în continuare în instituția pe care o conduce. Că predictibilă, cu siguranță, nu e.


3. Care e cea mai mare temere (întemeiată) pe care o aveți pentru viitorul Românei (într-un orizont de timp de un an sau doi) și cea mai mare speranță?

Pe termen scurt, mă tem ca partidele de la guvernare să nu considere că avansul lor electoral se poate face doar pe seama partenerilor și nu împreună cu ei, fie și într-o foarte normală și legitimă competiție. Mi-e teamă ca angajamentele publice și acordurile politice să nu fie iarăși tratate mai ieftin decât hârtia pe care sunt scrise, în aplauzele unei peluze mediatice dominate de tribalism partizan. 

E ironic pe undeva. De regulă când o coaliție (sau potențială coaliție) s-a dizolvat în dispute, sabotaje și blocaje interne, reacția electorală a fost una de sancțiune, nu doar serioasă, ci și generalizată. Pot presupune că partidele sunt amnezice sau încă întrețin iluzia că poate de data asta și pentru ele în particular va fi altfel.

Sper să mă înșel, desigur. Sper ca de data asta, având semnat un acord pentru o guvernare de patru ani, să avem o guernare de patru ani, având niște principii scrise să fie și respectate, și având un program de guvernare asumat de coaliție, să-l vedem pus în practică. Și nu doar ambițiile personale și orbirea sus-pomenită poate compromite guvernarea. Ca orice guvern cu mandat reformist, o să fie confruntat frontal cu inerția din ministere, într-unele cel puțin aceasta fiind un adversar redutabil. Speranța mea este ca noul guvern să-i facă față cu succes, sau măcar să nu i se alăture.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. la punctul 2, nu cumva ar trebui ca domnul Dorneanu sa dea inapoi banii pe care-i primește in plus pentru păstrarea secretului?

    • Ar trebui să dea înapoi mult mai mulți bani! Și nu numai el! Dar cum în România nu a avut loc o revoluție – în sensul istoric al termenului – , ci o schimbare de gardă – in sensul propriu al sintagmei -, în care morții și răniții de dinainte și de după 22 decembrie 1989 sunt „produsul” aceluiași grup de comuniști. Dintre care unii au întinat, iar alții nu înaltele valori comuniste, între care teroarea (cu teroriștii aferenți – activiștii de toate tipurile: de partid = PCR, de UTC, de sindicat, din armată, din miliție, din justiție etc., etc. – și securiștii de toate obediențele) era miezul doctrinei marxist-leninist-staliniste. Cu corolarul ei românesc: legionar-naționalismul. Revenind la oaia noastră, împricinatul D. este produsul tipic al comunism-nationalismului romanesc!

    • ASTIA sunt ADEVARATII NOMENCLATURISTI,care ii depasesc pe cei de pe vremea ODIOSULUI DECEDAT,si a NIMICULUI de la Rahova,care le-a dat legi ca sa nu poata fi invinovatiti never.
      Doar,prin vot,ceea ce inca nu intelege lumea,din cauza politicienilor,care devin o lehamite cand sunt la putere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Miron Damian
Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro