duminică, august 14, 2022

Tribul USL fata in fata cu statul roman. The thin red line a rezistat.

Motto : Tribul nu poate concura vocatia civilizatoare prin lege a statului.

Evocam intr-un articol precedent faptul ca nu trebuie sa ne temem de asaltul USL impotriva statului de drept. In sedinta din 21 august, Curtea Constitutionala a spulberat fara drept de apel toate constructele logico-paralegale ale USL intr-un exercitiu de aplicare a literei si spiritului legii, inlaturand ultimele sperante a lui El Crin de a-si asigura astfel permanentizarea la Cotroceni.

Pentru cei care s-au indoit de eventuala decizie a Curtii reamintesc un fapt de la inceputul loviturii de stat, fapt estompat intre timp de zgomotul abundent (si steril) ce exista in Romania de azi: inaintea sedintei Curtii privind suspendarea presedintelui ales, un judecator al Curtii a fost amenintat cu moartea (pentru cei care au uitat, este vorba de doamna judecator Aspazia Cojocaru).

Aceasta ticalosie nemaiauzita intr-un stat european si-a produs in mod firesc efectul, insa intr-un sens contrar celui dorit: in caz ca ar mai fi existat vreo bruma de simpatie fata de o anume cauza politica dincolo de asumarea fireasca de garant al legii de catre un judecator constitutional, un asemenea act criminal are capacitatea de a mobiliza toate resursele de luciditate ale unui om supus unui astfel de tratament. Nu doamna Aspazia Cojocaru „a inclinat balanta” in decizia de azi a Curtii, asa cum cu nerusinare acuza domnul Predescu in oficiosul „gandul proletar”, ci domnul Zoltan Puskas, care, spre deosebire de sedinta din 2 august, nu a mai ezitat de teama faptului ca „intra domnul Ponta in secuime”.

Faptul ca doamna Cojocaru si domnul Puskas au trecut peste orice eventuale simpatii politice si au votat o decizie ce restabileste starea de legalitate cu privire la functia prezidentiala este un lucru ce tine de normal pentru o Curte Constitutionala ce este chemata sa decida impartial si conform legii un conflict constitutional initiat, sa nu uitam, de coalitia aflata la guvernare. Avand in vedere conditiile in care s-a ajuns la acest verdict si presiunile montate asupra Curtii de catre coalitia aflata la guvernare, trebuie notat ca aceasta stare de normalitate nu este insa deloc putin lucru.

Faptul ca un inalt demnitar al statului roman este amenintat cu moartea in legatura cu acte ce tin de exercitiul functiunii sale publice reprezinta mai mult decat o fapta penala de drept comun, reprezinta o infractiune (in forma tentativei) ce atenteaza (in)direct la siguranta statului roman (art. 160 Cod penal – Atentatul care pune in pericol siguranta statului). Autoritatile competente, in speta, procuratura, sunt obligate sa investigheze eventualii instigatori la o asemenea fapta. De asemenea, serviciile competente in asigurarea protectiei demnitarilor statului trebuie sa ia de urgenta masurile specifice ce se impun in astfel de situatii.

In ce ii priveste pe cei trei judecatori ce au votat impotriva evidentei legii, aceiasi care se lansasera in prealabil in provocari cu caracter politic, acestia vor da socoteala in fata opiniei publice mult si bine de acum incolo pentru a explica ratiunile ce au motivat actiunea lor de „a lupta cum s-a putut” in interiorul Curtii avand in vedere ca in aceasta speta Curtea NU era sesizata cu o problema de drept ci doar mandatata de Constitutie sa verifice procedurile de organizare a referendumului si indeplinirea conditiilor legale de validare a referendumului. Atat si nimic mai mult. Insa nu viitorul acestor distinsi domni ne intereseaza mai la vale.

Sa revenim deci la oile noastre si sa notam sec faptul ca sarja USL impotriva statului de drept a esuat in fata Curtii Constitutionale precum sarja cavaleriei rusesti in fata infanteriei britanice la Balaklava in 1854, desi aceasta din urma, ca si institutiile actuale ale statutului de drept din Romania, era subtiata pe doua randuri („the thin red line”). Cred ca se pot invata multe din acest „sang froid” britanic daca ne uitam la discrepanta uriasa ce s-a creat intre zgomotul permanent, steril si unidirectional ce inunda astazi Romania si realitatile falimentare din economia romaneasca puternic accelerate in urma instabilitatii generate de tentativa ratata de lovitura de stat initiata de actuala coalitie de guvernare.

Sa observam cu calm faptul ca actuala coalitie a esuat nu numai in asaltul sau impotriva statului de drept ci si in gestionarea macar la cote de avarie a economiei. Preocupati cu acapararea desantata a puterii totale exclusiv de dragul puterii, actuala coalitie de guvernare a incetat efectiv sa mai guverneze si a abandonat cu inconstienta orice eventuale eforturi de ameliorare a situatiei economice generale pana la alegerile de la sfarsitul anului. Aspect care nu are cum sa nu se reflecte asupra performantei electorale a Casei USL. Din punct de vedere economic traim o fereastra de timp imprumutat de la altii si spectrul hâd al falimentului ne asteapta dupa colt. Cine are inca dubii ar fi bine sa (re)citeasca concluziile domnului Mugur Isarescu asupra mersului economiei si efectele crizei politice (declansate de Casa USL), concluzii respinse de plano cu o nonsalanta iresponsabila vecina cu nebunia de catre El Crin „Maximo” in declaratiile ulterioare deciziei Curtii din data de 21 august.

Bantuita de stafiile unor ministri plagiatori sau incompatibili inca de la instalarea sa, si atins in forma cronica de o debilitate extrema in gestionarea economiei, „cel mai cinstit guvern” este in continuare reprezentat de acelasi prim-ministru plagiator ce si-a dedicat toate resursele pentru sustinerea unui pariu iresponsabil de tipul „totul sau nimic” dorit cu ardoare de un El Crin imatur politic si de personajele sinistre ce l-au sustinut in acest demers. In aceste conditii, putem observa cum brand-ul „nobilei” Case a USL, creata in scopul „privatizarii” cvasi-permanente a institutiilor statului roman, a devenit sinonim cu esecul.

Nici Crin Antonescu si nici Victor Ponta nu iau in prezent in considerare demisia din functia de presedinte de partid ca urmare a esecului unei strategii politice aventuroase ce era, din punct de vedere strict pragmatic, in cel mai fericit caz prematura fata de ceea ce ar fi trebuit sa faca tribul USL pentru securizarea prudenta a propriilor obiective legate de alegerile parlamentare generale de la sfarsitul anului.

In locul unui guvern de tranzitie de 6 luni ce trebuia sa se limiteze la gestionarea economiei cu minima competenta functionala si care trebuia sa evite cu orice pret pariuri aventuroase si uzura inevitabila actului guvernarii, avem falimentul (fortat) al Hidroelectrica si un curs euro-leu ce a depasit deja semnificativ celei mai pesimiste prognoze formulate la inceptului lui 2012, ambele asezonate cu o tentativa ratata de lovitura de stat executata prin mijloace inacceptabile in interiorul UE si NATO. Falimentul indus artificial la Hidroelectrica este de altfel un exemplu graitor vis-à-vis de ce se poate astepta economia Romaniei in viitor, in cazul in care Casa USL ramane la guvernare si dupa alegerile de la sfarsitul anului.

Pentru cei care inca isi mai fac iluzii cu privire la esecul brand-ului Casei USL ii invit sa astepte cu rabdare sondajele de opinie ce vor urma inevitabil in viitorul apropiat. Casa USL a pierdut cu amatorism pe propria ei mana in ciuda unei superioritati tactice evidente dupa alegerile locale din 10 iunie. Nu va mai exista o repetare a mobilizarii si radicalizarii masei electorale asociate vremelnic scopurilor referendare ale Casei USL. Acest potential de mobilizare a fost deja irosit in actul ratat al referendumului si in catastrofala greseala de asambla si executa o tentativa de lovitura de stat cu o violenta institutionala nemaintalnita in Uniunea Europeana.

Casa USL a jucat foarte prost. Desi avea superioritate strategica si tactica dupa alegerile locale din 10 iunie, a atacat prematur, sub presiunea dosarelor penale ce ticaie in instante, a subestimat terenul neprielnic oferit de NATO si UE pentru tacticile puciste utilizate, si a pierdut initiativa strategica atunci cand a supraestimat propria capacitate de a schimba regulile jocului din mers cu privire la cvorumul legal necesar pentru validarea referndumului. Din acel moment, toate actiunile ulterioare nu sunt decat o serie de replieri continue, care mai de care mai dezastruoase din punct de vedere al imaginii proiectate asupra brand-ului Casei USL.

In prezent, tribul USL este refugiat in faza negarii caci adrenalina de la referndum inca este proaspata si efectul de inertie actioneaza in mod implacabil, insa se va instala in curand faza resemnarii si apatia inerente unui esec strategic consumat si epuizarii capacitatii de mobilizare a unui electorat deja obosit dupa doua exercitii electorale desfasurate la interval de o luna si jumatate. PNL este compromis iremediabil si va ramane fara electorat de dreapta fiind condamnat inevitabil la disparitie iar PSD isi joaca supravietuirea politica daca va continua alaturi de PNL deoarece electoratul sau captiv risca sa fie recuperat intr-o proportie semnificativa de PPDD.

Ce se va intampla probabil mai departe? Casa USL isi va continua declinul de imagine, iar clanurile fondatoare din spatele tribului USL vor incepe sa caute solutii alternative la nivel individual pentru minimalizarea pierderilor in fata actiunii institutionale a statului roman (e vorba de aceleasi dosare penale care ticaie in continuare in instante si care au motivat atacul prematur al USL). In acelasi timp, economia romaneasca isi va continua declinul pe fondul instabilitatii politice si secetei prelungite din acest an de foc (la propriu si la figurat) 2012.

Trendul actual nu poate fi schimbat pana la sfarsitul anului iar fortele inertiale din economie ce trebuie amorsate pentru a inversa acest trend necesita mai mult de un an (si conditii externe optime) pentru a-si produce efectele, aceasta fiind o tema de viitor pentru fortele de dreapta ce au o sansa de a reveni la putere prin alegerile de la sfarsitul anului. Insa factura electorala din acest an va fi platita preponderent de Casa USL aflata la guvernare.

In plus, pe langa forta logicii institutionale a statului de drept, confirmata de esecul tentativei de lovitura de stat organizate de tribul USL, o lectie suplimentara ce trebuie extrasa din experienta acestui referendum o reprezinta superioritatea vocatiei civilizatoare a statului (prin lege) in fata logicii de agregare tribala promovata zgomotos de alcatuiri politice efemere. Prin insasi logica sa de coagulare, un trib (modern) nu poate genera un mesaj civilizator capabil de continuitate prin dezvoltare ci doar unul de agregare punctuala si efemera pe teme de interes comun cu termen scurt de realizare. Faptul ca acest referendum a mobilizat o puternica baza electorala ce locuieste in jumatatea subdezvoltata, rurala, a Romaniei trebuie sa fie insa un semnal de alarma pentru viitor. Lucrurile nu mai pot continua ca si pana acum, caci in caz contrar riscam si pe viitor un scenariu asemanator ce poate pune in discutie continuitatea Romaniei in spatiul euro-atlantic.

In mediul rural din Romania (aproape jumate din populatie) exista un electorat captiv de stanga abandonat atat de dreapta cat si de stanga politica. In programul viitor al dreptei devine esentiala elaborarea si implementarea unei politici rurale pe termen mediu si lung pentru dezvoltarea economica si institutionala a acestor zone in vederea recuperarii unei parti semnificative a acestui electorat captiv enclavizat in jumatatea subdezvoltata a Romaniei. In conditiile actuale ale Romaniei, aceasta este cheia ce trebuie intoarsa pentru a putea asigura dreptei politice majoritati stabile de guvernare in viitor.

Distribuie acest articol

48 COMENTARII

 1. Mă îndoiesc că mediul rural autohton s-ar simți bine în dreapta.
  Poate ar fi momentul să reintre în cărți PNȚCD sau, de ce nu, un partid conservator care să șteargă linia între dintre „boieri” (conservatorii clasici) și țărănime (PNȚCD).

 2. Un articol foarte bun, dar eu am rezerve in privinta electoratului de stanga, pe care eu, una, nu-l vad capabil sa schimbe tabara. Dar eu nu sunt analist- inainte de referendum nu m-a interesat in mod deosebit scena politica.
  Initial si eu am crezut ca USL-ul a pierdut mult, odata cu referendumul, dar, urmarind mai cu atentie discursurile lor din ultimele 2 saptamani, cred ca cele 7.5 mil (sau 5-6 in realitate) si in special oamenilor de rand de la tara le e gadilat orgoliul de mesajele astea nationaliste si populiste ale lui Crin. Ei au inceput practic acum campania electorala, altfel nu-mi explic aberatiile pe care le declara. Badea Ion de la tara ce intelege: ca USL-ul s-a straduit din rasputeri sa ii apere interesele, insa dictatorul de Basescu -cel care i-a furat lui pensia- are panzele intinse peste CCR, CSM, Procuratura si lupta trebuie sa continue.
  Concluzia e buna, PDL-ul si dreapta in general, trebuie neaparat sa gaseasca o strategie pentru a castiga si electorat din mediul rural.

  • Nu mai stiu cata influenta mai au cele 10 porunci in mediul rural, dar s-ar putea incepe prin a explica ca a lua, prin forta, de la un grup de oameni si a da la un alt grup de omeni (cei asistati social), este furt.

   Este practic incalcata una din cele 10 porunci.

   • @ Paul

    Inclin sa cred ca cele 10 porunci nu mai au prea mult efect in Romania dupa 43 de ani de comunism. Nici macar la sate. La nivel declarativ oamenii se duc poate la biserica insa ce fac zi de zi e conditionat exclusiv de supravietuire. Pana nu vor avea o alternativa economica reala de proximitate nu vor depasi momentul pomenii electorale.

  • De acord,
   electoratul de stanga rural va ramane in mare parte fidel lui ion iliescu, vajnicul urmas al politicii socialiste, si urmasilor lui, usl-ului sau cum s-o mai numi el in viitor.
   Parerea mea e ca e nevoie de un veritabil nou partid de centru stanga, un partid care sa atraga acest electorat, dar un partid fara ‘monstrii’ trecutului. Asa cum exista o initiativa de reformare si reinnoire a dreptei, la fel e nevoie si pentru stanga.
   Personal, in contextul actual prea putin ma intereseaza alinierea partidului in sine, caci la noi stanga si dreapta deocamdata sunt unite prin interesul personal. Eu sunt gata sa votez orice partid, care are un plan de guvernare capabil, orice mai putin extremisti,i fie ei de stanga sau de dreapta.

   • @ d

    Personal mi-as dori sa avem in Romania un partid de stanga macar la nivelul socialistilor francezi. Am fi deja la un alt nivel. Insa nu prea vad acest lucru posibil in urmatorii 4 ani (ganditi-va doar ca acest partid ar trebui sa faca concurenta in primul rand USL-ului; refuz sa mai consider PNL un partid de dreapta sau macar un partid afiliat democratiei).

  • Noile constructii de dreapta pot sa astepte mult si bine ca „electoratul de stanga” palmasii de rand mai bine zis sa-i voteze. Nu pt ca lumea saraca ar intelege ce e stanga si ce e dreapta si se identifica cu prima. Ci pt ca e revoltata de injustitia sociala amplificata de toate guvernarile culminand cu ultima pt care pdl plateste singur nota. Iar lumea saraca si revoltata e manipulabila, gata sa ia in brate pe cine striga cel mai tare „dreptate”.

   Daca prin Ardeal sau Banat dreapta a mai castigat si prin moderatie pe plan national dreapta a castigat doar atunci cand a uzat si un pic de populism, cu conventia, cu alianta DA. Iar Basescu a castigat pt ca a demascat simplu si rudimentar, niste mafioti pe Nastase iar apoi pe Geona, prietenul lui Vantu.

   ‘Dreapta” trebuie sa mai lase nuantele doctrinare si placa prafuita cu „dreapta e calea dreapta iar stanga e moscova” si sa arate cine sunt ticalosii de la usl. Altfel, din teama exagerata de a aluneca spre populism, dreapta va ramane cu dreptatea iar „stanga” cu voturile.

   • @ Red

    Pot fi de principiu de acord cu ce spuneti, mai ales din punct de vedere practic si pe termen scurt. Nu cred insa ca trebuie sa pierdem din vedere perspectiva pe termen lung. Fara ideologie si program nu ai nimic.

  • @ nadia

   Va propun sa facem un exercitiu de imaginatie: cam cat timp credeti ca pot fi tinuti oamenii „in priza” pe un anumit subiect fara sa „livrezi” niciun rezultat inainte sa apara fie apatia fie frustrarea? USL si-a obosit deja inutil electoratul cu acest referendum esuat. Faptul ca nu vor „sa le dea pauza” nu o sa-i faca neaparat mai eficienti (ori mai mobilizati).

 3. Am tot auzit in ultima perioada membrii marcanti ai clasei politice spunand un nonsens ” nu avem inca toata puterea ” .Le explica cineva acestor neandertalieni ca intr-o democratie nu poti sa ai toata puterea pentru exista o separare a puterilor in stat si tocmai de aceea este vorba de stat de drept si democratie. Daca vor toata puterea sa se mute in Coreea de Nord acolo este posibil asa ceva.

  • @ Yon

   Spre exemplu, putem sa le explicam in strada, asa cum au procedat cehii in „Revolutia de catifea” din 1989.

 4. „precum sarja cavaleriei rusesti in fata infanteriei britanice la Balaklava in 1854, desi aceasta din urma, ca si institutiile actuale ale statutului de drept din Romania, era subtiata pe doua randuri” ????!!!!???? … ma tem ca asemeni domnului Sova , aveti nevoie sa puneti mana pe cartea de istorie … In renumita batalie din razboiul Crimeei, cavaleria usoara britanica a fost cea care a sarjat impotriva tunurilor rusesti, extrem de bine consolidate defensiv, intr-un act de extrem curaj, dar si de extrema inconstienta, generat de o eroare de comunicare … Mai sta in picioare comparatia dvs acum ?
  ———————————————————————
  pt cei ce inteleg , nicio explicatie nu e necesara.
  pt cei ce nu inteleg, nicio explicatie nu este posibila.

  • sunt nevoit sa-mi fac mea culpa … am cam citit in graba articolul dvs am sarit la concluzii pripite .. acceptati va rog scuzele mele :)

   • @ un_clujean

    E bine ca faceti pana la urma diferenta intre Campbell’s Highland Brigade (infantry) si the Ligth (Cavalry) Brigade. (Complet off-topic fata de subiectul articolului).

 5. Adalbert Klein,

  un articol în mare parte bun, dar prea optimist şi în chestiunile esenţiale – total nerealist.

  PNL-ul nu va fi părăsit de toată lumea. Oricum, cei ,,de dreapta” nu se mai regăsesc de mult în acest partid, frate de Alianţă cu securistul Voiculescu şi cu fostul PCR. Au rămas în PNL doar criticii isterizaţi anti-Băsescu, şi profitorii de conjunctură cu interese pe lângă oligarhii din cleptocraţia care conduce România. Aceştia nu vor părăsi barca PNL, fiindcă lovitura de stat pentru ei nu a fost lovitură de stat – a fost doar o răfuială politică, absolut normală şi necesară, cu răul întruchipat.

  Cât despre PSD, ce naiv puteţi fi! Poate nu ştiţi, dar acel electorat captiv asistat social, dependent de pomeni electorale, este uriaş! 53% dintre români au spus că s-ar întoarce la comunism, dacă ar putea! Faptul că nu l-au putut da jos pe Băsescu, ,,care le-a tăiat pensiile şi salariile” i-a radicalizat şi mai tare. PSD-ul face cel puţin 50% (de unul singur, fără PNL-Voiculescu) cu fraudă cu tot.

  Eu sunt sigur că coaliţia Voiculescu-PNL-PSD-UNPR vor câştiga împreună cel puţin 60%. După ce se înhăitează cu UDMR şi cu minorităţile, vor face de un 68%, şi vor avea destul să schimbe Constituţia, cum au declarat că vor să facă de ieri.

  ,,Dreapta”, adică PDL, şi o mână de oameni, printre care Ungureanu, Neamţu şi Pavelescu, Papahagi, Baconschi şi alţii câţiva – care în ultimele săptămâni s-au concentrat mai mult pe certuri între ei pe locurile eligible PDL decât pe lupta pentru statul de drept sau pentru o platformă de dreapta, nu au cum să câştige împreună mai mult de 25%… şi nici dacă îi conving pe UDMR să vină cu ei în opoziţie (imposibil şi ne-mai-întâlnit), nu strâng mai mult de un 32% cu totul….

  Deci… să nu ne îmbătăm cu apă rece. Statul de drept român, care stă să nu pice într-o mână de oameni dedicaţi, a reuşit cu mare noroc să supravieţuiască acestui asalt al puciştilor. Dar oligarhia cleptocrată deţine de mult şi va mai deţine şi pâinea şi cuţitul, cu Antene cu tot, şi războiul pe care ei îl tot câştigă împotriva României de 22 de ani, tot ei îl vor câştiga, dar de data asta definitiv, la anul.

  …şi poporul? Poporul o să se bucure! Câţi au ieşit să protesteze împotriva loviturii de stat lunile astea? Vreo câteva sute. Păi au ieşit de cateva ori mai mulţi simpatizanţi ai puciştilor să protesteze împotriva justiţiei/CCR ieri…

  …says it all.

  • Ungureanu, Neamtu, Papahagi si altii au adoptat pozitiile pe care trebuiau sa le adopte inainte de referendum si prin asta au contribuit la rezultat. Aveti rabdare, inca nu a inceput campania electorala. Si mai e ceva: cei care pot fi convinsi ca lucrurile nu vor merge bine pe mana USL se vor convinge chiar daca nu iese Ungureanu in fiecare zi pe un post de televiziune sa critice guvernul… Ceilalti vor fi convinsi inca multa vreme ca Basescu-dictatorul este vinovat pentru toate esecurile (incepand cu lipsa de solutii economice a lui Ponta si terminand cu seceta). Si nu avem ce sa le facem.

   Eu sper in continuare la un scor al USL sub 50%. Poate chiar spre 40%. Ceea ce nu inseamna ca nu vor guverna, cel putin intr-o prima etapa – probabil alaturi de partidul lui Diaconescu ori de minoritati ori de UDMR. Dar va exista sansa ca la un moment dat, mai devreme de 4 ani, sa ramana fara sustinatori si o guvernare sanatoasa si capabila sa le ia locul.

  • @ Game Theory

   Inclin sa va raspund cu acelasi comentariu @ paul:

   Apropos de iluzii, va propun eu o cifra care ar trebui sa va aduca “frigul in oase”: 49%. Atat a obtinut USL la votul politic de la alegerile locale. Mai mult nu s-a putut. Si asta calarind un val de vot negativ impotriva PDL, proaspat debarcat de la guvernare, si in absenta oricarei eroziuni la guvernare. Daca adaugam “performantele remarcabile” ale USL de pana in prezent si marja de manevra a guvernului extrem de limitata (in timp si mijloace) pentru redresarea situatiei economice pana in decembrie, aveti sanse mari sa depasiti aceasta cifra. In minus, desigur. Sa asteptam trendul indicat de sondaje pentru a vedea cat a pierdut si cat va continua sa piarda USL-ul in fiecare luna pana la alegeri. Mult succes!

   Altfel, va multumesc pentru interes, desigur.

   • @Adalbert Klein,

    Nu ştiu ce vă face să sugeraţi că m-aş bucura de un succes al USL la alegeri, dar mă rog…

    …dacă ţineţi cu tot dinadinsul să împuşcaţi mesagerul fiindcă vă displace mesajul…

    Dacă dumneavoastră credeţi că 16% al PDL-ului se va transforma într-un 33%, şi că 49% al USL se va transforma într-un 32%, şi că PPDD ar merge mai degrabă pe mâna PDL-ului (pe spatele căruia a crescut în sondaje) decât pe mâna USL… nu aş vrea să vă opresc să visaţi frumos până la alegeri!

    Somn uşor!

 6. Dle Klein, ce incredere va inspira Dvs Dna Judecator Aspazia Cojocaru de la CC a Romaniei care in 2 August 2012 declara urmatoarele:
  “Aspazia Cojocaru: “Trebuia anulat referendumul, dupa mine” pentru ca “totul s-a bazat pe date false”
  Aspazia Cojocaru a afirmat, dupa incheierea sedintei, ca in opinia sa referendumul trebuia anulat: “Trebuia anulat referendumul, dupa mine (…) totul s-a bazat pe date false”.
  Ea a adaugat ca acum CCR asteapta “toate datele” de la institutiile statului.”
  (Sursa: HotNews)

  Azi, acelasi HotNews scrie urmatoarele:

  “Judecatoarea CC Aspazia Cojocaru a mai declarat miercuri ca nu ar fi sustinut niciodata ideea anularii referendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu si a negat faptul ca ar fi declarat acest lucru public.

  Cojocaru a fost intrebata ce a determinat-o sa renunte la ideea anularii referendumului, optand pentru invalidarea referendumului.

  “Nu anularii, eu nu am spus niciodata ca referendumul trebuie anulat. N-am spus niciodata asta. Eu, cand am iesit initial, am fost acolo, am spus datele care sunt, unele sunt corecte si altele nu sunt corecte. Asa am spus, eu imi masor cuvintele pe care le spun. Nu vorbesc asa, eu sunt jurist, si nu vorbesc asa, ca omul de pe strada obisnuit”, a sustinut Aspazia Cojocaru.

  Dvs ce parere aveti?!
  Sper sa treaca acest comentariu, ar fi interesanta o opinie a dvs !

  • @ costica

   Cred ca mai interesant ar fi sa auzim opinia dvs. cu privire la amenintarea cu moartea a doamnei Aspazia Cojocaru.

 7. Observ ca toti cititorii lauda acest articol dar puneti un om de la tara sa citeasca acest articol si daca il va convinge sa fie de dreapta atunci succesul este garantat.

  Eu cred ca USL a „jucat” chiar foarte bine.

  Reusitele sunt nenumarate, una dintre ele fiind ca vor castiga parlamentarele. Electoratul de peste 7 milioane se simte frustrat si este mult mai impulsionat sa vina la vot deoarece se simte nedreptatit. Chiar daca nu toti sunt USListi sunt anti Basescu iar la parlamentare evident ca vor vota pe cine vor percepe ca fiind anti Basescu. Sunt romani si romanii au obiceiul sa voteze raul cel mai mic, cum cei peste 7 milioane percep raul cel mai mare fiind Basescu rezultatele vor fi in consecinta.

  Dar, nu un scor de 60%-70% este foarte important ci faptul ca romanii in general (chiar si cei care nu au votat) nu mai percep institutii gen CCR, CSM… ca fiind credibile. Iar asta va face foarte usor de facut schimbarea lor chiar si incalcand „un pic” constitutia :)

  Cat despre posibile reactii externe viitoare… ce sa spun, daca erau asa de pro basisti vestici,i euro ar fi trebuit sa ajunga in 5 lei minim, chiar si cu toata rezerva BNR jucata la bursa.

  Acum 20 de ani Soros a reusit sa loveasca lira nefiind SUA ci doar un individ cu bani. Cu 2-3 miliarde de dolari/euro se putea duce euro la 6 lei.

  Eu cred ca cel mai mare castig al USL este decredibilizarea institutiilor statului sa le spunem „basiste” iar la parlamentare vor putea „taia in carne vie” prin aceste institutii avand chiar sprijinul romanilor.

  Eu cred ca PDL si Basescu au subestimat si vor continua sa subestimeze mult USL si cred ca nu au previzionat corect evolutia „atitudinii vestice”.

  Desigur ca nici un PDList nu va lua in considerare ce zice unu’ pe net dar asta face toata situatia si mai frumoasa :)

  • Voi fi eu primul care as avea ceva de zis, chiar daca nu sunt basist.
   Faceti o afirmatie care se vrea a fi observatie impartiala: <> Considerati ca este un castig doar pentru usl sau, daca sunteti usl-ist, va incadrati automat la „beneficiile” enumerate?

   • Citatul este urmatorul: ” Eu cred ca cel mai mare castig al USL este decredibilizarea institutiilor statului sa le spunem “basiste” iar la parlamentare vor putea “taia in carne vie” prin aceste institutii avand chiar sprijinul romanilor.” Va rog sa-l considerati intre in textul de mai sus.

 8. Mie concluzia mi se pare complet gresita. Adica scopul final e recuperarea electoratului de catre dreapta? In rest sper sa aveti dreptate dar cred ca prostia electoratului USL reuseste inca sa il orbeasca pe acesta cu privire la ce se intampla .

  • @ sameasyou

   Eu doar am observat o problema ce necesita o rezolvare. Cat de gresita e aceasta observatie isi trage fiecare propriile concluzii, dupa puteri si pricepere.

 9. Pana una-alta, „the thin red line” e reprezentata de Aspazia Cojocaru, care daca se trezea cumva pe partea stanga in dimineata zilei de 21, sigur vota pentru validare. Doar justitia mai opune ceva rezistenta, dar am dubii ca lupii tineri din CSM vor rezista tavalugului Mona-USL.
  Din pacate, USL-ul nu va fi dislocat de la putere decat de o criza economica majora, ce nu se poate acoperi cu pomeni electorale sau blamand greaua mostenire. Basescu va incerca sa determine pe cine mai poate conta (presupun ca e dezamagit de lipsa de suport din partea celor pentru care si-a sacrificat popularitate) si eu cred ca va avea o atitudine de non-combat in urmatoarele luni, poate ani. Pe partea dreapta nu e aproape nimic, eu estimez ca USL-ul nu va fi afectat prea mult electoral; daca nu atinge 50%, sigur UDMR-ul se va sacrifica din nou si va participa la guvernare.

  • @ Dinu

   Inclin sa cred ca doamna Aspazia Cojocaru nu e neaparat atat de usor influentabila. Cat priveste puterea judiciara, inclin sa de asemenea sa cred ca aceasta va rezista chiar si Monei Pivniceru avand un sprijin sustinut si din afara. Sa nu uitam un fapt care a contribuit la „eliberarea” de presiuni si la independenta actuala a magistratilor: desfiintarea serviciului de informatii si protectie interna a Ministerului Justitiei de catre doamna Monica Macovei, in 2005. Sub Rodica Stanoiu, acest serviciu se ocupa printre altele cu fabricarea de dosare pentru santajarea magistratilor.

   Cat despre USL si dislocarea acestuia de la putere: nu va faceti griji – (din pacate) criza economica majora ne asteapta dupa colt, in martie 2013 – la iesirea din iarna, cand economia este in punctul cel mai vulerabil. Ramane de vazut insa cum vor fi gestionate pana atunci variabilele interne si care vor fi conditiile externe. Guvernul de dupa 2012 va avea un mandat extrem de dificil. Iar din ce a „demonstrat” USL-ul pana acum putem deja sa ne gandim la scenarii suficient de extreme (din punct de vedere economic) in cazul in care raman la guvernare. Adaug doar ca nimic din toate acestea nu e de dorit si sper sa nu fim nevoiti sa mergem inainte „the hard way”.

 10. Stimate Domnule Klein, in Romania sintem mai multi care nu credem in stinga si dreapta; in Romania lupta s-a dat si se va da intre mafia oligrahica, de nevoie pro-rusa (fiindca structurile euro-atlantice nu vor tolera niciodata incalcarea legii), transpartinica (poate ati auzit de tovarasa Placinta cu fiul infractor care a dezertat la USL impreuna cu multi altii adusi de PD L in clasa politica contra bani buni – pentru PD L a contat mai mult decit moralitatea si probitatea suma cu care venea fiecare „catindat”) si sustinatorii statului de drept, adica AL LEGALITATII VIETII DE ZI CU ZI pe care sa ne putem baza fiecare dintre noi, zi de zi.
  Intr-adevar, desi majoritatea covirsitoare a clasei politice (de la D-na Udrea ot Plescoi la machidonul imburghezit de curind Hasotti si toata floarea cea vestita a PSD) vine de la tara, direct de la tara, acestia au ramas cei mai dispretuiti, ignorati si impilati oameni. Nimic nu s-a facut sistematic pentru satele romanesti, pentru acei oameni cumsecade (parintii mei erau profesori la tara aproape de Bucuresti si eu am copilarit printre ei si cit de cit, cunosc taranii si-i iubesc) care traiesc DIN MUNCA LOR.
  Cum spunea un bun prieten „in Romania, firele cu lumea interbelica nu au putut fi reinnodate iar viata politica abia acum incepe”. Important e sa incepem sa continuam in SINGURA LUME CIVILIZATA PE CARE O CUNOASTEM si visul european nu va ramine un vis.

  • @ Grammaticus

   Sunt absolut de acord cu ceea ce spuneti. In final, imi este chiar indiferent cum si cine va trata eficient „problema rurala” in Romania. Poate sa o faca si stanga. In acest caz climatul politic general din Romania nu va avea decat de castigat, ca si societatea per ansamblu. Daca dreapta ia insa prima startul si reuseste sa faca acest lucru, cu atat mai bine. Va castiga si fideliza pe termen lung un electorat stabil. Personal, imi doresc acest lucru.

 11. Mi-as dori sa fie asa cum spuneti d-le. Adalbert dar ceva imi spune ca nu e. Nu stiu, simt parca o cantitate prea mare de wishful thinking in articolul dvs. Leul iata ca recupereaza, seceta va trece, adrenalina referendumului se va disipa iar electoratul captiv USL tot captiv ramane. Nu e 7,5 milioane asa cum vor sa creada Crin si Ponta ci cam vreo 5 mil. asa cum s-a vazut la locale. Si electoratul ala e foarte greu de intors. Cititi ultimul articol a lui Dragos Aligica. Le zice foarte bine acolo.

  Noi, poporul roman suntem din pacate acum un popor cu un pietroi de moara legat de gat, un pietroi reprezentat de acest electorat needucat, neinformat, manipulabil, care-si vinde votul pe bani sau zahar si ulei sau care asteapta mereu cu mana intinsa ajutor de la stat cum sunt multi dintre pensionari si bugetari. Asta e marea problema si ma tem ca articolul dvs. se desparte de realitate.

  Tot ce sper eu e doar ca USL sa nu ia 50%+1 din voturi in toamna si atunci ii va fi usor lui Basescu sa numeasca un prim-ministru de la alianta de dreapta care impreuna cu UDMR, PPDD si minoritati sa poata face guvernul. Asta mi se pare best scenario pt noi. Sa sper ca PNL si PSD se vor scufunda si nu vor mai lua nici 40% din voturi mi se pare naiv si nerealist. Ar fi bine sa ma insel, dar prefer deocamdata sa-mi pastrez scepticismul.

  • Guvern Alianta de centru dreapta ( PDL, PNTCD, Noua Generatie, MRU) cu UDMR si PPDD? Nu-i prea mare ingramadeala? Poate ca daca Boc nu arunca cu banii tarii in partenerii sai, acum eram departe. Eu, unul, n-as vrea sa ma mai intorc in veci la mascarada acelei guvernari. Si-apoi, pe cine sa convinga Boc, Pavelescu, Udrea sau Macovei sa-i voteze? Pe cei care nu i-a bagat in seama atunci cind le-a spus sinteti prea grasi si stati in spatele nostru? Au si iluziile rostul lor, zau.

   • @V HD

    Fiecare are dreptul la propria opinie, bineinteles. Pentru mine insa e extrem de greu sa pun semnul egal intre guvernarile de stanga (Vacaroiu 1992-1996; Nastase intre 2000-2004 si Ponta acum) si cele de dreapta. Oricat de neprofesionisti s-au dovedit pana la urma toti cei din Conventia Democrata tot ei „au bagat Romania in viteza” si au lansat-o pe orbita UE si NATO. Oricat de incompetenti vi se par dvs PDL si Boc, pe langa ce fac acum Ponta si USL, mai ales dpdv economic, guvernarea lui Boc pare o mina de aur. Ghinionul lui Boc au fost traderii de pe WallStreet care in lacomia lor au generat criza asta financiara nenorocita si a trebuit sa faca acele taieri de salarii. Altfel l-ar fi slavit multi azi.

    In fine, precum spuneam, sunteti liberi sa aveti ce opinie aveti. Dvs. vad ca va place sa practicati atacul la persoane, pt ca se pare ca alte arguente nu aveti, cam in stilul postacilor din gherila digitala a lui Fenechiu, mie imi place sa privesc la modul pragmmatic scena politica fara sa ma las purtat de simpatii si reactii emotionale. Asa cum ati vazut in primul meu comentariu am si spus de altfel care ar fi cea mai inteligenta miscare pt USL daca vrea sa castige alegerile. Deci daca vrem sa discutam rational, logic si pe argumente ok, daca insa vreti sa-mi spuneti ca Boc e mic, urat si rau, atunci va lasa sa va scaldati mai departe in acest tip de retorica.

   • @ V HD

    Apropos de iluzii, va propun eu o cifra care ar trebui sa va aduca „frigul in oase”: 49%. Atat a obtinut USL la votul politic de la alegerile locale. Mai mult nu s-a putut. Si asta calarind un val de vot negativ impotriva PDL, proaspat debarcat de la guvernare, si in absenta oricarei eroziuni la guvernare. Daca adaugam „performantele remarcabile” ale USL de pana in prezent si marja de manevra a guvernului extrem de limitata (in timp si mijloace) pentru redresarea situatiei economice pana in decembrie, aveti sanse mari sa depasiti aceasta cifra. In minus, desigur. Sa asteptam trendul indicat de sondaje pentru a vedea cat a pierdut si cat va continua sa piarda USL-ul in fiecare luna pana la alegeri. Mult succes!

  • PPDD ??!!
   Doamne iarta-ne, ce-am ajuns ca popor!……
   Dan Diaconescu ne mai lipsea in fruntea tarii…. eventual si pe vreun post de mare Ministru, asa-i ?!
   NU !!!!!!!!!
   Sper sa NU vad asa ceva niciodata in Romania, ajunge dezastrul USL !!!!!!!

   • D-le. Costica,
    Si dvs. imi pare rau s-o spun, va lasati prea mult condus de wishful thinking. Faceti un calcul pragmatic. PDL a luat acum o gura de oxigen gratie prostiilor comise de USL si e undeva pe la 23%. Intr-o alianta de dreapta probabil vor atinge un nesperat pentru ei 30%. PPDD are deja 10% in sondaje, daca nu cumva chiar 12. UDMR are 6% daca nu cumva va urca la 7 in urma actualizarii listelor electorale de pe care va scadea nr de romani.

    Cu cine sa se refaca guvernarea de dreapta? Si mie mi-ar placea refacerea aliantei DA, dar la cum arata liberalii azi cu Crin paranoicul si cu puscariabilii Fenechiu, Atanasiu, Chiuariu si Rosca Stanescu e putin probabil ca astia vor accepta o alianta care sa lase pe mai departe justitia libera. Ei vor sa puna calus justitiei, asta e tot jocul lor.

    Si atunci nu ramane decat PPDD. Si oricum de ce ar fi asa rau PPDD? Atentie, oamenii pe care ii promoveaza Dan Diaconescu nu au mai fost politicieni deci sunt un pic „virgini” daca ma pot exprima asa si in plus nu pune pe liste chiar orice spectator OTV ci am vazut ca a cautat si el ingineri, profesori, juristi, etc. Deci de ce ar fi asa rau pana la urma? In 2004 dreapta a luat guvernarea cooptand partidul lui Voiculescu – solutia imorala. Eu zic ca de data asta PPDD e mult mai benign.

  • @ Adi Rus

   Bineinteles ca am citit articolul domnului Dragos Paul Aligica si subscriu integral concluziilor domniei sale. Sa ne reamintim ca Romania moderna a fost „extrasa cu forcepsul” din spatiul balcanic si conectata la Occident prin actiunea unei generatii vizionare si competente (scolite la Paris, Berlin sau Viena, sic!) ce a manevrat cu pragmatism si hotarare in conditii externe favorabile incepand din 1848 pana in 1878, opera continuata ulterior de generatia urmatoare pana la momentul 1918.

   In ce priveste leul, trendul de depreciere al acestuia va continua fiind dictat nu numai de conjunctura actuala ci de fundamentele slabe ale economiei: intrari scazute de capital strain si investitii directe in economie, competitivitatea si ponderea inca redusa a exporturilor, ineficienta administratiei publice, productivitatea scazuta a muncii. Fara reforme structurale dificile si ameliorarea conditiilor economice externe, acest trend va continua.

   Cat despre seceta, va reamintesc ca efectele sale isi vor face simtita prezenta abia in trimestrul IV 2012 si respectiv I 2013. Ratiunile tin de structura ciclului economic si mecansimul exploatarii agricole. Vom vorbi si martie 2013 de efectele secetei din 2012. Si nu numai in ce priveste cifrele PIB-ului din 2012.

   In fine, cu privire la „piatra de moara” legata de gatul Romaniei, lucrurile stateau mult mai dramatic in perioada interbelica atunci cand aproximativ 80% din populatie era concentrata la sate. Nu intamplator, una din sursele instabilitatii politice din acea perioada a reprezentat-o tocmai acest bazin electoral covarsitor, cu un nivel de educatie scazut si care a obtinut dreptul de vot universal abia in 1919.

   Concluzia mea din articol are in vedere tocmai necesitatea recuperarii unei parti cat mai importante din acest electorat tocmai pentru a limita in viitor impactul mesajului populist, pur si dur. Mi-as dori poate ca in Romania sa nu avem aproximativ 40% populatie rurala (si nu e vorba de ruralitate in conditiile Frantei, spre exemplu!) insa nu se poate peste noapte (si poate nici pe termen lung). Deci realitatea trebuie luata ca atare, problema recunoscuta si tratata in consecinta. Atata tot. Mai mult, dincolo de acest rationament la rece, chiar cred ca ideea ameliorarii sustenabile a conditiilor de viata pentru o parte importanta din conationalii nostrii este una extrem de importanta si ar trebui sa fie in lista scurta a prioritatilor. Pana la urma, astfel de lucruri simple ar trebui sa fie de la sine intelese. De ce nu este asa, pentru ca avem multe (stiti cui) sa multumim celor care produc acest zgomot steril. In special la televizor.

   • Ok, fair enough. Accept logica raspunsurilor dvs. mult mai pragmatica (trebuie sa recunosc) decat cea a argumentelor din articolul initial. :)

    As fi curios de raspunsul dvs. la intrebarea: cum scoatem (macar o parte) din populatia rurala din saracie si incultura? Ce solutii vedeti?

    Reforma invatamantului e una si chiar daca PDL si Funeriu au facut multe lucruri bune, in ce priveste mediul rural e clar ca trebuie facut si mai mult pentru a obtine niste rezultate palpabile. Totusi si oamenii politici de dreapta au un rol foarte important si o sa va relatez un fapt real. Primar PDL intr-o comuna oarecare. Este contact de o firma care se ocupa cu amenajarea si montarea de statii de epurare. Asa cum probabil stiti pana la un anumit termen (nu mai stiu exact daca 2017 sau 2020) UE pretinde ca orice localitate care are canalizare sa-si faca propria statie de epurare. „Si cu ce bani s-o faca?” intreaba primarul. „Proiect european, va ajutam noi sa obtineti fondurile” raspunde agentul de vanzari al firmei. „Nu ma intereseaza ca din fondurile europene nu ramane nimic pt mine. Numai daca imi accepta guvernul vreo finantare”. Ati inteles ideea? Omul vroia spaga si din priecte cu bani europeni nu poti lua spaga. De aia prefera sa nu faca nimic. Si stiti cat de multi primari sunt asa? Eu zic ca cei mai multi. Chiar si cei din PDL desi eu sunt votant PDL. Atunci eu vin si va intreb: cum va progresa in aceste conditii mediul rural? Cine are parghiile pentru a interveni in aceste situatii si a-i presa pe primarii aia alesi politic sa-si faca treaba?

    Ah si atentie, sa nu-i uitam pe multi din pensionarii de la oras si pe multi bugetari daca vorbim de „piatra de moara” legata de gatul poporului.

 12. Stimate domn Klein,
  Dvs. uitati un lucru simplu : nu exista dreapta in Romania.
  Nu exista capitalism.
  Totodata dvs. uitati ca nu exista dreapta si capitalism dintr-un motiv simplu : nu exista competitie politica reala.
  Nu exista de fapt libertate politica.
  Cind o sa poate orice grup mic de oameni din orice comun sau oras sa faca un partid
  asa cum la sat si la oras pot sa isi faca un srl sau un ong atunci veti putea incepe sa sperati ca vom avea cindva dreapta si stinga.
  Cite SRL uri si ONguri ar fi daca s-ar infiinta asa cum se infiinteaza acum un partid cu 25000 semnaturi din 18 judete ?
  Lipsa miscarilor reale gen grassroots, pornite de la firul ierbii datorita legii proaste a partidor politice tinuta asa de toti comunistii/socialistii din toate partidele actuale face sa avem ceea ce avem.

  • @ Sorin

   Sunt in principiu de acord cu dumneavoastra, insa va reamintesc ca nu traim intr-o lume ideala si prezenta unor conditii imperfecte nu justifica inactiunea ori eventualul dezinteres de a face tot ceea ce se poate face cu mijloacele imperfecte aflate la indemana in vederea obtinerii unor conditii ulterioare „mai putin imperfecte”. Actiunea in realitatea de zi cu zi presupune pragmatism nu idealism.

 13. Două păreri:

  1) observ în descrierea dumneavoastră că sunteţi „specializat în contracte comerciale internaţionale în domeniul industriei energiei”. În această calitate n-ar fi trebuit să faceţi confuzie între insolvenţă şi faliment. Hidroelectrica SA nu este în faliment (cum scrieţi) ci în insolvenţă. Iar insolvenţa nu este o consecinţă a vreunei inabilităţi a guvernanţilor USL de a gestiona problemele companiei (cum sugeraţi), ci a doi ani consecutivi de secetă (ploile din primăvară şi zăpezile masive din iarnă neacoperind deficitul de apă din lacurile de acumulare). Insolvenţa asta le-a picat mănuşă incapabililor din guvern, pe baza ei urmând să capitalizeze puncte electorale pentru (vezi Doamne) rezilierea contractelor cu băieţii deştepţi. Vor bate monedă pe faptul că ei au reuşit acolo unde PDL a eşuat, trecând sub tăcere că nu au niciun merit în asta ci a fost exclusiv capriciul naturii (seceta). Dacă acum am fi avut un guvern PDL s-ar fi întâmplat acelaşi lucru.

  2) sunteţi excesiv de optimist în legătură cu pierderea de capital de către USL. Am cunoştinţe USL-iste şi vă pot spune că acum sunt încă şi mai opărite şi gata să meargă la vot. În acelaşi timp, însă, sunteţi complet aerian când daţi procentele de 50-60%. Gândiţi-vă: dacă 86% din 46% au votat „DA”, asta înseamnă că ideea demiterii s-a bucurat doar de 40% din opţiunea de vot. Dar aceşti 40% nu sunt toţi alegători USL, ci printre ei veţi găsi şi anarhişti antisistem sau votanţi PPDD, ceea ce va face ca scorul USL să fie pe la 37%. Diferenţa până la 100% se va împărţi între UDMR, PPDD şi PDL (cu aliaţii săi).

  • @ A.

   Stimate domn,

   Scopul articolului nu este de a explica unui public nespecialist diferenta dintre insolventa, reorganizare si lichidare. Aproximarea in „faliment” este deliberata pentru concizia exprimarii si usurinta receptarii mesajului de fond de catre un public nespecialist. De asemenea, rezoneaza in mod pertinent, cel putin in opinia mea, cu ceea ce urmeaza sa se intample in Romania daca o guvernare USL continua si dupa decembrie 2012.

   Daca un guvern de tranzitie ce trebuia sa se concentreze in intervalul de 6 luni pana la alegerile generale pe gestionarea macar la un nivel mediocru al economiei pentru a-si maximiza sansele la alegerile generale lasa totul balta si incepe sa se ocupe exclusiv cu ocuparea statului si demolarea institutiilor fundamentale ale acestuia, acest guvern este incompetent din punct de vedere economic si criminal-iresponsabil din punct de vedere politic.

   In ce priveste situatia de la Hidroelectrica, lucrurile sunt in realitate mult mai grave decat ideea pe care incercati cu buna stiinta sa o acreditati. Hidroelectrica este un activ strategic pentru statul roman (asigura 19% din necesarul intern), fiind un activ ce a fost declarat in insolventa in mod artificial. Cu titlu pur orientativ, Hidroelectrica are o putere totala instalata ce poate atinge teoretic cifra de 6400 MW ceea ce reprezinta aproximativ 70-85% din necesarul curent de energie al Romaniei, cifrat undeva intre 7500-9000 MW. Faptul ca aceasta capacitate este dispersata relativ uniform in teritoriu si in zone protejate natural, cu uzine electrice de regula amplasate in subteran, ii permite sa asigure o alternativa Romaniei in caz de razboi si eventuala indisponibilizare ale unora din centralele termoelectrice mari de la Turceni, Rovinari, Craiova, Mintia-Deva si Paroseni, sau a celei nucleare de la Cernavoda.

   Solicitarea in mod artificial a insolventei invocand o falsa criza de lichiditate este in cel mai fericit caz, iresponsabila. Prin acest act se compromite programul de listare la bursa a unor pachete minoritare la marile societati cum ar fi Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz si Transgaz, amanand de asemenea sine die introducerea unui management privat transparent la aceste societati. Ceea ce rezulta din procedura actuala a insolventei este introducerea ad-hoc a unui management privat necontrolabil ce are un cec in alb pentru reorganizarea companiei fara a exista o consultare si implicare a organelor statului ce au competente in domeniul sigurantei nationale. Nu intru in mai multe detalii pentru ca acestea fac obiectul sferei de interes ale unor autoritati si institutii ale statului ce au competente specifice in acest domeniu.

   Cu privire la punctul 2), nu inteleg la ce va referiti si cu cine discutati: eu nu am avansat niciun fel de cifre electorale in acest articol. Va rog sa mai cititi inca o data.

 14. Acest „electorat captiv de stanga abandonat atat de dreapta cat si de stanga politica” trebuie sa primeasca un „mesaj civilizator capabil de continuitate prin dezvoltare” cu precadere de la elita intelectuala care stie cum sa penetreze astfel de medii, cum sa trezeasca atentia, sa utilizeze puterea redusa de intelegere datorata culturii precare si sa dezvolte un embrion al unor necesitati imediate mai apropiate de ceea ce numim standard european. Sau, cum am putea spune mai simplu, sa schimbe mentalitatea, ceea ce recunosc ca nu-i de loc usor. Altfel, vom bate pasul pe loc, sau si mai rau vom merge ca racul.

 15. „Nu doamna Aspazia Cojocaru „a inclinat balanta” in decizia de azi a Curtii, asa cum cu nerusinare acuza domnul Predescu in oficiosul „gandul proletar”, ci domnul Zoltan Puskas, care, spre deosebire de sedinta din 2 august, nu a mai ezitat de teama faptului ca „intra domnul Ponta in secuime”.

  Ma intriga afirmatia dvs. referitoare la judecatorul Puskas. Opinia general acceptata (ma refer doar la o opinie deoarece eu unul nu am vazut detalii legate de cum a votat fiecare judecator in vreun document oficial al CCR) este ca in 2 august cei 4 pro-validare au fost Predescu, Gaspar, Toader si Cojocaru, ducand la blocarea deciziei cu 5-4, iar in 21 august Cojocaru si-a schimbat votul, permitand 6-3 pentru invalidare. De asemenea, in 2 doamna Cojocaru a declarat ca in opinia ei referendumul ar trebui anulat (asta nu mai e opinie, exista inregistrarile si a zis clar acest lucru), ceea ce ar parea sa sustina prezenta ei alaturi de cei 3 mentionati mai sus.

  Aveti cumva informatii/documente care spun altceva despre structura votului in cele doua sedinte?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adalbert Klein
Consultant specializat în negocierea contractelor internaţionale în domeniul energiei. Locuieşte în Franţa, la Paris. Adalbert Klein este un pseudonim.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro