duminică, august 14, 2022

Trist, mizer sfârșit de domnie în TVR

Urât, penibil, în cel mai jalnic și mizer chip își trăiește ultimele zile actuala conducere a Televiziunii Române. O instituție ce nu mai are demult dreptul să își reclame statutul de Televiziune publică. Atât din cauza cadrului legislativ care, din 2016, când la inițiativa PSD și a șefului de atunci al acestui partid, azi pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea,  nu doar SRTV, ci și SRR au devenit aproape în totalitate dependente de fondurile primite de la guvern, cât și din pricina politizării care, în mandatului actualului pdg,d-na Doina Gradea, a atins cote inexistente nici pe vremea în care conducerea era exercitată de personaje de tristă amintire asemenea acad. Răzvan Theodorescu, Emanuel Valeriu, omul Securității și apoi al lui Ion Iiescu, sau dramaturgul de partid Paul Everac, autorul perversei piese Un fluture pe lampă, iar mai apoi al unor așa-zise editoriale patriotarde, naționaliste, xenofobe, vădit anti-europene.

Ajunge să îți sacrifici 10 minute din viață și să te uiți la pretinsul talk-show România 9, dat pe mâna pseudo-jurnalistului Ionuț Cristache încă de pe vremea în care pdg era d-na Irina Radu care s-a iluzionat cu gândul că astfel își poate securiza postul practicând un joc la două capete. De cinci ani încoace dl. Cristache face pe ecranele TVR jocul PSD, se situează în siajul Antenelor voiculesciene. Ajunge să vezi la ce și la câte se dedau comentatorii cu contracte pe sume ilegal ținute la secret invitați în încropeala jurnalistică cu pricina. E vorba îndeosebi despre Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu ca să nu mai vorbesc despre dezamăgitorul Mircea Dinescu. Acesta din urmă adus în TVR cu ani în urmă de bunul lui prieten Stelian Tănase cu care a ajuns acum să se certe ca la ușa cortului. Și unul, și celălalt comportându-se de parcă ar fi păpușile Muppet.  

După eșecul și sfidarea reprezentată de Revelionul  lui Garcea& co, rămas nesancționat de CNA-ul aflat și el la cheremul aceluiași PSD, Iar Revelionul a fost un afront la adresa bunului simț, afront pe care o eternizată în managementul superior al TVR pe nume Carla Tompea a avut nerușinarea să îl califice o reușită („TVR și-a făcut datoria” a edictat sus-numita, o directoare la pătrat, însă fără nici cea mai mică urmă nici de valoare, nici de demnitate profesională) , nimic nu mai merge cum trebuie, nici măcar de formă,  în instituția din Calea Dorobanților nr. 191. Postul a intrat în evidentă moarte clinică, iar Doina Gradea își petrece ultimele ei zile în instituție fiind mai degrabă colivăreasă decât pdg. Mai concret.  În ultimele două săptămâni, TVR 1, canalul principal al instituției pe care se difuzează și emisiunea lui Ionuț Cristache, și el plătit pe un contract ultrasecretizat, nu a mai prins în nici o zi nici măcar ultimul loc în Topul 10 al audiențelor pe segmentul comercial. Mai concret, la orele de vârf nu face nici un amărât de punct de rating.  Managementul TVR a fost silit să își declare, fie și doar voalat,  incompetența profesională și să admită, fie și indirect, că a risipit în vânt banul public pe un Matinal la care nu s-a uitat aproape nimeni.  A făcut-o, renunțând cu jumătate de gură la colaborarea păguboasă cu firma Augustei Lazarov Petrescu. SRTV se confruntă cu o criză financiară gravă și uite așa se face că realizatorii principalelor emisiuni au fost înștiințați de Doina Gradea și de Comitetul director în care sunt concentrați numai prea-plecați supuși ai Doinei Gradea, inși care tac ori se limitează  la a scoate pe gură lașul da, să trăiți, așa e cum ați spus dvs, mult stimată și iubită doamnă pdg,  că în primul trimestru al acestui an vor trebui să se descurce cu buget zero, adică fără nici un leu.

Estimp, telespectatorilor li se oferă preponderent reluări. Probabil că dacă Parlamentul nu se grăbește să o mazilească pe pdg-ul Doina Gradea, dar și întreg Consiliul de Administrație, loc în care pierd vremea, dar din care încasează indemnizații  oameni fie pe față, fie deghizați ai aceluiași PSD, așa cum sunt Smaranda Vornicu-Shalit, Bogdan Ghițulescu, Cătălin Blebea, Camelia Ivașcu, Raico Cornea, se va ajunge foarte curând la aberația de a se difuza până și Telejurnale în reluare. O ediție din iulie trecut va fi redifuzată în februarie. Iar aceeași doamnă Tompea care e și director de canal, și director de programe (mai rar o asemenea capacitate!) va spune că și în acest fel TVR și-a făcut cu brio datoria.

Oricum, TVR a devenit un post atemporal. Și uite așa se face că pe cele două canale principale ale pe nedrept numitei Televiziune publică se fac la greu și tare mă tem că și deliberat educație și propagandă comunistă. Dacă te uiți la oferta de filme artistice a instituției nu se poate să nu ai sentimentul că te-ai întors inexplicabil în timp, că trăiești vremurile de dinainte de 1989. Că pentru Doina Gradea și bodyguarzii ei, aflați fie în C.A., fie în CD încă se află la loc de cinste Tezele din iulie 1971, cele din august 1983 de la Mangalia sau chiar Programul PCR. Pe care nu m-aș mira ca respectivii să-l țină, cum se spunea pe vremuri, „pe masa de lucru”.

 Astăzi ți se servesc pe post de trufandale, de delicatese mai toate creațiile partinice ale fostului mega-propagandist cinematografic al PCR, Sergiu Nicolaescu. Ești îndemnat să vezi Dacii sau Mircea, integrala filmelor cu comisarii Moldovan sau Miclovan, iar în completare de meniu ți se oferă Pistruiatul, catastrofalul Burebista al lui Gheorghe Vitanidis sau încropelile cu haiduci ale neinspiratului, dar bine plasatului politic Dinu Cocea. Nici urmă de producții de după 1989, nici vorbă despre filme la a căror finanțare a contribuit ca efect al unei legi cu schepsis chiar  TVR. Nu. Doina Gradea, Carla Tompea, Eduard Dârvariu, Alina Amza,  Ștefan Stănescu, Ionela Liță, și nu i-am numit decât pe câțiva dintre șefii complet netalentați ai TVR pe care îi manipulează cum vrea, prin sistemul de numiri în regim clientelar de interimari insa pe care am menționat-o în capul listei, te obligă să îți reamintești de Ceaușescu, de așa-numitele filme de actualitate (una complet falsificată),  dar și de subproducțiile din pretinsa epopee națională al cărei rost nu a constat decât în legitimarea național-socialismului dinastic.

În vremea aceasta, banii TVR, mulți, puțini se duc nu pe investiții, nu pe achiziția de formate noi, nu pe atât de necesara retehnologizare, ci, de exemplu, pe un contract suspect cu o firmă de curățenie sau pe nenumărate procese.

Doina Gradea& co amenință instituțiile de presă care le critică activitatea sau, mai corect spus, lipsa de activitate cu acțiuni în justiție în cazul în care nu își dezvăluie sursele (nimic mai caraghios, dar și mai relevant pentru analfabetismul profesional al conducerii SRTV, o conducerea care s-a dovedit că nu are nici măcar habar care e diferența dintre un reportaj și o anchetă), cu chemări în judecată fiind amenințați și acei puțini angajați care și-au înfrânt temerile și lașitatea și au dezvăluit dezmățul pe bani publici ce se petrece în sărmana, neajutorata instituție din Calea Dorobaților nr. 191.  

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Pe langa subordonarea politică TVR mai practica si o adevarata prostitutie. In plina iarna cand afara sunt -10 grade C vedem tot felul de fufe etalandu-si sanii goi pe platourile TVR chiar si la Telejurnalul de seara (cu tampeniile debitate dumneata in straie sumare m-am obișnuit de mult).
  Oricine vizioneaza un jurnal de la France 2, BBC sau DW (chiar si ITV) nu vede aceasta lipsa de bun simt.

  • Toate institutiile statului au in componenta lor 90% tilhari si mincinosi .
   Va asteptati sa vedeti procurori care sa investigheze astfel de institutii ? Sau politisiti care sa faca acest lucru ?!
   Cetateanul este pe cont propriu domnule Lucian Nicolescu . In mediul privat intra bani in casierie numai in cazul in care clientul trece pragul pravaliei si face cumparaturi . In mediu bugetar ,, clientul ” trece pragul institutiilor publice fortat de legi , ordonante , hotariri de consiliu judetean sau local . Si plateste taxe si impozite care merg in proportie de 70% ( in medie ) in salariile putorilor . Poporul asta nu are ,,singe in instalatie ” sa faca greva fiscala . Ati vazut cumva 1000-2000 ( sau mai multi , de ce nu ) de oameni sa protesteze in fata SRR impotriva lichelelelor imbuibate si nesimtite ?

 2. Fondate si formate, la greu, pe temei si control securistoid, pastrand adanc fibra si spiritul acestuia, sprijinite (inca) din Parlament si din unele guvernari (ministere) de proptele materiale, jenant impanate cu personaje neprofesioniste-adeseori imbecile si penibile, TVR si RR vor mai agoniza inca o perioada de timp, cu scheunelile de rigoare, aparandu-si ca hienele hoiturile din care se infrupta. Cristache ? Are valoarea unui rahat de musca. Tompea,Gradea & Co.? Ar putea fi,prin innobilare,mustele. Catu a pus mana pe plici. Hai, Catule, ca se poate ! Exista un inceput in toate.

 3. toate „partidele”, impropriu denumite (mai corect ar fi gio uri – grupuri infractionale organizate), sint vlastarele fsn ului ilescian. masa lor de manevra votanta este cea careia i se da, n are importanta ce, un directorat in tvr, membru intr un consiliu de administratie, lefuri uriase si pensii speciale, terminind cu norma de hrana a militienilor, mincatul subventionat la popota si suta de lei acordata „stirbilor”. astia s in vizorul canaliilor ce odata instalate la „putere” isi incep campania pentru realegerea urmatoare. imparatul e gol din nefericire nimeni n o recunoaste pina cind o dictatura crunta sau foamea i aduce cu picioarele pe pamint. pina atunci sa ne bucuram de prosperitate, de frumoasele noastre manele si soselele blocate de trogloditii scuipatori de coji de seminte (ce iau cu asalt statiunile montane si marea neagra in weekenduri si n sarbatorile innodate, nesfirsite)

 4. ..mda, politica.. Această doamnă agreabilă.. pe bani..

  Interesantă evoluția lui Dinescu, de la revoluționarul slab, palid, având sumanul rupt,
  la poetul tingirilor unsuroase, etalându-și traiul tihnit de mic moșier de stânga.. :))

  • Exista unii care au săpat un pic in biografia lui MD si au arătat ca nimic nu este intamplator, nici chiar interview-ul din Liberation: vizita in URSS in 1988 la invitația Uniunii Scriitorilor din marele vecin si prieten i-a schimbat viata.
   La începutul lui 1990 cand pierdeam nopțile urmărind dezbaterile din CPUN (un fel de parlament de doi bani) s-a văzut unde se îndrepta MD. După aceea omul s-a mișcat după un singur magnet: banii.

   • ..așa e, dincolo de curajul tinereții și doza de nebunie necesară,
    el știa că legăturile sale de familie cu URSS-ul îl vor proteja.

    În rest, e unul din marii profitori ai schimbării..
    Nu știu dacă e fan Dan Bittman, dar versurile
    de mai jos i se potrivesc mănușă.. :

    „Banii nu tac, banii se fac
    Totul e in mana lor,
    Banii vorbeeeesc.…”

  • …”de la revoluționarul slab, palid, având sumanul rupt”… :)))
   care locuia pe str bitolia (dorobanti), protejat (vizitat) de personaje din ambasada sovietica (dupa cum singur povesteste) si integrat in familia kovacs (‘consilieri’ trimisi de moscova pt ca sa ne invete drumul corect).
   al carui cumnat, andrei, a tuns-o (dupa bacalaureat) la moscova sa faca facultatea (parintilor) :))
   e normal sa fie cel mai bogat poet roman cu asa ‘consilier’ :)))

 5. A existat cândva o propunere interesantă. Să fie închisă actuala TVR (pentru pierderi finnaciare masive) și să se înființeze o televiziune publică nouă cu câteva sute de angajați…

  • Asa s-a făcut in Grecia.
   Marea problema este ca orice partid care va înființa o TVR nouă (iaca l-am calchiat pe infamul de Ionut Costache) o va face doar ca sa si-o subordoneze. Ca așa este la noi de peste 160 ani.

 6. Mi-e teamă însă că după eliminarea echipei cripto-pesediste de conducere a TVR
  nu vor exista membri ai USR – Plus care sa ii inlocuiasca. Toti USR istii care aveau oarecare notorietate
  au sunt deja ocupati ca parlamentari. Cativa dintre ei sunt chiar ministri. Iar doamna Presadă a demisionat din partid pentru ca nu a reusit sa ajunga nici parlamentar nici ministru.
  Conform insa algoritmului coalitiei postul de Sef al TVR ar reveni in ordine USR-Plus,
  in conditiile in care postul de avocat al poporului este rezervat pentru Cecilia Popescu ,
  care este nu numai o eminentă jurista dar si nepoata lui Florin Roman.

 7. Ce ar putea scoate bun o astfel de institutie in care vei gasi angajate familii intregi: mama, tata, copii, nepotii, cumetrii, etc. Si toti acestia taie frunza la caini prin imensa cladire a TVR. Asta in cazul in care mai trec pe acolo, caci, in buna parte, profitand si de situatia pandemiei si a lucrului de acasa, acestia efectiv stau acasa de luni de zile. Cu sticla de vodca, cu o ciorbita si o tocanita, preparate pe aragazul de acasa. A luat cineva la puricat schema acestei televiziuni si sa o compare cu schema oricarui post privat din Romania, generalist sau de stiri? Ar vedea cu cati oameni lucreaza o televiziune privata, care are o multime de productii proprii si cati sunt angajati la TVR fara sa faca nimic. Nu mai discutam de audientele posturilor private si ale TVR-ului. Eu nu am mai auzit pe nimeni care sa se laude ca se uita la TVR. Pur si simplu acest post nu mai exista in preferintele marii mase a romanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro