sâmbătă, octombrie 1, 2022

Trista realitate a ultimilor treizeci de ani nu poate fi ascunsă prin recrudescența sentimentelor anti-bugetari

Sunt, știu bine asta, lucruri, fapte și evenimente pe seama cărora nu este îngăduit să faci glume. Nici măcar glume amare. Dar oricât aș vrea, nu pot să îmi reprim impresia că, în vremea din urmă, în spitalele din România a început să se joace la modul dur, naturalist, indubitabil cinic spectacole cu piesa lui Max Frisch Biedermann și incendiatorii.

Și cum aș putea să nu fac această observație când la nici trei nici trei luni de la incendiul devastator de la Spitalul județean din Piatra Neamț care a costat zece vieți omenești, răniți,  considerabile pagube materiale, vineri dimineața am primit vestea că la Spitalul Matei Balș a izbucnit un incendiu în urma căruia până duminică seara au murit șapte oameni? Și chiar duminică seara s-a înregistrat un început de incendiu la un alt spital din București, Sfântul Pantelimon. Un veritabil festival al morții dă semne că se consumă în ultimele luni în România.

Și dacă tot am început comentariul de astăzi cu o referință la o celebră scriere dramatică, aș fi incorect să nu observ ce teatru prost au jucat de vineri încoace politicienii. Cei din Opoziție și mijloacele de presă pe care le controlează la sânge, de la ziarele Evenimentul zilei și Cotidianul la televiziunile Antena 3 și România tv cărora, indubitabil, de astă-seară li se va asocia și pretinsa Televiziune națională cu imunda emisiune România 9 s-au grăbit să ceară demisii. Pentru respectivii politicieni, îndeosebi pentru gureșa și iresponsabila Gabriela Firea, distribuită sau autodistrobuită în rol de prim-solistă, ar trebui să demisioneze nu doar ministrul Sănătății, dl. Vlad Voiculescu, și premierul Florin Cîțu care și unul, și celălalt se află doar de o lună în funcție, ci întreg guvernul și, desigur, și președintele Iohannis. Însuși fake- news-ul în conformitate cu care incendiul ar fi pornit de la o aerotermă al cărei rost ar fi fost acela de a suplini cădura de care duce lipsă spitalul și asta, pesemne,  din vina primarului general al Capitalei, dl. Nicușor Dan care și-a început mandatul în septembrie a pornit de la un străveziu substrat politic.

PSD și Gabriela Firea au contat greșit pe memoria slabă a românilor cărora, în urmă cu mai bine de patru ani, cu ocazia alegerilor din decembrie 2016 câștigate prin minciună și sperjur,  le-au promis nu mai știu câte spitale regionale din care nu numai că nu au construit nici unul, dar nici nu au început nici urmă de construcție. Doamna Firea s-a mulțumit doar să plătească reclame mincinoase care vorbeau despre spitale inexistente. În toată această afacere urât mirositoare, DNA s-ar cuveni să își spună hotărât și urgent cuvântul. Mai mult, în cursul verii trecute, aceeași doamnă Firea  nu a comandat și nici plătit nici o reparație la rețeaua de termoficare și asta din motive eminamente electorale.

De răspundere au fugit și guvernanții actuali. S-au mulțumit să prezinte condoleanțe familiilor îndoliate, să tragă spuza pe turta proprie, lăudând felul în care și-au făcut datoria echipele de intervenție. S-a dat, desigur, iarăși vina pe greaua moștenire, pe PSD, uitându-se că, cu excepția alianței USR-PLUS, toate celelalte forțe politice din actual guvern au făcut parte și din alte Executive. Care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani. Dar și că, totuși, PSD nu se mai află la guvernare de la începutul lunii noiembrie a anului 2019.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut d-lui Vlad Voiculescu să treacă hotărât la reforme. Ce ar putea însă să reformeze dl. Voiculescu? Un număr nedifinit de spitale, vechi, datând în cel mai bun caz din anii ’60 ai secolului trecut (corpul de la Matei Balș  căzut pradă sinistrului a fost construit în 1953) în ale căror ziduri se ascund noian de surse de infecții nosocomiale? Dl. Vlad Voiculescu a promis că va lua taurul de coarne și că va demara construirea de spitale. În ceea ce mă privește aștept și cu nerăbdare, și cu nespusă curiozitate momentul în care premierul Florin Cîțu va face cunoscut proiectul Legii bugetului de Stat pentru anul în curs pentru a vedea câte investiții în sănătate și în educație va face guvernul pe care îl conduce. Îmi motivez curiozitatea și prin faptul că doar cu câteva zile înainte de tragedia de la Matei Balș, dl. Cîțu a scos pe gură o afirmație cel puțin îngrijorătoare. Și anume că în ultimii ani sănătatea și educația ar fi beneficiat de fonduri considerabile ale căror rezultate nu s-ar prea vedea.

Desigur, spunând toate acestea, dl. Cîțu a dat iar expresie obsesiilor sale anti-bugetari. Guvernul condus de domnia-sa le refuză și anul acesta profesorilor creșterile salariale amânate și anul trecut. Medicilor, același domn Cîțu le reproșează că ar avea salarii prea mari. Personalului auxiliar i se amână iar creșterile salariale așteptate. Nu sunt bani, repetă dl. Cîțu. Da, niciodată nu sunt bani nici pentru educație, nici pentru sănătate.  Din nefericire, premierul României pare să fie tributar școlii de gândire creată de fostul președinte Traian Băsescu. O școală de gândire care a dus la un teribil exod al medicilor, exod nerecuperat până azi. Vorbele negândite ce ies periodic pe gura prost vorbitorului premier al României alimentează sentimentele anti-bugetari care îi încearcă tot mai frecvent pe cei ce lucrează în sectorul privat și care trăiesc cu iluzia că ar fi unicii ce se spetesc în țărișoară.

Din păcate, acum ca și odinioară, cei ce se află în fruntea bucatelor mizează pe forme nici măcar subtile ale luptei de clasă. Își amintesc de zicerea Divide et Impera. Numai că în fața morții suntem cu toții egali. Și e la fel de cumplit și pentru bugetari, și pentru angajații din sectorul privat să își afle moartea exact în locurile unde se duc să își caute sănătatea. Sau să își desăvârșească educația. Din nefericire, și în școli, și în Universități lucrurile stau cam tot la fel ca în spitale. Trista realitate a ultimilor 30 de ani este aceasta. Pandemia din ultimele luni nu a făcut decât să ne-o arate în toată hidoșenia ei.

Deocamdată, preventiv probabil, USR-PLUS a propus drept secretar de Stat la Sănătate o absolventă de Teologie.     

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

 1. Petrov domnule, Petrov. Ar cam trebui ca toți, atunci când facem referire la marinaru’, să folosim numele sub care își semna turnătoriile. Asta ca să nu uităm.

 2. Comedia Umana sau cum strimbam din nas de fiescedata cind nu ne convine ceva . Un lucru este foarte clar ,omul este supus greselii si astfel intimplari ,de felul celor petrecute la vechiul spital -Matei – Bals din Bucuresti , nu au de a face(ca posibilitate ) decit cu neglijenta sau proasta executie a lucrarilor ce au stat la baza unei renovari recente , ca doar nu o sa ne duca mintea la existenta vreunei minti criminale (dar si asta e posibil ). In rest , cu totii stim ce au facut mai toate guvernele de-a lungul celor 31 de ani , de dupa revolutie , chiar daca ultimii sase ani au fost parca mai greu de suportat si unde am avut ghinionul extraordinar – al aparitiei Pandemiei – . Evident ca vina nu apartine actualului guvern , nici actualului premier ,cu atit mai putin a presedintelui Iohannis . Jocul politic, este in acest moment , eu il numesc istoric , unul pe muchie de cutit . Daca nici de data asta lucrurile nu vor merge in directia cea buna , deja premierul a afirmat ca deocamdata tot ce s-a facut gresit se repera si intr-un termen scurt totul se va indrepta spre directia corecta , atunci Romania nu mai are nici cea mai mica sansa . Acum -ori niciodata poate deveni motto-ul vremurilor ce vin .

 3. Excelentă propunerea – o absolventă de Teologie pentru Sănătate! Pentru că după administrația PCR-FSN-PDSR-PSD (administrație, pentru că nu a fost guvernare, respectivul ”partid” este absolut incapabil de așa ceva), doar Dumnezeu poate să vindece sistemul de sănătate.

  • o absolventă de Teologie pentru Sănătate!, sa nu uitam importanta colivei in sistemul de sanatate. De fapt se poate uni cu ministerul muncii, fiecare roman va avea o slujba…

   • Corectă observația cu slujba, dar adăugând observație la observație, conform principiului bicicletei sovietice, da, este adevărat că astfel fiecare român va avea o slujbă, dar nu va fi serviciu normal, ci funerar, și nu va fi plătit pentru el, ci va plăti pentru serviciul respectiv….

 4. Va inteleg simpatia pentru bugetari, dar cred ca exagerati cu „sentimentele anti-bugetari care îi încearcă tot mai frecvent pe cei ce lucrează în sectorul privat și care trăiesc cu iluzia că ar fi unicii ce se spetesc în țărișoară”. Poate ca sentimentele astea sunt date cateva realitati masurabile si demonstrabile.
  1) salariul mediu in sectorul bugetar este mult mai mare decat cel din mediul privat
  2) cu exceptia politistilor, medicilor si jandarmilor, bugetarii au primit si primesc (acel) salariu „lucrand” de acasa sau prin „telemunca” de un an.
  3) in sectorul bugetar lucreaza cca. 2 mil de cetateni, avem mai multi functionari decat Germania care are o populatie de 80 mil (vs 18 mil cat avem noi).
  Mi-e foarte greu sa am o stima deosebita pentru bugetari, niciun sistem pe care-l locuiesc bugetarii n-a dat niciodata randament (sistemul sanitar, de educatie sau internele sunt exemple care sar in ochi).
  Cred ca trebuie sa evitati subiectul asta sau sa-l atingeti cu mai multa grija, in definitiv bugetarii CHIAR traiesc din impozitele si taxele pe care le platesc privatii.

  • E prost exemplul cu Germania. Adăugați și bugetarii landurilor. Plus că în Germania salariul chiar urmează gradul de calificare, de aceea este mai mare la bugetari decât la privați (trecem peste faptul că salariații privați germani sunt mult mai calificați decât cei români).

   În Germania se alocă 12% din PIB pentru sănătate, în România 6% din PIB-ul României. Domnul Cîțu zice că e prea mult, că se face risipă. Să aloce bani și pentru control și managemente de proiecte, nu să caute pretexte ca să nu dea bani în vremuri de pandemie când sănătatea capătă o importanță militară maximă.

   • Dar de ce nu ne spuneti cum sta Germania cu colectarea la buget? La noi ce fac bugetarii care au aceasta „misiune”? Va spun eu: se calca pe picioare plimband hartiile!! Va spun eu cum sta Canada cu bugetarii din provincii cu tot: 1,3 milioane la o populatie de 38 de milioane…

  • Si nivelul calificarii medii in sistemul bugetar e cu mult mai mare decat in sistemul privat, deci e foarte normal ca la fel sa fie si salariile. In sistemul privat sunt si angajati cu 4 clase, cu 8, cu 10, cu 12, cu sau fara BAC, cu facultate, cam nimeni cu doctorat; in sistemul bugetar, cam toti au studii superioare sau, mai rar, studii medii (cu exceptia femeilor de serviciu, portari etc). In Educatie, Sanatate, sunt cele mai bune exemple, etc.

   • Imi cer scuze, dar nu va inteleg. Ce performante si ce rezultate are sistemul public? Luati oricare parte, ramura, domeniu sau activitate si incercati sa gasiti ceva performanta in ele. In absolut oricare.
    Va rog sa ma iertati, dar diplomele nu inseamna nimic fara rezultate, doar o investitie (timp si pregatire) ineficienta. O sa prezum ca toate diplomele reflecta pregatirea si nivelul de cunostinte, altfel nu ajungem chiar nicaieri…

 5. Pai daca se chinuie sa urneasca un buget cu deficit de 7% chiar nu credeti ca nu sunt bani???

  chiar nu credeti ca bugetarii s-au bucurat si au chefuit mult prea mult anul trecut – inclusiv tichete de vacanta – fara ca privatii sa fie bagati in seama si pana la urma astia aduc papitza si masca la gura, aduc internetul in case, igienizeaza si infrumuseteaza viata de zi cu zi si lor, celor privati, carevasazica nimicutza??? Nici o oda??? Nici un cantecel???

  de ce sa am nevoie de un stat asa de maretz???
  ca sa iasa unii la pensie la 42 de ani, cu pensie speciala, si dupe sa mai salte o carutza de bani de la stat pe cand eu pot sa mor pana implinesc 65 de ani daca nu cumva acuma o sa fie nevoie de 70 de ani pentru a te decla pensionar cu drepturi depline??? sigur ca pot sta pe bara, dar ma tin puterile cand preturile urca si urca….

  ia sa fie un stat mai mititel, ca este mai dragutz, si mai profesionist – se poate?

 6. Tehnica invechita este motivul dramelor din spatele, s-au conectat nenumarate aparate elecritice cu un consum peste cel pe care il poate sustine sistemul electric, e simplu, un ucenic in anul 1 de ucenicie va poate confirma.
  Ducem lipsa de meseriasi si technicieni care sa poata intretine instalatiile iar banii s-au cheltuit pt altele si ele necesare dar acum au ars datorita unui amarat de cablu de cupru care costa cativa lei dar n-a fost inlocuit la timp.

  • Așa e. Nivelul de cultură tehnică în anumite clădiri publice sau private e sub cel de ucenic.
   De multe ori nici măcar nu e vorba de schimbarea unui cablu. Pot fi contacte imperfecte, doze, stechere sparte, bătăi de joc ordinare. Cu sume relativ modeste s-ar putea remedia cîte ceva. Cu alte sume s-ar putea urma grafice elementare de întreținere și reparații. Cu altele, responsabili tehnici ar putea ei înșiși inspecta cladirea și inventaria sursele de risc. Mulți se mulțumesc ca starea tehnică să arate bine pe hîrtiile ștampilate.

 7. Stimate autor, evident ca doar cei din sectorul privat se spetesc muncind. Cititi sau recititi Capitalul, scrie acolo ce si cum. D’aia s-au dat de ceasul mortii democratii sa-l tranteasca pe Trump: fiindca platforma lui le punea in pericol traiul bun pe bani de la buget in posturi caldute mostenite din tata in fiu. Sa nu spuneti ca n-ati remarcat eleganta stralucitoare a bugetarilor prezenti la inscaunarea lui Biden.

 8. In sfirsit ati gasit vinovatul: Traian Basescu.
  Cind a lansat o reforma in sanatate, bazata pe memoriul unor specialisti, am sarit sa-l scalpam; cica voia sa-l demita pe doctorul Calafat :P
  Sint anti pesedist. Dar plagiatorul Ponta a demisionat dupa dezastrul de la clubul Colectiv. Dupa incendiile de la Piatra Neamt si acum din Bucuresti si moartea a vreo 25 de pacienti (aproape ca militarii, timp de 30 de ani, in teatrele de operatii), se raspunde doar cu explicatii si acuze la adresa lui Basescu?
  Actualul ministru al sanatatii a mai fost ministru. Dar una e sa critici si alta sa faci ceva. Bun.

 9. Nu pot sa nu observ comportamentul de capuse ordinare pe corpul social sanatos al poporului roman afisat de functionarimea publica / bugetara din Romania .

 10. @ victor L: Vă întreb în cel mai elegant mod posibil: Dar domnul Băsescu & locotenenții din țară au dreptul să judece just pentru a-și face propagandă micuțului partid sfărâmat? Petrov a dat-o rău în bară din 2016. I-am înțeles sentimentele, nu și ipocrizia.
  Cineva vehicula un slogan: „Acum ori niciodată”. Acum, dar cu disciplină. Cu disciplina unor Ciucă, V. Gheorghiță ș.a. Cu hahalere înfometate și mereu nesătule nu mai putem răzbi. Tuturor potenteților le place cașcavalul. Numai pentru ei.
  Se mișcă prea lent o țară din cauza corupților nesătui.

 11. Se pare că ”specialiștii politici” de dinainte de 90 nu aveau suficientă imaginație pentru a-și închipui unde poate fi dusă lupta de clasă când te interesează rezultatul pentru tine și nu pentru ei!
  Guvernările dezbinării naționale au un mod original și ciudat de a conduce spre demolarea a orice care stă în calea menținerii la putere!

 12. Putem vorbi despre actori, cutare a zis cutare. Cam asta e agenda mediatica.

  Dar, ar trebui sa stabilim agenda. Vrem spitale de nivelul X, Y, Z sa staibilim metrici si sa le urmarim. Astea nu se fac batand din palme. In afara de bani trebuie sa stii si cum. Trebuie sa ai bani sa intretii, trebuie sa ai oameni calificati si mentalitati stabilite.

 13. Intors dintr-o calatorie mai lunga in tara m-au uimit discrepantele dintre salariile bugetarilor si a celor din mediul privat. Spun asta din contracte limitate cu rude si prieteni, dar cred ca situatia este generala.
  Cateva obserevatii personale.
  1. Nu salariile la stat sunt prea mari, ci cele din mediul privat sunt prea mici. Lanturi de supermarket foarte profitabile ii platesc pe angajati cu salariu minim si acestea nu sunt singurele companii care procedeaza asa, multe romanesti, de asemenea f profitabile.
  2. Mentinerea unui salariu minim f mic, la limita supravietuirii biologice, este indecenta si reflecata lipsa de viziune a mai tuturor guvernelor de pana acum (inclusiv a mult laudatului Catu). A creea competitivitate prin salarii mici este ceva ce numai Bangladesh, Laos si Vietnam mai fac.
  3. Nu marimea salariului la stat este problema, ci numarul si calitatea anagajatilor. Sunt prea multi angajati in anumite sectoare, in special in administratia locala, dar si in cea centrala (sunt tot felul de institutii fara rost).
  4. Calitatea slaba a angajatilor este data de lipsa de criterii serioase de selectie, in fapt numai pe baza de cumetrii si sinecuri politice.
  La doua luni de la izbucniorea scandalului numirilor politice in Directiile judetene de apa mizeria continua cu numiri de chelnerite pe post de inginer, persoane care nu stiu ce este un debit, ce este un nitrat, care este simbolul chimic al fosforului sau cum se calculeaza aria triunghiului. Mai grav este ca nici directori de astfel de institutii nu stiu cum se calculeaza aria triunghiului. Presedinele Iohnais se face ca nu vede si nu aude, liderii de partid din Bucuresti tac, iar cei din teritoriu ii dau afara pe cei care protesteaza si asa tara merge inainte spre dezastru.

 14. Iata de unde se nasc sentimentele anti-bugetari

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/medicul-din-belgia-care-il-trateaza-pe-pacientul-roman-cu-arsuri-mirosea-si-era-cu-niste-comprese-directe-pe-piele-1444626

  Cind medicul acesta spune ca se putea face curatirea ranilor chiar cu apa si sapun ….si in spitalele romanesti publice ( subliniez publice ) nu este facuta aceasta operatiune ….
  Functionari bugetari nesimtiti care nu fac lucruri elementare , de bun simt pentru cei in slujba carora lucreaza . Nu mai vorbim de faptul ca guvernantii tilhari i-a imbuibat cu beneficii imense din tilharirea legala a rodului muncii mediului privat .
  Astea sint fapte care ma determina sa fiu revoltat ; stare in care nu mai nimeresc cum trebuie butoanele tastaturii pentru a scrie corect … Sa imi faca unul si altul observatie ca nu stiu sa scriu ….

 15. Cred ca nu poate fi vorba de discriminare in spiritul luptei de clasa daca se are in vedere faptul ca Romania e o tara in care salariul mediu al bugetarilor e substantial mai mare decat al lucratorilor din mediul privat, cei ale caror taxe platesc aceste salarii. Chiar numarul angajatilor bugetari il depaseste pe cel al celor din sectorul privat. Mai e o problema cu bugetarii: meritocratia, mai bine zis lipsa ei. Cati au fost angajati pe baza de concurs (organizat corect) si cati sunt cu adevarat potriviti pentru postul ocupat? Cand spui bugetari (sau cand Catu spune) nu te gandesti numai la personalul din invatamant si sanatate, care este o minoritate a categoriei generale. Nu vreau sa avansez cifre arbitrare insa cred ca un minim de 50% ar trebui trimisi la plimbare (care poate insemna recalificare, completarea studiilor, specializare) insa cu o participare limitata a statului (de fapt a contribuabililor) la acoperirea costurilor.

  • Ati facut o singură afirmatie neadevărată. Numărul bugetarilor nu este mai mare decat al celor din mediul privat. Sunt undeva intre 1.38 (cifră din 2019 la INS) și 1.5 milioane, depinde de cine face statistica. Angajații din privat erau in 2019 6.98 milioane.

 16. O figură de stil sau o expresie ”plastică” poate fi mai de efect decât un snop de fraze și păreri subiective.
  Cât privește procentul de 50% propus – îl socot realist!
  Mai departe, însă, o ”școlire” a celor în cauză – mă tem că nu ar da rezultate.
  Un concurs corect ar însemna testarea a altceva decât a ști niște texte care oricum se schimbă până la prima leafă a bugetarului. Mă refer la nevoia de testare a calităților: cultura generală, cea specifică domeniului, sănătate (mai ales mintală), capacitatea de efort, caracterul și disponibilitatea de a face munca din fișa postului. Știați că la examenele copiilor noștri se duc la corectat lucrările în județe aleator stabilite?!
  Nu ar fi interesantă o astfel de formulă pentru viitorii angajați din administrație?

 17. Fa-te bugetar daca e mai bine, cine te opreste ? Ai incercat si n-ai reusit ? Sint altii vinovati de esecul tau , ce sa zic. A, sint acri strugurii…. sau prea sus si nu ajungi tu la ei.
  Toti oamenii sint privati. Ei merg la serviciu la diversi proprietari ai capitalului si ai mijloacelor de productie si la diversi administratori ai treburilor publice , ca sa duca un salariu acasa la familia lor privata.
  Chiar si presedintele republicii tot asta face. E un privat care merge la serviciu pentru bani si alte interese ale lui, private.

  A, tu n-ai gasit de lucru decat la un patron care te plateste prost. Pai da-ti demisia si mergi la celalalt patron, proprietar de capital: la stat. Te opreste vreo lege ? A… e concurenta mare…. la slujbele platite bine…. pai fa si tu ce fac ceilalti care au reusit…. fa mai bine decat ei si astfel ia-le locul. Indiferent cum au reusit ei , tu fa aceleasi lucruri dar mai bine. Da spaga mai mare. Fa-ti relatii mai puternice. Fa casatorii si alte inrudeli din calcul. Baga-te sub biroul unui partid.
  Inca odata, te obliga vreo lege sa fii prost ? Vrei omleta ? Sparge oua.

  • Probabil datorita subtilitatii in exprimare nu m-am lamurit exact ce se vrea comentariul dvs.
   De aceea o sa-mi permit o interpretare (cu doua variante) a acestuia pentru ca tot este un procedeu acceptat in justitie !

   Se vrea cumva,cu referire la prima parte, o pledoarie fina in favoarea bugetarilor ( din randul carora ati putea face parte ? ) sau e doar o ironie amara privind modul in care poti sa ajungi un bugetar bine platit in Romania ? (partea a doua )

   Desigur eu as inclina spre a doua varianta dar ma intreb daca toata lumea crede la fel.

  • Stimabile , mai bine matur strazi dar in institutii bugetare nu ma angajez . Nu pot sa fiu parte intr-un colectiv care fura si minte pe cetateanul care plateste tot .
   Ce ma opreste ?! Ceea ce nu te poate orpi pe dumneata , probabil ; constiinta . Am primit de acasa si de la scoala o educatie anume si nu pot sa fac de ris pe cei care mi-au transmis-o .
   ,,Toti oamenii sint privati ” ? Da , asa este . Toti oamenii care trudesc in tara asta sa produca valoare adaugata sint privati de drepturi tocmai de demnitari si de functionarii din institutiile bugetare .
   Ca nu reusesti sau nu vrei dumneata sa pricepi care este diferenta intre capitalul privat si cel public , sa fii sanatos . Vorba unui filolog de pe aici ; pune mina si invata .

 18. https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24581615-30-milioane-euro-pentru-plata-orelor-remediale-predate-elevilor-care-pierdut-materia-timpul-scolii-online-ordonanta-adoptata-guvern.htm

  Bani pe care un guvern de rusine ii ia cu japca din rodul muncii romanilor ca sa ii dea unor imbubati infatuati ce scot pe banda rulanta analfabeti .
  In conditiile in care , in sistemul public de invatamint , acced de foarte multi ani , indivizi obscuri incapabili sa isi gaseasca loc de munca pe o piata concurentiala .
  Toate astea pentru ca nu exista criterii de selectie a valorilor in sistemul public bugetar .

  • Domnule Popescu, sunteți un izvor nesecat de ură. Cred că sunteți tare nefericit. Sincer, îmi pare rău. Nu pot face nimic să vă alin frustrările.

   • Ceea ce dumneavoastra numiti ura este in fapt revolta .
    Nu doresc alinare ( pentru suferintele mele ) de la oameni . Alinarea vine de la Dumnezeu . Oamenii sint permanenti generatori de suferinta . „Homo homini lupus”.
    Nu va banuiesc de lipsa inteligentei ci de lipsa intelepciunii . Stiu ca intelepciunea este un atribut al senectutii ( in general ). Exista insa o gramada de oameni care nu se pot deschide intelepciunii .
    Va pot intelege insa ; ,, “starea naturală este o stare de război a tuturor împotriva tuturor. Pentru că oamenii au aceleaşi nevoi de satisfăcut, în timp ce bunurile materiale sunt limitate, pentru că fiecare poate pretinde o superioritate asupra altora, se vor naşte în mod necesar conflicte sângeroase, care ar putea pune specia umană în pericol. De aceea, intrarea în societate apare ca fiind necesară”,, Thomas Hobbes

    Intrarea in societate ( societatea omeneasca ) nu este insa obligatorie .

    Mi-am propus sa nu va mai tulbur . Pace sufleteasca va doresc .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro