miercuri, februarie 28, 2024

Trumpismul soft şi noua Românie PSD-istă de Las Fierbinţi

Aş zice că trebuie să fim optimişti, deoarece altceva mai bun tot n-avem ce face, şi să vedem jumatea plină: măcar în România a câştigat trumpismul soft. Ala hard, cu spume la gură, pe cai mari prin alte părţi, a rămas la noi afară din Parlament. N-a reuşit decât să-i facă niţel cărare primului, cel fără spume.

Hillary de România e praf; Sanders a făcut o mare surpriză şi i-a luat o treime din votanţi, deşi ei se aşteptau vizibil să ia mai mulţi, o notă de dezamăgire se simte acolo.

Nu va fi sfârşitul lumii, ştiţi că dl. Dragnea e om de înţeles, apreciază o negociere. Desigur că PSD va coloniza rapid toată administraţia (de unde oricum nu plecase acum un an), dar nu va face prostii în politica externă ci doar va apăsa mai tare pe interesul naţional. Onoarea mahalagiului roman va fi reperată, că prea l-au umilit şi i-au dat streinii coji de seminţe în cap atâţia ani. Las Fierbinţi rulz, ceea ce unora n-o să le placă, dar e totuşi altceva decât Jobbik.

Dl. Dragnea e un om al vremurilor europene cele noi.

Gata cu mizeriile de import, a anunţat deja că vom mânca mai mult din producţia naţională. Se va zbârli când şi când la multinaţionale, dar mai mult teatral, instinctul lui primar fiind acela de om de business. Şi oricum, cu un protecţionism mic şi “reindustrializare” va găsi audienţă la opoziţia PNL şi USR; pe ici pe colo, ăştia sunt chiar mai anti-business decât el.

Va reduce o grămadă de taxe şi impozite în beneficiul antreprenorul local. Va da mai mulţi bani la infrastructură, lui Firea, Olguţa&comp. Va cultiva mai mult poporul tradiţional-creştin. Şi va negocia mai dur cu UE mărirea deficitului bugetar, deoarece ne permitem şi oricum nu suntem sclavii lor. Gata cu corectitudinea politică impusă din afară, de acuma vom sta drepţi în faţa comisarilor europeni.

Anti-corupţia: nu că PSD ar fi contra ei în principiu, dar iată că a convins o parte importantă din popor că ea vine mai ales de la Bruxelles şi multinaţionale (ceea ce, din nou, cred mulţi şi în PNL şi în USR şi la televiziuni). E aşa, un fel de chestie capitalistă de influenţă externă – deci a se slăbi.

A, sigur, corupţi pot fi şi unii localnici precum Ghiţă sau Voiculescu, detestabili individual, deci neeligibili, dar astea sunt cazuri izolate. Hai să nu blamăm pentru ei un întreg popor, că nu sunt românii mai proşti sau mai ticăloşi decât alţii. Poporul e bun – elita e rea şi coruptă, inclusiv onomastic, sub forma Julien, iar asta la o adică e chiar mai grav decât un primar de-al nostru care mai duce şi acasă, că oameni suntem, dar bagă ceva şi în traistă la norod.

Dl Dragnea va încerca sincer să nu ruineze ţara, deoarece în 2019 vrea să devină preşedinte. Or, nu-i nici un haz să fii preşedinte peste o ruină, cum calculase şi Năstase înainte de 2004. Pericolul e nu cumva s-o ruineze oricum deoarece, dincolo de imaginea confecţionată de mass media (şi deşi n-are mâinile mici!) Dragnea nu-i aşa genial administrator cum credeţi: prin instituţiile conduse de el a fost cam bulibăşeală.

Dar chiar dacă s-o întâmpla, credeţi că în Las Fierbinţi o să se observe, sau oamenii o să ştie cui să atribuie corect vina? Clar, dacă spui că eşti patriot n-ai cum greşi, vina trebuie să fie undeva pe afară. Doar suntem în democraţia post-factuală.

Distribuie acest articol

102 COMENTARII

 1. De fapt e exact invers. În România nu a învins nici un fel de trumpism soft ci o hilăreală hard :D

  PSD ca orice sandrama socialistă e imaginea partidului democrat din SUA. Alegătorii sunt aceeași: luoeni, bugetari, mojicime și infracori. Ca și PSD, partidul lui Hillary și Obama câștigă întotdeauan masiv în pucșcării :P Asemeni PSD-ului sunt preocupați de eliberarea deținuților zvârliți în temnițe de judecători „cu minți înguste”. Ca și PSD au toată media coprofagă strâns unită în jurul lor. Ca și PSD-ul principala lor preocupare e un aparat de stat imens, bugete cât muntele, subvenții și contracte cu dedicație. Numai căaici le zice contrcte „verzi”, că-s toate„eco” – Ei aici PSD mai are de învățat :D

  Singura diferență ecă în SUA încă mai e „trendy” să o faci pe progresistu’ pe când ăn România nu e. Că în România ‘telectualitatea nu o mușcă la Dragnea & Co. Dar în schimb o mulcă cu entuziasm la ai lu’ USR (ce bine rimează cu USL :P). Stânga modernă românească se naște în USR-ul autistului Nicușor. Au intrat din nefericire în parlament, De acum începe procesul de înhăitare cu PSD.În viitorul apropiat vor continua jocul democratic în parlament alături de „opoziție” – care abia așteaptă și ea să fie miluită de geniul cu mustață. Pe termen mediu însă vor confisca PSD-ul lui Dragnea și vor cloci ceva mult mai monstruos și mai distructiv. Lasciate ogni speranza…

   • Trump e mojic pe banii lui. Ailalti sunt „nice” & „politcally-correct” pe banii altora. Milogimea ce traieste de pe urma pomenilor publice ii prefera pe astia din urma. Cei ce traiesc din munca si inteligenta lor, prefera mitocaniile lui Trump. End of story…

    P.S. : chiar nu vi s-a intamplat niciodata sa o „grab by the …” . Primti expresia sincerei mele compasiuni :P

    • Acum vreo 30 ani, americanii au reusit sa strecoare la conducerea Rusiei itiodul util Gorbatchev (un politician credul si sensibil la maguliri) care a reusit sa faca Rusia mai varza decat ar fi facut-o un razboi ;) Iata ca acum rusii isi iau revansa, reusind sa strecoare si ei la conducerea Americii tot un itiod util, credul si sensibil la maguliri. Urmeaza sa constatam cat de varza va face America acest Bozo cu peruca.

     • @Florix – aveam impresia că te ocupi doar cu propagandă ecologistă germană, dar asta e propagandă rusească de-acum..

      Gorbaciov a fost desemnat ca succesor de Brejnev, chiar dacă Biroul Politic nu i-a respectat în prima fază decizia. Dacă n-ai văzut cum se dezintgra de la an la an economia sovietică în ultima perioadă cu Brejnev, poți să susții și aberații din astea, cu Gorbaciov agent american.

      Mai bine vedeți-vă de agenții voștri, de Merkel și Steinmeier. Nu Trump a promovat un ”reset” în relațiile cu Rusia, Obama a fost acela. Trump o să recunoască Rusiei pretențiile asupra Crimeiii, dar în rest o să preseze Rusia până la turtire, exact ca Reagan.

    • @Josef Svejk – la hipsteri nu se procedează așa. La hipsteri tre’să o întrebi din 3 în 3 minute dacă e OK să continui, cam așa sunt codurile de conduită pe la universitățile de-aici :)

   • dar visul unui saxofonist dezertor si de trabucuri fumator si de rochite patator – in casa alba si in alte case – care o fi, ca eu nu stiu. Ce-o fi mai rau, sa te lauzi sau sa treci la fapte, cind vrea femeia, si mai ales cind nu vrea, asta o fi visul oricarui libtard. Desi e greu de crezut, libtarzii sint efeminati, unii de-a dreptul eunuci. Dar mai stii, cu atita frustrare….

  • Vad ca atatea tunuri grele de pe aceasta platforma se reped sa scrie cum se vorbeste la Antene, dar cu cerneala „simpatica” si cu multe GLUMITE , de-astea :-). De… soldat. Cu SOLDA!

   Scutiti-ma, rogu-va, de a da cu maron pe SINGURA VESTE BUNA din aceasta noua zi trista.
   Auzi „USR rimeaza cu USL”, „autistul Nicusor Dan, a intrat din nefericire in parlament” si „urmeaza inhaitarea cu PSD”. Noroc ca suntem „moderati” ca ti-as spune EXACT ce gandesc despre aceasta postare, ranjita à la Ilici.

   • Bucurati-va dupa pofta inimii de marea isprava electorala a USR acum. Nu va trece chiar asa de mult timp pana ce va USR va deveni o dezamagire monumentala. Ceva fara pereche in colectia bogata de dezamagiri epice oferite de politica romaneaca. Se naste prematur in Romania stanga moderna, dupa tipic vest-european sau nord-american, inainte ca Romania sa ajunga la nivelul de prosperitate al occidentului. Asta e o chestie teribila, distructiva si cu efecte la care nu indraznesc sa ma gandesc. Ce e si mai cumplit e ca stanga Nicusorului va inghiti stanga lui Dragnea ce e (in pofida rezultatului de ieri) in scaderea datorita reducerii naturale a pensionarimii comuniste. Dupa cum spuneam aceasta hidoasa impreunare va duce la ceva mai monsturos ca si taraba lui Tzipras din Grecia. Si asta intr-o tara ce nu e nici macar in zona euro, deci al carei colpas nu va emotiona pe nimeni….

    • Va doresc, precum si mie, sa apucam vremea in care dihotomia „stanga vs. dreapta” va inlocui, in Ro, pe cea actuala „borfas comunisto-securist vs. om educat si onest”.

     • Aia e o chestie pentru copiii noștri în cel mai fericit caz :P

      Însă pâmă atunci exact asta-i problema: S-a creat impresia ca e încleștqre între cleptocrați și oameni educați și onești. Oamenii educați și onești identificați cu USR sunt de fapt stânga modernă năsută prematur într-o țară săracă. Stângă care canibalizează voturile dreptei atâtea câte sunt. Ei sunt atât de siguri de infailibilitatea lor încât vor ajunge mai distrugători decât ăștia ai lui Dragnea…

   • USR este o adunatura ideologica preponderent neo-marxista. Ca sunt total diferiti de comunistoizii PSD-ului e una, ca reprezinta stanga tembela,ecologista, corecta politic, e altceva. Sunt total de acord cu Svejk cand spune ceea ce spune.

    • As fi chiar curios sa aud mai multe argumente in sensul asta. Am votat usr-ul – fara nici o tragere de inima, doar ca sa votez impotriva psd – si sper sa nu ajung la concluzia ca sunt si eu idiot.

     • – Creșteri de finanțări la educație și învățământ de 6%, repectiv 10% din PIB fără a se preciza de unde. Nici nu se pune problema unui început de privatizare în aceste domenii. România colecteză azi cu chiu cu vai cam 25% din PIB :P . 75% din buget (adică 19% din PIB) se duce pe pensii, lefuri și ajutoare sociale. USR nu suflă o vorbaă despre tăierea lor ceea ce înseamnă o taxare și mai sălbatică ca și azi.
      – Suport pentru energia verde nu se precizează de unde vin paralele
      – Noi reglementări (de parcă nu sunt destule)
      – Progresism, LGBT, etc.
      – Nicușorul a refuzat cu îndârjire să-și precizeze orientarea politică timp de 6 luni. Asta pentru că știe că în România „stânga” (încă) sună nașpa în rândurile ‘telectualității

      USR nu suflă o vorbă despre reducerea pomenilor pentru stimularea economiei. Nu-i vorbă că nici PNL nu e mai breaz la asta. Mi-e îmi sună programul USR a „progrersism” (eufemism pentru socialism) a la Hollande toată ziua. Și ăla a venit cu chestii aproape identice în 2012 și uite ce frumos o duce azi :D

     • @Yoda

      Stati linistit, nu-l bagati in seama, amintiti-va ce-a spus Comisia Medicala despre mintea lui :-)
      Cu „nick-ul” au nimerit-o. Greseala a fost cand l-au trimis la lupta, in loc sa-l lase sa vanda caini vagabonzi, cu aia avea succes si servea si tara.

      Asa, ia sa vedem ce-i mai trece prin cap, ca gloante nu-s:

      1. „(USR-ul) n-au zis de unde iau banii pentru Educatie”. Spre deosebire de aia de unde ia soldatu’ Josef solda, care dubleaza tot: salarii, pensii, taie toate taxele… Raiul pe Pamant, ce mai.

      2. „Nici nu se pune problema unui inceput de privatizare”! Ca sa vezi, n-a auzit Josef de fabricile de diplome patronate de patronii lui. Nici de SINGURA INSTITUTIE DE INVATAMANT SUPERIOR DE ELITA din Ro, SNSB, FONDATA DE Nicusor Dan, care e PRIVATA!

      3. „USR nu sufla nici o vorba despre taierea lor (PENSII, SALARII)…”. Vai ce prostie, nu ca
      guvernul B-B, care si-a asigurat succesul etern si crearea conditiilor pentru inventarea USL,
      viitorul de aur al Ro, Partidul Unic!

      ………..

      n. „progresism à la Hollande….” Ca chiar, sa nu uitam ca Franta si Ro sunt astazi, identice. In ambele tari se vorbesc limbi latine. Iar Bucurestiul e Nicul Paris. A si, sa recunoastem, N. D. a fost, multa
      vreme la Paris! Eh, ar fi mers el in America, da’ iesea la iveala ca-i omu’ lui Soros.

   • pai de ce nu zici draga camarade ”moderat”, sau nu te tin chestiile alea care iti lipsesc?
    Daca psd e lepra, pnl holera, alde hepatita C, usr e cancerul. Parerea mea.
    Daca nu esti de acord, zi si tu ceva.

    • @ scriitorii cu simbrie de mai sus

     Uite ca-ti zic, desi nu meriti.

     1. E cert ca eu nu-s tovaras, cu nimeni, iar voi nu sunteti domni (macar cu voi insiva).

     2. Daca aveti minimal idee despre ce s-a intamplat in Ro din ’90 pana azi:
     Orice individ care a devenit persoana publica si nu face parte din mafia comunisto-securista e o
     rara avis. Numarati-i si vedeti sa nu-l omiteti pe Nicusor Dan.

     3. Orice discurs despre ideologia dreapta-stanga in Ro e o ABERATIE, care nu are legatura cu realitatea.
     Unii dintre voi chiar au VAGA senzatie ca-i asa, spunand explicit ca „dreapta nu exista”.

     4. Ce au patit acei, cativa, care erau „altfel” ? Au beneficiat de LINSAJ PUBLIC, pe TOATE CANALELE (ce cuvant plurivalent!):
     de la Coposu si Ratiu, pana la….N. D. Doar ca, astazi, nu mai merge sa zici ca „tipareste $”. Poti sa zici ca e „Soros-ist” (eventual si ca a dat foc la Colectiv) DA’ NU AICI. Aici nu tine.

     5. Asa ca incepe SA LATRE HAITA ca e „arogant, autist, neo-marxist, tembel, ne-ortodox, burlac,…, pana la CANCER”.
     EXACT ca la Romania Mare, varianta Contributors. Doar ca nici asta NU TINE.

     6. Cand LATRA HAITA: la doua luni de la infiintare, si la o zi de la intrarea in parlament a acestui nou partid. Stiti cati tineri intreprinzatori sunt pe listele (facute repede, ca deh….) USR ? Nu, nu stiti. Conteaza ARIA CALOMNIEI, cantata TARE.
     Ia, hai sa vedem, ASTAZI, CUI PRODEST ?!

     7. De fiecare data cand a aparut un fenomen periculos pentru baietii cu ochi albastri, s-au MOBILIZAT EXEMPLAR. Pentru a zdrobi, in fasa, orice initiativa care le primejduieste interesele. „Stim” deja cum USR INGHITE PSD (Uau, asta ati fatat-o la greu). Stiti VOI cum sa castige DREAPTA (kakaia ?) in 2020, CU SCOR mai bun ca PSD-ul azi! Bravo, baieti, Mama Omida e fata mare pe langa voi.

     8. Cum poate un om intreg la cap sa REFUZE un atat de rar CARPE DIEM si sa bata campii despre cum ar fi daca ar fi, undeva/candva…ca daca n-ar fi, nu s-ar povesti ?! Calomniind, in mod execrabil, formatiunea si OAMENII care, asa, UN PIC, au salvat OBRAZUL TARII ?!

     Atat, baieti, cu mine nu mai aveti texte. Sa va dea, cine-o fi, EXACT dupa cum meritati, voua si
     celor care va urmeaza.

     • @unu’ – în lumina ultimelor tale comentarii din josul paginii, pe ăsta ar cam trebui să-l revizuiești în mod serios.

  • Ideologia și practica PSD sunt mai apropiate de cele ale conservatorilor americani, atât social (e.g. familie tradițională, anti-migrație), cât și economic (tăieri de taxe – măcar în scop electoral, orientare pro-business – cel puțin în ultimele declarații și programe, etc). Chiar ieri Ponta zicea ceva de luat țara înapoi. Așa că este trumpism în variantă autohtonă cam din orice punct de vedere. Chiar mai mult, votanții PSD sunt, de obicei, fani Trump. Exemple sunt nenumărate pe Facebook și aiurea.

   • Bateti campii.

    Va imaginati un PSD care sa propovaduiasca reinstaurarea domniei legii?! Care sa afirme ca va trece le concedieri masive de bugetari?! Care sa afirme ca va taia pomenile sociale obtinute fraudulos?! Care sa se laude ca va taia legislatia aiurea, confuza si prolixa de pe urma cariea isi trage o existenta de soarece de siloz ditai bugetarimea?! Care sa afirme ca va instaura un regim al incompatibilitatii demnitarilor de la 5 ani pana la pe viata dupa inchierea exercitarii unei functii publice?! Care sa nu aiba in spate toata media mainstream?!

    Cand PSDse va lepada de macar jumatate din acestea va putea fi banuit de trumpism. Pana atunci e strict o caricatura a haitei de pomanagii si gainari experti in contracte publice a lui Hillary.

    P.S. Practica e si ea foarte apropaiata de cea democratilor. Dincolo de contracte publice cu dedicatie sau subventii pentru firmele falite ale baietilor destepti, cu vreo saptamana inainte de alegeri aparuse o caricatura cu Hillary scotocind prin cimitire dupa alegatori – asta dupa ce partidul ei fusese prins inregistrand puzderie de alegatori morti de decenii in cateva state in care judecatorii lui Obama blocasera legile ce cereau alegatorilor sa se legitimeze la vot cu un act cu poza… Nu suna asta a Dragnea 100% ?! :P

    • Nu ați contrazis niciunul din argumentele de mai sus. Să înțelegem că asemănările dintre „valorile” PSD și cele ale conservatorismului populist american (și nu doar) sunt reale?

     PSD susține și parte din măsurile pe care le pomeniți, de pildă reducerea birocrației și a hățișului legislativ. Le-ați citit programul? În același timp unele din visele dumneavoastră nu au legătură cu discuția de față – nici Trump nu a propus concedierea masivă a bugetarilor. Probabil vă scapă sensul cuvântului populism.

     Știm amândoi care este motivul pentru care v-ați inflamat: l-ați votat pe Trump. ;)
     Dar dacă discutăm politică, din Ro sau US, ar fi totuși indicat să vă informați înainte de a răspunde – măcar să nu mai veniți cu „știri” false!

  • @Svejk

   Re: Numai căaici le zice contrcte „verzi”, că-s toate„eco”
   ===========================================

   In USA, „contractorii” nu vin din domeniul regenerabilelor asa cum insinuati.Sectorul regenerabilelor este facilitat in mare prin reduceri de taxe si prin ceva programe de finantare a cercetarii. Acum, Big Oils incearca din rasputeri sa opreasca dezvoltarea sectorului regenerabilelor – cu orice pret. Un lucru trebuie insa remercat: „progresul“ tehnic este un ingredient vital al capitalismului, deoarece intreprinderea, pentru a supravietui, trebuie sa inoveze, daca se multumeste cu realizarile din trecut nu face fata concurentei. Vezi concurenta pe piata globala,aici, in occidentul de odinioara de exemplu am devenit necompetitivi in multe sectoare datorita salariilor mari („progresul” tehnic insa are un rol determinant in capitalism;)

   Momentul de declansare a ciclurilor lungi (Kondratieff) este atunci cand un mod tehnic de productie isi atinge limitele performantei. Vechile structuri vor fi inlocuite cu altele, se va inregistra un spor de eficienta si progres ;) inovatia constituind atat calea de depasire a fazei descendente a ciclului, cat si baza acestuia. O interpretare simplificata a ciclului Kondratieff: fluxurile si refluxurile activitattii economice sunt determinate de inovatiile generatoare de plusuri de productivitate. O scurta istorie:

   1800-1850: Motorul cu abur, mecanizarea industriei textile, otel, cale ferata (Energie – carbune)

   1850-1900: electricitate, produse chimice (Energie – carbune)

   1900-1950: motorul cu combustie, produse petrochimice, mobilitate (Energie: carburanti, carbune)

   1950-2000: fibra sintetica, microchipul, tehnologia informatiei, automatizarea productiei (Energie: carburanti, hidrocentrale, nucleara)

   2000-2050: extindere servicii online, digitalizarea productiei, soft inteligent /robotizare avansata, regenerabilele, nanotehnologiile (Energie: regenrabile, carburanti, nucleara)

   Perioada unui ciclu lung este impartita in 4 anotimpuri: primavara, vara, toamna si iarna (fazele de tranzitie „crizele” fiind depasite uneori in mod soft, sau in mod dur).

   http://www.kwaves.com/kond_overview.htm

   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Kondratiev-waves_IT_and_Health_with_phase_shift_acc_to_Goldschmidt-AJW_2004.jpg

   La zece ani dupa marea depresie omenirea se afla in WW2. Astazi, la 9 ani post-Lehman, in fostul occident populismul inmugureste din nou (la umbra datoriilor, a dobanzilor negative, respectiv a lipsei de competitivitate), pe scena razboiului din Siria se afla tot mai multi actori (SUA, Rusia, Franta, Iran, Arabia Saudita, germanii si enlgezii livreaza arme la curzi, turcii si sauditii la randul lor la ISIS samd). Vom reusi oare de data aceasta sa depasim faza tranzitorie in mod soft – cu hardliners la carma?

  • Nu, nu e voie sa spui ca în România a învins Trump-ismul. Jignești alegătorul de peste ocean. Ignoranta de dreapta e superioara ignorantei de stânga, în special celei dâmbovițene. În plus protecționism Trump-ist este o forma superioara de economie de piață și nu poate fi comparat cu nici un alt protecționism.
   E timpul sa ne trezim. În România au votat părinții și rudele noastre lăsate în plata domnului sa se descurce cum pot într-un sistem banditesc în care nu exista nici o diferență între stânga și dreapta. Și noi ne dam cu părerea pe Contributors.ro fiind mândri ca nu suntem acolo. Jalnica satisfacție.
   Nu săriți la atac, și sunt unul din cei plecați sa dovedească lumii cat de buni sunt specialiștii romani.
   Ca sa înțelegi de ce au votat romanii asa trebuie sa vizitezi România măcar o data pe an și sa ieși din București, Cluj, Constanța, Timișoara și Sibiu. Am enumerat aici toate orașele României în care se trăiește cat de cat decent. Toate!
   Nici măcar elita de pe cheiul Dâmboviței nu iese din acest pentagon al orașelor mai așezate. Se mulțumește sa facă caricaturi cu țăranii din Vaslui dar nu se întreabă cum de-al ajuns acei oameni asa de rău. Dacă ai o pensie de 600 lei nu poți vota decât cu cei care-ți promit 800. Asta se întâmplă peste tot în lume, chiar și în USA.

 2. Excelentă constatarea: ”Dl. Dragnea […], cu un protecţionism mic şi “reindustrializare” va găsi audienţă la opoziţia PNL şi USR; pe ici pe colo, ăştia sunt chiar mai anti-business decât el”.

 3. Dezamagirea e mai greu de suportat dupa ce speri totusi intr-o minune si nu se intampla sa fie.O tacere ucigatoare de destine ,caci copiii astia n-au la ce sa se intoarca acasa ,iar cei de aici vor pleca in continuare neputand sa suporte atata „liniste”pe care le-o astern cu consecventa neimplicatii,seniorii si belicosii politicieni de stg.Linistea aceea de pe campul de lupta cand tunurile si armele tac si campul e plin de cadavre .Da,ne-au ciuruit ei de data asta si vor trece iarasi catva ani sa putem spera ca tara asta rosie se va trezi din lenea si lentoarea cu care marsaluieste la coada Europei.

 4. Dragnea l-a executat pe unul din favoritii dvs, doctorand anul 3 Ninel Peia, care inteleg ca a ramas saracu’ pe dinafara. Si i-a mai si explicat publc in termeni clari de ce.

  http://www.gandul.info/politica/deputatul-ninel-peia-exclus-din-psd-dupa-ce-a-sustinut-ca-vaccinurile-i-au-imbolnavit-pe-copiii-din-arges-15102517

  Cu Ponta ar fi avut si Ninel un loc in barca PSD, impreuna cu toti deranjatii de la Romania TV. Mare lucru ca n-au intrat astia. Sa vedem pe cine pun tunurile acum. Parca vad ca uita de Soros.

 5. Deja s-a trecut la un alt nivel la aruncatul cu noroi in USR. Nici n-au intrat bine in parlament si sunt deja mai rai decat PSD-ul, ALDE si PNL la un loc. Nu vor business, nu vor DNA… gata le-am pus eticheta si astora!
  Nu exista partid nou care sa se ridice in Romania, ca este calcat in picioare scurt! Mai bine cu PSD si Dragnea ca ei sunt pro business si nu sunt chiar asa de anti DNA. Parca n-am vazut ce au facut in parlament si la guvernare: martea neagra, amnistie si gratiere,etc…. Nu le-au iesit dar poate, poate! Iar Dragnea si-a dat masura talentului de conducator in Teleorman unde am vazut ce minuni a facut. Dar nu mai conteaza, macar nu a iesit USR ca de asta ne erea frica.

   • Sunt foarte calm Sorin Ionita, nu e cazul sa fii nepoliticos. Uite niste citate poate le citesti singur si vezi ce ai scris in ele. Nu am inventat nimic.
    „Şi oricum, cu un protecţionism mic şi “reindustrializare” va găsi audienţă la opoziţia PNL şi USR; pe ici pe colo, ăştia sunt chiar mai anti-business decât el.”
    „Anti-corupţia: nu că PSD ar fi contra ei în principiu, dar iată că a convins o parte importantă din popor că ea vine mai ales de la Bruxelles şi multinaţionale (ceea ce, din nou, cred mulţi şi în PNL şi în USR şi la televiziuni).”

    Daca voi sunteti oamenii luminati si cu viziuni reformatoare din Romania, mai bine lipsa!

     • Cand puneti USR alaturi de PSD la atitudinea fata de anti coruptie, asta inseamna ca USR e anti DNA. Oricum ideea ca ” Anti-corupţia: nu că PSD ar fi contra ei în principiu”, nu tine.
      Daca nici PSD nu e pro coruptie si anti DNA, atunci nu e nimeni, nicaieri!

 6. eu as zice sa va ocupati de altceva decat de analize politice, e clar ca nu merge. A confunda un lider republican cum e Trump cu o banda de raufacatori social-democrati (social-democrats) da dovada de ignoranta totala. Trump propunerea taierea taxelor, descentralizare, PSD propune exact opusul, crestere de taxe, centralizare adica exact ce propunea Obama, Clinton si Sanders. Daca nu observati diferenta asta inseamna ca v-ati orientat gresit in cariera..

  mult succes acolo in Romania vesnic socialista si confuza

   • Da domnule Ionita, le-am citit programul. PSD a fost si ramane un partid de stanga prin urmare cei care au votat cu PSD sunt angajati la stat, traiesc din ban public si vor cresteri salariale din bani publici. Cei care au votat cu Trump in SUA traiesc din bani privati, din afaceri private. Va recomand sa ascultati/cititi reactiile patronilor americani mici si mijlocii cu privire la alegerea lui Trump, absolut toate extrem de pozitive. Dvs. „prietene” pur si simplu nu intelegeti ce se petrece in SUA. Dar pare sa nu intelegeti nici ce se petrece in Romania. Din acest motiv va recomand inca odata sa va ocupati de alte probleme decat politica si economie.

    Mult succes.

   • Si Hillary a promis reduceri de taxe (da’ numa’ pentur cine merita :P) cam asa ca si PSD. La fel a promis si Ponta la vremea lui in 2012, la fel promite si Dragnea acum.

    Ceea ce e insa cu adevarat important si motivul pentru care PSD (asemeni stangii americane 7 vest-europene) prospera e promisiunea pastrarii nesfarsitelor pomeni publice, a jafului institutionalizat si a sugrumarii justitiei. Astea sunt chestiile esentiale. Restul e foaie verde.

  • Am comentat mai sus la opinii precum cele exprimate de dvs.
   Populistii si demagogii de dreapta sunt totdeauna mult mai buni decat cei de stanga, iar alegatorii ignoranti care voteaza cu primii sunt net superiori celor pacaliti de stanga. In plus protectionismul de tip Trump, care ameninta cu cresterea taxelor la import este un nou model de piata cu adevarat libera.
   Cat de destepti sunt alegatorii de dreapta s-a descoperit recent cand s-a observat ca dupa votul pentru Brexit s-a inregistrat in UK o crestere uriasa a cautarilor pe Google asupra a ceea ce inseamna Brexit. Majoritatea celor care au votat pentru Brexit n-aveau nici o idee despre implicatiile acestei decizii.
   Un prieten din US mi-a scris dupa victoria lui Trump: asta se intampla cand sunt lasati sa voteze toti analfabetii.

   • Ah, deci in „democratie” ar trebui lasati sa voteze doar cei care voteaza pentru luminatii socialisti. Interesanta perspectiva asupra democratiei aveti atat dvs cat si amicul din SUA. V-a explicat amicul din SUA despre implicatiile „individual mandate”, despre datoria de 20 de trilioane, sau despre nenumaratele autostrazi verzi pe care Obama le tot creeaza din 2009 incoace? Banuiesc ca nu. Amicul dvs traieste in realitatea virtuala creata de MSNBC. Dar sa lasam palavrageala. Trump a casitgat alegerile, America a revenit la capitalismul care i-a dat puterea, Romania a revenit la comunismul care a facut-o slaba. Tarile revin in matca lor..

 7. Domnule Ionita,

  Nu inteleg cum de faceti asa asocieri si paralele cu politica SUA. Pana si Trump, ca sa nu mai vorbim de ideologia republicanilor care acum au majoritate in Congres, sunt „small government, private initiative, free market economy”. Cum le puteti asocia cu Dragnea si cu PSD – stat mamut, sistem bugetar controlabil, taxe si impovarare pe privati, economie de cumetrie???

  Iar daca PNL-ul nostru a ajuns asemanator Partidului Democrat american, atunci e jale pentru orice om care mai crede in meritocratie, stat de drept si capitalism.

  Cu celelalte observatii si pronosticuri despre politica rosie romaneasca vad lucrurile in mod similar cu dvs.

  Doamne ai mila….

  • Ionita fie e din categoria intelectuali cu trei luni stagii „afara” , fie unul dintre socialistii globalisti de tip Obama-Clinton care se dau de „dreapta”. O incercare de a inversa valorile. Mai e o optiune- romanul care a intrat in panica ca nu mai primeste bani de la americani si zbiara „nationalism” , „rasim” ca toti lenesii care se vad nevoiti sa munceasca..

 8. Doamne, alti 4 ani din viata cu… PSD ?!
  1) Aseara la Realitatea TV, dupa anuntarea rezultatelelor alegerilor, am vazut cum „analistul politic” Cosmin Gusa(imediat dupa el s-au aliniat Hoanca, Rares…) o intorcea ca la Ploiesti: Ce destept este Dragnea si ce noroc pe noi ca a castigat PSD !!!
  2) Acum Dvs., Domnule Ionita ne spuneti ca : „Dl. Dragnea e un om al vremurilor europene cele noi”
  Nu va ganditi ca 4 ani din viata o sa va sufle in ceafa Dragnea si ai lui ceea ce Dvs. numiti „vremurile europene”…
  Personal, sper ca Domnul Traian Basescu sa reusesca(preluand „diapazonul” opozitiei in Romania) sa tempereze/tamponeze puterea fara masura a PSD-ului..

 9. Un text scris parcă de Victor Ponta: șăgălnicie pubertară, ironii și frivolități debitate cu detașarea celui care nu se simte nici responsabil nici implicat, care trăiește într-o altă lume, comentând amuzat boroboațele prostimii.
  Este o ilustrare involuntară a iresponsabilității și vacuității unei pseudo-elite inutile: o categorie care nici nu realizează cât de tipică este ea insăși pentru Las Fierbinți – intelighenția de lumea a treia visându-se altceva.

  • Pe aia cu nu se simpte implicat n-ati nimerit-o . Echipa EFOR a avut un weekend foarte lung, din cate inteleg. In rest e vorba de talentul domnului Ionita de se face intels si de a-si face prieteni, nu ma bag ca sunt patit :D

  • „Este o ilustrare involuntară a iresponsabilității și vacuității unei pseudo-elite inutile.”

   Sunteți nervos dar cu un astfel de limbaj ați reușit doar să vă faceti de râs. Domnul Ionită poate părea sprințar în limbaj, dar e om serios și analiza e bună, nu e constipată ca a Dvs..

   Mai citiți o dată, presupuneți că a scris altcineva: era nevoie sa mai spuneți, de ex. că „pseudo-elita” e inutilă?

   E urăt să vă atacați colegii de platformă, sunteți în pană de idei? sau aveți exces de timp liber?

 10. :(
  Vremurile nu-s europene, ci galbene cu un parfum maro… chinezesti zic.
  S-a si grabit de „i-a asigurat pe partenerii externi că România își va respecta toate angajamentele internaționale, strategice și economice și toate parteneriatele” si nu s-a referit nici la UE nici la NATO.
  Cat priveste a „mânca mai mult din producţia naţională”, nici coada de la porc nu o mai apucam dupa ce-o zbura tot spre China.
  Ne trece monta „de pe porc pe vita”, sau mancam ginseng la sfatul unui tractorist de sa-i duduim pe mosie sub bici, nu alta.

 11. o sa fie asta presedinte „over our dead bodies”. unde a mai fost asta ales, altfel decat la gramada? hai sa fim seriosi, ca daca ma uit la bucuresti, unde psd a luat primariile, acum s-a votat incomparabil mai bine si mai sanatos. pnl+usr au cam luat peste psd, in bucuresti, repet.

 12. Pot sa explic in doua vorbe despre cum se leagă victoria lui Trump de cea a PSD.

  Ambele implica populism, adică propunerea unor soluții nesustenabile cu scopul de a câștiga alegerile. Populismul poate fi și de stânga și de dreapta.

  Concluzia este ca elitele nu se mai pot conecta la mase zilele astea și de aici apar populiștii oportuniști.

  Victoria masiva a PSD era ușor de anticipat după discuțiile pe care le-am văzut la articolul despre comparația nivelului de trai dintre comunism și vremurile actuale.

  PNL s-a întors unde era odată, la 20%, pentru ca e rupt total de realitate.

  O buna figura a făcut USR. Dacă m-as fi dus la vot ieri tot pe ei i-as fi votat, însă sunt un pic sceptic asupra lor după experimentul M10 care s-a dovedit a fi falimentar.

 13. Analiza e foarte fina si echilibrata privind mediul din Romania – politica americana si comparatia cu ea ma intereseaza prea putin.
  Ce surprinde in mod remarcabil articolul este distorsionarea luptei anti-coruptie in interventie straina asupra neaosilor locali de Las Fierbinti. Si distorsionarea asta prinde la popor pt ca multi romanasi mici smecherasi, cand au ocazia, (genul gainar sau genul care nu cumpara bilet de autobuz in speranta ca nu ii prinde controlorul) se identifica cu bietii penali. Pana la urma problema e la popor, elitele sunt doar emanatia. Mare parte din acest popor ar face exact la fel daca s-ar gasi in locul unuia care are painea si cutitul in mana. Va spun asta din observatii practice, nu din teorie, credeti-ma.

 14. Cu ce ramanem dupa 27 de ani de la Revolutie? O impotenta alianta 96-2000, 3 ani cu Emil Boc gaurit de criza si retrocedari si un an cu un excelent Dacian Ciolos. Ce ne asteapta? Inca 4 ani in care tara sa ajunga un imens Teleorman? Suntem condamnati la o nesfarsita stagnare prinsi intre interese geostrategice si pierdem orice oportunitate

 15. Domnule Ionita,

  Va consider un om inteligent (ca si pe altii care scriu, la etaj sau la subsol, aici).
  Iata cum as fi scris eu aceste (prime) concluzii, desigur, mai pe scurt:

  1. E trist. Putea fi si mai rau ? Da.
  2. Ce e trist ?
  a. Ca, dupa 26 de ani, PSD-ul continua sa controleze Ro.
  b. Ca din peste 18 milioane voteaza sub 40%. Ca din cel putin doua milioane de alegatori in Diaspora, voteaza 100.000.
  3. Ce e bine ?
  Ca, in cateva luni, USR a reusit nu doar sa intre in parlament ci si sa devina a treia forta politica.
  Si ca, macar in Diaspora, participarea la vot s-a coroborat cu alegerea corecta, USR. De ce e
  „corecta” ? Raspuns minimal, pentru cei care nu stiu despre istoria publica a lui N.D. (care, de, nu-i asa fotogenic ca Udrea): pentru ca pe ceilalti, ii stiam deja.
  4. De ce a iesit asa ?
  Pentru ca oamenii care voteaza, o fac majoritar dintr-un interes imediat, fara o intelegere mai serioasa a realitatii si perspectivelor; iar cei care nu voteaza, n-au inteles (sau nu le pasa) care sunt consecintele.
  a. Pentru ca mass-media e controlata de mercenari, pentru care sintagma „deontologie profesionala” nu are sens. Pentru ca nu am fost in stare, din anii ’90 (remember SOTI ?) sa punem la punct o alternativa, care sa fie un fel de BBC ca informare si un fel de TV Cultural la capitolul cultura/divertisment.
  b. Pentru ca „intelectualii” (adica cei cu pretentii si vizibilitate, conditionate mediatic, nu de performante personale) sunt din lumea „UMANISTA” (artisti, scriitori), foarte predispusi la umori si galceava, si mult mai putin obisnuiti cu o analiza logica, pragmatica si cu un limbaj accesibil si convingator, nu sofisticat si/sau artagos.
  Speranta: cautati niste „guru” din lumea STIINTEI.
  c. Pentru ca, asa cum se vede PERFECT si pe aceasta platforma, ca si pe altele „de stanga”, in ciuda pretentiilor culturale, tendinta la harta, la bascalie, la critica fara temei este MEREU PRIMA OPTIUNE.
  Nu exista dialog constructiv, CRITICA (eventual fara nici un argument), IFOSELE de mari cunoscatori, trec inaintea multor evidente. Care, e drept, din motive scrise mai sus, nu sunt cunoscute asa cum ar fi normal.

  Sarbatori Fericite tuturor !

  PS Nu mai scriu, din nou, si „Dumnezeu sa ajute Romania” ca mi-a raspuns deja un „intelectual”
  o mojicie.

  • Bine punctat, un text scurt, la obiect si bine structurat. Aveti insa o problema: textul dumneavoastra trebuie impanat cu figuri de stil, cu fraze aduse din condei, pentru a fi pe placul publicului consumator.

   „Speranta: cautati niste “guru” din lumea STIINTEI.” Pai nu vedeti ca ND nu-l are pe vino-n-coa?
   Daca incerci sa subliniezi ca omul asta chiar gandeste inainte de a se propunta iar daca nu are suficienta informatie afirma linistit care are nevoie de informare si ceva mai mult timp pentru a raspunde, ti se rade in nas. Cei care vin din lumea stiintei au prostul obicei sa fie foarte atenti cu ceea ce spun si asta ii face automat candidati la categoria „autisti”. Pentru ceea ce propuneti dumneavoastra este nevoie de un al public.

   • Multumesc. Ca om care il cunoaste bine pe N. D., confirm: asta cu ganditul inainte sa deschizi gura….e greu si de inteles, nu mai zic de invatat. E ca si cu IDIOTUL (ca tot veni vorba), doar ca e… PRINT :-)
    Cat despre „alt public”, singurul lucru nou pe care l-am aflat e ca si AICI E NEVOIE DE ALT PUBLIC (avem „meseriasii” @ion adrian, @ Harald, @victor L, @Josef Svejk care distribuie
    „in dreapta si-n stanga”, si pe aratura, ca-s darnici). Noroc cu dvs., ca ma desparteam si de platforma asta ca si de altele….

    • @unu’ – se vede din tot ce scrii că ești un ”om care il cunoaste bine pe N. D.”, însă alegătorul obișnuit n-are cum să ajungă să-l cunoască bine. Dacă vrei 5-6 milioane de voturi pentru N.D., la imaginea pe care o afișează el, e nevoie ca vreo 500 – 600.000 de oameni ”să-l cunoască bine”, iar asta nu se va întâmpla ever veci.

     Impresia mea este că N.D. are priză la (unii) intelectuali pentru că îl consideră de-al lor, spre deosebire de alți politicieni provenind din rândul ”prostimii”, ”mojicimii” și alte asemenea drăgălășenii atribuite celor de la care vrei voturi.

     Hai să facem un pas mai departe, să-l cunoaștem cu toții mai bine pe N.D.: care este poziția lui cu privire la legalizarea căsătoriei între persoane de același sex? Scurt și clar, fără abureli. Oricâte argumente și nuanțe s-ar putea aduce în dezbatere, la final decizia poate fi doar de tip ”da” sau ”nu”. Iar la vârsta lui, N.D. ar trebui să aibă deja un punct de vedere clar asupra subiectului.

     • Domnule, ai sincope in rationament, esti complet deruta(n)t:

      1. Bravo, ai ghicit, il cunosc pe N. D. de 25 de ani; e un pic „copilul meu” (profesional).

      2. Asta imi da MIE dreptul sa zic de bine de el; desigur, NU obliga pe nimeni sa ma creada pe cuvant.
      DAR CE DA DREPTUL CELOR CARE NU-L CUNOSC, MINIMAL, SA VERSE LATURI PE EL SI PE USR, ca la A 3 ?!

      3. CUI foloseste, ACUM, aceasta CALOMNIE MARSAVA ?!

      4. NU, NU VREAU 5-6 MILIOANE DE VOTURI pentru N. D. ! Sunt normal la cap, vreau, DEOCAMDATA, sa devina, de la un „jucator” in Bucuresti, unul la scara nationala! Sa fie in fruntea unui nou partid, in parlament, care sa fie ALTFEL. SI ESTE!

      PE CINE SUPARA CHESTIA ASTA ?!

      CARE ERA, LA ACESTE ALEGERI, OPTIUNEA MAI BUNA ?! Spune, fara „abureala”!

      5. Cand va demonstra si „in mare” ceea ce a dovedit deja „in mic”, atunci discutam, bucurosi si constructiv, ceea ce urmeaza! N-am dat nimanui cec in alb !

      6. Asta ne xxxx grija ACUM, „casatoria intre persoane de acelasi sex ?!” Asta-i PROBLEMA Ro ?!
      Ce altceva este o astfel de intrebare, pusa asa ULTIMATIV, ACUM, decat o PROVOCARE JALNICA ?! Ma crezi idiot ?

      • @unu’ – sincer, da. Este inadmisibil ca un om „cu toate acasă” să nu priceapă că problema căsătoriei între persoane de același sex divide sever societatea românească la momentul de față. Este inadmisibil ca un om capabil să învețe ceva dintr-o carte să nu citească ceva psihologie, ca să se lămurească în privința confuziei de identitate sexuală, ce este ea și cum e normal să fie.

       Cineva își poate permite să fie autist în materie de astrologie, că asta nu divide societatea românească. Dar când Coaliția pentru Familie strânge semnături pentru modificarea Constituției, autismul în materie de confuzie de identitate sexuală e sinucidere curată la alegeri!

      • @unu’ – uite o opțiune clară, fără abureli: dacă am de ales între un penal ca Dragnea care se pronunță clar împotriva căsătoriei între persoane de același sex și un matematician care o scaldă aiurea, e clar că matematicianul are ceva de ascuns.

       Așa că o să-l votez pe Dragnea. Penalul o să facă mai puțin rău societății dacă mai fură iar voturi sau bani decât matematicianul care va legaliza căsătoria între persoane de același sex. Dixit.

      • @unu’ – ca persoană privată, e treaba lui N.D. dacă o botează sau nu. Dar dacă vrea voturi (iar atât timp cât conduice un partid înseamnă că vrea voturi) atunci va obține mai multe dacă o botează. Și va obține și mai multe voturi dacă se și căsătorește cu mama ei. Pe mine personal nu mă interesează ce face, nu e problema mea în niciun fel, e problema lui.

       Însă a candida nu e doar o chestiune tehnică sau matematică. A candida presupune a fi acceptat de către alți oameni. Adică e nevoie de o decizie emoțională din partea acelor oameni, una rațională nu ajunge. Exact asta înseamnă autism, în limbaj colocvial, a fi rupt de realitate, a trăi într-o fantezie proprie în care ai impresia că oamenii or să te voteze fiindcă ești matematician!

 16. Mi-a placut asta cu trumpismul soft. Mare gaselnita sa-l compari pe Dragnea cu Trump.
  Asteptam un articol si despre asemanarea lui Dodon cu Trump.
  LOL!

 17. -Bine face PSD ca promite taierea taxelor . Eu as supralicita prin eliminarea lor totala . :) Asa pricepe si ultimul prost al natiunii ca fara taxare/impozitare , nu finanteaza nici o banca , fond , institutie internationala deficitul bugetar care ajunge „la stele” .
  -Sa tripleze salariul minim . Noile generatii vor invata pe pielea lor ce inseamna inflatie anuala de 300- 400 % . Asa cum aia „mai putini tineri” :) au invatat si suferit singuri cind votau masiv bunica PSD de azi , respectiv FSN cu Iliescu in frunte .
  – PSD sa desfinteze capitalismul privat . Sa devina toti angajati bugetari si ulterior sa plinga pe sticla ca agentii straini (evident in frunte cu Soros) duc tara de ripa . :)
  Nu e nimic de descoperit .
  Ce a facut FSN transformat in FDSN , ulterior in PSDR si azi in PSD e sub ochii tuturor . Mii de kilometri de autostrazi , apa potabila si canalizarea in toate comunele romanesti , transport feroviar de performanta , sistem sanitar exemplu in UE , invatamint elogiat de toti strainii , salarii in media UE iar ca efect a acestor „succese” emigrarea romanilor peste hotare a devenit pura aminintire . Avem chiar efectul invers . Sute de mii de capsunari se intorc anual in paradisul construit de PSD invidiat chiar de suedezii aia cu statul lor social . :) :)

  • @Ștefan A. – în maniera lui coruptă și primitivă, PSD-ul are uneori accente mai de dreapta decât orice altă ”dreapta” românească. În România nu există de fapt dreapta, astfel încât PSD joacă și pe aripa dreaptă când e neapărată nevoie.

   Oamenii ar vota și cu dreapta, că majoritatea nu sunt bătuți în cap. Dar trebuie să le ofere cineva o dreapta pe care s-o voteze.

 18. De acord cu dvs.: sa fim optimisti!
  Indiferent ca il vedem pe jumatate plin, sau gol, paharul poate fi umplut! Este avantajul pe care-l prezinta paharul nostru actual, fata de altul, plin ochi :) !
  Deci, pentru ca nu suntem chiar toti idioti, ca sa ne repezim, 2-3-milioane de expatriati, pe autostrazile occidentale ca sa votam 6 !!!! parlamentari, sa incepem prin a stii ce avem de pus in paharul autohton, asa cum este el ciobit, mânjit, dar…un pahar : al nostru!
  As zice : cei care nu avem nimic in comun cu PSD, sa incepem prin a respecta votul majoritatii, fara sa ne resemnam, insa.
  Numai din esecuri se invata, si PSD a reusit foarte bine acest exercitiu, dupa Colectiv…
  Trebuie ca opozitia sa inceteze sa se creada superioara cuiva, ca nu e!, si sa se reconstruiasca temeinic, sa propuna alternative clare, realiste si pe intelesul oamenilor, adica fix tot ce n-a facut de când este KI presedinte.
  Apoi, sa fie foarte clar: Dragnea nu poate fi premier, este o varianta inacceptabila! Deja astazi, jurnalul EuroNews incepea informatia despre RO spunând („entâché par la corruption…”) : patata (mânjita!) de coruptie, formatiunea politica PSD a câstigat alegerile intr-o tara unde 25% din popultaie traieste sub pragul saraciei.
  Nu este obligatoriu sa facem expre ca sa nu ne mai respecte chiar nimeni, punând un premier condamnat..nu?

 19. Cred ca textul e o ironie fina/gluma proasta. Altfel nu vad ce legatura are.

  Romania votand dupa 27 de ani de hais-cea TOT psd vs Trump si America.

  Trend pe naiba. Asa ne mai place sa ne dam „in rand cu lumea”, sa avem si noi impresia ca santem asa-si-pe-dincolo. Nu, santem un popor de cozi de topor, cocalar/manelisti degraba iubitor de populisme ieftine si sa se dea-uri. Nici-o legatura cu UE sau America.

 20. Ravaseala mare in rafturile cu idei ale geniilor carpatine: nimic nu se mai pupa pe palierele doctrinei de Partid si Stat. Ghinioane dupa ghinioane frontul ideologic. Dar…ce noroc totusi cu mister T! Trump, acest Basescu global, la fix a aparut, acum orice reactiune poate fi taxata rapid, ba, daca nu se potriveste pe alocuri cu napasta, se scoate iute din palarie un element de compunere: un reactionar poate fi definit ca trump, trumput, trumpusor, trumpaloi si prin alte felurite trumpisme mai mult sau mai putin trasnite.

  Cum deschide ciocu’ vreun politruc local ce nu cadreaza cu progresul pac! la gazeta cu trumpisme!

  Cum pomeneste vreun zabauc de protectionism gata si zavera: trumpism!

  Cum se isca vreo galceava cu iz de extremism [xenofobie, antiimigrationism, nationalism, homofobie etc] iute apare si’nfierarea: trumpomanie!

  Esti socialist cu puseuri nationaliste? Pfff! Trumpatriot!

  Esti liberal cu reflexe ortodoxe? Tztztz, Trumparia!

  Esti afacerist cu apucaturi sexiste? Cah! Trumpisicher!

  Esti conservator cu naravuri de ev mediu, precum familia bi-parentala si heterosexuala? Brrr! Trumpatriarhal!

  Esti libertarian mofluz ce refuza sa voteze socialisti? Huaaa! Trumpidiotule!

  :)

  Esti suficient de nebun sa vorbesti liber de ucenici, pasarici, mexicani, ziduri, incalzirea globala, granite, musulmani, Merkel, cheltuieli publice, asigurari de sanatate, China, avioane? Pai te’ai ars! Te’ai trumpificat brusc si nu mai scapi din clontu’ activistilor geniali ce lupta pentru salvarea poporului!

 21. Doar contextul international poate modifica ceva din traditia romaneasca de a-si face rau siesi . Repetam iarasi si iarasi situatiile nefericite din istorie . Din care s-a vazut clar ca sansa a avut rol important ca azi sa existe statul numit Romania . Noi avem inclinatia naturala de a respinge elitele si de a proslavi minciuna si prostia si a le considera ca fiind preferabile unei acceptari a valorii . Zicea pe aici un ins ca prefera un hot unui tradator . Tipic pentru majoritatea romanilor care nu realizeaza ca de fapt hotii sint tradatorii . Cind vezi atita lipsa de respect fata de adevar si valoare ,sustinute atit de asiduu ,iti dai seama ca trebuie sa-ti vezi de-ale tale si sa incerci sa te descurci cum poti , pina or veni americanii , daca nu cumva deja pleaca si nu am stiut ca sint aici . Taci sau pleci . Astia care sustin cu atita patos hotia stiu ei de ce o fac . Pun ei poporul pe primul plan insa doar in discurs . In realitate ei sint beneficiarii adevarati . Pentru ei exista salarii si pensii bune si o viata frumoasa dupa ce au slujit ” tarii ” si au facut atita ” bine ” romanilor . Dulcea si minunata tarisoara ii sustine si vor sustine ” poporul ” pina la moarte . Un om apartine elitei tarii sale daca e om si tine la semenii sai . Nu conteaza scolile , nationalitatea , religia sau te miri ce alte gaselnite de partid . Daca da mina cu infractorii si hotii si-si bate joc de sarac , nu e om , se preface . E drac .

 22. Multa „vorbarie” pe idei superficiale .
  Ati uitat oare de „Mafia trans-partinica” ? Care a tras profitul banesc maxim si a facut jocurile murdare in Ro timp de 25 de ani …..
  „Analistul” domn Ionita putea sa aiba macar atita discernamint sa observe ca USR-ul se deosebeste de tot ceea ce a existat pina acum in peisajul politicii romaniesti prin aceasta caracteristica esentiala : Lipsa CONTACTELOR cu „Mafia trans-partinica” !!
  Numai si aceasta constatare ELEMENTARA si putea sa-l scuteasca de gafele monumentale din „analiza” lui ….
  Ce-i mai trebuia sa se dea si mare speculator de „echivalente” cu politichia din America …..e chiar si mai greu de inteles …. :-))))

  • Lipsa CONTACTELOR cu “Mafia trans-partinica”, dupa cum spuneti dumneavoastra, va lua sfarsit pentru USR din momentul in care paseste in parlament. Adevarata valoare si-o vor arata in momentul in care vor rezista agresiunii acestor germeni. Greul pentru ei abia de acum incepe.

   • @Maria au bagat bani ca sa intre in parlament tocmai pentru contacte si imunitate. Aveti un an ca sa va convingeti comparandu-le declaratiile de avere. Internetul este cel mai mare pericol la adresa prostiei manipulate. Studiati profilurile capilor USR .

 23. Trebuie sa vedem cauza acestui vot.
  Votul multor salariati din privat, care vad ca munca lor nu este apreciata cum trebuie, competentele lor nu sunt recunoscute de angajatori, sansele de promovare pe propriile merite sunt infime, isi pot pierde locurile de munca in orice moment si gasesc in blandul Dragnea un prieten care ii va asista social in caz ca nu isi mai pot castiga existenta.
  Votul bugetarilor, care considera ca cele mai mari sanse sa-si pastreze scaunul sunt cu PSD (majoritatea nu ar avea nici o sansa sa castige o paine in mediul privat).
  Votul asistatilor sociali, care nu s-au adaptat capitalismului sau nu vor sa se adapteze.
  Votul unora dintre antreprenori, care au legaturi indispensabile cu politicul si vad in PSD partenerul ideal de aranjamente.
  Votul unor pensionari, mai ales cei cu pensii speciale, mult umflate fata de grila pentru cei care au muncit efectiv.

 24. @unu’
  Stimate domn, autorul articolului pe care-l comentăm și-a a sumat riscul unui ton ironic. Unii cititori n-au simțul umorului și au reacționat în consecință. Alții, au considerat tonul prea glumeț și au ținut să-și spună părerea că nu este potrivit cu cadrul solemn-științific al acestui site. Sunt, însă, deopotrivă comentatori care se îngrijesc ca orice discurs rațional, orice construcție logică în favoarea dezvoltării României să fie anihilat. Fie cu argumente contrare, atât cât sunt capabili, fie printr-o bășcălie degradantă. Atunci când nu sunt idioți, de cele mai multe ori ei sunt parte a Sistemului, indiferent de țara căreia aparține IP-ul cu care postează, și folosesc instrumente de manipulare banale, bine cunoscute. Așadar, nu trebuie să vă necăjiți, oamenii își fac doar meseria. Să scrie măscări în spațiul virtual este o activitate profesională [relativ eficientă] pentru care-și primesc leafa.

  Eu am observat un alt lucru trist. Argumente de natură economică spun că diaspora are rol de motor în dezvoltarea economică a unui stat emergent (România are încă multe din caracteristicile unei economii în curs de dezvoltare), prin accelerarea procesului de convergență. Ceea ce văd eu este că românii din afara frontierelor preferă să rupă legăturile cu țara, singura conexiune rămânând sumele de bani trimise părinților atât timp cât mai trăiesc. Nu-i interesează să mai voteze, nici măcar prin corespondență. Securitatea a izbândit crearea „omului nou”, semănând dezbinare și suspiciune printre cei de afară, ca și printre cei din țară. Românii plecați privesc cu dezgust la mizeria morală din patria noastră, la fel ca și tinerii din țară și preferă să se detașeze de interesul public, concentrându-se asupra celui personal. Astfel, Sistemul și cei care-l servesc (după cum am spus mai sus) au învins. Spiritul național-civic a dispărut.

  Opinia că partidele (recte, PSD) sunt cele care controlează țara este iluzorie. România este în realitate un stat captiv, aflat la dispoziția foștilor membri ai aparatului de partid și ai Securității, iar economia sa este concentrată în jurul intereselor unui grup la care s-au asociat câțiva „jucători” internaționali. Acest sistem de organizare economică se numește kleptocrație. Noi, asemenea d-lui Constantinescu, îl numim Sistem. Actorii politici, respectiv partidele, sunt marionete controlate de ei, iar serviciile de informații fără de sprijinul cărora nu s-ar putea menține la putere se află la dispoziția acestora. Presa reprezintă un [eficient] instrument de manipulare a populației. Prin urmare, pasiunile cu care participăm la procesul electoral sunt de-a dreptul ridicole, pentru că Sistemul kleptocratic este, după cum am arătat, transpartinic. Cu toate că și un sistem economic corupt produce creștere (kleptocratii își doresc ca statul să prospere și să aibă tot mai multe resurse pe care să și le însușească prin procedee ilegale), principalul dezavantaj al kleptocrațiilor este „ratarea oportunității” și încetinirea accentuată a ritmului de dezvoltare, alături de ineficiența alocării resurselor, scăderea accentuată a investițiilor străine și menținerea populației la un nivel de trai scăzut. Se înțelege astfel, printre altele, discursul autarhic al servitorilor Sistemului.

  În mod firesc, societatea manifestă o anumită rezistență și reacționează prin investiții „curate”, organizându-se în asociații și ONG-uri, sau sprijinind efortul unor instituții precum DNA. Este motivul pentru care, simțindu-se amenințat, Sistemul kleptocratioc se apără cu ajutorul serviciilor, a mass-media și a servitorilor lor, atacând ONG-urile, spre exemplu, ori USR, sau persoanele care-i sunt ostile. Nu căutați logica în atacurile lor. Uneori funcționează foarte eficient acțiuni de felul „Cioloș este fiul nelegitim al lui…”, alte ori, este nevoie să comenteze pe diverse bloguri, ori pe facebook.

  • AFERIM, gandim la fel. Doar ca, o data la patru ani, simt nevoia sa le….scuip niste adevaruri in fata. Asa, „moderat”….

  • @Constantin – partea cu cleptocrația e adevărată, dar asta nu înseamnă că USR reprezintă vreo soluție. Mi-am exprimat deja părerea într-un alt comentariu, România poate fi scoasă din mocirlă de o formațiune în genul CDU de pe vremea lui Helmut Kohl.

   În esență, e nevoie de o formațiune creștin-democrată pro-business. Ar putea obține și voturile necesare ca să guverneze, ar putea oferi și soluțiile necesare pentru a scăpa România de cleptocrație. Nicio formațiune care a candidat la actualele alegeri nu reprezintă așa ceva. Diaspora îți oferă soluții, dar nu ți le bagă în traistă.

   • @ Harald

    Perfect: „vrei” CDU tip Kohl (adica ce nu avem), dar ai vota la o adica Dragnea, in loc de USR (adica ce avem). Pentru ca, nu-i asa, cel mai important lucru in Ro e ce fac 100 de perechi de acelasi sex.

    Concluzia (finala): tu ma crezi idiot, cum ai scris, iar eu SUNT SIGUR ca esti, cum scrie @ Constantin mai sus: PLATIT DE SISTEM.

    • @unu’ – am să-ți spun un secret: părerea mea despre mine nu depinde de părerea ta despre mine. Iar o asemenea atitudine (numită asertivitate) se obține printr-o educație corectă, crescând într-o familie în care mama e femeie și se comportă ca o femeie, iar tatăl e bărbat și se comportă ca un bărbat. Cu balls (așa cam ca Băsescu, dacă în imediata apropiere nu ai exemple).

     Da, trebuie o formațiune creștin-democrată, orientată spre valorile tradiționale, pentru a-i trage PSD-ului preșul de sub picioare la capitolul ăsta. PSD e o adunătură de nemernici, dar e perceput de electorat ca fiind apărătorul valorilor tradiționale. Tu poate ai valorile tale personale, o teză de doctorat de care ești mândru, o expunere în fața studenților care îi lasă muți de admirație, aprecieri din partea unei somități din branșă etc.

     Oamenii simpli n-au așa ceva, oamenii simpli nu au decât religia și valorile tradiționale ale familiei. De asta trebuie să le oferi o formațiune creștin-democrată, ca să aibă ce vota și să nu mai voteze PSD-ul.

     • Mai omule, esti o Pacoste! Pentru ca, de fiecare data, imi lasi senzatia (iluzia ?)
      ca totusi se poate discuta cu tine, desi ma enervezi maximal!
      O iau de la inceput, dar JUR ca e ultima data:

      1. Care au fost interventiile mele, aici ? Doua mesaje mai ample, catre autori (Funeriu si Ionita).
      Apoi mesaje de „protest” fata de mai multi indivizi (dintre care faci parte) care n-au gasit altceva mai bun
      de facut ACUM, decat sa INJURE COPIOS rezultatele USR si pe N. D. (A mai fost, secundar, un
      meci cu unul care tinea mortis sa intre Basescu in parlament si voia voturi din gradina USL; macar asta s-a linistit ca i s-a realizat dorinta).
      Dintre „combatanti” esti singurul ramas pe front. Ceea ce imi confirma ca ceilalti erau ce banuiam, pusi pe sotii sau pe rele.

      2. „Tigania” cu tine vine din faptul ca NU VREI sa citesti TOT ce ti-am raspuns, nu sesizezi accentele/nuantele pe care
      le pun si ai impresia ca am pareri complet opuse. Si iluzii de „matematician cu capul in nori, ca si N. D”. FALS!!!

      3. Iti acord (pe moment) prezumtia de buna credinta si, fara a mai explicita, presupun ca vrem acelasi lucru pentru Ro.
      Acum:

      a. Cum dracu’ vrei sa inventezi un CDU in Ro ?! Cand singurul neamt din politica imi pare, in cel mai bun caz, complet lipsit de personalitate si „balls” ?! L-ai vazut pe Kohl cum a sarit la bataie cand au dat in el cu rosii ?! Apoi, cat
      realism ai in tine ca sa compari Crestin-Democratia si traditia ei occidentala, cu ortodoxismul nostru, pe care il invoci
      oarecum sistematic ?! Ce anume, dupa 26 de ani, te face sa speri ca apuci asa ceva ?

      b. Despre povestea cu „casatoria intre persoane de acelasi sex”, ti-am spus DOUA lucruri:
      Mai intai ca NU E ACUM MOMENTUL sa vorbim de asta. Apoi, ca nu are importanta pe care i-o atribui.
      Nu e acum momentul, si ASTA A FACUT N. D. (sau USR, cum vrei sa zici): ca sa te citez „a balmajit-o”, exact pentru ca nu era oportun, dar N-A ZIS DA !!! Pentru ca, desi sunt de acord ca multi alegatori ar fi sensibili la raspuns, Ro are acum alte probleme!
      Iar „raspunsul” poate fi „pacalit”, cu un pic de diplomatie:

      Sa-ti explic: am fost nevoit, anul trecut, sa merg cu fi-miu la Politie ca sa-si schimbe buletinul, care expirase. Eu
      trebuia sa fiu prezent ca sa-l „iau in spatiu”. Am inceput sa privesc formularele de pe pereti, format nou, european.
      Erau trecute varii motive de schimbat buletinul: pierdere, furt, expirare…Sau, schimbare de: nume, domiciliu,
      stare civila,…, SEX !!!!!!!!! Alooooo, auzi: SEX! Chestia asta exista deja bine mersi, urmare a reglementarilor UE.
      Auzit-ai matale de chestia asta ? Ai vazut circ media, adunare de semnaturi, referendum, ceva ? NIMIC. De ce ?

      Pentru ca porcaria cu „casatoria intre ….” e facuta public si EXACERBATA EXACT de cine stim (macar eu, sigur)
      exact din motivul care rezulta din „dialogul” nostru. Si, atentie, esti complet neglijent cand evoci „educatia ta
      cu parinti de sexe diferite”. Pentru ca una e povestea cu actul civil de a admite drepturi legale DE CUPLU format de persoane de acelasi sex, si ALTCEVA ESTE DREPTUL UNUI ASTFEL DE CUPLU DE A CRESTE COPII! Asta-i altceva!
      Cand apesi in nestire pe pedala asta, FACI FIX JOCUL CELOR CARE AU PUS CHESTIA PE TAPET, pentru ca aveau raspunsul pentru fraieri si stiau ca nu toti se vor repezi sa raspunda cu „sfanta treime ortodoxa” in gura.

      As putea sa-ti mai scriu cateva pagini in acelasi stil. Dar inchei spunindu-ti din nou:
      DA, poti sa critici, la momentul potrivit si constructiv. Dar NU ASA si NU ACUM. Si doar daca ai alternativa mai buna.
      Porcaria pe care mi-ai scris-o „ca-l preferi pe Dragnea, ca e mai putin nociv” sper ca n-o crezi nici tu.

   • @unu’ – continui să nu înțelegi despre ce discutăm. Nu-mi trebuie permisiunea ta pentru a comenta și nu-mi trebuie prezumția ta de bună credință. Pot să critic tot ce cred eu că e de criticat și în orice moment consider eu că e de criticat. Buna mea credință e un aspect care mă privește pe mine, nu te privește pe tine în nicun fel. E treaba ta ce părere îți formezi despre buna mea credință, dar pentru mine acea părere a ta e nerelevantă, oricare ar fi ea.

    Prin urmare, eu consider că acum e cel mai bun moment pentru a discuta despre o soluție de succes împotriva PSD, fiindcă indignarea oamenilor e destul de mare. În următoarele luni ea se va mai atenua, dar pe de altă parte e nevoie de timp și pentru ca oamenii să evalueze ideea cu formațiunea creștin-democrată și să înceapă să o accepte.

    Mai departe, problema ”drepturilor” LGBT nu e una care să poată fi discutată doar la alegeri. E o problemă care trebuie avută în vedere zilnic. Dincolo de jocurile pe care crezi tu că le fac eu, există o realitate concretă. Conectează-te și tu și N.D. la acea realitate, întreabă-te dacă toți copiii pe care-i vezi crescând în jurul tău au acces la modele masculine și feminine autentice și lasă schimbarea de sex de pe formularele de la poliție.

    Schimbarea de sex e altceva, aia se face cu psihologi și cu medici, tocmai pentru a corecta (eventual) o discrepanță dintre identitatea sexuală percepută și dotarea naturală. Problema nu e schimbarea de sex, problema e faimoasa autodeterminare sexuală și nu mai puțin celebrele ”drepturi” LGBT. Însă e evident că nu știi despre ce vorbesc eu, documentează-te vreo 6 luni pe tema asta și mai discutăm după.

    Nicio instituție europeană nu-ți impune legalizarea căsătoriei între persoane de același sex, CEDO s-a pronunțat deja pe tema asta, drepturile omului nu sunt încălcate în niciun fel. Nici dreptul la autodeterminare sexuală nu-ți impune nimeni să-l accepți, nu există un asemenea drept, e o invenție a propagandei LGBT.

    Omul simplu de la care vrei voturi nu e capabil să-ți explice astfel de lucruri, dar el știe ce și cum e corect, chiar dacă poate are doar 4 clase. Știe pentru că a crescut într-o familie de oameni normali, nu într-un mediu academic viciat. Nu poți încerca să-l aburești pe omul simplu de la care vrei voturi. Trebuie să-i spui sincer ce crezi tu în chestiunea asta, iar omul o să se uite în ochii tăi și o să-și dea seama dacă minți sau nu. Și în funcție de asta o să te voteze sau nu. Explică-i și lui N.D. problema asta și mai rumegați asupra ei.

    • Am priceput, in sfarsit:

     Nu vorbeai de o strategie electorala, ci erau propriile tale convingeri/repulsii ! D’aia erai asa insensibil la nuante. Cateva cupluri de acelasi sex, recunoscute legal, iti strica armonia divina.
     Chiar daca nu au dreptul sa infieze copii, ci doar impart d.p.d.v. legal…totul.

     Succes. Sa vedem ce ne rezerva viitorul. Eu cred ca aberezi, dar nu te intereseaza parerea mea.
     Adio.

     • @unu’ – maestre, eu trăiesc într-o țară unde căsătoria între persoane de același sex e legalizată și n-am nicio problemă cu asta. Tu ești cel care vrea voturile românilor, nu eu. Acum problema s-a lămurit, ai dat-o pe bune și n-ai să obții mai mult de 10% pentru USR nici peste 30 de ani.

      • Pai cum sa nu aveti o problema cu asta, Harald? Sper ca in Romania nu se va intampla grozavia asta. Legalizare casatorie intre persoane de acelasi sex. Pana acum nu ne puneam problema ce suntem din punct de vedere sexual, barbat, femeie sau altceva. De ce atata confuzie??? Din cauza unor zevzeci. Adica, daca ei nu stiu ce sunt, sa nu stim nici noi ce sunt ei sau chiar noi, ca altfel se vor simiti discriminati, un talmes balmes.

      • @mrs – nu am o problemă cu asta pentru că Anglia nu e țara mea și n-o să fie niciodată. E treaba englezilor cum își organizează țara, eu mă uit la ei ca la o ceată de maimuțe, am mai spus asta (spre indignarea lui @Victor L :) )

 25. Eu cred ca rusii e de vina. Sunt convins ca la mine in sat Putin a hakerit alegerile. Ca sa iasa Dragnea care a fost la rusi cu autocarul cand era in clasa a 5-a. Am auzit ca bea vodca ruseasca si fumeaza trabuce cubaneze si si-a construit casa cu ferestrele spre Rusia si China. Cel mai bun context international este ala care nu se manifesta.

  • Eu nu cred, domnule Barbu, că dl Putin a venit chiar la dumneavoastră la țară și prin satele din România ca să ”hakereasca” alegerile, după cum spuneți dumneavoastră. Este, cred eu, puțin probabil Mă gândesc că este mai degrabă o glumă făcută de dumneavoastră, ori o exprimare metaforică. Să vă spun de ce cred asta. Spre exemplu, noi, la oraș, l-am votat pe dl Dragnea pentru că este bărbat frumos, îi stă bine cu mustăcioară, de parcă ar fi un ofițer de altă dată. Să știți că la fel l-am votat și pe domnul Petre Roman în 1990, când se afla în conducerea feseneului. Era frumos și asta era o garanție suficientă pentru noi că va fi un bun prim-ministru.

   Si, vreți să vă mai spun ceva?! Credem același lucru și despre domnul Dragnea și vrem ca domnia sa să fie prim-ministru. Noi nu suntem ca cei de la țară, noi declarăm deschis că nu vrem Kent, nu vrem valută, vrem pe Dragnea să ne zică cum trăim cu taxa mică. Și cu salariul mare…Sau păstram taxa pe stâlp și supraacciza pe carburant, inteligent instituite de dl Ponta…Nici eu nu știu cum este mai bine, chiar dacă sunt de la oraș. Dar, ne pot spune economiștii care se pricep. Bunăoară, dl Blănculescu, care mă ajută să plătesc și acum câte un cent pentru fiecare litru de benzină pe care îl bag în rezervor, în contul banilor de la Bancorex evaporați către băieții deștepți. Sau poate creștem puțin inflația, la recomandarea d-lui Georgescu.

   Dar, că tot veni vorba, am auzit că „agenturili” de peste Ocean l-ar fi prins pe dl Putin prin satele de pe-acolo ”hakerind” alegerile. Astfel că există cârcotași care spun ca dl Trump ar fi ajuns cu trotineta personală pe când era în clasa a cincea prin Rusia. Eu vă spun drept că nu cred așa ceva, dar republicanii din Congres cred și nu-mi pot explica nici eu de ce. Eu vă spun sincer, cred că cârcotașii aceia sunt de fapt membri ai Partidului Democrat sub acoperire care vor să facă și ei o glumă, sau o metaforă, ceva.

   • @Constantin – nici nu știți câtă dreptate aveți! :)

    Aveam o cunoștință, o unguroaică de prin Sălaj cu simpatii PSD-iste și exact asta îmi explica prin 2010, ce bărbat frumos e Dragnea și cum abia așteaptă ea să-l voteze. Oamenii votează emoțional. Bun venit în lumea reală! :P

    • Intreb si eu ca Moromete:”Pai unde mergem noi acuma domnule?”Adica ne facem frate cu dracu pana trecem puntea si nu numai atat,trebuie sa avem neaparat si coada si coarne ,dar si sa fim mai frumosi ca el,ca sa fim credibili caci ochii teleormanenilor,si gorjenilor ne strapung cu blitzul pana in creierul mic!Dumnezeule ai mila de noi,si uite cum ne duci in ispita,ca daca nu-ti venea ideea cu diversificarea designului initial doar asa de dragul magiei cu o coasta,il scuteai pe N.Dan de o balbaiala,tara o lua la dreapta,femeile erau mai fericite ca molecule de coaste,bancile nu mai dadeau faliment,nu mai erau razboaie,copii adoptati,tenis mixt,Nuti la puscarie,si galceava la alegeri.Ce dracu!

 26. Mă bucur că vom avea guvernare PSD. Investitorii vor fi sprijiniți transparent pentru a investi în Romania. La fel de transparente vor fi achizițiile publice. Oricine va veni apoi cu plicul va primi o palmă peste ochi si va fi dat pe mâna DNA-ului. Toți funcționarii de la stat vor fi angajați pe baza de competenta , nu pe prietenii, cumetrii, plicuri. Peste 4 ani:
  -finlandezii o să-și trimită politicienii la noi sa învețe ce înseamnă o tara fara corupție;
  -nemtii o să ia lecții de la noi despre ce înseamnă un învățământ performant;
  -englezii o să ne copieze sistemul medical;
  -PIB-ul va creste de o să ne invidieze norvegienii;
  -toate tarile din UE vor depune cereri la București să adopte ca monedă leul.

 27. De fapt, autorul greseste grav. Dragnea nu poate fi deloc asemanat cu Trump. El este mai degraba o copie caragialeasca a lui Hillary, cu ceva trasaturi din Obama si o tusa de Sanders. Daca ar fi semanat cu Trump, ar fi fost excelent pentru Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro