luni, iunie 17, 2024

Trustul Intact, USL si statul de drept

Poate sunt eu excesiv de sceptic, dar am ajuns să nu mai văd posibilă, cel puţin într-un viitor apropiat, condamnarea lui Dan Voiculescu. Trustul Intact are o putere extraordinară, aş spune stupefiantă, cuasi-hipnotizantă, în România: simbolizeaza o propaganda situata dincolo de legalitate şi împotriva legalităţii. Trustul Intact este expert în infantilizare colectivă. A ajuns principalul instrument de subminare, de torpilare şi neutralizare a statului de drept. Presiunile acestui trust, de fapt ale patronului său, sunt gigantice. Tocmai de aceea ma îndoiesc că Victor Ponta va mişca în front în chip decisiv. Poate mima anumite dezacorduri, dar, dacă vrea să rămână în funcţie, susţinut de USL, nu poate sa divorţeze de partenerii şi protectorii săi.

USL este o corporaţie de interese, nicidecum o formaţiune ideologică articulată în chip coerent şi coeziv. Cine sunt intelectualii USL? Andrei Marga? Daniel Barbu? Carmen Muşat? Zoe Petre? Dan Petre? Puiu Haşotti? Scopul USL a fost, ab initio, unul negativ: demolarea a ceea ce ei au demonizat drept “regimul Băsescu“, de fapt a statului de drept. Nu există un liant, un ingredient valoric în această formaţiune eterogenă şi pestriţă. Ereditatea este dubioasă, la fel de straniu apare şi viitorul ei. Nu contest că deruta nu domneşte doar acolo. Dar ei sunt cei care controlează Parlamentul şi Guvernul, ei sunt la putere, despre ei vorbim. În rest, cred ca nimeni nu-şi închipuie că duumvirii mor de drag unul pentru celălalt. În câteva luni, s-ar putea sa vedem resentimentele acumulate în ultima perioada culminând în ciocniri explozive. Nu tandreţea caracterizează afectele implicate în relaţia Ponta-Antonescu-Voiculescu.

Nu ştiu, sincer vorbind, cât de adâncă este falia dintre zona Vasile Blaga şi zona Elena Udrea. Sigur, exista diferenţe temperamentale, de personalitate, dar ambele direcţii sunt înrădăcinate în cultura politica a PDL, un partid care provine, într-o măsura deloc neglijabilă, din aripa moderat-reformatoare a FSN, deci tot din FSN. Traian Băsescu s-a despărţit de aceasta moştenire şi mulţi nu-i pot ierta acest lucru. Gruparea Monicai Macovei este ceva nou şi a fost tratată ca un corp străin tocmai pentru că risca să strice jocurile. Nu sunt la curent cu aranjamentele de culise şi mărturisesc că nu mă interesează câtuşi de puţin. Există un proiect Băsescu, o viziune de reconstrucţie instituţională care mă interesează. Nu mă refer doar la personajul politic Băsescu, ci la un set de valori cu care acesta a ajuns sa se identifice. Mă feresc să personalizez excesiv, deşi în România (şi nu doar acolo) personalizarea politicii este foarte pronunţată.

Este încă prea devreme să facem prognoze despre viitorul Mişcării Populare. Este ceva relativ inedit pe spectrul politico-civic din România, s-ar putea să aibă efectul bulgărelui de zăpadă, s-ar putea să fie doar o sclipire efemeră. Impresia mea este ca electoratul de centru-dreapta este descumpănit, enervat, plictisit. Este limpede că se aşteaptă formule şi oameni noi. Evident, MP nu poate creşte prin excluziune, prin monolog şi delimitări necontenite în raport cu partenerii logici. Suntem însă abia la începutul acestei noi căutări, prefer să vad ce va urma.

Daniela RAŢIU: Vă propun un exerciţiu de imaginaţie – dumneavoastră în faţa studenţilor propunându-le un studiu de caz – România post aderare, post-efectele recesiunii, criza din vară, 70% în Parlament deţinute de USL – cum aţi prezenta acest caz, care ar fi soluţiile politice pe care le-aţi imagina? Cât din moştenirea trecutului, post-comunismului, neo-comunismul şi alte ism-uri le regăsim în măruntaiele societăţii româneşti?

Vladimir TISMĂNEANU: România este prinsă între două mari tendinţe, spre a nu le numi chiar tentaţii: cea a democratizării şi cea a de-democratizării. Există instituţii esenţiale a căror funcţionare firească a dus la panica grupării pe care aş numi-o post-nomenclatură. Se încearcă menţinerea unei faţade a statului de drept prin vidarea de conţinut a acestor instituţii. De aici şi intensitatea tensiunilor pe tema numirilor din justiţie. Din comunism au rămas mentalităţi precum colectivismul, dedublarea, minciuna permanentă. Leszek Kolakowski spunea că “minciuna este sufletul nemuritor al comunismului“. O vedem la tot pasul în jurul nostru. Lupta se dă nu doar în cadrul sistemului partidelor politice, ci mai ales în configurarea sferei publice. De aici şi importanţa platformelor electronice, a spaţiilor de comunicare socială, a reţelelor de dialog. Nu există o maledicţiune care să ne constrângă să fim pe veci prizonierii trecutului. Ne construim singuri spaţiul libertăţii, nu ne este dăruit de nimeni din exterior. Dreapta poate şi trebuie să se afirme ca mesager al adevărului politic, etic, istoric. Acolo unde stânga relativizează totul, dreapta poate să fortifice încrederea socială prin recuperarea discursului despre valorile nepieritoare (“veşnice“, cum le numea D. D. Roşca) şi despre libertăţile non-negociabile. Aşa văd eu lucrurile în cazul Europei de Est in genere, în cazul României în particular.

(Fragmente din interviul realizat de Daniela RAŢIU, Purtător de cuvânt Forţa Civică Timiş)

Pentru textul integral:

http://fortacivicatimis.ro/2013/04/trustul-intact-este-expert-in-infantilizare-colectiva-a-ajuns-principalul-instrument-de-subminare-de-torpilare-si-neutralizare-a-statului-de-drept-vladimir-tismaneanu-profesor-de/

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Domnule Tismaneanu
  infantilizarea prin Intact va rog sa o contabilizati si cu minus persoanele care au semnat petitia urmatoare ; suntem convinsi ca in Romania mileniului in care traim, personajul Dan Voiculescu , fost salariat CRESCENT, unealta mizera a unui capitalist postdecembrist ce nu are legatura cu spiritul capitalist ..statuat de sute de ani in multe zone geografice din lume (evident fara Rusia..pana la asasinarea Conducatorului ..in acel sangeros Octombrie Roshu).Imi doresc sa trmiteti tuturor romanilor Simtiti acest link si sa adauge plus valoare Numerica, cei care si au pus numele acolo deja sunt expusi prigoanei dar nu renunta, cred in Bine.

  http://www.petitieonline.ro/petitie/02529049/semnaturi/pg3

  • De acord, evident ca nu toata lumea este infantilizata (har Domnului!). Am incercat sa diagnostichez scopurile acestor televiziuni. Va multumesc pentru link. M-am exprimat politicos cand am vorbit despre infantilizare, se puteau utiliza termeni mai putin amabili. In rest, ca si Dvs, nu-l privesc pe Dan Voiculescu drept exponent al capitalismului democratic, ci al regruparii acaparatoare (predatory) a post-nomenclaturii.

 2. Regimul Basescu n-a insemnat „stat de drept”. USL are multe bube incap, fara indoiala, dar asta nu inseamna ca regimul reprezentat de Basescu ar fi fost unul de drept. Priviti numai la momentele de azi: bulversarea institutiilor statului se produce inlocuind doar potentatii de la carma lor. Nu e nevoie de nimic mai mult. Un stat de drept ar fi avut mecanismele necesare care sa nu permita resetarea lor la parametrii de dinainte atat de usor. Dar cand la baza numirilor facute au stat intiotdeauna alte criterii, in fapt doar niste pretexte pentru gura-casca, nascocite doar pentru a-si legitima fidelizatii, ce sa asteptam acum? Sa revenim la proceduri? Alea de s-au schimbat la fiece ocazie, la orice imputernicire, dupa cum bate vantul si pohta suveranului?!
  Traian Basescu n-a catacdisit niciun moment sa apere valorile statului de drept. Momentele „Ghici ghicitoarea mea!”, „numele viitorului premier mi-era cunoscut inca din decembrie” si inca multe altele indica indubitabil acest lucru.

  PS Inca si mai sceptic sunt si eu: nu mai vad posibile mult condamnari, nu doar a lui Voiculescu.

 3. Nenorocirea ar fi că infatilismul infantilizator al trustului Intact maschează tentativa de manipulare generală de loc infantilă a celorlalte vehicole mass-media din România. E drept că mulți din executanții acestei imense prostiri nu depășesc vîrsta mentală de 10 ani – în schimb cei aflați la butoane sînt de-un leat cu… Lenin.

 4. Si uite asa, putin cate putin, Voiculescu a reusit transformarea A3 intr-un gulag virtual. Un loc in care personalitatea este supusa terorii in direct, publicul e invitat sa ia parte. Anihilarea unui individ trebuie sa dureze, sa produca entertainment pentru masele, care incet, incet, isi pierd chipul uman. Tribunalul poporului se distribuie generos in toate casele unde este primit. Subiectul este cu mult peste CNA. Cred ca singurii care pot distruge acest abator sunt proprii angajati. Refuzand sa mai faca parte din aceasta constructie (desigur, nu ma refer la Badea, Grecu, Gadea, etc, ei sunt parte organica a acestui infern. Nu cred ca disparitia statului de drept este cea mai mare problema, ci disparitia statului insusi, a oricarei idei de structura, ierarhie, institutii, roluri.

  Deci, va exploda mamaliga la Antena 3?

 5. Domnule Tismaneanu,
  Sunt convins ca acceptati ideea ca trustul Intact poate fi privit si din alta perspectiva si anume aceea in care se spun lucrurile neplacute despre presedinte si oamenii apropiati domniei sale. Important este daca lucrurile ce se spun la postul lor de televiziune sunt adevarate sau nu.
  Am mai citit si altadata ca dumneavoastra apreciati proiectul Basescu. Daca va referiti la cuvantarea sa de dupa prima investitura din 2004, atunci da, au fost exprimate multe lucruri cu care eram de acord si le-am apreciat. Ceea ce a urmat nu are nicio legatura cu acele intentii, asa incat dupa aproape 9 ani nu prea pot sa trec ceva la realizari.
  Miscarea Populara apare in actualitate dupa despartirea de PDL. Daca ar fi castigat Udrea nu ar fi fost acelasi PDL ? Ar mai fi fost necesara MP ? Monica Macovei nu are nici o idee politica. Este ceva similar cu cea cu „Jos Basescu”, dar pe invers.
  Ultimele evenimente arata ca Ponta a miscat in front fata de USL, dar nu si fata de presedinte.

 6. @Tismaneanu

  „Poate sunt eu excesiv de sceptic, dar am ajuns să nu mai văd posibilă, cel puţin într-un viitor apropiat, condamnarea lui Dan Voiculescu. ”

  Dar de unde stiti Dvs., Domnule Profesor ca voiculescu trebuie condamnat? Eu credeam ca si condamnarea cuiva se face in baza unor probe de catre judecatori! Oare prin afirmatia Dvs. nu va puneti mai presus de justitia din Romania? Este doar o parere!

  PS: Este al doilea comentariu! Primul (avand aproape acelasi continut) a fost respins de la publicare! Oare de ce?

  • Habar nu am de ce a fost respins. Daca citeati interviul vedeati ca era raspunsul la o intrebare. Eu am dat link, dar nu pot sa va oblig sa-l folositi :)
   N-ati mai fi mers pe calea insinuarilor. Ori a parerilor :)

  • buna seara, sau buna dimineata. Imi permit cu acordul Dumneavoastra sa va intreb de ce puneti Pisica inaintea carutei ? Motanul este dovedeit de CNSAS sub numele FEIX, are hobby uri care dovedesc ca banul lui conteaza nu altceva…in ce calitate Motanul convoaca sau cere ma rog convocarea unei sedinte a USLamishtilor ? cine manifesta Toleranta ? sau reformulez cine impune Haos si Tiranie ? insusi FELIX, omul „conte de CRESCENT” nimeni altcineva..antepronuntarea Justitiei este doar un rgument de „infantilizare” aka A3 (nu autostrada); FELIX TREBUIE sa ajunga la Puscarie, Pupilul LUI DC, omu de la agricultura TREBUIE moral sa nu il mai protejeze si sa..ii ramburseze Datoria Onorabil..nu cu scazaminte de TVA…Dan Voiculescu este Artizanul capitalismului PostDecembrist…Ajunge..ar fi bine ..sa ajunga in PARNAIE..in fata Legii este deja si e bine ca aerul undelor TV sa nu mai fie poluat de FELIX

  • Vorbesc doar pentru mine:

   „Dar de unde stiti Dvs. ca voiculescu trebuie condamnat?”
   Majoritatea oamenilor foarte bogati din Romania sint niste hoti care au devenit multimilionari in doar citiva ani si fie nu au produs macar un cui in toti anii astia (Gigi Becali), fie ii vezi proprietari de foste mari intreprinderi socialiste pe care au pus mina doar ei stiu cum. Tot ceea ce am citit in presa despre Voiculescu ma face sa cred ca insul e un hot, deci merita sa fie condamnat. E adevarat ca jumatate din romani sint hoti, dar nu e destul loc sa arunci in puscarii o jumatate de tara. Macar pestii mari sa fie lichidati, asta baga frica si in oasele pestilor mai mici.

   „Eu credeam ca si condamnarea cuiva se face in baza unor probe de catre judecatori!”
   Asta se intimpla in lumea civilizata. Pina cind Romania va fi un astfel de loc (prin anul 3700 dupa ultimele mele estimari), orice metode sint bune ca sa te descotorosesti de paraziti. Inclusiv de genul celor folosite in decembrie 1989 impotriva Ceausestilor. Ba as zice ca asta ar trebui sa fie metoda de predilectie in urmatorii citiva ani, pina ne mai rarim. Sa se ajunga acolo incit, daca te intorci a doua zi in centrul Bucurestiului, in locul in care stii ca ti-ai pierdut portofelul, sa nu ai nici o indoiala ca il vei gasi. Si chiar sa il gasesti.

   „Oare prin afirmatia Dvs. nu va puneti mai presus de justitia din Romania?”
   Ba da. Eu sint mai presus de justitia din Romania. Eu nu parazitez statul roman, nu simulez aplicarea legilor si infaptuirea justitiei, nu am favorizat nici un criminal, nu am furat si nu mint. Chiar si un pacatos de rind (hot de buzunare, betiv cronic etc.) e mai presus de justitia din Romania.

   „Este doar o parere!”
   Sa o stapiniti sanatos!

   „PS: Este al doilea comentariu! Primul (avand aproape acelasi continut) a fost respins de la publicare! Oare de ce?”

   De kiki.

 7. Nu ma uit la antena 3 deci mi-e greu sa stiu ce se intimpla acolo insa imi imaginez ca este un tip de violenta mahalageasca in care tzopirlanii se regasesc cu placere. Lor nu le repugna fiindca si ei urasc regulile. Cred ca daca s-ar face pur si simplu misto, bascalie de tzatzele alea, masculine si feminine, li s-ar trage presul de sub picioare. Asta ar fi o posibilitate. Alta legea. A treia, demersuri precum petitia pe care tocmai am semnat-o .

 8. In copilaria mea, primeam o revista de la rudele din Italia – revista se numea „Topolino” , echivalentul italian al lui Mickey Mouse. Tin minte perfect una din istoriile povestite prin benzi desenate (cum era intreaga revista). Un orasel, al lui Paperino (Donald), cade sub influenta nefasta a unui ahtiat de putere, prin intermediul televizorului si radioului prin care oamenii erau manipulati. Singurul care scapa de spalarea creierului este Pippo (echivalentul lui Guffy), care n-avea nici radio, nici televizor si, datorita lui – personajul putin naiv, putin prostut – scapa de sub vraja cea rea, intregul orasel. Nu stiam limba italiana, nu stiam nici ce inseamna „manipulare”, dar lectia asta pe care democratia italiana o facea inteligibila copiilor a ajuns si la mine si am inteles-o foarte bine.
  Noi nu sintem pregatiti, nu am fost, ca italienii sau altii din lumea civilizata, pregatiti sa intelegem fenomene precum antenele lui Voiculescu. Din pacate fraierii care-si pierd vremea crezindu-se razbunati la antena 3 – am auzit in autobuz ca, chipurile, „tine cu poporul” adica cu ura unora fata de altii, cum bine ati spus in articolul precedent Domnule Tismaneanu – in loc sa munceasca si sa-si imbunatateasca viata – nu-si dau seama ca sint o biata masa de manevra in miinile unui papusar urit si fara scrupule.

  • Despre Topolino, dar in alta forma, la o alta generatie!

   Copila mea, satula de violenta unor desene animate a comutat pe un post italian – Sailor Moon – animatie japoneza – era serialul vedeta acolo! La sase ani mi-a spus ca se joaca cu copiii vorbind italiana – am crezut ca fabuleaza si am cerut detalii. Pai cica le vorbea in italiana, copiii nu intelegeau, le traducea, si apoi le raspundea tot in italiana. Am verificat – totul era real! Ecranul TV i-a adus mai multe optiuni la indemana si ea a ales!

   Topolini, Sailor Moon, nu are importanta numele – alternativa trebuie sa existe!
   Alternativa este forta care duce la schimbare, dar are nevoie de timp pentru a reusi!

 9. Puterea trustului intact e data de importanta care i se da. Felix nu e asa puternic, daca era ar fi avut tupeul (de care are ‘heaps’) sa ramana senator si sa fie judecat de instanta care l-a judecat si pe nastase. mai am si vaga impresie ca e urat de mare parte din usl, si ca e pur si simplu tolerat numai ptr foloasele media de care usl se bucura (sau tonomatul de aruncat ra**t in dreapta). Cat despre faptul ca nu e exponentul capitalismului democrat, probabil e adevarat numai privit prin prisma unui idealism academic.. ptr ca de la inceputul crizei incoace au fost atatea scandaluri de coruptie pe ambele tarmuri ale atlanticului de nord (ca sa ma refer doar la zona unde se poate presupune existenta unui stat de drept adevarat) incat e cam dificil sa nu incepi sa ai indoieli serioase despre viabilitatea sistemului capitalist. La dolce vita pare ca a scapatat de tot, ruleaza „scapa cine poate” (asta pana la secventa ‘economia chineza sta sa cada, dar n-o putem lasa, luam 90% din toate depozitele cu peste $50’). O gluma, desigur, dar relevanta in ceea ce priveste „bogatia” de solutii pe care le demonstreaza occidentul in incercarea de a pedala la suprafata

  • „viabilitatea sistemului capitalist” nu este problema ridicata de criza financiara, ci coruptia la nivel inalt prezenta in unele cercuri politico-financiare.
   Criza din 2008 nu a fost una a sistemului capitalist, ci una de coruptie politico-bancara.
   Rezolvarea marilor fraude difera insa foarte mult in lumea civilizata vs. lumea corupta; in SUA un magnat prins cu frauda pierde tot ce a acumulat fraudulos si orice speranta ca va mai putea face o paguba asemanatoare pe viitor, pe cand in Ro se poate fura – cateva milioane sau mai mult – si cateva spagi falsifica orice poate fi falsificat….hotul prins ajunge sa fie un bun politician…
   In Romania datele problemei sunt altele, cert este faptul ca minciuna (frauda, coruptia) nu poate fi rezolvata prin minciuna (care creaza un alt set de probleme) si ca fara justitie adevarata nu e decat anarhie, jungla, etc…..oriunde

 10. Stimate domnule Tismaneanu,

  Cred ca a venit vremea sa ne despartim definitiv de Voiculescu si de ale sale vuzuzee…
  Opozitia mediatica din interiorul USL-ului, de partea PSD-ului creste – PNL-ul ramane descoperit – asta este…

  Insa s-a ajuns aici pentru ca fraierul nu are alternative reale economice, adica daca nu pupa mana baronului local nu are cu ce umple matul lui si cu ce hrani copilul/ copii. De aceea a ajuns sa minta in asemenea hal, sa fure. si culmea nu fura pentru sine, in principal, ci fura pentru baronul local. Cel mai clar exemplu este baiatul care a fost in cantonament si a iesit curatat si parfumat, iar fraierii cu care a furat, sau mai exact care l-au servit la furat sunt inca in puscarie. Eficienta Justitie! Excelenta separarea puterilor in stat care a implinit acest act!

  La derapajele repetate ale unora CNA-ul ar trebui sesizat, apoi ar trebui monitorizata reactia sau lipsa ei, urmarite deciziile si refuzate raspunsurile fara rezolutii de genul: 3 membrii s-au exprimat pentru o sanctiune, 2 pentru alt tip de sanctiune , iar alti 3 membrii au avut o alta opinie si deci comitetul nu a putut decide nici o sanctiune… Kafka – 100% real – Este nevoie de actiuni concrete cu rezultate urmarite/ monitorizate!

  Lipsa de preocupari si de oportunitati locale il face pe fraier sa caste ochii in ecrane de TV sau in monitoare de calculator, sa isi inece amarul in birt ca sa nu mai stie de el/ea, si unii chiar spera ca din ecrane o sa ii vina izbavirea – cica daca se revolta pe net, sau face nu stiu ce platforma magica precis ii creste bunastarea si IQ-ul.si i se umple matul lui si al copiiilor…

  Daca incearca un sclav sa ridice ochii din pamant, imediat apare coana Justitie care din nevinovat direct ii aplica sentinta = pana la marele rechin, numai pestisori au intrat la racoare, desi petele erau multe si dese pe cei mari si grasi…

  In CSM cum unii au ridicat problemele la fileu iute a venit gasca care i-a revocat pentru ca asa au vrut muschii lor, dar evident, ca in Kafta sau Ionescu, au capatat scoruri diferite de revocare, deh, functie de preferintele personale, pentru aceleasi inchipuite incalcari.

  Statul de drept este insa in mare suferinta.
  Politicul si parlamentul sufoca toate institutille, dar pana cand?
  Fraierul inca nu isi cunoaste drepturile si mai ales nu stie unde si cum sa le ceara – adica nu stie a intreprinde actiuni concrete – fie ele si de tip petitie.
  Dezastrul major este ca si chiar daca stie toate acestea se loveste de coana Justitia – cea care ar trebui sa nu vada decat legea si sa o cantareasca atent.

  Solutii in viziunea mea:
  1. da-i sa munceasca fraierului pana cade rapus de oboseala si nu mai apuca sa deschida latrina
  2. independenta Justitiei sa existe in fapt si in drept – pazite Constitutia si CSM-ul!
  3. Statul de drept sa existe- adica puterile sa fie separate cu adevarat! SA existe o mana de oameni/experti care sa monitorizeze obiectiv starea acestuia!

 11. 1.
  Daca Trustul Intact incalca vreo lege, da-i prima data in judecata si abia daca castigi
  poti sa scrii:
  „în România: simbolizeaza o propaganda situata dincolo de legalitate şi împotriva legalităţii.”
  Pana nu e condamnat in Justitie : Trustul Intact nu incalca nici o lege.
  Repet:
  Pana nu e condamnat in Justitie : Trustul Intact nu incalca nici o lege.

  2. Altfel cu astfel de instigari care cer in subsidiar inchiderea trustului, te inscrii in propaganda Brucaniana din Scanteia anilor 46, politica si propaganda care au dus la crime si la care parintii tai au pus si ei umarul :
  [citez din memorie caci am studiat Scanteia la Biblioteca,
  citatul nu este exact dar sensul sau este]
  „Bandele fasciste Manisto-Bratieniste s-au demascat singure. Sefii lor trebuie arestati si bagati in inchisoare” (Brucan , Scantei 1946)

  3. A scrie ca azi ca:
  „în România [Trustul Intact]: simbolizeaza o propaganda situata dincolo de legalitate şi împotriva legalităţii.” este o pura calomnie si chiar o instigare impotriva libertatii presei
  Fara a avea vreo condamnare in Justitie este pur si simplu o calomnie si o instigare la cenzura

  4. Consider ca Ponta si Antonescu au incalcat Constitutia anul trecut si au dat o lovitura de Stat.
  In plus, n-am votat niciodata cu FSN, PSD sau USL…si nu am nici o simpatie pentru Trustul Intact.
  Dar principiile si legile sunt mai presus de preferintele mele electorale.

  5. Propaganda Trustului Intact e extraordinara , aici iti dau dreptate.
  Merita chiar studiata la scoala. Pot indica cateva mecanisme pe care le-am putut identifica.
  Dar nimic nu te impiedica sa faci tu o propaganda mai buna,
  si sa castigi mai multi spectatori sau cititori
  Insa cu mesaje care instiga la Cenzura:
  „în România: simbolizeaza o propaganda situata dincolo de legalitate şi împotriva legalităţii.”
  fara a putea indica vreo condamnare in Justitie, nu vei castiga mai mult de 10 aderenti
  In schimb vei spori numarul simpatizantilor Trustului Intact.
  Caci dupa cum poti observa, Trustul Intact nu a propus niciodata „sa fii scos in afara legii”

  6. Am avut neplacuta surpriza sa-mi cenzurezi comentariile
  (care niciodata nu au atacat pe cineva, ele doar au indicat fapte),
  ceea ce m-a pus pe ganduri in privinta modului in care respecti libertatea ca altcineva sa aibe o parere diferita de a ta.
  In privinta asta, sa stii ca tot ce am postat pe jurnalul.ro impotriva Trustului Intact a aparut.

 12. Din pacate, dupa 20 de ani de continua involutie mediatica de la Revolutie incoace, am ajuns intr-o situatie similara: ca sa avem acces la informatii si opinii pertinente, trebuie sa ne bazam pe presa straina sau pe romanii care scriu „de afara” (ca dvs.).
  Pe de alta parte, data fiind vasta oferta media romaneasca (cvasi-inutila sau de-a dreptul falsa), partea tragica este ca acest impuls de a cauta si o alta perspectiva se reduce la o minoritate, pe cand in anii 80 acest demers era facut si de oamenii simpli (tin minte ca bunicul asculta Vocea Americii si Europa Libera, si era un simplu vanzator de aprozar, acum cei ca el se multumesc cu Cilck si Libertatea).
  concluzia surprinzatoare: in ciuda aparentelor Romania nu este o reala democratie, pentru ca lipsa accesului la informatie este caracteristica dictaturilor si autocratiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro