vineri, iunie 21, 2024

Tu ai vrut-o, George Dandin!

Până mai deunăzi nu știam aproape nimic despre Matei Dima. Cum total necunoscător eram și în cazul Vidra Production. Ignoram complet ce este și cu ce se ocupă respectiva Casă de producție. Carevasăzică înghițisem pe nemestecate, cum s-ar zice, fără să citesc prospectul și ignorând numele firmei producătoare,  tot soiul de reclame. Îndeosebi cele la produsele unei mari companii de telefonie mobilă. Reclame de care m-am lămurit acum că s-a ocupat respectiva casă de producție. Adică Matei Dima și asociații.

Nu am văzut nici unul dintre filmele anterior regizate de același Matei Dima. Despre care tot abia acum aflu că ar fi absolvit New York Film Academy. Îmi trecuse totuși pe la ureche un titlu. Miami Bici. Acum m-am lămurit și că filmul îi poartă semnătura. Etern salvatoarea Wikipedia m-a ajutat, generoasă cum o știm. Așa că acum știu și că înainte de Miami Bici (2020) Matei Dima a mai regizat ori a mai fost implicat în realizarea unor producții precum Marisol (2012), SuperCrew (2011), Agent Steele (2012), Distruption (2012). Pe urmă artistul nostru a luat o pauză (după atâtea filme regizate în 2012 mai mult decât binemeritată) și a revenit în branșa cinematografică de abia în 2019 cu L-a seral. Tot în 2019 a dat 5 GANG-Un altfel de Crăciun, iar în anul următor deja menționatul Miami Bici.

Cum mi s-a părut că este complet inadmisibil să am asemenea mari goluri în cultura mea cinematografică (pare-se că ele ar fi totuși recuperabile pentru că feluriți amici îmi spun că respectivele producții s-ar găsi fără prea mari eforturi pe internet), am mers la avanpremiera din Oradea a filmului Teambuilding. Producție a anului 2022. La care Matei Dima este și co-regizor (îi mai stau alături Cosmin Nedelcu și Alex Coteț), și co-producător (în această ipostază este flancat de Cosmin Nedelcu și de Alexandra Hash). Și interpret al rolului principal. Comparația cu Sergiu Nicolaescu se impune de la sine. Cu mențiunea că, în calitate de actor, Matei Dima mi s-a părut a fi net superior modelului.

Cu toate că în urmă cu ceva vreme cineva mă sfătuise că un critic nu trebuie să aibă înainte de a citi sau a vedea ceva nici un fel de așteptări, mărturisesc că înainte de a vedea Teambuilding mai citisem câte ceva despre film. Știam că nu este vorba nicidecum despre un film de artă, nici unul de export din categoria celor ce îi provoacă dureri de cap doamnei Anca Mitran, directorul general al CNC. De precizat că Teambuilding nu a beneficiat de subvenție de la forul cu pricina. Știam și că Teambuilding se dorește o producție veselă, vie, spumoasă, deconectantă. De care am avea nevoie ca de aer, copleșiți fiind de teroarea știrilor de toate zilele. De realitatea că vine iarna și că numai bunul Dumnezeu știe cum vom ieși din ea.

Dorința e, pesemne, una reală de vreme ce, în momentul în care am fost invitat să îmi aleg un loc în sală, am observat că aceasta va fi aproape plină. Fapt ce nu se prea întâmplă la producțiile românești.
Nu mă așteptăm însă la un dezastru și la un atentat la bunul simț (artistic și nu numai) de asemenea proporții. Un prim semnal de alarmă a intervenit în clipa în care am văzut numele firmei ai cărei angajați sunt protagoniștii producției. Multinationala se numește PLM Global. E vorba despre o corporație care, asemenea atâtor altele, organizează acțiuni de teambuilding. În programul cărora figurează jocuri, beții și competiții între reprezentanții filialelor din țară

Însă până atunci, adică până la momentul competiției între bucureșteni, clujeni, moldoveni și craioveni, aflăm că Emil, personajul jucat de Matei Dima, muncește prea mult. Drept care este promovat pe orizontală de șeful lui. Dl. Oprea. A cărui interpretare a căzut de bună voie în sarcina binecunoscutului, apreciatului actor Șerban Pavlu. Emil este trimis să fie lider la Departamentul de  call center. Al cărui lider informal este un anume Horia (Cosmin Nedelcu). Așa că pe bietul nostru Emil îl așteaptă mai întâi o luptă pentru putere. Dl. Oprea vrea, de fapt, să desființeze departamentul cu pricina și să îl înlocuiască cu un robot. Că așa e în capitalism. Prioritate au profitul și capriciile șefului Care mai înainte o suprimase pe hărnicuța femeie de serviciu (Nuami Dinescu). Salvarea ar fi ca echipa din București să câștige competiția. Fapt ce se întâmplă după nenumărate peripeții, după piedicile puse de o anume Nicoleta (Sorina Ștefănescu) și după o cascadă de vorbe și fapte decoltate mult, mult peste marginile iertate. Dar de care se amuză zor nevoie mare publicul râzăreț.

Ce e, de fapt, Teambuilding? Un amestec de scheciuri, în marea lor majoritate de un prost gust impardonabil,  de inserturi de elemente specifice genului stand up comedy la limita lui de jos,  de glume răsuflate.  Răsuflate și burtoase. Din acelea ce se spun la sfârșitul unei beții porcești.

Regretabil e că în acest film joacă actori profesioniști, stimabili. Pe mulți dintre ei i-am văzut în foarte bune spectacole de teatru.  În împrejurări net favorabile. Lor, dar și mie ca spectator.

Dar, mă rog. Eu am mers la acest film de bună voie. Mi-am făcut-o cu mâna mea și pe banii mei. Vorba lui Molière. Tu las voulu, George Dandin! Așa că și cu mine, al nu știu câtelea spectator, din sutele de mii care au luat cu asalt sălile de proiecție, box-office-ul încropelii care nu are aproape nimic artistic devine unul de excepție.  

TEAMBUILDING

O producție VIDRA PRODUCTION

Scenariul: Alex Coteț

Regia: Matei Dima, Cosmin Nedelcu, Alex Coteț

Producători: Matei Dima, Cosmin Nedelcu, Alexandra Hash,

Costume: Francisca Vass

Cu: Șerban Pavlu, Matei Dima, Anca Dinicu, Nuami Dinescu, Cosmin Nedelcu, Nicu Banea, Vlad Ianuș, Ionuț Rusu, Anca Munteanu, Roxana Condurache, Adrian Nicolae, Adrian Gheo, Cătălin Coșarcă, Cristi Pulhac, Sorina Ștefănescu, Paul Diaconescu

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro