joi, februarie 9, 2023

Tu le spui ca oameni au fost ucisi de haite de caini, ei iti raspund ca…

UPDATE! Pentru cei care au pierdut articolul anterior, reintăresc ideea ca eutansia, aplicată ca solutie unică nu este eficientă: https://www.contributors.ro/fara-categorie/nu-nu-sunt-multumit-sa-profesinalizam-dezbaterea-despre-caini-si-pericolul-pe-care-l-reprezinta-mituri-de-demolat/ De asemenea, trebuie sa ne opunem eutanasierii în masă sau omorârii câinilor cu alte mijoace decât cele acceptabile în cazurile în care populaţia de animale fără stăpân scapă de sub control, mijloace recomandate de organizaţiile cu profil veterinar din Occident.

UPDATE 2. Am aprobat postarea unor comentarii injurioase, inclusiv la adresa mea, cu titlul de mostra de irationalitate. Acestia sunt oamenii cu care ar trebui sa dialogăm raţional? Nici dacă le-aş fi căutat nu le-aş fi găsit. Imi cer scuze cititorilor pentru acesta decizie, sper sa nu fiţi foarte deranjaţi. Eu nu sunt.

—————————————————————————————————–

Tu le spui că omeni au fost desfiguraţi de haite de câini, câţiva chiar  au fost ucişi, ei îţi spun că a fost UN  ACCIDENT, poate două. Tu le spui că mii sunt muşcaţi anual în Bucureşti, ei îţi răspund că e după sufletul omului… n-au ştiut să se poarte cu animelele. Tu le spui că cu banii cu care ar fi ţinuţi în adăpoturi pe perioade nedeterminate câinii, ai putea să finanţezi priorităţi reale: şcoli, spitale, copii fără părinţi, bătrâni care degeră iarna în stadă, operaţii grele în spitale, câte şi mai câte, ei îţi spun că n-ai dreptul să omori un animal tânăr şi sănătos. Tu îi spui că dacă-l vrea să şi-l ia acasă, să-şi asume răspunderea pentru el, că nu te poate obliga să-l accepţi,  folosind astfel SPAŢIUL PUBLIC pentru pasiunea sa, îţi zice că nu ai suflet.

Îi spui că nu te odihneşti noaptea, că haitele împânzesc Bucureştiul şi latră la lună, ei vin cu soluţii tâmpite, de genul ţarcurilor de pe lângă blocuri. De ce să nu aducem şi în ţarcuri, dacă tot se poate, şi vaci şi porci şi cai şi orice lighionă mai găsim pe pâmânt. Căci dacă el/ea are acest drept, noi de ce să nu-l avem? Eu îmi doresc în spatele blocului un iaz mai mic să cresc caras şi să pot da duminica la peşte… Dacă tot se poate, de ce nu?

Tu îi spui că habitatul uman e pentru uzul oamenilor şi presupune nişte norme de siguranţă şi de igenă şi îi demonstrezi logic că maidenezii, ca dăunători,  nu au ce căuta liberi pe străzi, ei îţi spun că nu e vina lor, că e vina noastră.

Şi asta n-ar fi nimic… Dar nimic nu m-a înfuriat mai tare decât nesimţirea unei cucoane isterice, care îi cerea tatălui lui Ionuţ Anghel, mort la 4 ani, în condiţii sinistre, sfâşiat de câinii, să-i înţeleagă şi el, ei durerea. Că ea îi înţelege durerea lui de tată, dar şi ei i-a murit câinele şi că suferă şi că şi ea trebuie înţeleasă şi, în consecinţă, să lăsăm bietele animale în pace. De parcă câinele insensibilei a murit muşcat de un copil. Omul se uita la ea năucit…

Ce să vorbeşti cu oamenii ăştia? Ce poţi să le mai zici? Imediat eşti taxat ca fiind o persoană crudă. Deşi carnea crudă, din care curge sânge la propriu, este cea a miilor de bucureşteni şi zecilor de mii de români care ajung anual la spitale cu muşcături sau sfârşesc desfiguraţi. Iar problema nu e doar specifică mediului urban, şi la ţară sau în mediul preurban s-au petrecut tragedii, acum mai bine documentate şi dezvăluite.

Deci, încă o dată întreb, ce să vorbeşti, ce să le mai spui oamenilor aceştia? Eu nu le mai spun nimic. Pentru că nu sunt oameni serioşi şi pur şi simplu nu trebuie luaţi în seamă, nu trebuie ascultaţi şi nu merită nicinun răspuns. Pentru că nu sunt dispuşi să discute raţional, nu sunt dispuşi să caute soluţii în mod real. În loc să abordeze problema raţional, ei se organizează se te discrediteze, să te intimideze, te atacă la personă, mint cu neruşinare. Caută fotografii cu câini schilodiţi în alt timp şi spaţiu, pe alte meridiane (în special Rusia) şi viralizează cu ajutorul celor slabi de înger astfel de imagini şi filmuleţe, spunând că se întâmplă în România. Că s-au apucat autorităţile să eutanasieze cu furca şi cu barda.

Şi aşa parşivi şi iresponsabili cum sunt, trimit astfel de materiale şi petiţii mincinoase la redacţiile din străinătate, pe reţele de socializare, de s-au trezit ambasadele noastre cu proteste cum că românii sunt un neam crud (deh, urmaşii lui Dracula!) şi că nu merită să fie vizitaţi de olandezi, de nemţi şi de alţi oameni civilizaţi, că noi nu ştim să ne purtăm cu animalele. Sabotaţi turismul românesc şi produsele româneşti! Uite o cauză demnă de cei mai iresponsabili!

Şi se găsesc alţii să-i creadă. Şi eu dacă aş vedea astfel de imagini şi petiţii pornite dintr-o altă ţară i-aş crede şi m-aş duce să protestez împotriva cruzimii faţă de animale, lucru de neacceptat!

Deci, ce să le mai zic? Nu le mai zic nimic. Nu le mai aduc argumente raţionale pentru că-mi pierd timpul. Ei răspund exclusiv emoţional. Emoţia este singurul stimul care-i mai mişcă pe astăzi pe oamenii tembelizaţi de televiziune. Raţiunea îşi doarme proverbialul somn. Am scris un articol nervos în momentul morţii lui Ionuţ Anghel, am abuzat de mesaj emoţional, a fost viralizat. M-am documentat, am dus dezbaterea pe un alt plan, articolul a trecut aproape neobservat. Am făcut efortul de a argumenta, mi s-a răspuns la fel, emoţional, pe lângă subiect. Nici măcar un contra-argument la vreuna din idei, unul logic, raţional. Unul! Nimic.

Deci, de ce să ne obosim să mai discutăm cu oameni cărora nu le pasă de noi? Nu le pasă de dorinţele noastre, nu le pasă de frica şi de inconfortul nostru, nu le pasă de sănătatea noastră, nu le pasă de bugetul oraşului nostru şi nu le pasă nici de copii noştri. Le pasă doar de haitele de dăunători, acea singură specie pe care ei o preţuiesc (nu am auzit proteste pentru protejarea altor dăudători, în speţă şobolanii). Acea specie semi-sălbăticită care corespunde unui ideal de-al lor prost imaginat, pe baraba nostră, şi în a cărei apărarare venind, îi face să se simtă nişte oameni mai buni, mai buni decât suntem noi, ăştialalţii.

Totul e mesaj. Totul e imagine, totul e apelare empatică. Noi postăm şi difuzăm câini cu colţii rânjiţi şi oameni sfârtecaţi (eu personal nu am făcut-o, m-am mărginit la cuvinte) ei căţeluşi pufoşi cu ochii mari şi goi. Şi la ce bun să raţionalizezi dezbaterea, să cauţi politici funcţionale în alte ţări şi să foloseşti comparaţia? Nu ţine! Pierzi timpul degeaba. Ei nu sunt în stare să aducă argumente raţionale, (nici măcar de natură etică!) şi nici nu sunt dispuşi să asculte unele.

Fac orice pentru a influenţa Curtea Constituţinală, Parlamentul, autorităţile locale. Unii sunt doar naivi, iubitori iraţionali de animale, dar incapabili să-şi asume răspunderea în mod real. Alţii, cei mai bine organizaţi, cei care fac campanii de media şi pe reţelele de socializare prin afara ţării, o fac de frică că îşi vor pierde obiectul muncii. Nu au niciun interes să rezolve problema ci doar să o prelungească, atfel îşi pierd raţiunea de a fi şi sursele de finanţare.

Dezinformare, articole aparute pe site-uri obscure, informatii inventate, ipoteze aberante, o întragă tevatură pusă repetat în scenă cu intenţia de a distrage atenţia de la maidanezii care l-au omorat pe Ionut Angel. Oameni fără ruşine, oameni ce vor să se convingă între ei şi după aceea pe noi, de un fals. Ce să le spui? Ce să le mai spui dacă ei sunt dispuşi să meargă atât de departe încât viralizează orice absurditate găsesc pe intenet? Nu discern intre necredibil si credibil şi promovează minciuni sfruntate sub formă de „ipoteze” pe care uşor le transformă în postulate.

ÎN CONCLUZIE, SUNT NIŞTE PARTENERI DE DISCUŢIE FĂRĂ PIC DE CREDIBILITATE ŞI TREBUIE IGNORAŢI. Sper să rămână în acestă dezbatere doar bruiaje, zgomote tranzitorii, iar autorităţile să-şi facă datoria şi să ne redea oraşele şi încederea că le putem folosi în siguranţă.

Distribuie acest articol

345 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro