vineri, aprilie 19, 2024

Tulburari urbane in Anglia – fapte si mai putin interpretari

Este sâmbătă la prânz, și călătoresc cu autobuzul 149 pe Tottenham High Road, în nordul Londrei.  Trec de comisariatul de poliție, unde, după demonstrația de protest de săptămâna trecută împotriva împușcării mortale de către polițiști a lui Mark Duggan, suspectat de a fi cap al lumii interlope din cartier, au izbucnit tulburările de stradă care s-au extins la o parte a cartierelor capitalei și la alte mari orașe ale Angliei.

Aici au locuit până pe 7 august 26 de persoane, dar vandalii le-au incendiat locuința

Apar primele urme ale violențelor: geamuri sparte și înlocuite cu placaje la o casă de pariuri și la sediul Serviciului pentru Delincvenți Minori (Youth Offending Service – YOS).

Apoi, pe dreapta, cum mergi înspre nord, apar primele urme urâte: un pub incendiat care nu mai are acoperiș și supermagazinul alimentar Aldi, al cărui acoperiș este înfundat, gata să se prăbușească.

Mă dau jos și o iau spre intersecția cu Lordship Lane, unde, tot pe dreapta, este acum un teren plin de moloz. Aici a fost un bloc, datând din epoca victoriană (a doua jumătate a secolului al XIX-lea) care a fost incendiat și ruinele sale au fost demolate. Douăzeci și șase de persoane au rămas fără locuință, norocoase să scape nevătămate.

Imediat după aceea, tot pe dreapta  un Job Centre (bursa forței de muncă), cu geamurile placardate, în urma vandalizărilor din săptămâna precedentă. Pe trotuarul opus o altă clădire a serviciilor sociale, care arată la fel.

Pe dreapta o casă cu etaj, incendiată, împrejmuită cu un gard de lemn provizoriu pe care este scris (cu cinism) “Robbed by the bankers (jefuit de bancheri)”.

La vreo 200 de metri mai încolo, stadionul lui Tottenham Hotspur FC într-o liniște totală. Deși este debutul noul sezon în Premier League, meciul lui Tottenham cu Everton a fost amânat din motive de securitate. Mai încolo, pe ici pe colo, câte un magazin sau restaurant devastat, complet aleatoriu, fie că e vorba de un Pizza Domino, patiseria Greggs sau de un magazin alementar turcesc.

În orice caz, Tottenham, cartierul cel mai devastat din londra în recentele tulburări, nu arată așa rău cum ți se pare privind știrile TV. Este drept că în ultima săptămână au fost îndepărtate multe urme ale violențelor și au fost reparate unele dintre avarii.

Viața reintră în normal aici în nordul Londrei, unde populația este compusă dintr-un amestec de turci, negri africani și caraibieni, arabi, chinezi, polonezi, români, de fapt, mai toate naționalitățile pământului s-au adunat aici.

Este unul dintre cele mai sărace cartiere din Londra, care acum, după distrugerile suferite este și mai sărac.

Harta tulburărilor

Devastările din Londra sunt înșirate pe o axă nord-sud, de la Enfield în nordul extrem, până la Croydon în sudul extrem , cu două excepții: Ealing în vest și Greenwich în est.

"Jefuit de bancheri" - culmea cinismului
„Jefuit de bancheri” – culmea cinismului

Nouă alte orașe din Anglia au fost afectate de tulburări: Birmingham, Manchester, Liverpool, West Bromwich (în zona metropolitană Birmingham), Salford (zona metropolitană Manchester), Nottingham, Wolverhampton, Bristol și Gloucester.

În general, distrugerile au fost localizate în străzile comerciale din cartierele afectate, care sunt printre zonele sărace, cu excepția cartierelor Ealing și Clapham din Londra și a orașului Gloucester, care însă conțin buzunare de sărăcie, iar în aceste locuri precum și în câteva locuri izolate în zonele comerciale din centrul Londrei devastările sunt puse pe seama unor persoane venite din alte părți.

Devastările cele mai serioase, după Tottenham, s-au produs la Croydon, Manchester și Birmingham. Pagubele sunt estimate la peste 200 de milioane de de lire sterline (230 de milioane de euro).

Victimele

Cinci persoane au fost ucise în timpul tulburărilor: Haroon Jahan (21 de ani), Shazad Ali (30) Abdul Musavir (31), Richard Mannington Bowes (68) și Trevor Ellis (26).

Primii trei, musulmani de origine pakistaneză, au fost uciși călcați de mașină în timp ce păzeau de jefuitori casele și magazinele din cartierul Winson Green din Birmingham. Un bărbat de 26 de ani și altul de 17 ani au fost trimiși în judecată pentru infracțiunea de omor, alți doi fiind cercetați de poliție sub aceeași acuzație. Tatăl lui Haroon, Tariq, a avut o intervenție lăudată în întreaga țară când a făcut apel la calm și le-a cerut concitadinilor săi musulmani să nu încerce să se răzbune.

Richard Mannington Bowes, un  contabil pensionar din Ealing, a fost atacat în timp ce încerca să stingă un incendiu. Poliția cercetează un suspect pentru acest omor, un bărbat negru în vârstă de 22 de ani.

În sfârșit, Trevor Ellis, un zugrav negru, tată a patru copii, a fost împușcat în cap la Croydon, în urma unei urmăriri cu mașina. Poliția a făcut mai multe arestări, dar nu a trimis încă pe nimeni în judecată.

Cazul studentului malaezian Asyraf Haziq (20), rănit în timpul dezordinilor de stradă la Barking în estul Londrei și apoi jefuit de un grup de tineri negri a făcut înconjurul lumii. Presupusul său atacator a fost trimis în judecată, unde s-a declarat nevinovat pentru infracțiunea de tâlhărie, instanța dispunând menținerea stării de arest preventiv până la proces.  O colectă pe internet a strâns 22000 de lire pentru Asyraf, care, în pofida a tot ceea ce s-a întâmplat, vrea să rămână în continuare să studieze engleza și cu banii primiți vrea să o invite pe mama sa în vizită la Londra.

O altă colectă pe internet a strâns peste 30000 de lire pentru Aaron Bieber, frizer din Tottenham, în vârstă de 89 de ani, al cărui salon de coafură a fost jefuit și devastat în timpul tulburărilor din 7 august. Aaron, ai cărui părinți evrei au emigrat din Polonia la începutul secolului XX, a spus că nu are intenția să se retragă și că va folosi banii pentru redotarea salonului unde lucrează de 41 de ani fără întrerupere.

Shiva Kandiah este un comerciant de origine asiatică al cărui magazin alimentar a fost jefuit și distrus. A rămas cu doar 25 de pence. Brij Sehgal, proprietarul unui magazine de articole electornice a fost jefuit de mărfuri în valoare de 200000 de lire sterline, dar a declarat că nu are niciun fel de resentimente față de jefuitori.

Locatarii din imobilul incendiat în Tottenham au rămas și ei doar cu hainele cu care erau îmbrăcați. Majoritatea erau de origine turcă, asiatică sau africană.

Monika Konczyk (32) a ajuns celebră în întreaga lume, dar din cauze nedorite de ea, atunci când a venit la Londra sălucreze ca vânzătoare la magazinul Poundland. Fotografia ei sărind de la primul etaj al unei case în flăcări a făcut înconjurul omenirii. Ea a declarat tabloidului The Sun că “societatea engleză a devenit bolnavă” și că jefuitorii care i-au incendiat casa s-au comportat ca niște animale. “Polonezii sunt muncitori și respectabili. Ei cred într-o viață de muncă, nu în furt de la alții. Dacă vrei haine frumoase sau un televizor nou, nu sparge vitrine și jefuiești, lucrează ca să plătești pentru ele”, a declarat ea pentru The Sun. Și cine nu ar fi de acord cu ea (bineînțeles în afara unei minorități infractoare)?

Făptuitorii

La o săptămână după declanșarea tulburărilor urbane, poliția efectuase peste 2500 de arestări. Poliția metropolitană din Londra a arestat aproape 1500 dintre care peste 800 au fost trimise în judecată și estimează că numărul arestărilor se va ridica la circa 3000.

Stadionul Tottenham Hotspur FC e pustiu, meciul cu Everton a fost amânat din motive de securitateStadionul Tottenham Hotspur FC e pustiu, meciul cu Everton a fost amânat din motive de securitate

Cele mai frecvente capete de acuzare sunt furt, mânuire de bunuri furate, spargere și distrugere de proprietate. Inculpații compar pentru prima înfățișare la curțile de magistrați (echivalentul judecătoriilor), unde pot primi pedepse cu închisoarea de maximum șase luni pentru o singură infracțiune și un an pentru două infracțiuni, dacă pedepsele sunt consecutive. Dar unii judecători districtuali (juriști de profesie, spre deosebrie de magistrați care nu sunt juriști de profesie și sunt voluntari) au uzat de puterea lor de a trimite cazurile la Curtea Coroanei (echivalentul tribunalelor), care au putere de condamnare nelimitată.

Ceea ce se știe exact este că circa jumătate dintre inculpați sunt minori, așa încât ei nu pot fi numiți în public și pedepsele cu închisoarea sunt aplicate în cazul lor doar în situații extreme. De asemenea, 92% dintre inculpați sunt bărbați, ceea ce nu este o surpriză, proporția aceasta respectând-o pe aceea a infracționalității generale. Mulți inculpați provin din familii dezmembrate, în care tatăl este fie complet absent, fie este în închisoare. Mai mulți judecători au remarcat absența din sala tribunalului a părinților multor inculpați minori și în aceste cazuri au menținut starea de arest preventiv până la următoarea înfățișare.

Mulți inculpați sunt delincvenți recidiviști și în general provin din familii modeste (ceea ce nu-i împiedică pe majoritatea să aibă telefoane “inteligente” prin care și-au coordonat acțiunile), dar au fost și cazuri de inculpați proveniți din clasa de mijloc, cel mai notoriu exemplu fiind cel al Laurei Johnson (19), fiica unor multimilionari din Kent, arestată la volanul unei mașini pline de mărfuri furate. La Manchester a compărut în faţa instanţei chiar un militar care a luptat în Afganistan, Liam Bretherton, acuzat de spargere și furtul unei chitare în valoare de 1900 de lire sterline dintr-un magazin de instrumente muzicale.

Doi dintre inculpați sunt cetățeni români, ambii trimiși în judecată pentru furturi oportuniste, un bărbat acuzat de furt de la magazinul Sony din Enfield și o femeie care s-a declarat vinovată și urmează să fie condamnată pentru furtul a două tricouri de la un magazin JD Sports.

Nu există o statistică rasială a infractorilor (poliția înregistrează clasificarea etnică a arestatului dar nu a publicat o statistică, iar la curte nu se face o asemenea statistică), dar aparent procentul pesoanelor de origine non-europeană este ridicat, fiind oarecum asemănătoare cu compoziția etno-rasială a zonelor unde au avut loc tulburările. Interesant este că în zone unde în trecut au avut loc ciocniri inter-rasiale – Leeds, Bradford, Burnley, Oldham – nu au avut loc tulburări.

Cauzele tulburărilor

Voci izolate, în general la stânga spectrului politic, au spus că acesta a fost un strigăt de disperare al defavorizaților social într-o societate din ce în ce mai polarizată între bogați și săraci, dar nici măcar în Partidul Laburist de opoziție nu e răspândită această explicație.

"E deschis" - sfidarea comercianților cu magazine atacate la adresa huliganilor„E deschis” – sfidarea comercianților cu magazine atacate la adresa huliganilor

Liderul Laburist, Ed Milliband, a recunoscut că partidul său, aflat la putere între 1997 și 2010 a eșuat în tentativa de soluționare a garvelor probleme morale ale societății britanice. În general, politicienii sunt acuzați că au ignorat decenii de-a rândul păturile defavorizate, care au tendința de a vota în procent mic și de aceea nu sunt “interesante” din punct de vedere electoral.

Un sondaj publicat de duminicalul Sunday Times arată că publicul consideră că principala cauză este criminalitatea în general – 34%, urmată de cultura de bande – 20%, proasta educație în familie și abia pe locul patru lipsa de locuri de muncă – 11%.

Dacă stânga dă vina pe lipsa de oportunități sociale, la dreapta este invocată prăbușirea autorității, mai ales în familie și școală, precum și influența unei culturi în societate care îl pune “eu” înainte de orice și glorifică materialismul și superficialitatea.

În sfârșit, dar nu mai puțin important, poliția e acuzată că a apreciat complet greșit situația de pe străzi, nereușind inițial să stăvilească tulburările și permițând vandalilor să acționeze cu impunitate. Poliția metropolitană fusese criticată recent pentru brutalitățile de la summitul G20 din 2009 și de la demonstrațiile studențești din 2010 și a rămas recent fără comandant după scandalul interceptării mesageriei vocale de către unii ziariști. Nu e o situație ideală și poate că ar trebui lumea să se hotărască dacă dorește o poliție inhibată sau una care să-și facă datoria.

Ce-i de făcut?

După o perioadă de ezitări, premierul David Cameron a revenit val-vârtej din vacanță și a prezentat Camerei Comunelor câteva măsuri sau intenții, unele dintre ele necesitând legiferare în parlament.

Printre altele, s-a vorbit despre combaterea bandelor (doar în Londra au fost identificate aproape 200) de tineri, retragerea alocațiilor sociale pentru infractori, inclusiv evacuarea din locuințe sociale, examinarea posibilității de întrerupere a comunicațiilor electronice (Twitter, Facebook, Blackberry, Messenger) atunci când se pun la cale acțiuni infracționale și alte măsuri de folosire a “bâtei”. Mai puțin la capitolul “morcov”, unde se remarcă doar niște propuneri vagi privind educația tinerilor din zonele defavorizate.

Oricum, e prea devreme pentru concluzii și pentru remedii și cei care se grăbesc acum să dea soluții s-ar putea s-o dea în bară.

Am să închei pe o notă optimistă, remarcând solidaritatea, exemple ca cele date mai sus de ajutorare a victimelor fiind nenumărate, inclusiv acela al oamenilor care s-au dus să îi ajute pe proprietarii de magazine să înlăture efectele jafului. E o probă ca societatea britanică, bolnavă fără doar și poate în unele segmente, are totuși o componentă solidă de societate civilă.

Articol aparut si in revista Acum

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Shto delait ?!
    pai sa ne facem testamentul ca societate civilizata si moderna . Sa ne mandrim ca vom deveni prima societate barbara moderna !! Si stati linistiti nu este doar vina „celuitalt” adica doar a dreptei sau doar a stangii … Amdoua partile sunt de vina DACA Marea Britamie care a fost o dovada de calm in anii 1850-1970 (comparati cu Europa va rog!) azi trece de la hooiigans (si ei aoparirtie mai noua) la riots.
    In rest zic ca asistam la

    Sinucidereea rationala a Occidentului

    Tata imi zicea ca Lenin ar fi zis ca „capitalistu este unu care iti vinde si funia cu care vrei sa il spanzuri

    Zilele astea Presedintele Bancii Mondiale avetizeaza:

    Economia globabă, intrată într-o „fază şi mai periculoasă
    Preşedintele Băncii Mondiale a estimat totodată că această criză a fost pe cale de a transfera „foarte repede din punct de vedere istoric” puterea economică a Occidentului către China, care poate însă „să nu-şi asume acest rol”, preocupată fiind de propriile sale probleme.

    Adica musiu asta are niste probleme pe care crede ca ar trebui sa le rezolve China! Da’ unde era musiu asta cand Occidentu (adica bastanii finaciari) transferau productia in China si ziceau „globalizare” , „delocalizare” si „competitie”. Azi chinezii au si productia si tehnologia ba au cumparat si Volvo si Rover (adica know how ul).
    Acu asta se sperie (asa cum copii isi zic povesti cu Bau Bau !) ca China nu isi va asuma nu stiu ce rol Pesemne a-l intretine pe al pe lefuri babane. Trebuia sa se gandeasca onainte daca nu cumva China are nitel alte obiective . Acu e prea tarziu !!! banii sunt la chinezi si daca vrei sa ii frigi naspa te frigi! Sau si mai naspa daca vrei sa ii frigi pe chinezi si produci o prabusire a dolarului raman bastanii cu dolari de cont (nici macar hartie) care nu fac nimic si cam atat si musiu asta ramane pe drumuri …

    Si ca sa fiu rautacios – imi si ichipui cum gasca libertariana se va delocaliza fizic in China sa le explice alaora ca confucianisul este gresit si ca principiile chinezesti clasice :
    1)dintai zeii
    2)pe urma stramosii
    3)pe urma conducatorii
    4)pe urma familia
    5)la sfarsit tu!
    trebuiesc rasturnate ca sa cunoasca si China succesurile riots urilor (au si ei ..) londoneze.
    Si sa ma intorc la ce – cica – ar fi zis Lenin. Misto este ca Chinei i s-a livart fabrica, tehnologia si materia prima pe gratis, pardon credit, ca deh platea contribuabilu occidental , ieri producator azi „asistat” …

  2. Asyraf Haziq nu a fost jefuit de un „grup de tineri negrii”. Uitati-va la film si corectati articolul: http://www.youtube.com/watch?v=DNh-fTv1Gm8

    unii oameni, si mai ales romani, incearca sa dea o tenta rasiala fenomenului din marea britanie, dar ce am vazut eu este tocmai ca toate rasele au lucrat impreuna pentru aceste rezultate.

  3. Multumesc pentru informare, este cel mai detaliat articol pe care l-am intalnit in mediile de informare in limba romana.
    Problema care ma preocupa: Anglia are o civilizatie avansata si aici ma refer la universitati, inovatie, putere industriala si financiara, clasa de mijloc educata de tip antreprenorial, administratie eficienta, traditie istorica imbinata cu cultura democratica si totusi …. naste comportamente de tip anarhic. Explicatia ?????

  4. În Anglia, dar și în Scoția,Țara Galilor și Irlanda de Nord (unde n-au avut loc de data asta tulburări) există o clasă defavorizată („underclass”) care din varii motive se înfundă față de restul societății. De pildă, în orașele afectate de declinul industriei manufacturiere din nord – Liverpool, Manchester (locurile 1 și 2 la indice de defavorizare pe tot UK) există cartiere cu șomaj de 50%, unde trei generații ale aceleiași familii n-au fost niciodată activi pe piața forței de muncă.

    Apoi, poliția spunea că una din patru persoane arestate cu prilejul acestor tulburări fac parte din bande urbane. deci, o chestie de cultură.

    Educația este și extrem de stratificată social, iar părinții multora dintre acești tineri au pierdut total controlul asupra lor. Și ar fi multe de spus.

    Mediile de informare în limba română? Fără supărare, așa cum am spus sunt liga a patra a presei europene.

    • Multumesc inca o data! Aveam o intuitie in legatura cu posibila explicatie, dar aveam nevoie de parere avizata. De multe ori m-am gandit la pericolul ce ne paste: pericol derivat, pe de o parte, din nivelul educatiei din Romania si de polarizarea educatiei si pe de alta parte, din rata demografica diferentiata pe grupuri etnice – o familie de tigani are cel putin 3 copii, o familie de romani -1. Viitorul nu suna bine!

  5. 1. prea multe centre de aistenta sociala au inflamat evident pofta de vandalizare. ele tind sa anuleze sentimentul natural al omului de respect fata de proprietatea altuia.
    2. prea multa asistenta sociala da asistatilor sentimetul de apartenenta la un grup care poate actiona chiar si in forta ( nu doar prin inselaciune, in multe cazuri) ca sa isi ia ceea ce considera ca li se cuvine.

    • @gaga, va trebui sa te inveti cu stilul domnului Petru Clej, dansul si-a insusit doctrina multiculturalista si prea corecta politica intr-o masura care nu-i face bine la imagine, este chiar la acest capitol mai catolic decat papa. Dansul nu accepta decat argumete care sa-i confirme convigerile, restul este decat rea credinta si prostioara pura. Sincer va spun ca nu aveti cum sa discutati constructiv, nu acepta idei diferite, nu accepta ca poate gresi, este o persoana impulsiva.

      • E suficient să citești unul după altul comentariile anonimilor „Alex” și „Visan” – care se bat cap în cap – ca să realizezi că articolul este – de altfel, așa cum îi spune și titlul, o prezentare a faptelor, nu dat cu părerea după ureche. Cât despre „argumentele” lui „gaga” (alt anonim) ele lipsesc cu desăvârșire, el emite două decrete și are impresia că a făcut lumea praf, când el de fapt a făcut altceva praf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Petru Clej
Petru Clej
Petru Clej este corespondent la Londra al redacției române a RFI. A fost jurnalist la BBC World Service, redacția română, între 1991 și 2008 (redactor șef între 2000 și 2008) și a lucrat între februarie și decembrie 2007 la BBC News Online.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro