marți, iulie 27, 2021

TVR 1 sau ANTENA INFRACTORILOR?

În urmă cu 28 de ani și o zi, pe 22 decembrie 1989, puțin după ce Nicolae Ceaușescu a părăsit cu elicopterul acoperișul CC al PCR, unul dintre cei mai cunoscuți și mai compromiși crainici ai TVR- l-am numit pe, între timp, repauzatul întru Domnul George Marinescu- mima o criză de conștiință.
Își cerea scuze în numele lui, al colegilor și al instituției, pentru nenumăratele minciuni transmise pe unde în vremea în care TVR era socotită și își îndeplinea misiunea de instrument de propagandă aflat în serviciul ideologiei comuniste. Al familiei lui Nicolae Ceaușescu.
Nu era decât o păcăleală, nimic altceva decât o secvență de captatio benevolentiae, o minimă operațiune de cosmetizare a imaginii unei instituții decredibilizate, un element din scenariul Revoluției încâlcite. Scenariu din a cărui compoziție nu încape îndoială că făceau parte măcar unii dintre angajații de atunci ai Radioteleviziunii. Mulți dintre ei cu două servicii. La Radioteleviziune și la Securitate. Mă gândesc la directorul general al instituției- un anume Petre Constantin, în mod miraculos menținut în funcție, până la pensionarea din aprilie 1990, la redactorul șef adjunct de la Actualități, Teodor Brateș (relevante secvențele cu el din documentarele lui Cornel Mihalache), și la încă vreo câțiva reporteri și crainici.
Instituția din Calea Dorobanți și-a schimbat urgent stăpânul- de aici și entuziasmul din primirea rezervată lui Ion Iliescu în așa –zisul “eroic” Studio 4, de aici scandalul din jurul difuzării filmului cu execuția Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, de aici minciuna cu ceața care nu ar fi permis transmiterea de imagini de la mitingurile Opoziției, de aici persecuțiile și concedierile de care au avut parte acei redactori care voiau să își facă onest meseria.
De 28 de ani încoace TVR, îndeosebi managementul ei întotdeauna numit politic, nu face decât să treacă de la un stăpân la alta. L-a slujit prea-plecată pe Ion Iliescu prin inși precum Răzvan Theodorescu, Emanuel Valeriu, Cornelius Roșiianu, Rodica Becleanu, a intrat, grație binomului Alina Mungiu- Anca Toader, în serviciul lui Emil Constantinescu și al CDR, i-a satisfăcut, prin Alexandru Lăzescu și Rodica Culcer, toate poftele lui Traian Băsescu, iar în vremea din urmă, fie prin deja sacrificata Irina Radu, fie prin atât de slugarnica Doina Gradea, se face preș la picioarele lui Dragnea și Tăriceanu.
Întru îndeplinirea dezonorantului său rost, TVR 1 are de ceva vreme în grilă o emisiune care se cheamă România 9. Dată pe mâna unui anume Ionuț Cristache, format la Televiziunile lui Voiculescu. Cu acceptul mai mult decât discutabil al fostei pedegiste Irina Radu, insul în cauză a transformat principalul talk show, dacă nu chiar întregul canal zis de știri al TVR, într-o subunitate a Antenei 3. Într-o tribună de unde își țin lecțiile de imoralitate falși formatori de opinie. Mulți dintre aceștia navetând între televiziunile rău famate- România tv și Antena 3 și TVR 1.
Odată cu ofensiva declanșată de troica PSD-ALDE-UDMR împotriva justiției, TVR 1 s-a metamorfozat într-o oficină de reabilitare a infractorilor, a foștilor pușcăriași, a inșilor cu condicuță. Deveniți brusc profesori de morală.
Cu acceptul condamnabil al Doinei Gradea (ea însăși nutrind un veritabil cult al infractorilor, de aici probabil elogiul adus lui Adrian Sârbu într-un interviu dat îndată după instalarea ei în fruntea TVR) trec pe la emisiunea lui Cristache inși de abia ieșiți din pușcărie precum Sorin Roșca Stănescu, afaceriști deghizați în oameni de presă, așa cum este Bogdan Chirieac, își spun nestingheriți dramoletele inventate Elena Udrea și Alina Bica. Zilele trecute s-a lăfăit pe ecranul Televiziunii publice, cu îngâmfarea-i caracteristică, Adrian Năstase. Insul cu sinuciderea-i de circ ratată, însă fără fularul care i-a conferit o de prost gust celebritate. Năstase a făcut pe persecutatul, pe înțeleptul, pe marginalizatul, a pus în scenă, cu acceptul moderatorului, un dezgustător spectacol, a dat indicații prețioase pentru reformarea justiției, a PSD și a țării. Totul în selecta companie a altor doi compromiși- Ion Cristoiu și Marius Pieleanu. Omul e lipsit prin sentință judecătorească de drepturi civile, dar i se întinde covorul roșu la intrarea în Televiziunea publică.
Știu. Îmi este cunoscut detaliul că mulți angajați onești din ceea ce eu numesc Antena Infractorilor, fostă TVR 1, sunt revoltați de ceea ce se întâmplă cu instituția lor. Îi întorc în lift spatele lui Ionuț Cristache, se fac că nu o văd pe Livia Șerban-Iancu, producătoarea emisiunii. Ridică neputincioși din umeri când îi întrebi de ce acceptă umilințele la care îi supune Doina Gradea, demisiile profesionale la care îi obligă această doamnă, expertă în făcut cafele infractorului Adrian Sârbu, de ce admit să fie colegi cu Ionuț Cristache. Murmură scuze și explicații încurcate ori îmi recomandă să recurg la gestul simplu de a schimba canalul.
Eu mă uit însă pe mai departe la Antena Infractorilor fostă TVR1 doar spre a vedea cine va fi cel care își va cere,cândva, iarăși scuze românilor.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Intr-o abordare corecta ar trebui enumerati si cei mutati la TVR de la B1TV si DIGI TV pe vremea lui Basescu si care fac si acum apologia lui Basescu . De asemenea cei mutati mai de curand la TVR de la Realitatea TV care, neavand curajul sa faca chiar apologia SRI ului il canta pe Johannis. Oricum este un mare mister aploarea campaniei de angajari noi la TVR dupa ce in urma cu vreun an se spunea ca institutia ar trebui desfiintata intrucat Comisia Europeana nu permite sustinerea cu bani de la Stat , fie ei si ascunsi in capitolele confidentiale ale serviciilor, a unor entitati vesnic falimentare.

  • Articolul Scris de Autor este Corect si Complet. Beunuteve este in subsolul audientelor nocive ca efect, numar de derapaje, iar Digi este Neutru, in rest Comentariul Tau domnule Mihai 2 este nerelevant in Continut, similar cu ceea ce debiteaza un Fost Pastor platit din banii Crescent

 2. Da, desigur, sa-si ceara scuze, dar nu ca atunci G.M.ci dupa o galeata de laturi rasturnata peste el in direct si la o ora de maxima audienta. Nu crdeti ca asa ar fi cazul? :)

 3. PS Postati foarte des si softul acestei platforme va trimite in urma unde nimeni nu va mai citeste daca nu va cauta in mod special si astfel dispar in „neant” comentarii poate ca importante . Acolo fiindca va refereati la troica maligna PSD _ALDE_UDMR v-am atras atentia ca mai trebuia sa va referiti la ceva tinand cont ca era un articol de tip remember. Dar si aici fiind tot un fel de remember in care in alt context va referiti tot la acea troica asa ca pot sa va repostez cele ce scriam ieri :
  „22/12/2017 la 20:29
  Dar de USL de ce nu spuneti nimic? Acela a fost episodul cu care a reinceput RAUL pe fata si in actiune distructiva evidenta.
  Prime incercari pentruca biorfasii sa-si faca mana. .
  Ce este PSD-ALDE(cu alde Tariceanu si cu pleava libeal-securista maximala din zona eronat numita liberala) ca UDMR (alta pleava securist-etnica) nu se mai pune ca oricand este unde trebuie?.
  E corect sa eludati acest episod si daca da de ce o faceti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

O întrebare pentru „colegii de la Academie”

Una dintre sculpturile prin care Christophe Gabriel Allegrain (1710-1795) a atras atenția (cea a lui Diderot e notabilă) și a devenit dezirabil...

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro