duminică, mai 22, 2022

TVR 1 sau ANTENA INFRACTORILOR?

În urmă cu 28 de ani și o zi, pe 22 decembrie 1989, puțin după ce Nicolae Ceaușescu a părăsit cu elicopterul acoperișul CC al PCR, unul dintre cei mai cunoscuți și mai compromiși crainici ai TVR- l-am numit pe, între timp, repauzatul întru Domnul George Marinescu- mima o criză de conștiință.
Își cerea scuze în numele lui, al colegilor și al instituției, pentru nenumăratele minciuni transmise pe unde în vremea în care TVR era socotită și își îndeplinea misiunea de instrument de propagandă aflat în serviciul ideologiei comuniste. Al familiei lui Nicolae Ceaușescu.
Nu era decât o păcăleală, nimic altceva decât o secvență de captatio benevolentiae, o minimă operațiune de cosmetizare a imaginii unei instituții decredibilizate, un element din scenariul Revoluției încâlcite. Scenariu din a cărui compoziție nu încape îndoială că făceau parte măcar unii dintre angajații de atunci ai Radioteleviziunii. Mulți dintre ei cu două servicii. La Radioteleviziune și la Securitate. Mă gândesc la directorul general al instituției- un anume Petre Constantin, în mod miraculos menținut în funcție, până la pensionarea din aprilie 1990, la redactorul șef adjunct de la Actualități, Teodor Brateș (relevante secvențele cu el din documentarele lui Cornel Mihalache), și la încă vreo câțiva reporteri și crainici.
Instituția din Calea Dorobanți și-a schimbat urgent stăpânul- de aici și entuziasmul din primirea rezervată lui Ion Iliescu în așa –zisul “eroic” Studio 4, de aici scandalul din jurul difuzării filmului cu execuția Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, de aici minciuna cu ceața care nu ar fi permis transmiterea de imagini de la mitingurile Opoziției, de aici persecuțiile și concedierile de care au avut parte acei redactori care voiau să își facă onest meseria.
De 28 de ani încoace TVR, îndeosebi managementul ei întotdeauna numit politic, nu face decât să treacă de la un stăpân la alta. L-a slujit prea-plecată pe Ion Iliescu prin inși precum Răzvan Theodorescu, Emanuel Valeriu, Cornelius Roșiianu, Rodica Becleanu, a intrat, grație binomului Alina Mungiu- Anca Toader, în serviciul lui Emil Constantinescu și al CDR, i-a satisfăcut, prin Alexandru Lăzescu și Rodica Culcer, toate poftele lui Traian Băsescu, iar în vremea din urmă, fie prin deja sacrificata Irina Radu, fie prin atât de slugarnica Doina Gradea, se face preș la picioarele lui Dragnea și Tăriceanu.
Întru îndeplinirea dezonorantului său rost, TVR 1 are de ceva vreme în grilă o emisiune care se cheamă România 9. Dată pe mâna unui anume Ionuț Cristache, format la Televiziunile lui Voiculescu. Cu acceptul mai mult decât discutabil al fostei pedegiste Irina Radu, insul în cauză a transformat principalul talk show, dacă nu chiar întregul canal zis de știri al TVR, într-o subunitate a Antenei 3. Într-o tribună de unde își țin lecțiile de imoralitate falși formatori de opinie. Mulți dintre aceștia navetând între televiziunile rău famate- România tv și Antena 3 și TVR 1.
Odată cu ofensiva declanșată de troica PSD-ALDE-UDMR împotriva justiției, TVR 1 s-a metamorfozat într-o oficină de reabilitare a infractorilor, a foștilor pușcăriași, a inșilor cu condicuță. Deveniți brusc profesori de morală.
Cu acceptul condamnabil al Doinei Gradea (ea însăși nutrind un veritabil cult al infractorilor, de aici probabil elogiul adus lui Adrian Sârbu într-un interviu dat îndată după instalarea ei în fruntea TVR) trec pe la emisiunea lui Cristache inși de abia ieșiți din pușcărie precum Sorin Roșca Stănescu, afaceriști deghizați în oameni de presă, așa cum este Bogdan Chirieac, își spun nestingheriți dramoletele inventate Elena Udrea și Alina Bica. Zilele trecute s-a lăfăit pe ecranul Televiziunii publice, cu îngâmfarea-i caracteristică, Adrian Năstase. Insul cu sinuciderea-i de circ ratată, însă fără fularul care i-a conferit o de prost gust celebritate. Năstase a făcut pe persecutatul, pe înțeleptul, pe marginalizatul, a pus în scenă, cu acceptul moderatorului, un dezgustător spectacol, a dat indicații prețioase pentru reformarea justiției, a PSD și a țării. Totul în selecta companie a altor doi compromiși- Ion Cristoiu și Marius Pieleanu. Omul e lipsit prin sentință judecătorească de drepturi civile, dar i se întinde covorul roșu la intrarea în Televiziunea publică.
Știu. Îmi este cunoscut detaliul că mulți angajați onești din ceea ce eu numesc Antena Infractorilor, fostă TVR 1, sunt revoltați de ceea ce se întâmplă cu instituția lor. Îi întorc în lift spatele lui Ionuț Cristache, se fac că nu o văd pe Livia Șerban-Iancu, producătoarea emisiunii. Ridică neputincioși din umeri când îi întrebi de ce acceptă umilințele la care îi supune Doina Gradea, demisiile profesionale la care îi obligă această doamnă, expertă în făcut cafele infractorului Adrian Sârbu, de ce admit să fie colegi cu Ionuț Cristache. Murmură scuze și explicații încurcate ori îmi recomandă să recurg la gestul simplu de a schimba canalul.
Eu mă uit însă pe mai departe la Antena Infractorilor fostă TVR1 doar spre a vedea cine va fi cel care își va cere,cândva, iarăși scuze românilor.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Intr-o abordare corecta ar trebui enumerati si cei mutati la TVR de la B1TV si DIGI TV pe vremea lui Basescu si care fac si acum apologia lui Basescu . De asemenea cei mutati mai de curand la TVR de la Realitatea TV care, neavand curajul sa faca chiar apologia SRI ului il canta pe Johannis. Oricum este un mare mister aploarea campaniei de angajari noi la TVR dupa ce in urma cu vreun an se spunea ca institutia ar trebui desfiintata intrucat Comisia Europeana nu permite sustinerea cu bani de la Stat , fie ei si ascunsi in capitolele confidentiale ale serviciilor, a unor entitati vesnic falimentare.

  • Articolul Scris de Autor este Corect si Complet. Beunuteve este in subsolul audientelor nocive ca efect, numar de derapaje, iar Digi este Neutru, in rest Comentariul Tau domnule Mihai 2 este nerelevant in Continut, similar cu ceea ce debiteaza un Fost Pastor platit din banii Crescent

 2. Da, desigur, sa-si ceara scuze, dar nu ca atunci G.M.ci dupa o galeata de laturi rasturnata peste el in direct si la o ora de maxima audienta. Nu crdeti ca asa ar fi cazul? :)

 3. PS Postati foarte des si softul acestei platforme va trimite in urma unde nimeni nu va mai citeste daca nu va cauta in mod special si astfel dispar in „neant” comentarii poate ca importante . Acolo fiindca va refereati la troica maligna PSD _ALDE_UDMR v-am atras atentia ca mai trebuia sa va referiti la ceva tinand cont ca era un articol de tip remember. Dar si aici fiind tot un fel de remember in care in alt context va referiti tot la acea troica asa ca pot sa va repostez cele ce scriam ieri :
  „22/12/2017 la 20:29
  Dar de USL de ce nu spuneti nimic? Acela a fost episodul cu care a reinceput RAUL pe fata si in actiune distructiva evidenta.
  Prime incercari pentruca biorfasii sa-si faca mana. .
  Ce este PSD-ALDE(cu alde Tariceanu si cu pleava libeal-securista maximala din zona eronat numita liberala) ca UDMR (alta pleava securist-etnica) nu se mai pune ca oricand este unde trebuie?.
  E corect sa eludati acest episod si daca da de ce o faceti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro