luni, mai 16, 2022

TVR a cincea roată la căruța 4×4 a mistificării

În 14 martie 2018, ora 21 fix, patru canale de televiziune au difuzat simultan un interviu cu Sebastian Ghiță, inculpat fugit din țară pentru a se sustrage cercetării penale. Trei dintre acestea sunt televiziuni „de știri” private, cu moguli supărați pe justiție ca Dan Voiculesc&family și, să vezi drăcie, însuși Sebastian Ghiță. Cea din urmă este televiziunea publică. Interviul a fost preparat în laboratoarele ziarului Evenimentul zilei, deținut de alt „mogulaș” cercetat penal, Dan Andronic și anunțat ca o „lovitura momentului”, ”cutremur” și „exploziv”.Nu putea lipsi din aranjament crocodilul cu dinții tociți, „maestrul” Cristoiu care recunoaște că n-a înțeles nimic:„Tot ce face Ghiță face parte dintr-un plan care mie-mi scapă”. Hai, că e simpatic. Cu aceste premise, era ușor de ghicit ce va fi interviul:„Mafia show”. Asta a fost, cu atacuri la DNA, la șefa ei și la justiție prin insinuări și jocuri infantile cu poze de pe telefon ascunse publicului.

Nu împărtășesc opinia larg acceptată că presa privată este liberă să ia orice decizie editorială fiindcă funcționează pe baze comerciale. Producția media nu e o marfă oarecare în vânzare liberă, fără condiții. Cum pentru alimente există criterii și control pentru a evita îmbolnăvirea populației, mass-media oferă o hrană de ordin spiritual care poate fi toxică. Pentru asta există CNA, conform Legii Audiovizualului, ca să împiedice manipularea, dezinformarea, vulgaritatea, mistificarea care dăunează sănătății intelectuale a publicului. Faptul că Antena 3, RTV, B1 TV au decis să difuzeze simultan un interviu „servit” indică lipsa de responsabilitate editorială și halul de îngenunchere la care au ajuns. Ele funcționează extramediatic, fiind doar instrumente politice. Dar alinierea TVR 1 la acțiunea de manipulare în favoarea unor infractori este și mai gravă. Mai întâi pentru că mediile publice au o misiune definită în lege de a oferi nu doar informație și divertisment, ci și educație. Mai mult, Statutul ziaristului din SRTV prevede la art.7 că Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a milita în mod consecvent pentru justiție, democrație și armonie socială, pentru respectarea dreptului la informare a cetățeanului, refuzând săși subordoneze discursul publicistic oricăror intenții propagandistice”. Prezența unui fugar care se sustrage justiției decredibilizează instituțiile justiției și spune în subsidiar că se poate orice în țara asta. Sebastian Ghiță se află în curs de extrădare, dar jocuri oculte fac ca procedurile să întârzie. Ministrul justiției e mai preocupat să se răfuiască cu șefa DNA decât cu infractorii. În numele libertății editoriale, TVR a comis un abuz de încredere, folosind canalul public în favoarea infractorilor politici și în afara interesului public. Desigur, directoarea generală Gradea, inadecvatul director de canal Raico Cornea și musiu Cristache importat de la Antena3 își așteaptă recompensele. Fiindcă au dat pe post un interviu prêt-á-porter, fără să știe ce conține. Sau știau? Atunci e vai!

Disputa din spațiul public nu a depășit schizofrenia politicianistă fără tangență cu adevărul faptelor și cu principiile. CNA a reprodus modelul: Doina Rusu s-a sesizat arătând că TVR nu se poate implica în „operațiunea de manipulare”, în timp ce Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Gabriel Tufeanu s-au făcut zid pentru a apăra TVR pe ideea de „audiență” (nu contenesc să mă mir cât de mult s-au putut degrada foști jurnaliști la Radio Europa liberă și BBC). Să vedem audiențele, publicate de paginademedia.ro. Antena 3 a avut 436.000 de telespectatori în urban, RTV – 311.000, B1 TV – 82.000, TVR 1 – 64.000. Publicul comercial nu a fost interesat, Kanal D depășind cu 200.000 totalul căruței 4×4, cu o emisiune de divertisment: Antena 3 – 79.000, RTV – 50.000, B1 TV – 17.000, iar TVR tot la coadă cu 15.000 de telespectatori. A cincea roată. Argumentul audienței cade, mai ales că la nivel național ratingul TVR a fost 0,8% pentru locul 10. În disputa politică au intrat și liberalii prin Gigel Știrbu, care a cerut audierea Doinei Gradea la Comisia de Cultură, făcut cu ou și cu oțet de pesedistul Pleșoianu, precum și de la Bruxelles de fosta colegă de partid, trecută acum la ALDE, Norica Nicolai. Ca la război, au făcut flanc EvZ, DCNews,Cotidianul etc.pentru a ajuta operațiunea care vizează destructurarea justiției. Concluzia e a publicului:TVR nu mai este un post public, ci unul de propagandă în favoarea penalilor și inculpaților care conduc în acest moment România. La alte posturi publice prestigioase din Europa, precum BBC, TF1, ARD/ZDF, RAI (ca să dau numai câteva exemple) este de neconceput să apară penali – fugiți sau nu din țară – dând lecții justiției, la noi a început să devină obișnuință. Mulți dintre infractori și apărătorii lor sunt seară de seară la TVR, care a devenit astfel o extensie a grupului A3/RTV/B1TV (unde sunt prezentate doar opiniile anti-justiție și de unde au fost importați strategic asa-ziși moderatori). Totul este pe banii noștri, că nu-i plătesc pe cei de la TVR Dragnea și ai lui din banii proprii, curați sau furați”, comentează un telespectator pe forum. Și semnează ironic „Varanu”.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Nu ma numar printre cei care asculta cele trei programe A3, Romania tv, B1tv. Imi placea insa, cu multi ani in urma sa umaresc unele emisiuni la TVR. De ceva vreme, am mai incercat sa urmaresc si postul din urma, dar nu reusesc sa inteleg de ce moderatorii vor sa devina modelatori. Pe cei trei: A3, Romaniatv si B1tv, nu-i aprob, dar ii inteleg. Cu salariile in euro cu care sunt platiti si rasplatti pot sa spuna tot ce li se cere, ba pot adauga si de la ei, drept multumire.
    Oricum ar trebui ca Sebastian Ghita sa aiba curajul si sa se prezinte in tara si sa declare tot ce crede ca stie, cu o singura condtie: sa aiba si probele necesare in sustinerea celor afirmate. Altfel tot ce afirma sunt simple barfeli, inventii, minciuni care nu fac altceva decat sa satisfaca nevoia unora, a asa numiti gura casca, ce nu ,,gandesc” decat ce gandesc alti pentru ei.

  2. Face parte din razboiul asimetric dus de Rusia iar TVR este o institutie cheie in Romania, alaturi de radioul public. Niciodata n-am considerat televiziunea de stat ca fiind independenta total si neutra politic. A fost controlata tot timul de fostii FSN-isti, iar acum si de PSD-isti.

  3. Nu asa, prin afirmatii corecte, dar prea generale, se poate lupta impotriva manipularii prin TV. Haita de la A3 e formata din profesionisti absoluti ai manipularii si important este ca cineva sa inceapa o campanie zilnica de demontare punct cu punct a manipularilor la care recurge Haita sun bagheta masculului Alfa care tine predici asa cum a fost invatat la scoala de predicatori pe carea absolvit-o in tinerete.

  4. Cainii latra, caravana trece. Si autoarea si comentatorii se intrec in a face constatari. Solutii insa nu ofera nimeni. Si faptuitorii actioneaza constienti de aceasta neputinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro