duminică, octombrie 1, 2023

TVR are un nou Consiliu de Administrație. Mai politizat ca niciodată!

Comisiile parlamentare pentru cultură, arte și mass-media au aprobat cu maximă rapiditate toate candidaturile pentru noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune. Dacă punem la o parte ceea ce până la urmă s-a transformat pentru parlamentarii României într-o simplă furtună într-un pahar cu apă – am în vedere gravul derapaj editorial și managerial reprezentat de difuzarea în prime time și într-un regim juridic neclar, năclăit, de afacere, de bisniță de-a dreptul,operațiune ticluită ca la colțul străzii, ai cărei protagoniști au fost pe socoteala și în paguba TVR domnii Ionuț Cristache, respectiv Dan Andronic și Ion Cristoiu (îi reamintesc pe această cale d-nei Smaranda Vornicu, șefa Serviciului comunicare din TVR, solicitarea referitoare la precizarea condițiilor financiare în care TVR a făcut publicitate cotidianului Evenimentul zilei), practic miercurea trecută nu s-a întâmplat nimic.
Toate partidele, toate organismele și organizațiie și-au văzut acceptate candidații în pofida faptului că asupra multora planează mari semne de întrebare.
Fiecare candidat și-a recitat mica lui poezie. Unii au rostit patetice profesiuni de credință, alții au încercat să diagnosticheze bolile multe de care suferă astăzi Serviciul public de televizune, o a treia categorie de “pretini și tovarăși” nu au ratat prilejul de a trage minciunici cu toptanul. Cap de listă d-na Doina Gradea care, precum cătelușul din poezie, s-a jurat că nu a intervenit niciodată în politica editorială a postului public, îndeosebi în activitatea atât de oropsitei Direcție “Știri”. Deși mai toată lumea a văzut-o pe doamna interimară cu rața în gură. Chiar în ziua Congresului extraordinar al PSD când și-a autoasumat misiunea de a decide câte ediții speciale se cuvin alocate evenimentului, dar și cine și cum are dreptul să le modereze. Ca să nu mai vorbim de maxima atenție cu care sunt redactate, lustruite, ferchezuite știrile zis negative despre doamna Gabriela Firea care, pesemne, deține un loc aparte în suflețelui doamnei Gradea.
L-am văzut în câteva secvențe filmate pe penelistul Gigel Știrbu căruia i-a cam trecut îmbățoșarea afișată în urmă cu două săptămâni și mai bine, atunci când s-a făcut că o poftește la audieri pe aceeași inocentă doamnă Gradea. Nici nu putea să fie altfel de vreme ce însuși partidul domniei-sale, partid care făcea în 2016, înainte de alegeri,, mare caz de criterii și coduri integritate, a trimis în CA al TVR o persoană asupra căreia planează multiple suspiciuni de plagiat. Și – ce să vezi?- respectivul este cunoscut și ca apropiat tot al doamnei Gradea.
Suntem tare departe de anii în care din Consiliul de Administrație al TVR făceau parte oameni de foarte bună calitate, intelectuali adevărați, personalități publice de mare anvergură. Astăzi în respectivul organism partidele trimit inși și inse față de care au contractat anumite datorii și acum și le achită printr-o sinecură plătită cu larghețe din banul public, personaje de rang secund, cetățeni gata să îndeplinească fără să crâcnească ordine politice. Personaje care nu se gândesc la cât de departe sau de apropiat este momentul în care din cine știe ce capriciu al decidenților politici li se va spune, “gata, ajunge, v-ați jucat destul, adunați-vă catrafusele, Raportul de activitate a fost respins și Consiliul cu pdg cu tot demis”. Să ne reamintim, de pildă, că durata medie de viață a unui Consiliu de Administrație este de un an și jumătate și că din 1997 încoace doar dl. Cristian Hadji-Culea și-a dus până la capăt mandatul de președinte-director general.
Sigur, mi se va răspunde că, spre deosebire de Consiliile precedente – iar din 1997 au fost multe, slavă Domnului! – a crescut numărul membrilor recrutați dintre profesioniști. Chiar de oameni din interiorul Televiziunii. Așa este. Numai că nu cred că a mai fost situație în care atât de mulți dintre respectivii profesioniști să fie arondați unuia și aceluiași partid politic. În speță, PSD. Și nu e vorba doar de cele patru persoane propuse de social-democrați. Ci de mai multe. Dovadă modul lejer în care doamna Gradea a fost desemnată pdg? Fără doar și poate. Noul CA al TVR este cel mai politizat Consiliu din 1997 încoace. Și cu câtă voluptate vorbesc parlamentarii noștri despre necesitatea depolitizării SRR și SRTV! Numai că și minciuna-i vorbă!

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Serviciile publice rămân o mare tentaţie pentru politicieni.
  Cu greu se abţin de intervenţii în favoarea clientelei politice. Probabil că e prea mult cerut de la politicieni să se abţină. Rămâne societatea civică, opinia publică care veghează și acuză public, așa cum o face de multe ori excelent autorul. Nu e numai stilul elegant al autorului….

  … „… Noul CA al TVR este cel mai politizat Consiliu din 1997 încoace. Și cu câtă voluptate vorbesc parlamentarii noștri despre necesitatea depolitizării SRR și SRTV! Numai că și minciuna-i vorbă!… „…..

  Televiziunea e mediul pensionarilor. Influenţa politică la TV se îndreaptă de multe ori spre această clientelă. Generaţia smartfone în era digitală nu stă în faţa ecranului TV public. Are alte preferinţe.

  Cât despre calitatea programelor de TV ale statului…..

 2. Buna Dimineata
  Acum Transmisiile LIVE simultan cu Raitaru teve si Crescent teve vor avea Legalitate! Dar oare cum se va imparti taxa radiotve tot la 3 ?

 3. Nu cred ca din 1989 am vazut o politizare a intregului aparat bugetar mai solida dacat ce a facut guvernarea actuala.

  Cred ca puterea actuala se pregateste de opozitie, de asta au plantat in felul asta mii de fiice, frati, veri, matusi, secretare si soferi peste tot pe unde se putea: in administratie, in regii, in firmele cu capital de stat, in consilii de administratie. Singurul criteriul fiind „sunt oamenii nostri de incredere”

  Puterea ce o sa vina dupa guvernarea actuala nu o sa se ocupe doar de guvernarea cat mai eficienta a tarii, o sa se lupte si cu balaurul asta cu zecii mii de capete mici si patrate. Si procesele or sa curga in valuri, daca se vor atinge de ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro