marți, ianuarie 25, 2022

Ucraina, blocată între două lumi

Nu e o fericire să fii cetăţean al unei ţări rămase pe dinafară, de oriunde ai privi lucrurile. Drama Ucrainei, înainte şi după Vilnius, nu poate decât să trezească, omeneşte vorbind, compasiune pentru un popor condamnat să trăiască în umbra marelui său „protector” de la Răsărit. Geopolitica îşi ia o crudă revanşă pe continentul nostru, după două decenii entuziaste de constructivism, integrare şi avans al Occidentului spre Est.

Nici pe deplin europeană, nici fundamental rusofonă (precum vecina Belarus, de exemplu, care cel puţin pare împăcată cu destinul ei „captiv”), dar cu o parte importantă a societăţii civile trăind, în stradă sau nu, frustrarea anulării oricărei perspective europene pe termen mediu, Ucraina se zbate astăzi în neputinţa cronică a Estului Europei de a-şi depăşi condiţia de periferie a tuturor „imperiilor”, trecute sau prezente.

Tranziţia postcomunistă care a urmat destrămării Uniunii Sovietice a fost pentru ucrainieni o lungă şi sterilă luptă cu lipsa de perspective strategice, cu blocajele, convulsiile şi crizele interne, cu abordările ezitante şi captive ale unei ţări care parcă nu-şi găseşte locul pe harta geopolitică a acestui început de secol. „Revoluţia portocalie” din 2004 a fost o încercare spectaculoasă, creditată la un moment dat cu şanse reale de a sparge gheaţa dependenţei de Rusia, eşuată însă rapid şi lamentabil din varii motive, interne şi externe.

În opinia mea, decizia preşedintelui Ianukovici de a nu semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană este nu numai principial, dar şi tactic greşită: „predă ţara pe tavă” Rusiei, la preţ de nimic. Dacă ar fi plecat la drum cu europenii, la Vilnius, interesul ambelor mari puteri (Uniunea Europeană, respectiv Rusia) de a păstra Ucraina aproape de propria sferă de influenţă ar fi fost stimulat iar negocierile s-ar fi purtat pe alte cote. Ucraina ar fi fost astfel mai atractivă, ar fi rămas o miză majoră a regiunii de vecinătate. Aşa însă, refuzând scenariul european, Kievul recunoaşte implicit că preconizata deplasare a lui Ianukovici luna aceasta la Moscova se va face în genunchi şi că „ţarul” le poate arunca atâtea firimituri câte doreşte, că ei oricum vor accepta orice ajutor pentru a trece peste încă o iarnă şi peste un an crucial, cu peste 60 de miliarde datorii acumulate.

Bun, putem admite că o condiţionare politică a semnării Acordurilor europene de o anumită decizie a justiţiei ucrainiene în cazul Timosenko (chiar aşa lipsită de credibilitate cum este acea justiţie) nu a fost un lucru inspirat şi, pusă în aceşti termeni, scriam acum câteva săptămâni, chestiunea în sine este „o temă capcană din care nu se va putea ieşi onorabil”[1]. Aşa a şi fost. Pe de altă parte, trebuie recunoscut că nu din cauza neeliberării Iuliei Timosenko Ucraina nu este astăzi membru asociat al Uniunii. Europenii au înţeles în ultimul moment, chiar în ziua Summitului de la Vilnius, că o asemenea presiune nu este nici realistă, nici „principial europeană” (s-ar fi putut cere rejudecare etc., dar nu o anumită decizie) şi au renunţat la condiţie, dar nici noua abordare nu a schimbat lucrurile. Deci, subiectul Timosenko nu a fost până la urmă esenţial. Decisivă a fost temerea Ucrainei că nu va putea rezista economic răzbunării Rusiei.

Ucraina nu are deocamdată forţa politico-economică, determinarea societală şi resursa culturală de europenitate necesară pentru a se smulge limpede, substanţial şi nu doar discursiv, dintr-o zonă gri a geopoliticii continentului şi a se muta cu arme şi bagaje în alta, mai luminoasă şi mai civilizată. Panourile şi afişele pro-europene ale regimului Ianukovici de acum două luni, care împânzeau propagandistic întreaga ţară, nu au fost de ajuns. Barierele care stau în calea „evadării” Ucrainei spre Occident au greutatea plumbului.

Pot aprecia drept plauzibil, deşi nu iminent, scenariul apocaliptic al destrămării Ucrainei pe linia de scizură est-vest, o falie culturală care ar despărţi regiunea rusofonă de cea (relativ) pro-europeană. Ipoteza posibilei rupturi interne a societăţii ucrainiene, eventual chiar alimentată de Rusia în cazul unui avans al integrării europene a Kievului, a fost convingător susţinută acum câteva zile de autorul Theophyle[2], într-un articol bine documentat asupra realităţilor economice şi cultural-istorice deloc încurajatoare ale vecinului nostru de la nord. Pe de altă parte, privind harta, nu aş fi deloc liniştit la gândul că o tensiune de natură secesionistă ar fi teoretic posibilă, atât de aproape de frontierele noastre, amintindu-ne de destrămarea sângeroasă a Iugoslaviei în anii ’90. Să ne dorim cu toţii să nu se întâmple lucrul acesta.

Sigur, nu e un mare rafinament analitic să înţelegi că deteriorarea climatului politic în Ucraina, semi-eşecul Parteneriatului Estic (în fond, patru din şase state au spus „nu” Bruxelles-ului) precum şi ofensiva vizibilă a Rusiei de recuperare a influenţei istorice în zona limitrofă a Uniunii Europene sunt, toate, argumente pentru creşterea valorii strategice a Republicii Moldova şi Georgiei. Cu cât o resursă este mai rară (în acest caz, atitudinea pro-occidentală în regiunea de vecinătate), cu atât devine mai scumpă. Este de presupus că vom asista curând la o intensificare a disputei giganţilor, Bruxelles şi Moscova, pentru apropierea acestor două mici republici post-sovietice. Cârma trebuie ţinută strâns în 2014, anul unor alegeri parlamentare foarte grele peste Prut.

Nu ştim acum ce curs vor lua protestele de la Kiev. Nu ştim cât de grea va fi iarna pentru ucrainieni şi cât de consistent ajutorul Moscovei. Nu ştim dacă opoziţia pro-occidentală are sau nu energia, resursele şi susţinerea populară pentru a întoarce cândva, definitiv, derutata navă a Ucrainei cu prova spre Bruxelles. Ceea ce putem doar presupune este că acest vecin important al României va rămâne pentru multă vreme blocat între două lumi, plutind în derivă, fără să le aparţină cu adevărat şi fără să le iubească sincer pe niciuna dintre ele.

______________________________________


[1] https://www.contributors.ro/global-europa/%E2%80%9Eretreat%E2%80%9D-ul-americii-incapacitatea-europei-si-rusia-asertiva-de-astazi-inapoi-la-confruntarea-sferelor-de-influenta/

[2] https://www.contributors.ro/global-europa/ucraina-intre-occident-si-orient/

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. @ Valentin Naumescu

  Excelent text, ca si altele, printre care si cel despre noutatile din Republica Moldova.
  Exista momente in care se reaseaza lumea. Daca intr-un astfel de moment ramai pe dinafara, risti sa ramai acolo pentru multa vreme, caci nu se stie cat de curand apare un alt moment in care „se face apelul” pentru noi repozitionari.

 2. @Europenii [..] chiar în ziua Summitului de la Vilnius [..] au renunţat la condiţie
  pai chiar in ziua summitului? bine ca nu dupa
  pai poate ca in ziua summitului zarurile erau deja aruncate, oficialii ucrainieni poate ca batusera deja palma cu Putin, ce erau sa faca? de la masa negocierilor de la Vilnius sa il sune pe Putin: „Putin, ma dezlegi de cuvantul pe care ti l-am dat?”

 3. Poate ca decizia Ucrainei de a nu se apropia de Europa, ci de Rusia se poate explica nu doar prin teama de „razbunare a Rusiei”, cat prin faptul ca intreaga constructie europeana nu este sigura. Un aspect total nementionat in mediile romanesti, dar foarte tematizat in Germania de exemplu. Existenta pe mai departe a UE se bazeaza doar pe moneda politica si artificiala Euro.
  Ori aceasta moneda doar aparent este stabila. Zeci de corifei economici si financiari, cativa dintre ei laureati ai premiului Nobel, atat din Germania cat si din UK sau USA au convingerea ca Euro nu va supravietui si va dispare in cativa ani. Este total incompatibil pentru tari atat de diferite cum sunt cele mediteraniene si cele nordice. Clasa politica germana refuza sa realizeze acest aspect iar economistii de rang mondial care sustin aceasta sunt luati in deridere, li se reduce timpul de exprimare la televiziuni sau sunt exclusi cu desavarsire. Euro este prea puternic pentru o tara sudica si prea slab pentru Germania, Olanda,Luxemburg, Austria, Finlanda. Prin calcarea grosolana in picioare a acordului de la Maastrich s-au batut primele cuie in cosciugul UE unde finantarea permanenta a statelor falimentare se aseamana cu idea sacului fara fund. Iar daca in 2014 David Cameron va fi reales si va organiza acel temut (pentru UE) referendum de decizie asupra ramanerii UK in UE care dupa toate sondajele actuale va duce la iesirea UK din Uniunea Europeana, vom asista la un efect de domino, primele tari ce vor urma Marii Britanii vor fi Olanda si Finlanda. Dar pana si in Franta, tara devenita beneficiara in cadrul UE, o treime dintre parlamentari pun sub semnnul intrebarii viabilitatea Uniunii. Nu trebuie sa ne miram ca aceste argumente au influentat eventual pozitia Ucrainei.

  • Cassandra, dacă ai trăi aici și ai discuta cu oameni obișnuiți, adesea simpli muncitori, care lucrează în firme a căror activitate se axează pe exportul în țări de pe continent, ai înțelege că referendumul lui Cameron nu e decât o poveste de adormit copiii.

   Ai idee ce taxe vamale ar trebui să plătească Airbus pentru motoarele Rolls Royce, dacă UK iese din Uniune? Ai idee câte motoare va mai vinde Rolls Royce, dacă UK iese din Uniune? Ai idee câte mașini va mai fabrica Toyota aici, dacă UK iese din Uniune? Te asigur că Osborne și Cameron au o idee foarte clară despre chestiile astea.

   • Desi nu vad ce legatura are cu Ucraina …

    Aveti dreptate – guvernul UK nu realizeaza ca odata iesind din EU
    i se vor pune taxe pe produsele vandute in EU. Calculaul lor este
    ca au comert de sub 50% cu EU (din care o parte de fapt este
    oricum redirectat imediat spre alte piete – prin Rotterdam) si
    apoi restul lumii are o crestere mult peste EU – vezi China, India,
    Brazilia dar si Australia, USA, Canada, fostul Commonwealth !

    Aveti dreptate cu uzinele de masini din UK – Toyota, Nissan si
    altele care probabil ca se vor muta din insula spre continent .

    Nu aveti dreptate cu motoarele de avioane Rolls-Royce!
    Cu ce sa le inlocuiasca ? Franta nu mai produce motoare si ce
    faceau nu se ridica la nivelul Rolls – Royce.
    Sunt de departe cele mai bune motoare de avioane din lume.
    Daca ati urmari documentarele de inginerie de la BBC ati vedea ca
    se foloseste o tehnologie foarte avansata si moderna la productia lor.

    Apoi motoarele de avioane civile Rolls-Royce nu sunt de vanzare !!
    Se dau in leasing, adica sunt inchiriate cu ora la firmele de avioane.
    Functionarea lor este urmarita de la camere de control prin niste cip-uri
    care transmit date legate de funcionarea lor in timp real la un centru
    de control din UK ! In caz ca o defectiune se contureaza, firma poate
    lua imediat decizia de aterizare a avionului sau de schimbare a motorullui
    cand avionul ajunge la destinatie. Motorul vechi este adus la firma si
    reparat daca este cazul. Firma Rolls-Royce in felul acesta asigura
    si asigurarea motorului. Firma Rolls-Royce incaseaza bani pe ora
    de functionare a fiecare motor a lor din avioanele comerciale !!

    Sunt lucruri pe care UK ar continua sa le vanda in EU in cazul iesirii !
    Oricum parasirea EU de catre UK ar fi o greseala pentru UK si o]
    pierdere pentru EU dupa cum ar zice Germania ! UK ar supravietui
    dar in prima instanta ar fi pierderi de firme, de locuri de munca,
    cadere economica – dar nu catastrofica !!

    Pe de alta parte tendintele xenofobce concentrate pe Romania-Bulgaria
    de ultima ora sunt o prostie – o dovata ca in vreme de crize se cauta
    intotdeuna tapi ispasitori din afara. Asfel de lucruri s-au petrecut si
    in trecut … dar cu alte minoritati.

    • Legătura cu Ucraina este în propaganda anti-UE, căreia mass-media românească pro-Rusia i s-a dedicat din toată inima. Atunci când prezinți UE ca fiind pe cale de dezmembrare și folosești referendumul promis de Cameron în UK drept pretext, „este evident că Ucraina nu are la ce să adere”, în asta constă manipularea.

    • În materie de motoare de avion, eu aș zice să vă mai documentați. Pratt & Whitney și General Electric încă nu i-au lăsat singuri pe piață pe Rolls Royce. Inclusiv Snecma, în Franța, are un joint-venture 50-50 cu GE.

     Iar faptul că Virgin Atlantic (o companie britanică) preferă să ia în leasing motoarele de la Rolls Royce, care rămâne astfel să se ocupe 100% de ele pe timpul exploatării, nu transformă asta într-o regulă valabilă pentru toate companiile aeriene de pe continent.

 4. As vrea sa atrag atentia la un punct important.

  Ucraina este asa cum este deoarece asa a fost proiectata de
  fostii liderii URSS. Va rog sa urmariti cum URSS a urmat politica
  de destramare a unor spatii etnice compacte si diluarii acestora
  cu alte spatii adaugate.

  Cu alte cuvinte in vremea URSS, s-au rupt anumite zone
  cum ar fi Nordul Bucovinei si Buceagul (zona de la mare dintre
  Dunare si Nistru) de la Moldova in timp ce i s-a alipit zona
  Transnistriei. Aceasta a fost un plan planuit de dinainte,
  cu fondarea RSS Autonome Moldove in 1924 in zona Transnitriei.
  Acesta a fost Calul Troian pentru Moldova ulterior.
  La fel cu Ucraina, zone care au fost mult timp sub Marele Ducat
  al Lituaniei, Regatul Poloniei, Imperiul Austriac si Austro-Ungar
  din Vestul si Centrul Ucrainei au fost alipite cu zone din Estul
  si Sudul Ucrainei (vezi Crimea in 1957) care sunt ruso-file.
  Mai mult, zonele ruso-file au fost dezvoltate industrial in timpul URSS.
  Este adevarat ca si erau mai sarace.

  Aceste politici ale URSS din trecut „dau roade” acum prin crearea
  unor probleme majore noilor state. La urma urmei nici Rep. Moldova
  (Basarabia) nici Ucraina nu au fost state independente decat pentru cateva
  luni in 1918. Modova atunci a ales sa se lipeasca la Romania,
  in timp ce Ucraina a fost alipita la URSS dupa care a urmat o campanie
  de nimicire a spiritului ucrainean prin infometarea satelor.

  Situatia din Ucraina de acum este consecinta acelor politici din trecut !!
  O apropriere a Ucrainei de EU ar fi fost foarte buna pentru Romania.
  Este pacat ceea ce se intampla acolo.

  Sa speram ca Rep. Moldova (Basarabia) se va apropria ireversibil de
  EU si in cele din urma de Romania. Probabil ca Transnistria ar trebui
  lasata sa-si urmeze calea ei si un razboi de genul celui din Georgia
  de acum cativa ani trebuie evitat. Problema ar fi cu orasul Tighina (numit
  Bender in Transnistria) – este localizat pe malul drept al Nistrului si este
  controlat de militia Transnistreana.

  Acum despre Rusia – este trist ca o tara care a dat culturii si civilizatiei
  universale atat de mult (in special in a doua jumatate a Sec. XIX)
  nu invata din greseli si continua aceleasi politici din Sec. XX.
  Nu le ajuta cu nimic la imaginea lor din lume. Urmand politica de
  expansiune nu le foloseste la nimic. Este o tara bazata pe exploatarea
  si vanzarea resurselor naturale cu putina dezvoltare tehnologica.
  S-au axat doar pe cercetare spatiala si pe dezvoltarea energiei
  nucleare. O singura firma de a lot este cunoscuta in tehnologia
  de varf – in crypto-security si asta deoarece probabil au format
  ca tara multi hackeri. Este foarte putin pentru potentialul lor si
  imaginea lor proiectata in lume. Ar trebui sa se gandeasca mai
  bine cum sa-si foloseasca banii din resurse si cum sa-si
  proiecteze imaginea – in orice caz nu prin forta !!

 5. Ipoteza sciziunii Ucrainei este nerealista. Zona de vest (pro-europeana, din care face parte si Bucovina de nord) este istoric vorbind slab dezvoltata economic comparativ cu estul rusofon. Desi in trecut au incurajat colonizarea ei, austriecii nu au industrializat-o, au folosit-o in mare masura pentru a-i exploata resursele. Inclusiv cele umane, guvernul de la Vienna recrutand masiv din aceasta regiune tineret pentru armata imperiala in perioada imediata ce a urmat partajului austro-maghiar de la 1866 si pana la cea premergatoare primului razboi mondial. Sovieticii au continuat acelasi scenariu pe plan economic de la infiintarea Ucrainei Sovietice pana in 1991.

  Un alt considerent este faptul ca prin anexarea regiunii la Austria si apoi la Ucraina Sovietica, Lvov-ului -oras polonez la origine si cel mai important centru comercial si cultural al regiunii- i s-au taiat conexiunile traditionale cu restul Poloniei. Economic a decazut, lasand loc ascensiunii Kiev-ului.

  In concluzie, nu vad cum partea vestica poate supravietui pe cont propriu, ca o entitate de sine, intr-un scenariu european.

  • Eu cred ca problema se pune cat timp va mai rezista Ucraina
   ca tara. Cu o economie slab dezvoltata, populatie in scadere
   si fara investitii straine ! Cand va fi inghitita in asa zisa
   „Unuinea Euro-asiatica”?

   Neglijarea Ucrainei de Vest de catre Austria!? Poate … dar
   cine merge pe acolo vede cladiri arhitectornice occidentale,
   orase cu tramvaie, gari de tren si sine ferate toate construite
   de austrieci. De fapt cea mai mare parte a regiunii a fost in
   cadrul Poloniei intre 1918-1939 si nu as putea spune ca am
   auzit de o neglijare semnificativa a zonei.

   Profilul unei tari este definit in primul rand de locuitorii ei si
   de capacitatile lor. Daca mergeti in Ucraina de Vest, in Lvov
   sau Ivano-Frankovsk veti vedea o populatie orientata spre
   Vest, intelectuala, multi studenti, o populatie intreprinzatoare.
   In partea de est a Ucrainei sunt multi mineri si muncitori,
   majoritate ruseasca … dar si cativa miliardari „de hartie”
   cu averi care in lumea civilizata nu ar putea fi justificate …
   de unde si echipele de fotbal de acolo !!

   Dezvoltarea economica se face pe baza investiilor si aceastea
   ar putea fi atrase preponderent spre partea de vest a Ucrainei
   datorita populatie superior calificate si a conditiilor istorice.

   Neglijare s-ar putea vorbi despre atitudinea Romaniei fata de
   Basabia in 1918-1940. Cea mai saraca zona a Romaniei Mari !

   • @Adam – multumesc pentru raspuns. Eu m-am referit exclusiv la dezvoltare industriala. Nu am mentionat nimic de infrastructura (drumuri, cai ferate, etc.) absolut necesare exploatarii resurselor regiunii in acea perioada. Lvov este oras polonez la origine. Austriecii au colonizat zona cu ruteni, evrei si nemti pentru ca in secolul XVIII era slab populata, urmand un scenariu similar cu cel in cazul Bucovinei.
    Oricum, nu am gasit in comentariul dvs. niciun argument plauzibil in privinta scindarii.

    Neglijare s-ar putea vorbi despre atitudinea Romaniei fata de
    Basabia in 1918-1940. Cea mai saraca zona a Romaniei Mari !

    Inainte de a se uni cu Regatul Romaniei, Basarabia a functionat ca gubernie ruseasca timp de mai bine de 100 de ani, colonizata cu ruteni, rusi, evrei si nemti, in intregime neglijata de puterea centrala. O simpla zona-tampon intre marele imperiu de la rasarit si Europa Civilizata.

    • Da, m-am ferit sa speculez despre scindarea Ucrainei!
     Este totusi o posibilitate pe care as pune-o pe la 20%
     si care depinde de multi factori. Posibilitatea unui razboi
     civil este si mai sinistra.

     Da, aveti dreptate cu Basarabia – a fost o gubernie marginala
     in Imperiul Tarist. Cu toate acestea am impresia ca orasul
     Chisinau s-a ridicat atunci (sec. XIX0. Pe de alta parte pe timpul lui
     Stefan cel Mare (sec. XV), acesta avea cel putin trei cetati
     impunatoare acolo – Hotin, Soroca si Cetatea Alba. Si atunci
     era o zona cu pamanturi impartite la razesi, cu populatie rara
     – care era des calcata de tatari !

  • Este adevărat că vestul Ucrainei este subdezvoltat, cel puțin zona Chop-Mukacevo-Hust arată ca în 1940. Însă exact așa apar secesiunile, zonele subdezvoltate se separă, atunci când nu mai au nimic de pierdut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Din 2015, expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) şi consul general al României la Toronto (2008-2012). Printre cele 17 cărţi publicate: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul războiului rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018 (Polirom, 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (Trei, 2017), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro