sâmbătă, aprilie 13, 2024

Ucraina: doi ani de agresiune rusă

La doi ani de la atacul pirateresc pornit împotriva unui stat suveran şi independent, Ucraina,  Federaţia Rusă se află în ofensivă pe  fronturile de luptă, în vreme ce dictatura de la Moscova se pregăteşte pentru un scrutin  destinat să ofere lui Vladimir Putin o legitimitate electorală  grotescă. Asasinarea  lui Alexei Navalnîi este cel din urmă gest al unui stat care îşi  reconfirmă instinctele criminale.  Războiul şi barbaria devin decorul cotidian al Europei în care trăim.

Un război  revizionist

          Războiul din Ucraina nu  a fost un accident şi nu a fost nici expresia unui capriciu al tiranului  ce conduce Rusia. El este manifestarea, sângeroasă, a unei viziuni  despre lume şi despre locul  naţiunii ruse în acest spaţiu internaţional  pe cale de  a fi remodelat.  Revizionismul şi  imperialismul sunt temeliile ideologice pe care se sprijină acest demers  fără precedent în anii de după 1945.

Asemeni Germaniei lui Hitler, Rusia de astăzi are ca ambiţie lichidarea unei ordini globale pe care o socoate incompatibilă cu interesele sale. Asemeni Germaniei lui Hitler, Rusia de astăzi  are ca obiectiv  impunerea unui sistem internaţional fondat pe agresiune, crimă de stat şi  violarea dreptului internaţional. Gestul din februarie 2022 este consecinţa acestor opţiuni ideologice clare.

Imperialismul rus este complementul natural al vocaţiei revizioniste. În centrul său se află credinţa în unicitatea  mesianică a unui destin naţional. Rusia nu este şi nu poate fi altceva decât un imperiu, iar locul teritoriilor Ucrainei se află în cuprinsul statului rus.  Lecţiile de istorie ale lui Putin sunt forma în care se topeşte acest discurs oficial al Rusiei.  Construcţie artificială, Ucraina nu are nici un drept de a exista. Ea trebuie ştearsă de  pe harta Europei, eliminată în  acelaşi mod în care,  la fine  de secol XVIII, Polonia era  devorată de vecinii ei anexionişti.

Războiul este, pentru Rusia de astăzi, condiţia naturală de existenţă. Sancţiunile internaţionale, oricât de severe, nu au reuşit să destabilizeze fatal acest nou imperiu.  Pierderile enorme nu par  să fie punctul de plecare al unei  dezbateri în societatea rusă. Viaţa omenească are un preţ ce poate fi plătit, iar valurile umane ce atacă Ucraina sunt hrănite din acest  rezervor  ce pare inepuizabil.  Poporul rus, în majoritatea sa, pare să susţină un război cu ale cărui obiective se identifică. Alterată de comunism, fibra etică rusă este, sub putinism, compromisă prin laşitate colectivă. Naţiunea cândva creatoare de cultură este, în anul de graţie 2024,  o prezenţă inertă,sub călcâiul acestei dictaturi. Speranţele unei revolte populare sunt mai îndepărtate ca oricând.  Totalitarismul putinist este pe cale de a egala performanţele de control social ale stalinismului.

Rusia lui Putin se află în centrul unui sistem de alianţe global. China, Coreea de nord şi Iran sunt aliaţii fără de care acest război nu ar fi putut  continua vreme de doi ani.  Vecinătatea politică a Rusiei de astăzi  privilegiază frecventarea unor state criminale şi tiranice.  Coreea de Nord a devenit un veritabil arsenal ce procură muniţie Rusiei, în vreme ce Iranul teocratic susţine, tehnologic, pe aliatul său de  nădejde. Cât despre state  precum  Turcia,Brazilia lui Lula ori Africa de Sud dominată de vechii tovarăşi de drum comunişti, ele au rolul de a  oferi Rusiei ocazia de a sparge  cercul de izolare diplomatică. Terenul de luptă al Rusiei lui Putin este la fel de vast precum cel al defunctei URSS.

 Războiul din Ucraina a înlăturat, dramatic şi tragic, iluziile pacifiste cultivate de Europa occidentală.  Imposibilitatea de a furniza muniţie  Ucrainei este consecinţa deceniilor de  dezarmare unilaterală: visul funest al păcii a  hrănit realitatea teribilă de acum. Urgenţa reînarmării este urgenţa descurajării. Cei care speră la conciliatorism trafichează speranţe deşarte. Federaţia Rusă poate fi oprită doar prin creşterea gradului de pregătire militară. Regimul lui Putin trebuie confruntat, iar nu curtat.

 Decalajul dintre Europa de vest şi Europa  de est este efectul diferenţei de viziune strategică.  Fostele naţiuni captive, cu excepţia Ungariei lui Orban, solicită, imperativ,  asumarea  unor măsuri  decisive, prin renunţarea la tacticile de  acomodare cu Rusia.  Alături de ţările nordice, ele sunt direct ameninţate de imperialismul rus. De aici, apelurile insistente   la organizarea apărării colective.

 Cei doi ani de război ne dezvăluie vitorul pe care regimul de la Moscova îl  imaginează pentru continentul nostru. Este un viitor ce seamănă cu trecutul din care venim. În acest viitor ce retrezeşte instinctele sovietice nu este loc pentru libertatea şi demnitatea naţiunilor, ci doar pentru sclavie. Un  alt protectorat abject  ar coborî asupra popoarelor noastre.

          Abandonarea Ucrainei, prin promovarea izolaţionismului şi prin  acceptarea mutilării ei teritoriale, înseamnă  recompensarea agresorului ce va alege alte ţinte, căci Rusia lui Putin  vizează  înlăturarea ordinii internaţionale căreia noi îi datorăm libertatea.  Triumful  Rusiei ar fi sfârşitul nostru: războiul din Ucraina decide drumul pe care îl vom urma în deceniile ce vin.        

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. Felicitari!
  Inteleg ca se doreste reinarmarea Europei.
  In acest context, ne vom recapata locul cu industria de aparare? Modernizata, privatizata si aliata cu firme de prestigiu din NATO, evident. Sau vom ramine de caruta, ca sa ne peticim armata cu tot felu de produse importate, ca in ww2? Mult mai scumpe decat ce am produce la noi.
  Asta este intrebarea cheie. Sa lasam acuzele kgb-fsb (sau FIDESZ) de „nationalism” pentru cei care cer acest lucru si sa urmam exemplul Poloniei. In practica! Acum tot NATO trebuie sa se inarmeze.
  In prima linie (Polonia, Romania) este nevoie de fabrici numeroase de armament, munitie, mentenanta. Asta e soarta celor din prima linie; in caz de conflict transporturile pe lungi distanta poate nu vor putea fi posibile. Deci…

 2. Scurt și cuprinzător. Aș mai adăuga doar faptul c ă Rusia a dat un Ultimatum Occidentului de a se retrage pe aliniamentele din 1997.
  În legătură cu Noua Ordine Mondială, după părerea mea, aceasta trebuie făcută prin negocieri diplomatice. Lumea s-a modificat din 1945 până acum. Vechea Ordine Mondială IMPUSĂ de câștigătorii din WW2 trebuie ÎNLOCUITĂ cu una nouă, mai echitabilă. Rusia și China vor prin forță iar Occidentul nu vrea deloc. Pace sau război? Aceasta-i întrebarea.

  • China prin Tien An Men si Rusia prin galeria asasinatelor de la Politisksya , Netmsov si Navalnii ( mea culpa Litvinenko !) arata ca Traditional, evul mediu este zeama doctrinara a celor doi dictatori . Repetarea timpului este pohta lor. Asta iti dorești ?

  • serios? nu vor si Tratatul de la Varsovia?
   sa nu uitam ca tarile respective s-au desprins de buna voie; cine le ia dreptul de a decide singure asupra viitorului?
   cu ce drept?

    • @Lucifer – ”Forța produce Dreptul”

     Așa a crezut și Ceaușescu 😀
     Pentru comparație, Ion Iliescu a avut forța să-l înlăture pe Ceaușescu, dar își trăiește liniștit bătrânețea.

     În realitate, puterea trebuie exercitată cu reținere și responsabilitate. Forța și puterea nu sunt același lucru, forța utilizată fără discernământ produce dezastre care se întorc împotriva celui care face uz de forță.

  • În urmă cu 120 de ani, Rusia includea toată Ucraina de azi, toată R.Moldova de azi, toată Finlanda de azi și o mare parte din Polonia de azi, care încetase să mai existe ca stat. Restul Poloniei era sub stăpânire germană (de ex. Silezia și Pomerania) respectiv austriacă (de ex. Galiția). Asta e ”noua ordine mondială” pe care o vrea Rusia, refacerea imperiului pe care l-a avut în urmă cu 120 de ani.

   Crede cineva că polonezii vor accepta din nou dispariția de pe hartă și o nouă stăpânire rusească? Ucrainenii se pare că nu o acceptă. ”Noua ordine mondială” trebuie să reflecte realitatea de pe teren, iar realitatea de pe teren sunt statele naționale ca Ucraina și Polonia. Nu hotărăsc Germania și cu Rusia dacă Polonia și Ucraina au dreptul să existe sau nu.

   • Rusia a fost înființata de Cneazul Kievului, descendent din actualii norvegieni. Cnezatul Moscoviei era o mlastina in secolul al XIII lea, mlastina Umana este in 2024

 3. „Rusia de astăzi are ca ambiţie lichidarea unei ordini globale pe care o socoate incompatibilă cu interesele sale. ”
  Pare ca nu numai Rusia. China, India, Brazilia, tarile arabe bogate, Iranul, tari din Africa sunt la fel de nemultumite de „ordinea globala ” existenta; pe care o „socot incompatibilă cu interesele lor” . Nu stim daca o lume multi-polara e mai buna si poate satisface interesele fiecareia, fara conflicte majore, da’ s-ar putea sa trebuiasca sa ne obisnuim cu gandul ca ea poate exista si macar sa fie luata in considerare in proiectiile pentru viitor.

  • sa-i lasam cu lumea lor, sa vedem in cat timp bat la portile Occidentului…
   dragoste cu forta nu se poate;
   dar nu cred ca vor ramine multa vreme cu Rusia si China;

 4. Pace cu respectarea granitelor stabilite de ONU si implozia imperiilor terorii si informatiilor cenzurate…CHINA si RUSIA….decapitate si dizolvate in federatii de regiuni de 2 milioane locuitori maxim. VALABIL SI PENTRU INDIA SI BRAZILIA SI MEXIC, NORD KOREEA SI IRAN SI ISRAEL.

 5. Razboiul este o nenorocire atat de absoluta, incat nimic nu poate justifica, cu adevarat, pornirea unui razboi. Eu le pot ierta aproape orice politicienilor, atat timp cat nu ne tarasc intr-un razboi.
  Lacomia sau lupta pentru dominatie vor aduce pieirea umanitatii. Singura necunoscuta este care dintre cele doua.

 6. Asadar, singura solutie este razboiul impotriva Rusiei? De acord, insa cred ca nu luati in seama imaginea de ansamblu. NATO nu se va „duela” doar cu Rusia (care apropo, are peste 6000 de rachete nucleare), ci si cu China care va ocupa Taiwanul, cu Iranul care va ataca Israelul si facilitatile americane din Orientul Mijlociu, cu Coreea de Nord care va ataca Coreea de Sud si eventual cu alte state aliate Rusiei care o vor ajuta. In „alianta” sino-rusa exista un Articol 5, de asemenea. Daca Rusia va fi atacata de NATO, atunci aliatii sai ii vor sari in ajutor, nu pentru ca il iubesc pe Putin sau Rusia, ci pentru ca vor sa distruga Occidentul si sa-si impuna propriile sfere de influenta. Ucraina va deveni (este deja) cantitate neglijabila si nimanui nu-i va mai pasa de teritoriile ei. Principala preocupare va fi protejarea teritoriilor NATO. „Just think about…”

  • Rusia nu va fi atacata niciodata; de nimeni; se raspunde la atacul ei! e o diferenta; in afara de Rusia si China, care au armate puternice (dar nu foarte puternice, o dovedesc in U „zide zi si ceas de ceas”) restul sunt plevusca;

  • Coreea de Sud ocupa Phenian-ul in cateva ore in cazul in care nu se implica si China. Idem Israelul poate distruge aerian tot Iranul daca nu intervin Rusia si tarile arabe din jur. Nu trebuie uitat ca NATO nu a implicat absolut deloc aviatia si marina. La starea in care este astazi Rusia ar fi infranta in cateva ore daca ar da o batalie aeriana direecta cu NATO . Bombe nucleare au si ceilalti nu doar Rusia (si Iranul probabil in 2,3 luni )

   • @Al Goretex oare de aceea guvernele NATO isi mobilizeaza armatele si avertizeaza ca Rusia are ca plan invadarea altor state, nu doar Ucraina? Daca Rusia ar putea fi infranta in cateva ore, atunci sincer, ar trebui sa stam linistiti. Ridicam niste F16 de la Kogalniceanu si ii terminam in cateva ore. Mai lasati jocurile pe calculator si priviti la imaginea reala de ansamblu. Lucrurile nu sunt chiar asa de simple ..

  • Nato nu va ataca rusia, rusia nu va raspunde nuclear cat timp lupta se desfasoara pe teritoriul ucrainean. Nu conteaza ce decrete de alipire da kremlinul ( crimeea, donbas samd considerate rusesti). La inceput a fost joc de echilibru in care se pare ca principala preocupare a US a fost sa nu se prabuseasca incontrolabil regimul din rusia. Acum conditiile s-au schimbat, probabil asistam la un efect secundar al democratiei ( folosirea razboiului in lupta electorala) dar care pentru noi , asa cum se spune clar in articol, poate fi devastator.

 7. China este intre timp mult mai departe in implementarea noi ordini mondiale decat Rusia, metodele fiind mult mai subtile si eficente decat brutalitatea celor rusesti.
  Cine are timp ii recomand cartea „Hidden Hand. Exposing how the Chinese Comunist Party is reshaping the World” scrisa de Clive Hamilton si Mareike Ohlberg.
  Nu veti crede ochilor ce veti citi , cine ajuta intr-un mod covarsitor la succesul Chinei, intrega fosta si actuala crema a politicii occidentale, metodele chineze ingenioase, bazate pe traditiile unei culturi de 5000 de ani.
  Cine poate intelege.

  • China face joc dublu; are nevoie de gobalizare, ca de aer; dar vrea o pozitie dominanta; sustine pe timpitii de rusi, pentru a-si rupe gatul; cu cat mai rau, cu atit mai bine; o Rusie invinsa si eventual cu un razboi nuclear pornit, care o vor neutraliza, lasa Siberia libera, pentru China;
   rusii sunt prea timpiti ca sa-si dea seama de situatie; cred ca sunt incurajati de pomana de China; pe ochi frumosi;

   • Stimabile , visati la un razboi nuclear ? China face joc dublu cu ajutorul occidentului singurul care a incercat sa se opuna a fost Trump asa tampit cum este , insa pana si dansul nu are prea are multe parghii in fata bancherilor de pe Wall Steet pt care regimul chinez este „mana cereasca” , afacerile fiind in avantajul ambelor parti la urma urmei, ca om de afaceri fiind legat de bancile americane.
    China a reusit sa infiltreze profund atat SUA cat si Europa, la la rusi au nevoie de resurse.
    Vorba lui Lenin. ” Capitalistii ne vor vinde franghiile cu care ii vom spanzura”

  • Pentru ca principalul partener si reazem solid si termen de referinta pentru dezvoltarea Chinei este Occidentul, fapt pe care chinezii l-au observat de niste sute de ani, deja.
   Daca Putin se bazeaza pe China sa distruga Occidentul si sa-i dea Rusiei pozitia de lider mondial o sa aiba o surpriza. China, cu orice dictator la carma (daca nu e unul complet dement, greu de presupus, fiindca si mecanismele din interiorul PCC sunt bine rodate ca sa nu mai apara vreun Mao decat in tablou si pe monede) nu va ajunge sa omoare gaina care face oua de aur.
   Doar de dragul pietelor din Africa si America de Sud…

   • China nu va omara gaina de aur insa o va domina, o sa-i „dea de mancare”, cu alte cuvinte, dupa modelul picaturii chineze peste ani si ani modelul va fi adoptat si in occident.

 8. Rusia nu poate exista decat ca dictatura si ca imperiu. Dezvoltarea economica si stiintifica a ei se subscriu acestei axiome. Rusia nu va fi o democratie in urmatorii 50 ani (poate si mai mult). Rusii insisi sunt spalati pe creier de decenii de propaganda. E imposibil sa detii atat teritoriu, cu o populatie relativ redusa numeric si destul de variata etnic si saraca, fara o dictatura.
  Vestul are o politica mioapa si auto-suficienta, ceea ce ma face sa cred ca viitorul nu prea suna bine.
  IN loc sa ajute Ucraina ferm si mult, Vestul se complace in vorbarie goala si marunte politici interne.
  In loc sa vada pericolul foarte real al unei rusii revansarde si expansioniste, Vestul are exagerat de multe probleme de „gen”, de green deal si de „a nu supara pe nimeni”… In afara de cateva tari din Est sau nordice si de UK-US, nimeni nu a ajutat serios Ucraina. Ajutorul dat de exp de Franta, Italia, Germania, Spania, Portugalia, etc e simbolic. Ungaria si Austria sunt chiar bastioane rusesti in UE, si nu doar ca nu au ajutat Ucraina, ci au complotat impotriva ei. Vestul e ca un copil tampitel in fata unui pradator perfid, agresiv si uns cu toate alifiile.
  Acum s-a blocat si ajutorul din US, tot din cauza unor dispute interne si a dezinformarilor. E pacat ca societatile libere democratice nu se pot uni serios in fata dictaturii si a agresiunii. POate doar cand va fi prea tarziu… IN acest timp China creste, se dezvolta mult, si nu se baga in razboaiele altora, politica lor dintotdeauna. Vezi invataturile lui Sun-Tzu…

 9. Nimeni nu stie cu adevarat ce ar insemna o Noua Ordine Mondiala:modificarea granitelor stabilite dupa al doilea razboi mondial si a celor de dupa destramarea Urss sau un Consiliu de Securitate largit cu mai multi membri permanenti cu sau fara drept de veto,noi reguli in relatiile dintre state care ar permite dictatorilor sa si masacreze in liniste popoarele fara ca onu sau alte state sa aiba dreptul de a interveni si asta sub pretextul neamestecului in treburile interne ale altor state( nu ca pana acum s ar fi produs interventii externe pentru un asemenea motiv).,renuntarea la neproliferarea nucleara sau toate astea la un loc .Asa cum se prezinta situatia acum totul pare sa evolueze spre un dezastru inimaginabil.Nato risca sa dispara daca Trump e ales din nou in Sua sau sa se reduca la componenta sa europeana ( mult mai slaba). In presa se scrie mereu ca armatele tarilor europene din Nato sunt exagerat de mici si imbatranite,munitia e suficienta doar pentru 1-3 saptamani,armamentul e performant dar insuficient,arsenalul nuclear al Frantei si Marii Britanii reprezinta doar 10 la suta din cel rusesc,industria de armament si munitii ar avea nevoie de 5-10 ani ca sa fie pusa pe picior de razboi in timp ce cea ruseasca functioneaza deja in conditii de razboi la turatia maxima .Tari ca ungaria si slovacia par mai degrabă aliate cu Rusia putinista decat cu celelate tari din nato iar partidele de extrema dreapta din tarile nato se prezinta mai mult ca o coloana a cincea a lui Putin in Occident. De parca nu ar ajungea toate astea economia tarilor europene e amenintata puternic din interior de absurdul si inutilul ( si)falimentarul)GreenDeal ,de suprareglementari care i reduc competitivitatea si de legislatia falsului progresism corect politic transpartinic care submineaza din interior atat societatea europeana cat si cea nord americana. Sua e divizata politic intre republicanii ultraconsevatori condusi de un batran iresponsabil care confunda politica externa cu comertul si afacerile mai mult sau mai putin profitabile ( Trump) si unul si mai batran si mult mai senil care e dirijat de partidul democrat cazut in ghiarele extremistilor de stanga ( falsul progresism ultracorect politic).Avem pe de o parte un occident divizat si subminat din interior si pe de alta parte o formidabila coalitie neoficiala dar reala a autocratilor si regimurilor totalitare ( Rusia putinista,belarus ,china comunista,coreea de nord comunista,iranul islamist teocratic si agresiv,siria assadista,cuba,nicaragua ,venezuela,BRICS,india ” neutra” si diverse tari africane care ies in numar mare din sfera de influenta a Occidentului si se aliaza cu Rusia si china.Turcia erdoganista desi aparent joaca la doua capete se pare ca inclina tot mai mult spre Rusia caci autocratii se inteleg mai bine cu alti autocrati decat cu democratiile occidentale ( atata cat le a mai ramas din democratie). Ce poate fi mai ingrijorator decat atata?Daca Nato si sua lasa ucraina sa cada atunci vor pica la fel ca niste carti de joc R.Moldova ,kazahstanul, armenia,georgiaa,erbaidjan,tarile baltice ,chiar si finlanda iar Rusia isi va forma o nou zona de influenta care sa cuprinda rapid Romania,slovacia,ungaria,bulgaria,serbia,muntenegru ,bosnia hertegovina ,macedonia.Toate acestea care acum ni se par improbabile au sanse mari sa se realizeze in 2024- 2025 iar cheia este ucraina .Daca pica ucraina pica și toate celelalte iar acum ucraina sta sa pice.M as bucura din suflet sa nu am dreptate.

 10. Cred ca Putin este conștient de faptul ca Rusia nu va mai ajunge o mare putere in acest secol, cel puțin nu mai puternica decât China. Deocamdată dronele folosite de rusi sunt dotate cu algoritm AI chinezesc. Cred, de asemenea, ca economia chineza poate supraviețui și fără cea occidentala, avand in vedere nivelul atins, doar ca nu vor occidentalii sa renunțe la China. „Rău cu rău, dar mai rău fără rau” spune o vorba. Mutarea tuturor companiilor occidentale din China ar putea sa aducă în criza economica occidentul.

 11. Evident , Europa trebuie sa iasa din starea de transa pacifista in care se complace de 32 de ania. Stand la masa cu fiara turbata, domolita temporar, a crezut cu naivitate in domesticirea ei si a lasat garda jos. Cu rapiditate a trecut de la starea de democratie, la cea de ultra democratie haotica, acceptand subminarea valorilor care au permis afirmarea ei in calitate de reper al civilizatiei mondiale. Se vorbeste frecvent despre impasul scolii europene si americane, fara a se mentiona impactul negativ al renuntarii la invatamantul selectiv, considerat a fi de tip fascist, discriminatoriu, de catre teoreticienii promotori ai corectitudinii politice in educatie. Se ignora teoria inteligentelor multiple, care recunoaste si impune diferentierile intre abilitatile indivizilor.
  Ce legatura are cu razboiul din Ucraina? Raspunsul il putem afla prin raspunsul pe care nu l-a primit un foarte respectat si competent Domn profesor universitar, specialist in psihopedagogie, care intreba retoric – in cadrul unei prelegeri despre inutilitatea invatamantului profesional – cu sincera mirare: De ce trebuie ca elevul acela sa pileasca si sa tot pileasca? Atunci, coplesit de personalitatea d-lui profesor, auditoriul abia iesit din tiparul educatiei comuniste nu a fost capabil sa ofere un raspuns. Raspunsul aflat si atunci si acum la indemana, l-a dat simplu un dulgher de acoperisuri. Intrebat cum poate construi un acoperis cu echipa formata din strungari lacatusi si frezori someri, el a spus : un meserias are o indemanare care-i permite sa treaca de la o meserie la alta. Dpdv pedagogic: invatamantul profesional permite formarea unor deprinderi care facilieaza formarea altor deprinderi necesare unor noi calificari profesionale.
  In ipoteza unei refaceri a industriei de inarmare se pune problema fortei de munca deficitare. Generatiile vechi de ingineri, tehnicieni si operatori (muncitori), capabili si acompetenti au disparut de pe piata muncii.
  Generatiile noi de ” specialisti „, fie nu sunt de loc, fie sunt la nivel de avarie, fie nu vor, dar ce este mai grav este faptul nu au de la cine invata. Romania educata se afla la ani lumina de realitate., iar acum se constata dauna totala a societaii.

 12. Subscriu, domnule Stanomir.
  Pentru Kremlin, noua „ordine” mondiala se refera (in fapt) la pastrarea status quo-ului actual al puterii tip matroshka, prin care puterea de azi, desi este urmasa puterii anterioare, nu are (aparent) nimic in comun cu cea anterioara si este indreptatita sa poata modifica absolut orice in relatiile interne sau externe incheiate anterior. Tratatele internationale sunt simple “ganduri” de moment ale celor aflati vremelnic la putere. Granitele fostei republicii sovietice socialiste Ucraina, trasate de Stalin, trebuie retrasate dupa placul lui Putin, pentru ca asa inseamna „ordonat”. Ce poate fi mai rusesc decat asta?!

  Marea problema pe care o vad eu este imposibilitatea incheierii unei paci stabile a rusilor cu occidentul. Nu conteaza Putin. Nici macar Ucraina. Oricine ar veni la putere in locul sau, ar putea nega orice intelegere incheiata anterior, avand consecinte dintre cele mai grave pentru civilizatie in general, cea occidentala in special.

  Urmeaza o noua confruntare. Nu de idei, nici de economii. Probabil de doctrine militare. Cu siguranta, noua “cortina” de fier ce se prefigureaza, trebuie sa ne gaseasca de partea buna a istoriei. S-ar putea sa reziste secole, nu decenii ca cea precedenta.

 13. Doi ani de război fascist puținist. Cumpliții ruși născuți asasini! Pe unde a trecut operațiunea Hoardei Nepereche nu a ramas decât parjol. Orfani rămași pe drumuri, deportări in Rusia Fascista, refugiați, văduve, oameni pasnici mutilați, schilodiți, mormane de ruina…Războiul criminal e pe cale să se pe cale să se permanentizeze, daca, in ultimul ceas populația abrutizată rusă nu-și ia curajul și nu trece la fapte. Din păcate, războiul criminal privit de supusimea dezumanizată a capătst alta noimă. Și nu numai că îl susțin pe sangerosul lor idol, dar iubesc la nebunie argumentele diabolic de false despre „războiul sfânt” de tip oriental-african. Și totuși rușii adora cruzimea. Bufeul de patriotism nerod și adorația bleaga ii orbeste. De altfel, aceasta este marea farsă a dictatorilor semibarbari rusi. De a-i îmbolnăvi de mesianism, revixipnism, revanșism și nazism. Potentații – histrioni, lachei, lichele – nu sunt nevoiți să ucidă ei înșiși. Nici progeniturile lor! Sculele putiniste dau de lucru la oameni, cum zic ei. Și plătesc. „Oamenii” fac totul ca sa le fie pe plac și toată lumea intinsorii mortificate e mulțumită. Un batalion format din progeniturile potentaților, trimis în prima linie, și războiul dement al dementului idol se va încheia a doua zi. În întreaga istorie a Moscovei Imperialiste nu a existat macar un deceniu de tihnă. Din 2022, nu va exista nicio zi de tihnă…Și asta pentru că sclavia și prostia, la muscali, nu au limite. Ciudat popor! E destul ca dresorul să rotească biciul prin aer pentru că toți „ursii” să-și caute cuștile. Și cu asta gata. Vive Putin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro