Dacă viața ta s-ar fi schimbat radical într-o noapte, fiind nevoit să fugi, să te ascunzi, să continui procesul educațional în bunkere sau în subteran, să te rogi zilnic ca cei dragi ție să nu fie printre victime, să nu poți avea contact permanent alături de cei dragi, iar în final să te gândești să fugi de tot ce înseamnă „acasă”, tu ce ai face?
Pe 12 februarie, în cadrul plenului de la Starsbourg a avut loc dezbaterea „Continuarea unui sprijin de neclintit al UE pentru Ucraina, după 3 ani de război de agresiune din partea Rusiei Declarații ale Consiliului și ale Comisiei”, votul urmând să aibă loc la sesiunea destinată lunii martie.
Din capul locului este important de menționat faptul că niciun oficial român nu a luat cuvântul în cadrul plenului pentru această dezbatere. Cu toate că este un subiect important, războiul provocat de Rusia aflându-se la granița cu România, niciun ales nu a dorit să discute pe marginea sa.
Comisarul european responsabil de extinderea UE, Marta Kos, a susținut un discurs despre modul în care a evoluat agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Povestește despre cum, în prima sa zi de mandat, a vizitat Kievul și a întâlnit un activist pentru drepturile omului care a fost ținut în captivitate de către ruși timp de 2 ani. A evidențiat faptul că Ucraina nu luptă doar pentru ea, ci pentru stabilitatea întregii Europe. De aceea este important ca UE să sprijine în continuare Ucraina la nivel economic, politic și militar.
„Lupta lor este și lupta noastră”, menționează Comisara.
Astfel, statele membre și instituțiile europene au mobilizat sprijin fără precedent în mai multe domenii pentru Ucraina: sprijinul umanitar pentru milioane de oameni – atât cei care încă se află în Ucraina, cât și cei care caută protecție pe teritoriul Uniunii, sprijin financiar astfel încât statul să își mențină serviciile publice esențiale pentru cetățenii săi, sprijin militar împotriva agresiunii dezlănțuite de Rusia.
Uniunea Europeană și statele membre au oferit un sprijin agregat de peste 134 miliarde de euro, consolidându-și poziția ca cel mai mare donator internațional și cel mai mare investitor public în sectorul de apărare al Ucrainei. Astfel, putem identifica 4 piloni:
1. Facilitarea funcționării Ucrainei și a reformelor europene
- Mecanismul pentru Ucraina (Ukraine Facility) – 50 miliarde de euro (granturi și împrumuturi) pentru menținerea funcționării statului și implementarea reformelor necesare aderării la UE.
- Asistență macro-financiară – peste 28 miliarde de euro acordate din 2022 pentru stabilizarea economiei Ucrainei.
2. Sprijin militar pentru apărare
- 48.5 miliarde de euro mobilizați pentru sprijin militar esențial.
- Peste 1 milion de obuze furnizate forțelor ucrainene.
- 75.000 de soldați ucraineni antrenați până la sfârșitul iernii 2024.
3. Protecția refugiaților și asistență umanitară
- 4.5 milioane de refugiați ucraineni au primit protecție temporară în Uniunea Europeană.
4. Reconstrucția și redresarea Ucrainei
- Colaborare cu instituții financiare internaționale și europene pentru reconstrucția infrastructurii și dezvoltarea economică a Ucrainei.
- Asigurarea coridoarelor de solidaritate (Solidarity Lanes) pentru a permite exportul produselor ucrainene către piețele globale, în special cerealele.
Toate acestea au fost realizate pentru a ajuta Ucraina să țină piept războiului. Comisara pentru extindere a declarat faptul că UE va sprijini în continuare implementarea reformelor necesare pentru ca Ucraina să devină parte integrată a familiei europene.
Este naiv să credem că dacă un bătăuș în curtea școlii snopește un copil în timpul orelor și nu se iau măsuri pentru a pedepsi bătăușul și a sprijini copilul să depășească trauma, nu se va mai repeta. Poate până la finalul anului școlar, un sfert de clasă va fi abuzată într-o manieră sau alta. Dar dacă conducerea școlii impune măsuri, iar toți tinerii din clasă sunt solidari cu copilul bătut și izolează bătăușul, se va trage un semnal de alarmă destul de puternic.
Tocmai de aceea, Uniunea Europeană pregătește noi pachete de sancțiuni pentru a afecta și mai mult capacitatea Rusiei de a duce acest război.
La o zi după discursul Comisarei în plenul de la Strasbourg, Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că războiul dintre Ucraina și Rusia „trebuie să se încheie”, că aderarea Kievului la NATO este nerealistă și că SUA nu vor mai prioritiza securitatea europeană și ucraineană, deoarece administrația Trump își va concentra atenția pe securizarea propriilor granițe și pe descurajarea unui război cu China.
Hegseth a declarat că Statele Unite nu consideră realistă aderarea Ucrainei la NATO ca rezultat al unui acord negociat. De asemenea, a subliniat că orice garanție de securitate oferită Ucrainei trebuie susținută de trupe europene și non-europene, excluzând o prezență militară americană pe teren. Un oficial NATO a remarcat că ar fi fost mai îngrijorător dacă Hegseth ar fi pus sub semnul întrebării granițele Ucrainei de dinainte de 2022.
Într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian și publicat marți, președintele Volodimir Zelenski a sugerat un schimb de teritorii, propunând ca zonele ocupate de forțele ucrainene în regiunea Kursk din Rusia să fie cedate în schimbul teritoriilor ucrainene aflate sub controlul rus. Moscova a respins rapid această propunere. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia nu a discutat și nu va discuta niciodată subiectul schimbului de teritorii.
Vine un moment în viața fiecărui continent sau structuri în care trebuie să decidă încotro o apucă: dacă valorile pe care le-au promovat îi unesc în continuare și la final vor ieși mai puternici, sau dacă vom fi dezbinați de o iluzie a izolării răului?
Ce ne dorim pe continentul European? O lume unde puterile armate dictează soarta națiunilor? Sau vrem să construim pe valorile care ne-au făcut una dintre cele mai puternice forțe economice pe plan global, împreună ca Uniune, nu separat?
Au fost 3 ani în care milioane de ucraineni au sacrificat libertatea și liniștea, întregindu-se ca națiune pe sacrificiul sângelui a nenumăratelor generații.
Am depășit demult momentul când războiul din Ucraina ar fi putut reprezenta un punct izolat de celelalte popoare, un punct în care acestea să simtă că nu le-ar putea afecta. În ultimele luni, interferențe ale actorilor statali și mai ales non-statali în alegerile democratice, stoparea aderării Georgiei la Uniunea Europeană, protestele din Serbia, toate aceste acțiuni afectează starea democrației la nivel global.
Fundația pe care reconstruim Ucraina este importantă și denotă solidaritatea noastră, a europenilor în fața agresiunii Rusiei. Ce vom face mai departe? Ne vom solidariza între noi, iar la finalul acestui conflict să devenim mai puternici, integrând Ucraina?
Având în vedere declarațiile reprezentanților Biroului Oval, putem simți cum o umbră rece acoperă Europa, iar frica și confuzia se aștern în mod silențios.
Brusc, poate vom înțelege odată pentru totdeauna de ce este nevoie să întărim securitatea la nivel național și european și de ce trebuie ca statele membre să se sprijine și să sprijine.
În mai 2025 suntem din nou chemați la urne. Acest conflict ne afectează nu doar securitatea teritorială, dar perspectivele pe care le înaintează campania de dezinformare la adresa valorilor europene. Președintele pe care îl vom alege va contribui activ la poziția la nivel european asupra conflictului, dată fiind poziția sa în Consiliul European, iar pentru aceasta avem nevoie de o persoană care să înțeleagă cu adevărat relațiile internaționale. De ce? Pentru că nu ne putem desprinde de „colegii noștri de clasă”. Dacă lăsăm Ucraina singură sau dacă sprijinim mișcarea extremistă în a lăsa Ucraina singură în fața agresorului, cât timp vom avea până va cădea următoarea țară?
Polarizarea în societate crește. Iar o parte a societății este manipulată de cuvinte goale și frumoase, de iluzia lui „pe noi nu are cum să ne afecteze”. Dacă va cădea prima piesă de domino în mâinile agresorului rus, știm că se va declanșa o reacție în lanț și va fi semnalul că bătăușul va scăpa nepedepsit.
Ce alegem? Să fim de partea bătăușului sau a colegilor care susțin copilul lovit? Dacă ar fi copilul tău cel lovit?
Singurul viitor al României este pro-european. Oricine susține altceva, vă minte cu desăvârșire.
Emotionant, frumos spus,
Nu inteleg insa de ce atita jale ca USA se retrage, vad ca meritele Europei sunt deosebite, cum spunea doamna Marta Kos, si cum e cu batausul din curtea scolii.
Doamna Head of Policy & Programs, vremea vorbelor frumoase a trecut de mult, acum trebuie facut ceva si poate nu ar fi rau daca averile arse in tot felul de Centre de Expertiza ar fi folosite pt ceva practic, fie armament, fie tehnologii, fie ahutoare concrete. Daca ati dori cu adevarat sa ajutati Ucraina ar trebui sa desfiintati aceste Centre, sa faceti un curs de sor amedicala sa ingrijiti ranitii, sa ajutati copii.
Trump are altă viziune asupra agresiunii rusești în Ucraina, de aceea discută amical cu Putin. Trump crede că intervenția rusească s-a datorat faptului că guvernul de la Kiev omora cetățeni ucraineni de etnie rusă. Acești cetățeni din Estul bogat la Ucrainei doreau respingerea acordului de liber schimb U.E. – Ucraina pentru că ei aveau alte interese economice, făcând parte dintr-o economie legată de Rusia.
De ce ar dauna acordul UE-Ukr comertului cu Rusia? Si la o adica de ce ar dauna Rusiei faptul ca Ukr intra in UE sau chiar NATO? Rusia oricum era implicata in Ucraina, economic si politic. Ar fi fost ca si cum ar fi devenit implicata in UE si NATO. Numai mie mi se pare ca Rusia si-a dat singura un picior in cap?
UE trebuie sa intoarca spatele SUA. Mai ales ca ei au si inceput un razboi al tarifelor vamale.
Nici un euro pentru arme americane!
UE trebuie sa-si faca armata unica si cu o industrie de aparare disipata in toate tarile. In special in Polonia, Romania, Cehia sa se ridice noile capacitati. (Unitati centrale ce produc parti componente si subansamble si multe ateliere volante ce le unesc in produsul finit.)
Armatele nationale ramin doar garzi civile locale.
Franta sa devina garant nuclear al UE si sa colaboreze pentru noi vectri nucleari si noi incarcaturi cu toate tarile europene anti ruse.
Ungaria, Slovacia, Austria sa fie invitate sa paraseasca UE, daca sunt „pretene” cu Putler si Trump.
Trump trebuie sa inteleaga faptul ca actele sale duc la emanciparea Europei. Si Europa Unita se transforma intr-o superputere.
Bravo mongolule, esti tare, ai zis-o bine, Europa trebue sa devina cea mai tare din parcare, sa puna USA si chiar si China cu botul pe labe, Putin ar jeli in pumni.
Acum ca ne cunoastem scopul ramine doar un mizilic, s-o facem, ca asa-i spuneam si io nefestii, sa ne facem milionari, ia nu, cica miliardari, am fost de acord, acum avem un plan.
Mare e gradina europeana!
Ehe, stai sa vezi cati sunt pe la margini!
(Acrii strugurii?)
Wishful thginking!
Ateliere volante?=prastii??
Nu, dragule, chestii mobile ce nu pot fi localizate si distruse de rachete/aviatie.
Am avut asa ceva in ww2. In aviatie.
”Am avut asa ceva in ww2”
Între timp, s-au inventat sateliții. Atât sateliții de observare, care arată ca Hubble, numai că au telescoapele orientate spre Pământ, cât sateliții GPS, care determină poziția unui obiect cu o acuratețe de 1 metru sau mai bună.
Pentru cine nu a înțeles nimic din tehnologia americană folosită în războaiele din fosta Iugoslavie: un avion sau un satelit marchează ținta cu o rază laser de putere mică și orice alt vehicul dotat cu putere de foc (tanc, avion, elicopter, navă etc.) urmărește obiectul marcat de raza laser, indiferent ce manevre încearcă el să facă. Un om nu ar putea să mențină raza laser pe obiectul respectiv, însă computerele se descurcă perfect la capitolul ăsta.
Ar trebui, dar face cineva lucrurile astea?
Va reamintesc ca au inceput negocierile de pace SUA-Rusia, iar Ucraina nu sta bine deloc. Nu stiu Europa ce va face sau daca va mai putea face ceva, insa aceste negocieri se vor derula peste capetele europenilor. Calea de urmat este cea americana, in cazul Romaniei, iar noi trebuie sa demonstram ca suntem inca relevanti pentru Trump. Garantiile de securitate ne sunt oferite de SUA, deocamdata, nicidecum de UE.
Eroare zic eu. Trump (ca si Putin dealtfel!) obisnuieste sa ceara mult, maxim, enorm de scandalos. In fata corului de proteste o perioada de timp ramane impasibil apoi isi schimba pozitia cedand cate ceva mic. Apoi mai negociaza cu partea adversa si in final bietii oameni obtin niste concesii si sunt fericiti ca au evitat dezastrul uitand ca de fapt au cedat ceva la care oponentul nu avea absolut nici un drept initial. Trump e las, a ales calea cea mai usoara, daca voia sa recupereze niste miliarde (in nici un caz 500!!) imprumutate Ucrainei putea sa-i ia din cele 300 miliarde rusesti inghetate in Occident si facea si un targ bun cu metalele rare. Asa a ales sa jefuiasca Ucraina impreuna cu Putin
Azi, Trump vrea să scoată Ucraina la mezat printr-un „deal” cu Putin, fără Europa. Biata Ucraina. Ucraina va rămâne mai mică, fără Crimeea și Donbas și este posibil să devină un condominiu ruso-american. Dar este mai bine așa decât să dispară ca stat.
Pentru România, intervenția lui Trump poate avea consecințe pozitive, în sensul că Moldova va fi decuplată total de Rusia, asta în varianta pozitivă. Există și probabilitatea ca SUA să-și ia catrafusele și să plece din Europa, în acest caz tot Estul Europei ajunge într-o situație critică fiindcă SUA poate ceda tot Estul Europei în favoarea Rusiei pentru ca aceasta să se alieze cu SUA contra Chinei.
Marea întrebare este: CE va face Europa? Deocamdată este paralizată.
CE va face Europa?
Cum ce face Europa? Se coafeaza, ministra noastra Analenna cheltuie din banii poporului 130000 euroi pe an pt coafeza si cosmetica. Cheltuielile Ursulei sunt secrete. De aceea eu voi vota intotdeauna un personaj chel, fara breton!
Trump poate miza cel mult pe o neutralitate a Rusiei într-un conflict cu China. Trump e trecător, iar Putin știe asta. În plus, un conflict cu China ar fi mai ales economic, nu cred să ajungă la manevre militare. Trump nu este expert într-ale războiului și se teme să fie atras într-un mediu pe care nu-l cunoaște. Deci Rusia nu-i poate fi de ajutor în acest fel. Mult mai probabil este vorba de o împărțire a lumii după model Hitler / Stalin: iei cat poți din Ucraina, dar mă lași să fac și eu la fel prin alte părți.
Rusia nu poate fi neutra intr-un razboi China/SUA. Din moment ce furnizeaza gaze economiei chineze nu prea are de ales.
Trump este timpitel.
„Neutralitatea“ de care vorbeam în cazul Rusiei este maximul pe care l-ar putea obține Trump. Nu înseamnă că Rusia nu ar furniza în continuare materii ambivalente Chinei.
Trump revine la politica republicană veche a lui Reagan+Bush Sr. și anume distrugerea Rusiei prin (auto)sufocare economică, adică prin implozie economică cum a fost în timpul Gorbaciov-Eltin. Deci, nu război în sens militar ci în sens economic. Poate SUA chiar va cumpăra părți din Rusia cum a cumpărat Alaska….
@Luci, vorbeați mai sus de o alianță a Rusiei cu SUA împotriva Chinei. Acum vorbiți despre altceva.
Nu se exclud una pe alta. Și „aliații” te pot sufoca….
@Alina.a – ”Trump e trecător, iar Putin știe asta.”
Da. Te pomenești că Putin o fi veșnic. Sunt pline cimitirele de oameni de neînlocuit! 😀
Singurul veșnic e Xi. But guess what? În cel mult 10 ani după moartea lui Xi, China se va dezmembra pe model iugoslav. Pentru că și Tito era președinte pe viață, iar pe Xi l-a entuziasmat modelul, așa că a decis să încerce și el.
Pentru cine a chiulit de la orele de istorie: Reagan nu mai era președinte în 1991, atunci când s-a dezmembrat Uniunea Sovietică. De ce ar trebui Trump să mai fie președinte, atunci când se dezmembrează China și Federația Rusă?
Ce castiga si ce pierde Trump din afacerea Ucraina. Asta-i intrebarea.
Minereurile de metale rare ale Ucrainei sunt in Donbas, adica in Rusia, acum. A zis ca le vrea dar cine i le va da : Putin sau Zelensky? Daca i le da Putin, le-ar plati foarte scump fie si pentru ca americanii i-au ajutat militar pe ucraineni, care au produs pagube uriase rusilor. Si nici nu e foarte sigur, pentru ca nu s-a nascut vreun rus care sa-si respecte cuvantul dat. Nu cred ca se pune problema sa dispara Ucraina, asa cum vor rusii.
Ramane sa i le dea Zelensky, dar asta presupune un schimb de teritorii Kursk contra Donbas, presupun. Nu stiu. Va accepta Putin asa ceva? Da, insa numai daca va fi fortat. Economic in primul rand si militar in al doilea rand. Pare mai veridica aceasta varianta, pentru ca dorinta lui Trump de a poseda Canada si Groenlanda, are sens numai in context geo-strategic si militar. Adica se pregateste de razboi, mai pe sleau spus. Cere europenilor sa se inarmeze asa, de dragul artei? Nu! Asta inseamna ca pregateste viitoarele aliante cu europenii si incearca sa-i trezeasca din latergia in care pluetsc. Ameninta ca se retrage din Europa, numai pentru a forta o reactie pozitiva la inarmarea europenilor. Vrea sa poata miza pe sprijinul lor in caz de razboi. Tot din motivul asta, Trump a spus ca nu va trimite trupe de mentinere a pacii in Ucraina si va pasa aceasta sarcina europenilor.
Oricum, noi trebuie sa gasim bani sa contruim o industrie de aparare credibila si sa participam la efortul european global de inarmare cu un aport cat mai consistent posibil. Armata noastra ar trebui sa fie reformata rapid si eficient. Asta e firul rosu al viitorului presedinte. Gata cu Romania-educata. Urmeaza Romania-inarmata.
PS: pacalin-georgescu nu are ce cauta printre noi. La Balaceanca poate fi chiar si presedintele galaxiei cu putin haloperidol.
Nu se stie daca Europa se va resemna. Ce va face Rusia? va ocupa militar toata Europa? Sa asteptam alegerile din Germania, Romania si cele din 2026\USA. Se pot intampla multe evenimente defavorabile . O intrebare se impune. In anii 80 germanii, protestau cu milioanele contra razboiului? Care razboi? Recent au manifestat cu sutele de mii contra extremismului. Gilletele galbene au manifestat luni de zile pentru fel de fel de rrevendicari. Spaniolii ieseau cu sutele de mii la pride fest. Pacifistii americani protestau anul trecut contra rasismulucu tema Free Palestine, from the river to the sea. Intrebarea : Unde sunt acum acesti cetateni ai planetei?
Cu un Puțin, conducător tiranic absolut, cu o Rusie înțepenita in primitivism, este inutil să faci planuri de viitor. Dacă binomul sordid Trump-Muscs ar înțelege acest lucru, fața lumii ar fi altfel. Este absolut inacceptabil să submibezi participarea victimei și a Europei la masa…negocierilor, negoțului, de fapt. Trump-Putin tranzacționează Ucraina, ca la târgul de vite. Macabra vânzare! Troc! Când totul devine cârdășie și troc – una ție, două mie – , nimeni și nimic nu mai contează. Când nimic nu mai contează, totul devine vânzare. Sale! Sale! Cu cineva „celest” care dictează și joacă feste. Numai că Trump nu cunoaște incorectitudinea seculară a mujicului. El centrează, el trișează, el marșează, el da cu capul în cap. El măgulește cu onctuoase cuvinte conciliatoare și nu se oprește până când „pactul-raptul” nu este încheiat. Apoi se descotorosește de el. O momeală vopsită nu atrage vânatul. Trump a înghițit momeală VV.Putin, ca pe-o acadea parfumata. Iar asta spune multe. Trump nu este politician veritabil, ci un oficial dornic de putere discreționară, la fel cum e om-ologul său inconsecvent și funest. Promite vrute și nevrute, apoi, brusc, schimbă cârma in alta direcție și aruncă peste bord instrumentele care nu mai folosesc noilor orientări. Parafrazandu-l pe Octavian Goga, sub binomul Trump-Musc, americanii au căzut la examenul de capacitate in fața lumii. Sub Trump-Musc, imaginea SUA se dărâmă catastrofal. Cert este că Trump a cedat în fața farmecelor muscălești, de aceea nu are nevoie de nimeni la masa cea lungă a destinului lumii. „Și acum nu mai am nevoie de voi” a strigat Hitler, in 1939, după ce, cu sprijinul lui Stalin, a câștigat puterea. Nazistii au fost aduși în fața instantei. Trump nu-l va atinge nici cu o floare pe criminalul de război Putin. Iar criminalul, se știe, își duce ideea crimei până la capăt. Soluția „Z”! Trump va fi președinte cel mult patru ani. Puțin este veșnic. Și nu a făcut niciodată altceva și nici nu-i va trece altceva prin mintea-i diabolică decât să tragă (de timp, de sfori, cu tunul, cu balistica) și să înșele. De fapt, Russia imperialistă nu și-a ținut niciodată cuvântul, pentru că socoate că-i mai folositor să nu și-l țină. Să luăm aminte. Cumpliții muscali au reușit să se scuture de jugul tătaro-mongol, dar nu au putut să șteargă mongolismul din propria fire.
Banuiala mea e ca lucrurile sunt mult mai simple decat par. Chiar elementare. China are ca tinta Rusia. Prietenia dintre cele 2 popoare e un fel de dresura chinezeasca pentru soricelul rusesc. Cand soricelul intra cu capul in zid tare de tot (criza, razboi), China il va bubui. Are armele necesare: rabdarea si Sun Tzu. SUA greseste cand considera alianta ruso-chineza ca ceva solid. de fapt interesul Rusiei si SUA e ca Rusia sa se apropie de Europa si sa se departeze de China. Dar rusul pricepe bine dupa o mama de bataie si dupa ce pierde Siberia.
” În ultimele luni, interferențe ale actorilor statali și mai ales non-statali în alegerile democratice, stoparea aderării Georgiei la Uniunea Europeană, protestele din Serbia, toate aceste acțiuni afectează starea democrației la nivel global.”
Ce treabă au protestele din Serbia cu afectarea democrației la nivel global?
„Ucraina, încotro?”
…România încotro?
„Asta e prima zi în care nu mai e cazul să ne îngrijorăm pentru Ucraina. E timpul să ne îngrijorăm pentru România. Iar Georgescu devine cea mai mică problemă a noastră. El poate fi doar un corolar, bomboana pe colivă. Sigur, putem să ne mai amăgim încă o săptămână, o lună, şase luni (lasă că poate nu, lasă că e ceva mai subtil în strategia americanilor etc. etc.), însă, după fiecare tresărire de speranţă intrată în agonie, o să mai vină o găleată de apă rece.” (S Lăzăroiu)
Un articol care are meritul de a oferi o sinteza a ceea ce a ajuns si ce isi doreste Ucraina. Dar daca ar fi respectat tratatele Minsk 1 si Minsk 2 oare care ar fi fost azi situatia?!! Cert este ca nici ajutoarele de toate tipurile nu vor putea dura foarte mult..
Încetați cu învinuirea victimei! Rusia este cea care nu a respectat Memorandumul de la Budapesta, cea care nu a respectat Acordurile de la Minsk. După semnarea acordului Minsk 2 , ucrainenii au început retragerea, dar Moscova a ocupat Debalțeve în ciuda faptului că ar fi trebuit să-și retragă trupele la 15 km de linia frontului. Ucrainenii nu au avut de ales și au fost nevoiți să reacționeze la provocarea rusă.
Faptele sunt cunoscute, dar numai vuvuzelele Moscovei insistă pe versiunea asta. Dacă dumneavoastră credeți, e o greșeală.
Mai cititi continutul tratatelor Minsk 1 si 2 si nu va luati dupa fenta?!! Nu cred nici in ce afirma F.Rusa dar nici in ce spune Ucraina. Fiecare isi apara interesele si ca mereu in istorie adevarul este la mijloc! Si nu am atitudine de vuvuzea!!! Deplang soarta milioanelor de refugiati din Ucraina si am contribuit la ajutorarea lor
Fact: Rusia este cea care a ocupat Debalțeve DUPĂ semnarea acordurilor. N-o spun doar ucrainenii, ci chiar și americanii. Dar de ce s-a ajuns la aceste acorduri de la Minsk , dacă exista deja un Memorandum semnat la Budapesta, prin care Rusia recunoștea integritatea și suveranitatea Ucrainei? Pentru că Rusia nu si-a respectat cuvântul dat. Asta-i!
Ați înțeles greșit: nu am spus ca ați avea atitudine de vuvuzela, ci că e o greșeală să credeți ceea ce ele trâmbițează. Recitiți ce-am scris!
Respectul meu pentru ajutorul acordat!
Deci acesta a fost marele plan de 24 ore, ultrasecret, genial si formidabil, ce nu putea fi divulgat înainte de preluarea mandatului: renunțarea lui Trump în fața lui Putin, încă înainte de a începe negocierile. Prin asta „negocierile“ rămân doar la detalii.
Nu zic ca e rău. Majoritatea europenilor și ucrainenilor bănuiesc că erau pregătiți, chiar dacă evidența realității se simte ca un duș rece. Acum știm cum stăm: jandarmul internațional a dat cinstea pe rușine și tratează cu tâlharii despre soarta terților.
Avea dreptate Macron când propunea armata europeană, dar mulți s-au grăbit să-l critice pentru că nu avea încredere în aliatul nord-american. Probabil aceeași se vor mira acum de ce Europa nu și-a făcut deja o alianță militară în interiorul NATO.
Cu tot respectul dar nu va pricepeti deloc la politica externa si negocieri! Vreti sa spuneti ca un om care o scris o carte celebra despre negocieri The art of the deal nu trebuia sa devoaleze inainte , pe burta goala, doua elemente care puteau fi oferite in negocieri contra a ceva substantial si nu date moca ,pe gratis ?!
Cu tot respectul, eu vorbeam despre altceva: nu abilitatea in negociere o pun la îndoială, ci scopul acelei negocieri. Am spus-o explicit în finalul intervenției mele.
O fi avut dreptate Macron, dar a facut ceva concret in sensul unei armate europene? La europeni sunt numai lozinci, declaratii de presa, mai lipseste sa emita si ei rezolutii; vorbe si nimic concret.
Uniunea Europeană este prea complexă chiar și pentru președintele unui stat membru. Nu poate face singur totul. Nici în organismul dumneavoastră nu se întâmplă asta: senzorii subcutanați din antebraț sesizează pericolul, îl transmit prin intermediul axonilor sub formă de durere cortexului, are reacționează dând ordine mușchilor să retragă brațul din zonă periculoasă. Macron este acel senzor, deciziile nu pot fi luate decât în parlament.
Se poate face, e mult mai simplu. De exemplu se poate forma un club de tari care isi pun o parte din armate la comun si apara grupul. Cine vrea, se alatura. Sau toate tarile din UE pun o cota-parte din armata (5-10-20%, negociabil) la comun. Acordul unanim e mai greu de obtinut. Pe un grup mic e mai simplu, apoi grupul poate creste. Armata UE poate deveni parte a fortelor NATO. Abordarea partiala putea fi facuta cu ani in urma si oferea UE o anumita autonomie in NATO.
”Avea dreptate Macron când propunea armata europeană”
Pentru cine nu a făcut armata: trupele poloneze nu vor servi sub comandă germană, la fel cum trupele românești nu vor servi sub comandă maghiară. Statele Unite sunt singura țară cu legitimitatea de a comanda trupe poloneze sau trupe românești. Militarii francezi sunt bineveniți și ei în România, însă militarii germani nu. Loialitatea armatei e mai complicată decât cred activiștii: nu merge să instalezi un șef pro-chinez (gen Ponta) la București și să te aștepți ca armata să se conformeze ordinelor lui, chiar dacă îl declari președintele CSAT.
Macron propunea armata europeană pentru a fi folosită împotriva europenilor, pe post de trupe de ordine publică (Jandarmerie) cu ocazia plandemiilor sau a altor blestemății similare. Între timp, s-a demonstrat că USAID a finanțat laboratorul de la Wuhan cu zeci de milioane de dolari, în vreme ce domnia ta băteai câmpii cu pangolinul.
”Deci acesta a fost marele plan de 24 ore”
JD Vance nu a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina, spre deosebire de Peter Hegseth. În chestiunile militare, faimoasele ”ladies strategists” ale lui Obama nu s-au descurcat prea grozav. Gurile rele spun că ar fi una-alta de învățat din asta 😀
Corect!
@Lucică, nu va grăbiți! Corectitudinea arată așa: Macron a propus o armată europeană după ce Trump a retras SUA din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare și rachetelor cu rază medie de acțiune, spunând că este necesară pentru a ne apăra de Rusia, China și chiar de SUA. Supozițiile lui @Harald deci nu se susțin.
Cel care își dorește o armată proprie nu este Macron, ci Trump, care a grațiat 1500 de ultrași și proud boys. Ăia erau în stare să omoare pentru trump, după grațiere sunt în stare să-și dea viața pentru idolul lor.
Pentru cei care au făcut degeaba armata: Mr Vance a sugerat Europei să facă mai mult pentru propria apărare. Aceeași viziune ca și Macron deci, doar că defazată. Dacă a greșit Macron, atunci cu atât mai mult greșește și Vance. Dacă Vance are dreptate, atunci primul merită laude.
JD Vance a cerut europenilor să facă mai mult pentru propria apărare, asigurată în principal de Statele Unite. Macron voia o armată europeană anti-americană. JD Vance e un om normal, cu copii acasă. Macron e un disfuncțional, căsătorit dpdv psihologic cu maică-sa. Poveștile lui cu tunisianul au oripilat toată lumea civilizată.
@Harald, ai prostul obicei de a amesteca într-o discuție elemente irelevante temei: panglionul, USAID, acum tunisianul. Adevărul însă rămâne: Macron a solicitat europenilor acum 6-7 ani exact același lucru pe care-l cere azi administrația trump.
Iar dacă Macron e disfuncțional pentru că s-a căsătorit cu maică-sa, atunci este și Trump pentru că s-a căsătorit cu fiică-sa. Mi-e mai natural să-mi explic dragostea unui adolescent pentru profesoara de latină decât sentimentele unui tată de fete pentru o altă femeie de vârsta lor.
@haraldumbo. Fabulezi cu ineptii copiate din propaganda kremlineza. Sa te legi de familia unuia e mostra clara de stupizenie si de lipsa de argumente. Faptul ca ala are copii nu inseamna nimic dpdv intelectual sau politic. Si Stalin avea copii, la fel Mao sau ceasca. Ce a zis la Munchen dovedeste ca habar n-are de Europa, si ca nu il intereseaza sutele de mii de ucraineni ucisi, stramutati sau torturati de rusi, o lipsa totala de morala. A cere Europei sa faca mai mult pt propria ei aparare e justificat, dar a desconsidera Europa si a arunca anatema aiurea asupra Romaniei dovedeste habarnism si „valori” bizare ne-americane. Cu Macron iar delirezi, nu era vorba ca armata europeana sa fie „antiamericana”. Ti-ai facut punctajul sau mai ai?!
Asa este!
Forumul EUROSFAT incearca sa ne lamureasca cum functioneaza EU. As avea o intrebare cum e cu cele 132 de milioane cheltuite de Ursula si o comisionara a ei, https://www.msn.com/de-de/finanzen/top-stories/von-der-leyen-in-der-kritik-eu-finanzierte-medien-vor-der-europawahl-mit-132-millionen/ar-AA1z0uDn?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=e51118e404634b45fb1feb12d1836862&ei=29
Mie mi se pare totul foarte clar. Europa pana acum era o zona demilitarizata dupa WWII. Ea ar fi trebuit sa plateasca protectie SUA sau Rusiei, dupa cum s-au inteles ei. Acum, se pare ca lui SUA nu mai e convenabil sa faca aceasta protectie, inseamna ca fie trece la rusi, fie se remilitarizeaza foarte rapid, fie plateste SUA suficient ca sa redevina profitabil.
Ce e de facut?
– stat federal EU cu armata comuna, politica externa comuna. Nu poti sa ai economie si alte chestii daca nu ai securitate
– reindustrializat EU, s-a terminat cu diviziunea muncii, vor fi cateva poluri autosuficiente
– asta inseamna si energia, cu ce curent se alimenteaza toate astea?
Revenim la ce a fost dar cu alte unelete si in alt context.
UE este deja în moarte clinică, Franța deja a trădat cauza europeană iar Germania+Austria+Hungaria își fac Europa „lor”….
Americanii au asteptat 3 ani, europenii la fel, romanii s-au uitat la fotbal sau Tik Tok, s-a cheltuit un pic, mai ales de americani, dat mult mai putin decat in Afghanistan, iar Zelenski e inca la Kiev, nu l-a gasit nici un glont rusesc, ukrainean, un pic incredibil, la fel de incredibil ca planul european de a se apara de Rusia prin Ucraina.
Acum, daca Londra si Paris sunt mai preocupati de Rusia decat Bucurestiul, care inca in decembrie o numea „actor statal” si alte codificari securiste, daca Washingtonul trebuie sa ne spuna cat trebuie sa ne spuna cat sa cheltuim pe inarmare, nu neaparat pe ce, ca la unu de sapte ani care nu vrea sa iasa din casa sa mearga la scoala, de ce credem ca avem vreun plan pentru Ucraina, daca nu avem un plan pentru Europa sau pentru casa noastra, Romania?
Doar improvizatii teatrale si imbacsite cu mitologii ieftine.
Sigur, Vance e un nesimtit.