joi, iulie 18, 2024

Ucraina lupta pentru tot Occidentul: Слава україні!


In “Kagemusha”, marele succes de public al lui Kurosawa, un hot condamnat la crucificare e salvat, ales ca sosie a unui nobil feudal si, dupa ce initial nu-si tradeaza natura si incearca sa fure bijuterii pe care le credea ascunse intr-un vas, treptat, dupa moartea nobilului, sufera o remarcabila transformare. Fostul hot de identifica cu nobilul si devine o persoana plina de demnitate gata sa-si jertfeasca viata pentru o cauza cu care initial cu avea nimic de a face. E o admirabila parabola despre cum pina si cei mai de jos dintre noi pot gasi un tel in viata si se pot chiar jertfi atunci cind situatia o cere.

Volodymyr Zelenskyy nu pleaca de la acelasi nivel ca hotul lui Kurosawa. Actor cunoscut in principal pentru interpretarea rolului presedintelui Ucrainei din serialul “Slujitorul poporului” a devenit si in realitate presedinte si inca cu 73% din voturile exprimate. Multi l-au vazut doar ca pe un actor si s-au indoit de capacitatea sa de guvernare, asa cum au facut-o, si s-au inselat deasemenea, si in cazul lui Reagan. Cred ca nu e nici un dubiu pentru nimeni ca Zelenskyy s-a comportat extrem de demn pina acum, refuzind sa paraseasca capitala si informind publicul despre evolutia situatiei pe care o compara cu ce din al doilea razboi mondial. Daca Putin si-a inchipuit ca Zelenskyy va da bir cu fugitii precum Ghani in Afghanistan si ca armata ucraineana va depune armele iar populatia ucraineana ii va primi pe invadatori cu flori, e evident ca s-a inselat groaznic.

Ocupatia de catre Rusia a celor doua regiuni estice ale Ucrainei aduce extrem de mult cu ocuparea in 1938 de catre Germania nazista a Sudentenland – minus recunoasterea internationala – atacul asupra restului Ucrainei fiind similar atacului Germaniei asupra Poloniei, cu toate minciunile premergatoare invaziei debitate de Putin si Lavrov. De remarcat ca daca nazistii au inventat un pretext pentru a justifica invazia – incidentul de la Gleiwitz – Putin nu a avut nevoie de nici un pretext concret pentru a invada Ucraina ci a invocat la modul general un pretins genocid al populatiei civile din Donbass, aflata deja sub ocupatie rusa.

Razboiul contra Ucrainei este vindut poporului rus ca “operatie speciala”, termen explicat in detaliu de ziaristul Alexander Kots, de la “Komsomolskaya pravda” [1]:

“1. De ce este aceasta o operațiune specială și nu un război?

În primul rând, pentru că războiul, de regulă, este luptat pentru teritorii, zone de apă și resurse. Pentru că subordonezi voinței tale nu numai puterea, ci și populatia. În al doilea rând, în cursul războiului, se înființează autorități de ocupație, care își promovează politicile fără a ține seama de nevoile locuitorilor statului capturat. În al treilea rând, scopul războiului este cucerirea completă a țării, privând-o de fapt de statalitate.

Vladimir Putin nu a anunțat nimic din cele de mai sus. Mai mult, el a spus că Moscova nu va ocupa teritoriul Ucrainei și nu va impune ceva cu forța. Operațiunea specială este limitată și are scopuri specifice. În primul rând, este protecția populației civile din Donbass, care, așa cum a spus președintele, „de opt ani a fost supusă abuzurilor, genocidului de către regimul de la Kiev”. Și în al doilea rând, Rusia acționează în cadrul dreptului la autoapărare, prevăzut în Carta ONU. Pentru că expansiunea NATO spre est amenință securitatea noastră.”

Articolul, care merita citit in intregime, e o extraordinara mostra de propaganda goebbelsiana ori orwelliana, care transfera victimei trasaturile agresorului. La punctul 10 se mentioneaza si organizarea unui tribunal de tip Nürnberg, “sub supravegherea Rusiei”, care va judeca pe cei care au comis crime impotriva cetatenilor Federatiei Ruse. Sper din toata inima ca un asemenea tribunal sa aiba loc, insa cu liderii rusi in boxa si asta chiar in Rusia. Articolul 353 al Codului Civil al Federatiei Ruse prevede pedepse exact pentru faptele comise de conducatorii rusi {2}:

„Art. 353 Planificarea, pregătirea, declanșarea sau purtarea unui război de agresiune
1. Planificarea, pregătirea sau declanșarea unui război de agresiune se pedepsește cu privarea de libertate pe o perioadă de la șapte la cincisprezece ani.
2. Purtarea unui război de agresiune se pedepsește cu privarea de libertate pe o perioadă de la 10 la 20 de ani.”

Ma indoiesc ca majoritatea populatiei ruse este atit de credula pentru a inghiti toate balivernele servite de regim, insa am intilnit adesea rusi care declarau ca il voteaza pe Putin fie fiindca isi aduc aminte de haosul de la inceputul anilor ‘90, fie dintr-un nationalism dirijat de stat care le insufla sentimentul ca sint ultimii aparatori ai civilizatiei europene in fata decadentei occidentale care li se opune, fie din ignoranta si lipsa unei gindiri independente. Poate ca acum vor fi mai putini sustinatori.

Nu sint atit de naiv sa-mi inchipui ca in Rusia ar exista o securitate si armata buna si alta rea, asa cum a existat (macar partial) in Romania la revolutie, unde de altfel a existat si un tavalug revolutionar care s-a rostogolit odata cu caderea Zidului Berlinului. De ceea cred ca inlaturarea lui Putin si a clicii sale printr-o lovitura de palat nu e de actualitate. Dar m-am inselat si asupra razboiului contra Ucrainei, pe care nu l-am vazut ca posibil, asa ca cine stie ce prevede viitorul? In cazul unor alegeri fie ele si semi-corecte, e posibil ca Rusia Unita sa piarda si cel putin Putin sa fie inlaturat de la putere. Razboiul actual e rezultat din dorinta unui singur om, intr-o guvernare lipsita de un minimum de “checks and balances” care existau cit de cit pe vremea Uniunii Sovietice si inlaturarea lui Putin poate insemna un adevarat nou “reset” benefic si pentru Occident si mai ales pentru Rusia.

Eram in trenul de Viena dinspre München pe 24 februarie cind am primit mesajul ca zborul de 13:55 spre Kiev mi s-a anulat, asa ca nu am reusit sa ajung la Kiev. Probabil ca ar fi fost si inutil, tinind cont de restrictiile de circulatie impuse. Insa sint continuu in legatura cu prieteni care imi descriu situatia asa cum o vad ei de la geamurile locuintei. Unul, care sta in apropiere de statia de metrou Beresteyska, imi povestea cum toate magazinele sint inchise, ca traieste din macaroane si doi litri de lapte cumparati de la producatori, pe strada, inainte de inceputul razboiului, si ca a avut noroc ca schijele care s-au implintat in fatada blocului nu i-au spart vreo fereastra. Majoritatea vecinilor sint plecati, doar doua apartamente fiind ocupate intr-un bloc de 16. Are insa lumina, caldura, internet si telefoneaza constant cu familia din Vinnitsya care ii povestea ieri de rachetele trase deasupra orasului dinspre Transnistria.

Pina acum luptatorii ucrainieni au surprins intreaga lume, si in special pe liderii politici si militari rusi, prin spiritul de sacrificiu si organizarea militara de care au dat dovada. Invadatorii nu au reusit ocuparea niciunui oras mare iar trupele ucrainiene le-au produs mari pierderi materiale si umane. Oferta Rusiei de a incepe negocieri de pace pe teritoriul Belarus, tara participanta la razboi, e ridicola si refuzul presedintelui Zelenskyy e cit se poate de justificat. Tinind cont de minciunile debitate de Putin et co cu privire la negarea vreunei intentii de razboi nu e de neimaginat capturarea delegatiei ucrainene. Intre timp se pare Zelensky a acceptat ca negociatorii ucraineni sase intilneasca cu cei rusi linga frontiera bielorusa, in apropiere de Pripyat (linga Cernobil).

Ce putem face noi cei de aici din lumea libera e sa-I ajutam dupa posibilitati pe ucraineni:
https://how-to-help-ukraine-now.super.site/?fbclid=IwAR1p0UKjsxk_MHqQZcRmJhLuIJUS4ARuZEsiUtEnIIZx56Uec806OUW6sO0

O victorie a lui Putin ar fi o infringere nu numai a Ucrainei ci si a intregului Occident si o incurajare si a altor despoti de a folosi razboiul pentru cuceriri teritoriale.

[1] https://www.kp.ru/daily/27368/4550511/

{2} https://www.imolin.org/doc/amlid/Russian_Federation_Criminal_Code.pdf

PS Am citit cutremurat declaratia ministrului apararii al Romaniei, Vasile Dincu, care in seara zilei de 24.02 cind Insula Serpilor era cucerita de trupele rusesti nu avea nici cea mai mica idee de cele intimplate. “În zona Insulei Şerpilor într-adevăr a fost a fost o mişcare la un moment dat, dar nu se justifică să spunem că este vorba despre o pregătire militară, de un atac în această zonă. Acolo exista o bază ucraineană oricum, dar nu au fost lupte acolo. Poate că cei care au văzut mişcare au confundat cu marina Ucrainei în acea zonă, probabil, dar nu au fost desfăşurări mari de forţe în acea zonă”, a declarat Vasile Dîncu, joi seară, la Digi 24.”
Ori omul e total incompetent ori subalternii sint de o incompetenta crasa. Ca ministru al apararii sa nu fii deloc informat de ceea ce se petrece la un pas de granitele tarii e total de nescuzat. In particular primul ministru, ca general de armata, ar trebui sa sustina demiterea lui Dincu si inlocuirea sa cu un ministru competent. PSD a avut odata un ministru competent, Ioan Mircea Pascu. Poate se mai gaseste inca unul intr-un partid intreg …

https://www.g4media.ro/vasile-dincu-despre-atacul-asupra-insulei-serpilor-nu-se-justifica-sa-spunem-ca-este-vorba-despre-o-pregatire-militara-de-un-atac-in-aceasta-zona.html

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  • „Podișul continental din sudul Insulei Șerpilor, în dreptul Sulinei, a intrat în litigiul teritorial dintre România și Ucraina, care a fost judecat la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga. Zona litigioasă a fost artificial lărgită până la suprafața maritimă de 12.000 km² prin extinderea revendicărilor ucrainene mult la apus de linia echidistantă între coastele sale și cele ale României. Miza disputei era îndeosebi economică: posibilitatea explorării și, eventual, exploatării resurselor de hidrocarburi. Ambele părți au declarat de la început că vor respecta judecata Curții, indiferent care va fi.[12]

   CIJ, prin decizia nr. 2009/9 din 3 februarie 2009, a acordat 79,34% din zona în dispută României, anume 9.700 km² cu o adâncime medie de peste 50 m, iar Ucrainei 20,26% din zona în dispută anume 2.300 km² cu o adâncime medie sub 50 m, incluzând totalitatea apelor teritoriale ale insulei Șerpilor, inclusiv în dreptul Sulinei.[13][14][15] Prin acceptarea acestei judecăți, litigiul teritorial major s-a stins, litigiul minor privind insula Maican de pe brațul Chilia și partea de sud a golfului Musura din nordul imediat al Sulinei, rămânând singura divergență teritorială între România (care le revendică) și Ucraina (care le stăpânește).”

  • Insula Serpilor nici nu a fost parte a revendicarii Romaniei in procesul cistigat la Haga.
   Ca atare, n-a fost cedat nimic.

  • Sherparia a fost luata cu japca de rusi prin 1948, dupa ce a fost semnat Tratatul de Pace cu toata lumea si probabil Tratatul de Pretinie cu URSS.
   (nu stiu ce scria in Tratatul de Pace despre Insula Serpilor, insa trebuie sa fie cineva care sa stie)

  • Desi conform acordului de Pace de la Paris aceasta insula, care conform altul tratat este stinca, a fost ocupata de URSS si asa a ramas pina in anul cind a trecut la Ucraina.
   Nu-mi amintesc sa fi avut loc discutii intre Romania si Ucraina privind aceasta insula. Ce-mi amintesc este ca pentru a incepe aderarea la NATO este esential sa nu ai revendicari teritoriale cu vecinii. Asa ca s-a incheiat un tratat cu Ucraina in care s-a renuntat la pretentiile teritoriale, adica nu numai Insula Serpilor ci si tinutul Herta.
   Aveti fracturi de logica mari. Pentru ca acum 100 de ani un teritoriu a fost romanesc si acum nu mai e nu inseamna ca trebuie sa ne bucuram ca un stat este atacat de altul. In Ucraina este razboi si mor oameni. Si da, nu e in Siria sau Mai stiu eu unde, ci chiar in imediata vecinatate a Romaniei.
   Si e extrem de usor ca o racheta sa scape „din greseala” sau chiar din greseala spre Galati, Braila, Tulcea Sulina…

 1. “ Am citit cutremurat declaratia ministrului apararii al Romaniei, Vasile Dincu, care in seara zilei de 24.02 cind Insula Serpilor era cucerita de trupele rusesti nu avea nici cea mai mica idee de cele intimplate.
  … Ori omul e total incompetent ori…” e un idiot util?

  Să nu uităm de contractele armatei pt combustibil! Cu cine?
  Oare de ce? Miliardele profit ascunse în paradisuri fiscale de unde se poate da șpagă celor utili…

 2. Sintem pe cale sa asistam la un miracol!
  Nimeni nu miza pe o rezistenta atit de indirjita si pe o atitudine atit de exemplara a fiecarui ucrainean – ei au sarit cu totii sa apere Patria si noi nu catadixim sa ne ridicam de la terasa pt a vota. Asta e…
  O asemenea atitudine a trezit si cancelariile eurpene. Toata lumea stie ca rusia aplica sfatul lui Machiavelli (Italia este ca o anghinare, trebuie mincata frunza cu frunza) si ca incepuse sa se infrupte din vecinii din jur pt a recladii un imperiu intotdeauna opresiv.
  In acelasi timp in Ro asistam la o tacere asurzitoare….. apare prezidentul (e ingrijorat, urmareste cu atentie, nu se lasa, sa stam linistiti ca nu..), apar tot felul de ciolaci sau corlateni care nu sint incintati de situatie si incearca sa ne strice bucuria mimind o impartialitate cu tendinta rusa. Ceilalti politicieni nici nu deschid gura – incaseaza demult din est si au ajuns unde sint cu invoire si sprijin de acolo; nu au curajul inca fiindca nu sint siguri ca vor scapa de „sef”.
  Cind incep sa se exprime cei doi vesnici papagali preocupati de urgentele nationale m-a cuprins teama ca demersul ucraenienilor ar putea esua – de modul cum ii ajutam noi pe refugiati cu 12 lei hrana zilnic e de necomentat; probabil tot atita investesc si ei pt a obtine cefele si burtile din dotare.
  La vama sint aceeasi romani care tin vie speranta ca mai avem o sansa si noi ca popor.
  Intre timp vad o autospeciala de pompieri cum alimenteaza de la lukoil – probabil pt impartialitate. Si probabil toate firmele rusesti din tara lucreaza fara probleme in asa fel incit si rubla rezista bine fata de leu.
  Da, Ukraina scoate castanele din foc pt toata Europa. Si asta ar putea fi ultima zvicnire a unui regim cleptocratic.

 3. Sentimentul public a fost reactivat , Extraordinar de important este acum cum acest Zelenski , ce de unul singur , in prima faza , a reusit sa intoarca intreaga omenire impotriva agresorului . Bineinteles ba chiar evident , daca ar fi fost ajutat, inca de la inceputuri , poate ceea ce vedem azi nu s-ar fi intimplat . A fost singurul care a ocupat , pozitiv , intreaga scena politica mondiala , o buna bucata de vreme .A reusit ce nu a reusit nici Biden ,nici Ursula . Singur ,aflat in fata tavalulgului armatei ruse , ce se credea de neoprit , la invins pina si pe invincibilul Putin .Acum nimic nu mai este prea mult pentru omul Zelenski .„La un semn deschisa-i calea ” si acum, doar cine ar mai vrea sa se faca de risul lumii nu il va ajuta .Implica pe toata lumea , incepind cu cel mai visator hacker, aflat pitit undeva in lumea larga , pina la ultimul sef de stat din lumea civilizata si nu numai ,fara putiinta de a fi refuzat .Trupe formate din voluntari cetateni din toate tarile lumii , hackerii cei mai puternici se ofera si ei in a da ajutor . Acum statele lumii se inghesuie sa trimita armament si tot cea ce le trebuie ucrainienilor . Cetateni ai planetei se vor inrola spre al ajuta pe Zelenski .Telefoanele zbirnie de zor si sparg mugetul bombelor ruse , intreaga natiune ucraineana va deveni luptatoare . Cetatenii din intreaga lume vor incepe masiv sa se inroleze in armata ucraineana . Rusii vor dezerta masiv pe masura ce toate acestea se vor intimpla .Armata lui Putin devine o naluca .Zelenski e de neoprit .Manifestatii apar peste tot in lume , manifestatii in Rusia lui Putin acolo unde oameni vor veni de partea binelui numit Zelenski .Un cor asurzitor, de trimbite al dreptatii ,va bubui in Media mondiala . Zelenski- OMUL- creeaza , din nimic , un tavalug ce il va face pe Putin sa cedeze psihic .Acum,chiar cind citim aceste rinduri , intreaga Europa inchide si structurile de propaganda ale Rusiei aflate pe teritoriul UE (sa te tii citi spioni si simpatizati ai Rusiei vor fugi mincind pamintul )ca si accesul tuturor avioanelor in spatiul European , chiar si cele ale oligarhilor rusi ,ba chiar ofera armament . letal . armatei Ucrainiene . Germania isi modifica si ea radical decizia si cheltuieste in viitorul imediat ,, ca prima faza” 100 de miliarde de euro pentru inarmare .Germania nu mai poate fi acuzata in acest moment ca se inarmeaza . In numele lui Zelenski acum poti opri pina si Crivatul .Cei care s-au pozitionat „ alaturea cu drumul ” vor fi marii perdanti politici .Multumita lui Biden si Zelenski acum drumurile democratiilor lumii sunt in reconstructie totala . Despotii vor fi invinsi .„Fat frumos” acum cel din Ucraina, a cistigat si de data asta .Ultimile capete ale balaurului din poveste cel cu sapte cad rind pe rind . Ultima suflare a balaurului , ne aduce in fata rachetelor atomice dar nici macar balaurul din poveste nu a mai putut sa tina capul sus indiferent cit de mult l-a ridicat .Acum vedem cum in Romania Presedintele Iohannis a anticipat totul si a asezat ,cu mina , intreaga clasa politica , fiecare la locul stabilit . Ca si noutate absoluta , doamna von der Leyen accepta ca Ucraina sa intre rapid in structurile UE si sa adere la acest formidabil concept economic ce din acest moment nu mai are nici o retinere in a deveni si un jucator militar de forta . Declaratiiile noului cancelar al Germaniei nu mai lasa loc de intors .Germania cheltuie , in prima faza , 100 de miliarde de euro pentru inarmare .Trecutul Germaniei hitleriste va fi si el uitat .Zelenski a facut acest lucru posibil si recompensa ne este aratata de sefa Uniunii Europene : sunteti de ai nostri .Daca ati vazut , acum apare mai peste tot , la mai toate manifestatiile anti razboi si anti Putin , in prim planul imaginii,celebra dar negativa mustata atasata acum imaginii sefului Rusiei . Germania nu mai poate fi acuzata ca se inarmeaza. Politica singular pacifista a doamnei Merkel este deja istorie dar ea a fost un parcurs exceptional ce a putut arata o alta fata a Germaniei zilelor noastre si a putut astfel sa construiasca ceea ce noi numim Uniunea Europeana . Jocul nemtilor a fost perfect .Acum intram in constructia , nu numai a armatei germane , aproape construita de la zero , dar si in constructia unei forte militare complementare structurilor NATO in UE . Federalizarea UE nu mai poate fi oprita . Glasurile unor asa zisi nationalisti ,de carton ,dispar in negura istoriei .Pina in 2024 Uniunea Europeana devine si o forta formidabila militara sub scutul Presedintelui Biden ce ne spune , chiar acum, cum unica lui dorinta a fost sa tina tarile din NATO unite si a si reusit .Dealtfel fara Biden totul lua o alta turnura .Rusia a pierdut ,rind pe rind , pe toti cei care , sefi de state fiind in lumea larga , au simpatizat cu fostul presedinte al SUA si cu rusia lui Putin . Forta militara a Uniunii Europene devine, in trei ani , moment in care alegerile din SUA vor fi relativ decisive pentru Europa,detinatoare de tehnologii nemaivazute in lumea intreaga, de exceptie . Batrinul Continent devine si forta motrice economica a lumii intregi .Separarea de Rusia aduce beneficii uriase UE si SUA si pina in 2024 se presupune ca acest lucru sa fie inteles de mai toata natiunea americana , natiune ce va elimina , total , din viata politica, publica ,pe cei atasati sau pe cei ce inca vor simpatiza sau au simpatizat cu Rusia .Dealtfel la fel se va intimpla si in UE unde deja propaganda Rusiei este inlaturata si unde , contrar tuturor asteptarilor , pina si elvetia va juca cartea Europeana . Zelenski este cel ce a facut totul posibil si el va ramane ij istoria umanitatii ca omul ce la invins pe Putin si Rusia devenita dictatura si cel care aduce Ucraina alaturi de Europa taind astfel , din radacina si ambitiile unor inca existenti Dictatori ce mai sunt atrasi de gazul rusesc .Ceea ce Ucraina lui Zelenski si Zelenski insusi au reusit sa faca ,chiar acum, depaseste pina si cele mai optimiste ziceri ale momentului .Dupa caderea Zidului Berlinului si tot ce a urmat suntem acum martorii a ceea ce nu credeam sa mai apucam a vedea vreodata . O Rusie revansarda ,dar umilita complet de un singur om , o Rusie izolata si scoasa de mai peste tot din jocul politico – economic mondial , este parte a adevarului momentului istoric ce ne inconjoara . Amenitarile, cu arma nucleara devin si ele , in acest context , hilare .Tristetea , afisata de chipurile celor doi Generali, de forta, ce il spriina inca pe Putin(distanta la masa a fost si aici respectata si cei doi generali ,aflati lipti unul de celalat ,si-au arat stinghereala , la aflarea vestilor de acest fel(bombardamentul nuclear ) , spune mai mult decit o mie de cuvinte .Cred ca mai toata lumea este constienta de cum vor evolua lucrurile si chiar daca nu am vrut, initial,sa credem cum Rusia va face nebunia de a ataca Ucraina acum intelegem capcana in care Putin , de unul singur , a cazut .Zelenski a oferit Rusiei toate ingredientele declansarii unui Razboi .Parcursul , acum vizibil , al tuturor actiunilor sefului Ucrainei , au fost minutios pregatite si s-au dovedit eficace in al face pe Putin sa atace . Este inceputul sfirsitului .

  • Iohannis, care nu e in stare sa gandeasca cu capul sau, a anticipat??? Serios??? Ce a asezat Iohannis??? Clasa politica??? Care clasa politica? Cleptocratii??? Mafia securistica transpartinica??? Nu s-a vazut cum a reactionat guvernul asta de incompetenti??? Le-a luat-o societatea civila si ONG-urile cu 2 zile inainte, pana s-au trezit ei! Cat despre ajutorul dat Ucrainei, tot asa! Cu mare intarziere! De declaratia (nesanctionata!), pentru care Dincu ar fi trebuit demis , mentionata in articol, mai bine sa nu mai vorbim! Guvern USL-ist de incompetenti! Cat despre tabloul general, cred ca este prea optimist…

 4. Comparatia cu Kagemusha, care mi-e draga si pe care am aplicat-o in diferite ocazii, e fortata in cazul lui Zelenskyy, cu atit mai mult cu cit se aminteste, corect, si precedentul Reagan.

 5. Prin good relations cu Rusia intelegem anexare, zone tampon, separatism intretinut de Rusia, noi cei din partile acestea.
  Noi, cei din partile astea, abia steptam sa vedem pielea ursului in bat. Ajutam cum putem.
  Vremea vine.

 6. Volodymyr Zelenskyy s-a aratat a fi un actor din care a iesit un presedinte de mare statura. Volodymyr Zelenskyy trece acum prin niste probe de neimaginat, la fel de fapt ca tot poporul Ukrainei.

  A se compara aceasta performanta aceasta cu micimea măscăricilor nostri cocotati care pe unde au putut. Daca cineva ar avea puterea sa le scuture schelele ar ploua cu ei pe pavaj si s-ar auzi numai smiorcaieli. Ma tem ca problema noastra nici pe departe nu e Insula Serpilor, ci starea de descompunere a majoritatii celor care au acaparat administratia si guvernarea.

 7. Baggaddânkku e un fost mic (cu bere) activist, trimis la un liceu industrial să „miroassă atmosfera”…pe vremea când ceașcăria se cam împuțea de tot.
  Aia a fost singura lui mare calitate…cum se zice?…trăim într-o epocă a slugilor…șoferilor și secretarelor.
  N-ai cum să te aștepți de la el la vreo mare competență…
  Despre ronnalldo, nu sunt deloc de acord. Rămân la convingerea că a fost o jeggoddie de om, care a contribuit esențial la înfrângerea classei mijlocii de piistiittătt.
  Se pârpălește…acolo unde va merge și pukkinneață, cât de curând.

 8. „Ucraina lupta pentru tot Occidentul” Haideti sa ne pastram simtul proportiilor. Credeti ca daca Rusia ar ataca maine Romania, romanii n-ar lupta sau ce? Chiar daca suntem in NATO, noi tot vom lupta daca va fi nevoie. Fiecare isi va apara tara si pamantul. NATO din pacate nu poate sa intervina direct in Ucraina, insa ajuta Ucraina cum poate: cu arme, munitie, etc, etc. De altfel, noi ne asteptam la ce este mai rau si in spatiul NATO si nu ne bazam doar pe faptul ca Putin vrea sa invadeze doar Ucraina. Stim ca a pornit un razboi impotriva Europei si occidentului, asadar orice se poate intampla. De altfel, nu cred ca se va limita doar la atacuri cu tancuri si rachete conventionale, ci va utiliza si alte arme mai sofisticate (Zyrkon, sateliti de bruiere a comuncatiilor, arme spatiale, arme termobarice si chiar nucleare). Amintiti-va ca acum cativa ani a facut astfel de teste in spatiu, cand a reusit sa decripteze si sa copieze datele dintr-un satelit american.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Corneliu Cazacu
Corneliu Cazacuhttp://corneliucazacu.com
Absolvent al facultatii de aeronave Bucuresti, M.Sc in Energie la DTU din Lyngby, Danemarca, fost consilier de proprietate intelectuala la Copenhaga si examinator de brevete la Oficiul European de Brevete, München, actualmente fotojurnalist si investitor. Autor al volumului de articole si fotografii "O viata dubla: Intre Est si Vest. https://carturesti.ro/carte/o-viata-dubla-intre-est-si-vest-1003851949 si al albumului foto "Zappanale 2009-2019".

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro