duminică, octombrie 24, 2021

Ucraina, pe caii mari ai gazelor de șist

Miracolul gazelor de șist din Statele Unite ale Americii, dar și declinul accentuat al rezervelor tradiţionale de petrol şi gaze îi determină tot mai mult pe marii jucători din domeniul energetic să se reorienteze spre resursele neconvenţionale de combustibili.

Deşi Rusia rămâne cel mai important furnizor de gaze naturale al Europei, evoluţiile din ultimii ani de pe piaţa resurselor neconvenționale de energie încep să schimbe situaţia, astfel că ne putem aştepta, în viitorul apropiat, la modificări radicale în ecuaţia geopolitică regională şi chiar mondială.

Din această perspectivă, un punct de interes la Marea Neagră, şi implicit pentru Bucureşti, îl reprezintă modul în care relaţiile ruso-ucrainene pot fi afectate de revoluţia gazelor de şist, cu atât mai mult cu cât, potrivit celor mai recente date publicate de Agenției americane pentru informații în domeniul energiei (EIA), rezervele ucrainene de şist sunt estimate la 3,6 trilioane de metri cubi, cifre ce o plasează pe a treia poziție în Europa, în urma Poloniei și a Franței (cu resurse revizuite în scădere de același raport). Mai optimiști, guvernanții aduc în discuție rezerve de până la 30 trilioane de metri cubi.

Cu zăcămintele în subsol, Kievul nu face din intențiile sale un secret. În câteva rânduri, oficialii ucraineni au declarat că intenţionează să utilizeze această resursă energetică alternativă pentru a reduce dependenţa faţă de Moscova, în condiţiile în care Ucraina importă din Federaţia Rusă aproximativ 60% din necesarul de gaze naturale. Un prim şi extrem de important pas în acest sens l-a reprezentat semnarea, în cadrul Forumului Economic de la Davos, de către Guvernul de la Kiev, a acordului privind extragerea gazelor de șist cu „Royal Dutch Shell”, în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru o perioadă de 50 de ani, iar negocierile cu Chevron sunt aproape de final.

Motivată să atragă un număr cât mai mare de investitori străini capabili să demareze explorarea și exploatarea într-un timp cât mai scurt, administrația de la Kiev se arată dispusă să liberalizeze rapid piața gazelor, să ofere facilități fiscale generoase și să dea liber la exportul resurselor extrase.

Înainte chiar să fi început explorările, cu speranțele alimentate și de zăcămintele din Marea Neagră a căror exploatare o negociază cu Exxon, Ucraina se vede deja independentă din punct de vedere energetic. „Am putea ajunge chiar la un surplus”, declara încrezător ministrului energiei şi industriei miniere, Eduard Stavytsky.

Ecourile independenței energetice se aud și la Bruxelles, unde Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, lansa posibilitatea ca Ucraina să devină, prin propriile forțe, un hub est-european de gaz. Nu este încă prea clar, însă, dacă aceste declarații reprezintă cu adevărat speranța europenilor într-o alternativă la gazul rusesc sau sunt doar semne de încurajare al recentului avânt către vest al Kievului.

Între timp, exaltarea ucrainenilor nu este bine primită la Kremlin. Deși cu exporturile asigurate pentru următorii ani printr-un contract take-or-pay, rușii au făcut, fără succes, presiuni pentru renunțarea la planurile de exploatare a gazelor de șist în Ucraina, iar scenariul unui eșec politic precum ieșirea Kievului din sfera sa de influență a estului este tot mai plauzibil. Mult așteptata Uniune Eurasiatică rămâne, pentru moment, la stadiul de vis. Și pentru că, în cuvintele președintelui Traian Băsescu, dacă ucrainenii nu au ochii oblici, atunci ce ar putea căuta într-o astfel de uniune?!

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adelina Dabu
Absolventă de studii economice și științe politice, Adelina Dabu și-a făcut ucenicia în instituții publice și la Black Sea Trust for Regional Cooperation. Specializată în afaceri europene, a lucrat în presa scrisă, iar în prezent activează în domeniul energiei.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce s-a întâmplat în Liban?

Săptămâna trecută, capitala Libanului a fost martora unui episod violent, cel mai intens incident armat din 2008 până în prezent. Ce s-a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.