joi, mai 6, 2021

Ucraina, pe caii mari ai gazelor de șist

Miracolul gazelor de șist din Statele Unite ale Americii, dar și declinul accentuat al rezervelor tradiţionale de petrol şi gaze îi determină tot mai mult pe marii jucători din domeniul energetic să se reorienteze spre resursele neconvenţionale de combustibili.

Deşi Rusia rămâne cel mai important furnizor de gaze naturale al Europei, evoluţiile din ultimii ani de pe piaţa resurselor neconvenționale de energie încep să schimbe situaţia, astfel că ne putem aştepta, în viitorul apropiat, la modificări radicale în ecuaţia geopolitică regională şi chiar mondială.

Din această perspectivă, un punct de interes la Marea Neagră, şi implicit pentru Bucureşti, îl reprezintă modul în care relaţiile ruso-ucrainene pot fi afectate de revoluţia gazelor de şist, cu atât mai mult cu cât, potrivit celor mai recente date publicate de Agenției americane pentru informații în domeniul energiei (EIA), rezervele ucrainene de şist sunt estimate la 3,6 trilioane de metri cubi, cifre ce o plasează pe a treia poziție în Europa, în urma Poloniei și a Franței (cu resurse revizuite în scădere de același raport). Mai optimiști, guvernanții aduc în discuție rezerve de până la 30 trilioane de metri cubi.

Cu zăcămintele în subsol, Kievul nu face din intențiile sale un secret. În câteva rânduri, oficialii ucraineni au declarat că intenţionează să utilizeze această resursă energetică alternativă pentru a reduce dependenţa faţă de Moscova, în condiţiile în care Ucraina importă din Federaţia Rusă aproximativ 60% din necesarul de gaze naturale. Un prim şi extrem de important pas în acest sens l-a reprezentat semnarea, în cadrul Forumului Economic de la Davos, de către Guvernul de la Kiev, a acordului privind extragerea gazelor de șist cu „Royal Dutch Shell”, în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru o perioadă de 50 de ani, iar negocierile cu Chevron sunt aproape de final.

Motivată să atragă un număr cât mai mare de investitori străini capabili să demareze explorarea și exploatarea într-un timp cât mai scurt, administrația de la Kiev se arată dispusă să liberalizeze rapid piața gazelor, să ofere facilități fiscale generoase și să dea liber la exportul resurselor extrase.

Înainte chiar să fi început explorările, cu speranțele alimentate și de zăcămintele din Marea Neagră a căror exploatare o negociază cu Exxon, Ucraina se vede deja independentă din punct de vedere energetic. „Am putea ajunge chiar la un surplus”, declara încrezător ministrului energiei şi industriei miniere, Eduard Stavytsky.

Ecourile independenței energetice se aud și la Bruxelles, unde Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, lansa posibilitatea ca Ucraina să devină, prin propriile forțe, un hub est-european de gaz. Nu este încă prea clar, însă, dacă aceste declarații reprezintă cu adevărat speranța europenilor într-o alternativă la gazul rusesc sau sunt doar semne de încurajare al recentului avânt către vest al Kievului.

Între timp, exaltarea ucrainenilor nu este bine primită la Kremlin. Deși cu exporturile asigurate pentru următorii ani printr-un contract take-or-pay, rușii au făcut, fără succes, presiuni pentru renunțarea la planurile de exploatare a gazelor de șist în Ucraina, iar scenariul unui eșec politic precum ieșirea Kievului din sfera sa de influență a estului este tot mai plauzibil. Mult așteptata Uniune Eurasiatică rămâne, pentru moment, la stadiul de vis. Și pentru că, în cuvintele președintelui Traian Băsescu, dacă ucrainenii nu au ochii oblici, atunci ce ar putea căuta într-o astfel de uniune?!

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adelina Dabu
Adelina Dabu
Absolventă de studii economice și științe politice, Adelina Dabu și-a făcut ucenicia în instituții publice și la Black Sea Trust for Regional Cooperation. Specializată în afaceri europene, a lucrat în presa scrisă, iar în prezent activează în domeniul energiei.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Bursa din America – gazda unicornilor

Listarea UiPath a încântat publicul avizat din România, unde s-a comentat în termeni de ”o listare de succes”, ”finanțare de miliarde”, ”avalanșă...

Gânduri despre Educație

Educația trebuie să formeze omul frumos. Bineînțeles, nu frumos pe dinafară, ci să-i formeze caracterul și cultura. Dacă va deveni bun, logic și...

Vaccinarea prin educație

Rezultatele ultimului Eurobarometru (EB 94), publicate vineri, ne arată că România va avea o mare problemă în a opri epidemia de tușeală,...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro