luni, decembrie 2, 2024

UDMR are propriul candidat la prezidențiale

Sâmbătă, președintele UDMR, dl. Kelemen Hunor, și-a înscris oficial la BEC candidatura în vderea alegerilor prezidențiale. Anunțase că o va face încă de vineri seară, cu ocazia unei apariții la postul de televiziune Digi 24.
Apariție în bună parte echilibrată care a mai dovedit o dată că dl. Kelemen, cu bunele și relele sale, este ceea ce se cheamă un politician adevărat. Așa cum, de altfel, au fost toți președinții Uniunii, din 1990 încoace, indiferent că s-au chemat Domokos Géza, Markó Bela sau Kelemen Hunor.
Faptul că UDMR are propriul său candidat la prezidențiale mi se pare un fapt și normal, și, până la un punct, chiar de salutat. La urma urmei, este cum nu se poate mai firesc ca cea mai consistentă minoritate de pe teritoriul României să aibă candidatul său la cea mai importantă funcție în Stat. Rămâne de văzut doar cât de reprezentativă mai este socotită respectiva Uniune în ochii maghiarilor din România. Și aceasta în primul rând din cauza faptului că aceștia fie nu mai consideră că ar fi tocmai de actualitate ori în trend european existența unor partide cu caracter etnic declarat și, în consecință, se regăsesc în programele altor partide, fie deoarece se simt mai bine reprezentați de Partidul Civic Maghiar, considerat a fi mult mai radical și între ale cărui deziderate se află la loc de cinste dobândirea autonomiei așa-numitului Ținut Secuiesc.
Tocmai din acest punct de vedere, scorul pe care îl va înregistra la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie dl. Kelemen Hunor va reprezenta pentru întreaga Uniune un test în privința gradului său de reprezentativitate. Să amintim în context că în anii 1996 și 2000, atunci când candidatul acesteia la prezidențiale a fost dl. Frunda György, domnia-sa a acumulat de fiecare dată 6, 2% din voturi, în 2004 dl. Markó Bela a trebuit să se mulțumească cu procentul de 5, 10 în vreme ce dl. Kelemen Hunor a avut în 2009 3, 82 % iar în 2014 ceva mai puțin. Doar 3, 47% din voturile valabil exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Așa după cum spuneam, am urmărit vineri seara apariția televizată a d-lui Kelemen Hunor. Am apreciat analiza făcută de domnia- sa situației politice în care se află țara, am fost în totalitate de acord cu criticile formulate de președintele UDMR la adresa întregii Opoziții, îndeosebi a PNL, care a ratat momentul oportun pentru depunerea mult invocatei și promisei moțiuni de cenzură.
Împărtășesc deopotrivă considerațiile d-lui Kelemen Hunor la adresa încetinelii în decizii ori a deciziilor greșite ale președintelui Klaus Iohannis. Dl. Kelemen Hunor are dreptate în clipa când afirmă că nefericita experiență a guvernării PSD trebuia stopată încă din ianuarie 2018 fiindcă era deja clar pentru oricine că Alianța PSD-ALDE, cu cele două guverne ale sale eșuate, conduse de domnii Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, conduce țara spre dezastru.
Marea problemă și vulnerabilitate atât ale d-lui Kelemen cât și ale UDMR, ca și explicația faptului că tot mai numeroși maghiarii din România ce nu se mai simt reprezentați de respectiva Uniune se află în realitatea faptului că aceasta adansat propriul ceardaș mult prea mult așa cum i-a cântat PSD. Că a acționat precum un vagon atașat locomotivei cu mecanic prost, beat, iresponsabil pus în cabină de PSD, că a fost, cum se spune adesea, un fel de PSD unguresc. Pariez că pe 10 noiembrie, UDMR va primi nota de plată pentru asta. Rămâne de văzut cât de pipărată va fi respectiva notă. E pregătit oare dl. Kelemen să o achite?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Rezultatul pe care il va obtine dl Kelemen Hunor va fi irelevant. Migrarea electoratului maghiar catre domnul Johannis va fi justificata si prin faptul ca fostul/viitorul presedinte apartine el insusi unei minoritati si este sustinut oficial de un partid al carui presedinte se numeste ORBAN.
    Dupa cum USR ul condus de un politician pe nume CIOLOSH si avand un candidat pe nume BARNA trebuie ca suna destul de ademenitor pentru vorbitorii limbii lui Kosuth.

    • Stimate D-le Mihai 2,va informez,cu mult respect,ca numele de Cioloș și Barna sunt curat românești. In privința lui Orban,in Transilvania,sunt o grămada de nume maghiarizate pe vremea prim ministrului Tisa Pista! De exemplu: Fekete(Negrutiu),Koraksoni (Crăciun),Kereslodani (cheresladeanu) ,Hainolko (Aurora) și multe altele.

  2. Candidatura la presedintie a d-lui Hunor, sau a oricarui etnic maghiar ar fi putut avea efect daca ar fi urmat o strategie similar cu cea a d-lui Iohannis.
    Eu unul, nu sunt convins ca d-l Iohanns ar fi, trup si suflet atasat doctrinei PNL (oricare ar fi aceea, … de aceea nu-i zic doctrina liberala) dar PNL a fost singura cale decenta pentru a ajunge in aceasta functie fara sa-si reposeze ca ar fi inghitit multe „broaste raioase”.
    De multe ori am apreciat diferenta de educatie intre candidatii UDMR si candidatii PSD vizibila chiar si luand in considerare vorbirea in limba romana cu accent mai mult sau mai putin evident.

    Asa, candidand din partea UDMR nu va putea decat sa-si evalueze procentajul de care se mai bucura UDMR, din norma de ~5% cat este populati maghiara in Romania. Deci, daca mai are un procent de 60% ceea ce ar fi excelent, ar putea obtine 3% ajungand probabil pe locul 6-7 in clasamentul primului tur. Procente care altfel, s-ar duce in majoritate direct catre candidatul Iohannis.
    Avea cineva dreptate – nu mai stiu exact cine a spus – cand a spus ca maghiarii ar trebui sa uite etnia cand este vorba de politica (aproximativ). E drept ca a sunat „ca dracu’ ” dar cei care s-au ultra-revoltat nu au vrut sa vada mesajul: maghiarii au dreptul, ca si toti ceilalti cetateni ai Romaniei, la toate optiunile politice, nu numai la cea impusa etnic.

  3. UDMR a avut, sper sa nu ma insel, catindat la toate alegerile prezidentiale. Este o tactica politica, nimic de condamnat, din moment ce avem partid pe criterii etnice.
    Cu ce e de condamnat mai mult candidatul UDMR decit un Cumpanasu?

  4. Asa cum am scris dupa alegerile din mai (europarlamentare) am votat candidatul maghiar. Asa voi face si acum, in I-ul tur. Fata de restul, maghiarul chiar are stofa. Si mai stie si sa vorbeasca. Basca cultura, basca educatie – si asta se vede din emisiunile sau interviurile spontane (vezi Dinescu, stiuca si Kelemen Hunor). PS To asa cum scriam dupa mai 2019, procentul peste masa votantilor traditinali UDMR, ar trebui sa ingrijoreze pe unii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro