miercuri, august 12, 2020

UDMR, puțin gravidă

La foarte puține zile după respingerea moțiunii de cenzură inițiată de PNL la adresa guvernului condus în mod formal, adică doar de ochii lumii naive, de doamna Viorica Vasilica Dăncilă, președintele UDMR, dl. Kelemen Hunor, și-a manifestat public nemulțumirea față de faptul că s-ar pune pe nedrept în sarcina Uniunii supraviețuirea artificială a Executivului.
La prima vedere, dl. Kelemen are dreptate. Cel puțin în parte. Căci, cu sau fără voturile Uniunii, guvernul PSD-ALDE avea supraviețuirea garantată. Vina nereușitei moțiunii cade în cea mai mare parte în sarcina PNL, a d-lui Ludovic Orban, a incapacității acestuia de a negocia cu dl.Victor Ponta, cu Opoziția, cu nemulțumiții din PSD, a șireteniei coaliției, în speță a PSD, care a dat ordin de zi pe unitate ca nici unul dintre parlamentarii partidului să nu se apropie de urnele de vot ca nu cumva să nu trădeze. Vinovate sunt și celelalte partide din opoziție care, în loc să se coalizeze, să încerce alianțe, preferă să se atace unele pe celelalte, doar -doar vor mai obține un amărât de procent în sondaje.
Cu ocazia dezbaterii și votului asupra moțiunii, UDMR a ales  să nu se pronunțe, adică să părăsească ședința Camerelor reunite ale Parlamentului.Era vorba despre o formulă care dădea iluzia că UDMR nu este nici în car, nici în căruță, nici deflorată, nici virgină, doar puțin, foarte puțin gravidă. Mai exact complice cu partidele din arcul puterii care se pare că i-au promis multe, pe la colțuri vorbindu-se că s-ar fi ajuns până într-acolo încât limba maghiară ar urma să devină o a doua limbă oficială vorbită pe teritoriul României. Și aceasta chiar în anul Centenarului Marii Uniri.

Un eveniment pe care de mai multă vreme liderii UDMR au spus că maghiarimea din România nu ar avea motive să îl sărbătorească și că nici nu o va face, cântând astfel partitura Budapestei, a guvernului condus de Orbán Viktor, care o ține sus și tare cu trauma Trianonului care, vezi Doamne!, ar fi chiar mai mare decât aceea a Holocaustului.
Chiar dacă nimeni nu scoate o vorbă despre cât de mare a fost prețul plătit de coaliția PSD-ALDE pentru a beneficia de această complicitate a UDMR, lucrurile sunt neîndoielnic serioase de vreme ce nu mai departe decât zilele trecute, dl. Markó Béla, care iese în public din an în paște, și-a îngăduit să spună, sfidând samavolnic și penal Constituția României, că problema Transilvaniei ar fi pe mai departe nerezolvată. Care sunt rezolvările la care se gândește dl. Markó rămâne deocamdată un mister.
Ce a făcut UDMR ieri, cu ocazia votării în Senat a modificărilor la Codul penal, modificări care vor face din România țara hoților, a corupților, a șpăgarilor și a politicienilor liberi să fure cât le poftește inimioară? Deloc inventivă, Uniunea a acționat precum săptămâna trecută. A funcționat în calitate de complice al alianței PSD-ALDE. Numai că, de data aceasta, senatorii UDMR nu au mai părăsit sala, ci au rămas frumușel la locurile lor (sarcina a avansat se pare, UDMR e un pic mai mult gravidă), asigurând cvorumul și permițând adoptarea lejeră a tuturor ticăloșiilor ticluite de Dragnea, Iordache, Nicolicea, Tăriceanu, Șerban Nicolae.
Nici nu putea să facă altfel. Sub conducerea d-lui Kelemen Hunor, UDMR se arată din ce în ce mai aservită guvernului de la Budapesta, mai influențată de ideologia acestuia, de supusă doctrinei iliberale. Liderii Uniunii contează pe faptul că, pe măsură ce România se va îndepărta din ce în ce mai mult de Europa, de specificitățile și regulile de funcționare ale Statului de drept, pe măsură ce va deveni tot mai accentuat o autocrație vor putea să emită tot mai multe pretenții. Cu șanse mari ca ele să fie satisfăcute căci dl. Dragnea întreține relații foarte apropiate cu premierul Ungariei. Poate că atunci vom avea, Doamne ferește!, și dezlegarea misterului din cimiliturile domnului Markó.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Nimic nou, sub soare. De-a lungul timpului, UDMR a manifestat o flexibilitate acrobatica si nu s-a impiedicat de doctrinele partidelor pe care le-a sprijinit, cata vreme aceste partide erau la putere.
    Prin prezenta in parlament, la vot, UDMR asigura cvorumul si, chiar daca declara ca nu e de acord cu definitia abuzului in serviciu si chiar daca nu voteaza, sprijina PSD -ul. Punct.
    Nu stiu ce naivi mai au pretentii de coloana vertebrala de la ilustrii politicieni romani de origine ungara. Care, printre altele, au defrisat masiv prin Harghita si Covasna, pe unde tot sunt viituri si raman oamenii fara case…
    Cata vreme PSD este la guvernare, UDMR primeste ordine de la PSD si incerca sa-si „salveze fatza” de partid democratic, ambalandu-si, mai mult sau mai putin straveziu, slugarnicia.
    Érted?

    • Referitor la titlul articolului, un pic de graviditate nu-i problema, pentru partidul etnic. Daca chiar se tulbura apele, avorteaza, isi coase himenul la loc si asteapta noi petitori. :)

  2. Am mai spus-o si o repet, atentie mare la ce-si doresc acesti domni din UDMR. Eu cred ca „Uniunea” reprezinta un mare butoi cu pulbere pentru Romania. Maine-poimaine vor avea pretentii teritoriale si vor putea negocia cu Dragnea orice pentru niste voturi in plus. Oricum, se pare ca nu-l afecteaza pe Dragnea pierderea unor teritorii, din moment ce dansul penduleaza doar intre Kiseleff si Casa Poporului, relaxandu-se in vacante la vila Lac Snagov. Transilvania pentru dansul este un fel de stat paralel, este?

  3. Domnule Morariu, cateva mici observatii, daca nu va suparati.

    „Un eveniment pe care de mai multă vreme liderii UDMR au spus că maghiarimea din România nu ar avea motive să îl sărbătorească și că nici nu o va face […]”

    Intrebare: Un eveniment pe care ce?
    Un eveniment pe care liderii au spus?!

    „UDMR se arată din ce în ce mai aservită guvernului de la Budapesta, mai influențată de ideologia acestuia, de supusă doctrine iliberale”

    Intrebare: de supusă doctrine[i] iliberale… ce?
    Ideologia guvernului este supusă de doctrine[i] iliberale?

    „doar de ochii lumii naive, de doamna Viorica Vasilica Dăncilă”
    Intrebare: de doamna ce?
    Domnul Hunor si-a manifestat nemultumirea de ochii lumii si de doamna Viorica față de faptul că…?!
    Domnul Hunor si-a manifestat nemultumirea de doamna Viorica față de faptul că..?!

  4. Fără să comentăm unele afirmații deplasate și unele aprecieri lipsite de eleganță ale distinsului autor, ținem să-i atragem atenția, că UDMR momentan nu are președinte de onoare („dl. Markó Béla, președintele de onoare al UDMR”). Primul și ultimul președinte de onoare a UDMR a fost dl. László Tőkés, în perioada 1990-2003. Acest statut a fost desființat de către congresul formațiunii din februarie 2003, organizat la Satu Mare. Dl. Béla Markó nu are nici o funcție politică la ora actuală, după cunoștințele noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Gâlceavă pe Nil. Cum au ajuns Egiptul, Etiopia și Sudanul în prag de război

Un conflict major, implicând trei țări cu o populație însumată de peste 260 milioane de oameni - ceva mai mult de jumătate...

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației și Cercetării, în sprijinul cercetătorului Livius Trache

66 de cercetători din toată lumea semnează o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației și Cercetării și conducerii IFIN-HH în care își manifestă...

Studiul lui Andrei Ursu, Roland Thomasson și Mădălin Hodor despre Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 ar fi trebuit să-i oprească pe mistificatori. Ei rămân...

Numărul din 24 iulie-28 august al Evenimentului Istoric semnalizează cu litere mari un articol din interior cu titlul: „Operațiunea GRU din decembrie...

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko?

Duminică, 9 august, vor avea loc – într-o atmosferă extrem de tensionată - alegeri...

De ce să scriem despre lucrurile care dor

În preajma împlinirii unui secol de la semnarea tratatelor de la Trianon (care au sancţionat juridic dezmembrarea regatului maghiar la finele Primului...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.