Până în 2006 stagiul militar a fost obligatoriu în România, cam toata generația decrețeilor a făcut armata cu mâna pe Kalașnikov, pe AG7, pe TAB, etc. Am făcut armata în 1985 la Zalău, infanterie, băieții admiși la medicină în Cluj-Napoca făceau armata acolo, camarazi de arme fiind cei de la TCM din Sibiu și de la Teologie – chiar si viitorii preoți făceau armata obligatorie.
A fost un an de pomină. Armata a început cu adunarea recoltei și a continuat, în cazul special din Zalău, cu descărcarea de cărbuni pentru termocentrală și aducerea de apă pentru oraș. În primele 4-5 luni am mâncat armata pe pâine. Marșuri de zeci de kilometri pe dealurile Sălajului, trageri de zi și de noapte, serviciu de gardă la minus 30 de grade, cât au fost în iarna lui 1985. Apoi, în 1986 am prins o luna aprilie foarte încărcată, când am fost alarmați de doua ori și pregătiți de misiune, o data să mergem în Libia să-l ajutam pe Gaddafi care fusese atacat cu rachete de americani și altă dată să mergem în Ucraina, să ajutăm la limitarea pagubelor produse de explozia de la Cernobîl. Au urmat și alte evenimente de povestit, aplicație militara coordonată de Vasile Milea și gardă de onoare la venirea soților Ceaușescu, care poposiseră să inaugureze o fabrică (sic!). Serviciul militar a culminat, desigur, cu momentul galactic în care Steaua (care atunci era echipa Armatei) câștiga Cupa Campionilor.
Așa era armata înainte de 1990, în vremuri de pace și comunism. Astăzi nu mai avem armată obligatorie, sunt discuții interminabile dacă să fie sau nu reintrodusă, discuții interminabile despre trimiterea de trupe de pace în Ucraina, discuții interminabile despre unde a dispărut industria de apărare (probabil blocuri, birouri, malluri) și discuții interminabile cu privire la finanțarea pentru apărare.
Dar oricum asta nu mai contează, Uniunea Europeană a lansat proiectul ReArm Europe, în cinci puncte, un proiect de înarmare accelerată cu o finanțare de 800 de miliarde de Euro (Green Deal a fost 1000) prin care Europa speră să poată continua să apere Ucraina și să înarmeze mai bine țările uniunii. Planul se derulează pe o perioada de patru ani, astfel încât ar trebui să informăm eventualii agresori să nu atace până în 2029-2030.
Totul arată promițător. Guvernanți se bucură că vor scapă de sancțiuni în caz de deficit excesiv. Mediul de afaceri – executivi, bancheri, finanțiști, economiști, analiști, consultanți etc. – își freacă mâinile de bucurie gândindu-se la atâta amar de bănet pentru înarmare. S-au implicat specialiștii în inteligență artificială, digitalizare și robotică care ne explică savant că războiul nu mai este ca pe vremuri, iți pica o bombă în cap și mori. Nu, în era inteligentei artificiale, digitalizării și roboticii etc., tehnologia ia conducerea și scade numărul pierderilor umane. Iată, în Ucraina au murit ”doar” 1,5 milioane de soldați, gratie, desigur, inteligenței artificiale, digitalizării și robotizării de război.
Așadar, ne pregătim de război, ne reconvertim industria, vom fi foarte bine pregătiți în 2029.
Acum 40 de ani când făceam armata ni se spunea că, în caz de război, fabricile de țigarete vor fi reconvertite în fabrici de gloanțe, aveau același calibru. Mă gândesc că în prezent liniile de fiolaj din fabricile de medicamente pot fi reconvertite în fabrici de gloanțe, fiolele de 5ml par a avea aceleași dimensiuni.
Toata lumea este de acord că Europa trebuie sa se înarmeze – ideal era s-o fi făcut din 2014, când se știa deja că furnalele din Siberia lucrează la foc continuu (nu este o figură de stil, acolo se fabrică majoritatea armamentului). Prin absurd totuși, dacă livrările de armament întârzie, dacă războiul începe înainte de 2029, înainte de a fi pregătiți și dacă linia frontului nu va fi în Bruxelles pe Rue de la Loi 175, ci pe Prut, revin cu întrebarea din titlu, sunteți pregătiți să vă apărați țara? Sau, sunteți pregătiți să deveniți refugiați de război?
Ați observat că discutam lejer, ca despre superoferta la cartela telefonică, cât e ziua de lunga, despre înarmare, despre război, despre distrugere, despre moarte?
„(Green Deal a fost 1000) ” Daca in loc de investitii in aberatiile verzi si in propaganda verde, Europa s-ar fi inarmat cum se cuvine si cum au cerut toti presedintii americani (diplomatic, desigur) incepand cu Clinton, astazi Europa nu mai tremura de frica in fata Rusiei. Dar, atunci cand preferi sa bagi miliarde in politici socialiste si in vise umede „verzi”, bineinteles ca nu-ti iese nimic si dai din colt in colt astazi. Ba mai distrugi si economiile europene. ReArm Europe este o gluma astazi, pentru ca disensiunile pe tema asta sun foarte mari in UE si fiecare guvern vede diferit lucrurile. Va invit sa intrebati un belgian de 40-50 de ani daca ar prefera sa se duca in Ucraina si sa lupte acolo. Nu cred ca veti dori sa auziti raspunsul. „Dar nu ne apara NATO?”, cam asa va raspunde, sau: „Nu este razboiul nostru”. Va spun pentru ca am discutat cu vecinii despre asta si stiu cum gandesc. Ce este mai prost este ca la fel gandesc si cei mai in varsta, oameni care s-au nascut dupa anii 50 si care stiu bine ce a insemnat un razboi. Dar de, ei nu au granita directa cu Ucraina si nici nu le vajie dronele pe la cap…
P.S. Chiar acum 30 de minute au trecut pe bulevardul spre NATO doua tancuri si un sistem antiaerian insotite de politie. S-a inarmat Europa, gata, putem dormi linistiti.
Apararea s-a putea sa ne salveze tara. „Aberatiile verzi” ar fi salvat civilizatia. Noi acum ne straduim ca sa fim in siguranta inca 30-50 de ani, insa peste 200-250 cand toate orasele de coasta vor fi sub ape iar toata regiunea ecuatoriala va fi nelocuibila, ordinea mondiala de acum va mai conta exact cat un rahat in ploaie.
Bineinteles insa, intr-o lume in care majoritatea alege sa nu aiba copii, interesul pentru generatiile viitoare este zero. In civilizatia umana sunt doar o mana de indivizi care o imping inainte – restul au ramas niste cimpanzei care nu se pot gandi decat la burtica, distractie sau bataie.
orasele de coasta vor fi sub ape. extraordinar! o fi prima dată când se modifică nivelul mării? Explică-ne cum reușești să oprești un astfel de fenomen ciclic? cu taxe pe CO2? sortând gunoiul? electrificând transportul? Grija pentru planetă e maximă! doar la nivel declarativ.
uite , eu nu te jignesc ca esti fanatizat prost informat credul si numesti semenii tai cimpanzei si tu te consideri un membru vizionar al unei maini de indivizi galactici, iti povestesc un lucru ca sa fiu sigur ca stii pe ce lume te afli. cu mult timp in urma cca 40 de ani cand ni se spunea ca in anul 2000 nu o sa mai fim copii lumea era ingrozita panicata ca in maxim 30 de ani rezervele de carburanti ale lumii vor fi epuizate si vom ingheta in bezna si o sa ne intoarcem la perioada trasurii si carutei.
iataca ma mai batran cu 40 de ani si vine unu ca tine si ma face cimpanzeu ca nu ma opresc din a consuma carburanti , care apropo nu s au epuizat,ca ia foc planeta. acum pe bune, tu ai lua in seama pe unul ca tine daca ai fi in locul meu?
@Alexandru Gabriel, fie faci o propaganda ieftina de tip extremist, fie esti foarte speriat de o „apocalipsa climatica” trambitata de niste escroci platiti sa faca asta prin „studii” si „modelari” climatice. Nu esti singurul. Exista din ce in ce mai multi oameni care ajung la psiholog din cauza acestor sperieturi cu apele care vin si ocupa uscatul sau cu potopuri care vor parjoli planeta. Ideea este ca astfel o astfel de propaganda „verde” prinde foarte bine la cei needucati, necititi, care nu se intereseaza de stiinta adevarata si care pleaca urechea doar la aceasta pseudo-stiinta care reprezinta „unicul adevar”. Puneti mana pe carte serios si lecturati adevarata stiinta, iar atunci veti vedea ca ati trait intr-o minciuna „verde”, una care nu mai are sprijin nicaieri in lume.
In Europa..si nu doar aici..Rusia..de zeci de ani..dintotdeauna..si infipt oameni..si oficial si neoficial..au si lume interlopa..subventionata..intretinuta..alimentata subversiv..
Acestia au facut exact ce trebui..totul..cam pe dos..sa nu mearga bine..Da..
Armatele chiar socialiste..nu erau dotatate cu ce aveau ei..doar stifturi..
Acum..ii vedeti cum sar?
Meloni..niste germani..austrieci..olandezi..e comanda!
si se executa intrucat sunt stransi cu usa..au luat bani..au complicatii banoase prin Rusia..si oricum..stiu regula..rusul ii elimina..le este si frica!
armele astea necesita oameni multi, deocamdata de oameni nu prea se vorbeste
„Acum 40 de ani când făceam armata ni se spunea că, în caz de război, fabricile de țigarete vor fi reconvertite în fabrici de gloanțe, aveau același calibru. ”
Asa este, operatia de impachetare a tutunului uscat intr-o foita de hirtie are multe in comun cu strunjirea unei ogive secante dintr-o bara de bronz.
cămăşile gloanţelor se fac prin tragere la rece 8ca şi gurile de foc) sau prin imbinarea foitei deja laminate (de asta asemanrea celor 2 foiţe a creat impreaia folosirii liniilor) … prin strunjire, s-ar prierde enorm de mult (cam 90-95 la suta
Da, camasile gloantelor se fac prin tragere la rece.
Nu toate gloantele sint camesuite iar dintre cele care sint, nu toate au miez turnat de plumb.
Acele 90-95 de procente sint de fapt vreo 20-25 si orice linie de prelucrari metalice care se respecta recicleaza spanul si celelalte resturi tehnologice rezultate.
Am facut armata, nu am tras mii de cartuse dar poate cateva sute or fi, echipamentul era nasol (probabil cel de astazi este mult mai ergonomic). As merge fara regrete daca rusia ne-ar ataca si Europa ar decide sa riposteze.
felicitari!
daca guta m-ar lasa , as merge si eu; dar razboiul nu se duce doar intransee!
Aveti dreptate!
Re-organizarea Europei pentru razboi trebuie sa inceapa imediat.
Infiintarea unui corp mobil european, la dimensiunile unei brigazi, initial, transformate rapid in armata.
Treptat si simultan, transformarea armatelor nationale in garzi teritoriale.
Fuziunea marilor concerne de armament si investitii in toata Europa, in special in Polonia/Romania/Cehia. Cu o lista de arme micsorata sensibil, pentru uniformizarea si standardizarea armamentului.
In felul asta, trimiterea de trupe in U nu mai este datoria/raspunderea unei tari sau alteia. Este decizia/raspunderea conducerii UE.
Cred ca e nevoie de serviciu militar, dar nu obligatoriu, ci pe baza de voluntariat. Evident, trebuie sa li se asigure oarece avantaje dupa serviciul militar.
Desigur, nu dorim razboi.
Dar:”Si vis pacem para bellum”
In alta ordine de idei, Tusk (parca) are dreptate. Azi nu mai e situatia din anii ’50 (o Europa divizata de cortina de fier, slabita de razboi si cu nevoia de a fi aparata de SUA). Azi, o entitate de 500 milioane de oameni, cer ajutorul la 330 milioane de oameni, pentru a se apara de 145 milioane… Incepe sa devina ridicol, nu? Daca mai socotim si PIB, productia industriala, dezvoltarea tehnico-stiintifica…….
Nimeni nu poate spune că e pregătit să plece pe front sau să devină refugiat. Nimeni sănătos la cap.
Astăzi, a muri pentru a-ți apăra țara nu mai are sensul pe care-l avea cu 100, 200 sau 300 de ani în urmă, atunci când binele națiunii era mai ușor de „ghicit”.
Astăzi, mai degrabă, se pune întrebarea: Ești pregătit să mori, pe front, pentru un politician? Sau pentru o ideologie?
Din păcate, astăzi, libertatea are nuanțe. Multe. Din păcate, astăzi, e cam greu să alegi între furnizori diferiți de libertate…
acum 200-300 de ani, natiunea nici nu exista; mureai la ordinul lordului; land lordului; sau regelui; ca asa avea el chef! oamenii pentru armata erau luati cu arcanu… sau de bandele de presiune etc.
Chiar sub ocupație otomană, austriacă sau rusă, tot români erau, pe terioriul României de azi și nu numai. Și să nu uităm de vremurile despre care scrie Nicolae Bălcescu, în „Românii supt Mihai-Voievod Viteazul”.
Din orice unghi ai privi, războiul este o mare nenorocire. Iar războiele, în epoca modernă, sunt declanșate de politicieni. Nu de popoare, de politicieni!
1. Regret ca prin exprimarea din primele paragrafe dati senzatia ca nu era chiar asa de rau in armata pe timpul comunistilor si al lui Ceausescu si ca era cam pe deplin justificat tot ceea ce se intampla pe atunci pe parcursul stagiului militar. Sper sa nu fie decat rezultatul unei incercari de a fi clar si cuprinzator in cele spuse si nu o optiune personala asumata.
2. In legatura cu intrebarea daca romanii sunt pregatiti sa-si apere tara, as spune ca, din nefericire, foarte putini sunt cei care sunt gata sa o faca. Mi-e teama chiar ca o buna parte dintre militarii activi ai armatei romane actuale ar da rapid bir cu fugitii sau ar trada in fata agresorului! Eu personal, la peste 65 de ani, as lua oricand arma in mana pentru a apara Romania de agresorul rus si aliatii sai INTERNI sau externi, pentru a apara dreptul nepotilor mei de a trai liber aici, nu in alte parti ale lumii.
De ce sunt pesimist? Ce motive as avea sa nu fiu !? Privesc cu tristete la cat de las, imoral, lipsit de cinste si vertticalitate este acest popor la acest moment! Ma exprim la modul global, pentru ca opiniile si comportamentul majoritatii definesc, asa cum e si democratic, caracteristicile poporului. Urmele comunismului, ale pseudodemocratiei guvernate de fosti securisti, fosti comunisti si alte lepre alaturate pe parcurs, urmele manipularii permanente din ultimii 35 de ani se vad din plin astazi.
Si ar mai fi ceva de spus! Inainte de a ne lupta cu agresorii din exterior, ar fi trebuit sa ne luptam cu cei din interior, cu dusmanul intern nascut si perpetuat din mizeria de tip comunisto-securist….ar fi fost o lupta prin mijloace democratice, prin vot si alte parghii. Nu e tarziu nici acum sa o facem! Dar nu cred! Prea multa, mult prea multa prostie tupeista, obraznicie si mocofanie, prea mult analfabetism functional.
FSN-FDSN-PSDR-PSD „și-a făcut treaba”, cu râvnă, timp de 35 de ani: a distrus educația și învățământul, a cocoțat cleptocrația la putere, a promovat micimea de caracter și incompetența, a evitat să construiască și să modernizeze căi de comunicație strategice, a distrus justiția și, poate cel mai grav, a dizolvat speranța de mai bine și a ucis, din fașă, orice zvâcnire de coeziune și emulație din popor. „A lucrat” sistematic și eficient, iar astăzi culegem roadele.
Chiar nu e deloc de mirare, că azi suntem unde suntem, că oameni disperați pleacă urechea la fantasmagoriile te-miri-cui și că semidocți pompoși sunt priviți ca genii sau ca trimiși ai lui Dumnezeu, pe Pământ.
Nimeni nu te va ajuta, dacă nu dovedești că vrei ajutor, că încerci, înainte de orice, să te ajuți singur, că meriți ajutorul.
Când vorbea CTP -ul despre „disoluția autorității”, în urmă cu mulți ani, mă gândeam că exagerează, că-și exihbă latura pesimistă, că are vedenii. Iată, astăzi suntem acolo.
ha, sa aperi ce?ce diferenta e intre noi si rusi?ca nu se cade(inca) de la balcon?in rest suntem aceeasi democratie controlata in care daca poporul voteaza gresit i se anuleaza votul, in care nu au voie pe liste decat cei cu aprobare de la sistem…nu o sa apar nimic sa apere aia care pretind azi ca apara democratia aruncand-o la cos si ducandu-ne spre razboi, ma gandesc ca se vor oferi voluntar din prima zi alde banescu, pipidi, parvulescu, toti membrii bec, ccr, eroii din servicii si din presa de propaganda, nu va fi loc de ei in prima linie
Orice barbat, de la a cincea bere, sau de la a treia tuica incepe sa povesteasca despre armata.
Io am avut o armata domneasca, practic am stat in clasa, sau in laboratoare, a fost a doua facultate de aviatie, la Medias, calare pe Miguri. Fantastic sa pornesti un MIG 21 in fortaj. In ultima parte chiar eram in hotel, doi in camera si mincam cu pilotii, cu mii de calorii, da ne sculam noaptea sa pregatim avioanele de zbor.
De tras nu am tras, pt ca de fiecare data eram la bulau, am stat vreo 20 de zile, in sase luni., doar auzeam pocniturile.
Acum, insa se poate duce razboi in home office, cu mausul.
https://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2025/03/razboi.html
Cum spuneau strămoșii noștri dacopați? Si vis pacem, cumpără-ți un Parabellum!
nu, strigatul de lupta al getodacilor era „Hai siktir!”; asa au descoperit cercetatorii englezi …
La admiterea in NATO Romania a fost obligata sa-si reduca efectivele armate si sa abandoneze stagiul militar obligatoriu. Atunci au fost pensionate in avans mii de cadre militare active . Deasemenea s -a incheie acorduri cu vecinii ca renunta la orice pretentii teritoriale, au urmat acuzatiile de tradare dupa acordul cu Ucraina. Si s-au desfiintat garnizoanele militare din apropierea granitei de Vest. Satu-Mare, Simleu, Oradea, Beius, Ineu, Arad au ramas fara unitati militare…
Propunerile care se fac acum pot sa nu mai tina seama de conditiile de atunci ?
In caz de razboi, in tarile in care clasa politica mimeaza democratia si egalitatea sociala – iar România este printre ele, apare o problema majora de echitate sociala, Anume, asa cum s-a intamplat si in Ucraina, politicienii si bogatii, impreuna cu toti fiii lor, eludeaza in masa incorporarea, sub varii scutiri nejustificate. Imediat dupa invazia ruseasca, România era plina de masini premium si de lux inmatriculate in Ucraina, multe conduse de barbati in floarea varstei.
In acest context, peste care se suprapune starea deplorabila a dotarii armatei române, pentru ce mai merita ca sa ne trimitem fiii sa devina carne de tun? Ca sa asiguram o tara pentru perpetuarea sinecurilor unei clase politice toxice? Ca sa asiguram o tara pentru sute de mii de concetateni care au votat si inca mai vor sa voteze cu Georgescu (sau echivalent), in conditiile in care este recunoscuta binefacerea ruseasca asupra istoriei României si dupa ce abia am reusit, dupa trei decenii de la Revolutie, sa ne gasim cat de cat un loc in Uniunea Europeana?
Raspunsul la intrebarea „Sunteți pregătiți să vă apărați țara?” poate fi pozitiv numai dupa ce in linia I a frontului nu va mai fi loc din cauza beizadelelor gata sa-si apere tara cu pusca in mana si cu fata la inamic.
Nimeni nu e pregatit pt razboi. Faptul ca in sec 21 o dictatura invadeaza si foloseste razboiul ca in sec 19 e oribil. Planul Rearm Europe e bun, se cumpara tehnica militara de ultima ora. Desi nu cred ca armata obligatorie e solutia. Acum soldatii trebuie sa fie profesionisti, sa stie sa foloseasca drone, computere, artilerie de precizie, rachete, etc.
Se poate mari numarul soldatilor profesionisti. Iar cateva luni de armata pentru toti tinerii pana in 30 ani nu cred ca ar strica dpdv fizic/sportiv.
deci practic razboiul va fi in realitatea virtuala soldatii vor fi teenagerii campioni la jocuri pe calculator si noi ne vedem linistiti de treburile noastre. ai un simt prea dezvoltat al umorului,
Domnule Damian, o veste suupeerr : Iohannis a mărit vârsta la 65 ani … si o spune unul care a fost convocat (concentrat)centrat de 3 ori, în ultimii 6 ani si, de 5 ori, în ultimii 11 ani. Cum banuiesc că aţi intrat din prima la fac., vom fi camarazi … de front . Şi nu se scriu analize, sinteze, … ca JDVance
sunteți pregătiți să vă apărați țara?
Nu, dar putem fi pregatiti foarte usor. Iata reteta:
Din „Nuremberg Diary” by Gustave Gilbert (o gasiti pe amazon):
Göring: Why, of course, the people don’t want war. Why would some poor slob on a farm want to risk his life in a war when the best that he can get out of it is to come back to his farm in one piece? Naturally, the common people don’t want war; neither in Russia, nor in England, nor in America, nor for that matter in Germany. That is understood. But, after all, it is the leaders of the country who determine the policy and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship.
Gilbert: There is one difference. In a democracy the people have some say in the matter through their elected representatives, and in the United States only Congress can declare wars.
Göring: Oh, that is all well and good, but, voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.
(fragmentul de mai sus se gaseste si pe wiki)
Dar ce vrăjeală de doi bani băgați!
Deci ucraineenii au fost convinși că sunt atacați, dar nu au fost? Nu au intrat rușii anexând Crimeea? Așa cum au făcut cu Transnistria, Abhazia/Osetia, cum au distrus Cecenia care nu mai vroia să facă parte din Federație? Adică Donbasul și Luhanskul aveau dreptul la secesiune, dar Cecenia nu?
Hai să fim serioși, Rusia este un stat imperialist în permanentă expansiune, care a încetat doar când nu a mai avut resurse militare – imediat după destrămarea imperiului țarist și după destrămarea imperiului comunist.
Acum și-a revenit și a revenit la politica expansionistă clar exprimată de
sluga lui Putin:
https://www.cotidianul.ro/despre-medvedev-si-crima-continua-de-la-vladivostok-la-lisabona/
Este extrem de trist, insa ce alternativa avem ?
Ca in Putin nu se poate avea incredere cand spune ca nu ataca pe nimeni.
Sufleteste, cu sau fara cele 5 beri sau 3 tuici la bord, unii, mai multi sau mai putini, se pot declara pregatiti. Dar ca a sa fim pregatiti, la modul practic, de a ne apara tara, macar o parte din societate, n-ar strica niscai programe de pregatire pentru apararea teritoriala (ptap, ca sa le spunem pe nume – ceva in genul poloniei) – pe durate scurte, de week-end, 1-2 saptamani, pe baza de voluntariat initial si cu anumite compensari pt. timpul respectiv (in cazul zilelor de scoatere din productie/business).
In prima faza ar merge pt. rezervisti (daca 2006 e ultimul leat, atunci varsta medie e de 35-40 de ani). Cu generatiile tinere – liceu-studenti – ar fi mai usor, se pot insera in cadrul programului scolar/vacante. Unde mai pui ca, tinand cont de mijloacele unui razboi modern, pt. unii ar putea fi chiar intersant, mana in mana cu diverse pasiuni si abilitati tehnice.
Daca in cazul armatei obligatorii fiecare rezervist sau om trecut prin ea e cat decat familiarizat cu procedurile pe care trebuie sa le urmeze in cazul unui atac (inclusiv la ce punct sau unitate sa se prezinte), populatia actuala a romaniei (si nu doar) habar nu are ce sa faca!
Armata profesionista o fi buna pt. ofensiva si aparare punctual, partial local dar preponderent in cadrul corpurilor expeditionare, dar niciodata numarul nu va fi suficienta pt. aparare in fata unui atac la scara larga, in valuri, cu trupe preponderent de recruti, asa cum a avut loc in Ucraina. Sa nu uitam ca totusi Ucraina nu doar ca avea armata regulata + rezervisti ci mai ales a avut timp sa se pregateasca pt. un atac inca din 2014.
Deci, daca intrebarea ar fi sunat: Va simtiti pregatiti sa va aparati tara? – probabil un procentaj destul de ok ar raspunde da. Dar la intrebarea : Suneti pregatiti sa va aparati tara? – nu pot raspunde sincer decat cei ce au cat de cat habar despre armata.
PS – spuneti ca la un moment dat ati lucrat la aprovizionarea termocentralei din zalau – dincolo de cininsmul regimului Ceausescu de a folosi mana de lucru gratis, sa ne gandim la ucraina unde unii soldati/recruti chiar trebuie sa asigure suport la aprovizionarea, repararea si apararea termocentralelor. Intr-un razboi total inclusiv abilitatea de a lopata este necesara.
Cum sa iti doresti sa mergi la razboi cand astazi totul este atat de frumos in viata si obiectivele societatii sunt atat de inalte. Sa adoptat pozitia strutului de catre intreaga societate occidentala refuzand sa mai vada amenintari existentiale sperand la o iubire planetara de altfel neimpartasita. Putin a vazut bine impotenta si lipsa de dorinta Europei de a se transforma intr-o putere militara preferand dependenta totala de USA. Ce incearca Europa acum este foarte putin si foarte tarziu pentru ca nu poate avea efect imediat in a pune presiune pentru oprirea razboiului. Daca va fi razboi cu Rusia atunci nu va fi necesar doar o armata de profesionisti si drone de ultima generatie ci intreaga societate trebuie sa fie pregatita pentru ca va fi nevoie de multe gloante si soldati.
Un aspect interesant dintr-o tara vestica, neinvecinata cu rusia dar cu stramosi aprigi ☺: https://www.g4media.ro/danemarca-va-introduce-serviciul-militar-obligatoriu-si-pentru-femei-incepand-de-anul-viitor.html