În urmă cu vreo șase luni mergeam să văd Teambuilding, fără să știu prea multe nici despre Vidra Production și nici despre proprietrarul ei, actorul și regizorul Matei Dima. M-am lămurit de abia când mă pregăteam să scriu nu tocmai favorabil despre film că Vidra Production are niscaiva trecut, desigur, pe alocuri și artistic, la fel cum are și Matei Dima. Care în Teambuiding era un fel de Sergiu Nicolaescu. Adică și producător, și regizor, și deținător al unuia dintre rolurile principale.
Așa cum notam atunci,deși filmul era unul esteticește aproape de nebăgat în seamă, pelicula neconvingându-mă deloc la capitolul regie, Matei Dima nu mi s-a părut chiar rău în ipostaza de actor. La fel cum nu mi s-a părut nici acum, când l-am revăzut în Haita de acțiune. Un film scris și regizat cam fără talent și fără ritm de Vali Dobrogeanu. Care semnează o pretinsă comedie polițistă despre corupție, cu polițiștii cinstiți și înzestrați cu un supradimensionat sentiment al datoriei (așa sunt Oil, Aurel și Denzel), cu purtători de uniformă care trec pe neașteptate dintr-o tabără în alta (așa cum fac Seba și Dinu și încă alți câțiva), cu șefi fără cusur în rele (Stănescu), cu polițiști în pragul pensiei (Petcu), cu potentați care fac legea după propriul plac și în afaceri, și în Poliție, și în Parlament (Avramescu), și, last but not least, chiar și cu Garcea. Adică cu expiratul Mugur Mihăescu, iarăși resuscitat după nerușinatul Revelion al TVR de pe vremea când pdg era ilustra doamnă Doina Gradea. O mizera încropeală apărata la CNA de eterna Carla Tompea Haralambie, probabil tocmai pentru asta recompensată cu funcția de producător general în instituția în derivă de pe Calea Dorobanților nr. 191.
Indubitabil, Haita de acțiune este un film încă și mai neizbutit decât Teambuiding. Acțiunea este leneșă și previzibilă. deși avem parte și de urmăriri, și de bătăi, și de cascadorii. Sonorizarea este relativ acceptabilă, însă coloana sonoră în a cărei alcătuirea se repetă obsesiv una și aceeași manea nu face nici măcar cât o ceapă degerată. Cantitatea de vorbe fruste, de mahala parcă o depășește pe aceea din Teambuilding, însă nu știu cum se face că publicul râde de data asta mult mai puțin și încă și mai puțin gros. Nu provoacă cine știe ce catharsis nici șoldul dezvelit și tatuat al lui Seba (Alex Bogdan), nici bustul gol al lui Dinu (Iancu Sterp) și nici măscările arhicunoscute și obosite ale lui Garcea (Mugur Mihăescu)
Unde mai pui că, dacă la proiecția filmului Teambuiding, sala era aproape în totalitate plină, de data aceasta dacă am avut cel mult încă 10 tovarăși de suferință. Semn clar că urciorul nu merge de multe ori la apă.
Din câte am înțeles, în funcția de director de casting a fost învestit Alex Bogdan. Altminteri un actor bun și care atunci când a fost riguros condus regizoral a avut pe scena de la Teatrul de Comedie și, mai recent, de la Teatrul Mic evoluții cu totul remarcabile. Pare-se însă că de data aceasta banii au fost mai puțini decât au fost pentru Teambuilding și pe afiș nu mai vedem vedete. Remarc totuși evoluțiile câtorva actori tineri. Precum Sergiu Smerea, pe care l-am apreciat anterior în Balaurul, Vlad Brumaru bun și acum așa cum a fost și în Marocco, Anca Dumitra pe care am apreciat-o mai demult, cu ocazia debutului ei în teatru când, într-un spectacol regizat de Claudiu Goga la Teatrul de Comedie, a făcut o foarte bună Nina Zarecinaia. Păcat că s-a pierdut în tot felul de apariții filmice fără importanță. Bun e și Iulian Postelnicu pe care încă aștept să îl văd în Oameni de treabă.
Păcat că acești buni actori profesioniști se afă în situația de a juca având drept parteneri tot felul de foști concurenți de la Survivor.Adică inși care nu nimic în comun cu actoria.
VIDRA PRODUCTION
HAITA DE ACȚIUNE
Scenariu și regia: Vali Dobrogeanu
Producători: Matei Dima și Lucian Ștefan
Imaginea: Paul Tacu
Costume: Francisca Vass
Montajul: Claudiu Trif
Cu: Antonia Iacobescu (Oil), Vlad Brumaru (Aurel) Anca Dumitra (Avramescu), Matei Dima (Denzel), Alex Bogdan (Seba), Anca Dinicu (Bucur), Iancu Sterp (Dinu), Elena Chiriac (Bubu), Iulian Postelnicu (Stănescu), Mugur Mihăescu (Garcea), Viorel Păunescu (Petcu)