sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Ultime pozitionari pe scena politica in telenovela: “Cine va fi premierul?”


Cum toata lumea este curioasa sa afle cu o clipa mai devreme sfarsitul telenovelei „cine va fi premierul”, iata un colaj cu ultimele pozitionari ale persoanelor importante si cu putere de decizie in finalul serialului politic.

Iata ce spune presedintele la seminarul de astazi organizat de Ziarul Financiar:
„In momentul de fata elementul cheie pentru Romania se defineste printr-un singur cuvant: Stabilitate! O Romanie intrata intr-o criza politica este o Romanie care face foarte multi pasi inapoi”

Presedintele a cerut insa sa nu se faca speculatii din aceasta declaratie, deoarece nu se refera strict la mentinerea premierului Emil Boc, ci la mentinerea aliantei aflate la guvernare, pentru a se evita numirea unor „guverne provizorii si lipsite de credibilitate”. Presedintele a precizat ca se refera la pastrarea si consolidarea actualei coalitii de guvernare, ca principal factor de stabilitate politica.

Este un semnal voalat, asa cum face adeseori presedintele, ca nu exista decizia  de a-l mentine pe Emil Boc in fruntea guvernului. Se fac in continuare analize si calcule, temerea cea mare fiind o respingere repetata de catre parlament a premierului propus si ajungerea la o criza politica. In aceasta categorie, a crizei politice,  intra si alegerile anticipate. Ceva in genul „tara arde si baba se piaptana”.

Presedintele a  criticat si pe „marii barbati” care s-au luptat la Conventia PDL si care, in loc sa impoziteze toate pensiile cu 10%, au preferat sa ridice TVA-ul la 24%. Sa nu piarda  simpatia electorala a  pensionarilor. Ca in felul acesta, prin cresterea TVA, nu numai ca pensionarii nu si-au mentinut puterea de cumparare, dar am amanat si iesirea din recesiune cu 6 luni, nu se mai pune. Adica, politicienii, „marii barbati politici” din PDL si din coalitie, au sacrificat interesele Romaniei si ale romanilor pentru interesele lor electorale. Si nu era an electoral. Ce se va intampla in 2012? Se sparie gandul!

Un alt semnal clar vine din partea lui Vasile Blaga, in trecutul apropiat un adversar declarat al premierului tehnocrat. Iata ce declara Vasile Blaga pentru Evenimentul Zilei:

Dacă Boc demisionează, aţi susţine în parlament un premier independent?
Dacă asta va fi concluzia partidului şi, sigur, partidul discută aici cu preşedintele, indiscutabil da şi o să-mi conving şi colegii să voteze. Dar asta depinde de domnul Boc. De data asta doar de el. Eu voi susţine punctul de vedere al PDL necondiţionat. Cu un lucru nu sunt de acord, cu aceste dezbateri publice «rămâne Boc premier, vine un technocrat».  Domnul preşedinte Boc să spună fie «nu am nicio problemă, îmi fac treaba până la capăt», fie «sunt alte resorturi şi ele trebuie rezolvate repede».

Vasile Blaga a parasit ostilitatea vadita din urma cu cateva zile referitoare la un premier tehnocrat. Acum vrea doar transarea cat mai rapida a problemei, pentru ca dezbaterea publica creeaza nervozitate, frustrari si instabilitate in partid. Deducem si faptul ca nu s-a luat inca o decizie definitiva, dar discutiile sunt intense si ne apropiem de o solutie, probabil in urmatoarele zile. Mai ales ca ne apropiem si de expirarea interimatului lui Emil Boc la Ministerul Muncii

Iata si opinia lui Sebastian Lazaroiu, proaspat comentator la Evenimentul Zilei:

„Un guvern de uniune naţională e soluţia pentru ostoirea orgoliilor meschine ale celor de la putere şi pentru înfometata opoziţie care riscă să se autodevoreze din dragoste pentru ciolan”.

Ma indoiesc ca un astfel de scenariu este posibil acum. Dupa experienta din 2009 a mariajului esuat PDL-PSD. Sa se inteleaga pe ce? Pe banii bugetului, asa de putini cum sunt? Si campaniile electorale? Ca fiecare partid are interesul sa-i ingroape pe ceilalti competitori. Atunci, cum sa se intelega?

Concluzia ar fi ca decizia nu s-a luat inca. Nici pentru plecarea lui Boc, nici pentru ramanerea sa in fruntea guvernului. Argumentele pro si contra sunt multe si decizia extrem de grea. Daca nu se continua reformele, geaba austeritatea si privatiunile indurate in ultimii doi ani. Criza economica s-ar putea intoarce cu o forta si mai devastatoare, pe fondul crizei datoriilor suverane ale statelor.

Ar fi in stare Emil Boc sa duca reformele pana la capat, cu pretul pierderii alegerilor? L-ar lasa baronetul si clientii sa faca acest lucru?

Ar fi mai bine ca un premier tehnocrat sa duca la capat programul agreat cu FMI, pe post de program de guvernare pana la alegeri?

Este la fel de probabila si varianta ca s-a luat deja decizia si ramane doar sa se gaseasca un moment favorabil pentru a fi anuntata. Declaratiile de azi ale presedintelui Basescu conduc mai degraba spre aceasta concluzie. Altfel n-ar fi avertizat auditoriul sa nu ia declaratiile sale drept sprijin pentru „mentinerea” premierului Boc. Dupa  o astfel de declaratie, venita de la mentorul si superiorul sau, lui Boc nu-i mai ramane decat sa-si faca bagajele.

Ce ar avea de castigat opozitia dintr-un astfel de aranjament? Ar avea,  toti competitorii electorali ar fi egal departati de butoanele guvernarii. Nu se poate sa nu vada avantajul enorm al acestei situatii. Iar PDL, intre a nu face reforma si a pierde alegerile sau a le face si a le pierde, are si a treia posibilitate: sa stea pe tusa sa   faca altii reformele, acordandu-le doar sustinerea parlamentara pentru programul cu FMI, program de guvernare pentru urmatorii doi ani.  Cat de orbit de putere sa fii sa nu vezi ca ai de castigat dintr-o astfel de imprejurare?

Cred ca acest troc cu opozitia ar trebui initiat de presedintele Basescu, status-quo politic pana la alegeri, dupa care castigatorul ia totul.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. Imi pare rau, dle Vlaston, chiar asa criza de subiecte traversati?
    „Cum toata lumea este curioasa”.
    Vi se pare, doar cei ce ati prevestit Apocalipsa si n-a venit.

  2. Ce abordare simplista si voit naiva…

    Carevasazica ar fi trei optiuni mari si late: Ori pleaca Boc si vine un tehnocrat care face reforme in timp ce partidul „sta pe margine” (??) aka varianta magica Basescu, ori ramane Boc si da drumul la pomeni – varianta Blaga, ori varianta lose-lose de compromis in care ramane Boc, face reformele dar omoara electoral partidul.

    Ei as…

    In primul rand ca „mutarea Basescu” are o mare problema: PDL trebuie sa renunte la un an de ciolan. Un an intreg. Greu sacrificiu. Si pentru ce? E asa de sigur ca asta le asigura ramanerea la guvernare si dupa 2012? Or fi romanii o tara de trogloditi dar e foarte discutabil daca ar inghiti disocierea PDL de un guvern cica „independent”. Cum adica independent? Pai daca nu conduce PDL-ul tara cine o conduce? Fiul ploii independentu’ lu’ peste prajit? Singura asa de capul lui? Ca ce chestie? I-a lasat ma-sa Romania mostenire si noi nu stiam? Hai sa fim seriosi e prea gogonata chiar si in tara Elodiei si a Blondei lu’ Bote’…
    Asta domnu’ Vlaston e toata problema. Ca PD-listii nu dau nici morti ciolanul din mana pe iluziora victorie de pe gardul din 2012. Punct. Aici nu vad sa se schimbe ceva prea curand.

    Varianta Blaga are si ea o problema si problema se numeste Basescu. Daca Basescu nu era categoric impotriva lui Blaga acesta matura cu Boc pe jos la alegerile lor interne si nu pentru ca Blaga e „iubit” in partid. Politica , asemenei oricarei dame de proasta reputatie, nu functioneaza pe baza de simpatie. Nu activistii l-ar fi votat pe buldog cu ambele maini pentru ca simt clar ca drumul cel mai sigur catre un scor decent in 2012 este robinetul cu pomeni. Nu catre victorie, aia e forfetata, dar catre prezervare. Asta insa cu o conditie: ca Basescu sa nu le devina ostil. Neutralitatea nu ia-r deranja, nu simt ca mai au mult de castigat de pe urma lui dar daca Basescu pune tunurile pe ei si mai si infiinteaaza un al doilea PLD (ACZ, lebada albastra sau cum i-o zice) nu ii mai salveaza nici o pomana.

    ASa ca pana la urma s-a mers pe o a treia varianta. L-au reales pe Boc dar nici nu il schimba. Ironic nu?

  3. Domnule Vlaston, sunteti ca in anii trecuti multi comentatori de la Revista 22, aveti o viziune de calitate, in numele careia vedeti numai ce vreti sa vedeti. Anume inca credeti ca exista o coerenta, un scenariu in ce se intampla si ca nu ni se va impune un premier slab, pana la capat.
    Cred ca decizia a fost luata cel tarziu cu cateva luni in urma, cand Basescu a fost refuzat de partid/a renuntat sa-l schimbe pe Boc. Si atunci s-a resemnat cu raul cel mai mic. Nici Basescu nu e de altfel omul care se opune cu adevarat furtisagurilor de partid. Laudabil, vrea sa se mai si intample ceva pe langa. Dar nu destul. Iar gafe de genul copilul asa-zisului print Paul (ma refer la botez) nu-l vor plasa prea sus pe scara istoriei.
    Cat despre Boc, el va face ce stie sa faca, respectiv sa tina lucrurile la cota de avarie, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Desi e mult mai bine decat o guvernare orientata direct si preponderent spre furt, e mult prea putin fata de nevoile actuale ale Romaniei.
    Romania are nevoie de un guvern inteligent, cu viziune, cu patriotism si energie. Si onestitate.
    Exista oameni de acest gen? Da, dar la cat de putred este mecanismul politic, la cat de infestat e statul de structurile mafiote care il voi invinge si pe actualul presedinte – admitand ca nu-l au in buzunar, ceea ce intr-adevar nu cred – ei nu vor accede la putere. Nici nu cred ca vor prea mult, cand vad ce neandertalieni sunt in parlament si in administratiile locale.
    Daianu, Isarescu, Cosmin Alexandru, Stoica (pentru a alege si un politician inveterat), Sever Voinescu (cu rezerve, dar fie). Nu vor accede la putere. Baconschi si Macovei vor ramane decorativi, injurati de activul de partid, asa cum Sadoveanu numai de forma si de vitrina a fost preluat in partidul ale carui crime erau comise de Nicolschi (desigur, paralela e foarte fortata, admit, dar raportul dintre „politicianul de profesie”, adica politruc, si intelectualul onest nu s-a schimbat foarte mult – cu precizarea ca ii refuz lui Sadoveanu statutul de „onest” pentru rolul jucat atunci).
    Iar revenind la Basescu, ceea ce spune el este „in numele stabilitatii, il voi mentine pe Boc”.Atata tot si nimic mai mult.

  4. Eu cred ca domnu Presedinte are deja numele premierului tehnocrat.Boc stie cand va demisiona.Aceasta demisie,in ciuda a tot ce se va spune,este binevenita si ptr PDL si ptr Boc.In ultimii doi ani opozitia a stiut sa fie numai gica contra la toate masurile luate de guv.Boc,chiar daca stiau ca aceste masuri trebuiau luate,ptr ei a contat doar populismul.Lasa impresia ca daca ajung la guvernare va curge lapte si miere in Romania.De aceea Presedintele vrea sa-i prinda in offsaid propunand un tehnocrat pe care nu-l pot refuza.Eu cred ca Tanasescu va fi PM tehnocrat.Un om integru,fost pesedist,acum in bordul FMI.Dupa aceasta propunere usLasii vor fi intr-o mare dilema.Orice vor alege va fi in dezavantajul lor. Prin intrarea intr-un guvern de uniune nationala ei vor trebui sa recunoasca ca reformele trebuiesc continuate,deci vor fi nevoiti sa recunoasca ca toate masurile luate de Boc au fost corecte,toate motiunile de cenzura depuse de ei au fost doar niste populisme.Daca vor alege sa ramana in opozitie va si mai greu.Nu stiu cum vor putea sa-l critice pe Tanasescu.PDL-ului ii va mult mai usor sa continue reformele cu Tanasecu dar ptr usLasi….

    • Aceasta demisie,in ciuda a tot ce se va spune,este binevenita si ptr PDL si ptr Boc.

      Si la ce e buna aceasta demisie pentru toti ceilalti? Intreb pentru ca mi se pare mai improtant

      • Demisia lui Boc va fi buna ptr un nou suflu.Boc,acum,este conceput de romani ca fiind raul din Romania.El este vinovat ptr toate relele facute in 20 de ani.Cum sa nu creada romanii ca mergea si fara masuri de austeritate,fara reforme daca opozitia tot urla pe la tv ca daca erau ei la guvernare curgea numai lapte si miere facand ca guvernul Boc sa para un criminal de romani.Datorita faptului ca Boc a luat decizii dure,dar corecte,Romania a iesit acum din recesiune dar romanul nu mai are incredere in el.Pensiile grupa a doua au crescut.Pensionarii nu recunosc cu toate ca iau mai mult acum.Datorita noului cod al muncii s-au inregistrat numai in primele doua saptamani mai mult de 100.000 carti de munca etc.Asadar romanii nu mai au increderte in el,chiar daca primele semne ale revenirii economice se ivesc.Trebuie un nou PM care sa aiba curajul sa continue reformele incepute de Boc.Altfel vom ajunge din nou pe marginea prapastiei.Romanii trebuie sa-si recapete increderea in guvern.Reformarea statului trebuie sa continue.Romanii au impresia ca alt guvern ar aduce lapte si miere in tara.Ei bine ….nu-i asa.Singurul om care este credibil acum in Romania este Tanasescu.El poate convinge romanii ca,in mare parte,tot ce a facut Boc pana acum trebuia facut si trebuie continuat.

  5. In BPN, dupa ce a fost reales, Boc a spus ca are doua obiective:
    1. „continuarea procesului de modernizare(…), astfel incat fiecare roman sa simta in perioada imediat urmatoare ca vin masuri mai bune.”
    2. „de a ramane in continuare pe scena politica a Romaniei ca un partid al invingatorilor.”

    Coroborate, pentru transpunerea in fapt a celor doua obiective, rezulta ca, si din piatra seaca, micul Sfarma-Peatra, va da pomeni electorale. Si nu pentru ca l-ar obliga baronetul. Ci pentru ca asta s-a hotarat de la inceput!

  6. tot nu v’ati linistit, domnule vlaston ?!
    base a spus clar, ca stabilitatea si continuarea reformei sunt prioritatile.
    prin continuarea reformei, ne’a si spus ca intelege modificarea constitutiei, pana la alegerile parlamentare.
    alte reforme vor putea fi facute mai usor, cu un parlament nou.
    daca il schimba pe boc, domnule vlaston, va intreb si pe dv. ca si pe dl. tapalaga: prin ce magie va fi trecut noul guvern prin dormitorul din deal, si ce sustinere ar avea ministrii tehnocrati ?
    mizati pe sustinerea parlamentarilo usl ?! :-)
    felix varanul deja racoleaza din gradina pdl.

  7. In BPN, imediat dupa ce a fost reales, Boc a spus ca are doua obiective:
    1. „continuarea procesului de modernizare (…), astfel incat fiecare roman sa simta in perioada imediat urmatoare ca vin masuri mai bune.”
    2. „de a ramane in continuare pe scena politica a Romaniei ca un partid al invingatorilor.”

    Rezulta clar ca pentru transpunerea in fapt a celor doua obiective Emil Boc va da pomeni electorale. Si nu pentru ca l-ar obliga baronetul, ci pentru ca asa s-a hotarat de la inceput!

  8. un guvern de uniune nationala ar putea fi format doar in jurul schimbari constitutiei,cea ce cred ca e putin probabil.un premier tehnocrat cate 2-3 ministri de la fiecare partid si sa inteleaga toti ca daca nu punem umaru sa urnim caruta mai incolo nu mai avem ce.dar ma repet numai in jurul modificari constitutiei pentru a pune in practica hotararea noastra la referendum.ar fi una din solutiile pe care le vad eu.

  9. In cele din urma, pana si dl Vlaston s-a prins ca toata treaba e doar o „telenovela”. Adica un film de proasta calitate care se adreseaza unor paturi largi de, sa zicem, prosti. Cam tarziu dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

    Opozitia nu o sa sustina niciodata un premier tehocrat propus de dl. Basescu, cu sau fara membrii PDL in guvern, pentru ca opozitia are interesul sa numeasca ea un premier si un guvern din randul sau. Nu e greu de inteles de ce e asa si nu altfel din punct de vedere logic. Asa ca … mai incet cu vantajele pe care le-ar avea opozitia din aceasta telenovela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro