Probabil că de abia astăzi „România muncitoare” se va trezi din confortul, indiferența, bunadispoziție ori moleșeala pe care le aduc cu sine numeroasele minivacanțe pe care din ianuarie 2017 PSD le dăruiește țării, prezentându-le drept principal argument al creșterii economice.
Iar dacă clasa muncitoare va merge nu în Paradis, ci la muncă cu optimismul dat de perspectiva că nu mai e mult până în week-end, politicienii, șefii, nacealnicii, propagandiștii, agitatorii, vectorii de imagine din diferitele partide politice vor începe chiar de azi în mod serios campania electorală pentru alegerile europarlametare și pentru referendumul din 26 mai.
Am mai vorbit deja în câteva editoriale despre importanța istorică a sus-menționatei zile. Despre faptul că ceea ce se va decide în urma votului popular de la sfârșitul lunii va influența decisiv tot ceea ce se va întâmpla în și cu România mulți ani de acum încolo. Am subliniat și că votul din 26 mai va hotărî dacă România rămâne pe mai departe în Europa sau o va cârmi periculos spre Moscova sau Budapesta, Varșovia, Ankara, cu regimurile lor declarat autoritariste sau iliberale. Tocmai de aceea decizia se impune a fi luată în cunoștință de cauză și de un număr cât mai mare de alegători. În nici un caz nu va trebuie să se repete situația din decembrie 2016 atunci când un absenteism masiv a favorizat victoria covârșitoare a PSD șj tot ceea ce s-a întâmplat rău în România din ianuarie 2017 încoace.
Mai-marii PSD și ALDE știu foarte bine asta și tocmai de aceea vor încerca să minimalizeze importanța votului, îndeosebi a celui pentru Referendum. Deja vectorii de imagine ale celor două partide în colaborare cu presa aservită lor se dau de ceasul morții să ne convingă fie că tema justiției ar fi cu totul neinteresantă pentru marea majoritate a electoratului, fie că discursul de joia trecută al președintelui Iohannis, cu nedisimulata lui tentă politică (dar ce referendum nu are o vădită componentă politică?), ar fi împărțit România în două. Și că această divizare ar fi- ce să vezi? – nici mai mult, nici mai puțin decât un atac la siguranța națională.
Cred că au mare dreptate acei comentatori politici care apreciază că la 26 mai se va desfășura, în fapt, un prim tur, simbolic, firește, al alegerilor prezidențiale. O prezență masivă la vot, masiv însemnând mai mult decât cei 30% de care e condiționată validarea Referendumului, înseamnă pentru dl. Klaus Iohannis aproape certitudinea că are deja în buzunar cel de-al doilea mandat de președinte. Că dl. Liviu Nicolae Dragnea dl. Tăriceanu se zbat degeaba și că ar face mult mai bine să stea liniștiți acasă. Dar și că toate poveștile referitoare la apariția unui candidat surpriză, unul asemănător lui Zelenski, ieșit câștigător în Ucraina, ori vizând înscrierea în cursa prezidențială a fostului jurnalist Rareș Bogdan căruia i-ar reveni misiunea de a-l înlocui pe dl Klaus Iohannis asumat deja în postura de candidat de multă vreme de PNL sau a Laurei Codruța Kὄvesi din partea USR nu sunt decât manipulări sau glume de care s-ar rușina până și Radio Erevan.
Un rezultat prost al PSD, aceasta însemnând validarea Referendumului, dar și un număr redus de mandate de europarlamentar dobândite de candidații partidului, va hotărî irevocabil destinul d-lui Liviu Dragnea.Un scor prost pentru PSD, înregistrat pe fondul prezenței masive la vot, va fi, de fapt, singurul în măsură să declanșeze dacă nu un cutremur măcar amplificarea pe față și fără reticențe a dorinței de schimbare în partid , dorință concretizată în înlocuirea d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Un astfel de rezultat nu doar că va spori curajul celor deja cunoscuți ca făcând parte din tabăra nemulțumiților și care vor avea un plus de argumente pentru a cere să își facă auzit glasul, ci le va întări și tabăra cu cei care acum ezită. De abia un astfel de rezultat va justifica pronosticul în conformitate cu care zilele lui Dragnea ca șef de partid și ca om politic ar fi numărate. Iar dacă e adevărat că procesul de la ÎCCJ de justiție, proces care are programat un termen pentru ziua de 20 mai, va suferi o nouă amânare, este mai mult ca sigur că după 26 mai astfel de amânări vor fi excluse, în condițiile în care Dragnea iese șifonat din confruntarea electorală. Cam același lucru se va întâmpla și în privința poziției CCR în privința completurilor specializate.
Bref, ceea ce se va petrece pe 26 mai poate să aibă valoarea unui atipic totul sau nimic. Decizia îi aparține electoratului.
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Analiza corecta,dar electoratul nu are ce vota. Peronaje erodate si neconvikngatoare sunt
propuse pentru a fi votate [vezi UNPR,PSD,ALDE…] Teoretic se pare ca toata lumea -in special in
mediul urban- a inteles situatia,dar practic nu avem decat presupuneri…
Eu cu cine votez?
vorba lui I.L. Caragiale acum 100 de ani.
După acel secol laudat cu gălăgie MARE:
…“…ceea ce se va decide în urma votului popular de la sfârșitul lunii va influența decisiv tot ceea ce se va întâmpla în și cu România mulți ani de acum încolo. Am subliniat și că votul din 26 mai va hotărî dacă România rămâne pe mai departe în Europa sau o va cârmi periculos spre Moscova sau Budapesta, Varșovia, Ankara, cu regimurile lor declarat autoritariste sau iliberale….”….
In cabina de vot la 26 Mai nu e fotografia lui Dragnea@Tăriceanu, nu e portretul lui Putin sau Victor Orban.
Sunt alegeri libere, egale și secrete. Ce lipsește?
Este corect sa subliniem diversiunea inceputa de posturile ciumei rosii si nu numai, in care se incearca ca in turul unu sa se opuna Kovesi lui Iohannis. Desigur ca dna Kovesi este suficient de inteligenta ca sa nu muste din asa ceva dar cand ma gandesc la anul 2000 si la diversiunea lui Iliescu folosindu-l pe Vadim si un idiot util adica Stolojan (tot PNL) i-a oferit lui Iliescu sansa sa ne-o mai traga inca odata devenind cu sprihjinul unor persoane care au consumat diversiunea cu gura plina(Azi nici CTP nu a priceput inca ce s-a jucat atunci) printre ele aflandu-se din pacate si dna Doina Cornea sau dna Ana Blandiana.
Dar daca atunci ne fiind inca netul asa de raspandit nu am putut sa fac mai mult pentru a o impiedeca azi pot si chiar o fac.
PS. Oricum: cu totii la vot!
La PRIMUL TUR al prezidentialelor din 2000 primii 6 clasati au fost.
– Ion Iliescu (PDSR) 4.076.273
– Corneliu Vadim Tudor (PRM) 3.178.293
– Theodor Stolojan (PNL) 1.321.420
– Mugur Isărescu (CDR) 1.069.463
– György Frunda (UDMR) 696.989
– Petre Roman (PD) 334.852
Avand in vedere ca Stolojan a ocupat LOCUL AL TREILEA as zice ca nu el a fost IDIOTUL UTIL. Niici el si cu atat mai putin Valeriu Stoica , presedintele PNL care a vazut in ultimul minut spre ce catastrofa electorala se indrepta guvernarea Constantinescu – CDR +PD – FSN (Roman/Basescu) + UDMR.
De observat ca sub numele CDR utilizat abuziv , pentru a masca acronimul PNT CD care starnea cea mai mare ura la acel moment (cam cum facea si acronimul PDL in 2014 cand fosta grupare basista s-a ascuns sub umbrela PNL ) asadar sub sigla CDR a candidat Isarescu – deoarece la taranisti nu mai exista nici o persoana onorabila. Logica si bunul simt,
aplicate acum la atatia ani de la evenimente conduc la solutia ca taranistii au fost idiotii utili , deoarece l-au uzat inutil pe Isarescu in loc sa -l sustina pe candidatul DREPTEI ,
mai bine plasat – adica pe STOLOJAN . O alta contraperformanta a fost initiata de Basescu , cel care a lansat celebrul indemn Petre, poti ! care insemna Petre Roman poti sa-ti tai creaca de sub tine linistit, ca eu sunt cu cutitul pregatit sa-ti curm suferinta si sa-ti iau partidul. Si astfel Petre Roman a deschis lungul sir al idiotilor utili care au pavat DRUMUL NENOROCIRILOR
Sa mai observam ca in 2014 VADIM a avut in Primul TUR 3.178.293 votanți adica mai multi decat Stolojan+Isarescu+Roman si ca doar daca si UDMR ul ar fi cedat voturile lor VADIM a fost cu greu depasit cu vreo suta de mii.
Multe se pot invata din perioada CDR et Comp 1996 – 2000 . De exemplu cat de
nefunctionala poate fi o alianta de dreapta in Romania.
Sau cum poate duce o astfel de alianta la SCOATEREA DIN ISTORIE A UNUI PARTID ISTORIC. . Este uimitor cum liberalii nu au invatat nimic din intrarea tarabistilor in moarte clinica. Unirea cu gruparea PDL, stangaciile de la alegerile locale – dezastrul cu 5 candidati succesivi la Bucuresti, show urile la care ne-au supus Alina Gorghiu + Blaga si mai nou Orban+Catzu+Dangă (Doamne ce denumiri !) si acum bomboana pe coliva – rares Bogdan – in toate se vede mana stangace a lui Johannis – cel mai util dintre toti.
De exemplu se poate invata ca ce bine ar fi sa apara si Codruta pe firmament. Este si chestia asta in punctajul PSD? :)
PS. In primul tur PSD subteran a varsat multe voturi la Vadim. Sunt chestii certe.In turul doi daca electoratul de dreapta statea acasa Vadim nu mai lua nimic si in plus voturile psdiiste cu care a fost majorat in fals in turul unu s-ar fi intors la PSD . In turul unu canibalizarea cDR -PNL a scazut mult numarul de voturi pe care le-ar fi luat singur un Emil sau un Isarescu sau chiar si un Stolo desi nu se putea schimba totul in favoarea unui PNL care ulterior nu a confirmat decat un singur lucru; enorma sa capacitate de tradare (vezi USL) macar PNTCD a avut o alta mai nobila: aceea de a iesi din istorie si nu e vina taranisilor adevarati ca a iesit cum a iesit avand in fata un ciumat rosu ca Pavelescu prefatat de unalt jeg istoric avocatesc.