miercuri, octombrie 9, 2024

Un blackout. O beznă

1.

Al treilea mesaj primit pe wapp despre „catastrofa” iminentă a unui „blackout” în Europa și despre propaganda Bundesheer (Ministerul Apărării austriac) referitoare la sistemul de apărare pregătit în cazul dezastrului. Deschid site-urile românești și citesc „șoc și groază”, niște compilări infantile și panicarde despre pana de curent paralizantă ce va să vină, despre atacuri teroriste devastatoare iminente, provizii alimentare necesare, despre austrieci, care harnici și prevăzători ca niște furnicuțe, fac provizii, în timp ce noi, românii, tot greierași… etc. etc. etc. Panică și clișee, clișee și panică. Găsesc informații pe site-uri austriece și rapoarte previzionare de apărare din 2020 pentru 2021, articole de scandal în câteva foi electronice previzibile, postul național TV, ORF, care anunță un exercițiu de „blackout” preconizat pentru 12 noiembrie, vreo 2-3 articole în „Der Standard” cu diferite variațiuni ale temei, dintre care unul care ȘI spune ceva: „Warum Rechtsextreme Ängste vor einem Blackout schüren”/ De ce alimentează extrema dreaptă temerile legate de Blackout”. În articol citesc că riscurile există, că au fost situații (spre exemplu în Canada, în 2003), dar că sunt interese de propagandă și financiare în spatele zvonisticii catastrofale din preajma zilei naționale, intensificată de/prin grupuri mediatice extremiste interzise, cenzurate deseori pe rețelele sociale.

Găsesc și filmul prost al ministerului de propagandă (sic!), pardon, apărării, cu două fire narative care se intersectează fericit la final, ca-n orice poveste teribilistă și populistă, adică de proastă calitate. Un fir este al unei familii tipice, la masa de seară îndestulată, ce par fericiți și împliniți, când brusc rămân fără curent! Nicio panică, totul e sub control! Al doilea este cel al personajului colectiv, al armatei bunăoară, care lucrează pentru toate familiile fericite și prevăzătoare: soldați apretați, strategi „beamteri” în birouri cu generatoare, camioane noi, elicoptere, generatoare grele aeropurtate, containere cu provizii, în timp ce familia calmă, pregătită de dezastru, scoate din șpais lumânările, lanternele, orezul, aragazul cu butelie, conservele și jocurile de masă de genul „Nu te supăra, frate!”, „Comoara lui Piticot” etc. etc. etc. Într-un final, după atâta energie consumată din partea armatei și atâta calm ludic și edenic al familiei (evident, netrecute prin bezna comunistă!), vocea fermă a naratorului, un rezervist recondiționat probabil, anunță că totul e sub control și revine la normal: familia primește curent și dreptul la o viață normală în wlan, copiii suflă parcă întristați în lumânările de pe masă, căci experiența penei de curent pare să fi fost unificatoare și aventuroasă, tatăl strânge mâna mamei și o privește satisfăcut și încrezător, în timp ce armata se retrage în cazărmi până la noua criză. Pe lângă reacții de genul: „Don’t be scared – be prepared!”, cea mai reconfortantă replică din comentariile internauților la filmul de propagandă de cca 4 minute, urmărit de 312.844 de persoane și cu mine 845, este a unui Franz, care exclamă fericit: „Endlich länger schlafen!! UAHH”. În sfârșit, îmi spun și eu, cineva care zâmbește la tot scenariul, ce pare o continuare veselă a briliantei apocalipsei radiofonice fictive a lui Orson Welles din 1938 („The War of the Worlds”), adaptate după textul lui H. G. Wells din 1898. Acolo extratereștrii preiau controlul asupra Pământului, iar ascultătorii americani creduli se ascund sub pat îngroziți. Nu m-ar mira să aud că, la fel cu drama radio a lui O. Welles, și „blackout-ul” presei românești, neintenționată dramatizare (!?), a produs ceva victime reale. Invizibile, cu certitudine!

Atâta timp cât mai e umor pe-aici mai e și speranță, zic și eu! Mai zic și că după atâta agitație merităm toți, în sfârșit, un somn lung, liniștitor, ca după un ceai cald de roiniță.

2.

De-aș avea calitatea să predau Media, aș zice din start că iată un studiu de caz fertil în analiza Noii Media. În curând, criza imaginată va surclasa realitatea și o va înfrânge. Dar asta nu e o noutate. Offf, iar Caragiale avea dreptate, care îl premerge aici pe Orson Welles, căci subiectul se rostogolește-n presa electronică exact ca-n „Temă și variațiuni”. Să nu vă mirați când veți afla în final că n-a fost niciun „Blackout”! De vreo două zile, alte medii, care se vor mai liberale vorbesc despre „fake news” în ceea ce privește informația preluată din presa austriacă în România și nu numai. Văd mai multe share-uri cu articole care asudă să demonteze fake-ul, înfierând presa de scandal, „crizologică”. Oameni de bună credință, liberalo-schimbiști, care nu mai au însă timp să citească de atâtea angajamente publice, dacă văd titlul „fake news”, dau share, împărtășesc dezinformarea, la fel cu cei din tabăra „criziștilor”, atunci când văd în titlu „șoc/groază/dezastru”. În contextul acesta, al polarizării în Răi și Buni, în Adevăr și Minciună, omul credincios în cine să se-ncreadă? În apocaliptoizi, care zic că vine noaptea totală, „c-așa zice armata”, sau în edenici, care au inclusiv argumente dogmatice fataliste, „c-așa zice biserica”. Hmmm…greu de răspuns și cred oricum că ambele armate sunt imposibil de convins!

Văd însă două posibilități aici:

a. nicio tabără n-are dreptate: informația și pregătirea există (vezi punctul 1!), nu e „fake”, situații au fost, previziuni și scenarii preventive sunt necesare, exact ca la cutremur; pe de altă parte, propaganda amplifică intenționat tragismul elementului potențial, cu scopuri precise intenționat dezinformatoare, ducând știrea la paroxism (Ex.: „vom pieri în beznă!”; „ce ne facem fără curent, frigider, aragaz, căldură?”, „avem un plan B!”, „fugim la mama la țară, care are sobă, lemne, compoturi și borcane cu zacuscă!”…etc.). Mai simplu, pentru cei care sunt anesteziați de frică: da, există riscul unei pene de curent, dar cei care au trecut prin așa ceva, și nu mă refer numai la noi, cei care făceam teme la lumina lumânării și a lămpii (dacă era gaz!?), știu că nu e cel mai grav lucru cu putință. Vom supraviețui, cu sau fără armată. Mai degrabă fără. Spre exemplu, o dictatură, chiar și, sau mai ales militară, ar provoca infinit mai multe pagube decât o pană de curent. O spun pentru că într-o lume care nu mai are încredere în nimeni și nimic, ambele tabere fac la fel de mult Rău! Oamenii ajung să creadă orbește (fără lumină, cum s-ar zice!), fie în armate, fie în biserici!!! Și acesta e efectul beznei propagandei, mai otrăvitoare decât lipsa curentului.

b. nu e altă soluție decât să citim (știu, sună pedagogic, profesoral…iertare! Cititorii care până aici așteptau soluții practice, pot renunța pe bună dreptate la non-soluția ce urmează. Știu, e a unui visător.). Adică, să punem ochiul și creierul în mișcare, chiar dacă sunt printre noi „formatori”, care doar dau share, numai după ce citesc titlul. Și de fiecare dată când citim presa, propun un exercițiu de distanțare, întrebându-ne ce intenție are autorul articolului? Cine este el și ce vrea de la noi, cu alte cuvinte? Vrea să ne salveze pe noi de la dezastru sau pe el și hârtia/pagina lui de 2 bani? Adică, vrea public anesteziat care să dea share sau click sau like și ulterior vot de încredere? Pentru că imaginea eroului salvator e O intenție otrăvită. Chiar duce la beznă! Omul credincios în cine să creadă atunci? Nici măcar în Superman sau în oameni în alb sau/și negru (nicio aluzie politică, sau!?). Eu aș zice, tot ca dascăl acoperit de colb, în propriul nostru ochi ager și-n creierul nostru viu, adică în propria noastră judecată. Când nici asta nu mai funcționează…să-nchidem ziarul, radioul, tv-ul, net-ul și să luăm o carte bună și liniștitoare (am și câteva idei!). Chiar dacă nu e curent, o lanternă frontală face minuni! Și această imagine, a cititorului/ cititoarei cu o carte bună deschisă în palme, luminată de o frontală (asta poate fi și o metaforă, desigur !) e încrezătoare și face, pentru mine cel puțin, cât 1000 de imagini electronice. Dacă însă nu mai putem citi, mi-e teamă că e „puțintel” cam târziu și că „blackout-ul” e deja o beznă. În loc de concluzie la beznă, ambele inexistente momentan, dacă ați ajuns să vă întrebați care este intenția mea în acest articol, înseamnă că am dreptate: cititul chiar luminează!

Jan Luyken_1704_Public Domain_Credit Rijksmuseum

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

  1. Stimate dle Oprescu
    Nu înțeleg de ce (glumesc, evident) vă cereți scuze pentru îndemnul la citit (informare). Este adevărat că – uneori – alegerea surselor de informare poate constitui o problemă, dar în aceste vremuri când se pot obține destul ușor și rapid informații, problema reală o constituie selectarea lor.
    Anyway, best thoughts

  2. Aprob intreg continutul articolului. Multumiri, stimate coleg, din partea unui inginer, profesor emerit de automatica al Universitatii din Craiova. Ati citit cumva cartea lui Naomi Klein despre conducerea pe baza de catastrofe ? Cu salutari cordiale!

  3. Nu as vota acest articol in topul listei contributors.
    De cind e lumea si pamintul catastrofele preocupa lumea. Ce ar fi religiile fara frica de iad? Chiar dupa plebiscit am crezit ca vine cometa. Ce panica a fost!
    Pe vremea impuscatului nu existau catastrofe, cel putin la noi, ci doar la ei.
    Ce ar fi zic stimatul Sorin Ionita daca in urma cu cinci ani ar fi spus cineva ca vine Covidul, si ca va influenta intreaga lume, de la prapaditi, pina la cei mai tari?

    In alta ordine de idei in Ge se discuta pt formarea unui guvern. S-au hotarit s-o faca in secret, spre disperarea ziaristilor. Ce scriu ei?

    Si totusi, catastrofele vin, cindva, chiar daca nu cind vrem noi, dar fiti siguri se va intimpla cindva, cutremure, vulcani, virusi, inundatii, incendii, razboaie, sa nu mai vorbim de distrugerea planetei prin criminalul codoi. Si e bine ca e asa, ziaristii au o tema, mai apoi apar alti ziaristi care ii critica pe primii, si uite asa ne socializam.

  4. Pare evident că noi suntem mult mai înţelepţi decât Bundesheer, asta trebuie să pricepem citind expunerea domnului Florin Oprescu. Numai că, dacă fazăm aparaţia clipului video menţionat cu trista şi ipocrita adunătură de politruci ce huzuresc zilele astea Glasgow, şi dacă, în loc de simulatul blackout de curent electric ne gândim la mult mai posibila strâmtorelă energetică ce mijeşte iarna asta prin Europa tot mai verde, putem citi „fake-ul” în altă cheie. Adică, în timp ce China, India & asociaţii pun în funcţiune câte o centrală pe cărbuni săptămânal, noi punem pe butuci Mintia, că aşa vor muşchii unor besencizme verzi ca pepenii în frunte cu Ursula VDL. Iar robinetul de la butelie îl încredinţează tot ei lui Putin. Intre timp, Ursula îşi mută preţiosul trup de la Bratislava la Viena cu avionul privat care, în ciuda tutror viselor de aur ale alarmiştilor climatici, nu funcţionează cu panouri solare ci cu hulitul kerosen obţinut din odioasele fosile. Unde eşti tu Ţepeş Doamne?

    • Domnule Cojocaru, se poate sa vorbiti asa despre duamna Ursula si despre oamenii de stiinta care incearca sa ne salveze la Glasgow si-n alte parti? Credeti ca dumnealor le e usor, au spus clar ca sunt gata sa renunta la orice privilegiu, ca vor fi un exemplu, asa cum e popa.
      Cum credeti d-voastra ca Ursula, care face 7 tari in cinci zile, mai dihai ca cizmarul, ar putea altfel sa-si indeplineasca misiunea? Nu uitati ca a vizitat, cu mare succes, si Romania, eu personal nu am inteles de ce, nu stiu de ce nu ar s-ar fi putut intilni online, da cine sunt eu sa inteleg!? Oricum de la vizita mneai am observat ca Romaniei ii merge mult mai bine.

      Unii, mai rautaciosi, spun ca adevaratul blackout exista deja, in mintea unora.

    • Mintia NU a picat „din cauza Ursulei”, nu mai aberati!
      Mintia a picat din cauza ca era INEFICIENTA! – si asta nu de azi – de ieri, ci de ZECI de ani! Statea in picioare doar cu subventii masive, directe sau indirecte!
      Iar eu m-am SATURAT sa tot subventionez din buzunarul meu salariile NESIMTITE ale unor PROSTI si HOTI! Din partea mea, sa moara dreacu cu totii, de frig! >:
      Pe mine CINE ma subventioneaza? >:

      • Draga Codruta, Mintia nu era ineficienta, dimpotriva, a fost ingropata de politica guvernului aservita utopiilor verzi ale UE (taxe pe CO2 si altele). Bani care se dau la regenerabile ca altfel nu ar investi nimeni in ele. ce nßai inteles e ca subventionezi acum salariile si mai nesimtite ale smecherilor si muncitorilor din alte tari care fabrica moristile si panourile fotovoltaice. Cred ca simti deja scumpirile. Poate ca era mai bine sa dai banii in continuare la romanii aia din Valea Jiului si de la Mintia. Cine stie poate unii iti sunt rude indepartate. Si ieseai mai ieftin sigur.

  5. Înainte de a râde cu superioritate balcanică de propaganda cazonă a austriecilor, ar fi cazul să citim ceva istorie. Așadar, căutați vă rog informații despre următoarele evenimente ce eu mi le-a aduc aminte pe loc:
    1) criza energetică din California 2000-2001
    2) California power shutoffs din 2019
    3) Blackouts in India, 2012
    4) Blackout in Turcia, 2015
    5) Blackout in Liban, 2021
    și apoi o să vă faceți o idee cât de grav/posibil e acest fenomen. Și incercați să nu vă imaginați cum ar arăta un blackout in România, februarie 2022.

    • – da, dar care au fost cauzele alora 5 ?
      – chestia cu „black-out” este vehiculata de toata lumea, pentru ca toata lumea habar n-are de ce si cum se intimpla un „black-out…si asta, din cauza ca, evident, nimeni nu stie cum functioneaza un sistem energetic/o retea electrica, care e nivelul de securitate, adecvanta, etc., etc….sunt multe, multe „chestii” aiic, dar, n-are sens sa le discuta, pt. ca oricum nu le intelege nimeni.
      Deci;
      – black-out se intimpla catastrofic: cade un meteorit, este un cutremur, explodeaza o bomba atomica si unda electromagnetica creata „arde”instalatiile, etc., etc., etc., etc.
      – in acest scenariu, sunt protectii „de sistem”, care lucreaza „sa izoleze defectul”, gindite exact in acest sens (cine stie, poate intelege cum s-a intimplat un black-out regional in ROmania, in Nord Vest, in primavara, datorita unei avarii la un trafo/separator in Croatia !…iar sistemul nostru, a izolat NV Romaniei, ca sa nu „se propage”in restul sistemului
      – daca se intimpla, alte prostii de mai mica amploare, „back to square #1”, adica mai sus.
      – daca se intimpla sa nu existe capacitati, care sa acopere cererea (si nici posibilitati de import), atunci, DEN (Dispecerul Energetic National), va deconecta unii consumatori, pentru a mentine „sistemul in functiune”. …dar asta nu mai e „black-out” ci doar „energy management”. Acesta este rolul primordial al acestei „entitati”
      Restul sunt prostii si comentarii ale diversilor chibitzi despre o problema pe care nu o inteleg, dar, pare „spectaculoasa”…cum bine spunea cineva mai sus…este „black-out” in mintea lor
      Tragic este, ca in multe alte domenii, „democratia si libera exprimare” da dreptul oricarui incompetent sa emita judecati, care sunt inghitite de alti incompetenti si uite asa si-asa….

      • „Tragic este, ca in multe alte domenii, „democratia si libera exprimare” da dreptul oricarui incompetent sa emita judecati,”

        Mda, interesantă viziune asupra democrației. Nu-i așa că e extrem de tragic când un magistrat -prin definiție incompetent și pafarist in materie de eficiență și securitate energetică (că nu a urmat Facultatea de Eficiențe Economice)- emite judecăți asupra subiectului, urmate, uh, ce nasol, de pedepse privative de libertate? Nu cumva erorile in acest domeniu superspecializat ar trebuie judecate exclusiv de coledzi? Uite, de pildă de un Colegiu al Energeticienilor, condus de marele energetic Câțu, absolvent de studii de specialitate și conducător luminos al executivului. Iar restul, să se abțină, inclusiv ministrul austriac al apărării, că altfel vor fi hărțuiți online de trolițienii români.

        Nu era dom’ne mult mai bună dictatura, unde doar academicienii se pronunțau și judecau semenii ce îndrăzneau să critice bunul sistem ciuruit de pene de curent?

        • Dl. dvNuke, va recomand sa cititi aceasta statistica la nivelul UE
          https://ziare.com/scoala/stiri-invatamant/romani-grad-scazut-alfabetizare-stiintifica-ue-elevi-profesori-laboratoare-1709340
          Acestia ne vor fi urmasi, mie, dvs. si tutoror celor din acest forum, la diferite comentarii, mai bune sau mai proaste, dar, care au ceva, ceva substanta totusi
          Fiti fericit cu prezentul si uitati-va la „ce vine din urma”
          „Democratia nu se poate exercita cu oameni needucati” (va las pe dvs. sa ghiciti cine a spus „prostia asta”) …ideea eca lipsa unei educatii, te priveaza, printre altele de „discernamint”, element esential in democratie…altminteri, mergi la vot pe alte criterii: mai 1 chil de faina, mai o galeata de plastic, cadou, etc., etc.
          Oare nu se vede asta la noi in mod pregnant ?…asa ca, da, viziunea mea este asta, poate e gresita, dar e a mea

      • Adevarat, multa incompetenta prin zona asta. Probabil aceasta sa fie cauza care a determinat aparitia regulamentului european privind restaurarea sistemului electroenergetic ( 2017/2196), inclusiv dupa starea de colaps (asa cum este ea definita in Regulamentul UE 2017/1485). Adica s-au gasit unii sa impuna tarilor din UE cum trebuie sa actioneze chiar si in cazuri care nu se pot intimpla, dupa cum afirmati cu aplomb (colaps total, avarie de sistem, major power outage, blackout, la alegere). Cum de nu au aflat ca aceasta stare nu se iegsista ? Ar mai fi si alta nefericire: nici o avarie de asemenea amplitudine nu a rezultat din evenimente catastrofice. Nici avaria “noastra” din 1977 nu a avut legatura cu cutremurul din acelasi an (conducerea “superioara de stat si de partid” a dorit sa arunce toata vina pe dispeceri pentru timpul mare de revenire/restaurare, dar am avut noroc cu avaria din zona New York, unde durata de restaurare a fost mult mai mare).Toate s-au intimplat ca urmare a mai multor evenimente aproape obisnuite intr-un sistem electroenergetic (spre exemplu, avaria din august 2003 din USA+Canada: vegetatie netaiata la timp pe culoarul unor linii aeriene, cateva echipamente defecte –in special RTU-uri-, un calculator de sistem blocat si ceva erori umane, inclusiv greseli de dispecer). A doua nefericire: nici un blackout nu a fost generat de un eveniment singular, ci de mai multe. Este evident ca pot apare avarii de sistem si din alte cauze, poate chiar si dintr-o singura cauza, dar ce s-a intimplat pina acum contrazice teoria originii “catastrofice” a acestor avarii. Nici exemplul dat de dvs, respectiv avaria din 08.01.2021, nu aduce argumente pro, ci dimpotriva. Daca toate ar fi mers cum trebuie, avaria trebuia sa fi ramas in vecinatatea (electrica) a statiei Ernestinovo. Nu de alta, dar toate sistemele din zona au avut experienta multor declansari prin protectia de suprasarcina/supracurent, numai ca doar asta a dus, in istoria recenta, la o astfel de propagare. Si un “mic”amanunt: in Romania nu a lucrat nici o “protectie de sistem” (unii le spun automatizari, stiu ei de ce), ci numai si numai protectii de distanta. Interesant este ca numai protectiile noastre au “vazut” power swing condition, dar discutiile pe tema asta chiar sunt numai pentru specialisti. Inca o precizare “mica”, pentru rigoare: conducerea operativa a SEN se realizeaza, in Romania, de catre Dispecerul Energetic Central (DEC), nu de catre DEN, “care este” o “entitate” administrativa, nicidecum operativa. In ce priveste “prostiile de mica amploare” am o veste proasta: in unele sisteme, cele complexe de regula, aceste “prostii” pot genera efecte mari (spre exemplu: explozia navetei Challenger). A bon entendeur, salut!

        • Mihai, iti dau 100% dreptate cu ce spui, DEC in loc de DEN, protectii vs automatizari, etc., etc., …totusi, sunt maruntisuri…pentru mine…am trecut prin multe „avarii” de sistem, inclusiv aia din ’77, si stiu bine despre ce e vorba…
          Pacat ca baza de date/anaize de avarii/explicatii/analize stiintifice asupra cauzelor, incepind cu 1955-1990 nu mai exista (sau o fi si numai stiu eu de ea)
          Oricum, statistic, s-a constatat ca de obicei, pentru o avarie smenificativa, sunt inlantuite (coincidental) mai multe cauze….este foarte util sa urmariti pe Nat Geographic – AIR DISASTERS (Air Crash Investigations)…este foarte similar si cu SEN, DEN sau cum o mai fi, pentru buna intelegere de cetatean obisnuit, nu „astialalti”…si pentru amuzamentul cititorilor: in 1978, am avut o avarie la TG 100 MW Buc.-Sud, unde o pisica (nu a stiut nimeni cum a ajuns acolo) a sarit de pe o bara a generatorului-care era calda- pe alta bara si a facut scurt la bornele generatorulu- accident, posibil 1/10.000 cazuri…pentru ca se calculeaza sa nu se intimple)…dar, se intimpla…ce s-a intimplat ?…am lasat totul la voia „protectiilor” si apoi am revenit

          • Cam scurta lista cu …maruntisuri. Doar o pisica ? Hmm ! Dintre cele care am vazut ca au produs “rezultate” serioase, desi sunt “maruntisuri”, as mentiona: pasarile (in special ciorile, intrucat au o placere deosebita sa care conductoare –sarme, adica- si sa se plimbe cu ele printre campurile de bare), rozatoarele (cablurile sunt deliciul lor, mai ales cele cu izolatie scumpa), lipiturile reci, legaturile ruginite la priza de pamint (ba am avut si una neruginita care ne-a dat mari batai de cap: era vopsita integral), suruburile slabite (in special la comutatoarele de ploturi si la cutitele separatoarelor), defectele de material (aici lista e lunga, dar m-as referi in special la capele separatoarelor –nu cred sa mai existe astazi aceasta problema-, garniturile de cauciuc, uleiuri electroizolante – un caz interesant a fost legat de indicele de polarizare-; gaze prea umede), greselile de montaj (un exemplu marunt: stativ din teava metalica din care nu se putea scurge apa acumulata; la inghet stativul s-a rupt), greselile de proiectare (si aici sunt multe; una dintre ele: fundatii proiectate gresit, fapt care a dus la deplasarea lor; sagetile conductoarelor LEA calculate din birou, cu ocazia RK; capacitatea prea mica de transmitere a datelor in caz de evenimente multiple specifice avariilor extinse), greseli de operare (si mai multe, cea mai “clasica” fiind confuzia la manevrarea separatoarelor –actionarea altui separator decat cel care ar fi trebuit-), greselile de exploatare (tot foarte-foarte multe, mai nou cele care provin din necunoasterea solutiilor problemelor de compatibilitate electromagnetica – am “vazut” “un kHz” care se “plimba” foarte voios prin priza de pamint, precum si impulsuri ptr GTO intr-un redresor hexafazat care ajungeau pe unde nu trebuiau sa se afle-, cum si cele de securitate cibernetica –in zona “noastra” sunt deja definite vreo 200 de scenarii clasice care privesc aceasta securitate-), greselile de dispecerizare (multe legate de calitatea informatiilor, cum ar fi informatii transmise gresit sau incomplet, altele de calculul regimurilor; as evidentia una care nu intra in capitolul “maruntisuri”, dar este de mare impact si nu oricine poate sa o evite; este vorba de decizii –dar mai ales lipsa lor- in cazul in care sistemul intra in pendulare; unul dintre cazurile interesante a fost insa in perioada cand erati student, asa ca nu aveati cum sa o “prindeti” –s-a “simtit” bine la CET Grozavesti-; oricum daca ati “prins” una ulterioara langa vreun grup generator, este imposibil sa o fi uitat). Imi mai aduc aminte de: un “scurt pe bare” generat de iarba ajunsa pe acolo intrucat, dupa cosire, nu a fost imediat evacuata si apoi s-a pornit un vant maricel; apoi de un incendiu generat de un vecin al statiei electrice care s-a gandit sa-si dea foc la vegetatie (gardul era pe vremea aceea din sarma; si azi mai sunt unii care se intreaba de ce facem garduri de beton – a se vedea si atacul armat asupra statiei Metcalf- California, din anul 2013; pe acea latura a statiei gardul era din sarma, drept care atacatorul a avut multe echipamente in linia de ochire; in cateva minute, cam un sfert de ora daca imi aduc aminte bine, a reusit sa produca pagube de vreo 20 de milioane USD-, drept care FERC a concluzionat ca nu sunt necesare mijloace sofisticate pentru a produce pagube mari); irigatii pe sub LEA; sapaturi fara consultarea/identificarea traseelor cablurilor; oricum: multe ! Ce doresc sa subliniez ? Scoala veche de exploatare/operare a retelei electrice impunea maxima seriozitate si operativitate si in cazul “maruntisurilor”, stiut fiind ca si acestea pot duce la avarii de mare amploare. Teoria 80/20 nu este aplicabila aici. Nici “trial and error”, caci o singura greseala poate sa fie si ultima. Nici multe alte “scheme” de management nu merg. Data fiind complexitatea sistemului, respectiv multele calificari necesare exploatarii/operarii, precum si importanta functionarii fara intreruperi, singura metoda viabila pe care am vazut-o eficace a fost combinatia dintre centrul unic de comanda si control (uninominal, nu colegial) si managementul participativ in schema matriciala. Da, este adevarat: este o asociere paradoxala, intrucat sunt contradictorii (spre exemplu: managementul participativ in schema matriciala este colegial, el nu admite un “centru”, dar este singurul care ii poate angrena pe specialistii de mare clasa), dar cine reuseste sa stabileasca o pozitie de echilibru, adaptabila fiecarei situatii concrete, acela conduce cu adevarat sistemul. Au fost putini, iar acum nu stiu sa mai fie, intrucat se formeaza si se mentin numai in anumite conditii, conditii care astazi sunt sublime, putem spune, dar lipsesc cu desavarsire . Rara avis. Toti ceilalti joaca zaruri. Din pacate pe pielea noastra.

      • Domnu Catalin,
        toate sistemele complexe, de la avioane la centrale nucleare, sau ce mai vreti d-voastra, au sisteme de siguranta, uneori multi redundante si totusi, din nefericire, se mai intimpla necazuri.
        Privind deconectarea masurilor consumatori, ma intreb care or fi aia. De regula mari consumatori sunt ind siderurgica, care nu prea se pot intrerupe ca iese mare pocinog.

        • accidentele, in general, nu au o singura cauza…exista mai mereu un lant de factori tehnici si umani…Challanger a explodat, pt. ca: 1 a avut o izolatie Thyocol slabita la rezervor; 2. in acea zi a fost temperatura negativa exagerata punctual; 3 s-a stiut de acea „slabiciune”, dar, Directorul de program si alti ingineri, au avizat decolarea (din motive bugetare/imagine), s.a.md…
          Eu personal, am vazut/exploatat instalatii cu 3 rezerve (tocmai ca sa nu se intimple intrrupere in functionare) si, „guess what”?…tot am patit-o odata !

          In ce priveste deconectarea consumatorilor: de obicei DEN (sau DEC !?) are lista cu consumatori interuptibili…deci, incepe cu astia, apoi, sunt cei dispecerizabili, samd…nu sunt la curent cu ce mai e acum, dar, „in alte vremuri”, cind produceam 14000 MW si 18000 MW termici parca era mai usor…acum ne zbatem pentru 6000 MW…mie personal, mi-e cam rusine…

  6. Pe de alta parte, gata cu „social media”…
    Lumea a existat bine mersi si inainte de electricitate. Vieti scurte si dure, dar ca specie ne-am descurcat. Cu acces la electricitate sansele de a ne autodistruge cresc exponential :)
    Ramane cert ca suntem condusi de incompetenti spre un viitor care, departe de a fi visul globalistilor bine intentionati (exista si bine intentionati!), va degenera in cosmarul oricarui brav exponent al ideologiei woke.
    Prevad ca ne intoarcem la nivel de trib odata ce minunatul experiment liberal al societatilor vestice va apune.

    Dar ce fac totusi cu mancarea din congelator? What a waste.

  7. Acum pe bune, in Germania exist ao organizatie a guvernului care se ocupa de catastrofe potentiale. Exemplu https://www.bbk.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/Mediathek/Publikationen/Buergerinformationen/Ratgeber/ratgeber-notfallvorsorge.pdf;jsessionid=B80891FAF30E8A3D766EB60EE44398F6.live351?__blob=publicationFile&v=18

    Apar publicatii periodice in care se sfatuieste poporul ce sa faca preventiv unei catastrofe. Exista chiar liste cu materiale necesare, de la hrana, la medicamente, la diferite dispozitive. Eu cred ca nu ar strica, mai ales pt cei care locuiesc la case pe pamint, sa aiba o butelie de propan plina, apa adunata undeva, dispozitive manuale de produs electricitate pt telefon, ceva conserve etc. si mai ales, hirtie igienica, produs disparut la inceputul pandemiei.

    • As vrea sa ma lamuriti si pe mine de ce se afla pe lista cu materiale pentru supravietuire hartia igienica… Am vazut asta peste tot. Stocurile de hartie se epuizeaza primele dar rafturile cu hrana conservata nu. O fi buna de mancat si eu nu am aflat inca? :-)

      • @kata, hirtia igienica e un simbol al civilizatiei. De la coceanul de porumb, trecind la diferite palamide, sau urzici, Doamne fereste, a fost un drum lung. Hirtia igienica a fost inventata de Joseph Gayetty 1857 si era formata din doua frunze cu suc de aloe. De abia prin anii 50 a inceput sa se extinda si in Ro. Multi ani se foloseau ziare, care de fapt chiar meritau aceasta.
        Japoniezii, insa, au inventat dusul, lor nu le mai trebuie ziare.
        Pe vrmea cizmarului, norocosii care gaseau asa ceva le puneau in jurul gitului ca un fel de coroana a victoriei.

        • Simbolurile civilizatiei nu tin de foame. Cum e sa nu ai ce manca fiind inconjurat de simboluri ale civilizatiei? Nu cred ca stiti cum arata foamea adevarata, cea de dincolo de ecranele frumos colorate ale televizoarelor. O zi buna va doresc…

  8. Un mic amănunt. Bundesheer nu este „Ministerul Apărării austriac”, ci armata federală a Austriei. Bundesministerium für Landesverteidigung este ministerul apărării din Austria. După cum armata română nu e totuna cu ministerul apărării

  9. La inceputul mileniului si al secolului 21, era aceeasi isterie cu sfarsitul lumii.
    Acum ne-am „adaptat” la alta catastrofa, (mintala a celor fara judecata).

  10. Mda, dar cand astfel de informatii despre un „blacout” apar pe site-ul Ministerului Apărării din Austria, treaba devine mai serioasă. Austria nu este Burkina Fasso sau Coreea de Nord unde orice se poate întâmpla. Dar astfel functioneaza un fake news. Apropo, in statele foste comuniste curentul se oprea constant pentru a captura spioni, care încă puteau sa transmită mesajele cu propriile surse de energie si pe anumite frecvente. Imediat ieșeau pe străzi niste masini cu antene care puteau identifica o posibilă sursa de unde radio. Era o metodă sovietică. Insa astazi, „metodele” sunt total diferite, iar o pana de curent inseamna fie un atac cibernetic, fie Dorel care a tăiat vreun cablu aiurea.

  11. @Neamțu apropo de astfel de „pregatiri” pentru catastrofe, acum o vreme discutam cu o colega din Suedia care spunea ca de câțiva ani, cam de cand a anexat Rusia Crimeea, a reînceput să emită un post de radio care nu mai emitea din 1989. Pe acest post se transmit constant instrucțiuni care ar trebui urmate in caz de catastrofe (razboi, accident nuclear, atacuri teroriste asimetrice). Vorbim de Stockholm, Uniunea Europeană, anul 2021 si de un stat cu o înaltă securitate.

  12. In SUA a fost blackout, in Romania parca anul trecut in Ardeal la fel fara a tine cont de alte pene de curent care se pot intampla din diferite motive.
    Ce ar trebui sa ne dea intradevar de gandit, intercontectarea, digitalizarea cu cat evolueaza mai mult cu atat devenim mai vulnerabil in fata unor atacuri cibernetice venite din partea unor criminali de rand care nu doersc altceva decat bani si pana la hackeri in solda unor state si servicii.
    O data cu pandemia nu aveti impresia ca suntem intr-o criza continua, de santatate, de mediu, acum de energie, de materiale de tot felul, financiara etc.etc respectiv se incearca prin toate mijloacele sustinirea acestora, unele indreptatite altele create artificial, sa fim tinuti in priza si sa nu uitam pt ce traim.
    Intre timp trebuie sa fi foarte calm si psihic echilibrat sa n-o iei razna si cine are timp si chef sa mai verfice, sa contraverfice, sa analizeze toate stirile si fakenews-urile cu care suntem deadreptul bombardati precum intr-un „razboi” media continuu.
    Impresia mea, toate aceste stiri in afara celor reale intre timp sunt numai pretexte pt algoritmii care ne asediaza cu fel si fel de reclame, sa ne imbie sa „muscam” , clickbait !! la de toate.
    Un exemplu, o cautare pe Google despre schimbarile climatice nu dau aceleasi rezultate in Europa si SUA, cu cat te „afunzi” intr-o anumita tematica cu atat mai mult esti sufocat de tot felul de informatii personalizate, fiecare in bula sa daca se poate.
    Intre timp suntem mai mult condusi de algoritmi, nu o stim pt ca nu avem de unde si cum sa stim acest lucru, cei din spatele ecranelor sunt mult mai inteligenti platiti cu foarte multi bani pt manipularea celor din fata ecranelor de tot felul.
    Intre timp observ in media, nu cea romaneasca, tot mai multe semne si semnale, articole , filme, reportaje, interviuri cu oameni care avertizeaza tot mai mult despre noile technolgii, pericolele la care suntem supusi daca nu reusim sa le mentinem sub control.
    Autoritatile statale au interese din ce mai mari, sistemele de supraveghere fiind la mare cautare, de securitatea datelor , drepturile si libertatile indivizilor nefiind pe agenda primara , costa supimentari, bani care nu se doresc cheltuiti pt ca de multe ori ei nu exista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Florin Oprescu
Florin Oprescu
Florin OPRESCU (n. 07.06.1977, Hațeg) este în prezent lector ILR la Institutul de Romanistică al Universității din Viena unde predă cursuri de literatură română și de știința media. În această universitate a obținut în decembrie 2017 titlul de „doctor abilitat” pe domeniul „Literaturi romanice”, cu o teză despre „Literatură și putere”, publicată în 2018 la De Gruyter. A urmat studii de licență, masterat și doctorat în literatură la Universitatea de Vest din Timișoara, unde predă cursuri de literatură română. În anul 2010 a beneficiat de stagii de cercetare și de perfecționare la Universitatea Paris IV, Sorbona și la Universitatea din Viena, iar între 2010 și 2012 a avut o bursă de cercetare post-doctorală cu tema „Literatură și canon”.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro