marți, iunie 25, 2024

Un caz

Cînd, pe data de șapte februarie, am primit scrisoarea dlui Radu Filipescu cu privire la excluderea din GDS a lui Sorin Ilieșiu, am transmis întregului grup următoarea scrisoare:

Doamnelor și domnilor,

Am citit oarecum stingherit scrisoarea dlui Radu Filipescu către Sorin Ilieșiu. Dl. Filipescu știe cît îl apreciez și cîtă afecțiune adaug aprecierii mele. Dar din scrisoarea cu pricina rezultă, oarecum, că dl. Ilieșiu e exclus din cauza proastei lui păreri despre mine. Sper ca nu așa stau lucrurile. Dacă așa ar sta, m-aș grăbi să mă abțin de la vot. Mult mai exactă și mai obiectivă mi s-a parut argumentația cu care și-a susținut votul dl Ion Vianu. Convingerea mea este că dl Ilieșiu pune probleme Grupului nu de azi, de ieri, și că lucrurile au culminat cu o vădită incompatibilitate etică și ideologică (GDS-Antena 3, manipularea „brand”-ului GDS în acțiuni obsesiv personale și conduse de o manieră ridicol-contraproductivă etc.).

Cît despre caracterul și consecvența de opinie a dlui Ilieșiu, dau mai jos textul, de curînd regăsit, al unui mail pe care mi l-a scris în 2009, după ce îl rugasem să nu mă mai anexeze egolatrelor dumisale apeluri. Vă veți amuza.

«31 ianuarie 2009

Dragă Domnule Pleșu,

Îi scriu totodată și D-lui Liiceanu, prietenul Dvs. cel mai bun, pe care-l admir la fel precum vă admir și pe Dvs.. De fapt, în multe situații v-am admirat „la un loc”, ca pe-o „ființă comună adunată laolaltă” cum ar spune D-l Liiceanu.
Vă rog, înca o dată, să-mi iertați excesele (știu că sunt un excesiv și un insomniac; voi încerca să nu mai fiu).
Nu vreau să vă flatez strategic, dar vă mărturisesc că vă admir spiritul fermecător și strălucitor de vreo 30 de ani. Acum am citit și Epistolarul care m-a cucerit în plus. În timp ce citeam scrisorile dvs. îmi sunau în urechi cele din Epistolar. Sunteți un reper esențial în viața mea.
Scrisorile Dvs (cele două) au fost pentru mine precum o palmă (poate nedreaptă) pe care aș fi primit-o de la Bach, Dostoievski sau Klee (Oh-la-la!… nota mea, A. P.). Nu am ascuns activitatea mea comunistoidă. Dimpotrivă. Am scris despre ea  în teza de doctorat și într-o carte, pe care o voi retipări mai scurtă. Sunt convins că vă va interesa.  Evident, a existat și în mine ceva din „omul nou” pe care poate încă nu l-am avortat.

Sorin Ilieşiu»

Vedeţi, prin urmare, cît de jos am căzut în numai trei ani, după ce ma lăfăisem (30 de ani) în ierarhiile dlui Ilieșiu alături de Dostoievski și Bach! Acum vreo două luni încă mai eram comestibil. Iată ce îmi scria dl Ilieșiu în decembrie 2011:

«5 decembrie 2011

Stimate Domnule Pleşu,

Sperând că veţi considera că merită, vă rog să scrieţi câteva rânduri despre cartea mea „Infernul vândut ca paradis” (a doua ediţie, refăcută şi scurtată; prima ediţie a apărut în 2007 la ed. UNATC Press, în cadrul intern UNATC) pentru  le include în postfaţa cărţii. Ataşez cartea.»
(Urmează un citat din imprevizibilul Alex. Ștefănescu, în care Ilieșiu e comparat cu Petre Țuțea!)

Ceva catastrofal trebuie să se fi întîmplat de două luni încoace, de vreme ce din potențial participant la cădelnițarea operei dlui Ilieșiu, am devenit vinovat de mineriade, de Stănculescu și Chițac și de alte rele, toate debitate în prezenţa surîzătoare a dlui Petre Roman, sub bagheta lui Gâdea.

Vă plictisesc cu aceste detalii pentru a completa simptomatologia cazului…

În rest, vă salut melancolic,

A. Pleșu

PS: (adăugat pe 25 februarie a.c.). Între timp, Ilieșiu umple rețelele electronice cu ample texte de înfierare a subsemnatului, pline de acuzații și insinuări bezmetice. E ceea ce aș numi sindromul „mirelui refuzat”: îndrăgostitul cade în genunchi dinaintea iubitei, o cere de nevastă, iar dacă ea refuză se înfurie și o face tîrfă. În cazul de față, te vezi curtat bălos ani de-a rîndul, ți se spune că ești un reper de o viață, un soi de Bach, Dostoievski sau Klee, după care, ofensat de cîteva puneri la punct provocate de istericalele unui activism decerebrat, același ins te declară scursură, comunist, securist, vinovat de mineriadele din ’90, de crimele lui Stănculescu și Chițac și de tot soiul de nefăcute. Asta în prezența „consimțitoare” a unui mediocru fudul care era prim ministru în anii ’90. Se invocă, de asemenea, scrisoarea unui sculptor de mîna a doua, care, tot mire refuzat, (te-a rugat insistent să scrii despre el, să-i vernisezi expoziții, să-i amenajezi puțin o brumă de succes), se răzbună acum, amintindu-și brusc că ai bombardat Belgradul, că ai fost șeful asociației studenților comuniști și că ai chefuit cu securiștii care te păzeau. Totul e, evident, o pură invenție, dar artistul se simte bine: și-a vărsat fierea, și-a „reperat” onoarea, se poate ocupa, în continuare, de zborul pur al geniului propriu.

________________

Articol preluat din revista Dilema Veche cu acordul autorului

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. Ce sa zic ca sa pot spune? urit, dle Iliesiu, foarte urit.
  Iar ce isi face omul cu mina lui, pe linga faptul ca e lucru manual, nu descilceste nici dreaqu.
  Asa le place unora sa imbatrineasca ;)

 2. Domnule Plesu, poate sunt doar eu dar habar n-aveam cine e acest Sorin iliesu. A trebuit sa-l caut pe google. Am vazut ca este un membru PNL, partid-ul care consider ca nu reprezinta pe nimeni in afara de clica lui Antonescu. Am inchis google si cred ca ar trebui sa-l ignorati pe acel indvid. Ca mine, sunt multi care nu au auzit de el, deci nu merita efortul. Presupun ca este unul din trepadusii lui Voiculescu deci are ‘publicul’ lui de telespectatori captivi.

 3. M-da, un caz tipic de gaunosenie gonflata… Asa ne-am procopsit si cu academiciana si savanta de renume mondial. Vedeti-va de opera, maestre, cetatea are nevoie de esenta si autentic, nu de bule ale nimicului. Numai bine!

 4. Dle Plesu, pe contributors nu trebuie sa va pierdeti vremea cu asemnea nimicuri. Cred ca majoritatea celor care citesc pe aici nu l-au auzit, nu l-au vazut si nici nu-i va interesa in viitor ce debiteaza personajul respectiv. In plus, oricine s-ar lasa influentat de aruncatorii de noroi profesionisti angajati de Felix, nu merita efortul..

  • Mai degraba, cred ca d-l Plesu a fost gingas cand l-a catalogat mediocru pe PM din neagra perioada a FSN! Putea sa spuna si „tradator infatuat” , „imberb fara substanta” s.a, fara sa greseasca!

   • Putea sa ii spuna pe nume….Petrica a fost stalpul nr. 2 al FSN-ului din ’90, imaginea tanara a portdrapelului new-comunist..Iliescu avea sex-appeal la babe, Petrica era „tanar si viguros” pe placul fetelor de la Apaca….:)
    Cum infiera el pe burgheji, cum vor ei inapoi casele si fabricile sa huzureasca ei pe spatele muncitorimii…
    Petrica….era acolo, secundantul lui Ilici…

 5. Nu înţeleg de ce mi-aţi şters postarea anterioară, dar fie!
  Spuneam că sunt total dezolat de comportamentul celor doi domni.
  Este incredibil cum se pot „lovi” , doi intelectuali de calitate indiscutabilă, „sub centură”.
  Nu pot înţelege cum se pretează la meschinării de tipul publicării unor corespondenţe mai vechi , aproape personale , aş putea zice – cu scopul de a se denigra pur şi simplu.
  Să mai „scoţi ceva” – pentru a compromite – la doi ani de zile, când – dacă ţi-a produs greaţă – trebuia să o spui atunci, asta chiar este ceva de neimaginat pentru un domn cu pretenţii de moralitate.
  Sunt dezolat şi trist. Voi şterge urgent, din memorie, numele celor doi.
  Stau şi mă întreb acum dacă mai poate ieşi o operă serioasă şi respectabilă din astfel de minţi, şi dacă acea operă mai merită atenţie când ştii cine a scris-o .
  Credeam, mă iluzionam – pot spune acum – că pentru mine , timpul nu-i trecut să mai sper că în România mai sunt, în viaţă, oameni serioşi gata oricând să regândească viitorul poporului şi al ţării. Acum aceşti oameni sunt şi mai puţini. Cu doi.
  Dar cum spuneam, m-am înşelat.

 6. Apetisant caz pentru orice ochi avizat.

  Mă întreb, inevitabil, cum de a fost acceptat în GDS un atare sfârâiac. Din misivele de amor extatic trimise lui Andrei Pleșu întrevezi rapid lacheul onctuos. Din comportamentul lui extra-epistolar deduci țoapa acră, asfixiată de umori și zgaibe. Insul e, după cum se vede, abuziv în ambele registre: dacă te „iubeșteˮ, ajungi victima scârbită a avalanșelor lui omagiale; dacă îl indispui, îți bârfește colțos nimbul.

  Din păcate, insul e, hélas!, exponențial în spațiul public românesc. Turiferar și trădător cu aceeași, bolândă, vitalitate, pe Sorin Ilieșiu îl găsești la tot pasul: în cutare consiliu de administrație, prin universități (cu blazon imens), la șefia vreunei redacții, pe holurile Parlamentului, sub pulpana câte unui sibarit monden. E modelul uman răspunzător pentru bună parte din porcăriile și dejecțiile fosforescente ale tranziției românești…

  • @Vali: Sa-mi fie permis sa nu imi placa tocmai stilul paragrafelor dvs. Este mult prea asemanator cu cel al lui Andrei Plesu, mult prea pe fata copiat. Daca nu aveti cumva o barba „fantastica” si o prestanta pe masura, mi-e teama ca efectul este unul opus.

   • @daniel

    Aveți toate îndreptățirile să nu jubilați în marginea comentariului meu. Dar să afirmați că am xeroxat hulpav virtuozitatea lui Pleșu și că ies cu ea pe tarabă e oleacă suprarealist.

    O seară bună.

    V

 7. Domnule Plesu,
  Ati produs un argument Ad hominem perfect. Iliesiu e nebun iar sculptorul, fost coleg cu dumneavoastra, e un mediocru. Deci, argumentele lor nu trebuie luate in seama, nu-i asa? Nu ar fi fost mai corect domnule Plesu sa raspunde-ti cu argumente corecte din punct de vedere logic? Ati fi crescut in ochii studentilor pe care ii invatati sa se fereasca de astfel de argumente lipsite de validitate.
  Sanatate!

 8. De ce atata caz? Contributors.ro este in principiu o platforma pentru exprimarea unor opinii avizate
  pe teme de interes general. Asta nu include rafuieli personale si publicarea de e-mailuri private. Il
  gasesc cam lipsit de eleganta pe d-l Plesu in acest articol. Despre d-l Iliesiu n-am mai auzit pana
  acum. Sper ca aceasta platforma sa nu devina inca in loc de manifestare publica a eternelor certuri
  intre intelectuali mai mult sau mai putin cunoscuti.

 9. Dle, cum ajunge unul pe soclu (cum se ajunge acolo, e alta poveste) , poate spune orice , pentru ca, imediat, se gaseste o puzderie care sa-i cante in struna, pentru ca, nu-i asa, nu-l poate aproba decat tot o inteligenta de acelasi calibru! E ca la slujba. Dintr-un grup, unul e promovat. Imediat i se gasesc toate calitatile care justifica promovarea dar pe care, pana atunci, nimeni nu le observase. Mai degraba, isi dau seama ca e recomandabil sa le observe.

 10. Nici macar o intorsatura de condei din acest articol nu
  este originala.
  Dl Plesu il pastișeaza pe dl Pleșu.
  … Deja vu de la un capat la altul…
  ….mi-aduce aminte de orele de gimnastica din clasa a 5 a:
  inspirati-expirati….dupa ce nu a mai ramas pic e inspiratie
  si totul este expirat.
  *
  Si mai intristatoare este stratagema care se intrevede pe fundal….in loc
  sa il infrunt barbateste pe Iliesiu il rog pe amicul mai
  tanar Andreescu sa-i dea un branci …si numai dupa ce il vad cazut la pamant
  vin si eu si ii car niste picioare.
  *
  Cat priveste continuarea polemicii d lui Plesu cu Mihai Gadea
  ce sa spun ?
  Pe vremea lui Socrate sau a lui Kant nu existau talk-showuri
  televizate…nu vom stii niciodata daca ei
  ar fi parasit ”tronul intelepciunii”
  pentru a se lua de piept cu Antena 3…dar eu cred ca n-ar fi facut asa ceva.
  *
  Inteleg din articol ca Antena 3 e antonimul GDS ….si ca deci GDS nu
  ar putea avea nimic comun cu acel ppst.
  De pilda cand Antena 3 pune violent in discutie
  problema cancerosilor lipsiti de medicamente
  (si nu greseste de vreme ce baga in sedinta de urgenta Guvernul Ungureanu).
  Sa inteleg ca in situatia concreta evocata GDS si dl Plesu
  se situeaza ferm in favoarea eutanasierii nefericitilor bolnavi ?

  • Mi se pare o mojicie felul in care se arunca cu laturi in ,,elita intelectuala nepatata” din Romania, in speta ce i se intampla d-lui Plesu pe care il admir si care este un reper de moralitate pt intelectualitatea noastra cinstita ,atata cata este !!!!!! D-ul Plesu doreste o Romanie a,,bunului simt” in care semeni nostri se se respecte intre ei, si chiar cand se critica intre ei sa o faca in mod civilizat si cu frica de dumnezeu, nu aruncand cu laturi si balacarind ca la usa cortului . Genul de,,latratori ” de tip Gadea si ortaci lui de la ,,HAZNAUA 3″ precum si discursul acestora , provoaca in randul oamenilor sanatosi la cap o senzatie de greata si lehamite precum si ingrijorare la ce se intampla in spatiul public care se reflecta si in strada. De aici se vede si nivelul de educatie si cultura pe care o au asemenea ,,specimente” pe care le dorim cat mai rare cu putinta. Un om simplu ca mine i-as arata obrazul d-lui GADEA si i-as spune: D-le Gadea nu ai ,,CEI 7 ANI DE ACASA” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Sunt convins că,
    asa cum observati,
    dl Plesu
    ”doreste o Romanie a,,bunului simt” in care semeni nostri
    se se respecte intre ei, si chiar cand se critica intre ei sa o faca in mod civilizat
    si cu frica de dumnezeu, nu aruncand cu laturi si balacarind ca la usa cortului”.

    Aflandu-ne sub zodia domnului Plesu am insa o DILEMĂ. Referirea Dvs
    la ”lătratori” și la ”HAZNAUA 3” ce ilustreaza:
    a) RESPECTUL dintre adversari ?
    b) sau modul CIVILIZAT in care trebuie purtate polemicile ?
    *
    Sunt insa de acord ca ”frica de dumnezeu” e unica solutie.
    In Biblie se spune ca e inceputul intelepciunii, doar ca acolo Dumnezeu e scris cu majusculă.

  • De unde se vede ca este bine a citi toate comentariile inainte de a exprima propria parere. Asa este, textul nu are ceea ce Contributors pretinde: „valoare adaugata”. Unele contributii publicate au o valoare discutabila, dar cel putin pentru unii aceasta valoare exista.

   In cazul articolului de fata redactia a acceptat publicarea datorita numelui autorului, in speranta mult doritelor clickuri … De fapt, multe situri fac acest compromis si stim bine unde s-a ajuns. Ramane la latitudinea Redactiei Contributors (care oricum a facut deja multe compromisuri la calitatea articolelor) sa hotarasca pana unde mai coboara. Un autor de renume nu garanteaza calitatea.

  • Inseamna ca ai citit degeaba si nu ai inteles nimic !!!!!!!!!!!!!! Daca tragea niste injuraturi ca la usa cortului intelegeai ????????????

 11. Asta nu este un subiect de interes public. Mai mult, de la dl Plesu ma asteptam la mai multa demnitate si retinere.

  Nu zic ca dl Iliesu nu merita un asemenea raspuns, daca a spus si a scris ceea ce scrie dl Plesu. Insa oricat de rafinat ar scrie dl Plesu, ineleganta gestului acestui articol – a scurgerii de emailuri private in spatiul public, pentru a-l zugravi caraghios pe un inamic, pentru a face un argument de interes strict personal – este transparenta.

  Daca omul e un clovn, i se va simti mirosul de departe. Nu trebuie sa intrati direct si personal in mocirla pentru a proba acest lucru; mai important sa dati societatii pilde de buna comportare in spatiul public, ceea ce acest articol nu cred ca este.

 12. E o chestie politica, Pora, Baconski, Voinescu, etc sunt membrii GDS , fac politica si sprijina politica PDL. Probabil dl.Iliesiu va fi rugat sa revina cu lacrimi in ochi cand ordonatorul de credite va fi altul. Chiar dumneavoastra recunoasteti, citez: Convingerea mea este că dl Ilieșiu pune probleme Grupului nu de azi, de ieri, și că lucrurile au culminat cu o vădită incompatibilitate etică și ideologică. Ideologic nu aveti aceleasi opinii, deci si asta a dus la excludere, prin deductie logica. Oricum obedienta fata de putere a acualului GDS este…relevanta in eventualele declaratii de avere ale unora dintre cei care compun acest club,
  Evident, dl.iliesiu ar fi trebuit sa plece daca nu a fost dorit in acest club, indiferent de modul in care s-a facut excluderea sa. Idealar fi sa plece toti cei care nu sunt de acord cu ceea ce se intampla in GDS. Asta asteptam, clarificarea situatiilor, si transormarea totatala al GDS in GDS al PDL. Senzatia in public asta este. Oricat ati incerca sa demonstrati altceva, senzati asta este.

  • Unii au senzatii altii rationamente. Se pare ca admiratorii A3 au doar senzatii. Referitor la ei si pe noi tot senzatii ne incearca – de greata. Domnul Plesu sa ramana in zona rationamentelor si gandirii nu sa se coboare la astfel de indivizi.

 13. Baieti, care-i problema voastra? Decat sa dati lectii de civilitatie de tip antena3gadeaciutacubadea dlui. Plesu mai bine i-ati oferi cursuri de buna educatie lui Iliesiu. Dl. Plesu a fost bland, prea bland cu el..

 14. Tara fara intelectuali
  Domnule Plesu , imi pare rau sa spun dar domnul lIiesu cam are dreptate, gura pacatosului adevar graieste , nu stiu daca ati contribuit la venirea minerilor si daca ati pus umarul la inabusirea miscarii din iunie 1990 dar sigur ati legitimat noua putere neocomunista fiind ministru alaturi petre roman un mort politic acum si altii. Blestemul nostru al romanilor este ca nu avem parte nici de intelectuali care prin orice mijloace pe fata sau mai subtil sa fi organizat o lupta de rezistenta impotriva ciumei rosii precum cehii , polonezii si altii .
  Dizidenta la noi s-a manifestat prin putine si curioase apariti. Pentru dictatura singurul pericol era o femeie mica dar cu un caracter mare Doina Cornea care era pazita de 100 de securisti nu stiu de care parte cei buni sau cei rai dupa caracterizarile unora pentru mine nu sint decat securisti rai, prin teroarea pshiologica pe care au instituit-o in Romania. Alt caz era Mircea Dinescu care cred ca facea disidenta din distractie nu ca un ideal el fiind un boier si inainte si acum iar acum tine partea unor politicieni ,mai bine sa isi vada de ferma ca altfel va fi apreciat.Mai era si Paraschiv care a infiintat sindicatul liber si il apeciez ca a fost singurul care a refuzat distinctia data de basescu spund ca nu o poate primi de la un comunist fata de alti lingai care se gudura pe langa puterea vremelnica . Iar acum in asa zisa democratie cand toti politicienii au pus umar langa umar si in peste 20 de ani au adus tara mai rau ca dupa un razboi lasand in urma lor de parca ar fi trecut un roi de lacuste. Iar acum ca sa isi arate devarata valoare intelectualii, in loc sa contribuie la schimbarea clasei politice compromisa definitiv sint cand de o parte cand de alta a polticienilor corupti , pierzadu-se in conflicte inutile si nefolositoare vezi cazul Iliesu ,Plesu , Tismaneanu cu nici nu imi vine in minte ce intelectual de la Iasi.
  Doamne da-le mintea cea din urma intelectualilor.

 15. Trist tare, sau poate vesel, depinde unde te pozitionezi.
  Cand ai un caz asa de activ nu poti sa fii tacut chiar daca exista oarece retinere…

  Si mi-am zis rapid: „Ei bine, este un caz…” Dar tristetea m-a cuprins definitiv cand am citit unele comentarii care parca aveau surse similare SI.

  Pentru o zi mai vesela, numai bine va doresc!

 16. Stiu ca e o picatura intr-un ocean, dar voi milita,printre toti prietenii mei- pentru un Boicot generalizat impotriva revistei „Dilema Veche” ! Daca se cred „Finnancial Times” e problema domnului Mircea Vasilescu si a colegilor domniei Sale, insa citirea contra plata a revistei este cea mai Josnica miscare, cea mai perversa, cu mult sub nivelul Ipocriziei, practicate de cei ce realizeaza emisiunile lui Capaptos, la antena 3 ! VA DORESC FALIMENT INDELUNGAT, domnilor de la „Dilema Veche”.Sa va fie rusine Patricienilor, ne e Sila de voi , pentru Sfidarea putinilor cititori de reviste culturale ! Nu aveti nici o sansa si veti pierde previzibil !

 17. Se pare ca textele domnilor Plesu si Liiceanu, pe Contributors, au ca scop numai reglarea unor probleme personale. A fost domnul Liiceanu, cu scrisoarea deschisa catre ministrul educatiei, prin care sustinea promovarea unui protejat al domniei sale, in Facultatea de Filozofie. Acum, dl.Plesu ne aduce la cunostinta „gravele si extrem de importantele” probleme de relationare cu dl.Sorin Iliesiu. Se vede treaba ca acesti domni, niste intelectuali respectabili, ce-i drept, se cred atat de importanti pentru omenire, incat orice pulsiune indignata a domniilor lor merita expusa in public, pe site-uri de discutii generale. Mi se pare o lipsa de decenta, ca sa nu zic mai mult.

 18. Iliesiu un mic propagandist al lui Ceausescu unul mare al lui Voiculescu. Domnule Plesu, lasati acesti pigmei intelectuali sa se lupte in lumea lor. Faptul ca va trimitea astfel de scrisori a fost tot o auto-promovare (iata ce nume din cultura universala cunosc si apreciez eu marele om de cultura Iliesiu – cred ca nu a vazut un tablou al lui Klee ). Cam care poate fi (evident intrebare retorica) profilul moral al celui ce, dupa documentare despre Piata Universitatii – digerabil- si fenomenul Pitesti – slab, se aliaza cu Ion Ilici Iliescu. Se pare ca nu numai numele le sunt apropiate ci si statura morala (de pigmei). Uitati de acesti ipochimeni, ce doar a fi bagati in seama tanjesc, deoarece este tot ceea ce pot realiza in viata. Pentru noi ar fi fost un timp mai bine cheltuit in a scrie un articol despre un tablou Klee -de exemplu Carnaval in Munti – decat despre un penibil propagandist declarat admirator. Va asteptam.

 19. In mod clar, e greu sa fii persoana publica in Romania. Orice neica nimeni te poate improsca cu noroi, iar lumea crede orice aberatie.

 20. indiferent de motivul acestei gâlceve, articolul de faţă îmi aduce aminte de România Mare a anilor ’90. cu scrisori din sertar publicate la momentul oportun….

 21. Stimate Domnule Plesu, Maestre,
  Eu sunt un nimeni, nu insemn nimic, dar permieti-mi sa ma plec in fata dumneavostra, si sa ma rog lui Dumnezeu sa va dea sanatate si viata lunga!

 22. Măcar de ar ascunde profilul de FB, sau să șteargă de acolo faptul că-i născut și crescut în Baia Mare. Mă face de rușine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrei Plesu
Andrei Plesu
Scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei. A fost ministrul Culturii (28 dec. 1989 - 16 oct. 1991) și ministrul Afacerilor externe (29 dec. 1997 - 22 dec. 1999). A inființat institutul de studii avansate „New Europe College” si revista culturală Dilema

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro