sâmbătă, august 20, 2022

Un cec in alb


Dincolo de discutiile si acuzele infinite de la televiziunile de stiri, populatia pare sa acorde un cec in alb actualei puteri: faceti ce credeti ca e mai bine sa trecem prin desertul actualei crize economice mondiale.

Asa se explica lipsa de reactie a populatiei la recenta strategie fiscala 2012-2014. Cei afectati de strategie, bugetari si pensionari, nu sunt in concedii prin Turcia sau alte destinatii exotice. Sunt acasa. Dar inteleg ca alta cale de a iesi din impas nu prea exista. Asta,  daca nu punem la socoteala declaratiile utopico-idealist-umoristice ale opozitiei. Care promite sa ne mute in paradis, daca ar veni la putere. Sa faca din economie bici, care sa si pocneasca.

Lumea intreaga este tulburata de scadenta la care a ajuns statul social-asistential. Am trait bine pe datorii, pe imprumuturi, pe tiparit moneda. Nu pe productie serioasa de marfuri si servicii vandabile. Cu exceptia Germaniei si a altor catorva tari.

Populatia a vazut in ce situatia e Grecia, care daca n-ar fi fost legata prin moneda euro de Uniunea Europeana, ar fi fost lasata din brate cat ai clipi. Si ce reduceri de venituri trebuie sa faca. Din sectorul bugetar. Ca acolo s-au acumulat pierderile si dezechilibrele uriase. Care pot da peste cap toata economia unei tari.

Nici Portugalia, Spania, Italia nu stau mai bine. Tot pentru ca au trait in paradigma statului social, care da si da si da, fara sa stie de unde da. Iar la Londra, de cand au inceput si la ei reducerile de ajutoare de tot felul, asistatii fura din magazine ce nu pot cumpara.

Se discuta si la noi doar despre bugetari. Care sunt circa 1,2 milioane. De restul salariatilor nu discuta nimeni. Desi ei platesc, prin taxe si impozite, salariile, masinile, secretarele, excursiile bugetarilor. Ale bugetarilor de lux, cel putin. Ei, nebugetarii,  pot fi dati afara, salariile lor amputate, n-au sindicate sa-i apere, se duc si muncesc in alte tari. Doar bugetarii sa traiasca.

Se mai discuta si despre asistati. Spune ministrul muncii ca avem 2 milioane de falsi neajutorati. Cred ca e prea mica cifra. Adica, diferenta pana la 6 milioane de asistati, sunt toti handicapati? Are Romania patru milioane de handicapati? Mi-e greu sa cred.

Si mai are Romania trei milioane de hectare de teren arabil care sta parloaga. N-are cine sa-l munceasca. Desi este unul dintre cele mai bune si ecologice din Europa. Dar avem, simultan, sase milioane de asistati. Ceva nu se leaga cu milioanele astea de hectare si asistati social.

Marele merit al actualei conduceri si al presedintelui Basescu ramane acela ca discuta deschis despre populism si despre multiplele deficite ale tarii. Si faptul ca a pus un jandarm (FMI) la spatele conducerii,  s-o fereasca de isipite.  Adica de cumpararea de voturi cu pomeni electorale. Si asta la mai putin de un an inaintea alegerilor locale. Inseamna aceasta decizie sinucidere politica a PDL? Vom vedea.

Se poarta discutii infinite, despre cum sa stimulam consumul intern ca premiza a dezvoltarii economice. Cu ce bani sa marim pensii si salarii, pentru a stimula consumul? Din imprumuturi? Si cine garanteaza ca vom avea o crestere economica care sa permita restituirea acestora? Ca America sufla din greu cu aplicarea acestei teorii. Si este America, nu Romania.

Se mai cere guvernului sa relanseze economia. Ca si cum ai lansa o bila catre un snop de popice. Daca ar fi asa de simplu ar fi facut-o de mult alte tari, care au o productie de bunuri si servicii stabila si importanta. Nu e cazul nostru. Guvernul nu are unitati economice in proprietate, iar acelea care mai sunt, vai de mama lor. Ne trag in jos. Nu are CSP-ul (Comitetul de STAT al Planificarii) la dispozitie. Poate face doar investitii, reduce fiscalitatea si acorda stipendii. Daca ar avea bani. Dar nu are. Ca se imprumuta sa plateasca pensii si salarii.

Asa ca trebuie sa invatam inca o lectie. Traim dupa cum muncim, vorba presedintelui Basescu. Chestia cu redistribuirea socialista este dubioasa. Dupa ce criterii se face redistribuirea asta? Dupa nevoi? Oho, dar cate nevoi nu am si eu. Si nu-mi da nimeni nimic. Sau dupa apartenenta la clientela si partid? Posibil. Pentru orice om cu mintea intreaga doar munca si proprietatea sunt izvor de venituri. In rest, totul e gargara socialista, buna de pacalit pe cine se mai lasa pacalit. Dupa cum si imperecherea asta, intre socialisti si liberali, este din start dubioasa, facuta doar pentru facilitarea accederii la ciolan. Secretul lui Polichinele.

In concluzie, decisiva va fi in anul electoral care a inceput intelepciunea populatiei. Care va crede cantecele de sirena ale opozitiei („va facem fericiti pe toti, in pofida crizei mondiale, doar sa ne alegeti”), sau pragmatismul si realismul actualei conduceri, care ne spune ca nu exista alta sansa decat reducerea cheltuielilor de intretinere ale statului, iar banii rezultati sa fie alocati infrastructurii, educatiei si sanatatii. Ca nu e drept sa obligam copiii si nepotii sa ne plateasca, in viitor, datoriile, adica ce bagam  acum in burta, excursiile, concediile, vilele si masinile in care ne lafaim.

Aproape intotdeauna, intelepciunea colectiva este superioara celei individuale. In democratie se manifesta la vot.

Pana atunci, observ ca populatia acorda un cec in alb actualei conduceri. Daca ii va insela asteptarile, va plati cecul cu varf si indesat.

Distribuie acest articol

194 COMENTARII

 1. mihailstanciu: Inteleg ca daca le face Berlusconi sunt bune,daca le face Boc sunt proaste.

  Nu sunt nici proaste, nici bune. Nu sunt reforme! Ceea ce face Berlusconi sunt ca masurile de prim ajutor acordate unui pacient. Ele sunt menite sa-l mentina in viata, sa-l stabilizeze, dar nu-l insanatosesc. Aceste masuri nu constitue inca un tratament.
  Ce vrei sa vezi dumneata in educatie si sanatate nu sunt inca reforme. Cu exceptia celei mici din justitie, guvernul Boc nu e reformator. Nu m-am impotrivit niciodata masurilor luate, dar ele nu pot fi indeajuns. Din motivele de mai sus!

  • @Hantzy
   Diferenta dintre alte guverne care taie cheltuielile bugetare si horror gubern autohton este ca pe-acolo reducerile se fac principial si logic.

 2. Vlaston spune: Marele merit al actualei conduceri si al presedintelui Basescu ramane acela ca discuta deschis despre populism si despre multiplele deficite ale tarii.

  De acord ca discuta dar, din nefericire, il si practica.
  „Strategia” prevede (pe langa alte aberatii) cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala cu pana la 4 mld lei intr-un singur an. Adica aprox 1 mld euro. Prin comparatie suma ar asigura lejer revenirea salariilor la bugetari pt vreo 3 ani si jumatate. Dar nu, „strategia” trebuie sa aiba grija de trantori.
  Spune baselu ca sunt 1.2 bugetari. Bun. Noua categorie de pomanagii creata chiar de pdl prin pensia minima garantata e mai numeroasa, aprox 1.4 mil. Daca inmultim cu 350 ron ne da exact 1oo mil euro cheltuieli lunare. Tot comparativ, diferentele salariilor pt bugetari ar necesita cheltuieli lunare suplimentare de 25 mil euro.
  Prin exemplele date sper ca v-am lamurit cum e cu populismu’. Iar daca nu va e de ajuns va mai spun ca printre cunostintele mele se numara destui bugetari. Cu exceptia militienilor, jandar’ilor, comunitarilor si a celor care plimba apa (care au tot felul de „drepturi”) niciunul nu mai primeste vreo prima din iunie 2010. Iar cei mai multi n-au avut niciodata tichete de masa. Acelea se dadeau candva in sistemul sanitar si in invatamant. Asadar „strategia” care prevede interdictia acestora pana-n 2014 e de fapt o gogorita si mai mare. Pe scurt populism. ‘eftin si mai scarbos chiar decat cel praticat de pdsr. Nu credeti? Horror prim-secr… ministru vb despre infiintarea unui nou minister. Spuneti-i c-ar trebui, potrivit propriei „strategii”, sa desfiinteze mai intai alte 7 (sapte) ministere. Pariu ca n-o va face?

   • Infiintarea noului minister care sa creasca absorbtia fondurilor comunitare nu e in „strategie”. Pana acum doar s-a vb despre asta, pe ici pe colo dar la „inalt-nivel”.
    Daca tot ati pomenit de sabie… s-au taiat subventiile pt dascalii navetisti dar bugetele locale si cel central subventioneaza in continuare gratuitati pt pensionari, atat pe transportul local dar si pe cfr.
    Mai vreti exemple?

     • Nu asta e pb d-le Vlaston. Nu plangem de mila nimanui. V-am prezentat aberatiile din „reforma”. De acord ca nu sunt bani dar tocmai asta ar trebui sa determine horror gubern sa nu mai risipeasca 1/2 din buget pe pomeni sau sa taie din retributiile pt munca pt ca sa risipeasca in terenuri de fotbal in panta sau bazine de inot care stau incuiate sau sau sau.
      Suntem intr-o situatie cu mult mai proasta decat grecii. V-am mai explicat de ce. Gradul de indatorare raportat la PIB a depasit de mult cuantumul veniturilor bugetare din taxe si impozite directe. Adica, mai pe intelesul dvs, a depasit capacitatea de rambursare. Daca nu stiti care dintre cele 5 functii ale managementului (si chiar ale celui guvernamental) nu se deleaga niciodata, v-o spun: functia de control-evaluare. Ce face delegatia FMI cand vine in ro? Oare de ce? Poate prin prisma raspunsurilor la aceste intrebari o sa realizati cum e cu „raul-mai-mic”. Grecii macar au turism si agricultura (erau la un mom dat al doilea exportator mondial de bumbac, dupa USA) si un sistem performant de irigatii. In plus, daca „faceti-Grecia-la-picior” o sa constatati ca pe multe imprejmuiri ale proprietatilor scrie: Achtung, Werboten si mai rar Warning.

 3. Domnule Vlaston imi scot palaria in fata prestatiilor dv. de pe Contributors. Dar imi place in mod special cum panditi raspunsurile si le gratificati cu niste replici succinte (de om inclusiv hatru), care iti taie uneori respirtia. Bine inteles, ma raliez si eu la pozitia dumneavoastra. Si ca mine multi altii care tac si iau aminte. Succes.

  • Scoate-ti-o, Caloiene, scoate-ti-o! Daca dumneata nu esti stare si taci, scoate-ti-o macar in fata asistatilor, care se fac de ras incercand. Sunt oricum mai de apreciat pentru ca-si sustin punctul de vedere, chiar agatandu-se de chitibusuri, incapabili fiind sa surprinda sensul comentariilor. Scoate-ti-o deci, Caloiene, si tine-ti respiratia! Insa nu prea mult, caci cu taierile astea e greu sa mai gasesti vreo nimfa ca-n băiuaci, sa-ti faca respiratie gura la gura … Succes!

  • Doamne, mare Ti-e gradina!…
   Fara indoiala, comentariul d-lui. @Caloianu se potriveste ca o manusa cu articolul d-lui. @Vlaston. Articolul si comentariul respective se merita reciproc

   • He, he! De-aia si stau unii oameni in spatele altora, asa se formeaza ierarhiile, chiar si cind nu exista nici o miza. Sint multi asa, dar pentru mine, vorba englezilor, asta nu e un motiv sa nu beau. Imi spun parerea atunci cind o am, la acest nivel, chiar si daca nu este in trenduri. Macar cu-atit sa ma fi ales din circul celor 45 de ani pe care i-am trait deja in tara asta.

 4. @Dle Vlaston

  Acum dupa ce boc s-a intors cu o „multitudine de contracte” semnate de la chinezi vad ca pedalati pe o alta „marota”. Neiesirea in strada a romanilor ar da un „cec in alb” guvernantilor. Dle Vlaston dvs aveati sansa sa faceti o adevarata cariera pe perioada lui ceausescu. Nici atunci romanii nu ieseau pe strada si din frica cat mai ales din „fatalismul” tipic romanesc care le-a demonstrat prea des ca daca ies sau nu oricum „nimic” nu se va face.

  • Shadow,
   imi aduc aminte de un banc de altadata:

   In urma zvonurilor despre incalcarea drepturilor si demnitatilor omului in Romania anilor 80, se face la ONU o sedinta monstru unde e chemat Dascalescu, seful guvernului roman, sa dea socoteala:
   _ Avem informatii ca in Romania sunt rationalizate alimentele de baza. Ce puteti spune?
   _ Se poate, dar n-a murit nimeni din cauza asta! raspunde Dascalescu.
   _ Avem informatii ca in Romania nu se gasesc nici alimente de larg consum. Ce puteti spune?
   _ Se poate, dar n-a murit nimeni din cauza asta! raspunde Dascalescu.
   _ Avem informatii ca in Romania nu se incalzesc iarna locuintele. Ce puteti spune?
   _ Se poate, dar n-a murit nimeni din cauza asta!
   _ Avem informatii ca in Romania se intrerupe des curentul electric. Ce puteti spune?
   _ Se poate, dar n-a murit nimeni din cauza asta!
   _ Avem informatii ca in Romania nu se gaseste benzina. Ce puteti spune?
   _ Se poate, dar n-a murit nimeni din cauza asta! raspunde Dascalescu.
   In acel moment, se ridica ambasadorul Chinei si intreaba:
   _ Dar cu cianura ati incercat?

   Tot la fel de precis interpreteaza si dl Vlaston reactia populatiei.

 5. Eu cred totus ca lucrurile nu stau intru totul asa. Ca avem un aparat supradimensionat de taiat frunza e adevarat. Ca o multime de oameni fenteaza asigurarile sociale e iar adevarat. Dar a vorbi de toate astea de 20 de ani si a nu face nimic e ceva de genul agronomului fara ploaie.In ce priveste adevarata reactie a populatiei, eu vad doua lucruri care ar trebui sa dea de gindit: peste patru milioane de oameni au plecat din tara si mai putin de 40% din electorat au participat la alegerea actualului parlament.Dar cum totul tine pin-se rupe asteptam in continuare cu oarecare interes. O zi buna !

 6. Nu ca zic, da’ vreau sa spun:

  Domnule Profesor,
  si celor care va comenteaza articolul(ele),
  Intrebare (partial) clarificatoare despre economia/problemele unor tari din UE:
  POPULATIEImprumut Imprumut
  milioane MLD eur POPULATIE
  irlanda 4.5 85 19.1
  grecia 11.3 110 9.7
  portugalia 10.6 78 7.3
  RO 21.5 19.95 0.9

  Sursă: Banca Mondială, indicatori de dezvoltare mondială

 7. Nu ca zic, da’ vreau sa spun:

  Domnule Profesor,
  si celor care va comenteaza articolul(ele),
  Intrebare (partial) clarificatoare despre economia/problemele unor tari din UE
  pornind de la o realitate (vezi tabel) privind creditele FMI pe cap de locuitor pentru:

  POPULATIE Imprumut Imprumut FMI/
  milioane MLD eur POPULATIE(miiEuro)
  irlanda 4.5 85 19.1
  grecia 11.3 110 9.7
  portugalia 10.6 78 7.3
  RO 21.5 19.95 0.9

  Sursa populatie: Banca Mondiala 2009
  Sursa bani: Bloomberg.

  Cred ca este o tema legitima si obiectiva de discutie (si pentru stanga si pentru dreapta), sa nu mai manjim orice realitate
  multumesc
  zi buna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro