joi, decembrie 5, 2024

Un director de Institut Național de Cercetare din România câștigă cât președintele SUA + drept la replica

Vă rugăm să vă așezați și să puneți cafeluța cât mai departe de laptop.

Știre:

„Conform bugetului de venituri și cheltuieli aprobat prin Ordinul nr. 337/2019 din 23 mai 2019 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 569 din 11 iulie 2019 drepturile salariale ale directorului general (DG) de la INCD ÎN SILVICULTURĂ „MARIN DRĂCEA” pentru anul 2019 totalizează 1.943.000 lei!” V-am prevenit să vă așezați și să puneți cafeaua departe de tastatură. Chiar și Donald Trump va scrie un tweet la aflarea veștii legate de cât câștigă „urmașul lui Dracula”.

Să detaliem. Salariul lunar brut al acestui DG este de aproximativ 162.000 lei, din care după ce se plătesc toate dările îi intră în cont aproximativ 95.000 lei. Adică vreo 20.000 EUR/lunăVorba aia: „Bă, ej nebun?” Cu cifra aceasta pe masă vor zice unii: și ce mai vor, dom’le, cei Doi Mici și Ancul? Se tot plâng că nu e bine în cercetarea românească. Și ne vom întreba deodată cu ei: cum naiba de nu ne invadează toți cercetătorii americani, englezi și germani, dacă e așa bine la noi? Ah, credem că știm de ce! Pentru că li se cere diploma de Bac, numărul de la pantof și culoarea ochilor bunicului din partea mamei. Toate legalizate, evident. Pffff!

Oricum, acesta nu este singurul salariu care șochează, chiar dacă e singurului cu șapte cifre. Următoarele, cu câte șase cifre, nu sunt mai puțin strigătoare la cer. Puteți consulta lista completă aici. Drepturile salariale ale DG apar la punctul 13 din bugetul de venituri și cheltuieli al fiecărui institut. Ca să nu parcurgeți cele peste 40 de anexe, aici este podiumul:

  • Directorul general al INCD TURBOMOTOARE COMOTI BUCUREȘTI încasează anul acesta 868.000 lei, adică aproximativ 42.000 lei net/lună,
  • Directorul general al INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ȘI PROTECȚIE ANTIEXPLOZIVĂ-INCD INSEMEX PETROSANI încasează 811.000 mii lei, adică aproximativ 39.500 lei net/lună,
  • Directorul general al INCD “DELTA DUNĂRII”-INCDDD TULCEA primește 661.000 lei, adică aproximativ 32.000 lei net/lună,
  • Directorul general al INCD PENTRU ECOLOGIE INDUSTRIALĂ-ECOIND primește 580.000 lei, adică aproximativ 28.000lei net/lună.

În eșichierul doi mai există cațiva directori cu salarii de peste 400.000 lei/an. Media salariilor încasate de DG ai INCDurilor este de 342.000 lei/an.

Motivați de aceste cifre ne-am gândit să căutăm, pentru noi doar – nu le făceam publice în acest articol, declarațiile de averi și interese de pe site-ul http://declaratii.integritate.eu/. Nu de alta, dar  DG de INCD-uri ocupă funcții publice, fiind numiți prin Ordine de ministru pentru mandate de patru ani, în baza unor contracte de management și a unor salarii negociate. Deci, am căutat ca să descoperim că cel puțin o parte dintre aceste declarații de averi și interese lipsesc de pe site-ul de mai sus!

Înțelegeți că toate aceste sume, înainte să ajungă în Monitorul Oficial al României, au fost văzute de către Consiliile de Administrație ale INCD-urilor, cel puțin un director de direcție din minister, ceva secretar de stat, probabil, și de ministrul cercetării însuși, care le-a aprobat prin Ordin. Și desigur nimănui nu i s-a părut nimic suspect, nu s-au sesizat oamenii prin fața cărora au trecut, respectiv nu au luat nicio măsură.

Tot din aceste bugete de venituri și cheltuieli puteți calcula salariul mediu anual al personalului de cercetare pentru fiecare institut. Aveți grijă, că acestea nu mai sunt date pe an, iar unitatea de măsură nu mai este mii lei ci lei. Din calculele noastre reiese că în medie salariile directorilor generali sunt de 4,1 ori mai mari decât salariile medii ale personalului de cercetare în institutele pe care le conduc. Fruntaș este și aici DG al INCD ÎN SILVICULTURĂ “MARIN DRĂCEA” cu 22 salarii medii. Urmează DG al INCD TURBOMOTOARE COMOTI BUCUREŞTI cu 8,9 salarii medii, DG al INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ŞI PROTECŢIE ANTIEXPLOZIVĂ – INCD INSEMEX PETROŞANI cu 8,8 salarii medii, DG al INCD PENTRU ECOLOGIE INDUSTRIALĂ – ECOIND cu 7,4 salarii medii, DG al INCD “DELTA DUNĂRII” – INCDDD TULCEA cu 5,9 salarii medii.

Și dacă tot suntem la capitolul Topurilor, ne-am uitat și la cel al procentelor pe care le reprezintă salariile DG din totalul cheltuielilor de personal ale INCDurilor pe care le conduc.

În acest caz câștigă INCD PENTRU PROTECŢIA MUNCII “ALEXANDRU DARABONT” unde salariul DG reprezintă 8,5% din totalul cheltuielilor de personal ale institutului. Urmează INCD PENTRU BIOTEHNOLOGII ÎN HORTICULTURĂ ŞTEFĂNEŞTI-ARGEŞ unde DG primește 7% din totalul cheltuielilor de personal, INCD PENTRU ENERGIE – ICEMENERG BUCUREŞTI unde DG primește 6,2%, INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ŞI PROTECŢIE ANTIEXPLOZIVĂ – INCD INSEMEX PETROŞANI unde DG primește tot 6,2%.

Precizare: Nu în toate INCDurile salariile DG sunt exagerate, însă aceste excepții, deloc puține, te pun pe gânduri, în cel mai bun caz.

Oare ce fac oamenii aceștia ca să „merite” atâția bani? Este posibil ca DG ai INCDurilor să fie recompensați atât de bine pentru că ei apără interesele cercetătorilor atunci când MCI întârzie lansarea competiției Nucleu cu trei luni după  începutul anului oferindu-le acestora soluții cum ar fi să iși ia concediu fără plată pentru această perioadă? Sau poate semnează scrisori comune cu care se duc apoi la MCI și bat cu pumnul în masa ministrului cerând lansarea anuală de competiții de proiecte cu buget rezonabil și evaluate imparțial de către evaluatori internaționali. Glumim, desigur. Toate acestea nu se întâmplă.

Revenind în universul nostru, acum înțelegeți motivul pentru care indiferent câte tâmpenii face ministerul, indiferent câte lucruri merg greșit în cercetarea din România, că nu sunt competiții, că Nucleul întârzie, directorii INCD-urilor niciodată nu ies în față să critice ministerul sau pe ministrul cercetării! Păi de ce ar face-o? Scaunele lor sunt mai mult decât calduțe. Banii lor nu depind de competiții (ei nu trebuie să iși ia concediu fără plată nici dacă nu se lansează programul Nucleu) și nu este deloc în interesul lor să facă valuri riscând astfel să se trezească schimbați din funcție sau ca mandatul să nu le fie reînnoit.

Ah, era să uităm, anul trecut s-a constituit Consiliul Național al Directorilor Generali de Institute Naționale de Cercetare Dezvoltare (CNDG-INCD), de parcă nu mai mult de jumătate din Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare e reprezentat de DG et al. Da, membrii CCCDI sunt remunerați suplimentar salariului de bază. Și da, DG ai unor INCDuri sunt membri în Consiliile de Administrație ale altor INCDuri. Și da, Consiliile de Administrație primesc o sumă anuală cam la fel cu cea a DG (vezi punctul 12 al anexelor la OM 337/2019).

  • Autori: Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu
  • UPDATE ____________

    NOTA Editor – am primit la redactie urmatorul text, drept la replica, din partea INCDS „Marin Drăcea”.

    Later edit (15-07- 2019, ora 15:00)

    Doi Mici și un AncFață de dreptul la replică de mai sus adăugăm următoarele: conform aliniatului II-1-b din Ordinul de Ministru 401/2018, drepturile salariale ale directorului general au totalizat anul trecut 1.077.000 lei. Așadar, acest INCD achită în doi ani peste 3 milioane de lei celor doi directori generali. De asemenea, ne întrebăm ce negocieri au avut loc astfel încât CCM-ul semnat în acest INCD să permită acordarea la pensionare a 10 salarii brute? De cele 12 salarii suplimentare pentru performanță nici nu mai zicem. Vă întrebăm doar dacă știți vreun INCD din România care să fi publicat în Nature/Science cu autor principal afiliat lor?

    În încheiere, cu toate aceste update-uri rămâne întrebarea de ce există aceste discrepanțe între sumele totale încasate de DG de la diferite institute? Ce rezultate de excepție îi departajează?

    Distribuie acest articol

    16 COMENTARII

    1. Slăbuț! Fără pensie mai mare decît salariul, nu poate să iasă la pensie la patruzeci de ani, nu are policlinică, spital și case de vacanță numai pentru el și nici nu ia treizeci de salarii compensatorii dacă iese la pensie sau e schimbat, păi, ce nene, numai un purcoi de bani nu înseamnă că ej’ jmeker în țara asta! Dacă ar fi generali cu patru stele la arma știință și tehnică și magistrați penaliști de cercetări fundamentale în securitatea națională ar fi o sfîrîială, dar așa rămîn doar niște găinari fără valoare care scurmă în grămada de bani și fură fără pic de aplomb, distincție sau ștaif. Niște țărani!

    2. Multa mizerie in Cercetarea romaneasca.

      Incepand cu rezultate ale cercetarilor ( teoretice sau/si aplicate ) care nu prea se vad la nivel national ca sa nu mai vorbim de cel international,cu teme minore abordate, dar prezentate ca fiind cercetari de top ,chiar si in univers nu doar pe Terra, terminand cu salariile nesimtite ale DG si ai membrilor din CA toate evidentiind debandada existenta in acest domeniu.

      E bine ca cineva mai vine uneori sa zgaltaie sistemul chiar cu riscul de a suporta atacuri la persoana ,atacuri care-i caracterizeza pe cei care se simt cu musca pe caciula si care ,neavand alte argumente recurg la astfel de gesturi meschine si mizerabile.

      Daca unii cred ca in felul asta poate creste prestigiul cercetarii romanesti se inseala amarnic !
      .

      • diferenta e ca in Dein prof nu plateste pensie din salariu ca e functionar public, sic! Mai trebuie zis ca profii universitari mai ales din domenii tehnice mai castiga si procentual din proiectele care le fac cu firme si din contracte private de consultare, etc.

    3. DG dati ca exemplu sint total lipsiti de rusine: „genii” de nerusinare
      daca legea le permite sa incaseze atit, inseamna ca a fost facuta de „genii”, pentru „genii”

      comparatia cu trump, chiar daca el insusi un „geniu”, ii descalifica pe autorii articolului

      • De ce este Trump un „geniu” si nu exact presedintele de care au nevoie de acum incolo (patru ani Trump + opt ani Pence) americanii ?

        Economia americana este cea mai dinamica din lume, toata lumea viseaza sa traiasca in America, se pare ca se fac pasi si in directia imigratiei ilegale, deci, de ce e Trump un „geniu” ?

    4. Daca si presedintele USA ar fi doctor (Ph.D. in orice domeniu inclusiv in stiinte politice, intelligence, scl) si s-ar aplica lege din Romania cu 15% spor, poate am avea o baza de pornire a
      unor discutii.

    5. Toti inventatorii adevarati, ce au ridicat nivelul de civilizatie al umanitatii au murit saraci. Tesla, Edison, Armstrong, Goodyear, va spun ceva? Bai si astia au inventat: CURENTUL ELECTRIC, BECUL, RADIOUL, ANVELOPA SI VULCANIZAREA!!! Si multe altele. Inventiile NU LE-AU VÎNDUT, le-au dat spre folosul umanitatii, GRATIS! Astia sînt oameni. Directorasii lu peste probabil sînt sponsorii din umbra ai partidelor extrem de competente de la TV (toate!), pusi acolo…tot de partide! Doar nu va gînditi ca scoate cineva caramida de bani din geanta si zice: ia ba, sa aveti voi sa va printati afise la alegeri. Intelegeti dvs?

    6. Metoda cunoscuta de „hotie legala” – salarii fabuloase, nejustificate de continutul muncii, ale personalului administrativ din companii /intreprinderi de stat sau mixte care de multe ori nici nu au profit.
      Si cireasa de pe tort este ca acesti motani grasi nu au raspundere penala sau financiara in caz ca intreprinderea da faliment.sau in caz de malpractice .

    7. La ICAS, directorii fura ca-n codru! Ovidiu Badea si Romica Tomescu, cumuleaza pe langa salariul nesimtit de la institut si indemnizatii de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice (www.asas.ro/), de la Academia ROmana (https://acad.ro) si de pe la diverse comitete si comisii ale MCI, conducator de doctorat la Univ Transilvania din Brasov. Asadar, valorile prezentate in articol trebuie dublate.
      Evident ca totul se intampla in cardasie si cu acceptul Ministerului Cercetarii si Inovarii, care au oameni in Consiliul de Administratie si care au aprobat bugetul institutului. In CA al ICAS este Madame Simona Malureanu, director la Directia Politici si Programe CDI din MCI (http://www.research.gov.ro/ro/articol/3960/minister-organigrama-directia-programe-si-politici-cdi), care nu este interesata de performanta institutului ci doar de propriul buzunar si sa i se aprecieze rotunjimile! Dorinta membrilor CA este ca salariul DG sa fie cat mai mare pt ca astfel si indemnizatia lor este mai mare, fiind procent din salariul directorului. La aceasta se adauga numeroase alte beneficii – cazari pe la cabane silvice, masina la dispozitie, excursii si vacante, atentii foarte scumpe, etc. Tot dansa imparte si banii la Programele Nucleu ale INCD-urilor, atentie la banii acordati institutelor la care este membra in CA.
      Pe langa veniturile mentionate mai sus, directorii Ovidiu Badea si Romica Tomescu utilizeaza discretionar si in interes propriu baza materiala a institutului – masini, lemn explotat din padurile administrate de institut, etc.
      Cat despre rezultatele stiintifice ale lui Badea Ovidiu si Tomescu Romica: sunt miciurinisme in toata regula (by the way, la venirea comunistilor la putere, acestia au schimbat numele institutului in Miciurin, dupa numele pseudo-savantului rus Ivan Vladimirovici Miciurin.

    8. Parca in urma cu cateva luni toata lumea era oripilata cand spuneam ca se cheltuie prea mult in cercetarea stiintifica. Spuneam ca daca s-ar reduce fondurile la 50% si numarul de institute la 10% din cele de acum ar fi mult mai bine.

      Acum vad ca spuneti ca „salariile sunt prea mari in cercetarea stiintifica”.

      De fapt spuneti: „salariile altora sunt mai mari decat al meu!”.

      Hotarati-va: salariile sunt prea mari sau sunt prea mici?

      Veti spune ca salariile cercetatorilor „cu carca” sunt prea mici. Pai, atunci sa le facem salarii egale la toti, sa ne avem ca frati! „De la fiecare dupa capacitate si fiecaruia dupa nevoi!” Multumesc, asta a mai fost in istoria Romaniei.

      Cercetarea romaneasca se afla intr-un mediu neconcurential, asta nu are de-a face cu competitia de proiecte, nu incercati sa starniti o asemenea confuze. Si asta este motivul pentru care se intampla tot felul de ciudatenii: cand lasi oamenii sa decida in locul pietei, nu ar trebui insa ne miram.

      Sa va mai intreb ceva: cat credeti domniile voastre ca ar trebui sa fie salariile directorilor institutelor de cercetare?

    9. Declaratie halucinanta a Ministrului Cercetarii si Inovarii, Nicolae Hurduc, referitoare la dezvaluirile facute de voi. E clar ca acest ministru nu are habar nici despre ce se intampla in propriul minister, nici prin institutele din subordinea acestuia. Dl. Hurduc ar fi trebuit sa plece acasa in secunda doi dupa declaratia facuta azi: „… Consiliul de Administrație a decis să-i acorde acele bonusuri la maxim și așa s-a ajuns la respectiva sumă.”; „… Ministerul Cercetării nu-i poate controla. Noi putem controla ceea ce este stabilit prin contractul de management. Ei pot face astfel de abuzuri, dar scapă de sub controlul nostru pentru că noi nu putem controla acele resurse din extra buget.” (https://www.stiripesurse.ro/ministrul-cercetarii-explica-cum-a-ajuns-un-director-din-subordinea-sa-sa-ca-tige-34-000-de-euro-pe-luna-a-fost-un-abuz_1367168.html).
      Bine domnule ministru, aveti anagajat al ministerului in CA-ul institutului, aveti posibilitatea sa demiteti CA-ul daca nu isi face treaba, ministerul a aprobat bugetul acestui institut, ministerul a organizat concursul pentru ocuparea postului, ministrul a semnat contractul de management al directorului general, ministerul a stabilit indicatorii de performanta ai directorului general, ministerul evalueaza activitatea/ raportul de activitate al directorului, si alte asemenea …. Cum puteti spune ca nu-i puteti controla???
      E un haos complet si o lipsa de performanta cumplita in tot sistemul institutelor de cercetare. Legea permite multe abuzuri ale directorilor pentru ca este facuta de directori, iar de etica, morala, conduita nu au auzit si nu le pasa. Ministerul Cercetarii este raspunzator de aceasta situatie. Cazul directorilor de la INCDS Marin Dracea – Romica Tomescu si Ovidiu Badea – se regaseste in fiecare INCD.
      Se va musamaliza totul dupa cateva zile. Corpul de control fae un control de mantuiala, insaileaza un raport care nu identifica probleme, ministrul nu ia masuri, iar cercetarea merge ca unsa!!!

    10. Nu inteleg de ce comparati salariile directorilor doctori ingineri cu salariul unui idiot de presedinte american fara prea mare educatie. Salariul unui doctor inginer in SUA poate ajunge la 10000$ pe an fara sa fie mare boss. Si incetati va rog sa mai spuneti ineptii cum ca se castiga bine in cercetare. Eu am 4000 lei net pe luna, am terminat Mecatronica si master in Mecatronica avansata si tocmai am fost admisa la doctorat la Inginerie Electrica. Pentru cine e interesat de partea frumoasa care nu reflecta nici 1% din munca din spate, https://www.researchgate.net/profile/Claudia_Borzea.

    11. Exista mari discrepante intre institute, in functie de gruparea mafiota la care sunt afiliate.
      Amintesc de scandalurile de la IGR din 2015 (http://tiny.cc/kh6v9y) in legatura cu Rosia montana, falimentarea INL din 2011 pentru un tun imobiliar (http://tiny.cc/9m6v9y).
      Sunt imorale diferentele de venituri dintre director (40.000 – 49.000 lei), cercetator (4.000 lei) si personalul de curatenie (2.000 lei).

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Autor

    Doi Mici si un Anc
    Doi Mici si un Anc
    Sistemul românesc de cercetare văzut prin ochii a doi doctori în fizică (Lucian și Octavian) și ai unuia în biologie (Mihai). Publicăm, de asemenea, articole pe teme de actualitate din spațiul public, în măsura în care acestea se suprapun sau au tangență cu ariile noastre de expertiză. Articolele sunt însușite de toți cei trei autori sau sunt publicate sub semnătură proprie. O a treia categorie de articole sunt articolele invitate.

    Sprijiniți proiectul Contributors.ro

    Carti

     

     

    Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

    Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
    Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
    Ediție cartonată
    Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

     

    Carti noi

    Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

    Carti noi

     

    Carte recomandata

    Ediția a II-a adăugită.

    „Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

    Pagini

    Esential HotNews

    contributors.ro

    Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
    Contact: editor[at]contributors.ro