luni, ianuarie 24, 2022

Un dosar penal la Curtea Constituțională

„Instanța de judecată a reținut că, în speță, deși există obligația de a desfășura o anchetă efectivă, nu au fost luate măsuri rezonabile pentru investigarea faptelor reclamate. Cu toate că obligația investigării faptelor este una de mijloace și nu de rezultat, în cazul de față lipsește ancheta însăși (nu există niciun mijloc de investigare a plângerii). În consecință, deși plângerea formulată nu este, în mod vădit lipsită de bază factuală (se întemeiază pe constatari publicate in M.Of. nr. 616 din 27 august 2012), soluția de neîncepere a urmăririi penale, prin care se constată inexistența faptelor, nu decurge din administrarea unor probe care să infirme susținerile petentului”

(ÎCCJ, Hotărârea 529/2014)

Pe 2 August 2012, Curtea Constituțională a României adopta unanim o hotărâre în care, potrivit competențelor ei legale și constituționale, se pronunța asupra contestațiilor privind organizarea și desfășurarea referendumului pentru demiterea președintelui. Una din contestații pretindea că cetățenii români din străinătate n-ar fi fost trecuți pe listele electorale și ar fi fost astfel în imposibilitate de a vota. Ultima afirmație era contrazisă de realitate, Curtea a răspuns însă și chestiunii legate de organizare, a descifrat ițele legale ale diverselor liste electorale …și atât. Din motivarea trimisă la Monitor lipsea esențialul, de ce cotestația ar fi neîntemeiată. Ulterior, judecătorul raportor pe caz, cu încuviințarea președintelui Curții, a trimis completarea evidentă: în speță sunt aplicabile prevederile din legea alegerilor prezidențiale care permit tuturor cetățenilor români să fie trecuți pe liste și să voteze, indiferent dacă sunt în țară sau nu, cum de altfel se și întâmplase pe 29 iulie.

Pe baza acestei erate s-a constituit un dosar penal cunoscut informal sub același nume, „dosarul Erata”. O persoană particulară, dl Creangă, a făcut o plângere la Parchet acuzând următoarele infracțiuni: fals, uz de fals și abuz în serviciu. Procurorii au deschis dosar penal de urmărire in rem și l-au închis rapid cu rezoluția că fapta nu există, petentul a încercat fără succes să infirme rezoluția la procurorul ierarhic superior, apoi a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu aceeași cerere. Iar judecătorii de acolo i-au dat dreptate, pasajul esențial din motivare fiind citat mai sus: o plângere penală care nu este în mod vădit lipsită de bază factuală poate fi închisă doar printr-o anchetă care aducă probe în susținerea rezoluției respective. Prin urmare, parchetul a redeschis dosarul și i-au audiat, între alții, pe toți judecătorii constituționali la data respectivă privind o chestiune care ținea de exercitarea atribuțiilor de serviciu, de funcționarea Curții. Apoi au reînchis dosarul, constatând din nou, de data asta pe baza anchetei, că nu există falsul, uzul de fals, abuzul în serviciu sau vreo altă faptă prevăzută de legea penală. Rezoluție care a fost din nou atacată de dl Creangă, fără succes.

Trebuie spus că plângerea în sine, așa cum a explicat chiar autorul ei presei, viza de fapt o hotărâre ulterioară celei completate prin erată. Mai precis, dl Creangă apelase la Parchet considerând că hotărârea Curții prin care fuseseră invalidate rezultatele referendumului ar fi fost incorectă, atrăgând o vinovăție penală. De altfel, plângerea îi viza strict pe judecătorii care adoptaseră hotărârea de invalidare a referendumului. Mai trebuie spus că judecătorii constituționali, la fel ca alte înalte autorități în exercițiul funcțiunii lor, nu pot fi trași la niciun fel de răspundere juridică pentru opiniile și deciziile lor în această calitate. Există însă o diferență categorică între a trage la răspundere juridică reprezentanții unei înalte autorități pentru un act, în sine, și a ancheta circumstanțele adoptării actului pentru fapte prevăzute expres de legea penală. Iar intențiile prezumate sau explicite ale autorilor unei sesizări penale nu joacă vreun rol în anchetă.

Spre știința mea, și dacă mă înșel vă rog să mă corectați, n-a existat pe atunci vreo acuzație sau dezbatere publică, și cu atât mai puțin o cerere de arbitraj sau orice altceva, care să reclame un abuz din partea procurorilor. Deși funcționarea și hotărârile Curții Constituționale au fost subiecte ale unei anchete penale, deși toți judecătorii constituționali au fost chemați și audiați, nimeni n-a acuzat Parchetul dlui Nițu sau Curtea dnei Stanciu că pune în primejdie echilibrul puterilor în stat, că încearcă să blocheze activitatea instanței de contencios constituțional, că subminează democrația sau orice altceva.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Pai pe vremea aia inca nu existau dosare penale nici pentru Dragnea nici pentru Tariceanu. Acum sunt, si CCR are Presedinte ditai PSD-istul cu vechime Dorneanu si cum sa nu sara el in apararea sefilor care I-au dat sinecura? Oameni suntem,nu? Constitutia? Un moft in care cred doar prostii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro