luni, august 8, 2022

Un elicopter pentru Ianukovici! Criza Ucrainei şi preliminariile războiului la periferia Europei

Să ne pregătim, din păcate, de război. La periferia Europei va fi din nou război. Rece şi nesfârşit ca Siberia cea fără de speranţă sau, dimpotrivă, fierbinte şi dur ca ţeava puştii fumegânde din defuncta Iugoslavie, dar oricum război, adică tensiune fără dialog, confruntare fără soluţii, criză fără diplomaţie, apăsătoare nelinişte mohorâtă la hotarul blestemat dintre două lumi care nu cred una în cealaltă, având valori diferite şi fiind fundamental opuse cultural.

Rusia nu va ceda Occidentului Ucraina, iar dacă lucrul acesta va deveni totuşi inevitabil, atunci va încerca să o rupă şi să rămână măcar cu estul ţării, industrializat şi majoritar pro-rus, ca zonă tampon. Dar pentru ca această sciziune să aibă loc, „e nevoie” de un război, de genul celor din Transnistria sau Georgia, pe care Rusia ştie atât de bine să le gestioneze în favoarea sa. Personal, cred că după căderea regimului Ianukovici la Kiev (tot mai probabilă la ora la care scriu acest articol) vor începe tulburări dirijate în estul Ucrainei, care vor face Moscova să spună că se simte datoare să apere interesele cetăţenilor săi din aceste teritorii ucrainene. Şi le va „apăra”…

Crede cineva că Rusia este dispusă să accepte că va rămâne fără Sevastopol, portul de la Marea Neagră unde flota rusă tocmai şi-a reînnoit acordul de staţionare până în 2042, fără Crimeea, fără Harkov sau Donetsk, fără capacităţile industriale comasate din estul Ucrainei, atât de utile economiei ruse? Că va accepta să vadă, peste câţiva ani, instalaţii NATO montate la Yalta, acolo unde Stalin împărţea cândva lumea de la egal la egal cu anglo-americanii, în cea mai teribilă înfrângere geostrategică pe care ar suferi-o Imperiul Rus?

Revoluţia Euro Maidanului schimbă din nou cursul istoriei acestui mic continent, mult prea aglomerat cu identităţi naţionale şi regionale divergente, cu state, naţiuni, culturi, interese şi puteri esenţialmente incompatibile. Entuziasmul de astăzi din centrul Kievului se va transforma mâine în coşmarul unei tranziţii plină de dezacorduri interne şi de maşinaţiuni ruseşti. Sunt oare pregătite Uniunea Europeană şi Statele Unite să susţină urgent şi masiv o Ucraină falită, cu datorii de 20 de miliarde către Rusia şi cu robinetul de gaz oprit la sfârşitul iernii? Mă tem că nu.

O vedem acum pe recent eliberata Iulia Timosenko promiţănd cetăţenilor de pe maidan o aderare rapidă la Uniunea Europeană, în primul ei discurs de candidat la preşedinţie. Probabil, Iulia Timosenko va câştiga preşedinţia, dar eu rămân la opinia că Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană. Iar frustrările ucrainenilor vor deveni pe zi ce trece tot mai adânci şi mai acute, pe măsură ce vor realiza că doborârea, altminteri absolut eroică, a încruntatului Ianukovici nu e suficientă pentru a-i aduce în clubul occidental.

Marea dramă a acestei „mici Rusii”, cum mai era denumită în secolele trecute, este că nimeni nu o vrea alături în sensul asumării de responsabilităţi financiare. Nici Occidentul, nici Rusia nu vor de fapt o Ucraină pe care ar trebui să o hrănească, ci o Ucraină care doar să nu aparţină, strategic vorbind, celorlalţi. Ucraina devine importantă doar atunci când ai pierdut-o, când o controlează adversarul tău. Pe de altă parte, societatea ucraineană nu este pe de-a-ntregul nici pro-europenă (vom vedea curând guvernarea naţionalistă la lucru, aşa cum am mai văzut-o în 2005-2009, pe vremea lui Iuscenko şi a aceleiaşi Timosenko!), nici fundamental pro-rusă. De aceea destinul ei este să rămână blocată între două lumi care nu o doresc şi pe care, la rândul ei, nu le iubeşte cu adevărat.

După încheierea Războiului Rece, în 1989, pe o navă militară din apele Maltei, a părut un timp că istoria s-a sfârşit. Am sperat vreo două decenii că paradigma occidentală se va extinde, în sfârşit, „de la Atlantic la Urali”. Dar n-a fost decât o iluzie de moment, pentru că Moscova nu crede în… bucuria democraţiei liberale, în libertatea individului, în societatea deschisă, în dreptul naţiunilor vecine de a asuma direcţia strategică opusă, dacă asta doresc oamenii locului, iar nomenklatura Imperiului Rus nu acceptă nicidecum că istoria s-a sfârşit odată cu victoria Occidentului şi avansul acestuia până spre frontierele Rusiei. Este exact ceea ce Preşedintele Putin va încerca din răsputeri să facă: să împiedice înaintarea spaţiului euro-atlantic până la graniţa de Vest a Rusiei şi să păstreze astfel un cordon de siguranţă, oricât ar fi de subţire, faţă de interesele NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră: Kaliningrad, Belarus, Transnistria, Ucraina. La care se adaugă sudul confuz şi controlabil al Caucazului (Armenia şi Azerbaijan), care a întors spatele Uniunii Europene la Vilnius, plus ghimpele implantat definitiv în Abhazia şi Osetia de sud (Georgia).

Problemele Ucrainei sunt imense. Plecarea lui Viktor Ianukovici de la putere, presupunând că ar fi rapidă şi fără alte convulsii ale sistemului (preşedintele pare, într-adevăr, părăsit de instituţiile de forţă ale statului, pe modelul Ceauşescu, dar s-ar putea să se mai zbată câteva zile, la încurajarea Moscovei) nu va rezolva nici pe departe multiplele crize ale societăţii ucrainene: de reprezentare politică, de sustenabilitate economică, de identitate etno-culturală, de opţiune strategică. Dimpotrivă, deşi ştiu că poate părea surprinzător ceea ce spun, eu cred că le va accentua! În fond, Ucraina nu are o istorie de stat naţional (decât foarte recentă), nu are experienţa unui proiect naţional suveran, nu are maturitatea unui stat modern, a unei democraţii funcţionale (nu a avut-o niciodată) şi toate problemele dormante pe vremea controlului sovietic sau, mai nou, a celui autocratic, vor izbucni cât de curând într-o Ucraină liberă şi anarhică.

Pe 27 ianuarie a.c., în articolul „Revoluţie sau proxy-war în Ucraina post-Vilnius?” spuneam că momentul revoltei anti-Ianukovici este bine ales, fiindcă Putin va fi blocat cu obligaţiile de gazdă ale Olimpiadei de la Soci şi nu va putea interveni explicit în favoarea regimului pro-rus de la Kiev, pe durata evenimentului. Dar, să ne ţinem bine, olimpiada se termină astăzi iar Putin îşi suflecă deja mânecile…

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

 1. Buna ziua domnule Naumescu! Va urmaresc din cand in cand comentariile aici si va apreciez opiniile si analizele.
  Acum cred ca nu ati luat in balanta urmatorul detaliu: zeci/sute de mii de oameni au stat in ger si viscol, in bataia gloantelor pentru a scapa de Rusia si ptr. libertate.Acestia sunt varful icebergului care este poporul ucrainian.Oamenii astia mai degraba ar muri decat sa fie legati de rusi si modul de viata rusesc si de cnutul maicii Rusia.
  Oamenii astia vor in UE(sau ce va fi UE-personal cred ca o Federatie Europeana ar suna mai bine) si vor fi acolo. UE va face din integrarea Ucrainei prioritatea zero! Au acesta datorie morala fata de sutele de morti de la Kiev, va fi si calcul rece economic si geostrategic mai ales dinspre nemti si polonezi. SUA va binecuvanta orice aliat care le aduce Moscova la 500 km de o baza americana!
  Pariez ca in 2025 Ucraina va fi in Europa politica, nu stiu daca in actualele granite.Dar exista un acord ruso -american de GARANTARE a frontierelor Ucrainei in schimbul predarii catre Rusia a arsenalului nuclear ramas Ucrainei de la URSS, semnat de Eltin si Clinton…

  • Da, dar doar daca nu exista in est o minoritate puternica adica majoritara in zona filorusa. Atunci toate garantiile cad in fata razbiului civil caci granitele azi sunt mai putin importante decat viata si vointa de autodeterminare a oamenilor. Adica daca Rusia in acea zona este considerata un prieten si nu un cotropitor putem asista la secesiune

  • Oare ? Se vehiculeaza de mult timp aceasta pseudo-simetrie a actiunilor marilor puteri. Dar sa incercam o clipa sa folosim ratiunea: Germania si Japonia au fost ocupate militar de Americani si au evoluat rapid spre state puternice economic cu democratii stabile, functionale. Inainte de razboi Romania se situa economic inaintea Olandei, danemarcei, dupa 50 de ani de regim instaurat de rusi suntem exact la coada Europei. Doua natiuni (Germania si korea) au fost divizat in zone de influenta rusa (chineza in Korea dar e acelasi drac cu accente de siretenie orientala) si americana. Comparatia o poate face oricine. Panama devenise un stat condus de mafia drogurilor interventia americana fiind necesara si dorita. Nu strica sa folosim creierul pentru rationamente nu pentru recitarea unor sloganuri ideologice. La buna vedere.

 2. Dl Naumovici cred ca mai asculta ” aici radio Moscova ” altfel nu-mi explic de ce are un ton asa fatalist. Ucraina este a ucrainenilor si este un stat mare in care scenarii de gen Georgia nu merg.
  Nu sint solutii simple dar razboiul este varianta cea mai proasta chiar si pentru Rusia. Un razboi Ucraina Rusia poate distruge si ce a mai ramas din vechiul URSS. Putin este un politician abil, conectat la realitatile mondiale mai mult de cit oricare alt politician si va incerca sa obtina maximum pe cale amiabila (vezi Siria). Are suficiente atuuri sa tina Ucraina in pozitie strategica favorabila. Restul sint speculatii cu iz din perioada razboiului rece.

  • Ucraina este a ucrainienilor, asa cum Romania este a romanilor. Uitandu-ne la Romania si la romani, putem aprecia, prin prisma tristei experiente de la noi, ca dl. Naumescu are in intregime dreptate. Nu este nici fatalist, nici trambita postului rusesc, este doar un om lucid, care cunoaste oamenii si care a invatat ceva din istoria traita.
   Adevarul este ca Rusia va stapani Ucraina prin oamenii sai, formati la Moscova, asa cum se intampla in Romania: indivizi fara constiinta, lipsiti de orice urma de patriotism, de viziune, dar vicleni si ticalosi din nastere (selectia cadrelor este impecabila din acest punct de vedere), foarte bine instruiti la scoala kgb-ista, carora li se va lasa cate ceva de ros pt. a macina din interior orice tentativa de evadare din blocul sovietic.
   Imi pare rau de ucrainieni, habar nu au ca au degerat si au murit degeaba, si nici prin gand nu le trece ce-i asteapta.

 3. Ma tem ca aveti dreptate cu „Putin îşi suflecă deja mânecile… ” (desi era clar, este de asteptat, nu o surpriza).
  In rest, putin cam in negru descrisa situatia, dar deloc nerealista. Rusia nu poate/vrea sa piarda Ucraina „de sub aripa sa”.
  Sumbru, descurajant: „De aceea destinul ei este să rămână blocată între două lumi care nu o doresc şi pe care, la rândul ei, nu le iubeşte cu adevărat.”

 4. Excelent !

  NICI O CLIPĂ NU TREBUIE SĂ UITĂM ESENȚA PRĂPASTIEI DINTRE RUSIA ȘI OCCIDENT SINTETIZATĂ IMPECABIL DE TUDOR ARGHEZI ÎNAINTE DE PRIMUL RĂZBOI MONDIAL:

  „Adevărul este că între europeni şi ruşi e o diferenţă ca de la ied la hipopotam. E o lume de stupefacţii şi gigantisme. Definirea spiritului rusesc porneşte de la diferenţa cosmică faţă de spiritul european. A căuta să-l înţelegi după normele firescului e o întreprindere zadarnică.

  Dacă mintea noastră merge la dreapta, mintea rusească o ia de-a-ndaratele şi săgeata ei de manometru tremură şi sare peste intervale. Au alte filozofii, chiar alte matematici. Ruseşte, una cu trei face între şapte şi nouă şi minusul e cubat. De două ori patru e unsprezece sau treizeci şi cinci. Conflictul de caracter ia la ruşi proporţii elefantiazis fantastice şi se tîrăsc (sic !) între Adam, Iov şi Apocalips. Neamul ăsta, pe care îl cunosc în străinătate, în exemplarele lui princeps, poate să fie internaţional şi naţionalist şi şovin în acelaşi timp, pravoslavnic bigot şi ateu, de-a valma. La el, contradicţia se armonizează. Lucrurile ce se bat cap în cap îşi împletesc coarnele într-o logică înspăimîntătoare. Diametralele opuse duc la unicul oblic şi la sinteza neagră.”

  Ba chiar și de Bulat Okudjava în ”Călătoria diletanţilor, Editura Univers 1985”:

  „…barbarie mongolă şi mîrşăvie bizantină mascate sub veşmînt europenesc… …puternicul stat… este un colos cu picioare de lut, unde totul se prăbuşeşte, unde uriaşa armată nu este decît o gloată pestriţă, neputincioasă, prost înarmată, condusă de nulităţi, unde domnesc moravuri de pe vremea lui Genghis-han, iar mita, servilismul şi hoţia întrec toate exemplele cunoscute, că autoamăgirea cîrmuitorilor ruşi se învecinează cu nebunia…”

  Dacă Departamentul de Stat și politicienii europeni și-ar fi gravat pe creier cele de mai sus… Huntington nu mai scria nici o carte.

 5. Putin isi sufleca mânecile?
  Rusia e aproape falimentara, armata e in paragina. Ultima oara si-au aratat muschii fata de o armata minuscula georgiana. Bugetul armatei SUA e de 8 ori mai mare ca al Rusiei.
  Firca asta de Rusia si Putin e de-a dreptul stupida.

 6. In fruntea Federatiei Ruse si a CSI, Putin pare a avea mina libera. Doar pare. Caci de fapt imperiul are mii de probleme economice, politice si culturale. Putin poate pastra pacea doar cu forta bruta.

  Nationalismul si eroismul ucrainian se vor distribui de-a lungul si de-a latul imperiului, ca inspiratie eliberatoare de sub mafie si de sub rusi. De fapt toata Europa de est, eliberata sau in curs de eliberare, se auto-defineste in fiecare zi. Ca un magnet puternic pentru cultura de la est.

  Ucraina se va divide, Iar Ucraina de vest se va inchide fata de cea de est, pentru aparare. Iar UE stie ce are de facut, mai bine decit in trecut. Ajutorul economic real este foarte util, dar nu atit de important ca statul de drept. Justitia independent si statul de drept sint ingredientele magice. Ucraina poate arde rapid etapele democratizarii prin care a trecut restul Europei de est, deja parte a UE. Iar ucrainienii sint foarte determinati impotriva coruptiei politice. Ucraina de vest are sanse bune sa scape de influenta malefica ruseasca.

 7. Domnule profesor, lasati-le ucrainienilor si lasati-ne si noua, macar pentru cateva zile, bucuria unei victorii si speranta ca poate sa fie si bine pe lumea asta. E probabil ca se va intampla ceea ce prevedeti dvs., dar nu e o certitudine. Daca lucrurile nu s-ar fi desfasurat asa de repede, aveam din partea dvs. un articol elogios la adresa minunatei solutii gasite de troica UE, cu geniala viziune a maretului polac. Din fericie lumea asta nu este plina numai de defetisti care gasesc intotdeauna motive pentu inactiune, ca nu facem asta, nu facem ailalta ca, vezi Doamne, calcam pe bataturi pe cineva si asta in timp ce acel cineva incearca sa ne incalece cum il taie capul. Se mai gasesc si unii care prefera sa gandeasca mai putin (in sensul de timp), sa ajunga mai repede la concluzii simple, concise si corecte (desi sunt tentat sa dau un citat de mare actualitate si realism, nu-mi permit sa repet in public gandurile intime al unei doamne de care s-a ascuns si minunatul nostru premier) si se pare ca un anumit personaj s-a decis sa ramana in istorie si prin altceva decat noutatea unei caracteristici cromatice (poate era mai interesant sa ne prezentati explicatiile dvs., asta daca nu cumva ati ramas surprins, cum de s-a hotarat in sensul acesta si eventual de cum reusesc aia sa-si aduca pe drumul cel bun si pe cel care, la un moment dat, se cam ratacise). Sprer totusi ca la primul dvs. curs din saptamana care vine, inainte de a explica sofisticat studentilor dvs. ce nasol este si ce consecinte periculoase poate avea ideea stupida de a-ti apara propria ta libertate (asta ca sa nu exageram, mergand pana la libertatea altuia) si ce comoda este pozitia capului plecat sa pastrati un moment de reculegere pentru mortii de pe maidan.
  P.S. Daca Ucraina nu are experienta unui stat national suveran, modern, a unei democratii functionale, macar le dati voie sa incerce, sau sunteti de parere ca produc prea mare deranj?

 8. Din pacate, trebuie sa fiu de acord cu d-l Naumescu, Ucrainei lipsindu-i fundamentele si ingredientele, care sa o faca unitara si dedicata unui drum european.
  In plus, ce-i mai tragic, Uniunea Europeana nu are ,,tehnologia” politica, economica si sociala ,,tehnocrata”, care sa determine un curs rapid si sigur, catre realizarea ,,foii de parcurs” economice a integrarii.
  Esecul economic al ,,Romaniei Europene” spune totul despre aceasta impotenta stiintifica-programatica, care face din UE promovantul ,,garantat” al democratiei politice, odata cu o esuata ,,democratie economica”.
  Romania ramine exemplul cel mai concludent, al acestei non-reusite vestice, in tarior slab dezvoltate economic, cu clasa politica corupta si iresponsabila, sperind in van, la indeplinirea aspiratiilor si intereselor economico-sociale ale populatiei.

  • Argumentul acesta al lipsei unui precedent este cam abuzat. Nici Cehoslovacia nu a fost stat unitar dar s-au descurcat destul de bine de cand s-au separat. Nici SUA nu aveau experienta cand si-au declarat independenta, si nici nu se inventase internetul pe atunci. Nici UE n-a existat pana acum cateva zeci de ani si uite ca mai exista si acum. Oricum tendintele sunt de separare, vezi Kosovo…

 9. Dupa mine cartile sunt la UE. Depinde cum le joaca.
  Daca vor fi oferite facilitati Ukrainei, apropiate de cele ale membrilor UE, conditionate de respectarea sistemului legislativ european …sa zicem transparenta, buna guvernanta, libera circulatie, ma rog, cam ce-i doare pe oameni si are deja rezolvare legislativa la nivel de uniune, in acest caz cred ca sunt sanse mari ca si cei din est sa vada avantajele indreptarii catre Vest.
  Pentru ca aici e marea problema, sau dorinta a lor, ca si a noastra: nu au incredere in clasa lor politica, si doresc supervizarea -in sensul amendarii exceselor- de catre un sistem legisaltiv corect,suprastatal, in care au incredere, facut nu cu dedicatie pentru hoti si criminali, ci pentru oameni.
  Nu conteaza foarte mult cine e la putere, Ianuovici a fost ales, si nu au existat mari probleme pana nu a dovedit ca este anti-UE si pro-rus. Pentru ca oamenii sperau ca rezolvarea va veni, incet incet, prin adoptarea si de catre Ukraina a regulilor democratice din UE. Indreptarea catre rusi a facut praf si aceasta ultima speranta
  De fapt miza UE este una mult mai mare. Daca se va reusi acomodarea unui sistem monetar, fiscal, bancar, de supraveghere(vedem circul de la ASF, inca sunt mari probleme de acordare la nivel european, nu doar romanesc), social (de ex.cine si cum poate beneficia de ajutoare sociale, fara a-i jupui pe unii in detrimentul altora) etc, poate ca UE are sansa sa devina modelul unui stat, sau mai bine zis a unei federatii de state care au la baza, explicit, scris in legi si norme, drepturi fundamentale, metode de control si supervizare a posibilelor excese legislative sau executive. O federatie mondiala poate.Or mersul spre rusi este in sens total diferit.
  UE trebuie sa fie mai activa, oferind expertiza democratica, concreta (legislativa mai ales), probabil in prima faza si ceva fonduri -conditionate insa de implementarea anumitor reguli si legi, dovedind ca-si asuma o relatie de colaborare de lunga durata, de la egal la egal. In fond campul de lupta s-a numit EURO Maidan. E simplu, nu?

  • Romania, ca stat membru UE, cu cat este dispusa sa contribuie la fondurile UE pentru Ucraina?

   Romania reprezinta 5% din populatia UE si avem o granita destul de lunga cu Ucraina, deci contributia noastra ar trebui sa fie semnificativa. Deci, care este pozitia Romaniei?

   • Fiecare dupa puteri, evident. Cu siguranta (pentru mine) este mai ieftin decat un razboi sau o Ukraina putinizata. Daca n-ar fi de plans as zice ca putem contribui cu fondurile europene pe care nu le absorbim…dar nu-i de gluma.
    Dar inainte de bani, care sunt necesari , trebuie o pozitie foarte ferma a UE, un angajament in care UE sa spuna ce ofera, si ce cere Ukrainei. Clar, rapid, transparent. Si mai ales garantii ca, daca se respecta anumite norme europene (precizand clar care sunt ele), ca daca noua conducere va respecta aceste impuneri democratice, ce tin de libertatea economica, politica, ma rog, de o democratie europeana, ei bine atunci Ukraina poate sa spere la primirea in UE. Plan de preaderare, monitorizare, sprijin in adoptarea unei legislatii europene, acolo unde lipseste, cu consultanta macro, micro, gratis etc.
    P.S.Sa facem un minim exercitiu de imaginatie, ce s-ar fi putut intampla in Romania (cu tot cu revolutie) daca eram mai aproape de rusi…

    • In calitate de lider european, cum ati explica un asemenea ajutor pentru o tara de 47 de milioane de ‘potentiali invadatori’ cu 3 luni inainte de alegerile europarlamentare, unde tema nr. 0 este imigratia, libera circulatie a persoanelor si fortei de munca (evident in interiorul UE) si invazia est-europeana.
     Referendumul din Elvetia, pozitia in sondaje a UKIP (+ potentialul referendum din 2017 de iesire din Ue si certul referendum din toamna al Scotiei), Front National, Flaams Belang, PVV lui G Wilders, etc (exemplele pot continua) v-ar determina sa mai ganditi de doua ori orice decizie.

     De asemenea, cum ati justifica o asemenea masura in conditiile in care singurele 3 regiuni ucrainene care sunt contributori net la bugetul national sunt in Est (rusofone).

     • Sa ne amintim ce a spus Lady Ashton, cand Ianukovici a refuzat acordul de asociere cu UE:
      „Este o decepţie, nu doar pentru UE, credem noi, ci şi pentru poporul ucrainean. Noi credem că viitorul Ucrainei se bazează pe o relaţie strânsă cu UE şi rămânem ferm angajaţi faţă de poporul ucrainean, care ar fi fost principalul beneficiar al acordului, graţie plusului de libertate şi de prosperitate pe care acesta l-ar fi adus.
      Acordului de asociere ar fi ‘ameliorat şi mai mult procesul de reformă din Ucraina şi ar fi trimis un mesaj clar la adresa investitorilor din lumea întreagă şi chiar către instituţiile financiare internaţionale cu privire la seriozitatea angajamentelor sale privind modernizarea şi asupra faptului că va deveni un partener predictibil şi fiabil pentru pieţele internaţionale.”

   • In lata ordine de idei, mai la concret, sa ne gandim ca UE si ECB au gasit resurse de sute de miliarde de euro pentru a evita defaultul Greciei. Oare nu se pot gasi 15 mld. pentru a „compensa” imprumutul, probabil ratat, al celor 13 mld rusesti (+2 date deja)?
    Ukraina fost downgradata de Standard&Poor`s la CCC,
    „An obligation rated ‘CCC’ is currently vulnerable to nonpayment, and is dependent upon favorable business, financial, and economic conditions for the obligor to meet its financial commitment on the obligation. In the event of adverse business, financial, or economic conditions, the obligor is not likely to have the capacity to meet its financial commitment on the obligation”
    Impactul este major pentru cei care au expuneri pe bondurile ucrainene
    http://www.ft.com/intl/cms/s/0/549f5eae-9a57-11e3-8e06-00144feab7de.html#axzz2uA0yK47M
    Naspa este daca intra in default, cei care au lacomit la dobanda excelenta (a ajuns la 10% pe bondurile UKR) pot sa aiba probleme mari, stiti, de genul „haircutului” grecesc.
    Una peste alta Ukraina are si un record la defictul de cont curent, rezervele valutare au scazut la cel mai mic nivel din 2006, are de platit 1mld in iunie anul acesta, si inca 16 pana in 2015 (excluzand dobanzile)
    http://www.bloomberg.com/news/2014-02-21/ukraine-likely-to-default-credit-rating-cut-to-ccc-s-p-says.html
    Santajul cu gazul ieftin si cele 15 mld rusesti trebuie musai compensat , evident nu neconditionat, de UE. La o dobanda suportabila (as zice nu mai mare de 5%),

    • Mersi de raspunsuri: insa tot cred ca noi, ca romani, tot privim UE ca fiind ceva distant, ceva ce noi nu putem influenta si asistam pasiv ca ce face sau ce nu face UE.

     Si d-asta repet intrebarea: noi, ca romani si membri UE, ce facem? Care este pozitia oficiala a Romaniei? Vrem Ucraina in UE si cat de repede si cat de mult vrem sa contribuim?

     Ce ne facem daca nemtii si francezii sunt sceptici in a lua un nou membru in UE, unul de doua ori mai sarac si de doua ori mai populat decat Romania?

     • Cred ca trebuie conceput un plan de masuri concrete, specialisti din Ukraina cu specialisti din UE, care sa constituie baza unui program de guvernare.
      Initiativa ar trebui sa vina din partea UE, sa spuna foarte clar: mai fratilor, vreti in UE? OK, va punem la dispozitie toti specilistii de care aveti nevoie pentru a concepe un program national de atingere a tintelor care vor face din tara voastra una guvernabila, dupa modelul european(stat de drept, transaparenta decizionala, buna guvernanta, mai ales in companiile de stat, legi antimonopol,etc)
      Ce poate face Romania? Romania ar putea propune, sustine, in cadrul UE, un asa plan, singura nu va fi bagata in seama de Ukraina, suntem prea mici si nici nu suntem in masura sa dam lectii..avem bubele noastre.
      Cat priveste ajutorul financiar, si el trebuie acordat pentru anumite scopuri ( in prima faza pentru rostogolirea unor datorii scadente), esalonat, cu conditii suspensive etc . Nu poate fi acordat de Romania, ci de UE, ca partener credibil.
      In fond nici rusii nu le dadeau banii aia pe „neve”, voiau un premier pro-rus…ai bine UE ar trebui sa vrea un plan national de”europenizare”, concret.

    • Sunteti, sper, de acord ca Grecia nu poate fi comparata cu Ucraina pt. simplul motiv ca prima este membru plin al UE iar cea de-a doua este intr-o situatie deocamdata necontrolata si cu previziuni destul de sumbre avand in vedere ca criminal kgb-istul Putin e la Kremlin. Situatia e mai delicata iar UE nu poate reinnoi oferta pana nu se fac alegeri atat generale cat si prezidentiale. Sunt de acord ca un ajutor financiar trebuie conceput rapid pt. ca tot rapid si Putin va face orice pt. a destabiliza Ucraina ce reprezinta pana in secunda de fata ceam mai usturatoare palma data bolsevismului fost si actual din 1991 incoace.

     • Ba dimpotriva, cred eu. UE ar trebui sa reinnoiasca oferta initiala, tratatul de liber schimb, ca prim pas. Si chiar daca unele tari membre nu sunt de acord in viitorul apropiat cu aderarea Ukrainei (probabil ca nu, si asa sunt destule probleme cu noii veniti) ar putea acorda unele „facilitati” specifice membrilor UE), in cazul in care se indeplinesc anumite conditii. Practic santajul Rusiei trebuie compensat cu „santajul”UE, in primul caz vorbeam de gaz si influenta politico economica, in al doilea de respectarea unor norme europene, chiar daca tara nu e membra UE.
      Stiti ce spunea Ianukovici? „Rusia a dat mai mult”. Si partial a avut dreptate. Cu ce pret… alta poveste.

      • Chiar credeti ca Ianukovici a avut vreo secunda intentia sa semneze tratatul? Individul a jucat piesa obisnuita si drept dovada sta decizia din ultima clipa ce avea scopul de a elimina orice posibila revenire asupra hotararii din lipsa de timp. Calcului gresit a fostsubestimarea sentimentului patriotic sau nationalistic (desi cele doua sunt diferite) al ucrainienilor.

 10. In opinia mea, din nou autorul greseste….Ucraina NU se va diviza, caci spiritul nationalist este prea puternic la ei…si daca citea istoria recenta a Ucrainei pe Wikipedia si tot ar fi inteles autorul acest lucru..
  Probabil ca vor fi incercari, dar vor esua lamentabil…
  Cat despre UE: sigur ca reprezentantii fostei opozitii in frunte cu Timonsenko vor in UE; sunt convins ca si majoritatea oligarhilor vor in UE (mai ales dupa ce vor constata ca, cu mici retusuri, isi pot pastra averile; ba chiar si le pot spori cu ceva sprijin din partea unor manageri profesionisti). Chiar si reprezentantii UE le-ar placea sa aiba Ucraina aproape sau chiar in interior din multe motive.
  Poporul, insa, NU prea vrea…majoritatea nationalista si, mai ales, grupurile care au luptat – si au luptat pe bune – in zona EuroMaidanului nu prea vrea..ei ar vrea mai degraba sa fie independenti si sa se controleze singuri…vedeti interviurile date de ei…
  Cat despre ce face Putin si Rusia – aici autorul o „da in bara” rau de tot….a compara Ucraina cu Georgia si Mooldova si altele e o „gluma proasta”…
  Personal, as vrea sa il vad pe Putin ca isi trimite armata contra Ucrainei – consecintele vor fi infiorator de dezastruoase pentru Rusia…din pacata, Putin nu e atat de incompetent sa o faca – stie foarte bine ca Ucraina are o armata puternica si care stie sa lupte; plus ca SUA abia asteapta sa ii mai „arda” una Rusiei; plus ca musulmanii din Caucaz abia astepta un moment favorabil sa se ridice la lupta…iar Chinei nu i-ar displace sa aiba o Rusie angrenata intr-un razboi greu cu Ucraina – ce i-ar strica un „piculet” din Siberia?

 11. Influente si ambiti sunt din toate partile: UE, America, Rusia. Dar Ukraina este a ukrainienilor si rezistenta lor nu trebuie subestimata.
  Nu imi place articolul dumneavoastra domnule Naumescu pentru ca pare scris din perspectiva tipic romaneasca, a unui roman slab care daca nu apartine unei oarecare zone de influenta nu se simte in siguranta si nu stie ce sa faca.
  Suntem prea balcanici ca sa intelegem cu adevarat termenul de „nationalist”?
  Nu predictionez nimic pentru Ukraina, mi-as da doar cu parerea. Dar in toate „intamplarile” ultimelor decenii s-a luat mult prea putin in consideratie nationalismul si prea mult influentele si interesele externe.

 12. Dumnezeule!
  Ma ingrozesc cand vad cate comentarii pline de lozinci bombastice si idei absolut nerealiste sunt la articolul asta (nu stiu ce va mai aparea pana in momentul in care scriu eu asta)!
  Cred ca abia acum imi dau seama cu adevarat de ce merge Romania asa cum merge :(

  • Să nu uităm că toate aceste comentarii vin de fapt din partea unor persoane cu mentalități formate înainte de 1989, în comunism.

   Prin 1985, atât eu cât și majoritatea colegilor, nu mai dădeam doi bani pe propaganda din ziare și de la radio, înțelegeam superioritatea modelului social-politic occidental (chiar dacă nu ne exprimam exact în termenii ăștia) și aveam impresia că toți cei de vârsta noastră înțeleg lucrurile astea.

   Astăzi, atât eu cât și majoritatea colegilor de-atunci suntem plecați de multă vreme din RO, modelul social-politic occidental e preluat doar la nivel declarativ și construit în RO ca pură butaforie, în ciuda apartenenței la NATO și UE. Se pare că undeva, la ”talpa țării”, propaganda din 1985 prindea. Și prindea chiar foarte bine, atât timp cât o vedem repetată și azi, cu convingere.

  • bravo @ Codruta,
   ce simt sensibil ai observind ca sint multi prosti in jurul tau; dar cum de ai ajuns sa fii inconjurata de ‘bombastici cu lozinci nerealiste”?

   • Victor, daca nu e prea greu pentru tine, invata sa citesti, te rog…
    Eu nu m-am referit DE FEL la „persoane” – m-am referit la comentarii (anume, la cele care existau pana in momentul in care am scris eu)! POTI sa faci comentarii bombastice si fara sa fii „prost” (bineinteles, nu e cazul tau :D ). Intre timp, oricum au aparut si destul de multe comentarii cu abordari realiste – da’ pana la urma, se putea sa reusesti tu performanta de a te abtine si a nu sãri sa comentezi ref. la o persoana? :P

 13. Sunt sigur ca Russia va interveni in forta intr-o saptamana de la Soci.Si uite asa incepe a treia conflagratie mondiala.Nici ucrainienii nu cred in UE.Ce sa faca ei acolo sa devina sclavi cum am devenit noi?

  • Concret, cum „am devenit noi” sclavi ai UE? Daca dumneata ai fost cumva vandut in piata, la targul de sclavi, vorbeste pentru dumneata. Daca nu, poate ne luminezi si pe noi, restul, cu o explicatie inteligibila, de preferat.

 14. Asa cum spune si domnul Naumescu, eu zic sa asteptam sa se incheie Jocurile Olimpice, adica ASTAZI. Incepand de maine urmeaza o perioada foarte interesanta pentru soarta intregii Europe. Toate aceste frumoase si emotionante momente euromaidaneze sunt in regula atat timp cat nu suntem luati de prosti, naivi cronici si turma behaitoare. Notiuni precum „democratie”, „lupta pentru libertate”, „valori europene”, „egalitate de sanse”, „toleranta si prosperitate occidentala” suna extraordinar de bine dar sunt simple cuvinte manipulate si rastalmacite permanent in favoarea unor interese globaliste prea putin interesate de scoaterea din mizerie a unui popor, comparativ cu calcule simple, precise, matematice corelate binomului investitie-profit.
  Cum Dumnezeu grupari de anarhisti, fascisti, rasisti, militaristi care se organizeaza paramilitar si cu ideologii de-a dreptul inspaimantatoare sunt catalogate de SUA si UE ca fiind factiuni aflate de partea „binelui” si a democratiei? Acelasi gen de grupari dar aflate in interiorul Europei occidentale sunt catalogate ca extremiste si sunt marginalizate sau chiar declarate illegale. Mai mult decat atat, rezultatele viitoarelor alegeri europene si chiar nationale dau fiori cancelariilor din UE avand in vedere valul popularitatii extremiste care strabate batranul continent.
  Toti sunt bucurosi ca Ianukovici a fugit, ca se pun bazele unui nou guvern pe care cred ca o sa-l poata controla, iar pentru a putea savura sampania victoriei se fac ca nu vad steagurile ros-negre ce flutura in fata Radei din Kiev. Diplomatii europeni se comporta la fel de tamp si fara nicio viziune asupra viitorului, precum Chamberlain care la intoarcerea in Londra, dupa semnarea Acordului de la Munchen din 1938, se autofelicita si se pupa in oglinda cat este el de destept si cum a salvat Europa de la un nou razboi devastator.
  Situatia din Ucraina din acest moment este mai periculoasa ca niciodata si toata lumea o da ca totul e minunat si sigurul mare pericol e o iluzorie scindare, dar nu-i problema, fiindca mintile geniale ale diplomatiei europene plus muschiul american o sa rezolve negresit si aceasta „potentiala amenintare” dupa cum spunea Sikorski.
  Aiurea…..Rusia chiar daca pe moment a pus batista pe tambal din cauza JO, a facut o dubla miscare clasica mai mult decat inteligenta. L-a retras pe Ianukovici din Kiev, el fiind in ciuda votului parlamentului, presedintele legitim si a eliberat-o pe Timosenko. Pe de o parte a inceput sa organizeze contramiscarea din jurul lui Ianukovici si o trimite pe Timosenko la Kiev unde prin ego-ul ei exacerbat va dinamita in pret de cateva zile alianta celor trei partide din fosta opozitie. Daca cineva crede ca Vitali Klichko care pana acum o zi se vedea presedinte o va sprijini pe orgolioasa Iulia, sau ca Tyahanibok cu ideologia sa extremista mai aproape ca oricand sa o puna in practica va fi un catel cuminte si ascultator in lesa lui Timosenko, inseamna ca e un idealist incurabil …. dream on my friend. Sigur ca Rusia nu va interveni militar in urmatoarele zile in Ucraina riscand o confruntare directa si costisitoare cu o armata ramasa intacta dupa tot zbuciumul din tara. Va incuraja fractionarea din interior a acestei armate, va inarma militiile proruse si va astepta pana cand tot sistemul cade si cand in mod „justificat” isi va muta putin trupele mai la vest pentru a apara o comunitate rusa ramasa fara aparare, nu-i asa? Eu zic sa asteptam si sa ne pregatim pentru zilele ce urmeaza …..o sa fie o perioada extrem de interesanta.

 15. „Ura, primavara araba a invins la Kiev! Vom urma exemplul glorios al Libiei si Egiptului pe calea afirmarii democratiei si a intaririi statului de drept! Oops, wait, ehm, something’s wrong…”.
  Cam asa ceva. Degeaba se zabat unii prin comentarii, cu wishfull thinking nu se rezolva nimic! Realitatea este ca ucrainienii sunt fix „rusi” cu aceeasi mentalutate intortocheata si fundamentalmente anti-occidentala, democratia de tip vestic pur si simplu nu are pe ce sa se grefeze, vedeti loco dicultatile adaptarii unei mentalitati balcanice la spiritul occidental si inmultiti cu un factor de „retard democratic” de o mie!
  Asa cum rezultatul „primaverii arabe” a fost un fiasco total generator doar de haos si instabilitate, din pacate si rezultatul „primaverii ucrainiene” va fi acelasi. Suna cinic dar pur si simplu exista popoare incapabile din punct de vedere psihic sa accepte democratia!

 16. 20 mld e un nimic… uitati-va numai la cat i-a costat pe americani razboiul in Afghanistan si Irak… http://www.infoplease.com/ipa/A0933935.html … problema e de viitor… vor putea ucranienii sa construiasca si sa mentina un stat care sa garanteze fiecarui cetatean ceva, sa nu fie o problema pentru vecini, intr-un cuvant sa aiba un viitor?

 17. ukrainienii sunt un popor curajos, cum sunt si polonezii, ei stiu sa recunoasca daca unii tind catre stilul rusesc si altii catre cel europen, vor rupe pisica, si pentru fiecare va fi mai bine pe drumul propriu. Poate vor reusi sa ajunga acolo fara razboi ca si cehii si slovacii. eu le urez succes, ei merita din plin.

 18. Afara de citeva contributii personale de nivel Wikipedia, autorul urmareste constiincios analiza de la Vocea Rusiei: estul rusofon industrializat vs. vestul proeuropean, Rusia nu cedeaza, Rusia rupe, harta complexa a minoritatilor, harta complexa a oligarhilor, spatiul tampon, razboiul iminent, robinetul de gaze, statul artificial, etc

 19. Sper sa-i lumineze Dumnezeu sa nu accepte ajutorul UE,FMI,BancaMondiala….,vor deveni sclavii occidentului.
  Sub rusi macar erau respectati,aveau locuri de munca,un acoperis deasupra capului,sub UE nu vor avea nimic altceva decat durere si frustrare.
  UE este noul imperiu care doreste doar subjugarea si dizolvarea natiunilor in folosul Germaniei.
  Vom urma noi ,suntem impartiti in doua exact ca ukraina ,jumate anti UE!USA, jumatate pro sclavie europeana,ne putem rupe in 2-3 cu „putin „ajutor din occident si de la unguri.

 20. Se pare ca lucrurile au inceput sa se miste:
  Olli Rehn zice:
  “The EU will be ready to provide substantial financial assistance for Ukraine and the Ukrainian people once a political solution, on the basis of democratic principles, a commitment to reform and a legitimate government, is in place,” said Mr Rehn.
  “We need to provide Ukraine with a very clear, concrete European perspective. In the near future we are talking about an association agreement, which provides free trade and a substantial package of financial assistance,” said Mr Rehn in an interview at this weekend’s G20 meeting.
  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/fec6c296-9c4b-11e3-b535-00144feab7de.html#axzz2uA0yK47M
  Osborne zice si el:
  „We should be there ready to provide financial assistance through organizations like the IMF, and of course alot of this will take the form of loans and the like, but there will be good investments in the economy of Ukraine”.
  http://news.yahoo.com/uk-39-osborne-says-ready-assistance-ukraine-imf-043425930.html
  SUA, prin Lew zice:
  (Reuters) – U.S. Treasury Secretary Jack Lew has encouraged Ukraine to begin discussions with the International Monetary Fund (IMF) on an assistance package as soon as possible once a transitional government is in place in Kiev.
  http://uk.reuters.com/article/2014/02/24/uk-ukraine-crisis-lew-idUKBREA1N01K20140224
  De observat ca se sugereaza finantarea prin IMF, care este destul de dur in conditiile pe care le pune, devalorizara monedei nationale, reducerea subventiilor la energie. Absolut normal in conditii normale.
  Dar avem acum conditii anormale, si o parte din ajutor trebuie sa fie acordat mult mai repede, via European Commission’s budget… poate de aceea Catherine Ashton este azi in Ukraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Din 2015, expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) şi consul general al României la Toronto (2008-2012). Printre cele 17 cărţi publicate: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul războiului rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018 (Polirom, 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (Trei, 2017), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014).

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro