sâmbătă, septembrie 25, 2021

Un fapt cusut cu ață albă

Până mai ieri, dl. Doru și d-na Sorina erau niște iluștri anonimi. Nu îi cunoșteau decât rudele, colegii de muncă și vecinii. Respectivii mai aveau câteva cunoștințe recrutate din rândul avocaților, judecătorilor și angajaților acelei Secții de poliție cu care am aflat că s-au aflat ori că se află în proces.
De câteva zile, numele lor, dar mai ales imaginea și vocea respectivilor, au devenit celebre. Au făcut înconjurul televiziunilor. Domnul Doru și doamna Sorina sunt nici mai mult, nici mai puțin decât martirii nației. Noii Doina Cornea și Radu Filipescu. Marii luptători pentru drepturile omului. Probabil, foarte curând, cei doi vor fi omagiați chiar în Aula Magna a Academiei Române. Devenită și ea, Academia, un fel de cutie de rezonanță a PSD și a ziariștilor din solda sus-numitului partid. Și unde, probabil, foarte curând se va auzi “Noi suntem români, noi suntem români, noi suntem la COVID pe veci imuni”.
Respectivii au fost, ce să vezi!, agresați de forțele de poliție (acum, între noi fie vorba, nici acestea nu s-au comportat chiar profesionist, din contră, și lucrul acesta ar trebui serios să îi pună pe gânduri și la fapte pe mai marii MAI) fiindcă au refuzat termoscanarea. Scuze, luarea temperaturii la intrarea într-un hipermarket. Care ne-a înștiințat, perfect informată doamna Sorina, înseamnă “un act intim”. Că doamna Sorina este cum nu se poate mai cultă, mai om al Renașterii și, cum spuneam, perfect pregătită să își afle loc printre Nemuritori, o dovedesc vorbele docte și savante rostite tot de respectiva pe măsură ce avansa scandalul. Doamna știa perfect ce prevede și ce nu Constituția, s-a dovedit locvace, pesemne că înainte de a se duce la hipermarket, se pregătise îndelung, ca pentru obținerea unui doctorat total. Din acela la care aspiră Eleva din Lecția lui Ionesco.
Nu știu cum se făcea că noii activiști pentru drepturile omului, chiar mai locvace decât era în tinerețe doamna Renate Weber (și, uite, doamna Weber a ajuns Avocat al Poporului și se pregătește să sesizeze pe această cauză pe toată lumea, inclusiv „specialii” de la CCR) sau decât domnii Tăriceanu, Ponta și Ciolacu (bine, dl. Ciolacu e nițeluș mai sensibil), aveau și o voce perfect amplificată. Și erau amândoi filmați profesionist.
De ce toată această mizeră mascaradă? Ceva evident cusut cu ață albă Ca să ni se mai inculce o dată ideea că în România nu sunt respectate drepturile omului. Că s-a instaurat dictatura. Că președintele Iohannis este un profesionist al discriminării, un monarh, un Führer (lucrurile astea nu le-a auzit domnul Asztalos Csaba, președintele CNCD, sau dacă le-a auzit nu le-a băgat în seamă fiindcă așa i s-a ordonat de susținătorii lui politici), iar guvernul vrea să ne transforme în sclavi. În suboameni ținuți strâns în lesă. Ceva menit să submineze, să înfrunte, să relativizeze, să arunce în aer autoritatea.
Oare doamna Sorina, dl. Doru și cei care le-au sponsorizat spectacolul jalnic chiar ne cred proști? Sau….?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Superb articol, domnule Morariu!

  In ceea ce priveste Academia Romana, aveti dreptate, a devenit fief PSD.

  Nu ma pot abtine sa nu fac o remarca si o propunere.

  Dupa cum stim, conform unor documente legislative emise de catre Ministerului Educatiei in urma cu cativa ani buni, liceele si universitatile din Romania au la admitere LOCURI SPECIALE pentru handicapati. Neprecizandu-se despre ce fel de handicapati este vorba, in sensul ca handicapatii respectivi pot fi si retardati din punct de vedere mintal.

  Prin clasele 1-8 handicapatii respectivi trec ca prin branza si, ca sa vezi, promoveaza si examenul de finalizare a studiilor gimnaziale. In numele egalitatii de sanse. Nu conteaza ca abia stiu sa scrie, iar nivelul matematic maxim este reprezentat de Tabla Inmultirii.

  Sa indrazneasca cumva vreun cadru didactic sa se opuna acestei „egalitati de sanse”! Daca o face, va fi blamat, sanctionat, etc

  Handicapatii ajung bine mersi la liceu, promoveaza si Bacalaureatul(nu realizez cum !), in final fiind admisi cu brio pe locurile pentru handicapati din universitatile patriei, care multumesc Bunului….Minister pentru aportul de studenti, avand in vedere finantarea „per capita”, care cu gratie a dus la ingroparea adanca in……a invatamantului superior din Romania. Nu in totalitate, pentru ca mai exista din fericire si universitati sau oameni din interiorul acestora care refuza sa participe la acest Circ National.

  Si astfel, statul roman a produs institutionalizarea notiunii de „Handicapat cu Diploma”….sau cu Diplome, pentru ca nimeni nu-i mai poate opri zborul catre culmi handicapatului respectiv. Aportul maximal in aceasta mizerie l-au avut ministrii PSD ai educatiei.

  In final, propun ca prin lege sa se instituie notiunea de LOCURI SPECIALE pentru handicapati in Academia Romana.

  Astfel s-ar justifica prin lege prezenta in Academia Romana a cel putin a unora dintre membrii sai.

 2. Lumea e plina de dl. Doru și d-na Sorina, de la intelectuali care pana ieri erau bastioanele resistentei anticoministe si azi sunt carciumari, la ierarhi ai bisericii care ne spun ca lingurita unica pentru impartasanie este mai sigura decat pocalele din argint folosite de aristocrati in timpul ciumei, si pana la sefi de state care ne peroreaza ca virusul respectiv este un fel de gripa banala si ca trebuie sa-i sacrificam pe cei mai slabi, etc. Daca dl. Doru și d-na Sorina faceau scandal la un magazin din Germania, UK sau USA luau bastoane la spinare pana la trecea cheful de apararea libertatii asa cum o inteleg ei.

 3. „Oare doamna Sorina, dl. Doru și cei care le-au sponsorizat spectacolul jalnic chiar ne cred proști? ”

  Mai mult sau mai putin. Manipularea bine facuta este intotdeauna eficienta. Guvernul Ungureanu a fost demis de 300 de manifestanti, un stegar si multa manipulare prin mass-media. …Si contributia Serviciilor, aflate in serviciul cleptocratiei.

  Cum am mai zis, daca dl D Voiculescu vrea ca labradorii domniei-sale sa devina deputati, singura chestiune este suma pe care trebuie sa o investeasca. Daca vrea ca d-na Sorina, ori dl Doru sa rastoarne guvernul, la fel.

 4. Multumim D-le Morariu pentru opiniile prompte si curajoase. Nu prea urmaresc televiziunile, asa ca nu stiam ca prostia de la supermarket a luat o asemenea amploare.
  Vorba lui Kant: „Un popor fara cultura e un popor usor de manipulat.”

 5. O mini farsa la TV ,din care- in loc sa tragi foloase- te alegi doar cu ponoase- . CTP , a evidentiat printre primii lipsa de consistenta a pacalelilor televizate si a aratat cum Constitutia(cartulia ) face si ea parte dintre obiceiurile noastre cotidiene,ce cuprind si rezervarea un buzunaras special , atasat noua , in periplul, de zi cu zi , prin magazinele multinationalelor atit de des criticate, dar si atit de des acceptate . Este o perioda in care deja astfel de contestatari devin din ce in ce mai vizibili in spatiul public . Neavind ce altceva sa spui , neavind ce altceva sa promiti , neavind ce altceva sa arati la nivel de cunostere , te agati si de astfel de fapte sau ziceri si fara sa vrem ne aducem aminte de cuvintele poetului nepereche : Multe flori sunt, dar puține. Rod în lume o să poarte, Toate bat la poarta vieții, Dar se scutur multe moarte. Pina la alegeri , timpul se scurge repede , si deja societatea romaneasca este clar impartita si este evident stationara, in ceea ce priveste alegerile politice . Totul pe acest segment -bate pasul pe loc – . Les jeux sont faits – spune o zicere frantuzeasca , nimic nu se mai poate intimpla . Este prea tirziu , pentru toata clasa politica romaneasca , sa incerce a mai modifica cite ceva .- Lovitura fulgeratoare – nu poate veni decit din directia presedintelui Romaniei ,dar asta dupa ce pandemia a trecut si dupa ce data alegerilor locale si parlamentare va fi stabilita in clar . Din acel moment, marirea pensiilor mici cu 40 de procente si posibila cerere de modificare a Constitutiei ,vor maximiza votul cetatenilor catre partidul de guvernamint .- Alea jacta est- si Romania va intra pe un nou drum al democratizarii totale sprijinita material si de UE .

 6. Stimate domnule Morariu
  În această reeditare a ”teatrului absurdului” o mulțime de lume se întrece întru a se comporta cât mai jenant.
  De la prostia folosirii de veselă din plastic pentru împărtășanie la opusul ei – împărtășania secretă
  De la prostia termoscanării (prin impreciziile aparaturii folosite) la cea a considerării măsurătorii drept un act intim (nu i-a explicat nimeni doamnei cu pricina că termoscanarea nu se face rectal
  Ciudată țară, populată de prea mulți ciudați!
  Nefiind prea susceptibil la îngrijorări, încep să mă gândesc cu reală îngrijorare că urmează o perioadă extrem de dificilă economic – debutul este deja în toi.
  Și pentru dl Panduru, unul dintre comentatorii dvs., eu nu mai deschid de oarecare timp nici unul din cele două televizoare din casă. Nu am motive.
  Altfel, cu cele mai bune urări și încântare pentru spectacolele de teatru online. Este o soluție prin care eu din București pot rămâne la curent cu mișcarea teatrală din țară – cu bune și cu mai puțin bune.

 7. OK, sa admitem ca Doru si Sorina aveau o intentie ascunsa atunci cand s-au dus la Kaufland insotiti de un cameraman. Care ar fi putut fi aceasta intentie? Iata cateva posibilitati:
  1. Sa provoace o dezbatere despre legalitatea masurarii temperaturii la intrarea in magazine. Posibil.
  2. Sa discrediteze Kaufland. Greu de crezut, pentru ca multe ale magazine procedeaza la fel. Si, pe urma, demersul ar fi fost inutil pebtru ca cei de la Kaufland se discrediteaza singuri.
  3. Sa atraga atentia asupra brutalitatii Politiei. Iarasi greu de crezut, pentru ca nu puteau anticipa ca Politia va reactiona atat de brutal si nici macar nu puteau fi siguri ca Politia va interveni in cearta lor cu paznicul de la Kaufland.
  4. In fine, cum zice Dl Moraru, „Ca să ni se mai inculce o dată ideea că în România nu sunt respectate drepturile omului. Că s-a instaurat dictatura. Că președintele Iohannis este un profesionist al discriminării, un monarh..” Mie mi se pare ca aceasta ipoteza este „cusuta cu ata alba”, ca sa nu spun tendentioasa in mod jalnic.
  Indiferent de intentiile ascunse ale protagonistilor acestui incident, NIMIC nu justifica faptul ca un om care a refuzat sa i se masoare temperatura sa fie atacat de sapte gealati fara masti, trantit cu capul de pamant, dus la sectie si amendat – atentie – „pentru refuzul de a se legitima”.
  Militienii nostri, dealtfel experti in a gasi motive de a da amenzi, n-au gasit alt motiv pentru a justifica interventia. Asta pentru ca incidentul fusese filmat si era greu sa inventeze alceva.
  Modul in care incidentul a fost ulterior exploatat mediatic e cu totul alta poveste. Antenele se pricep sa manipuleze, dar asta nu inseamna ca amaratul care s-a ales cu capul spart era „sponsorizat” de Antene, sau de Academia Romana, asa cum sugereaza Dl. Moraru.
  Concluzia mea este ca Dl. Moraru incearca si el o manipulare, dar mai are multe de invatat in domeniul asta.

 8. Cu scuze pentru insistență
  Mărturisesc că regret emisiunile culturale ale TVR datorate dlui Ovidiu Drâmbă și dnei Zoe
  Dumitrescu-Bușulenga. Nu numai pentru mine (sunt mai bătrân decât dvs) ci și pentru generațiile mai tinere.
  Regret dispariția Marii Doamne a Teatrului care a fost Gina Patrichi.
  Ca anecdotică, am câștigat (de mult) un pariu. Tema era de unde provine replica: ”maurul și-a făcut datoria, maurul trebuie să moară!”. Toată lumea a spus Shakespeare – Othello, iar eu am câștigat cu Schiller – Conjurația lui Fiesco.
  Oricum, teatrul rămâne un act important de cultură, nemeritat neglijat în zilele noastre. De ex. mă supără lipsa de dicție aproape generalizată la actorii mai tineri.

 9. Evident ca da!!!

  “Oare doamna Sorina, dl. Doru și cei care le-au sponsorizat spectacolul jalnic chiar ne cred proști? ”
  NU dor ca ne cred, chiar SUNTEM!
  Alminteri nu l-am fi votat cu entuziasm pe batranul kaghebist cu ranajet hidos o dat, de doua ri, de trei ori, si iarasi in 2016, prin inetrmediul lui Draknea!

  Sarmanul Brucan, pe care la vremea respectiva l-am injurat, s-a dovedit prea optimist: suntem VERY stupid people, iar in loc de 20 de ani, au trecut 30, si noi tot cu pedesereul votam!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Stigmatizarea USR PLUS. Cum o campanie ipocrită ia mințile oamenilor

Un studiu din luna august 2021 indica următoarele intenții de vot la eventuale  alegeri:...

“Efectul Nataşa” şi isterizarea cu agendă în Republica Moldova

Dacă întrebi lumea la Chişinău zilele astea “tu ai ştiut, sau n-ai ştiut?” nimeni nu va avea dubii la ce te referi...

… cum moare intelepciunea?

… iar aceasta intrebare ar trebui sa-i linisteasca pe cei care-mi reproseaza ca-n ultima vreme m-as fi catarat in turnul de fildes...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.