joi, iunie 13, 2024

Un film „drăguț”

Realizat în anul 2016,având premiera în România în prima lună a anului următor, 6, 9 pe scara Richter, film difuzat săptămâna trecută de TVR Cultural, mi se parea fi o producție de raftul al doilea în ansamblul creației lui Nae Caranfil.

Aceasta în pofida faptului că a fost recompensat cu 5 premii GOPO.

6, 9 pe scara Richter se situează evident la mare distanță de Asfalt Tango ori de Filantropica, este net inferior chiar și producțiilor cu caracter istoric ale aceluiași regizor. Poate fi comparat, eventual, cu În fiecare zi mi-e dor de tine, filmul din 1987 al lui Gheorghe Vitanidis. 6, 9 pe scara Richter e un fel de musical nedus până la capăt, îndeplinește doar pe jumătate exigențele genului, inserturile cântate și dansate fiind nu doar prea puține, ci și aglomerate către final, asta probabil ca spectatorul nelămurit în totalitate până atunci să înțeleagă că totul e bine când se termină cu bine. Că viața e frumoasă și că merită trăită.

6, 9 pe scara Richter e, în cel mai bun caz, ceea ce s-ar chema un film drăguț. Care rezistă în primul rând datorită distribuției, aici trebuind obligatoriu să îi fie recunoscute meritele Andreei Vulpe. Directoare de casting. Nu doar o foarte bună regizoare de teatru (păcat că montează mult prea puțin), ci și  o excelentă profesoară la UNATC. Același UNATC pe care tot felul de criticițe de teatru se tot străduie să ni-l prezinte ca fiind Sodoma și Gomora zilelor noastre și a învățământului superior din România. Și asta în numele sinistrei povești cu gândirea politic corectă.

Tony, exelent jucat de Laurențiu Bănescu, este un tânăr actor care deține rolul principal într-un viitor spectacol muzical inspirat din povestea lui Orfeu și a Euridicei. Spectacol regizat de Gelu Colceag. Acesta fiind interpretat chiar de Gelu Colceag. Filmul încearcă-nici nu se putea altfel- și o panoramare a lumii teatrului. Lume cu pile, cunoștințe, relații, cu directori ciudați și cu slăbiciuni omenești (hmm!) defel mascate pentru actrițe (Lucian Ifrim), cu actori care bârfesc pe orișicine (Adrian Văncică, Constantin Florescu), cu maeștri de balet în pragul disperării (Silviu Mircescu), cu prea plecați asistenți de regie (Demeter András), cu un corp de balet gata la orice gen de sacrificiu și cu aspiranți la actorie aflați în necondiționata admirație a profului.

Tony este căsătorit cu o decoratoare pe care criza economică a condamnat-o la șomaj, de aici, probabil, și repetatele, poate mult prea desele ei crize și de isterie, și de gelozie, nițeluș cam îngroșat jucate de Maria Obretin.. Tony are și el propria lui obsesie. Îi e teamă de ravagiile unui viitor cutremur, iar temerile îi sunt amplificate de mutarea într-un bloc cu bulină rosie.. Ocazie pentru scenaristul-regizor de a ne arăta cum stă treaba și cu specialiștii profesori-doctori în Seismologie (Mihai Niculescu), și cu afaceriștii care știu cum să profite de corupția de la nivelul primăriilor (Alexandru Papadopol).

Nu îi sunt însă suficiente lui Tony toate aceste necazuri. În viața lui își face apariția cel ce se recomandă a-i fi tată (Daddy) și căruia îi datorează adevăratul lui prenume. Antonov. Ocazie pentru un nou rol remarcabil semnat de Teodor Corban. Omul e versat, e expert în arta minciunii, are un nedezmințit farmec, conservat în pofida vârstei, și face peste tot ravagii. Contribuie la un plus de isterizare a lui Tony și a mult prea geloasei lui soții, are aventuri sentimentale cu termene contractuale riguros precizate, îl joacă pe degete cum vrea el pe Tony, pozează în bolnav incurabil. Însă, mai presus de toate, place.

La urma urmei, se cuvine recunoscut că place și filmul. Numai bun spre a fi difuzat într-o perioadă de sărbători și de vacanță. Ceea ce nu înseamnă însă că TVR și catastrofala sa conducere ( în frunte cu pdg-ul Dan Cristian Turturică și producătorul general eternizat în funcții Carla Tompea) și-ar fi spălat astfel cea mai recentă rușine. Aceea a bâlbelor legate de transmisiunea directă a Concertului de Anul Nou de la Viena. Ezitări ce au diminuat încă și mai mult credibilitatea, oricum firavă, a instituției.

Și încă ceva. Președintele Bulgariei a fost invitatul de onoare al Concertului. Nu intrăm acum în controversa generată de invitație. Observăm doar că la noi, un președinte mai mic, cel al TVR, a avut ezitări dacă să îl difuzeze. Dl. Dan Cristian Turturică încă nu a aflat, după mai bine de 30 de ani de la Revoluție, că TVR e sau ar trebui să fie liberă, fără control politic și că muzica unește oameni și nu trebuie boicotată. Că TVR trebuie să difuzeze cultură autentică și nu subproducții mizere, așa cum a fost Revelionul de pe TVR 1.   

6, 9 PE SCARA RICHTER

Scenariul și regia: Nae Caranfil

Director de casting: Andreea Vulpe

Producători: Tudor Reu, Cristian Mungiu, Hristo Hrisov

Imaginea: Vivi Drăgan Vasile

Costume: Doina Levintza, Peter Kilmo,  Adina Bucur

Montaj: Cătălin Cristuțiu

Cu: Maria Obretin (Kitty), Teodor Corban (Daddy), Laurențiu Bănescu (Tony),  Adrian Văncică (Robert), Gelu Colceag (Regizorul), Alexandru Papadopol (Relu), Constantin Florescu (John), Lucian Ifrim (Directorul Teatrului), Demeter András (Asistentul de regie), Mihai Niculescu (Seismologul) și Ionuț Grama, Maria Simona Ursu, Mihai Niculescu, Miruna Bilei,  Radu Bânzaru, Camelia Zorlescu, Ovidiu Niculescu, Adrian Ștefan, Andreea Vulpe, Corneliu Ulici, Ionuț Vișan, Silviu Mircescu, Pavel Ulici, Ștefan Mohor, Silvana Mihai, Crsitian Vlad Fiu, Cristina Florea. Corina Borș,ș.a

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Mie mi se pare nedreaptă copita aruncată lui Turturică. Aveam o ușoară antipatie față de el, nu știu exact de ce. Dar trebuie să recunosc că e o schimbare a TVR ului, în bine, extraordinară. Trebuie să fii orb sau răuvoitor să nu o vezi. Iar ezitarea cu concertul e bună, nu rea. Mai gândiți-vă puțin.
    Articolul dvs. de acum amintește în mod neplăcut de perioada cînd dezvoltaseți un complex Băsescu și îl criticați și când făcea lucruri bune. Păcat!

    • M-am gândit. Cred că dl.Turturică merită cu prisosință critica. Ezitările în cauză nu îi fac deloc cinste. Cum cinste nu i-a făcut nici acea parte din programul TVR 1 de Revelion. Realizată de numitul Predescu Mihai. Care mi-a confirmat temerile expuse într-un alt articol. Dacă onorații membri ai CA, generoș plătiți fiindcă ridică mâna și aprobă năzbâtiile d-lui Turturică, vor face efortul de a vedea creația d-lui Predescu girată de pdg-ul în apărarea căruia săriți, poate că se vor gândi că și prezența românească la Eurovision 2023, unde dl. Predescu este șef de delegație, riscă să fie o catastrofă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro