duminică, noiembrie 29, 2020

Un film politic cu valoare zero

Nimic mai relevant pentru mizeria morală actuală din rândurile social-democrației române conduse încă de penalul Dragnea Nicolae Liviu decât faptul că printre cei trimiși la înaintare de El Lider Maximo spre a-i acuza de trădare, a-i pune la zid și a-i afurisi pe cei ce optează pentru „soluția Ponta” se află grupul de amazoane Gabriel Firea,Carmen Dan, Rovana Plumb-Pauker, Lia Olguța Vasilescu care fac echipă cu d-alde Paul Stănescu sau Marian Oprișan.
Adică oameni care, fie că au la activ dosare penale grele, fie că sunt specializați în dezinformare, fie că una spun astăzi și alta mâine, fie că întâmpină vizibile probleme în clipa în care se văd siliți să scoată pe gură măcar două fraze care să nu maltrateze încă o dată limba română.
Ceea ce nu înseamnă însă sub nici o formă că partidul PRO ROMÂNIA condus de domnii Victor Viorel Ponta și Daniel Constantin ar reprezenta măcar o șansă firavă în vederea reabilitării ideii de stângă politică în România post-decembristă. Pe veci marcată de păcatul originar de a fi luat naștere sub oblăduirea comunistului Ion Iliescu al cărui copil cu handicap sever este.
Cei care astăzi își spun speranțe în viabilitatea a ceea ce socotesc a fi alternativa reprezentată de creația politică a domnilor Daniel Constantin și Victor Ponta nu ar trebui nici un moment să uite faptul că fostul președinte al PC reprezintă plăsmuirea, invenția politică a fostului general de securitate Dan Voiculescu în vreme ce dl. Ponta are hibe cu nemiluita. De la condiția de serv prea-supus al lui Adrian Năstase ori al Rodicăi Stănoiu, cu implicare, din păcate, încă insuficient lămurită în sinuciderea procurorului Cristian Panait, la prieten politic și nu numai al transfugului Sebastian Ghiță. De la condiția de plagiator incontestabil, iar plagiatul înseamnă furt pe față, adică dovadă a unor grave hibe caracteriale, la aceea de îndelungată vreme asociat pe față cu penalul Liviu Dragnea.
Nimic mai relevant pentru precara condiție morală a d-lui Ponta decât faptul că, în vremea în care domnia-sa se afla în fruntea PSD, cel puțin de 37 foști ori încă actuali membri de seamă ai partidului, printre care Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Ecaterina Andronescu, Mitrea, Dan Șova, Ioan Adam, Victor Mocanu, Bunea-Staicu, Adrian Duicu, Nicușor Constantinescu, erau bine-mersi apărați de cel care astăzi este perceput nu doar de doi foști miniștri, așa cum sunt domnii Bănicioiu și Jianu, ci și de anumiți jurnaliști, bloggheri, analiști sau consultanți politici drept noul Messia. Alesul căruia i-ar reveni misiunea de a salva de la distrugere social-democrația română, de a-l obliga pe Liviu Dragnea să abandoneze conducerea PSD, de a avea contribuția decisivă la alungarea din Palatul Victoria a guvernului condus de formă de sărmana doamnă Viorica Dăncilă. Premierul ai cărui critici au fost supuși zilele trecute atacurilor și nervilor cu spume a tot mai compromisei doamne Alina Mungiu-Pippidi. Politologul și- ce e mai grav- avertizorul de integritate pentru care, pesemne, România curată înseamnă țara incompetenților și a analfabeților funcționali al căror rost ar fi să îi aplaude și aprobe tot mai accentuata degringoladă morală.
Am acutul sentiment că în aceste zile istoria se repetă. Că avem de-a face cu un scenariu politic prost scris și cu toate acestea tras la indigo. Că totul se consumă după modelul destinat eșecului al întâmplărilor de acum un an. Atunci când dl. Ponta a stimulat și s-a asociat răzvrătirii fostului prim-ministru Sorin Grindeanu.
Au existat și la acea vreme comentatori politici care le-au adus elogii atât d-lui Ponta cât și d-lui Grindeanu. Câteva luni mai târziu cel de-al doilea s-a întors spăsit „la bază”, după ce a făcut penitențe, a bătut mătănii, a sărutat milog mâna celui care i-a dat în contrapartidă șefia la ANCOM. În vreme ce primul și-a continuat pe la televiziuni ori pe rețelele sociale răfuielile cu fostul lui prieten declarat. Același Liviu Dragnea care, în 2015, prin vicleșug și șiretenie l-a făcut să piardă șefia partidului și a guvernului.
Ceea ce se întâmplă în aceste zile înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât un episod din serialul de prost gust și cu miză mică Revanșa. Care și-a dovedit definitiv proasta calitate duminică seară atunci când dl. Ponta a afirmat clar că în nici un caz paridul domniei-sale va susține o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de d-na Dăncilă.
Trist e că s-au găsit jurnaliști și analiști politici care să îl califice drept film cu cinci stele.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „…avem de-a face cu un scenariu politic prost scris…”

    Cu toate acestea se poate vedea că sunt destui „spectatori” dispuși „să plece pe fentă”. Unii sunt naivi, unii au memoria scurtă, alții o fac cu speranța apariției în sfârșit a unei formațiuni politice de stânga de tip occidental în România (cum am crezut și eu atunci când dl Ponta, venind de la Tineret, a pășit în „politica mare” a PSD), alții se lasă manipulați cu ușurință de demersurile bunilor consilieri ai PSD.

  2. Nu stiu pe cine vrea Ponta sa pacaleasca, insa tot ce sper este ca DNA-ul sa-si faca treaba si sa-l judece pe putoiul asta oparit. Nu mai avem nevoie de inca un partid obscur si de un lider „tanar si nelinistit” precum domnul Ponta. Este aceeasi marie, dar cu alta palarie.

    • Sigur , idealul acesta era : DNA sa ii judece si pe Ponta si pe ceilalti PENALI. Din pacate Curtea Constitutionala a incaput pe mana unor pesedisti care se agata ca niste carcotasi comunistoizi ce sunt de tot felul de chichite avocatesti – cum ar fi aceea ca nu procurorii ci doar judecatorii pot judeca. Dar asta nu poate dura la nesfarsit. De aceea e bine sa asteptam avizul Comisiei de la Venetia care va reda dreptul procurorilor de a judeca.

  3. In politica suntem nevoiti intotdeauna sa alegem intre doua rele. Acum, raul mai mic este Ponta.
    Asa a fost si cand l-am votat pe Iliescu fata de WC Tudor.

  4. Aveti dreptate! Nu- mi dau seama ce se asteapta de la VVPonta. Revigorarea social democratiei romanesti? Mie , oricum, mi se pare oximoronica expresia. Dar, cel mai mult ma bucura ca cuneva, in sfarsit, a realizat si spus public ca dna Mungiu Pippidi nu este nici avertizor public care se crede, nici promotorul politicilor publice juste, ci o persoana cu un ego exacerbat, care repeta cateva fraze corecte politic care nu- i apartin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

“Tradiţia” Sf Andrei, moaştele lui Eminescu şi cruciadele IPS Teodosie Tomitanul

Arhiepiscopul Teodosie de Constanţa, acest Radu Mazăre al BOR, se agită periodic pentru organizarea câte unui carnaval televizabil, în bunul obicei local....

Netflix, Sir David Attenborough și morsele care se „sinucid” din cauza încălzirii globale – Un nou exemplu de fake news și manipulare climatică

Pentru a șoca și manipula cu succes opinia publică naivă și mai puțin informată, o parte a mass mediei recurge la ceea...

… drumul spre iad al Papei Francis

... si-atunci aveti a ma ierta daca nu voi discuta acum nici alegerile din Romania sau din Statele Unite, nici Ziua Recunostintei,...

Țara noastră în termeni de destin*

In interviurile pe care le-am făcut în marginea recentului dialog epistolar cu Andrei Pleșu intitulat Despre destin, am fost întrebat în câteva...

Despre utopia energiei eoliene offshore a României

Actualul articol este generat de faptul că în proiectul de Strategie Energetică generat de MEEMA (aflat încă în discuție), precum și în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.