sâmbătă, martie 15, 2025

Un film spanac

Companion începe asemenea unui film romantic adaptat cerințelor vremurilor noastre. Cu surpriza dragostei a lui Marivaux recondiționată. Surpriză consumată  în generosul spațiu al unui hipermarket. Unde un El (Josh) și o Ea (Iris) se întâlnesc, desigur, absolut întâmplător în zona rezervată fructelor. El e, firește, și timid, și neîndemânatic, Ea îl ajută să se elibereze de penibil.

Așa începe un lung șir de zile frumoase, intervine și un plan de evadare din comun. Într-un loc aflat în proprietatea unui rus (Serghei) care nu arată nici măcar un singur moment că ar fi ceea ce se numește îndeobște un băiat bun. E tatuat, păstrează pe trup urme care nu pot fi decât semne ale unor încăierări trecute. Aproape sigur că Serghei este un demn reprezentant al Mafiei ruse. Nu este.

Clar că din acest moment s-a cam terminat cu laptele și mierea. Unde mai pui că Iris (Sophie Thatcher) îi spune lui Josh (un Jack Quaid mereu cu un zâmbet comercial, enervant pe buze) că știe că prietena rusului (Megan Suri), altminteri o apetisantă fată de culoare nu o agreează din cale afară. Și pentru ca problema corectitudinii politice să fie rezolvată de la bun început, peisajul este completat de un cuplu gay. Format din Eli ( Harvey Guillén) și Patrick (Lucas Gage).

Lumea dansează, râde, se întrece în amabilități, amabilități de toate felurile, surâsuri ciocolatii și mici împunsături abil plasate, până se întâmplă ceea ce ne așteptam de la bun început să se întâmple. Serghei nu este nici pe departe cinstit cu Iris, vrea să o posede. Aceasta îl omoară. Fiindcă are întotdeauna asupra ei o armă de apărare.  Iar după această crimă se schimbă totul. Mai întâi ochii femeii.

Aflăm că suntem în mijlocul unui plan de-a dreptul diabolic. Făurit de Josh și Kat care vor să pună mâna pe sumele impresionante de bani aflate în posesia lui Serghei. Însă ca planurile să reușească este absolut necesar ca dedesubturile lor să fie cunoscute de foarte puțină lume. Urmează încă o lovitură de teatru. Iris și Patrick sunt produse ale inteligenței artificiale. Roboți a căror principală funcție ar fi aceea de a îndeplini dorințele sexuale ale celor care îi cumpără. Roboții mai au și alte înzestrări. Printre care și înfăptuitul de crime. Care, firește, nu așteaptă prea mult spre a fi înfăptuite.

Planul diabolic al fostului romantic Josh are însă și o mică hibă. Oricât de ciudate ar părea lucrurile, oricâte reglaje și butoane ar avea Josh la îndemână, Iris se revoltă. Urmează urmăriri ca în filme, iar la final victoria binelui. Iris îl ucide pe Josh. În pofida regretelor mai mult decât evidente.

Și uite așa spanacul e gata! Slavă Domnului!    

Boulder Light Pictures, New Line Cinema, Vertigo Entertainment

COMPANION

Scenariul și regia: Drew Hancock

Producători: Zach Gregger, Ray Lee, J.D. Lifshitz, Raphael Margules, Josh Mack

Imaginea: Eli Born

Costume: Vanessa Porter

Decoruri: Kendall Andreson

Design de producție: Scott Kuzio

Cu: Jack Quaid (Josh), Sophie Thatcher (Iris), Lukas Gage (Patrick), Harvey Guillén (Eli), Megan Suri (Kat), Ruppert Friend (Serghei)

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro