vineri, ianuarie 27, 2023

Un laș. Florin Vasile Cîțu

Mă abțin deocamdată să scriu ceva mai multe despre președintele Klaus Werner Iohannis. De teamă că nu mi-aș putea controla excesele de limbaj.
Aș produce, indubitabil, un șuvoi de vorbe aspre pe care, altminteri, primul om în Stat le-ar merita cu vârf și îndesat după farsa cu desemnarea la plezneală a unui premier de paie, de câlți, de mucava. A marionetei politice Florin Cîțu, învestit cu rolul de a eșua în misiunea ce i-a fost încredințată numai de formă. Dar și după ratata, molateca apariție publică de joi seara, în cursul căreia s-a comportat de parcă ar fi fost Sidonia Drăgușanu. Scriitoarea altminteri de mult uitată care dădea, pe vremuri, la radio, sfaturi fetelor bătrâne și neconsolate ori femeilor părăsite de cei cărora le încredințaseră viața și, vorba unui cuplet de Mihai Maximilian, interpretat cu mare har de Stela Popescu, „cecurile cu parolă”. În privința apariției de ieri, dincolo de redesemnarea d-lui Ludovic Orban, observ doar că dl. Iohannis a spus cam ceea ce a spus joi dl. Florin Roman, confirmând astfel ceea ce susțineam în comentariul de ieri. Și anume că liderul liberal a fost în situația de a debita un text scris de alții.
Nu spun și nu scriu azi aproape nimic, din aceleași motive de prudență și igienă intelectuală, nici despre președintele PNL, dl. Ludovic Orban. Care joi s-a dovedit un farsor, un egoist, un egolatru, iar mai apoi un laș, trimițându-i să îi justifice lucrarea josnică, insultătoare la adresa românilor ba pe sărmanul parlamentar Florin Roman, ba pe etern ridicola Raluca Turcan. Care în apariția ei de la Realitatea plus a comis erori de logică în serie (mă rog, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!) și și-a rearătat caracterul pe care, de altfel, îl știam de pe vremea când era pedelistă înfocată. Dl. Orban își reface forțele în autoizolare în Vila Lac 2 pe unde a bântuit odinioară celebrissima vedetă a cinematografiei Lica Gheorghiu.
Mă voi ocupa azi de sacrificatul domn Florin Vasile Cîțu. Cel căruia, din câte aflu, i s-a pus, probabil, vorba clasicului în viață Ion Iliescu, sula-n coastă spre a renunța la ducerea la îndeplinire a misiunii de formare a unui nou guvern de care țara are stringentă nevoie. Și căruia partidul, Orban și garda lui pretoriană nu i-au permis să facă ceea ce a făcut Grindeanu. Cum se aude că ar fi spus același domn Ludovic Orban, spre a-l soma să renunțe la mandat pe cel care mai speră că ar putea rămâne ministru de Finanțe. Ca parte a unei tejghetăreli politice murdare ce se petrece la București în aceste zile.
Dl. Cîțu care se tot laudă cu studii în străinătate (le-o fi având, dar Bacalaureatul în mod sigur nu l-a luat pe bune de vreme ce scrie pe facebook, „rămân la finanțe”, habar neavând că în respectivul context Finanțe trebuia scris cu majuscule) nu știe oare că știrea abandonului său a lăsat cu gura căscată toate oficiile diplomatice? Că ambasadorilor țărilor occidentale din Capitala României le-a trebuit ceva timp să înțeleagă ce se întâmplă, cum se explică această succesiune de întâmplări absolut halucinante? Că încrederea în omul și în finanțistul Cîțu s-a evaporat brusc, că nimeni, nici o bancă cât de cât serioasă, nici un for financiar internațional nu îi vor mai împrumuta nu lui, ci României pe care va pretinde că o reprezintă nici măcar un euro fără a percepe dobânzi la cote maxime. Pe care nu le va plăti nici el, nici Iohannis, nici Orban, nici Turcan, ci le vor achita românii care au o asemenea clasă politică.
Desigur, întâmplările de joi au încheiat cariera politică a d-lui Florin Vasile Cițu. Omul s-a dovedit un laș, o cârpă, o mobilă ce poate fi mutată, fără probleme, dintr-un loc în altul. Un yesman, un ins total lipsit de consistență care se sperie și de umbra lui, gata să admită orice umilință doar-doar își va putea păstra postul de funcționar cu mânecuțe. Cu fiecare oră care trece, marioneta Cîțu oferă explicații din ce în ce mai infantile pentru lașitatea sa, pentru lipsa coloanei vertebrală. Cică s-ar fi retras ca să nu fie votat de PSD, de Tăriceanu, de Lia Olguța Vasilescu. Cred că d-lui Cîțu ar trebui să i se reamintească zicerea cu tăcerea și cu filosofia. Ca să nu devină de tot clovnul politic nr. 1 al României.
Numai că nu soarta d-lui Cîțu, acest George Demetru Ladima al vieții politice românești, mă interesează pe mine în aceste zile. Țara se confruntă cu o situație deosebită. Cea mai dramatică din cei 30 de ani scurși de la revenirea la viața democratică. Pentru asta, pentru a face față la ceea ce ar putea să vină (vârful de sarcină al pandemiei cu noul coronavirus pare-se că se va înregistra la noi de abia în zilele care urmează) avem nevoie de conducători, de guvernanți cărora să le pese nu de funcția lor, nu de orgoliul de doi bani al șefului lor de partid, ci de marea masă a cetățenilor. În situația dată, țării îi trebuia rapid un guvern înzestrat cu puteri depline. Joi erau create toate condițiile să-l aibă. Din cauza unor indivizi precum Cîțu, Orban, Turcan, Iohannis nu s-a întâmplat ceea ce era firesc, normal și responsabil.
Firește, pentru asta PNL va plăti scump la viitoarele alegeri. Deocamdată, plătesc nemeritat românii.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Total fals. Este clar ca a fost vorba de o intelegere in trei de care nu a fost informat nici macar Rares Bogdan si de acea si el si Tapalaga sunt foarte enevati. Dsr desigur ca nici nu-i da inteligenta afara din casa :)

 2. FVC este un participant al corsarilor de la Barclay la atacul speculativ din 2008;parca
  Mugurel l a prins la borcanul cu miere si i a dat ROSU ca la fotabal, ma rog ca nu umbla singur la miere, era si actualul armasar al Alinei de Tecuci inseamna prea multe detalii….

  Insa

  Daca acel schelet al povestii cu Barclay a fost reactivat, FVC a marshat !

  Asadar

  Lasitatea lui FVC a fost atunci ? Este acum ? Este parte din genomul lui ?

  Cred ca la Penel€ este aceeasi stare ca la P$D ! Vorba lui @Susufler : un penelist este mult mai prost in comparatie cu un pesedist “( desi culmea au acelasi unki – Ion Iliescu )

 3. Va rog, mai recititi ceea ce ati scris in articolul din 10 martie aceasta este episodul 2. Nu avem o clasa politica decat pentru propriile interese si afaceri. Unii au fost putin mai retinuti, altii pe fata, fara jena. Si nici presedintele nu este mai breaz, si-a dorit al doilea mandat si nu va mai face mare lucru, pentru ca si UE are grave probleme de buget si cu Turcia, cu migrantii, cu pandemia, cu relatiile cu SUA. Iar noile formule de finantare europeana vor fi reduse mult si cu criterii mai dure.

 4. @M. M. :

  > … primul om în Stat le-ar merita cu vârf și îndesat după farsa cu desemnarea la plezneală a unui premier de paie …

  Presedintele incearca, in limitele constitutiei, sa salveze tara din ghearele mafiei psd.
  Tara a fost aruncata in haos de psd si de actuala CCR.
  Prioritatea o reprezinta acum schimbarea structurii parlamentului si a CCR.
  Foarte bine ca presedintele incearca dizolvarea parlamentului si declansarea unor alegeri generale anticipate. Este o procedura legala, prevazuta de constitutie.
  Cu actualul parlament si cu actuala CCR nu se poate face nimic.
  Mafia instalata de psd in toate sectoarele, continua sa-si faca de cap.
  Justitia nu functioneaza.
  Pintea si Beuran au scapat de masurile preventive.
  Toate procesele marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara, sunt tergiversate la nesfarsit.
  Acum, judecatorii corupti, care oricum acordau termene la intervale foarte mari, au gasit un motiv sa-si suspende activitatea.
  Cu parlament si cu guvern, chiar interimar, tara poate fi condusa, iar criza sanitara poate fi gestionata.
  Masurile pe care le-ar fi luat un guvern cu puteri depline (guvern care va fi instalat oricum cu doua zile mai tarziu) ar fi fost blocate de parlamentul dominat de mafia psd si de CCR, aflata in slujba aceluiasi psd.
  Pentru a gestiona criza este nevoie de bani.
  Bani nu pot fi adusi la buget decat desfiintand salariile si pensiile nesimtite ale parlamentarilor si ale altor categorii (Curtea de Conturi, ASF etc) desfiintand indemnizatiile falsilor revolutionari, desfiintand indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii, desfiintant Institutul Tapului Levantin, desfiintand subventiile acordate partidelor si confiscand integral averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara. Aceste masuri ar fi blocate imediat de acest parlament si de aceasta Curte Constitutionala.
  De aceea, singura solutie adevarata este dizolvarea parlamentului borfasilor, revocarea si arestarea judecatorilor corupti de la CCR, de la ICCJ, de la CSM, de la Curtile de Apel si de la Judecatorii si declansarea de alegeri generale anticipate. Pana atunci tara poate fi condusa foarte bine prin decrete ale guvernului si ale presedintelui.

  P. S. : Cam asa a procedat Tom Gorman, in timpul semifinalei din 1972, de la Turneul Masters, împotriva lui Stan Smith de la Barcelona.
  Gorman s-a prefacut ca s-a accidentat la spate în timpul meciului, si, cu toate ca avea minge de meci, la 7–6, 6–7, 7–5, 5–4 40–30 a abandonat. Știind că, dacă va câștiga meciul, nu il va putea invinge pe Ilie Năstase in finala, el i-a spus arbitrului că nu poate continua și s-a retras. Aceasta i-a permis lui Smith să joace în finală, unde a fost invins de Năstase în cinci seturi.

  • @M. M. :
   Iata ca lasul Citu si arhitectul haosului nu au fost nici lasi, nu au creat nici haos, dimpotriva, au reusit sa contracareze manevrele mizerabile ale mafiei psd si ale infractorilor de la CCR.
   Iata ca guvernul Orban a putut fi rapid reinvestit, iar decizia aberanta a CCR, cum ca Orban nu putea fi re-nominalizat, s-a dovedit o manevra ticaloasa a mafiei psd.
   S-a intarziat procesul doar cu doua zile, timp in care tara a fost guvernata si nu a fost aruncata in haos.

  • Ok, dar populatia profund indobitocita si inca cu frica de dumnezeii din teritoriu, aceia care detin puterea de viata si de moarte la propriu precum odinioara mosierul, va vota majoritar deputati pesedisti, sib lozinca „astia mama macar dau suta”.

   Mai ales acu ca diaspora e vinovata de „infestarea Gradinii Maicii Domnului”, aceeasi unde indiferent de provenienta indivizii se intrec in a acoperi cu deseuri orice metru patrat de pamant.
   Sa nu uitam insa ca in acea diaspora sunt si destui borfasi carora tocmai borfasia suprema le-a permis sa-si desfasoare afacerile in occident.

   Mai ales ca nu neaparat batranetul este cel care intretine circuitul spagii, ci tinereii, Ma rog, oamenii asa-zisei tranzitii intre esaloane. Suficienti in suficiente posturi astfel incat schimbarea sa nu aiba loc.

   Si iar in cerc…

 5. Absurdul , absurdului sau cum Coronavirusul a reusit minunea . Cei care pina mai ieri se bateau cu pumnii in piept si acuzau cu mindrie proletara guvernul Orban , voteaza acum guvernul demis cu ceva vreme in urma prin motiune de cenzura .Ce frumos ne suna acum in minte celebra replica a lui Papaiani : Ia gogoașa, neamule! ia gogoașa parfumata si cu naftalina data . Culmea ,culmilor , minunea minunilor , nici un partid nu propune vreun premier . Premierul desemnat Citu isi depune mandatul nefiind nici sprijinit ,nici acceptat mai de nimeni si neavind nici macar cea mai mica intentie de a fi premier in situatia nou creata de coronavirus . Presedintele nu are ce face si neavind solutie il propune tot pe ORBAN ce deja este premier demis si interimar si ii mareste competentele la maxim prin noua nominalizare . Guvernul ramane intact ca si componenta (cine ar mai dori sa fie ministru ? )si clasa politica- isi ia picioarele la spinare- si se ascunde ca noi toti de coronavirus . Premierul Orban ramane , asa cum a fost inca de la inceput ,singurul ce isi asuma si guvernarea si riscurile cauzate de epidemie si discursul politic competent .Pe ici pe colo mai se aude cite un glas stingher si pisicit exprimat ce se vrea facut auzit impotriva guvernului si a premierului dar exprimarea este golita de continut . Toata lumea intelege cum un singur guvern (practic sunt aceiasi ministri ) si-a asumat conducerea Romaniei in timp ce restul de politicieni dupa ce au reusit (cu ajutorul stim noi cui )sa anihileze tentativele legislative de declansare a alegerilor parlamentare anticipate si a celor locale in doua tururi (impotriva dorintelor majoritar exprimate de cetateni ) voteaza acum in graba , pe fuga , tot guvernul ORBAN si se duc – in goana calului – spre izolare . Absurdul este peste tot in jurul noastru si ceea ce o majoritate cetateneasca nu a reusit, reuseste coronavirusul care ne arata acum un singur cistigator numit Ludovic Orban (asta daca nu isi depune si el mandatul ). Toata lumea cu exceptia cetatenilor(ce au dorit o schimbare ) este fericita ,alegerile parlamentare nu mai pot fi facute anticipat si pensiile parlamentarilor raman , alegerile locale nu mai atrag ,a nivel de participare, cetatenii si partidele mici au o sansa buna sa intre in parlament , ruptura intre cei din tara si cei din diaspora este pe cale sa se produca si totul va fi decis doar de premierul Orban pina la finalul (sa speram ca este cit mai curind )pandemiei deja decretata asa de OMS. Daca premierul Orban are norocul (ca noi toti dealtfel )ca epidemia sa nu cauzeze mari daune umane ,atunci premierul devine cistigatorul total al spatiului politic si totul va fi luat de la inceput din acel moment de intoarcere la normalitate . Ceea ce ramane in urma este insa modificarea intelegerii cetateanilor la tot ceea ce s-a intimplat in jurul nostru la nivel de discurs politic .

 6. Jenant articol. Parca acum doua saptamani spuneati „Nici eu nu ader, din contră, chiar desfid isteria națională generată de PSD prin mediile de presă aservite (în speță, iresponsabila Antena 3) că ar exista primejdia unei epidemii de gripă de mari proporții provocată de coronavirus”. Iar acum este „cea mai dramatică din cei 30 de ani scurși de la revenirea la viața democratică”. Aveti consistenta in opinii a dlui Citu, din cate se pare.

  In cea mai dramatica situatie din ultimii 30 de ani, dvs vroiati sa sa mai si schimbe peste noapte si prim-ministrul si ministrul de finante, precum si planul de guvernare. Ce mai vroiati? Sa facem eventual si reforma justitiei, eventual si a constitutiei, sau chiar reimpartirea administrativa poate, daca tot suntem pusi pe schimbari? Citu a facut lucrul cel mai intelept. Nu schimbi conducerea Guvernului cand tara arde, oamenii trebuie sa ramana pe pozitii.

  Apoi, chiar dumneavoastra sa aruncati cu oua stricate in actorul care il joaca pe Iago? Chiar dumneavoastra sa nu faceti diferenta intre actor si rolul pe care il joaca? Numirea lui Citu in rolul Maurului era parte dintr-un scenariu, scenariu necesar pentru fortarea alegerilor anticipate. Trebuia ca presedintele sa se prefaca de doua ori ca vrea un Guvern, nominalizatii sa se prefaca de doua ori ca au plan de guvernare, ministrii sa sa prefaca de doua ori in comisii ca vor sa fie ministri, etc, etc. Si acum brusc v-ati indragostit de Maur si nu mai vreti sa plece?

  • Jenant sunteti dumneavoastră. Repetati vorbe. Eu analizez o nouă situație. Dumneavoastră sunteți activist de partid. Eu, un independent. Eu îmi asum opinia. Dvs. vă ascundeți după un pseudonim. Ca în Caragiale.

   • „Eu analizez o nouă situație. ” (Mircea Morariu)

    Da, curata analiza: „Un laș. Florin Vasile Cîțu”
    Mai degraba o demascare in stil proletcultist.
    Putrefactia poeziei sau poezia putrefactiei.

   • Subscriu opiniilor corecte ale domnului Morariu.
    Ma abtin sa evaluez panseurile postacilor de partid( kinn), pentru ca nu aceste este subiectul in discutie, iar mass-media a taxat in detaliu ultimele performante politice .
    Ce nu inteleg este de ce trebuie sa votam, cu orice pret, oglinda stramba a manipulatului interes national.
    Adica sa urmam in tacere si admiratie un premier care se „sacrifica personal” in „dispozitiv de lupta” la Vila 2 … pentru ca asa doreste carmaciul absolut, coborat alene de la inaltimea augustei sale personalitati , sa lumineze poporul .
    Daca ultimele balbaieli reprezinta performanta in „lupta” impotriva crizei actuale nu inteleg de ce continuitate.
    Concluziile sunt evidente pentru cei care poseda neuroni in activitate si pentru care Constitutia este inca un reper obligatoriu, nu o erata in subsol de pagina.
    Disciplina si prioritatile partidului, Biblia domnul F.V.C. , prevaleaza apoteotic in fata realitatii si a bunului simt, ne arunca in haos si plaseaza Romania sub nivel bananier, erodand si putina credibilitate ramasa la nivel extern.

    P.S.
    43/80 – F.J. de G. y L.

    • Aoleu, ce fraze sforaitoare, este inimaginabil ce bine a surprins Caragiale tipicul ”omului normal” roman!

   • Domnule Mircea Morariu , va citesc articolele de ceva vreme si trebuie sa va marturisesc faptul ca nu m-ati convins ca ati fi independent . Opiniile dumneavostra sint ( da , ,,sint” ) interesante . Nu pot fi de acord cu ( articolele ) dumneavoastra decit intr-o mica masura . In ceea ce il priveste pe domnul Citu consider ca a comis , politic , o greseala . Aceea de a accepta sa fie propus prim-ministru in conditiile date . Profesional il consider peste multi titulari la Ministerul de Finante ce s-au perindat pina acum .

   • Eu am zis ca articolul e jenant, nu persoana. Dar dumneavoastra vad ca nu aveti timp de asemenea fineturi.

    O noua situatie a fost si pentru Citu, ca si pentru dvs. Si nu doar cea cu coronavirusul, ci si retragerea sustinerii propriului partid. In aceste conditii noi, nu are si el aceleasi circumstante ca si dvs? Sau pentru dumneavostra pastrati un set de standarde mai joase decat cele dupa care ii judecati pe altii?

    Cat despre acuzele de activism de partid, asta nu arata decat micimea orizontului jurnalistic in care va desfasurati. Pseudonimul este o optiune personala, nu vreau sa-mi manjesc numele in mizeria jurnalistica a Internetului. Dar, desigur, nu am nici o problema daca dvs. va place sa faceti asta.

 7. Miscarea care i-a facut pe „independentii” forumului sa se catere pe pereti iar pe pesedisti sa chiuie de bucurie are o explicatie simpla.

  Singurii care vor la guvernare sunt liberalii.
  Guvernul Orban a fost trantit in Parlament iar renominalizarea lui Orban a fost respinsa de CCR. Prin urmare, Iohannis nu avea voie sa-l nominalizeze a treia oara tot pe Orban. Si atunci l-a numit pe Catu sperand in respingerea acestuia. Dar pesedistii s-au hotarat sa-l accepte, dupa ce CCR a pus cruce anticipatelor.
  Or presedintele liberalilor nu putea ramane pe tusa pana la sfarsitul anului, cand ar fi avut loc alegeri la termen.
  Catu s-a retras iar Iohannis a trecut in mare viteza guvernul Orban 3.
  End Of Story

 8. Am citit doar titlul si primele fraze pt. ca apoi continutul nu ma mai intereseaza.

  E usor sa fii radical din fotoliu sau din fata calculatorului? Chibiti. Sau critic profesionist cum ar zice CV-ul.

 9. Domnule Morariu, daca v-ati opri un pic din suvoaiele scrise zilnic, daca ati trage aer in piept si ati judeca cit de cit limpede, poate ati observa ca mare scofala nu s-a intimplat. Guvernul Citu ar fi trebuit instalat joi. Orban 2 a fost instalat simbata. Dupa cum observa si Sorin Ionita:
  „N-a reuşit schema PSD-Ponta de a bicefaliza conducerea PNL, cu preşedinte care să nu fie şi premier, ci să apară al doilea pol de decizie în partid. Trebuie să fii naiv ori neinformat de cum arată partidele noastre pe dinăuntru ca să nu realizezi că PNL, un partid destul de federalizat, ar fi implodat în câteva luni pe varianta asta. Ar fi însemnat nu doar pierderea alegerilor în toamnă, dar şi executiv disfuncţional până atunci.”
  Sinteti de-a dreptul nostim: ” (…) nu știe oare că știrea abandonului său a lăsat cu gura căscată toate oficiile diplomatice? ”
  Oooooo! Stiti dumneavoastra ce au facut „oficiile diplomatice”! Chiar toate! Te pomeni ca le-o fi lasat mai tare cu gura căscată decit atunci cind psd-istul Tudose a demisionat cu o zi inainte de vizita premierului Japoniei.

  Mai luati cite o pauza. Mai dati-va peste mina, caci deja incepeti sa deveniti un fel de Cristoiu. Cred ca poate fi facut un studiu clinic cu si despre cei care se chinuie sa umple zilnic rubrici in ziar sau pe internet. Care le stiu pe toate. Precum Ciuvica, Gadea, Cristoiu.

  • Mai luati o pauza – corect! Din seria Psihopatologia vietii universitare, abia astept cartea domnului prof. Mircea Miclea – coeficientul de narcisism in desfasurare…

  • Corect dle Alex, la asta nu ma gandisem si aveti totala dreptate adica oferiti un motiv in plus pentru care mutarea celor trei Iohannis, Orban si Catu fost o mutae care daca era de sah baga adversarul apropape, aproape in mat. Dar se vede ca dl Morariu nu ne citeste sau nu vrea sa accepte (vezi articolul de azi) ca poate ca nu are meeu dreptate si ar trebui sa fi inteles asta mai demult. Nu neg ca este in aceiasi tabara cu noi dar si cu Rares Bogdan sau Dan Tapalaga la care m-am referit totusi cu politete :)

 10. Premize aiurea….concluzii aiurea.
  Autorul Mircea Morariu doreste sa ne informeze ca le stie cam pe toate….mai are pana sa-l ajunga pe Ion Cristoiu (si Ion Cristoiu mai da cu batul in balta de atatea ori).
  Autorul nu a reusit prin pledoaria sa decat sa-si demonstreze nulitatea intelegerii problemelor actuale, iar daca cumva le-a inteles, este clara slugarnicia fata de PSD….(i-o fi mers bine cu PSD-ul).
  Deocamdata nu-i o problema, viata ne-a demonstrat cine este si ce face PSD-ul..si mai nou cine sunt slugile sale.
  D-le Mircea Morariu drumul pe care a fi un nimeni, deja ati inceput sa-l parcurgeti….
  Mult succes !

 11. Tocmai matale,maitre,sa…”De teamă că nu mi-aș putea controla excesele de limbaj”.Eu unul,nu mi-as astupa urechile cu palmele.As asculta cu placere sudalmile domniei tale,la adresa lui Johannis,Catu,Orban etc.Sunt sigur ca ar iesi mai bine decat a iesit articolul de mai sus.Una e sa injure un birjar,normal. Si cu totul alta sa auzi ditamai licentiatu’.

  • Aveti dreptate, ”e dupa facultati” si la injuraturi, vorba lui Preda. Una e s-o zica de-alde ciuvica et company, si-alta oameni cu scoala! In final, pacat de ”facultati”, daca la asta sunt bune doar!

 12. Cîţu cel demn

  Scena politică românească are figuranţi care ne decid prezentul, dar, pentru că ţărişoara noastră e pe lista acelora în care orice e posibil, are destui din cei care ne decid mai ales viitorul. Unul ar fi putut să fie Florin Cîţu, care a venit cu completări după decizia altora de a nu mai fi votat după ce a fost desemnat .
  Respins şi sacrificat pentru binele unei părţi a scenei de amatori de care pomeneam, într-un acces de orgoliu rănit, domnul Cîţu ne aduce precizări care se înscriu în „retorica″ celui mai înalt şef al său. În ultimul moment omul şi-a dat seama (decât deloc mai bine aşa) de pericol:
  Prin ce coşmaruri insuportabile ar fi trecut demnul posibil premier dacă ar fi auzit opoziţia reproşându-i în gura mare că şi cu voturile ei are un loc de seamă prin Palatul Victoria? (Citez: „Cum ar fi să strige Olguţa Vasilescu că m-a făcut premier?”).
  Conform binecunoscutului principiu autohton „eu te-am făcut, eu te omor″, dacă doamna Vasilescu ar fi votat să ajungă premier, la fel de uşor ar fi putut să-l facă să nu mai fie? Idee antologic de absurdă, deşi domnul Cîţu plusează pe idee şi ne dezvăluie o parte importantă a gândirii sale: „Când am văzut că Guvernul trece doar cu voturile PSD şi ALDE, mi-am dat seama că era un compromis. Gândul că m-ar fi votat Olguţa Vasilescu, Marcel Ciolacu, Şerban Nicolae m-a făcut să iau această decizie”.
  Omul care gândeşte singur! Şi tot singur se scutură de gânduri. Are demnitatea lui, aceeaşi cu a partidului său, şi nu poate trece peste ea. Doar că apare o „mică″ fisură în argumentaţia niciodată premierului…
  Florin Cîţu scrie că n-ar fi suportat ca cei de la PSD să-l voteze de ministru cu nr. 1 pe tricou. Demnitate… ce să mai discutăm! Dar dacă în conjunctura cu totul specială în care inamicul invizibil dar periculos numit coronavirus a făcut ca Ludovic Orban să ajungă a n-a oară şeful guvernului, cum suportă demnul ministru niciodată prim ca şeful său pe linie de partid şi de guvern să audă reproşurile unor parlamentari ai opoziţiei că l-au făcut premier?

 13. Domnule Moraru, cu toată stima pentru antecedentele dv.publicistice, nu pot să cred că aţi scris de bunăvoie acest articol, în care regăsim toate „temele” propagandei antiliberale. Păcat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro