duminică, noiembrie 28, 2021

Un mare test pe care dl. Ludovic Orban ar trebui să îl treacă ‘’din prima”

Proaspăt desemnat în funcția de prim-ministru, președintele PNL, dl. Ludovic Orban, profită de fiecare apariție în spațiul public spre a-și afirma credința nu doar că va reuși să formeze un nou guvern, ci și ca acesta va primi mai ca sigur învestitura Parlamentului.
Aceasta în pofida faptului că de pe lista posibililor viitori miniștri au dispărut unul câte unul toate numele grele ale partidului așa că, gata, nici urmă de Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Alina Gorghiu, Florian Cîțu care par a fi brusc loviți de modestie și că devine tot mai consistent zvonul potrivit căruia PNL ia în calcul un așa-numit plan B.
Adică, în cazul în care primul guvern Orban pică la votul de învestitură, tot Ludovic Orban să reprezinte cea de-a doua propunere de premier. Ținând cont de faptul că nimeni în afara USR-PLUS nu mai dă semne reale că și-ar dori cu adevărat alegeri anticipate (cu atât mai puțin PSD, agresiv, țâfnos, cu o președintă pe nume Viorica Dăncilă ce devine pe zice ce trece tot mai apăsat un fel de Gheorghe Gheorghiu-Dej în fustă) lucrurile ar trebui să curgă fără probleme. Și țara să aibă un guvern de tranziție însărcinat cu pregătirea alegerilor prezidențiale, dar și cu cele locale și paralmentare din 2020, să închidă, numai bunul Dumnezeu știe cum, bugetul pe anul 2019 și să pregătească proiectul Legii bugetului de Stat pentru anul viitor. Dar să și asigure de faptul că acesta va obține votul Parlamentului.
Partidele care, alături de PNL, au asigurat săptămâna trecută trecerea moțiunii de cenzură fie că declară limpede că nu vor vota noul guvern (e cazul formațiunii Pro România a vicleanului domn Victor Viorel Ponta), fie că emit prea multe pretenții care, neputând fi îndeplinite, ar putea conduce la perpetuarea guvernului interimar PSD cel puțin până la alegerile prezidențiale (așa fac USR-PLUS și UDMR, fiecare de pe altă poziție), fie că dau dovadă de o flexibilitate cel puțin neașteptată. Așa cum stau lucrurile în cazul ALDE care aproape că se limitează la a cere doar ca în viitorul guvern să nu se regăsească nici un reprezentant al PMP, cu atât mai puțin dl, Traian Băsescu însuși căruia nu încetează să-i reproșeze trecutul de informator al Securității.
Dl. Ludovic Orban s-a dovedit un bun negociator atunci când a fost vorba de a obține numărul de semnături dar și de voturi grație cărora a căzut guvernul pesedist condus de V. V. Dăncilă. În respectivele zile, președintele PNL probabil că nu a avut timp să negocieze și să stabilească ceea ce se va întâmpla după cădere. Va trebui să o facă până în ziua în care va prezenta Parlamentului lista noului guvern.
Desigur, d-lui Orban îi va fi imposibil să îndeplinească toate cerințele. Cum s-ar putea, de pildă, să facă pace USR-PLUS care vrea, după părerea mea pe bună dreptate, ca primarii și președinții de Consilii județene să fie aleși din două tururi de scrutin , cu UDMR care ține mortiș ca lucrurile să stea exact pe dos? E de sperat că liderii Opoziției vor înțelege că succesul moțiunii ar fi devidat de sens în cazul în care la Palatul Victoria vor rămâne tot Viorica Dăncilă și șleahta ei. Dl. Orban însuși și întreg partidul trebuie, la rândul lor, să conștientizeze că instaurarea unui guvern ca urmare a mai sus-menționatului plan B va face noul Executiv mult mai puțin credibil.
Oare e prea mult dacă le cerem politicienilor din USR-PLUS, ALDE, UDMR și chiar Pro România să aibă în vedere și interesul țării, nu doar obiectivele lor electorale?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. „… emit prea multe pretenții care, neputând fi îndeplinite, ar putea conduce la perpetuarea guvernului interimar PSD cel puțin până la alegerile prezidențiale (așa fac USR-PLUS și UDMR, fiecare de pe altă poziție)…”

  Cele 4 (patru) condiții pentru susținerea guvernului viitor de către USR sunt: 1. Alegeri locale în două tururi; 2. „Fără penali în funcții publice”; 3. Desființarea recursului compensatoriu; 4. Desemnarea comisarului european din partea României după consultarea Parlamentului.
  Păi, ca să fie mai puține, iar textul articolului să fie obiectiv, la care ar trebui să se renunțe?!

  Cea de-a patra condiție este prevăzută în Lg. 373/2013, pe care PSD a încălcat-o. Oare nu ar trebui să o respecte nici PNL?

  Alegerile locale într-un singur tur au făcut să am un primar votat de mai puțin de 14% dintre bucureștenii cu drept de vot. Un singur tur de scrutin, dacă ne amintim bine, este nu doar pe placul UDMR, ci și al PSD și PNL, care au mulți primari. Iar ProRomânia (care deși are acum mai mulți parlamentari decât USR nu este criticată mai de nimeni prin mass-media) se apropie de aceeași situație prin migrarea primarilor PSD.

  Recursul compensatoriu reprezintă o tragedie socială, relevată de numeroșii cetățeni care căzut victime infractorilor eliberați înainte de termen de dl Iordache și PSD.

  Despre prezența acelorași infractori în funcții publice este de-a dreptul absurd să mai vorbim. Dacă PSD-PNL-ProRomânia-PMP nu găsesc membri care nu să fi comis infracțiuni pentru a-i desemna în funcții publice, atunci poate că este mai bine să nu ajungă la guvernare.

  De fapt toate aceste cerințe ale USR sunt lucruri elementare de bun-simț cerute de cetățenii români și asumate de USR încă înainte de votarea moțiunii. Tot atunci a spus că susține guvernul PSD, dar nu participă la guvernare înainte de alegerile generale anticipate/la termen.

  Ceea ce i se reproșează USRPLUS este de fapt că e o formațiune politică NORMALĂ. Or, asta este perceput de reprezentanții guvernării cleptocratice, aflată în fruntea României de 30 de ani, drept un mare pericol!

  • Erată. Rog pe cei care dau atenție comentariilor mele ca în loc de „a spus că susține guvernul PSD” să citească „a spus că susține guvernul PNL”. Mulțumesc.

 2. La alegerea lui Băsescu pentru al doilea mandat, Boc a „amânat” criza pentru a fi ales Băsescu. A urmat apoi o recesiune mult mai mare decât în alte țări europene (au băgat mult mai mult mașina în șanț și a fost mai greu să o scoată).

  Acum, Iohannis – deși avea de departe cele mai mari șanse – a provocat o gravă și inutilă criză politică numai ca să-și asigure realegerea. Practic a oprit erodarea PSD în scopul reconsolidării lui.

  Chiar merită funcția prezidențială astfel de pagube politice?

  • Ai dreptate insa merita orice efort politic si sa accepti o criza politica daca la capatul ei sunt alageri parlamentre anticipate, dorinta presedintelui.
   Numai alegerile parlamentare la termen sau anticipate pot fi solutia solida si pe termen mediu astfel incat un nou guvern sa poata implementa reformele necesare, sa treac la investitii etc.etc. Fara sustinere parlamentara orice guvern va esua.

   • Alegerile parlamentare anticipate sau la termen vor duce la blocaj. Toti participanți la festin se vor bloca unii pe altii . Si o dată cu ei și …societatea civilă !Ăsta va fi rezultatul foarte posibil la care se va ajunge. Si atunci să te tii la complicatii din cele mai imprevizibile pe plan extern, Foarte grave si primejdioase pentru România.

  • „La alegerea lui Băsescu pentru al doilea mandat, Boc a “amânat” criza…”

   Dacă îmi amintesc bine, „duduia economia” sub altă guvernare, anume Tăriceanu 2 cel mai incompetent guvern din istoria Româniai, după cel condus de Dăncilă.

   Cred că i-ați încurcat…Dl Boc este cel care „a tăiat salariile” pentru a reduce dezechilibrele generate de politicile prociclice ale guvernului Tăriceanu2.

 3. Ironia politicii este ca ai darimat pe cineva, dar tu nu te poti ridica fara ajutorul celui pe care l-ai darimat. Si care cazut nu cred ca il va da. Mai ales ca intre cei ce au votat motiunea a patruns dihonia :D

 4. Ar trebui sa pice ambele guverne Orban si sa organizate in limite constitutionale alegeri parlamentare anticipate. Nu vad rostul ca un eventual guvern Orban sa se chinuie fara o majoritate in parlament. Ar fi prada foarte usoara atat pt PSD ist cat si pentru Ponta.

 5. Alegerea primarilor dintr-un singur tur este atat de vadit NEDEMOCRATICĂ incat
  m-am intrebat adesea cat de gros e obrazul celor care vor mentinerea acestui sistem.
  Ei sunt – pe fata PSD i UDMR, si nemarturisit si PNL (care alaturi de PSD a conribuit la
  acesta malformatie impusa pe vremea europeanului Basescu).

  Aceeasi nesimtire se vede si in discursurile conform carora NU SE POATE INITIA PROCEDURA – de 60 de zile – care se finalizeaza prin anticipate deoarece suntem
  in perioada premergatoare alegerilor prezidentiale care se termina inainte de 60.

  In realitae anricipate nu vrea nici macar sora lui Barna Rise Project – cum sa isi abandoneze
  ei bunatate de manat ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro