miercuri, iunie 16, 2021

Un mare test pe care dl. Ludovic Orban ar trebui să îl treacă ‘’din prima”

Proaspăt desemnat în funcția de prim-ministru, președintele PNL, dl. Ludovic Orban, profită de fiecare apariție în spațiul public spre a-și afirma credința nu doar că va reuși să formeze un nou guvern, ci și ca acesta va primi mai ca sigur învestitura Parlamentului.
Aceasta în pofida faptului că de pe lista posibililor viitori miniștri au dispărut unul câte unul toate numele grele ale partidului așa că, gata, nici urmă de Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Alina Gorghiu, Florian Cîțu care par a fi brusc loviți de modestie și că devine tot mai consistent zvonul potrivit căruia PNL ia în calcul un așa-numit plan B.
Adică, în cazul în care primul guvern Orban pică la votul de învestitură, tot Ludovic Orban să reprezinte cea de-a doua propunere de premier. Ținând cont de faptul că nimeni în afara USR-PLUS nu mai dă semne reale că și-ar dori cu adevărat alegeri anticipate (cu atât mai puțin PSD, agresiv, țâfnos, cu o președintă pe nume Viorica Dăncilă ce devine pe zice ce trece tot mai apăsat un fel de Gheorghe Gheorghiu-Dej în fustă) lucrurile ar trebui să curgă fără probleme. Și țara să aibă un guvern de tranziție însărcinat cu pregătirea alegerilor prezidențiale, dar și cu cele locale și paralmentare din 2020, să închidă, numai bunul Dumnezeu știe cum, bugetul pe anul 2019 și să pregătească proiectul Legii bugetului de Stat pentru anul viitor. Dar să și asigure de faptul că acesta va obține votul Parlamentului.
Partidele care, alături de PNL, au asigurat săptămâna trecută trecerea moțiunii de cenzură fie că declară limpede că nu vor vota noul guvern (e cazul formațiunii Pro România a vicleanului domn Victor Viorel Ponta), fie că emit prea multe pretenții care, neputând fi îndeplinite, ar putea conduce la perpetuarea guvernului interimar PSD cel puțin până la alegerile prezidențiale (așa fac USR-PLUS și UDMR, fiecare de pe altă poziție), fie că dau dovadă de o flexibilitate cel puțin neașteptată. Așa cum stau lucrurile în cazul ALDE care aproape că se limitează la a cere doar ca în viitorul guvern să nu se regăsească nici un reprezentant al PMP, cu atât mai puțin dl, Traian Băsescu însuși căruia nu încetează să-i reproșeze trecutul de informator al Securității.
Dl. Ludovic Orban s-a dovedit un bun negociator atunci când a fost vorba de a obține numărul de semnături dar și de voturi grație cărora a căzut guvernul pesedist condus de V. V. Dăncilă. În respectivele zile, președintele PNL probabil că nu a avut timp să negocieze și să stabilească ceea ce se va întâmpla după cădere. Va trebui să o facă până în ziua în care va prezenta Parlamentului lista noului guvern.
Desigur, d-lui Orban îi va fi imposibil să îndeplinească toate cerințele. Cum s-ar putea, de pildă, să facă pace USR-PLUS care vrea, după părerea mea pe bună dreptate, ca primarii și președinții de Consilii județene să fie aleși din două tururi de scrutin , cu UDMR care ține mortiș ca lucrurile să stea exact pe dos? E de sperat că liderii Opoziției vor înțelege că succesul moțiunii ar fi devidat de sens în cazul în care la Palatul Victoria vor rămâne tot Viorica Dăncilă și șleahta ei. Dl. Orban însuși și întreg partidul trebuie, la rândul lor, să conștientizeze că instaurarea unui guvern ca urmare a mai sus-menționatului plan B va face noul Executiv mult mai puțin credibil.
Oare e prea mult dacă le cerem politicienilor din USR-PLUS, ALDE, UDMR și chiar Pro România să aibă în vedere și interesul țării, nu doar obiectivele lor electorale?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. „… emit prea multe pretenții care, neputând fi îndeplinite, ar putea conduce la perpetuarea guvernului interimar PSD cel puțin până la alegerile prezidențiale (așa fac USR-PLUS și UDMR, fiecare de pe altă poziție)…”

  Cele 4 (patru) condiții pentru susținerea guvernului viitor de către USR sunt: 1. Alegeri locale în două tururi; 2. „Fără penali în funcții publice”; 3. Desființarea recursului compensatoriu; 4. Desemnarea comisarului european din partea României după consultarea Parlamentului.
  Păi, ca să fie mai puține, iar textul articolului să fie obiectiv, la care ar trebui să se renunțe?!

  Cea de-a patra condiție este prevăzută în Lg. 373/2013, pe care PSD a încălcat-o. Oare nu ar trebui să o respecte nici PNL?

  Alegerile locale într-un singur tur au făcut să am un primar votat de mai puțin de 14% dintre bucureștenii cu drept de vot. Un singur tur de scrutin, dacă ne amintim bine, este nu doar pe placul UDMR, ci și al PSD și PNL, care au mulți primari. Iar ProRomânia (care deși are acum mai mulți parlamentari decât USR nu este criticată mai de nimeni prin mass-media) se apropie de aceeași situație prin migrarea primarilor PSD.

  Recursul compensatoriu reprezintă o tragedie socială, relevată de numeroșii cetățeni care căzut victime infractorilor eliberați înainte de termen de dl Iordache și PSD.

  Despre prezența acelorași infractori în funcții publice este de-a dreptul absurd să mai vorbim. Dacă PSD-PNL-ProRomânia-PMP nu găsesc membri care nu să fi comis infracțiuni pentru a-i desemna în funcții publice, atunci poate că este mai bine să nu ajungă la guvernare.

  De fapt toate aceste cerințe ale USR sunt lucruri elementare de bun-simț cerute de cetățenii români și asumate de USR încă înainte de votarea moțiunii. Tot atunci a spus că susține guvernul PSD, dar nu participă la guvernare înainte de alegerile generale anticipate/la termen.

  Ceea ce i se reproșează USRPLUS este de fapt că e o formațiune politică NORMALĂ. Or, asta este perceput de reprezentanții guvernării cleptocratice, aflată în fruntea României de 30 de ani, drept un mare pericol!

  • Erată. Rog pe cei care dau atenție comentariilor mele ca în loc de „a spus că susține guvernul PSD” să citească „a spus că susține guvernul PNL”. Mulțumesc.

 2. La alegerea lui Băsescu pentru al doilea mandat, Boc a „amânat” criza pentru a fi ales Băsescu. A urmat apoi o recesiune mult mai mare decât în alte țări europene (au băgat mult mai mult mașina în șanț și a fost mai greu să o scoată).

  Acum, Iohannis – deși avea de departe cele mai mari șanse – a provocat o gravă și inutilă criză politică numai ca să-și asigure realegerea. Practic a oprit erodarea PSD în scopul reconsolidării lui.

  Chiar merită funcția prezidențială astfel de pagube politice?

  • Ai dreptate insa merita orice efort politic si sa accepti o criza politica daca la capatul ei sunt alageri parlamentre anticipate, dorinta presedintelui.
   Numai alegerile parlamentare la termen sau anticipate pot fi solutia solida si pe termen mediu astfel incat un nou guvern sa poata implementa reformele necesare, sa treac la investitii etc.etc. Fara sustinere parlamentara orice guvern va esua.

   • Alegerile parlamentare anticipate sau la termen vor duce la blocaj. Toti participanți la festin se vor bloca unii pe altii . Si o dată cu ei și …societatea civilă !Ăsta va fi rezultatul foarte posibil la care se va ajunge. Si atunci să te tii la complicatii din cele mai imprevizibile pe plan extern, Foarte grave si primejdioase pentru România.

  • „La alegerea lui Băsescu pentru al doilea mandat, Boc a “amânat” criza…”

   Dacă îmi amintesc bine, „duduia economia” sub altă guvernare, anume Tăriceanu 2 cel mai incompetent guvern din istoria Româniai, după cel condus de Dăncilă.

   Cred că i-ați încurcat…Dl Boc este cel care „a tăiat salariile” pentru a reduce dezechilibrele generate de politicile prociclice ale guvernului Tăriceanu2.

 3. Ironia politicii este ca ai darimat pe cineva, dar tu nu te poti ridica fara ajutorul celui pe care l-ai darimat. Si care cazut nu cred ca il va da. Mai ales ca intre cei ce au votat motiunea a patruns dihonia :D

 4. Ar trebui sa pice ambele guverne Orban si sa organizate in limite constitutionale alegeri parlamentare anticipate. Nu vad rostul ca un eventual guvern Orban sa se chinuie fara o majoritate in parlament. Ar fi prada foarte usoara atat pt PSD ist cat si pentru Ponta.

 5. Alegerea primarilor dintr-un singur tur este atat de vadit NEDEMOCRATICĂ incat
  m-am intrebat adesea cat de gros e obrazul celor care vor mentinerea acestui sistem.
  Ei sunt – pe fata PSD i UDMR, si nemarturisit si PNL (care alaturi de PSD a conribuit la
  acesta malformatie impusa pe vremea europeanului Basescu).

  Aceeasi nesimtire se vede si in discursurile conform carora NU SE POATE INITIA PROCEDURA – de 60 de zile – care se finalizeaza prin anticipate deoarece suntem
  in perioada premergatoare alegerilor prezidentiale care se termina inainte de 60.

  In realitae anricipate nu vrea nici macar sora lui Barna Rise Project – cum sa isi abandoneze
  ei bunatate de manat ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

Rezumatul în 10 puncte: Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe....

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Istanbul Kanal. So what?

"Vom pune fundația la Canal Istanbul la finele lunii iunie. Vom construi două orașe pe cele două...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro