miercuri, iulie 17, 2024

Un mare test pe care dl. Ludovic Orban ar trebui să îl treacă ‘’din prima”

Proaspăt desemnat în funcția de prim-ministru, președintele PNL, dl. Ludovic Orban, profită de fiecare apariție în spațiul public spre a-și afirma credința nu doar că va reuși să formeze un nou guvern, ci și ca acesta va primi mai ca sigur învestitura Parlamentului.
Aceasta în pofida faptului că de pe lista posibililor viitori miniștri au dispărut unul câte unul toate numele grele ale partidului așa că, gata, nici urmă de Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Alina Gorghiu, Florian Cîțu care par a fi brusc loviți de modestie și că devine tot mai consistent zvonul potrivit căruia PNL ia în calcul un așa-numit plan B.
Adică, în cazul în care primul guvern Orban pică la votul de învestitură, tot Ludovic Orban să reprezinte cea de-a doua propunere de premier. Ținând cont de faptul că nimeni în afara USR-PLUS nu mai dă semne reale că și-ar dori cu adevărat alegeri anticipate (cu atât mai puțin PSD, agresiv, țâfnos, cu o președintă pe nume Viorica Dăncilă ce devine pe zice ce trece tot mai apăsat un fel de Gheorghe Gheorghiu-Dej în fustă) lucrurile ar trebui să curgă fără probleme. Și țara să aibă un guvern de tranziție însărcinat cu pregătirea alegerilor prezidențiale, dar și cu cele locale și paralmentare din 2020, să închidă, numai bunul Dumnezeu știe cum, bugetul pe anul 2019 și să pregătească proiectul Legii bugetului de Stat pentru anul viitor. Dar să și asigure de faptul că acesta va obține votul Parlamentului.
Partidele care, alături de PNL, au asigurat săptămâna trecută trecerea moțiunii de cenzură fie că declară limpede că nu vor vota noul guvern (e cazul formațiunii Pro România a vicleanului domn Victor Viorel Ponta), fie că emit prea multe pretenții care, neputând fi îndeplinite, ar putea conduce la perpetuarea guvernului interimar PSD cel puțin până la alegerile prezidențiale (așa fac USR-PLUS și UDMR, fiecare de pe altă poziție), fie că dau dovadă de o flexibilitate cel puțin neașteptată. Așa cum stau lucrurile în cazul ALDE care aproape că se limitează la a cere doar ca în viitorul guvern să nu se regăsească nici un reprezentant al PMP, cu atât mai puțin dl, Traian Băsescu însuși căruia nu încetează să-i reproșeze trecutul de informator al Securității.
Dl. Ludovic Orban s-a dovedit un bun negociator atunci când a fost vorba de a obține numărul de semnături dar și de voturi grație cărora a căzut guvernul pesedist condus de V. V. Dăncilă. În respectivele zile, președintele PNL probabil că nu a avut timp să negocieze și să stabilească ceea ce se va întâmpla după cădere. Va trebui să o facă până în ziua în care va prezenta Parlamentului lista noului guvern.
Desigur, d-lui Orban îi va fi imposibil să îndeplinească toate cerințele. Cum s-ar putea, de pildă, să facă pace USR-PLUS care vrea, după părerea mea pe bună dreptate, ca primarii și președinții de Consilii județene să fie aleși din două tururi de scrutin , cu UDMR care ține mortiș ca lucrurile să stea exact pe dos? E de sperat că liderii Opoziției vor înțelege că succesul moțiunii ar fi devidat de sens în cazul în care la Palatul Victoria vor rămâne tot Viorica Dăncilă și șleahta ei. Dl. Orban însuși și întreg partidul trebuie, la rândul lor, să conștientizeze că instaurarea unui guvern ca urmare a mai sus-menționatului plan B va face noul Executiv mult mai puțin credibil.
Oare e prea mult dacă le cerem politicienilor din USR-PLUS, ALDE, UDMR și chiar Pro România să aibă în vedere și interesul țării, nu doar obiectivele lor electorale?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. „… emit prea multe pretenții care, neputând fi îndeplinite, ar putea conduce la perpetuarea guvernului interimar PSD cel puțin până la alegerile prezidențiale (așa fac USR-PLUS și UDMR, fiecare de pe altă poziție)…”

  Cele 4 (patru) condiții pentru susținerea guvernului viitor de către USR sunt: 1. Alegeri locale în două tururi; 2. „Fără penali în funcții publice”; 3. Desființarea recursului compensatoriu; 4. Desemnarea comisarului european din partea României după consultarea Parlamentului.
  Păi, ca să fie mai puține, iar textul articolului să fie obiectiv, la care ar trebui să se renunțe?!

  Cea de-a patra condiție este prevăzută în Lg. 373/2013, pe care PSD a încălcat-o. Oare nu ar trebui să o respecte nici PNL?

  Alegerile locale într-un singur tur au făcut să am un primar votat de mai puțin de 14% dintre bucureștenii cu drept de vot. Un singur tur de scrutin, dacă ne amintim bine, este nu doar pe placul UDMR, ci și al PSD și PNL, care au mulți primari. Iar ProRomânia (care deși are acum mai mulți parlamentari decât USR nu este criticată mai de nimeni prin mass-media) se apropie de aceeași situație prin migrarea primarilor PSD.

  Recursul compensatoriu reprezintă o tragedie socială, relevată de numeroșii cetățeni care căzut victime infractorilor eliberați înainte de termen de dl Iordache și PSD.

  Despre prezența acelorași infractori în funcții publice este de-a dreptul absurd să mai vorbim. Dacă PSD-PNL-ProRomânia-PMP nu găsesc membri care nu să fi comis infracțiuni pentru a-i desemna în funcții publice, atunci poate că este mai bine să nu ajungă la guvernare.

  De fapt toate aceste cerințe ale USR sunt lucruri elementare de bun-simț cerute de cetățenii români și asumate de USR încă înainte de votarea moțiunii. Tot atunci a spus că susține guvernul PSD, dar nu participă la guvernare înainte de alegerile generale anticipate/la termen.

  Ceea ce i se reproșează USRPLUS este de fapt că e o formațiune politică NORMALĂ. Or, asta este perceput de reprezentanții guvernării cleptocratice, aflată în fruntea României de 30 de ani, drept un mare pericol!

  • Erată. Rog pe cei care dau atenție comentariilor mele ca în loc de „a spus că susține guvernul PSD” să citească „a spus că susține guvernul PNL”. Mulțumesc.

 2. La alegerea lui Băsescu pentru al doilea mandat, Boc a „amânat” criza pentru a fi ales Băsescu. A urmat apoi o recesiune mult mai mare decât în alte țări europene (au băgat mult mai mult mașina în șanț și a fost mai greu să o scoată).

  Acum, Iohannis – deși avea de departe cele mai mari șanse – a provocat o gravă și inutilă criză politică numai ca să-și asigure realegerea. Practic a oprit erodarea PSD în scopul reconsolidării lui.

  Chiar merită funcția prezidențială astfel de pagube politice?

  • Ai dreptate insa merita orice efort politic si sa accepti o criza politica daca la capatul ei sunt alageri parlamentre anticipate, dorinta presedintelui.
   Numai alegerile parlamentare la termen sau anticipate pot fi solutia solida si pe termen mediu astfel incat un nou guvern sa poata implementa reformele necesare, sa treac la investitii etc.etc. Fara sustinere parlamentara orice guvern va esua.

   • Alegerile parlamentare anticipate sau la termen vor duce la blocaj. Toti participanți la festin se vor bloca unii pe altii . Si o dată cu ei și …societatea civilă !Ăsta va fi rezultatul foarte posibil la care se va ajunge. Si atunci să te tii la complicatii din cele mai imprevizibile pe plan extern, Foarte grave si primejdioase pentru România.

  • „La alegerea lui Băsescu pentru al doilea mandat, Boc a “amânat” criza…”

   Dacă îmi amintesc bine, „duduia economia” sub altă guvernare, anume Tăriceanu 2 cel mai incompetent guvern din istoria Româniai, după cel condus de Dăncilă.

   Cred că i-ați încurcat…Dl Boc este cel care „a tăiat salariile” pentru a reduce dezechilibrele generate de politicile prociclice ale guvernului Tăriceanu2.

 3. Ironia politicii este ca ai darimat pe cineva, dar tu nu te poti ridica fara ajutorul celui pe care l-ai darimat. Si care cazut nu cred ca il va da. Mai ales ca intre cei ce au votat motiunea a patruns dihonia :D

 4. Ar trebui sa pice ambele guverne Orban si sa organizate in limite constitutionale alegeri parlamentare anticipate. Nu vad rostul ca un eventual guvern Orban sa se chinuie fara o majoritate in parlament. Ar fi prada foarte usoara atat pt PSD ist cat si pentru Ponta.

 5. Alegerea primarilor dintr-un singur tur este atat de vadit NEDEMOCRATICĂ incat
  m-am intrebat adesea cat de gros e obrazul celor care vor mentinerea acestui sistem.
  Ei sunt – pe fata PSD i UDMR, si nemarturisit si PNL (care alaturi de PSD a conribuit la
  acesta malformatie impusa pe vremea europeanului Basescu).

  Aceeasi nesimtire se vede si in discursurile conform carora NU SE POATE INITIA PROCEDURA – de 60 de zile – care se finalizeaza prin anticipate deoarece suntem
  in perioada premergatoare alegerilor prezidentiale care se termina inainte de 60.

  In realitae anricipate nu vrea nici macar sora lui Barna Rise Project – cum sa isi abandoneze
  ei bunatate de manat ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro