joi, noiembrie 30, 2023

Un Minister al Mândriei de a fi Români

Nimic mai emoţionant şi mobilizator decât sloganul pe care PSD şi l-a ales drept emblemă a campaniei sale. Mândria de a fi român este stindardul sub care o întreagă naţiune este invitată să mărşăluiască, cadenţat, spre a se incadra în acest nou ritm al vremurilor. Tristeţea, indoielile, spiritul critic sunt abandonate, rând pe rând, înlocuite cu un elan ce evocă optimismul contagios al ceauşismului. Vizitele de lucru sunt ocaziile în care viitorul Preşedinte al României se întâlneşte cu destoinicii săi supuşi,întărindu-le credinţa în viitorul luminos care îi aşteaptă.

În acest context de regenerare naţională, pregătind marea sărbătoare de pe 25 mai, înfiinţarea unui Minister al mândriei de a fi român ar fi ocazia de a proba criticilor şi duşmanilor poporului că poporul nostru nu se identifică cu cei care refuză salvarea oferită de social-democraţi şi de mesajul lor inspirat. Un minister al patriotismului, aşadar, care să unească, ca într-o nouă sinergie a faptelor, funcţiunile ICR şi al Ministerului Culturii, cu scopul nobil de a promova valorile neîntinate de fascism şi de “ băsism “ ale românilor. O daciadă permanentă, care să ducă mai departe moştenirea glorioasă a “ Cântării României”, căci de această dată micile ecrane ale patriei sunt cu mult mai numeroase şi rafinate tehnologic. Exemplul Mariei Grapini sau al Anei Birchall, îmbrăcând costumul naţional spre a bloca avansul “ reacţiunii”, se cere urmat cu curaj. Întreaga Românie poate deveni o mare de haine populare, fremâtând sub atingerea steagurilor roşii ale PSD şi binecuvântată de Biserica noastră Ortodoxă şi de Patriarhul ei. Credinţă, naţiune, unitate, populism: după ezitări şi căutări, social- democraţia autohtonă îşi regăseşte vâna ei puternică şi vizionară.

Un Minister al mândriei de a fi român ar putea , în fine, epura spaţiul cultural de cei care îl poluează, cu prezenţa şi scrisul lor. A fi român înseamnă, înainte de toate, a fi loial conducerii ţării tale şi Primului-Ministru şi a te feri să ponegreşti virtuţile strămoşeşti ale unei naţiuni înnobilate de eroism. De pe afişurile PSD, Coloana Infinitului şi Mihai Viteazul ne privesc şi ne somează să rămânem credincioşi iubirii de ţară. Cine ar putea ignora această chemare a gliei străbune?

Pe 25 mai 2014, acest viitor al adevărului şi patriotismului poate începe să prindă contur. Eliberată de povara anchetelor DNA şi de balastul “ statului de drept”, România se poate îndrepta, în fine, spre acest liman al purităţii şi seninătăţii. Pacea se va întinde peste patria noastră, iar corupţia nu va mai fi decât o amintire în acest stat binecuvântat de divinitate şi guvernat înţelept.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. word!

  acum lasand sarcasmul la o parte…este revoltator ca un astfel de scenariu nu mai tine de fantezie ci se intrepatrunde din ce in ce mai mult cu realitatea

 2. Sint mindru ca am un prim ministru plagiator.
  Sint mindru, chiar peste poate, ca reinvie „Cintarea Romaniei”.
  Sint mindru ca sint mindru.

 3. Cate teme marunte mai poate toca opozitia pentru a ataca frontal puterea in lupta electorala? Ati sarit cu parasuta, ati facut selfie-uri, v-ati dat la afisele PSD, ati trecut la slogan. Treaba serioasa! Dar, sa propuneti o agenda romaneasca pentru UE si sa ii poftiti pe pesedisti sa o discute impreuna, nu v-a venit sa faceti? Sa le explicati alora de la tara ce e de castigat si ce e de pierdut in UE? Pentru ca nu pot sa cred ca PSD v-o trage doar cu un slogan mediocru…

   • Monopol pe electoratul destept? Eroarea asta o face dreapta de 25 ani. E campanie electorala, nu test de IQ. Vino cu mesaje, umbla la valori, propune viziuni. Nu te lauda ca „ai mei e mai dastepti”.

    • @jay. Hai sa socotim impreuna:
     A. macar jumatate dintre pensionari, care inca mai spera intr-o marire imediata si substantiala a pensiei [cam 3 mil suflete]
     B. cam un milion asistati social, adusi de primari [„nu votezi cum vreau eu, nu mai pupi alocatie]
     C. ceva sindicalisti bugetari care n-ar avea nicio sansa intr-un sistem competitiv
     D. 600 000 membri PSD [care apartin si celor de la pct.A,B,C]

     Daca depasesti 4,2 mil [votul din dec.2012] atunci inseamna ca unii -potentiali votanti- s-au mai dezmeticit.

   • Acei votanți nu sunt chiar atât de proști încât să refuze un proiect coerent de modenizare a României. Însă așa-zisa ”dreapta” din România nu vine cu un astfel de proiect și nu vine cu măsuri autentice de dreapta.

    E cam greu să obții voturi din partea electoratului, atunci când îi explici cu fiecare ocazie cât de prost e.

   • cred ca jay vrea sa spuna ca daca psd-ul are niste demersuri primitive, atunci opozitia ar trebui sa aiba unele inteligente si abile, sa propuna niste teme de discutie care sa faca diferenta intre grobienii din psd si ei. sunt multe astfel de teme, insa, din pacate, psd da tonul, iar ceilalti incep sa topaie pe melodiile pesediste. Tragic, ridicol ?

  • avetzi dreptate,dar va intreb !; credetzi ca avetzi auditoriul caruia sa va adresatzi cu ceea ce ar putea insemna opozitzie de idei ?

 4. Dle I.Stanomir, evdent ca va impartasesc ideile pe care le exprimati in acest articol, si ca va inteleg tentatia de a sublinia ridicolul unei campanii PSD ajunsa la apogeul (?) uzurparii valorilor noastre nationale, in scopul manipularii majoritatii romanilor votanti…mi se pare insa, ca ironia este o arma neapropriata in lupta contra tavalugului PSD-ist!
  Acest tip de discurs este savurat de cei care n-ar vota in veci PSD&co, dar nu este util cauzei primordiale, pe care-mi imaginez ca o vizati, aceea de a determina partizanii lor sa se razgandeasca…!? Cred ca efectul este exact invers, si regret asta…dar pot sa ma si insel…!?
  Ironizand sentimentul patriotic in general, ca sa subliniati ridicolul temei alese pentru campania electorala, intrati direct in capcana pe care v-o intinde PSD!
  Nu intamplator a fost aleasa tema „mandriei de a fi roman”, ci pentru ca este TOT ce le-a mai ramas romanilor!!! Este o idee remarcabila, constat deci ca, o data in plus PSD stie sa le vorbeasca oamenilor pe limba lor!!!
  Dvs si ceilalti oameni de buna credinta care vedeti clar in jocul lor pervers, continuati insa, de suficient de mult timp, sa comiteti cateva erori (aceleasi?)
  – tratati problemele doar in amonte
  – tonalitatea discursului purtat, subtilitatea sau ironia lui (prea!) fina, denota ca va adresati, nu numai unui numar infim de persoane, dar mai ales celor deja convinse de dvs!
  In cazul care ne preocupa, as fi preferat ca intelectualitatea sa se sesizeze cu amandoua mainile de subiectul „mandriei nationale”, care este departe de a fi ridicol sau secundar (!!!), si astfel sa nu le permita celorlalti sa-i devieze sensul initial, transformand-o intr-o arma pur electoralista, patetica poate, dar extrem de eficienta!!!

  • constructzia acestei”mindrii natzionale” s a facut in ani ! cum credetzi ca vetzi reushi sa i intoarcetzi din drum ? cu media de care io am cunoshtintza ca exista ! nu cred .

 5. Strategia acesta este identica cu cea a lui Putin in Rusia. Si acolo se pedaleaza pe acelasi tip de propaganda care se adreseaza unui intelect primitiv. Macar daca ai nostri ar ramine doar la retorica interna si nu ar lua-o razna ca ungurii care vor si ei o bucatica din Ucraina.

 6. Nu cu foarte multă vreme în urmă, am stat de vorbă cu o doamnă având tatăl rus și mama calmucă. Era foarte mândră de Gingis Han și Timur Lenk. Deci există mândrii și mândrii :)
  Pe la 1900, un profesor japonez care preda în Statele Unite (cred că era chiar primul), a scris o carte în care dorea să traducă spiritul nipon pe înțelesul americanilor. A fost sprijinit și sfătuit de decanul secției de studii orientale, care a inserat diverse comentarii critice pe marginea manuscrisului. Unul din ele era : „Se pare că în universitățile din Japonia există o omisiune notabilă, anume lipsa predării eticii sau moralei”. Răspunsul japonezului a fost : Trebuie să vă explic întâi în ce constă educația copiilor din familiile de samurai.
  Din nefericire avem o clasă de chandala, nu neapărat în sens material, ci intelectual și de educație. Presa, radioul și antenele TV chandala nu au făcut decât să sporească confuzia și animozitatea acestor oameni pentru care vectorii mediatici mai sus amintiți au devenit o metodă curentă de asmuțire împotriva a ceva sau cuiva. Cum patriotismul adevărat este un sentiment pozitiv, chiar luând înțelesul articolului dumneavoastră în sens literal și nu ironic, este greu de crezut că cineva poate fi asmuțit pentru a fi patriot. Opusul acestei clase, dar rezultat tot din delabrarea standardelor academice în România ( a se vedea premierul BRIC-a-brac), este casta de brahmani destinată serviciilor religioase în slujba semidocției, semi-ignoranței agresive (deci punct comun cu chandala) și nu rareori vulgarității insolente.

 7. Sincer sa fiu este cel mai bun mesaj al campaniei, ce poate fi mai magulitor pentru un inganfat, prost, care se supraaprecieaza? Nu trebuie sa apelezi decat la mandria lui si l-ai castigat! :-) Succesul campaniei PSD este garantat.

 8. 1. Eram roman si in duminca orbului, atunci cand marea majoritate a conationalilor a ales, prin vot, sa rateze unica sansa de a intre in randul lumii civilizate. Prin urmare, sunt mandru ca sunt idiot!

  2. Eram roman si in 13-15 iunie, cand minerii au scos pretentiile de democratie (reala) din capul tinerilor cu batele, si cu ajutorul politiei. Prin urmare, sunt mandru ca sunt barbar!

  3. Eram roman si pe vremea cand Iliescu le „recomanda” judecatorilor sa nu mai retrocedeze proprietatile, ceea ce a aruncat in derizoriu notiunea de restitutie si a permis dezvoltarea mafiei imobiliare. Prin urmare, sunt mandru ca sunt bleg!

  Sincer sa fiu, ma cam ineaca mandria – adica imi cam sta in gat – dar nu-i nimic: in scurt timp prevad ca voi fi mandru de alianta cu Rusia, de faptul ca tot mai multi neaveniti traiesc din banii munciti de mine, de aservirea justitiei in folosul baronilor locali si, desigur, de faptul ca ultima lebada din Viena a fost „halita” de concetatenii mei.. rromani!

  Traiasca si infloreasca Partidul Socialist Democrat, in frunte cu conducatorul sau, tovarasul Victor Viorel Ponta, si cu blonda lui sotie!

  Dixit!

 9. Vorba unui personaj din Ilf si Petrov: „Dar ce frumos flutura drapelele rosii!”.
  Mandru ca taiesc in tara Antenelor lui Felix, mandru ca sunt contemporan cu cei 7,4 milioane de romani care …, .mandru ca traiesc in tara unde si mortii voteaza, mandru ca sunt luat drept prost.

 10. Bine scris, bine gandit. E rusinos felul in care PSD tableaza pe un populism amestecat cu nationalism gaunos ca sa prosteasca masele amorfe. Si cred ca de fapt Jo Biden a zis il gluma ca Ponta e „miser president”…poate se gandea sa il puna presedinte al Asociatiei Plagiatorilor, fraudatorilor si mincinosilor din Romania (APFMR). Acolo ar fi ca pestele in apa, ca sa il citez pe Mario Vargas Llosa….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro