marți, decembrie 10, 2024

Un moment extrem de tulbure si de tulburător

In aceste clipe este bine să ne reamintim de Alexis de Tocqueville și ceea ce a scris el în cartea clasică „Despre democrație în America”. Democrația în America se întemeiază pe mai multe lucruri. Se întemeiază, evident, pe instituții, dar se întemeiază și pe societatea civilă. Americanii, spunea Alexis de Tocqueville, se grupează în asociații voluntare în chip natural. Acest lucru nu-l va putea împiedica nimeni, indiferent de persoana care va ajunge la Casa Albă. Deci, este un lucru care trebuie să-l reținem. Societatea civilă americană este extrem de puternică și nu poate să fie zăgăzuită, și nu poate să fie pusă sub obroc.

Un lucru care ne privește pe noi, direct și personal, inclusiv acest post de radio (Europa Liberă), este vorba despre NATO și de relația cu Rusia. Nu este un secret, nu vreau să cad în teoriile conspirației, nu vreau să cad în nici un fel de speculaţii, dar nu este un secret că pentru Vladimir Putin, candidatul prezidenţial se numeşte Donald J Trump. Nu s-a ascuns acest lucru, a fost spus în repetate rânduri public, iar candidatul prezidenţial Donald J. Trump nu a făcut nici un efort spre a contrazice ori a nega aceste analize. Rusia are tot interesul să diminueze şi să saboteze de fapt NATO. Fără NATO, e un lucru foarte clar, nu există nici o rațiune pentru ca trupele americane să se afle în Europa. Dacă trupele americane nu se află în Europa, şi aici îl citez pe Alexandr Vondra, fostul ministru adjunct de externe al Republicii Cehe, fost ambasador la Washington şi la Naţiunile Unite, dacă trupele americane nu se află în Europa suntem la punctul 1914.

Părinţii fondatori ai acestei republici, care, după părerea mea, se află în momentul de faţă, într-un grav pericol, părinţii fondatori au creat un întreg sistem, de checks and balances, un sistem de control, sau de intercontrol al instituţiilor statului american, ale guvernământului, nu guvernului, ci guvernământului, care fac foarte dificilă o personalizare a puterii care sa meargă in direcţia pe care o cunoaştem din anii ’30.

Nu neg că există similitudini extrem de puternice şi de îngrijorătoare cu anii ’30, cu republica de la Weimar şi cu ascensiunea populismului etnocentric, xenofob şi aşa mai departe. Pe de alta parte, între societatea civilă a republicii de la Weimar şi societatea civila a Statelor Unite în momentul de faţă, diferenţele sunt enorme. Si acest lucru nu trebuie subestimat.

Text transmis la postul de radio Europa Liberă:

http://www.europalibera.org/a/28105162.html

http://www.europalibera.org/a/28105162.html

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

  1. Adicatelea degeaba avem Uniunea Europeana, daca nu-s americanii in zona ne intoarcem in 1914?

    Eu cred ca o America mai realista in relatia cu Rusia (si prin realism ma refer la un abandon al sugrumarii Rusiei, care continua ca un tavalug din 1990 si pana astazi) – si aici da, se traduce prin retragerea trupelor americane din Europa, sau cel putin in slabirea presiunii puse pe Rusia – nu poate duce decat catre o Europa mai puternica: o Europa care devine independenta militar si politic de USA si care se poate dezvolta punand pe primul loc interesele ei in raport cu marile puteri (USA, Rusia, China) si nu interesele unor terti (cum se intampla acum – interesele USA).

    • @io: Cu ce este Rusia „sugrumata” de prezenta trupelor NATO in Romania, tarile Baltice sau Polonia? Tarile astea nu mai sunt in sfera de influenta ruseasca si asa sa ramana pe veci. N-au trecut decat 26 de ani de la agresiunea militara a URSS in Vilnius, Lituania. Si vreo 46 de ani de la inabusirea sangeroasa a protestelor muncitorilor din Polonia. Lucruri care nu se uita. Trupele americane nu trebuie sa se retraga.

    • Si eu cred, de asemenea, ca Rusia trebuie sa se elibereze. Republice caucaziene, ori cele din Asia care lupta pentru independenta au dreptul la libertate, iar desprinderea lor de Rusia va permite atat o integrare europeana mai usoara a Rusiei, cat si consolidarea statala, politica si economica a statelor respective. Cu beneficii pentru toata lumea.

      • Ai recitit ce ai scris?
        „Si eu cred, de asemenea, ca Rusia trebuie sa se elibereze.”

        ” Republice caucaziene, ori cele din Asia care lupta pentru independenta au dreptul la libertate,”
        Pai, sa recapitulam, coane @ Constantin:
        – „Rusia trebuie sa se elibereze”;
        – ” ” Republice caucaziene, ori cele din Asia care lupta pentru independenta au dreptul la libertate,””
        Cine ar fi opresorul?

    • Avand in vedere agresiunea continua a Rusiei in regiune si istoria de agresiune a Rusiei chiar in statele actualmente in NATO, prezenta americana in Europa (mai precis pe flancul de est) este singura garantie de securitate a acestei regiuni.
      Altfel Uniunea Europeana nu prezinta nicio garantie de securitate. Germania, Franta sau Italia nu ar ezita nicio clipa sa cedeze Europa de Est rusilor daca nu ar fi americanii aici.

      Asadar a vorbi despre „presiune pusa pe Rusia” sau despre o „Rusie sugrumata” de prezenta americana in Europa, in conditiile in care se pune problema tocmai de asigurarea securitatii unor tari asupra carora oficiali rusi prolifereaza amentintari directe, nu face decat sa arate ca prima faza de ocupatie rusa in Romania a inceput deja.

      Simpla existenta a unor asemenea comentarii dovedeste clar ca Romania si in general toata Europa de Est este in pericol. Din nefericire suntem in situatia in care ambasadorul singurului aliat de baza trebuie sa ne asigure ca scutul de la Deveselu nu va fi demontat inca.

  2. Singurul pericol real in societatea americana este trezirea maselor stupid people. Dupa 50 de ani de resemnare, americanii au inteles ca pot avea un cuvant de spus in soarta tarii si a natiei. Sabloanele ieftine despre cat de imprevizibil e Trump ascund o frica despre cat de imprevizibile sunt masele de cetateni sfidate in forma continuata. Fara a fi clarvazator, am vazut o sansa reala pt Trump in momentul votului Brexit. Devine tot mai clar ca gogoasa damboviteano-kommacovista cu „lupta impotriva coruptiei” va avea soarta clintonismului ereditar adica, la cosul de gunoi al istoriei. Comparatia cu 1914 s-a dorit o exagerare voita. La acea ora, taberele combatante: despotismul iluminat si republicanismul masonic nu aveau doctrinele expuse public. Azi avem o Rusie in cautare de identitate, o Germanie aspirationista si SUA inabila in a administra pozitia de lider global.

    • Multumim pentru comentariul din inchisoare. Spre deosebire de voi, penalii ce reprezentati varful coruptiei din Romania, poporul a cam inteles ca DNA-ul este singura institutie care intr-adevar face treaba. Asa prost cum este, poporul ar vota in majoritate zdrobitoare ca voi, penalii, sa ramaneti in inchisoare mult mai mult decat vi s-au dat sentinte judecatoresti.

      • Site-ul se numeste Contributors. Nu e „Loc de dat cu capul” si nici „IQ negativ din toate tarile, uniti-va!” Ai o opinie care poate ajuta? Stii ceva care ne poate lamuri in subiectul propus de dl profesor Tismaneanu? Sincer, nu cred. Daca tu vezi DNA ca fiind „singura institutie care…” ai mari probleme de perceptie. Asta ca sa fiu amabil desi ma infior la gandul ca exista oameni care gandesc asa. Ii credeam disparuti odata cu institutia „asesorilor populari” din anii ’50. Asemenea lor, dai cu huo si condamni apriori orice depaseste capacitatea ta de gandire. Adica tot :-)

        • Stefan are dreptate. Prioritatile Romaniei in acest moment sunt:
          1. Crestere economica durabila.
          2. Penalii la puscarie.

    • „Şabloanele ieftine despre cât de imprevizibil este Trump”

      „… we must as a nation be more unpredictable. We are totally predictable. We tell everything. We’re sending troops. We tell them. We’re sending something else. We have a news conference. We have to be unpredictable. And we have to be unpredictable starting now.” – deşi pare, asta nu-i o telegramă. E parte din discursul lui Donald J Trump privind politica eternă, din aprilie 2016

      http://www.slate.com/articles/news_and_politics/politics/2016/05/trump_s_moronic_unpredictability_doctrine.html

  3. Nu cred nici o clipa ca Trump e candidatul lui Putler. Dimpotriva. Obama & Hillary au pus-o de celebrul reset al relatiilor cu Rusia care a dus pana la urma la aventura ruseasca din Ucraina, aventura muscaleasca din Siria si la obraznicia fara pereche a lui Putin vis a vis de tarile baltice. Putin si cei de teapa lui se tem de o administratie puternica. Nu miorlaitii de genul lui Carter si Obama sunt cei ce au provoaca frisoane pe holurile Kremlinului ci „dementii” si „imprevizibilii” de genul lui Reagan & Trump.

    Nu cred ca e un pericol pe termen mediu de retagere a trupelor americane din Europa. Insa o gramada de idioti ingeniosi de pe vechiul continent ce au postulat fara drept de apel tot soiul de ineptii si calomnii politic -corecte la adresa lui Trump vor trebuie sa invete sa se poarte ceva mai civilizat si poate chiar sa linga acolo unde scuipau ieri cu scarba :P pentru a opri o ruptura euroatlantica generata de nimicuri si orgalii de doi bani. in definitv nu America are nevoie de Europa ci invers. Daca Europa devine tot mai antiamericana strict pe motive ideologice, atunci va trebui sa fie capabila sa-si apere pielea singura. Europa va ajung din nou in 1914 doar daca isi doreste acest lucru cu tot dinadinsul.

    Eu insa sper ca nu e totul pierdut pe vechiul continent. Imi place sa cred ca seismul inceput de Brexit, continuat de infrangerea de azi noapte a coruptiei insititutionalizate a turmelor de paraziti din jurul lui Obama si a Clintonilor in SUA, va continua cu infrangeri zdrobitoare a adeptilor corectitudinii politice din Franta si Germania, anul viitor. Asemeni Americii, Europa nu poate supravietui fara a reinstaura domnia legii si libertatea de expresia ce sunt azi sub un asalt salbatic…

    • Foarte bine spus! America a dat un semnal. Somnambulii bruxelezi ar trebui sa-si aduca aminte de vox populi vox dei.
      Ar mai fi de adaugat ceva.
      Domnule profesor, de cand trebuie sa-l credem pe Putin pe cuvant? Nu-mi prea amintesc nici macar sa-si fi tinut cuvantul dat, daramite sa urmeze povestile sale despre pacificarea lumii.

  4. Alexis de Tocqueville s-a nascut si a murit in secolul XIX. Adica nu foarte departe de 1776, cand amintirea parintilor fondatori si prospetimea evenimentului de nastere a natiunii americane nu se risipisera inca. Daca, prin absurd, Tocqueville ar mai fi trait si azi, in secolul XXI, deci mult mai departe de acel inceput, ar fi cu certitudine extrem de uimit sa vada ca poporul american a scazut in ierarhie, nemaifiind inaintea institutiilor si societatii civile, ci dupa acestea. Sa fie acesta un blestem al alegerilor indirecte? Foarte probabil ca da, vazand falia dintre numarul de voturi populare, cu care conduce la aceasta ora Hillary Clinton (cu un avans de 140.00 de voturi), si numarul voturilor electorilor (cele care conteaza), unde conduce Donald Trump (cu un scor de 289 la 218). Si inca o data foarte probabil ca da, vazand socul, stupoarea infirmarii sondajelor si mediei americane (USexit?). Dar si mai mare este consternarea alegatorilor americani, potrivit carora daca poporul american l-ar fi ales prin vot direct pe presedintele SUA, Donald Trump nu ar fi iesit in veac castigator. Pentru ei, dar si pentru multi analisti si observatori whitehouseologi, dezbinarea poporului american are un nume: Barack Obama. De aici, si mai tulburatoare este o intrebare, care flutura pe buzele majoritatii. Va dezobamiza Donald Trump societatea americana, pentru a construi pe alte baze, ori se va stradui sa incropeasca pe aceleasi baze, ale predecesorului Obama?

    • O tara solida are institutii solide care nu se schimba asa cum isi schimba femeile lenjeria. Constitutia Americana e la fel de actual azi ca si acum 230 de ani cand a fost adoptata. Evident ca sistemul electoral prezidential american permite uneori unui candidat sa castige un mandat zdrobitor fara a castiga si votul popular. S-a mai intamplat in trecut se va mai intampla si de acum inainte. Oricum asta e o carcateristica a tuturor tarilor anglo-saxone care au vot uninominal. De exemplu in UK se intampla ca un partid sa piarda votul popular insa sa castige majoritatea ca numar de mandate parlamentare – la fel si in SUA. E o consecinta directa a democratiei reprezentative direcate. Cu toate defectele sale mi se pare un sistem mult mai bun decat sistemul europena continental bazat pe liste de partid.

      Sistemul electoral american a reusit cumva pri insasi structura sa sa pondereze fraudele electroale traditionale & cronice ale stangii. Sa nu uitam ca in mai multe state traditional de stanga judecatori federali numiti recent de Obama au interzis autoritatilor locale sa le solicite alegatorilor acte de identitate cu poza :P . Pe bune. Pe motiv ca negrii si mexicanii sunt prea saraci ca sa plateasca o taxa de $10-$20 pentru un permis de conducere iar cerinta actului de identitate le restrange dreptul de vot :P . Adica s-a furat ca-n Teleorman, cu voturi multiple, si indivizi fara drept de vot care au votat bine merci. treaba asta a inceput de prin 2010. S-a ajuns in unele districte la participari la vot binisor de peste 120% ca mde in ziua votului se gasesc o gramada de turisti sa viziteze getto-urile :D . Printr-o stranie coincidenta asta s-a intamplat excluiv in statele ce au votat-o pe Hillary, sau pe obama in 2012. Sistemul colegiilor electorale a anulat in buna masura efectele fraudelor. Adica s-a ajuns la romanescul: „nu pot ei sa fure cat putem noi sa votam”. Ceea ce e trist. Insa nu e iremediabil

      Una din chestiile de pe to do list-ul noului presedinte e si mult asteptata super baza de date a cetatenilor & rezidentilor SUA care se discuta de multi ani si a carei initiere a fost osbtructionata cu incapatanare prin toate modalitatile posibile de catre administatia Obama. Exact asa cum PSD-ul obstructioneaza baza de date unificata a evidentei populatiei din Romania ce ar duce spre 0 sansele de frauda electorala. In plus in cazul SUA o astfel de baza de date va permite identificare rapida a imigrantilor ilegali ce se infiltraza in societatea americana pornind de la un SSN fals de pe urma caruia obtin acte de identitate autentice. Din nefericire pentru democrati asta e bazinul lor electoral traditional. Fara fraude electroale si cu proportia populatiei albe in continua crestere solida (de la 72% la 77% doar intre 2010 so 2015) stanga americana va trebui sa se schimbe radical si sa se indeparteze de sistemul quasimafiot actual.

    • Cat despre sondaje, sa ne amintitm doar ca cele cu doar una doua zile inainte de Brexit prevedeau o victorie a taberei „Remain” la un avans intre 5% si 10% :P Toti astia au fost revoltati a doua zi ca brtianicii au indraznit sa voteze altfel decat le indicau alea stiintifice. Iata ca treaba se repeta in SUA. Tot cu media progresista. M-am uitat peste sondajul capitalistilor hulpavi de la Factiva de pe 31 octombrie (pe astia nu-i citeaza nimeni in Europa ca-s retrogazi si mai cer si bani :D ) si uite ca astia au bunghit harta electorala de azi noapte si rezultatul final cu o acuratete infioratoare si cu doar 3 exceptii: NC unde au dat-o castigatoare pe Hillary si Virginia si NH unde l-au dat castigator pe Trump. In astea a fost exact invers, dar la scoruri extrem de stranse.

      Revenind la sondajele mediei „progresiste” americane astea au mai degraba legatura cu sondajele otravite ale PSD decat cu cercetarea sociologica. Imi amintesc ca pe mine m-a sunat o tanti pentru un „sondaj de opinie” care avea intrebari de-a dreptul idioate de genul de genul: „Stiti ca Trump intentioneaza sa transfere proprietatile middle class catre 1% din cei mai bogati, ce nu platesc taxe?” Si imediat dupa aia: „Cu cine votati?” Raspundeam: ” Cu Trump”. Tanti aia o lua de la capat cu alte aberatii similare dupa care iar intreba „Cu cine votati?”. Treaba a durat mai bine de o jumatate de ora pana ce la un moment dat i-am raspuns in bataie de joc ca votez cu Adolf Hitler si atunci si aia cat de oaie era, tot s-a prins ca-mi bat joc de ea. Sotia mea a facut imprundeta sa raspunda direct la un sondaj AP ca voteaza cu Hillary (cu toate ca nu a facut-o si nici n-avea de gand sa o faca). Femeie alba cu educatie superioara, maritata cu venituri bine peste medie si maritata cu copii adica varianta ideala de votant al lui Hillary. Atata doar ca n-a votat-o :P. Dupa aia au mai navalit pe ea inca vreo 3 agentii de sondare diferite intr-o saptamana. Treaba s-a linistit brusc cand le-a raspuns la ultimii ca: „Tocmai m-ati convins sa votez cu Trump”. Dupa aia n-a mai sunat-o nimeni dintre toti astia. :P Am urmarit noaptea alegerilor doar la CNN dupa socul cu Florida ca sa ne amuzam de disperarea lor. Maraiau tot mai revoltati ca sondajele nu trebuie facute doar pe aceeasi cateva mii de subiecti ca uite ce pocinog se intampla tocmai in noaptea alegerilor :P

  5. Cred că vă lăsați influențați de tonul Apocaliptic din ziarele gen NYT sau WP. Avem pur si simplu un alt presedinte care nu mai este un avocat sau politician. Cum va fi, vom afla – pur si simlplu nu stim decat ca va fi altfel de trade, de ajutoare militare care trebuiesc platite, de definire mai precisa a intereselor politici externe, mai putin refugiati, o imigratie legala (asa cum ar trebui sa fie). Cum va fi relatia cu Rusia, vom afla – nu cred ca va fi una foarte cordiala in contextul in care Rusia lui Putler isi face de cap la periferia fostei ussr, sau in donbas, ucraina, etc…
    De asemeni nu cred ca dati prea mare crezare gogoritei circulate de Hillary – „ajutorul” dat de Putin in alegeri prin intoxicari propagandistice.

  6. Sunt de acord cu tot ceea ce scrieti in articol. Din pacate, acele „checks and balances” nu privesc politica externa care cade aproape exclusiv in seama executivului. Si asta a fost tot din dorinta parintilor fondatori (vezi Federalistul 70) si pana la urma e logic sa fie asa. Tarul Putka are toate motivele sa jubileze, democratia in Occident se poate prabusi in anii care urmeaza….

  7. Articolul dl Tismaneanu prezinta de fapt ingrijorarea fata de schimbarile militare posibile in noua conjuctura Trump. Fiind un bun cunoscator al societatii americane domnia sa spera ca societaea civila sa balanseze derapajele lui Trump. Cea ce nu spune (dl Tismaneanu) si cred ca ingrijorarea vine din faptul ca presedintele American are o putere de decizie foarte mare. Sa speram ca va exista cineva sa-l influenteze in directia rezonabila.

  8. Am rabdat luni de zile de campanie in care Trump si restul liderilor de dreapta occidentali au fost tarati in mocirla defaimarii prin asociere cu ‘diavolul’ de la Rasarit. M’am abtinut de la comentarii caci isteria antirusa era in toi. Cred ca ajunge. Ajunge cat a durat tentativa asta de a rescrie istoria.

    In fapt, sub mandatele lui Obama NATO a ajuns intr’o stare catastrofala. Dezastru! ca sa’l citez chiar pe inamicul public numarul 1 in ochii stangii internationale. Iata de ce:

    1. Pentru prima data in istorie un comunist din-tata-n-fiu, un radical rosu cu o tinerete bantuita de legaturi suspecte cu KGB, deci, domnilor, atentie: UN COMUNIST a ajuns SECRETAR GENERAL AL NATO! Pentru prietenii libertatii a fost ceva de neimaginat ca un asemenea specimen dubios sa ajunga seful structurii menite sa apere Occidentul.

    2. Ca urmare a comunizarii si ideologizarii accelerate a NATO -vezi punctul 1- Rusia lui Putin si’a permis sa anexeze peste noapte teritorii vaste ale unor state vecine a caror suveranitate si integritate era garantata prin Tratate de catre Statele Unite si UK! Nu Trump, Nu Republicanii, Nu Farage, ci Obama si Democratii si conservatorii lui Cameron au lasat sa se intample grozavia asta. Asta pe langa hoardele de stangisti europeni aflati la varful politicii la Bruxelles, la Paris si la Berlin, uneori sub titulatura arogata de ‘conservatori’ [echivalentul RINO in UE].

    3. In timpul mandatelor Obama si Stoltenberg NATO a fost transformata in pres al blocului islamic condus de monarhiile barbare ale Golfului! Nu pentru ca Trump, nu pentru ca Farage, nu pentru ca le Pen, ci pentru ca Obama, Hollande, Merkel, Sarkozy si Cameron au inchis ochii la infiltrarea partidelor, institutiilor si chiar armatelor statelor membre ale NATO. Nici astazi nu exista o pozitie NATO care sa admita o activitate ostila a tiraniilor islamiste vizavi de Occident. Suntem atacati iar NATO -structura care ar trebui sa ne apere- tace malc!

    4. In timpul mandatelor lui Obama unul din membri importanti ai NATO -Turcia- s’a metamorfozat lent dar sigur intr’o sinistra dictatura islamista cu Erdogan pe post de sultan-dictator. NATO, in mod uluitor, nu pare da aiba vreo problema cu dictatura lui Erdogan si tace cat se poate de complice! Avem un aliat ucigas care ne dispretuieste, care ne insulta pe noi si valorile noastre, care santajeaza un intreg continent cu ‘imigrantii’ lui captivi, care ridica in slavi modelul medieval al lui Machomad, dar intelectualii nostri gasesc ca pericolul vine de la Trump!

    NATO a fost paralizata chiar sub nasul vostru, dragi comentatori cu nas fin, de catre clicile neo-marxiste in frunte cu Obama! Iar acum ati dori cumva sa credem ca Trump e cel care ar retrage NATO din Europa, ca Trump si’ar abandona aliatii, culmea, dupa ce de 2 decenii americanii sunt tocati in presa de propaganda a Europei, dupa 15 ani in care CIA este hartuita pe teritoriul si in parlamentele UE, iar agentii sai arestati si condamnati pentru vina de a ridica si sechestra dusmanii nostri -combatantii jihadisti care comit acte de razboi chiar in tarile membre ale UE.

    • Excelent ! Comentariul dvs. ar trebui predat la stiinte politice, dar cine are curajul sa spuna lucrurilor pe nume ?
      Inca odata felicitari si multumesc pentru text. You made my day…

  9. Nu credeam ca voi ajunge vreodata sa va dau dreptate. Este intr-adevar ingrijorator. Este pana la un punct de neinteles de ce, daca erau semnale ca HRC sufera in Wisconsin nu s-a dus nimeni acolo.

    Ceea ce este insa cel mai tulburator este ca asistam la un vot in care clasa muncitoare (ca ne place sau nu cum suna chestia asta) se desparte de partidul care ar trebui s-o reprezinte si care n-a inteles ca a avut sansa de a-l contrabalansa pe T (Bernie or burst).

    Un moment in care FBI influenteaza vizibil rezultatul scrutinului.

    Cum nu spal vase sau tai iarba, sunt extreme de ingrijorat de perspectiva unui guvern in care ne mai gandim daca o sa avem un secretar la educatie. La un guvern in care s-ar putea s-o avem pe Palin. La bugetul Institutului de Sanatate care cel mai probabil o va lua pe aratura.

    Si ma intreb, la fel ca toata lumea in jurul meu: ce-o sa ne facem? Kaine a avut dreptate sa citeze din Faulkner: „ne-au omorat”. Intrebarea este: o sa ramanem neinfranti?

    Cristian

    • Puteit va rog sa ne explicati ce anume trabuie sa faca secretarul cu educatia?! Sau ce anume a produs pana acum Insititul ala de sanatate despre care va marturisesc ca nu am auzit pana acum.

      Faptele ne arata ca SUA de azi au un deficit bugetar de peste jumatate din buget (exprimat elegant ca 10% din PIB ca sa nu sune chiar asa de rau), in conditiile unei economii stgnante si sufocate de munti de reglementari absurde si agentii federale inepte. Faptele ne arata ca bugetele sociale ce rontaie grsoul bugetului federal sunt fraudate si se duc in buna masura la oameni ce nici macar nu au dreptul legal de a se afla pe teritoriul tarii. SUA de azi sunt asemenei Greciei de prin 2004-2005 Asa asrata tara dupa 8 ani de Obama. Marea diferenta e ca spre deosebire de Grecia de atunci, SUA nu au ales un nou Papandreu. Ceea ce deschide usa sperantei.

      Sarah Palin a fost o foarte buna administratoare a Alaskai. A tinut un buget echilibrat si si-a dus programele la capat in timp si in buget. Numiti un singur om al echipei lui Obama care sa fi fost vreodata capabil de asa ceva. Unul dintre sefii IRS (fiscul SUA) avea taxele neplatite de ani de zile. Cand s-au prins l-au demis si l-au numit pe altul care in scurt timp s-a dovedit a fi implicat in evaziune fiscala :P …

      Inca e departe de a-I fi starpit asa cum se vaita Kaine. Sa vedem daca Trumpul are sufficient snage in instalatie ca sa o faca asa cum se lauda…

  10. Ramane de vazut cat de fericita este sau va fi Rusia cu Trump castigator. Cumva paradoxal Trump este primul STAR de calibrul lui Bill Clinton de la Bill încoace. Si ceva mai calificat decat Billl. Hilllary a tot incercat sa se afirme ea ca xeroxul consortului ei, dar defilând cu un batranel care nu prea mai semna cu Clinton cel viteaz , care daca era prins la joaca cu fetele , odata desfiinta un intreg stat european si infiinta alte 5 – 6. Publicul a simtit insa ca acum Donald este originalul.***** Un intreg segment al arsenalului de seductie mondiala utilizat de Putin / inotatul, vanatoarea de tigri, chimonoul de karatist / pilotatul avioanelor de lupta / devine de azi incolo desuet, de vreme ce la Casa Alba se instaleaza regele show ului. **** Este clar ca il vom vedea des pe Noul Presedinte la televizor si ca aparitiile lui vor intra in bioritmul planetei, dand ora exacta. ****Apoi ceata care invaluie totusi personalitatea lui Trump. Rusii vor trebui sa fie de acum incolo mult mai prudenti – pentru ca nu stiu exact când si ce anume il poate supara excesiv pe noul lider american. Nu m-ar mira sa asistam de exemplu duminica la o extrem de clara si usoara victorie a Maiei la Chisinau – ca semn de dragalasenie al lui Putin pentru Donald…mai tineti minte….ca eliberarea ostaticilor americani din Iran la începuturile lui Reagan ****Si nu in ultimul rand Atuul bunatatii. Poate e doar impresia mea , dar din nenumaratele filme documentare difuzate in ultimul an cu scopul vadit de a-l denigra pe Donald Trump eu am ramas mai ales cu ideea ca omul nu este ranchiunos, ci dimpotriva destul de jucaus, pretandu-se adesea sa simuleze si sa regizeze o situatie conflictuala, pentru ca la final , indiferent daca iesea castigator sau invins , sa le adrseze adversarilor de ieri o vorba buna ori un compliment gingas. /// Cine ar rezista si cine ar face fata sa concureze cu o America condusa de un tip ferm , sef peste cele mai periculoase arme imaginabile, dar care in cele din urma e baiat de treaba si nu vrea sa lase pe nimeni suparat ? China care tace si face ar aparea, prin comparatie, drept o putere egoista si antipatica, iar Rusia ca o tara a prostilor incremeniti in proiectul anilor 50.

  11. Din cate inteleg nu poporul american isi alege presedintele ci niste „electori”. Deci nu putem deloc conchide ca este vorba de un vot antiglobalizare, anti elite cum am citit prin Independent, The Guardian etc. ci de un vot pro Trump. Aiuritor este ca acesti electori au putut vota un huligan. America incepe sa devina mai mica, Trump va face a smaller America.

  12. O fi Trump considerat de Putin prietenul sau dar viceversa nu cred ca este la fel :)

    Exemplu: In 89 m-o fi considerat Iliescu prietenul sau dar eu nici-o clipa si am fost de atunci alaturi de cei care strigau : „fara comunisti” si carora Iliescu et co le-a raspuns cu moarte si gloante.

  13. American Party Democratic elites seems lre now a bunch of older people, and inside the Party the mechanism for promotion to leadership, selected a lot of ass- lickers and no- brainers.

    Some personal explanations.

    A-Crooked Clinton etiquette worked because was true.
    For example, wearing expensive clothing when she was talking about inequality. It was obvious an example of what not to do in public.

    B-The Democrats knew that the Monica Lewinsky sexual scandal will follow years later the name of Clinton But they choose to deny evidence .That fact just permitted to Trump to defend himself effectively in the sexual-allegations scandal.
    Plus, they didn’t use their power…when Comey came out partisan with evidence supporting Trump ignoring the hierarchy, that act wasn’t repressed accordingly.

    C-They where plotting behind the doors, unfairly, to other democrat, Bernie Sanders in what supposed to be and open competition.

    D.The intelligence agencies and men”s trust.
    In that world, No men left behind is the attitude, a way of life for them.
    Hillary Clinton and Obama Administration, with Benghazi episode just lost the credibility. The way of handling at political leve,l the Erdogan autocracy seems to be a lose situation for the interests of US.

    So, the very disgusting parts are just killed the motivation to go to vote for many reasonable people.

    And The Techl progressive elites, naively where thinking that injecting money in the campaign will resolute and convince the people to going to vote.
    This elections should be a lesson for them, it is not sufficient to have Money, you must to listen to people and address their concerns.

    The middle class is suffocating under the pressure of seeing the future of their kids compromised , the access to education is becoming more and more restrictive for a minority. The poor are left behind.
    Immigrant are living a completely parallel life in US, they are hypocritically , cynically, and deliberately considered a third class of society. And the same manipulators who are profiting around their cheap work, are using the anger of the others poor class Americans, the white-rural americans
    Where is the fear, u must address that fear (muslims, immigrants)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro