luni, ianuarie 13, 2025

Un motto? Ce-i un motto?

Nu neapărat fiindcă titlul romanului devenit film celebru grație ecranizării din 1970 este menționat în carte, cred că Brățara pe glezna ta, cel mai recent roman al lui Radu Parschivescu (Editura Humanitas, București, 2024)â,  este  un fel de replică peste ani la neuitatul Love Story a lui Eric Segal.

E drept, Sonia și Filip, personajele principale ale cărții,  sunt departe de a avea cu ceva mai mult de 20 de ani, așa cum aveau Jennifer Cavalieri și Oliver Barrett IV. Nimeni și nici un fel de prejudecăți ori constrângeri sociale ori familiale nu se mai opun iubirii lor, ca în America anilor70.  Fiecare dintre cei doi a avut experiențe sentimentale anterioare. Cele ale lui Filip explicate, cea a Soniei rămasă enigmatică. Adică în specificul personajului.

Relația dintre ei este reglementată de reguli stricte, cele mai multe împuse de Sonia, reguli dintre care cea mai curioasă și cea mai dură fiind aceea că Filip nu poate, cu nici un chip,  rămâne peste noapte, în apartamentul Soniei. Denumit de ambii palatul de cleștar al femeii. Scriitoare de succes. Autoare a unui roman purtând același titlu cu al romanului lui Radu Paraschivescu (care apare și el aievea, numit ca atare în carte, în calitate de coleg de breaslă al Soniei), roman care a prilejuit întâlnirea celor doi. El, Radu Aronescu, fiind realizator de emisiuni culturale la o televiziune comercială, ea, Sonia Ispravnic, scriitoare, și frumoasă, și deșteaptă, și cochetă. Cochetăria fiind una predominant intelectuală.

Cei doi trecând nu neapărat peste o criză sentimentală tipică, ci peste ceea ce Filip numește a fi despreună, despreunarea aceasta fiind o stare descrisă de romancier cu lux de amănunte, se hotărăsc să ia un fel de pauză în relație. Pauză aparte și nicidecum total.  Profitând de niște bani primiți ca urmare a câștigării unui proces cu o televiziune comercială ce îl concediase nejustificat (romanul e plin de detalii din lumea televiziunii, literelor și literatorilor, chiar și a sportului) Filip pleacă într-o lungă excursie peste hotare, Sonia va rămâne acasă, adică în palatului ei de cleștar, ca să lucreze la viitorul ei roman.

 Nu, cei doi nu vor suprima complet comunicarea dintre ei, însă și acum  vor urma reguli stricte. Nu se vor căuta la telefon, nu își vor scrie sms-uri, nu vor vorbi pe whatsapp. Își vor trimite lungi scrisori expediate însă nu prin poștă, ci cu ajutorul internetului. Supremă concesie făcută de Sonia tehnicii de ultimă oră. Fiecare scrisoare va purta câte un motto împrumutat dintr-o scriere (desigur, roman) mai mult sau mai puțin celebră. După cum lesne se poate constata, Brățara pe glezna ta mustește de referințe culturale, poate chiar prea multe, fiecare dintre cele două personaje lăsând uneori impresia că vrea, cumva adolescentin, să facă pe son petit savant.

Prima parte a cărții, având titlul O lume cu sens, în care și Sonia, și Filip, se află în căutarea sensului relației lor, lasă impresia că Radu Paraschivescu a pornit la lucru cu ambiția de a reinventa romanul epistolar. La mare modă și în Anglia, și în Franța secolului al XVIII lea. Un astfel de motto, care nu respectă una dintre regulile comunicării, trădează faptul că ultima scrisoare primită de Filip de la Sonia nu este scrisă de femeia iubită.

Partea a doua, aceea a doliului, firește un doliu iarăși cu multe implicații și conotații literare, se cheamă Nu poți grăbi durerea, conține și ea scrisori. Care refac traiectul relației dintre cei doi. Cartea se încheie cu transcrierea postumă a interviului de la care le-a pornit relația.

Brățara  pe glezna ta (semnificația titlului este dezvăluită la un moment dat), este o carte care se citește cu plăcere. Ca și cu tristețea aferentă presupusă de gen. Scriitura este inteligentă, vie, fluentă. Nu toate detaliile mi s-au părut a fi neapărat importante. Ca, de exemplu, povestea cu, de la și despre CNSAS-ul care, după părerea mea, este parazitară. O concesie făcută dorinței de conectare la realitate.

Dincolo de asta, cartea merită citită. Deși nu este chiar cea mai bună din creația în domeniu a lui Radu Paraschivescu.  

Radu Paraschivescu- BRĂȚARA PE GLEZNA TA; Editura Humanitas, București, 2024

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. eh…nea Mircea, iarasi stati si analizati filme? inca ce filme, macar de erau mari capodopere. Si mie imi place sa ma uit la filme dar mai mult la din alea xxx, cand nu ma vede nefasta. Aici, in nemtia sunt o gramada de site-uri unde poti vedea un pornache decent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro