marți, decembrie 3, 2024

…un pronostic din fotoliu: Mubarak pica! De ce? + UPDATE

…pai in primul rand pentru ca in media din ziua de astazi se poarta confidenta cu asupra de masura. Daca te-nseli, nu e nici o problema – se uita a doua zi. Daca, insa, se intampla s-o nimeresti, vei fi laudat ca profet. Lumea nu mai gusta ezitarile, nuantele, dilemele (sic!). S-a obisnuit cu verdictele. N-o mai intereseaza argumentatia.  Si tocmai aici intervine „randul al doilea” – dar nici pe departe cel lipsit de importanta: Mubarak pica pentru ca e logic din mai multe puncte de vedere. N-ai nevoie de CIA, de National Agency, si nici macar de Stratfor. Tot ce iti trebuie, e un fotoliu.

– Mubarak pica pentru ca egiptenii si-au pierdut frica de Mubarak. Regele e gol. Si devine din ce in ce mai gol, cu fiecare ora.

– Mubarak pica pentru ca, dupa cateva zile de ezitare, americanii s-au hotarat ca e mai bine sa sara la timp in barca invingatoare la scara istoriei (cum zicea Obama: „vedem istoria scriindu-se sub ochii nostri”). Asta s-ar numi bandwagon. Nu vrei sa te prinda istoria in barca gresita.

– Mubarak pica pentru ca, daca tot veni vorba despre barci, ceea ce vreme de treizeci de ani a reprezentat un avantaj, i.e., statul cu dosul in doua luntri, s-a transformat in ultimele zile intr-un teribil handicap: l-au lasat din mana atat americanii, cat si musulmanii, atat chinezii, cat si rusii. Barcile au luat-o care incotro.

– Mubarak pica pentru ca intrebarea din mintea tuturor actorilor importanti atat dinlauntrul cat si din afara Egiptului a incetat sa mai fie „daca”. E „cand” si „cum”.

– In fine, dar (inca o data) nu in cele din urma, Mubarak pica pentru ca nu poti dezamagi mass media. O poveste atat de frumoasa nu se poate sfarsi in coada de peste. Or lumea de asta are nevoie acum, mai mult decat niciodata – de povesti.

Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus-o uite-asa.

UPDATE: Fotoliul si-a facut datoria. Mubarak a picat. „Distractia”, insa, de-abia de-acum incepe.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. nu pot să nu mă gîndesc la nişte precedente.

    1. revoluţia iraniană, 1978-1079. proteste de masă într-o largă coaliţie împotriva dictaturii. rezultatul? astăzi preşedintele Iranului este Mahmoud Ahmadinejad.

    2. primăvara de la Beirut. creştini, musulmani suniţi şi druzi uniţi împotriva controlului sirian. rezultatul? hezbollah controlează astăzi Libanul.

    3. palestinienii au avut alegeri libere. votanţii protestează împotriva regimului corupt. rezultatul? în mod democratic, hammas au preluat controlul în Fîşia Gaza.

    4 Algeria a avut alegeri libere. a fost votată o grupare islamistă moderată. rezultatul? lovitură de stat militară. gruparea islamistă devine (sau îşi dezvăluie adevărata faţă) radicală. zeci de mii de oameni sînt ucişi.

    dar ce gîndesc egiptenii cu adevărat? conform unui sondaj recent, ei sînt extrem de radicali în comparaţie cu libanezii sau iordanienii. la întrebarea dacă doresc islamism sau modernizare, scorul a fost de 59 % la 27 % în favoarea islamismului. în plus, 20 % simpatizează al-qaeda, 30 % hezbollah şi 49 % hammas.

    am speranţa că principalii actori din scenariul egiptean, oricare ar fi ei, să nu uite aceste lecţii ale istoriei.

    din lipsă de timp, m-am autocitat din altă parte. :)

  2. Sa nu zici hop…D-l jurnalist comite totus o eroare. Exista destui oameni care au totus memorie. Si destui care o folosesc.I-as recomanda sa caute pe undeva manualul de citire cl II-a 1950-1951 si sa citeasca povestea cu cibanul care pacalea satul cu lupuu, baa! E foarte instructiva. O zi buna !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro