luni, mai 20, 2024

…un pronostic din fotoliu: Mubarak pica! De ce? + UPDATE

…pai in primul rand pentru ca in media din ziua de astazi se poarta confidenta cu asupra de masura. Daca te-nseli, nu e nici o problema – se uita a doua zi. Daca, insa, se intampla s-o nimeresti, vei fi laudat ca profet. Lumea nu mai gusta ezitarile, nuantele, dilemele (sic!). S-a obisnuit cu verdictele. N-o mai intereseaza argumentatia.  Si tocmai aici intervine „randul al doilea” – dar nici pe departe cel lipsit de importanta: Mubarak pica pentru ca e logic din mai multe puncte de vedere. N-ai nevoie de CIA, de National Agency, si nici macar de Stratfor. Tot ce iti trebuie, e un fotoliu.

– Mubarak pica pentru ca egiptenii si-au pierdut frica de Mubarak. Regele e gol. Si devine din ce in ce mai gol, cu fiecare ora.

– Mubarak pica pentru ca, dupa cateva zile de ezitare, americanii s-au hotarat ca e mai bine sa sara la timp in barca invingatoare la scara istoriei (cum zicea Obama: „vedem istoria scriindu-se sub ochii nostri”). Asta s-ar numi bandwagon. Nu vrei sa te prinda istoria in barca gresita.

– Mubarak pica pentru ca, daca tot veni vorba despre barci, ceea ce vreme de treizeci de ani a reprezentat un avantaj, i.e., statul cu dosul in doua luntri, s-a transformat in ultimele zile intr-un teribil handicap: l-au lasat din mana atat americanii, cat si musulmanii, atat chinezii, cat si rusii. Barcile au luat-o care incotro.

– Mubarak pica pentru ca intrebarea din mintea tuturor actorilor importanti atat dinlauntrul cat si din afara Egiptului a incetat sa mai fie „daca”. E „cand” si „cum”.

– In fine, dar (inca o data) nu in cele din urma, Mubarak pica pentru ca nu poti dezamagi mass media. O poveste atat de frumoasa nu se poate sfarsi in coada de peste. Or lumea de asta are nevoie acum, mai mult decat niciodata – de povesti.

Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus-o uite-asa.

UPDATE: Fotoliul si-a facut datoria. Mubarak a picat. „Distractia”, insa, de-abia de-acum incepe.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. nu pot să nu mă gîndesc la nişte precedente.

  1. revoluţia iraniană, 1978-1079. proteste de masă într-o largă coaliţie împotriva dictaturii. rezultatul? astăzi preşedintele Iranului este Mahmoud Ahmadinejad.

  2. primăvara de la Beirut. creştini, musulmani suniţi şi druzi uniţi împotriva controlului sirian. rezultatul? hezbollah controlează astăzi Libanul.

  3. palestinienii au avut alegeri libere. votanţii protestează împotriva regimului corupt. rezultatul? în mod democratic, hammas au preluat controlul în Fîşia Gaza.

  4 Algeria a avut alegeri libere. a fost votată o grupare islamistă moderată. rezultatul? lovitură de stat militară. gruparea islamistă devine (sau îşi dezvăluie adevărata faţă) radicală. zeci de mii de oameni sînt ucişi.

  dar ce gîndesc egiptenii cu adevărat? conform unui sondaj recent, ei sînt extrem de radicali în comparaţie cu libanezii sau iordanienii. la întrebarea dacă doresc islamism sau modernizare, scorul a fost de 59 % la 27 % în favoarea islamismului. în plus, 20 % simpatizează al-qaeda, 30 % hezbollah şi 49 % hammas.

  am speranţa că principalii actori din scenariul egiptean, oricare ar fi ei, să nu uite aceste lecţii ale istoriei.

  din lipsă de timp, m-am autocitat din altă parte. :)

 2. Sa nu zici hop…D-l jurnalist comite totus o eroare. Exista destui oameni care au totus memorie. Si destui care o folosesc.I-as recomanda sa caute pe undeva manualul de citire cl II-a 1950-1951 si sa citeasca povestea cu cibanul care pacalea satul cu lupuu, baa! E foarte instructiva. O zi buna !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro