marți, ianuarie 31, 2023

Un scenariu optimist din cale afară?

Liberalii sunt, după părerea mea ,chiar hiper-optimiști. Președintele lor, dl. Ludovic Orban, spunea zilele trecute că ar fi cum nu se poate mai îndreptățiți să spere că dl. Klaus Werner Iohannis, candidatul lor la Prezidențiale, să încheie ziua de azi cu un rezultat favorabil copleșitor. Chiar 65% dintre voturile valabil exprimate. Fapt nemaintâlnit de la alegerile prezidențiale din 20 mai 1990.
Asta ar însemna că d-nei Viorica Vasilica Dăncilă i-ar mai rămâne 35, hai 40 la sută din sufragii. Mai mult decât mulțumitor fiindcă nu cred că nici măcar cel mai visător, mai nerealist dintre pesediști nu s-ar fi putut aștepta vreodată la o performanță mai bună. Însuși faptul că insa ștearsă, prezentată a fi drept “neconflictuală” în momentul în care fostul șef al partidului, brigandul Liviu Nicolae Dragnea, a decis să o desemneze drept candidat al PSD la postul de premier unde urma să facă doar ceea ce se cheamă “figurație specială”, a ajuns în al doilea tur, devansându-l pe candidatul USR-PLUS, dl. Dan Barna, este în sine o performanță. Teoretic, de natură să o pună pe doamna Dăncilă la adăpost de crunta soartă a foștilor președinți ai PSD, indiferent că ei s-au numit Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, la scurtă vreme după insucces condamnați la pierderea funcției supreme în partid.
Sigur, e greu de presupus că doamna Dăncilă ar putea răsturna astăzi toate pronosticurile jurnaliștilor și analiștilor politici. În condițiile în care se va înregistra o prezență de vreo 5 milioane de persoane la vot, dl. Klaus Iohannis își va adjudeca fără probleme cel de-al doilea mandat pe care firesc ar fi să îl folosească mai activ, mai eficient, mai cu folos, în vreme ce fosta profesoară de Discipline tehnologice de la un biet liceu industrial din Videle și meditatoare la o Matematică pe care s-a dovedit că nu o știe deloc va fi declarată reușită “fără loc”, dar fără a fi înregistrat în palmaresul ei o catastrofă.
O astfel de situație avantajează politic pe toată lumea. Indubitabil, PSD va mai cunoaște scandaluri, contestări, latura peremistă (Olguța, Codrin, Pleșoianu, Manda) va fi din când în când vocală, însă, cu toate acestea, e totuși greu de crezut că ar fi interesat ori în avantajul lui să opereze schimbări de personal la vârf fiindcă alegerile locale nu sunt deloc departe și e nevoie de liniște și calm în teritoriu.
Guvernul condus de dl, Ludovic Orban își va putea vedea liniștit de treabă, totul e să vrea și să aibă energiile necesare, deși nu e deloc exclus ca, undeva, prin februarie, martie să aibă de trecut testul unei moțiuni de cenzură. Se prea poate să avem parte și de remanieri, iar ideal ar fi ca ele să îi vizeze în principal pe cei care încă de la numire era mai bine să nu fi figurat pe lista viitoarelor “excelențe”.
Președintele Klaus Iohannis va fi avantajat că are pe mai departe la Palatul Victoria “guvernul său” ceea ce ii va acorda o libertate de acțiune net superioară celei avute în cursul primului său mandat. Dar îi va aduce și obligații, și așteptări suplimentare.
Cert, scenariul pare optimist. Exagerat din cale afară. Ce ar putea să îl răstoarne? Mai întâi absenteismul masiv la vot. Diaspora îl contracarează și mai mult decât normal ar fi să îi urmăm pilda. Cu respect și gratitudine, nu cu imprecațiile jignitoare scoase pe gură de un comentator politic jalnic pe nume Ghilezan. Școala lui Cristoiu, Nistorescu, Roșca-Stănescu naște nu doar pui vii, ci, iată, monștri. Lipsa de fermitate a guvernului Orban despre care unii analiști spun că ar da deja semne că ar fi pe picior de plecare. O criză economică majoră pe care guvernanții au obligația dacă nu să o prevină, măcar să ia măsuri spre o atenua fiindcă e clar că dl. Orban nu va beneficia de clemența de care s-a bucurat la timpul lui dl. Emil Boc. O catastrofă naturală pentru combaterea căreia e clar că nu suntem pregătiți. Și tulburări în partidele aflate teoretic pe aceeași baricadă cu PNL. Îndeosebi în USR și în Alianța USR plus PLUS.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. „…a ajuns în al doilea tur, devansându-l pe candidatul USR-PLUS, dl. Dan Barna, este în sine o performanță”

  Ba, cred că este o performanță mizerabilă a susținătorilor PNL și a celor care speră că astfel va fi conservată guvernarea cleptocratică.

  Nu-mi este tocmai drag domnia-sa, dar D Barna spus înainte de moțiunea de cenzură, spre exemplu, că USR/PLUS nu va participa la guvernare, dar va sprijini guvernul nou format. Manipulări grosolane i-au atribuit tot felul de alte afirmații. Domni-sa și USR/PLUS s-au ținut de cuvât.

  A spus, de asemenea, că dacă în turul întâi nu l-a atacat pe candidatul PNL pentru a-i conserva șansele, în turul al doilea va exista o dezbatere reală și o luptă politică intensă.

  „Iepurele” T Paleologu și organizatoriii campaniei mass-media negative la adresa domniei-sale, inclusiv cu cprijin masiv din partea PNL, au făcut tot ce se putea pentru a nu ajunge în turul al doilea.

  Perfermanța doamnei Dăncilă?! Ce performanță? Despre ce vorbim?
  Este performanța josnică (pentru că „așa-i în politică”) a celor care l-au împiedicat pe dl D Barna, care nici domnia-sa nu-i o „stea” a politicii, dar avea șanse, să ajungă în finala alegerilor prezidențiale.

  Este ceea ce guvernarea cleptocrată a dorit. Felicitări celor care a susținut-o, pentru că a reușit! Iar dacă prezența este vreo 6 milioane, iar d-na Dăncilă ia vreo 3 milioane de voturi, felicitări celor care vor reuți să o facă Președintele Republicii!

  Este meritul lor și, dacă s estrăduiesc puțin împotriva USR/PLUS, vor reuși sigur la locala și la alegerile parlamentare șă fie aleși iar candidații PSD. Pentru că PNL NU cu PSD, fostul aliat USL, se luptă, ci cu USR/PLUS.

  Practic, nu mă interesează jocurile lor, dar este evident că se ratează șansa unei reforme reale în politica și în societatea românească în genereal, ceea ce înseamnă încă o generație pierdută!

  PNL NU va face niciodată revizuirea Constituției, spre exemplu, aliat cu PSD, iar fără aecasta, și fără reforme socio-economice profunde, suntem un stat eșuat. Chiar dacă este guvernat de un guvern majoritar PNL – a se vedea cotraperformanțele USL.

  • Asa e. Clar exista o coalitie de conservare a vechii clase politice si USR+ va avea mari probleme in a o sparge. Eu ma tot gandesc, ce situatie impredictibila ar trebui sa se iveasca ca PNL+PSD sa cada?

  • Același discurs de millenial pro-comunist frustrat. Mai schimbă placa, Barna s-a bătut singur, n-a avut nevoie de absolut nici un ajutor.

  • Subscriu.

   Cele cateva iesiri in public ale ministrilor PNL m-au ingrozit prin neocomunismul lor.

   Neocomunismul si cleptocratia sunt legate organic, in opinia mea.

  • Daca PNL -ul castiga parlamentarele, noua coalitie va fi formata din PNL+USR si restul, de PSD nici vorba, chiar credeti ca presedintele va sustine un nou USL ? Miza de astazi este tocmai viitorul guvernarii Romaniei, din 2020 incolo.

  • Oarecum ce zice @durru. Campania USR+, atat cat a fost, cel putn in online mai mult a respins decat a atras electoratul clar anti-PSD, dar nedecis daca sa voteze USR sau PNL. Cand semeni in online mai mult cu ceva gen Hezbollah decat cu o miscare politica decenta, nu te mira ca singurul palier de unde iti poti scoate voturi peste electoratul USR hard-core se duce spre PNL, cu toate bubele in cap pe care le au, multe. Spre deosebire de @durru, daca ii interpretez corect postarea, eu vad bube in cap stilului campaniei USR, nu atat lui Barna individual. Eu l-am perceput okay, nu politician versat si poate de-aia mai atractiv. Dar atitudinea de ‘ori votati USR ori va mananca focul Gheenei’ nu tine la oameni educatinsi trecuti de douaj de ani. Voi ati insistat. Mno, atunci ramaneti cu gherila voastra urbana, eu nu-mi dau votul unor militanti indragostiti de ei insisi, si acum ca ati luat un dos de lopata dupa ceafa poate va vine mintea la cap.

   • Suntem de acord în linii mari.
    Doar că „gherila urbană” a fost lansată de Barna însuși, „trupele” au urmat direcția dată de șef. Aduceți-vă aminte, Barna a venit cu „noi nu vrem guvernare, noi vrem anticipate”. Degeaba a venit Cioloș să dreagă busuiocul după, mesajul fusese clar.
    Cât despre mult hulita „afacere” RISE, Barna a răspuns ca pentru electoratul PSD, nu ca pentru cel USR / PNL. Bah merci, la dispreț răspund cu dispreț.

    Cât despre „venit mintea la cap”, eu am oarece dubii. În sensul că nu prea cred că are ce… Ideologia nu merge pe rațiune. Cei care cred că se poate combate corupția cu fonduri publice, că proprietatea privată e „has been”, că în fond comunismul în teorie nu-i așa rău, etc, sunt după mine mai periculoși decât cei care nu cred (și nu știu) nimic.

 2. Iliescu Nastaze Geoana Ponta au fost maziliti pentru rezultate mult mai bune deci isi inchipuie cineva ca dancila cu 40% va fi pastrata in geam pana vine BEC-ul cu 50% psd rezultate la locale si parlamentare?! Nu va trece saptamana si congresul extraordinar plenipipotential va fi stabilit in decembrie , madam Dancila daca ar sti o bruma de engleza ar face damage control

 3. L. Orban si P.N.Liberal vor fi ,,atacati” (politic) atit din interior de P.S.Democrat, cit si (,,tehnic”) din exterior de Comisia Europeana, pentru previzibila incapacitate de a elimina deficitul fiscal de 17,5 miliarde de lei pe 2019 si 21,6 miliarde in 2020.Lipsiti de solutii personale, de partid sau preluate ca ,,proiect de tara” (pe care-l refuza de trei ani), la anul vor gafai serios, urmind sa-si dea duhul (politic) la prima motiune de cenzura…
  Citeva modificari legislative ori masuri fiscale si reducerea ministerelor nu determina aparitia masiva de noi locuri de munca si intreprinderi industriale aducatoare de un plus de impozite in 2020!Nici schimbarea ,,politicilor” satui (de la ,,sinul mamei” Romania) cu altii infometati, nu poate tine locul unui proiect de tara cu obiectivul reconstructiei economice si industriale!

 4. „Chiar 65% dintre voturile valabil exprimate. Fapt nemaintâlnit de la alegerile prezidențiale din 20 mai 1990.”

  DA de unde: a castigat Iliescu cu 66% in fata lui Vadim in 2000. Mare analist! nici nu stie ce alageri au avut loc

 5. OPTIMISTI sau nu ? Hai totusi sa nu fim CANDIZI . Numarul votantilor din tara si diaspora posibil sa depaseasca numarul votantilor din primul tur si sa consemneze o posibila victorie undeva la 68% versus 32%. Rezultatul final aduce insa in fata noastra a tuturor o intrebare majora : CE SE INTIMPLA DUPA ? Pentru actualul partid de guvernamint si pentru viitorul presedinte (cred ca va fi tot K.J.) este absolut necesar sa fie declansate alegerile anticipate (99% sigur ca se va intimpla ), fara preluarea imediata puterii de catre tandemul PNL USR-PLUS ,lucrurile se vor complica .Un intreg an pina la alegerile parlamentare la termen este mult si partidul de guvernamint nu va putea rezista in parlament . Acolo va fi lupta .Sper ca imediat dupa investitura, presedintele in functie sa ceara alegeri parlamentare anticipate .

  • @ mafalda,
   „Sper ca imediat dupa investitura, presedintele in functie sa ceara alegeri parlamentare anticipate ”
   Carticica aia ,numita Constitutie, nu ii da voie Presedintelui nici sa ceara, nici sa provoace alegeri anticipate. Exista alte proceduri, care sint destul de comp-icate, iar parlamentarii, majoritatea, nu vor renunta la un an de mandat sigur, pe unul de pe gard, pardon, din alte alegeri nesigure.

  • @mafalda

   „Sper ca imediat dupa investitura, presedintele in functie sa ceara alegeri parlamentare anticipate .”

   Desigur presedintele va fi acelasi, care de altfel a declarat ca este in razboi cu partidul PSD, nu cu romanii care voteaza acest partid.

   Doar prin simpla cerere a presedintelui NU se vor declansa automat aceste alegeri.
   Dupa cum prevede Constitutia trebuie sa cada guvernul, de-abia investit, consultari pentru unul nou, 2 caderi succesive etc.

   Trebuie luate in calcul perioadele calendaristice in zile pentru fiecare etapa si apoi luata o decizie.

   Dar sunteti tot la fel de sigur ca partidele pe care le-ati enumerat ar castiga si forma un nou guvern ?

   Se para ca alegerile pentru parlament se vor desfasura intr-un singur; nu poat fi schimata legea in coditiile actuale.

  • Este scenariul firesc si pe care Johannis il va urma daca sansele sunt bune.
   Astazi intradevar se ca castiga o batalie importanta insa intreg razboiul cu PSD-ul va fi castigat prin instalarea unui guvern solid format din PNL/URS/Plus si la nevoie cu ajutorul UDMR-lui. Da, UDMR-stii in cadrul unei coalitii de guvernare s-au comportat corect fata de parteneri.

  • Asa este , caracatita din constitutie nu ii da voie ,dar punerea in discutie ,eventual printr-o lista (la fel ca la motiunea de cenzura )cu o intrebare -VOTATI sau nu alegeri anticipate – ,adresata tuturor parlamentarilor este permisa . Macar sa vedem cine nu doreste si poate tara va cere in urma unui refuz , aceasta dorinta de ANTICIPATE in strada .Presedintele este obligat sa formeze o majoritate imediata ,dar asta inseamna sa gireze vechi partide ce cumva au sustinut PSD la putere . Presedintele si PNL trebuie ca in cel mai scurt timp sa realizeze citeva cereri populare :alegerea primarilor in doua tururi de scrutin (ordonanta de urgenta sau vot in parlament ), eliminarea efectelor ordonantei de urgenta nr 14 (pe cit le permite legea ,doar partial), eliminarea legii Recursului Compensatoriu , micsorarea sumelor atribuite partidelor politice ,supunerea la vot a unei noi legi a pensiilor (se afla deja in parlament ) si gasirea unei metode de reducere a pensiilor speciale . Dupa alegerile fie ele anticipate fie la termen , este obligatorie punerea in aplicare a referendumului cu cei 300 de parlamentari , o crestere a numarului de parlamentari pentru diaspora , discutii si creerea unei structuri in vederea conceptul de noua Constitutie , o noua organizare administrativa a tarii (reducerea nr de primarii prin comasare de sate si comune )s.a.m.d

   • Mare escrocherie populistă povestea asta cu parlamentarii pentru diaspora…
    Chiar crede cineva că pentru a le fi bine în diaspora au votat sute de mii de români, sau pentru a le fi bine acasă? Cei care au plecat de tot (sau care nu prea se gândesc să se întoarcă) nici nu prea mai votează, și e foarte bine așa. Cei care votează se simt încă legați de „glie” și de-aia le pasă și votează.
    Ce-o să aducă în plus un parlamentar „pentru diaspora”? Clientelism? Păi ce, nu avem destul și fără? Cei care promovează această mică prostioară (care are, din păcate, toate șansele să treacă) sunt cei care cred că vor putea trage un beneficiu direct, mai ales pe termen scurt – PMP și USR-PLUS. Bizar, ați spus bizar?
    Și dpdv concret, cum se va proceda? Pe ce criterii se vor distribui mandatele? Și pe ce subiecte vor putea catindații să-și facă propaganda? Mai ales cei 90% care vor acoperi țările UE? Mă rog, nici cu ceilalți nu mi-e rușine, să acoperi problemele unui continent întreg (America, Asia) tre’ să fie la genunchiul broaștei.

    Hai, că chiar nu mai avem nici o problemă, doar asta ne-a rămas…

  • Asa este caracatita din constitutie nu ii da voie ,dar punerea in discutie ,eventual printr-o lista (la fel ca la motiunea de cenzura )cu o intrebare -VOTATI sau nu alegeri anticipate – ,adresata tuturor parlamentarilor este permisa . Macar sa vedem cine nu doreste si poate tara va cere in urma unui refuz , aceasta dorinta de ANTICIPATE in strada .Presedintele este obligat sa formeze o majoritate imediata ,dar asta inseamna sa gireze vechi partide ce cumva au sustinut PSD la putere . Presedintele si PNL trebuie ca in cel mai scurt timp sa realizeze citeva cereri populare :alegerea primarilor in doua tururi de scrutin (ordonanta de urgenta sau vot in parlament ), eliminarea efectelor ordonantei de urgenta nr 14 (pe cit le permite legea ,doar partial), eliminarea legii Recursului Compensatoriu , micsorarea sumelor atribuite partidelor politice ,supunerea la vot a unei noi legi a pensiilor (se afla deja in parlament ) si gasirea unei metode de reducere a pensiilor speciale . Dupa alegerile fie ele anticipate fie la termen , este obligatorie punerea in aplicare a referendumului cu cei 300 de parlamentari , o crestere a numarului de parlamentari pentru diaspora , discutii si creerea unei structuri in vederea conceptul de noua Constitutie , o noua organizare administrativa a tarii (reducerea nr de primarii prin comasare de sate si comune )s.a.m.d

 6. Octavian Goga, 1916: „România, țară de secături, țară minoră, căzută rușinos la examenul de capacitate în fața Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, miniștrii care s-au vândut o viață întreagă, deputații contrabandiști. Nu ne prăbușim nici de numărul dușmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoșătoare de meningită morală.”

 7. @ Constantin

  „Ba, cred că este o performanță mizerabilă a susținătorilor PNL și a celor care speră că……”
  Aveti o abordare tipic romaneasca: altii sunt de vina, noi am fost cei mai performanti… etc, etc, etc…..!

 8. Faptul că Iliescu, în 2000, l-a bătut pe Vadim cu doar 67 la 33 n-a avut consecinţe politice. Altfel era dacă pro-europenii s-ar fi coordonat pentru performanţa Fără PSD în turul 2.
  Dacă opozitia pro-europeană la PSD rămane dezbinată si ineficientă, epoca Toader-Iordache se poate repeta. Alegerile anticipate decid intreg viitorul apropiat.

 9. Orisice lege poate fi modificata ,adaugata sau schimbata de catre parlament . Este nevoie doar de o majoritate. Despre asta vorbim , despre o majoritate ce schimba legile ,asta cere presedintele Johannis in virtutea prerogativelor prezidentiale si a drepturilor date de cele 67% procente cistigate in alegeri . . Basescu a spus deja ,la aceste procente K.J. este aproape un rege .
  Asigurarea unui numar mai mare de parlamentari distribuiti diasporei ,trebuie privita ca o tema de perspectiva . Imaginat-va ce se intimpla daca in viitorul imediat intreaga procedura de vot este doar la un singur clic distanta . Intelegem imediat ce numar mare de cetateni romani vor vota (acesta este viitorul ). La nivelul UE , este absolut necesar , ca multe din deciziile viitoare sa nu mai fie luate doar de cei din tarile de origine si la aceste decizii sa participe fara restrictii si cetateni aflati ca DIASPORA (de oriunde , din orisice tara )
  Presedintele Johannis nu are alta solutie ,decit alegeri anticipate sau obligativitatea majoritatii parlamentare (prin semnatura proprie ) de a vota pozitiv noile legi (modificari , legi noi , anulari etc etc ). PSD-ul , este posibil sa se mai sparga inca o data si astfel sa devina istorie ca partid . Trebuie inteles in clar ca Romania are deja drumul bine stabilit (vezi si numiri in functii importante ,procuror general , sef al celui de al treilea partid din UE , secretar general adjunct NATO, Vicepresedinte PPE si lucrurile nu se vor opri aici Desigur ca toate marilele de salarii ,toate maririle de pensii si multe altele vor ramane in vigoare ,nimeni ,nicaieri in lume nu poate reduce ca valoare un drept deja cistigat .

 10. „nimeni ,nicaieri in lume nu poate reduce ca valoare un drept deja cistigat”
  Mare problemă filozofică pentru un liberal, această poveste cu „drepturi câștigate”. Deja, ar trebui să dam o definiție a drepturilor. Cine le oferă, cine le garantează, etc.
  Odată ce privim lucrurile în globalitatea lor, putem să ne aducem aminte o vorbă din bătrâni: „de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”. E fain să „garantezi drepturi”, mai trebuie și să ai capacitatea de a o face.

  Cât despre UE și NATO, tare mi-e teamă că România ajunge cam la spartul târgului, că scârțâie cam din toate încheieturile (din motive diferite, dar asta nu prea contează). Dar dacă asta permite pe termen scurt țării să ia o direcție bună (spre prosperitate și responsabilitate, în primul rând), de ce să ne fandosim?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro